Βουλγαρία Βουλγαρία: "Αποκάλυψη τώρα!"

soula.sak

Member
Μηνύματα
8
Likes
2
Βουλγαρία. Παρεξηγημένη χώρα? Παρεξηγημένοι άνθρωποι? ΔΕΝ ξέρω. Ξέρω όμως ότι 4 μέρες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της γειτονικής μας χώρας γνώρισα υπέροχους ανθρώπους γέμισα εμπειρίες είδα όμορφες εικόνες και πέρασα πάρα πολύ ωραία. Πάντα πίστευα πως κάθε μέρος έχει κάτι να σου προσφέρει. Δεν πήγα προκατειλημμένος ούτε έλαβα υπ όψιν μου τα όποια αρνητικά που κατά καιρούς διάβαζα. Τι καλύτερο να αξιολογήσω εγώ από κοντά και να βγάλω τα συμπεράσματα μου.

Δεν θα παρουσιάσω την Βουλγαρία σαν τον ανερχόμενο in προορισμό της Ευρώπης.Θα ήταν αφελές νομίζω. Είναι όμως μια εναλλακτική πρόταση για εκδρομή και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την βόρεια Ελλάδα. Έχει ενδιαφέροντα σημεία καθώς και αξιοθέατα που αξίζει να τα δει κανείς. Μπορεί να μείνει σε καλά ξενοδοχεία να κάνει δραστηριότητες, ψώνια και όλα αυτά με πάρα πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς τύψεις!
Άλλωστε η Βουλγαρία επίσημα είναι το πιο φτωχό κράτος της Ευρώπης με βασικό κατώτατο μισθό στα 310 λέβα (158 ευρώ). Το κατώφλι της φτώχειας είναι στα 214 λέβα το μήνα (108 ευρώ περίπου) με 1,6 εκατομμύρια Βούλγαρους να ζουν μ’ αυτό το ποσό! Σαφώς λοιπόν σε σχέση με την Ελλάδα το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο και οι Έλληνες ας το πούμε αισθάνονται πλούσιοι σαν βρεθούν στην γείτονα χώρα!

Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα και χωρίς κάποιον χρονοβόρο προγραμματισμό επισκέφτηκα την γειτόνισσα μας και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα...

Θεσσαλονίκη-Plovdiv
Έψαξα αρκετά τον ιδανικό τρόπο συνδυασμού μεταφοράς σύμφωνα με τα θέλω μας. Έψαξα αρκετά στο ιντερνετ και είδα ότι πολλά πρακτορεία που συνεργάζονταν με Βουλγάρικα λεωφορεία έπαψαν τα δρομολόγια όπως Lg travel και Crazy Holidays καθώς και η Βουλγάρικη ΜΤΤ που όπως με ενημέρωσαν έχει κλείσει. Το ταξίδι τελικά από Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με την γραμμή λεωφορείου που ξεκινάει μέσα από τον σταθμό ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στον διάδρομο 16. Δρομολόγια έχει καθημερινά από και προς Σόφια (καθώς και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας μέσω της Σόφιας). http://www.ktelmacedonia.gr/gr/routes/tid=42

Εμείς επιλέξαμε το δρομολόγιο προς Φιλιππούπολη (μέσω Σόφιας) το οποίο ξεκινάει στις 01:10 το βράδυ. Το εισιτήριο κόστισε 28 ευρώ η μονή διαδρομή λόγω προσφοράς Φεβρουαρίου. Η τιμή κανονικά είναι 33 ευρώ μέχρι Φιλιππούπολη και 26 μέχρι Σόφια. Έκανα κράτηση μέσω email και κατέθεσα τα χρήματα στον λογαριασμό που μου έδωσαν. Όταν πήγαμε στα ΚΤΕΛ τα εισιτήρια μας τα έδωσε ο φύλακας όπως είχαμε συνεννοηθεί αφού τα εκδοτήρια κλείνουν στις 21:15. Το λεωφορείο ήταν ένα απλό λεωφορείο όχι σε άριστη κατάσταση αλλά ούτε και σε άσχημη. Σε όλη τη διαδρομή είχαμε άλλους 4 συνεπιβάτες μαζί μας οπότε υπήρχε μια ιδανική ηρεμία και ησυχία μέσα στο λεωφορείο. Ο έλεγχος στα σύνορα του προμαχώνα μαζί με την στάση στα dudy free κράτησε 1 ώρα και ένα τέταρτο και δεν πραγματοποιήθηκε άλλη στάση κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

Στον σταθμό λεωφορείων στη Σόφια φτάσαμε στις 7 παρά το πρωί. Την ώρα που ξημέρωνε η μέρα και ήδη βλέπαμε τις πρώτες εικόνες από τα αμέτρητα μπλοκ πολυκατοικιών στα προάστια της πρωτεύουσας. Στον κεντρικό σταθμό Centralna avtogara έκανε μια 10λεπτη στάση, ανέβηκε κόσμος και έφυγε. Στη Φιλιππούπολη ήμασταν κατά τις 9 στον σταθμό λεωφορείων Avtogara Yug. Σύνολο ωρών από Θεσσαλονίκη 8 ώρες.

Η Φιλιππούπολη έχει τρείς σταθμούς λεωφορείων.
-Τον κεντρικό Avtogara Yug, bul. Hristo Botev 47 για δρομολόγια που κινούνται στη Σόφια, Βάρνα, Μπουργκάς και στα νότια της Φιλιππούπολης καθώς και προς διεθνής προορισμούς.
-Τον Avtogara Sever (νότιος σταθμός) ul. Dimitar Stambolov 2, για λεωφορεία που πηγαίνουν βόρεια του Plovdiv (όχι στη Σόφια), το site της εταιρείας πούλμαν που αναχωρεί από εδώ http://www.hebrosbus.com/bg/pages/novini.2/
-Και τον Rodopi δίπλα στο σταθμό του τρένου που εξυπηρετεί λεωφορεία και πούλμαν που κατευθύνονται προς τα ορεινά χωριά της Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένου το χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο.
Τ
Τέλεια ιστορία,τέλειες φωτογραφίες,υπέροχο βίντεο.Με βοήθησες αρκετά να οργανώσω ενα ταξιδακι στην Σόφια τον επόμενο μήνα,σ'ευχαριστώ πολύ!Αλήθεια με τι πρόγραμμα έφτιαξες το βιντεάκι σου?
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τέλεια ιστορία,τέλειες φωτογραφίες,υπέροχο βίντεο.Με βοήθησες αρκετά να οργανώσω ενα ταξιδακι στην Σόφια τον επόμενο μήνα,σ'ευχαριστώ πολύ!Αλήθεια με τι πρόγραμμα έφτιαξες το βιντεάκι σου?
Τhank you! Nα περάσεις όμορφα.
Mε το sony vegas.
 

evaggts16

Member
Μηνύματα
41
Likes
141
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Τελικά αξίζει για ένα τριήμερο η Σόφια; Είμαστε ανάμεσα σε Βουκουρέστι και Σόφια.. :(
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Τελικά αξίζει για ένα τριήμερο η Σόφια; Είμαστε ανάμεσα σε Βουκουρέστι και Σόφια.. :(
Στο Βουκουρέστι δεν έχω πάει για να έχω μέτρο σύγκρισης. Όμως η Σόφια θεωρώ πως - ναι - αξίζει για ένα τριήμερο :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ούτε εγώ έχω πάει Βουκουρέστι αλλά είναι σαν να έχω πάει:D
Και νομίζω πως το Βουκουρέστι είναι κλάσεις ανώτερο της Σόφιας. Με πολλά περισσότερα να δεις και να γεμίσεις ένα 3ημερο. Άσε που που σε μια ωρίτσα θα είσαι στο δημοφιλές θέρετρο Σινάια. Πέρασα πολύ καλά στη Σόφια αλλά είναι υπεραρκετή για 2 μέρες και με εξαίρεση το κέντρο δεν είναι αυτό που λέμε όμορφη. Μπορείς βέβαια να γεμίσεις το χρόνο σου με εξόρμηση στο βουνό Βίτοσα. Νομίζω στην ιστορία το αναφέρω.
 

fronimitis

Member
Μηνύματα
94
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
"Εκεί στις Μπραχάμες"
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Θα πάω Σόφια στις 22-26 Οκτωβρίου. Από ότι κατάλαβα, είναι πολλές μέρες για να μείνω μόνο στην Σόφια. Οπότε, σκέφτομαι μήπως νοικιάσω αυτοκίνητο για μια βόλτα εκεί γύρω (αλλά δεν ξερω που, ακόμα. Δέχομαι προτάσεις).

Θα έχω μαζί μου μητέρα και σύζυγο, θα ήθελα να μου πείτε τι πράγματα είναι πραγματικά πολύ φτηνά εκεί, και σε ποιο μέρος θα τα βρω, και οτιδήποτε άλλο πρέπει να προσέξω (πχ παζάρια, κακή ποιότητα κλπ)
Βέβαια, προσωπικά ενδιαφέρομαι και για πράγματα εκτός από ρουχα, παπούτσια, είδη σπιτιού. Για παράδειγμα, εργαλεία, ηλεκτρονικά, gadget, computers, κλπ
 

fronimitis

Member
Μηνύματα
94
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
"Εκεί στις Μπραχάμες"
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Από ότι φαίνεται, η Βουλγαρία δεν είναι δημοφιλής προορισμός, κι ας είναι τόσο κοντά... Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες στο travelstories... :confused:

Τέλος πάντων, βλέπω ότι η ενοικίαση αυτοκινήτων είναι φτηνή, θα κάνω μια βόλτα μέχρι Φιλιππούπολη που είναι πανέμορφη, όπως μας δείχνει ο giannismits.
 
Μηνύματα
39
Likes
23
Μπράβο σου για τις τόσες λεπτομέρειες που έγραψες.
Πραγματικά απο τα πιο αναλυτικότερα ταξιδιωτικά που έχω διαβάσει.
Τέλειες φωτογραφίες.
Και πάλι μπράβο σου.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Πάρα πολύ όμορφα !!!!! :)
Η Φιλιππούπολη, απο τις όμορφες φωτογραφίες που έβγαλες, είναι όπως την φαντάζομαι εδώ και δύο χρόνια....
Όσο για την Σόφια...τι μου θύμισες;...έχω να πάω απο το 1997 ! Στα περίχωρα της Σόφιας δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα....Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η αντίθεση των κοινωνικο-οικονομικών τάξεων στη πόλη της Σόφιας ...χλιδή στο κέντρο, το οποίο είναι πολύ όμορφο, και πολυ φτώχεια στα περίχωρα !
Και φυσικά τα αγγλικά είναι μία άγνωστη γλώσσα εκεί απο οτι βλέπω...ακόμα ! Αν δεν ήξερα κάποιες Βουλγάρικες λέξεις και φράσεις, δεν θα έπινα νερό ποτέ στο εστιατόριο που είχαμε φάει :lol:
Και έχει γίνει και μετρό !!! Εμείς είχαμε λιώσει στο περπάτημα....και το μετρό έγινε το 1998 απο οτι γράφεις...έπρεπε να φάω τις σόλες μου και μετά να το κάνουν χαχαχαχαχα
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Δεν νομίζω πως είναι τόσο τραγικό το επίπεδο των αγγλικών όσο λες. Στα εστιατόρια απ' ότι θυμάμαι μια χαρά συνεννοηθήκαμε στα αγγλικά και γενικά γνωρίσαμε κόσμο που ήξερε και πολύ καλά αγγλικά. Σίγουρα όσο πιο επαρχία τόσο πιο απίθανο να βρεις κόσμο να τα μιλάει. Στη Σόφια είναι καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τη νεολαία τουλάχιστον.

Πάντως με εξέπληξε πολύ θετικά αυτό το ταξίδι και δεν το περίμενα. Να πας λοιπόν και στο Πλόβντιβ :)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Το επίπεδο των αγγλικών στους Βούλγαρους ηλικίας 35 και άνω είναι ανύπαρκτο ! Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά απο τη δουλειά μου...οι πιο νέοι, ναι, μιλάνε αγγλικά :) Σου ξαναθυμίσω οτι εγώ πήγα το 1997....
Και μου άρεσε πάρα πολύ η βόλτα σας στο Asenovgrad και το φρούριο του Ασάν !!! Είναι περιττό να σου πώ οτι όση ώρα διάβαζα την όμορφη ιστορία σου έκανα πολλά copy-paste φτιάχνοντας ένα καλό αρχείο για τα αξιοθέατα της Φιλιππούπολης :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.512
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom