Βέλγιο Ολλανδία Γιατί κάποιοι έρωτες δεν είναι εφήμεροι αλλά παντοτινοί!

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
3-1-2019


Δε λέω αντίο, αλλά εις το επανιδείν!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (2).jpeg


Μια ηλιόλουστη μέρα, στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα, ξημέρωσε στο Άμστερνταμ. Κάναμε check-out και αφήσαμε τα πράγματά μας στον χώρο φύλαξης των αποσκευών. Ξεχυθήκαμε αμέσως έξω. Ο αέρας ήταν παγωμένος, αλλά δεν μας πείραξε καθόλου. Ο γαλάζιος ουρανός μας έφτιαξε ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Περπατήσαμε μέχρι το ferry. Η γειτονιά μας ήταν ήρεμη εκείνο το πρωινό.

αμστερνταμ 3 (50).jpeg


Όμως, στον ποταμό Ij υπήρχε, ήδη, κινητικότητα από αρκετά πλεούμενα.

αμστερνταμ 3 (52).jpeg



αμστερνταμ 3 (49).jpeg


Περάσαμε απέναντι

αμστερνταμ 3 (51).jpeg


και σε πολύ λίγο βρεθήκαμε πάλι πάνω στη Melkmarktsbrug.

αμστερνταμ 3 (48).jpeg


Φτάσαμε στην Πλατεία Dam και αγοράσαμε από ένα μαγαζί διάφορα καλούδια για πρωινό. Καθίσαμε στα παγκάκια της Πλατείας απολαμβάνοντας το φαγητό μας, αλλά και την περατζάδα του κόσμου ο οποίος ήταν, εμφανώς, λιγότερος από το προηγούμενο απόγευμα που βρεθήκαμε εδώ.

αμστερνταμ 3 (45).jpeg



αμστερνταμ 3 (46).jpeg


Μπορώ να πω ότι η Πλατεία μου άρεσε περισσότερο το βράδυ με τον νυχτερινό φωτισμό της, παρά τη μέρα.

αμστερνταμ 3 (39).jpeg



αμστερνταμ 3 (38).jpeg


Θέλαμε, όμως, να βρεθούμε πάλι κοντά στο νερό και τα κανάλια, οπότε αφήσαμε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, και ακολουθήσαμε τα υδάτινα μονοπάτια τα οποία, σίγουρα, προσφέρουν ομορφότερες και γοητευτικότερες εικόνες στα μάτια των επισκεπτών.

αμστερνταμ 3 (44).jpeg



αμστερνταμ 3 (43).jpeg



αμστερνταμ 3 (42).jpeg


Συναντήσαμε ξανά γέφυρες, πλοιάρια και ποδήλατα κατ΄ επανάληψη, ενώ ένας τοίχος αποζητούσε την αγάπη μας: LOVE ME.

αμστερνταμ 3 (41).jpeg



αμστερνταμ 3 (40).jpeg


Περιπλανηθήκαμε σε στενά δρομάκια που ο ήλιος δύσκολα εισχωρεί, συναντήσαμε χαριτωμένα καφέ, φούρνους με λαχταριστά αρτοσκευάσματα και γλυκά, και μπήκαμε σε μια σταλιά "τρύπες-μαγαζάκια" με σουβενίρ και ένα σωρό μπιχλιμπίδια, που σίγουρα καταφέρνουν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε οδηγήσουν στο στενάχωρο εσωτερικό τους για λίγο χάζι.

αμστερνταμ 3 (36).jpeg



αμστερνταμ 3 (35).jpeg



αμστερνταμ 3 (37).jpeg


Κινηθήκαμε ξανά προς τη "στεριά". Περπατήσαμε στην οδό Rokin, ενώ το συγκεκριμένο μαγαζί πάνω στο κανάλι έκλεψε, όλες τις φορές που περάσαμε, πολλά κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής.

αμστερνταμ 3 (34).jpeg


Στη Muntplein ρίξαμε πάλι μια κλεφτή ματιά στον Πύργο Munttoren

αμστερνταμ 3 (32).jpeg


και ακολουθώντας τον ποταμό Amstel βάλαμε πλώρη για τη Rembrandtplein.

αμστερνταμ 3 (33).jpeg


Είχε, προς στιγμήν, συννεφιάσει και οι σκούρες πλάκες, όπως και τα παγκάκια της Πλατείας, ήταν βρεγμένα από την υγρασία. Η Νυχτερινή Περίπολος ήταν χωρίς τουρίστες αυτήν τη φορά. Τώρα μάλιστα!! Πήραμε όσες φωτογραφίες θέλαμε, από όλες τις οπτικές γωνίες…. και έτσι....

αμστερνταμ 3 (30).jpeg


και έτσι……

αμστερνταμ 3 (29).jpeg


κι αλλιώς….

αμστερνταμ 3 (28).jpeg


Ο Rembrandt με φόντο το κτίριο της Booking.com

αμστερνταμ 3 (31).jpeg


Πάνω από τη Halvemaansbrug του Amstel ποταμού αντικρίσαμε το κυκλικό κτίριο της National Opera and Ballet.

αμστερνταμ 3 (27).jpeg


Απέναντι από την Όπερα, μια σειρά από κτίρια ομορφαίνουν αυτήν την πλευρά του ποταμού.

αμστερνταμ 3 (26).jpeg


Ο δρόμος μας έβγαλε στην Aluminiumbrug, με το official number 222, η οποία κατασκευάστηκε το 1896 και απέκτησε το όνομα Aluminiumbrug το 1956 όταν τροποποιήθηκε για να γίνει η πρώτη γέφυρα στο Άμστερνταμ με ένα αλουμινένιο κατάστρωμα χαμηλής συντήρησης. Η γέφυρα είναι πάνω από το κανάλι Kloveniersburgwal, στο παλιό κέντρο του Άμστερνταμ.

αμστερνταμ 3 (21).jpeg



αμστερνταμ 3 (25).jpeg


Η περιοχή, που περιβάλλει τη γέφυρα, έχει αποτελέσει πολλές φορές σκηνικό για διάφορες κινηματογραφικές ταινίες. Πάνω από τη γέφυρα χορτάσαμε όμορφες εικόνες.

αμστερνταμ 3 (24).jpeg



αμστερνταμ 3 (23).jpeg



αμστερνταμ 3 (22).jpeg


Τα παιδιά ήθελαν shopping στο Primark, το οποίο είχε τρελές εκπτώσεις, οπότε επιστρέψαμε στην οδό Damrak και μπήκαμε στο κατάστημα.

αμστερνταμ 3 (20).jpeg


O σύζυγος και εγώ βρήκαμε καναπεδάκι και με μεγάλη ανακούφιση αράξαμε εκεί. Τα παιδιά εξαφανίστηκαν, εν ριπή οφθαλμού, μέσα στο πολυκατάστημα. Ήμουν τόσο κουρασμένη, πλέον, που δεν έβγαλα τσιμουδιά, ούτε διαμαρτυρήθηκα ότι χάνουμε χρόνο σε ψώνια και δεν απολαμβάνουμε τις τελευταίες ώρες μας στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάλειμμα μας έδωσε καινούρια ώθηση και μετά από αρκετή ώρα βγήκαμε ξανά στους δρόμους.

Ακολουθώντας την Damrak φτάσαμε στον Amsterdam Centraal Station

αμστερνταμ 3 (19).jpeg


και στη συνέχεια στρίψαμε δεξιά ακολουθώντας την Oosterdokskade με προορισμό τη Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ. Καιρός ήταν να ανέβουμε και κάπου ψηλά για μια πανοραμική θέα της πόλης. Στα δεξιά μας συναντήσαμε το Sea Palace, το πρώτο πλωτό εστιατόριο στην Ευρώπη από το 1984, με τη χαρακτηριστική κινεζική αρχιτεκτονική του σε στιλ παγόδας. Το εστιατόριο είναι τεράστιο, με τρεις ορόφους, και λειτουργεί όλο τον χρόνο, από τις 12:00 έως τις 23:00.

αμστερνταμ 3 (18).jpeg


Ρίξαμε τη ματιά μας απέναντι για να θαυμάσουμε τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου (Basiliek van de Heilige Nicolaas), τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο της πόλης. Η Βασιλική βρίσκεται, διαγώνια, απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το κτίριο ξεχωρίζει από τους Πύργους, αλλά και από τον μεγάλο όγκο του. Ο ένας Πύργος, μάλιστα, είναι ένας οκταγωνικός Πύργος με θόλο, στεφανωμένος με έναν σταυρό.

αμστερνταμ 3 (17).jpeg


Φτάσαμε έξω από τη Βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται, λίγα μόλις μέτρα, πριν από τη Mr. J.J van Veldebrug.

αμστερνταμ 3 (16).jpeg


Το άλλο άκρο της γέφυρας καταλήγει στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό κέντρο NEMO (Science Museum). Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης ΝΕΜΟ μοιάζει με καράβι που επιπλέει στο νερό και είναι χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί-ακρωτήρι, στον ποταμό Oosterdok. Διαθέτει πέντε ορόφους και πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι εκθέσεις του είναι διαδραστικές, ώστε ο επισκέπτης να βιώνει την επιστήμη και όχι απλά να επισκέπτεται ένα Μουσείο Επιστήμης.

αμστερνταμ 3 (10).jpeg


Στη Mr. J.J van Veldebrug συναντήσαμε ένα ακόμη έργο του Light Festival της πόλης, με τον σκελετό της γέφυρας να αποτελεί τη βάση για αυτό το πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό έργο φωτός.

amsterdam light festival (7).jpeg


Δίπλα ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη είδαμε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Vapiano και ξαφνικά μας ήρθε μια λιγούρα για πίτσα και μακαρονάδα, οπότε ορμήσαμε αμέσως μέσα, για να καταλαγιάσουμε την πείνα μας. Χορτάτοι, πλέον, μπήκαμε στη Βιβλιοθήκη η οποία διαθέτει μια γενική συλλογή 1,3 εκατομμυρίων βιβλίων, αλλά και πολλές συλλογές με βιβλία για την ιστορία του Άμστερνταμ, καθώς και παιδικά βιβλία Ολλανδών συγγραφέων.

αμστερνταμ 3 (9).jpeg



αμστερνταμ 3 (14).jpeg



αμστερνταμ 3 (15).jpeg


Ανεβήκαμε στον έβδομο όροφο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο και η βεράντα που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Προφανώς, το καλοκαίρι ανοίγει και μπορείς να βγεις στον εξωτερικό χώρο της βεράντας, αλλά τώρα ήταν κλειστή οπότε οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν πίσω από τις τζαμαρίες του εστιατορίου.

amsterdam light festival (8).jpeg



amsterdam light festival (4).jpeg


Όταν βγήκαμε πάλι στον δρόμο ο ουρανός είχε πάρει ροζ-φούξια αποχρώσεις, αφού ο ήλιος είχε γείρει για να βασιλέψει, ενώ τα φώτα της πόλης είχαν αρχίσει να ανάβουν.

αμστερνταμ 3 (13).jpeg


Η παγόδα-εστιατόριο φωτιζόταν, ήδη, με εκατοντάδες μικρά λαμπάκια και στην απέναντι πλευρά ένα ακόμη έργο φωτός έκανε αισθητή την παρουσία του, ξεχωρίζοντας στο μούχρωμα που είχε αρχίσει να καλύπτει την πόλη.

αμστερνταμ 3 (12).jpeg



αμστερνταμ 3 (11).jpeg



αμστερνταμ 3 (5).jpeg


Και ο ναός του Αγίου Νικολάου "έγραφε" υπέροχα στο δειλινό.

αμστερνταμ 3 (7).jpeg



αμστερνταμ 3 (6).jpeg



αμστερνταμ 3 (8).jpeg


Περάσαμε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τη Stationplein.

αμστερνταμ 3 (4).jpeg


Χαθήκαμε για λίγο ακόμα στα κανάλια για τις τελευταίες φωτογραφίες στα χρώματα του δειλινού.

αμστερνταμ 3 (55).jpeg



αμστερνταμ 3 (57).jpeg



αμστερνταμ 3 (56).jpeg


Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει, πλέον, αντίστροφα. Η μίνι απόδραση στην πόλη της γραφικότητας, που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμη και εκείνη των καρτ ποστάλ, στην πόλη της αρχιτεκτονικής που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλη πόλη, στην πόλη των μουσείων που είναι μοναδικά στον κόσμο, στην πόλη των άπειρων ποδηλάτων που είναι οι κυρίαρχοι των δρόμων, στην πόλη της έντονης νυχτερινής ζωής και των coffee shops, στην πόλη της ελεύθερης χρήσης μαλακών ναρκωτικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, στην πόλη της Red Light District που κατακλύζεται από τουρίστες, στην πόλη της πολυπολιτισμικότητας και της ανεξιθρησκείας, στην πόλη των χαλαρών και μποέμικων ρυθμών, και φυσικά στην πόλη των λουλουδιών και της τουλίπας έφτανε στο τέλος της.

Πήραμε το ferry και φτάσαμε στο κατάλυμα. Mε τα σακίδια στις πλάτες αποχαιρετήσαμε το Άμστερνταμ έχοντας αυτές τις τελευταίες εικόνες στα μάτια μας.

αμστερνταμ 3 (3).jpeg



αμστερνταμ 3 (1).jpeg



αμστερνταμ 3 (2).jpeg


Aπό τον Amsterdam Centraal, ένας συρμός μας οδήγησε στον σταθμό Amsterdam Sloterdijk απ΄ όπου αναχωρούν τα λεωφορεία της εταιρείας Flixbus (International Flixbus Stop Amsterdam Sloterdijk) στην Piarcoplein. Βολευτήκαμε στον πάνω όροφο του λεωφορείου, στις πρώτες θέσεις, για να έχουμε θέα και να απολαύσουμε το νυχτερινό μας ταξίδι. Μετά από τρεις ώρες διαδρομής φτάσαμε στην αλάνα-σταθμό της εταιρείας, δίπλα στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Γάνδης, τον Dampoort.

Κοιμηθήκαμε πολύ λίγες ώρες, για τελευταία φορά, στην αγαπημένη μου Γάνδη. Πριν καλά καλά ξημερώσει βρεθήκαμε, για τελευταία φορά, στον σιδηροδρομικό σταθμό Sint Pieters της πόλης. Tο λεωφορείο της εταιρείας Flibco μας αποβίβασε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, απ΄ όπου η πτήση της Ryanair αναχώρησε στην ώρα της για το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τελευταίες σκέψεις:

Ήταν ένα ακόμη υπέροχο και πολύ γεμάτο ταξίδι. Η Γάνδη κυρίως, αλλά και η Μπριζ, είναι δύο πόλεις που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου και θα γεμίζουν τις αναμνήσεις μου με απίστευτα όμορφες εικόνες.

Οι Βρυξέλλες μου άρεσαν και θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω, συνδυαστικά με κάποιους άλλους προορισμούς, για να τις γνωρίσω καλύτερα.

Η Αμβέρσα μου άφησε το αίσθημα του ανικανοποίητου. Θα ήθελα, επίσης, να επιστρέψω κάποια άλλη εποχή στην πόλη, για μια ακόμη διανυκτέρευση, όταν τα έργα θα έχουν τελειώσει. Θεωρώ ότι η πόλη θα μου δώσει τελείως διαφορετικές εικόνες, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, που οι πλατείες θα είναι γεμάτες με τραπέζια, κόσμο και ζωή κάτι που σε αυτό το ταξίδι δεν εισέπραξα.

Το Άμστερνταμ…... τι να πρωτοπώ για αυτήν την πόλη!! Το Άμστερνταμ ήταν μια ευχάριστη σφήνα σε αυτό το ταξίδι λόγω του Light Festival. Στην ταξιδιωτική μου λίστα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στο μέλλον σκοπεύω να οργανώσω ένα ταξίδι, ικανοποιητικών ημερών, ώστε να γνωρίσω, εκτός από την πόλη, τα πανέμορφα χωριά και τα τουλιποχώραφα. Θέλω να επισκεφθώ κάποια βασικά μουσεία, να βολτάρω με άνεση χρόνου σε όλα τα κανάλια και τις πλατείες, να χαθώ σε όμορφες γειτονιές, να αράξω στο Vondelpark, να ζαλιστώ από τα πανέμορφα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών στην Bloemenmarkt, και κυρίως να εισπράξω ακόμη περισσότερο τον χαλαρό και cool ρυθμό της πόλης.

Amsterdam, I΄ll be back…!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (1).jpeg


ΤΕΛΟΣ​
 
Last edited:

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
Σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για το υπέροχο ταξίδι με τις πανέμορφες φωτογραφίες.:):)
 

mania_greece

Member
Μηνύματα
23
Likes
23
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα χωριά του Ρήνου
Χαίρομαι πολύ που βρήκα την ιστορία σου, γιατί φεύγω αύριο για Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάω Αμστερνταμ.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Οπως με συντρόφευσαν οι ιστορίες σου στη Βουδαπέστη έτσι πιστεύω θα γίνει και σε αυτό το ταξίδι.Είσαι καταπληκτική.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Χαίρομαι πολύ που βρήκα την ιστορία σου, γιατί φεύγω αύριο για Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάω Αμστερνταμ.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Οπως με συντρόφευσαν οι ιστορίες σου στη Βουδαπέστη έτσι πιστεύω θα γίνει και σε αυτό το ταξίδι.Είσαι καταπληκτική.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Καλό ταξίδι και καλά να περάσετε!!
 

GiwtaMerlia

Member
Μηνύματα
87
Likes
37
Επόμενο Ταξίδι
Βρυξέλλες-Άμστερνταμ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αμερική
Θα βρίσκομαι κι εγώ τις ίδιες περίπου ημερομηνίες Μπρυζ-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σας πω γι αυτή σας την εξιστόρηση του ταξιδιού. Υπέροχες φωτογραφίες, αναλυτική περιγραφή των κυριότερων σημείων που πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και τόσο ανάλαφρη γραφή που μπορούσα να διαβάσω άλλα τόσα. Πραγματικά σας ευχαριστώ.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Θα βρίσκομαι κι εγώ τις ίδιες περίπου ημερομηνίες Μπρυζ-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σας πω γι αυτή σας την εξιστόρηση του ταξιδιού. Υπέροχες φωτογραφίες, αναλυτική περιγραφή των κυριότερων σημείων που πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και τόσο ανάλαφρη γραφή που μπορούσα να διαβάσω άλλα τόσα. Πραγματικά σας ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ και εγώ για τα τόσο όμορφα σχόλια και χαίρομαι ιδιαιτέρως αν με την αναλυτική εξιστόρηση μπόρεσα να συμβάλλω στην καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού σας. Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε τέλεια και να απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι σας.
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
ΜΠΡΙΖ
28-12-2018


Η Αρχόντισσα της Ομίχλης.

View attachment 265000

Ξύπνησα και αμέσως προχώρησα προς το παράθυρο του δωματίου. Έσπρωξα τις χοντρές κουρτίνες στην άκρη και με την παλάμη μου σκούπισα την υγρασία που είχε θολώσει όλο το τζάμι. Μικρά ρυάκια από δάκρυα κύλησαν στην παγωμένη επιφάνεια και έβρεξαν τις βαλίτσες που βρίσκονταν ακριβώς από κάτω.

Οι στέγες της πόλης είχαν χαθεί μέσα στη βαριά ομίχλη που απλωνόταν χαμηλά, ανάμεσα σε κτίρια και δρόμους. Άνοιξα το παράθυρο και ένα φρέσκο, παγωμένο αεράκι πλημμύρισε το ζεστό δωμάτιο.
Αυτή η πόλη είχε επιστρατεύσει όλα τα ατού που διαθέτει για να με υποδουλώσει ολοκληρωτικά.

Πήραμε πρωινό στο δωμάτιο και βγήκαμε στον δρόμο. Ακριβώς έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου υπάρχει στάση τραμ, το οποίο μας μετέφερε στον σταθμό τρένων, Sint Pieters της πόλης.

View attachment 265004

Μπήκαμε στο εσωτερικό του πολυσύχναστου και όμορφου σταθμού και εκδώσαμε τέσσερα εισιτήρια, με προορισμό την Μπριζ. Τις ημέρες των Χριστουγέννων έτρεχε μια προσφορά και η τιμή των εισιτηρίων για τις πόλεις της χώρας ήταν στα 10 ευρώ round trip/άτομο.

Χαζέψαμε λίγο το υπέροχο εσωτερικό του σταθμού

View attachment 265002


View attachment 265003

και στη συνέχεια βγήκαμε έξω στην πλατεία-πάρκο που βρίσκεται μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό, περιμένοντας τα παιδιά να εμφανιστούν από λεπτό σε λεπτό με τα ποδήλατα.

Η ομίχλη απλωνόταν σε ολόκληρη την πόλη και το σκηνικό ήταν μυστηριώδες και μελαγχολικό. Η ημέρα ήταν κρύα, με ένα ελαφρύ, ψυχρό αεράκι αλλά ευτυχώς δεν έβρεχε.

Βρήκαμε την αποβάθρα μας και μπήκαμε στο τρένο. Φτάνοντας στον σταθμό της Μπριζ, ο κόσμος που κατέβηκε δεν είχε καμία σχέση με την κοσμοσυρροή που είχα συναντήσει τον Οκτώβρη. Καλό σημάδι αυτό!!
Ίσως ήταν μια ένδειξη, ότι η πόλη θα ήταν πιο “ανάλαφρη” από τουρίστες και αυτό θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.

Στην Stationsplein συναντήσαμε το hot spot των ημερών, αφού στην πλατεία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, το φεστιβάλ γλυπτικής πάγου εδώ και 25 χρόνια.

Είχε ξεκινήσει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και θα διαρκούσε μέχρι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καλλιτέχνες απ΄όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στην Μπριζ για να δημιουργήσουν έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο μαγεία, με νερό και πάγο.

Χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο, αλλά το εισιτήριο των 12 ευρώ το άτομο ήταν αποτρεπτικό για εμάς, οπότε προχωρήσαμε για να βρεθούμε στο πρώτο, πανέμορφο και εντυπωσιακό αξιοθέατο που συναντάει ο επισκέπτης της πόλης, το οποίο δεν είναι άλλο από το Minnewaterpark με τη γέφυρα της Αγάπης.

View attachment 265005

Περπατήσαμε πάνω στη γέφυρα, για να διατηρήσουμε και εμείς την αιώνια αγάπη, όπως η Μinna με τον σύντροφό της πολεμιστή, σύμφωνα με τον μύθο της πόλης.
Σταθήκαμε στο κέντρο της γέφυρας, με τα μάτια καρφωμένα στο καταπληκτικό ομιχλώδες τοπίο που απλωνόταν μπροστά μας.

View attachment 265007

Ήταν εικόνες που μας προετοίμασαν για μια τέλεια εισαγωγή, στην παραμυθένια πόλη.

View attachment 265008

Οι σημερινές συνθήκες ήταν πραγματικά οι ιδανικότερες, για να χαρακτηρίσουν την πόλη με όλα τα κοσμητικά επίθετα που της ταιριάζουν: μυστηριώδης, παραμυθένια, μαγική, ρομαντική, γραφική, ιστορική, μεθυστική, γοητευτική, μελαγχολική, ονειρεμένη, κουκλίστικη, ειδυλλιακή!!

View attachment 265009

Ένας πίνακας ζωγραφικής στεκόταν μπροστά στα μάτια μας, για να μας θυμίσει πως ο χειμώνας εξουσιάζει το τοπίο. Τα δέντρα απόμειναν γυμνοί, σκελετωμένοι στρατιώτες, παγωμένοι στην ακρολιμνιά, ακοίμητοι φρουροί της ομορφιάς της λίμνης.

View attachment 265010

Καρτ-ποσταλικό τοπίο με τα δέντρα να καθρεφτίζονται πάνω στο νερό, μέσα στη γύμνια τους και υγρά γραφικά μονοπατάκια, τα οποία ανέδυαν τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος συνέθεταν ένα φανταστικό σκηνικό, που μας συντρόφευε στη βόλτα μας στο χειμωνιάτικο Minnepark.

Μόνη φωτεινή νότα στο μουντό, ομιχλώδες τοπίο το σύμβολο της πόλης, οι κατάλευκοι κύκνοι.

View attachment 265011


View attachment 265012

Στην πλατεία Wijngaardplein με την κρήνη (Horse Head Drinking Fountain) άμαξες, άλογα και αμαξάδες ήταν παρατεταγμένοι στη σειρά, αφού τελικά ο κόσμος δεν ήταν πολύς και η δουλειά ήταν πεσμένη.

View attachment 265034


View attachment 265035


View attachment 265015

Περάσαμε τη γέφυρα Begijnhof και μπήκαμε στο Beguinage.

View attachment 265016

Όσο προχωρούσαμε προς την Church of Our Lady, ο κόσμος γινόταν περισσότερος.
Λογικό αφού αρχίσαμε να μπαίνουμε για τα καλά στην καρδιά της πόλης.

View attachment 265017


View attachment 265018

Επιβεβλημένη στάση πάνω στη γέφυρα της οδού Mariastraat για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

View attachment 265036


View attachment 265037

Η Πύλη εισόδου στο Sint Janshospitaal μας οδήγησε στην εσωτερική αυλή, ενός από τα παλαιότερα διατηρημένα νοσοκομειακά κτίρια της Ευρώπης.

View attachment 265021


View attachment 265022

Στην πίσω πλευρά των κτιρίων του Νοσοκομείου υπάρχει αυτή η “κλειστή λεκάνη” στην οποία βρίσκουν συνήθως καταφύγιο ζευγάρια πανέμορφων κύκνων.

View attachment 265023


View attachment 265024

Tο Gruuthuse Hof είχε μαζέψει τα τραπεζάκια του.

View attachment 265025

Προχωρώντας παράλληλα με το κανάλι, αυτή τη φορά δεν υπήρχε η αγορά των αντικών

View attachment 265026

και ο κόσμος στον σταθμό των boat tours ήταν ελάχιστος συγκριτικά με την προηγούμενη φορά.

View attachment 265027

Από τη γέφυρα της οδού Wollestraat με το άγαλμα του Saint Joannes Nepomucenus πήραμε φωτογραφίες της εκκλησίας της Παναγίας τυλιγμένης στην ομίχλη.

View attachment 265028


View attachment 265029

Περπατούσαμε πλέον στην οδό Wollestraat, τον πιο πολυπερπατημένο εμπορικό δρόμο της Μπριζ. Άμαξες και κόσμος σε αδιάκοπη κίνηση, αφού πλέον πλησιάζαμε στην καρδιά της πόλης και τις διάσημες πλατείες της.

View attachment 265030


View attachment 265031

Πριν όμως καταλήξουμε στην Markt δεν γινόταν να μην τιμήσουμε, για ακόμη μια φορά το αγαπημένο μας σουβλατζίδικο Olive Tree. Ήταν όλα πάλι εξαιρετικά!!

View attachment 265032


View attachment 265033
Δεύτερη φορά που διαβάζω το ταξίδι σου Klair, θυμάμαι κι ονειρεύομαι! Πόσο παραμυθένια η Μπρυζ! Την επισκέφθηκα έναν παγωμένο αλλά ηλιόλουστο Απρίλη ΄Αραγε το κεφάλι του αλόγου είναι από το παραμύθι? Εσύ σίγουρα θα ξέρεις! Ο δικός μου γιος έκανε Erasmus στην Ορλεάνη, όπου δεν αξιώθηκα να πάω.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
30-12-2018


Grand Place-Manneken Pis.

View attachment 265763

Φτάσαμε πλέον στον πυρήνα της πόλης των Βρυξελλών. Στην επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα και μια από τις ωραιότερες πλατείες που έχουμε δει. Από το 1998 ανήκει στην UNESCO. Τον 11ο αιώνα φιλοξενούσε εμποροπανηγύρεις. Γύρω στο 1500, έμποροι και τεχνίτες άρχισαν να χτίζουν τα κτίρια των συντεχνιών τους. Υπήρχαν τότε 48 συντεχνίες. Όμως κατά την εισβολή των γαλλικών στρατευμάτων, από τους κανονιοβολισμούς καταστράφηκαν όλα τα κτίρια της πλατείας, εκτός από τον Πύργο του Δημαρχείου.

View attachment 265764

Οι έμποροι ξανάχτισαν τα σπίτια που αποτελούν μέχρι σήμερα ένα εντυπωσιακό συγκρότημα ιταλοφλαμανδικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Σε πολλά από αυτά τα κτίρια λειτουργούν καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σοκολατερί, μπρασερί και εστιατόρια.

Επικρατούσε πανζουρλισμός. Κάτι το απερίγραπτο. Ίσως δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο μαζεμένο σε μια πλατεία. Γυρίζαμε τα μάτια γύρω-γύρω και παρατηρούσαμε τα συντεχνιακά κτίρια:

Το Δημαρχείο (L΄Hôtel de Ville) καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας. Ένα αριστούργημα με πρόσοψη που κοσμείται με πέτρινα αγάλματα, πύργους και τοξωτές στοές. Ο πανύψηλος γοτθικός Πύργος, ύψους 96 μέτρων δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη, με το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ στην κορυφή, προστάτη της πόλης.
Όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με φόντο το Δημαρχείο και το πανύψηλο, φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλιζε την πλατεία.

View attachment 265765


View attachment 265787

Ο Οίκος του Βασιλιά (La Maison du Roi) που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία Iσπανών βασιλέων, σήμερα στεγάζει το Μουσείο της πόλης, με πίνακες του 16ου αιώνα, καθώς και ταπισερί, γκραβούρες και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης. Οι 700 περίπου φορεσιές του Manneken Pis φυλάσσονται στο Μουσείο.

View attachment 265767


View attachment 265768

Το Πιζόν (Le Pigeon) της συντεχνίας των ζωγράφων, το οποίο επέλεξε ως κατοικία του o Victor Hugo κατά τη διάρκεια της εξορίας του και η Χρυσή Λέμβος (La Chaloupe) της συντεχνίας των ραπτών, καθώς και μερικά ακόμη πανέμορφα κτίρια συμπληρώνουν τον υπέροχο αυτό κατάλογο.

View attachment 265769


View attachment 265770

Το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant) στη νότια πλευρά της πλατείας αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια.

View attachment 265771


View attachment 265773

Το Μέγαρο των Αρτοποιών (Roi d΄Espagne) με επιχαλκωμένο οκταγωνικό θόλο, που κοσμείται από έναν χρυσό χορευτή. Η επίχρυση προτομή πάνω από την είσοδό του αναπαριστά τον St. Aubert, προστάτη των αρτοποιών. Σήμερα στεγάζεται μια μπρασερί.

Στην ίδια πλευρά και συνεχόμενα με το Μέγαρο των Αρτοποιών βρίσκονται:
Το Μέγαρο της Χειράμαξας (La Maison de la Brouette), O Σάκος (Le Sac) της συντεχνίας των επιπλοποιών και βαρελοποιών, η Λύκαινα (La Louve) της συντεχνίας των τοξοτών που κοσμείται με το γλυπτό της λύκαινας που θηλάζει τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, η Σάλπιγγα (Le Cornet) της συντεχνίας των ναυτικών που το αέτωμα έχει σχήμα πλώρης φρεγάτας και η Aλεπού (Le Renard) της συντεχνίας των μικροεμπόρων.

Στην παρακάτω φωτογραφία από δεξιά προς αριστερά όλα τα κτίρια που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο:

View attachment 265774

Το Άστρο (L΄Etoile) με το μπρούντζινο νεκρικό άγαλμα του Everard Serclaes, ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος τις Βρυξέλλες τον 14ο αιώνα και φημολογείται ότι φέρνει καλοτυχία αν κάποιος αγγίξει το μπράτσο του. O Κύκνος (Le Cygne) της συντεχνίας των κρεοπωλών, με έμβλημα το γλυπτό ενός κύκνου, όπου ο Karl Marx έζησε εδώ από το 1845 έως το 1848. Tο Xρυσό Δέντρο (L΄Arbre d΄Or) της συντεχνίας των ζυθοποιών που κοσμείται στην κορυφή με τον επιχρυσωμένο έφιππο ανδριάντα του Καρόλου της Λωρραίνης, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Μπύρας. Το Τριαντάφυλλο (La Rose) που κοσμείται πάνω από την είσοδό του με το γλυπτό κλαδί ενός χρυσού τριαντάφυλλου.

Στην παρακάτω φωτογραφία από δεξιά προς αριστερά όλα τα κτίρια που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο:

View attachment 265777

Λεπτομέρεια του L΄Arbre d΄Or με τον ανδριάντα του Καρόλου της Λωρραίνης:

View attachment 265778

Η Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου ΙΙ της Ισπανίας είχε γράψει το 1599 κατά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες: - “Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο, όπως η πλατεία της πόλης, όπου το Δημαρχείο αγγίζει τον ουρανό”.

Τετρακόσια είκοσι χρόνια μετά, το 2019 γράφω ακριβώς το ίδιο με την Ισαβέλλα: - “Oύτε εγώ έχω δει μέχρι τώρα τουλάχιστον, κάτι τόσο όμορφο όπως η πλατεία Grand Place των Βρυξελλών”.

Kαι πολύ θα ήθελα να ξαναβρεθώ εδώ, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ “Xαλί Λουλουδιών” που οργανώνεται κάθε δύο χρόνια τον Αύγουστο και η πλατεία στρώνεται από περίπου 800.000 φρέσκα λουλούδια, τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 300 τετραγωνικών μέτρων.

View attachment 265779
Φωτογραφία από το Internet.

Δεν γινόταν βέβαια να μην δούμε και το έτερο σύμβολο των Βρυξελλών το Manneken Pis, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε αυτή τη θέση από το 1618 ή 1619 και αντικατέστησε προηγούμενο πέτρινο άγαλμα λόγω φθοράς του.

Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές, με τελευταία φορά από έναν φυλακισμένο, με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά σπασμένο. Τα κομμάτια εκείνα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του σημερινού.
Δεν είναι γνωστός ο λόγος που φτιάχτηκε αυτό το άγαλμα, αλλά ένας μύθος λέει ότι το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού που είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια χωρικών.

Άλλος μύθος αναφέρει, ότι ο μικρός ήταν κατάσκοπος και κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας της πόλης, όταν κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη, το παιδί κατούρησε το φυτίλι προσπαθώντας να αποτρέψει την καταστροφή και τελικά τα κατάφερε.
Το άγαλμα ντύνεται συχνά με ρούχα. Εμείς πάντως το πετύχαμε γυμνό, αν και το κρύο ήταν τσουχτερό…..

View attachment 265780

Ο δρόμος που οδηγεί στο διάσημο αγαλματάκι ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, αλλά και μαγαζιά με ατελείωτη ποικιλία φρεσκότατης και μυρωδάτης βελγικής βάφλας. Κάθε βήμα και πειρασμός.

View attachment 265781

Έπεσαν διάφορες ιδέες καθώς είχαμε σταματήσει απέναντι από το Manneken Pis, έξω από τη λαχταριστή βιτρίνα ενός βαφλάδικου.

Να πάρουμε βάφλες και να καθίσουμε στη συνέχεια κάπου για καφέ ή να πάμε για φαγητό και να γυρίσουμε αργότερα το βραδάκι για βάφλες?

Τελικά επικράτησε η ιδέα του φαγητού πρώτα και μετά του γλυκού.
Που θα φάμε όμως?

Εγώ έριξα την ιδέα και την πληροφορία που είχα από κάποια ιστορία εδώ στο φόρουμ, να πάμε σε ένα βουλγάρικο εστιατόριο, για το οποίο είχα διαβάσει ότι προσφέρει καλό φαγητό σε χαμηλές τιμές. Τιμές Βουλγαρίας και όχι Βελγίου.
Αυτό όμως το εστιατόριο βρισκόταν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Manneken Pis, στο οποίο βρισκόμασταν και κάναμε όλες αυτές τις συσκέψεις.

O γιος μου είχε αντιρρήσεις για την απόσταση. Ήταν αρκετό το περπάτημα και είχαμε ήδη περπατήσει πολύ μέχρι αυτή τη στιγμή. Εγώ πρότεινα τη συμβιβαστική λύση, να πάμε με λεωφορείο.

Τελικά έγινε ότι γίνεται συνήθως. Συμφωνήσαμε να πάμε με τα πόδια, γιατί κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βλέπαμε το Palais Royale και το μεγάλο πάρκο της πόλης Parc de Bruxelles, τα οποία θα συναντούσαμε στην πορεία μας για το εστιατόριο. Επιπλέον θα βλέπαμε και το Κοινοβούλιο (Palais de la Nation) που βρίσκεται στη Rue de la Loi, απέναντι από την κύρια είσοδο-έξοδο του πάρκου.

Πριν όμως εγκαταλείψουμε την περιοχή κάναμε μερικές βολτούλες στους γύρω δρόμους ανακαλύπτοντας μερικές μεγάλες αγαπημένες τοιχογραφίες.

View attachment 265782


View attachment 265783


View attachment 265784

Περάσαμε και από την Place de la Vieille Halle aux Blés, την τριγωνική πλατεία, στην οποία είδαμε όμορφα σπίτια σε στυλ μπαρόκ. Eδώ υπήρχε το Old Corn Exchange, μια αγορά σιτηρών και καλαμποκιού (1295) και αργότερα φιλοξενήθηκε το Tαχυδρομείο και μια υπηρεσία με άμαξες.

View attachment 265785


View attachment 265786
Απέναντι ακριβώς από το Mannequin είναι ένα καφέ-μπαρ γεμάτο μαριονέτες, μ΄ένα μικρό βελούδινο θεατράκι τσέπης στο υπόγειό του, μια μικρή όαση μέσα στη βαβούρα, τουλάχιστον όταν πήγα εγώ (και μάλιστα 2 φορές) δεν είχε καθόλου κόσμο.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Δεύτερη φορά που διαβάζω το ταξίδι σου Klair, θυμάμαι κι ονειρεύομαι! Πόσο παραμυθένια η Μπρυζ! Την επισκέφθηκα έναν παγωμένο αλλά ηλιόλουστο Απρίλη ΄Αραγε το κεφάλι του αλόγου είναι από το παραμύθι? Εσύ σίγουρα θα ξέρεις! Ο δικός μου γιος έκανε Erasmus στην Ορλεάνη, όπου δεν αξιώθηκα να πάω.
Μα δεν είναι πραγματικά παραμυθένια αυτή η πόλη! Τυλιγμένη στην πρωινή ομίχλη έμοιαζε με πραγματική Αρχόντισσα, κρυμμένη πίσω από διάφανα, πανάκριβα πέπλα. Εμένα τουλάχιστον αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε στη φαντασία μου, όταν έφτασα στη γέφυρα της Αγάπης και την είδα από μακριά.

Χαχαχα όσο για το κεφάλι του αλόγου με πιάνεις αδιάβαστη. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με τον μύθο ή με το γεγονός, ότι το σημείο αυτό αποτελεί την αφετηρία-"parking" των αμαξών.

Κρίμα που δεν πήγες στην Ορλεάνη. Τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες. Υγεία να έχεις και σου εύχομαι να πας όποτε μπορέσεις.

Απέναντι ακριβώς από το Mannequin είναι ένα καφέ-μπαρ γεμάτο μαριονέτες, μ΄ένα μικρό βελούδινο θεατράκι τσέπης στο υπόγειό του, μια μικρή όαση μέσα στη βαβούρα, τουλάχιστον όταν πήγα εγώ (και μάλιστα 2 φορές) δεν είχε καθόλου κόσμο.
Καλέ, ποιο μπαρ και ποιες μαριονέτες! Ούτε τη μύτη μας δε βλέπαμε από τον συνωστισμό! Α... ψέματα βλέπαμε τις βάφλες και θέλαμε να τις δοκιμάσουμε όλες! Αν ξαναπάω Βρυξέλλες θα θυμάμαι την πληροφορία σου και θα ψάξω να βρω το μπαράκι.
 

GiwtaMerlia

Member
Μηνύματα
87
Likes
37
Επόμενο Ταξίδι
Βρυξέλλες-Άμστερνταμ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αμερική
Πω ρε κορίτσια μου ήρθε ειδοποίηση και τα διάβασα ξανά, θυμήθηκα το ταξίδι μου και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα που πέρσι απ το καλοκαίρι προγραμμάτιζα πρωτοχρονιάτικο ταξίδι και τώρα δεν ξέρω καν αν θα μπορέσω να ταξιδέψω μέχρι το πατρικό μου 500χλμ μακριά 😔
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Μα δεν είναι πραγματικά παραμυθένια αυτή η πόλη! Τυλιγμένη στην πρωινή ομίχλη έμοιαζε με πραγματική Αρχόντισσα, κρυμμένη πίσω από διάφανα, πανάκριβα πέπλα. Εμένα τουλάχιστον αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε στη φαντασία μου, όταν έφτασα στη γέφυρα της Αγάπης και την είδα από μακριά.

Χαχαχα όσο για το κεφάλι του αλόγου με πιάνεις αδιάβαστη. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με τον μύθο ή με το γεγονός, ότι το σημείο αυτό αποτελεί την αφετηρία-"parking" των αμαξών.

Κρίμα που δεν πήγες στην Ορλεάνη. Τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες. Υγεία να έχεις και σου εύχομαι να πας όποτε μπορέσεις.


Καλέ, ποιο μπαρ και ποιες μαριονέτες! Ούτε τη μύτη μας δε βλέπαμε από τον συνωστισμό! Α... ψέματα βλέπαμε τις βάφλες και θέλαμε να τις δοκιμάσουμε όλες! Αν ξαναπάω Βρυξέλλες θα θυμάμαι την πληροφορία σου και θα ψάξω να βρω το μπαράκι.
Αστα, αυτό με την Ορλεάνη χτυπάω το κεφάλι μου που δεν πήγα! Τώρα για το παραμύθι, αφού σου έγραψα, έφαγα τον τόπο να το βρω. Λοιπόν είναι "Η Χηναρού" των αδελφών Γκριμ, μου είχε κάνει πολλή εντύπωση αυτό το παραμύθι όταν ήμουν μικρή και από τότε μου έμεινε. Μια όμορφη βασιλοπούλα μαζί με τη βάγια της πάει καβάλα στο αγαπημένο της άλογο να βρει το βασιλόπουλο που θα παντρευτεί. Η βάγια (δεν θυμάμαι πως) παίρνει τη θέση της, σκοτώνει το άλογο και η βασιλοπούλα βρίσκεται να βόσκει τις χήνες του παλατιού. Ζητάει όμως από τον σφαγέα να κρατήσει το κεφάλι του αλόγου της κι αυτός το κρεμάει πάνω από την είσοδο της πόλης. Κάθε φορά που περνάει την πύλη η χηναρού για να βγει στα λιβάδια να βοσκήσει τις χήνες της αναστενάζει πικρά και το άλογο τής μιλάει με ανθρώπινη λαλιά. Στο τέλος βέβαια υπάρχει happy end, αλλά και πάλι δε θυμάμαι πως! Η φωτογραφία σου με το κεφάλι του αλόγου μού το θύμισε πολύ ζωηρά.🐴
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom