Βέλγιο Ολλανδία Γιατί κάποιοι έρωτες δεν είναι εφήμεροι αλλά παντοτινοί!

Klair

Member
Μηνύματα
1.063
Likes
7.894
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
3-1-2019


Δεν λέω αντίο, αλλά εις το επανιδείν!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (2).jpeg


Μια ηλιόλουστη μέρα στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα ξημέρωσε στο Άμστερνταμ. Κάναμε check-out και αφήσαμε τα πράγματά μας στον χώρο φύλαξης των αποσκευών.

Ξεχυθήκαμε αμέσως έξω. Ο αέρας ήταν παγωμένος, αλλά δεν μας πείραξε καθόλου. Ο γαλάζιος ουρανός μας έφτιαξε ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Περπατήσαμε μέχρι το ferry. Η γειτονιά μας ήταν ήρεμη εκείνο το πρωινό.

αμστερνταμ 3 (50).jpeg


Στον ποταμό Ij όμως υπήρχε ήδη κινητικότητα από αρκετά πλεούμενα.

αμστερνταμ 3 (52).jpegαμστερνταμ 3 (49).jpeg


Περάσαμε απέναντι

αμστερνταμ 3 (51).jpeg


και σε πολύ λίγο βρεθήκαμε πάλι πάνω στη γέφυρα Melkmarktsbrug.

αμστερνταμ 3 (48).jpeg


Φτάσαμε στην πλατεία Dam και αγοράσαμε από ένα μαγαζί διάφορα καλούδια για πρωινό. Καθίσαμε στα παγκάκια της πλατείας απολαμβάνοντας το φαγητό μας, αλλά και την περατζάδα του κόσμου, ο οποίος ακόμα ήταν εμφανώς λιγότερος από το προηγούμενο απόγευμα που βρεθήκαμε εδώ.

αμστερνταμ 3 (45).jpegαμστερνταμ 3 (46).jpeg


Μπορώ να πω ότι η πλατεία μου άρεσε περισσότερο το βράδυ με τον νυχτερινό φωτισμό της, παρά τη μέρα.

αμστερνταμ 3 (39).jpegαμστερνταμ 3 (38).jpeg


Θέλαμε όμως να βρεθούμε πάλι κοντά στο νερό και τα κανάλια, οπότε αφήσαμε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και ακολουθήσαμε τα υδάτινα μονοπάτια, τα οποία σίγουρα προσφέρουν ομορφότερες και γοητευτικότερες εικόνες στα μάτια των επισκεπτών.

αμστερνταμ 3 (44).jpegαμστερνταμ 3 (43).jpegαμστερνταμ 3 (42).jpeg


Γέφυρες, πλοιάρια και ποδήλατα κατ΄επανάληψη και ένας τοίχος που αποζητάει την αγάπη μας: LOVE ME.

αμστερνταμ 3 (41).jpegαμστερνταμ 3 (40).jpeg


Στενά δρομάκια που ο ήλιος δύσκολα εισχωρεί, με χαριτωμένα καφέ, φούρνους με λαχταριστά αρτοσκευάσματα και γλυκά, αλλά και μια σταλιά “τρύπες-μαγαζάκια” με σουβενίρ και ένα σωρό μπιχλιμπίδια, που σίγουρα καταφέρνουν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε οδηγήσουν στο στενάχωρο εσωτερικό τους για λίγο χάζι.

αμστερνταμ 3 (36).jpegαμστερνταμ 3 (35).jpegαμστερνταμ 3 (37).jpeg


Και ξανά προς τη “στεριά” περπατάμε στην οδό Rokin, ενώ το συγκεκριμένο μαγαζί πάνω στο κανάλι έκλεψε όλες τις φορές που περάσαμε, πολλά κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής.

αμστερνταμ 3 (34).jpeg


Στην Muntplein ρίξαμε πάλι μια κλεφτή ματιά στον Πύργο Munttoren

αμστερνταμ 3 (32).jpeg


και ακολουθώντας τον ποταμό Amstel βάλαμε πλώρη για την Rembrandtplein.

αμστερνταμ 3 (33).jpeg


Είχε προς στιγμήν συννεφιάσει και οι σκούρες πλάκες, όπως και τα παγκάκια της πλατείας ήταν βρεγμένα από την υγρασία. Η Νυχτερινή Περίπολος χωρίς τουρίστες αυτή τη φορά. Τώρα μάλιστα!! Πήραμε όσες φωτογραφίες θέλαμε, από όλες τις οπτικές γωνίες…. και έτσι....

αμστερνταμ 3 (30).jpeg


και έτσι……

αμστερνταμ 3 (29).jpeg


κι αλλιώς….

αμστερνταμ 3 (28).jpeg


Ο Rembrandt με φόντο το κτίριο της Booking.com

αμστερνταμ 3 (31).jpeg


Πάνω από τη γέφυρα Halvemaansbrug του Amstel ποταμού αντικρίσαμε το κυκλικό κτίριο της National Opera and Ballet.

αμστερνταμ 3 (27).jpeg


Απέναντι από την Όπερα μια σειρά από κτίρια ομορφαίνουν αυτή την πλευρά του ποταμού.

αμστερνταμ 3 (26).jpeg


Ο δρόμος μας έβγαλε στην Aluminiumbrug με το official number 222, η οποία κατασκευάστηκε το 1896 και απέκτησε το όνομα Aluminiumbrug το 1956, όταν τροποποιήθηκε για να γίνει η πρώτη γέφυρα στο Άμστερνταμ, με ένα αλουμινένιο κατάστρωμα χαμηλής συντήρησης. Η γέφυρα είναι πάνω από το κανάλι Kloveniersburgwal, στο παλιό κέντρο του Άμστερνταμ.

αμστερνταμ 3 (21).jpegαμστερνταμ 3 (25).jpeg


Η περιοχή που περιβάλλει τη γέφυρα έχει αποτελέσει πολλές φορές σκηνικό για διάφορες κινηματογραφικές ταινίες. Πάνω από τη γέφυρα χορτάσαμε όμορφες εικόνες.

αμστερνταμ 3 (24).jpegαμστερνταμ 3 (23).jpegαμστερνταμ 3 (22).jpeg


Τα παιδιά ήθελαν shopping στο Primark, το οποίο είχε τρελές εκπτώσεις, οπότε επιστρέψαμε στην οδό Damrak και μπήκαμε στο κατάστημα.

αμστερνταμ 3 (20).jpeg


O σύζυγος και εγώ βρήκαμε καναπεδάκι και με μεγάλη ανακούφιση αράξαμε εκεί. Τα παιδιά εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού μέσα στο πολυκατάστημα. Ήμουν τόσο κουρασμένη πλέον, που δεν έβγαλα τσιμουδιά, ούτε διαμαρτυρήθηκα ότι χάνουμε χρόνο σε ψώνια και δεν απολαμβάνουμε τις τελευταίες ώρες μας στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάλειμμα μας έδωσε καινούργια ώθηση και μετά από αρκετή ώρα βγήκαμε ξανά στους δρόμους.

Ακολουθώντας την Damrak φτάσαμε στον Amsterdam Centraal Station

αμστερνταμ 3 (19).jpeg


και στη συνέχεια στρίψαμε δεξιά ακολουθώντας την Oosterdokskade με προορισμό τη Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ. Καιρός ήταν να ανέβουμε και κάπου ψηλά για μια πανοραμική θέα της πόλης.

Στα δεξιά μας συναντήσαμε το Sea Palace, το πρώτο πλωτό εστιατόριο στην Ευρώπη από το 1984, με τη χαρακτηριστική κινεζική αρχιτεκτονική του σε στυλ παγόδας. Το εστιατόριο είναι τεράστιο, με τρεις ορόφους και λειτουργεί όλο τον χρόνο από τις 12:00 έως τις 23:00.

αμστερνταμ 3 (18).jpeg


Ρίξαμε τη ματιά μας απέναντι για να θαυμάσουμε τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου (Basiliek van de Heilige Nicolaas), τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο της πόλης. Η Βασιλική βρίσκεται ουσιαστικά διαγώνια απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το κτίριο ξεχωρίζει από τους Πύργους, αλλά και από τον μεγάλο όγκο του. Ο ένας Πύργος μάλιστα είναι ένας οκταγωνικός Πύργος με θόλο, στεφανωμένος με έναν σταυρό.

αμστερνταμ 3 (17).jpeg


Φτάσαμε έξω από τη Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πριν από τη γέφυρα Mr. J.J van Veldebrug.

αμστερνταμ 3 (16).jpeg


Το άλλο άκρο της γέφυρας καταλήγει στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό κέντρο NEMO (Science Museum). Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης ΝΕΜΟ μοιάζει με καράβι που επιπλέει στο νερό και είναι χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί-ακρωτήρι, στον ποταμό Oosterdok. Διαθέτει πέντε ορόφους και πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι εκθέσεις του είναι διαδραστικές, ώστε ο επισκέπτης να βιώνει την επιστήμη και όχι απλά να επισκέπτεται ένα Μουσείο Επιστήμης.

αμστερνταμ 3 (10).jpeg


Στη γέφυρα Mr. J.J van Veldebrug συναντήσαμε ένα ακόμη έργο του Light Festival της πόλης, με τον σκελετό της γέφυρας να αποτελεί τη βάση για αυτό το πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό έργο φωτός.

amsterdam light festival (7).jpeg


Δίπλα ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη είδαμε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Vapiano και ξαφνικά μας ήρθε μια λιγούρα για πίτσα και μακαρονάδα, οπότε ορμήσαμε αμέσως μέσα, για να καταλαγιάσουμε την πείνα μας για την ώρα. Χορτάτοι πλέον μπήκαμε στη Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει μια γενική συλλογή 1,3 εκατομμυρίων βιβλίων, αλλά και πολλές συλλογές με βιβλία για την ιστορία του Άμστερνταμ, καθώς και παιδικά βιβλία Ολλανδών συγγραφέων.

αμστερνταμ 3 (9).jpegαμστερνταμ 3 (14).jpegαμστερνταμ 3 (15).jpeg


Ανεβήκαμε στον έβδομο όροφο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο και η βεράντα που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Προφανώς το καλοκαίρι ανοίγει και μπορείς να βγεις στον εξωτερικό χώρο της βεράντας, αλλά τώρα ήταν κλειστή, οπότε οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν πίσω από τις τζαμαρίες του εστιατορίου.

amsterdam light festival (8).jpegamsterdam light festival (4).jpeg


Όταν βγήκαμε πάλι στον δρόμο ο ουρανός είχε πάρει ροζ-φούξια αποχρώσεις, αφού ο ήλιος είχε γείρει για να βασιλέψει, ενώ τα φώτα της πόλης είχαν αρχίσει να ανάβουν.

αμστερνταμ 3 (13).jpeg


Η παγόδα-εστιατόριο φωτιζόταν ήδη με εκατοντάδες μικρά λαμπάκια και στην απέναντι πλευρά ένα ακόμη έργο φωτός έκανε αισθητή την παρουσία του, ξεχωρίζοντας στο μούχρωμα που είχε αρχίσει να καλύπτει την πόλη.

αμστερνταμ 3 (12).jpegαμστερνταμ 3 (11).jpegαμστερνταμ 3 (5).jpeg


Και ο ναός του Αγίου Νικολάου "έγραφε" υπέροχα στο δειλινό.

αμστερνταμ 3 (7).jpegαμστερνταμ 3 (6).jpegαμστερνταμ 3 (8).jpeg


Περάσαμε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την Stationplein.

αμστερνταμ 3 (4).jpeg


Χαθήκαμε για λίγο ακόμα στα κανάλια για τις τελευταίες φωτογραφίες στα χρώματα του δειλινού.

αμστερνταμ 3 (55).jpegαμστερνταμ 3 (57).jpegαμστερνταμ 3 (56).jpeg


Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει πλέον αντίστροφα. Η μίνι απόδραση στην πόλη της γραφικότητας που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμη και εκείνη των καρτ ποστάλ, στην πόλη της αρχιτεκτονικής που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλη πόλη, στην πόλη των μουσείων που είναι μοναδικά στον κόσμο, στην πόλη των άπειρων ποδηλάτων που είναι οι κυρίαρχοι των δρόμων, στην πόλη της έντονης νυχτερινής ζωής και των coffee shops, στην πόλη της ελεύθερης χρήσης μαλακών ναρκωτικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, στην πόλη της Red Light District που κατακλύζεται από τουρίστες, στην πόλη της πολυπολιτισμικότητας και της ανεξιθρησκείας, στην πόλη των χαλαρών και μποέμικων ρυθμών και φυσικά στην πόλη των λουλουδιών και της τουλίπας έφτανε στο τέλος της.

Πήραμε το ferry και φτάσαμε στο κατάλυμα. Mε τα σακίδια στις πλάτες αποχαιρετήσαμε την πόλη έχοντας αυτές τις τελευταίες εικόνες στα μάτια μας.

αμστερνταμ 3 (3).jpegαμστερνταμ 3 (1).jpegαμστερνταμ 3 (2).jpeg


Aπό τον Amsterdam Centraal ένας συρμός μας οδήγησε στον σταθμό Amsterdam Sloterdijk απ΄όπου αναχωρούν τα λεωφορεία της εταιρείας Flixbus (International Flixbus Stop Amsterdam Sloterdijk) στην Piarcoplein. Βολευτήκαμε στον πάνω όροφο του λεωφορείου, στις πρώτες θέσεις για να έχουμε θέα και να απολαύσουμε το νυχτερινό μας ταξίδι. Μετά από τρεις ώρες διαδρομής φτάσαμε στην αλάνα-σταθμό της εταιρείας, δίπλα στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Γάνδης, τον Dampoort.

Κοιμηθήκαμε πολύ λίγες ώρες για τελευταία φορά στην αγαπημένη μου Γάνδη. Πριν καλά καλά ξημερώσει βρεθήκαμε για τελευταία φορά στον σιδηροδρομικό σταθμό Sint Pieters της πόλης. Tο λεωφορείο της εταιρείας Flibco μας αποβίβασε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, απ΄όπου η πτήση της Ryanair αναχώρησε στην ώρα της για το Ελευθέριος Βενιζέλος.


Τελευταίες σκέψεις:

Ήταν ένα ακόμη υπέροχο και πολύ γεμάτο ταξίδι. Η Γάνδη κυρίως αλλά και η Μπριζ είναι δύο πόλεις που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου και θα γεμίζουν τις αναμνήσεις μου με απίστευτα όμορφες εικόνες.

Οι Βρυξέλλες μου άρεσαν και θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω συνδυαστικά με κάποιους άλλους προορισμούς για να τις γνωρίσω καλύτερα.

Η Αμβέρσα μου άφησε το αίσθημα του ανικανοποίητου. Θα ήθελα επίσης να επιστρέψω κάποια άλλη εποχή στην πόλη, για μια ακόμη διανυκτέρευση, όταν τα έργα θα έχουν τελειώσει. Θεωρώ ότι η πόλη θα μου δώσει τελείως διαφορετικές εικόνες, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, που οι πλατείες θα είναι γεμάτες με τραπέζια, κόσμο και ζωή κάτι που σε αυτό το ταξίδι δεν εισέπραξα.

Το Άμστερνταμ…... τι να πρωτοπώ για αυτή την πόλη!!! Το Άμστερνταμ ήταν μια ευχάριστη σφήνα σε αυτό το ταξίδι λόγω του Light Festival. Στην ταξιδιωτική μου λίστα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στο μέλλον σκοπεύω να οργανώσω ένα ταξίδι ικανοποιητικών ημερών, ώστε να γνωρίσω εκτός από την πόλη, τα πανέμορφα χωριά και τα τουλιποχώραφα. Θέλω να επισκεφθώ κάποια βασικά μουσεία, να βολτάρω με άνεση χρόνου σε όλα τα κανάλια και τις πλατείες, να χαθώ σε όμορφες γειτονιές, να αράξω στο Vondelpark, να ζαλιστώ από τα πανέμορφα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών στην Bloemenmarkt και κυρίως να εισπράξω ακόμη περισσότερο τον χαλαρό και cool ρυθμό της πόλης.

Amsterdam, I΄ll be back…!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (1).jpeg


ΤΕΛΟΣ.
 
Last edited:

makisg

Member
Μηνύματα
3.981
Likes
7.152
Επόμενο Ταξίδι
Νέα Πλάγια Χαλκιδικής
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
Σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για το υπέροχο ταξίδι με τις πανέμορφες φωτογραφίες.:):)
 

mania_greece

Member
Μηνύματα
19
Likes
22
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα χωριά του Ρήνου
Χαίρομαι πολύ που βρήκα την ιστορία σου, γιατί φεύγω αύριο για Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάω Αμστερνταμ.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Οπως με συντρόφευσαν οι ιστορίες σου στη Βουδαπέστη έτσι πιστεύω θα γίνει και σε αυτό το ταξίδι.Είσαι καταπληκτική.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.063
Likes
7.894
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Χαίρομαι πολύ που βρήκα την ιστορία σου, γιατί φεύγω αύριο για Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάω Αμστερνταμ.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Οπως με συντρόφευσαν οι ιστορίες σου στη Βουδαπέστη έτσι πιστεύω θα γίνει και σε αυτό το ταξίδι.Είσαι καταπληκτική.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Καλό ταξίδι και καλά να περάσετε!!
 

GiwtaMerlia

Member
Μηνύματα
48
Likes
17
Επόμενο Ταξίδι
Βρυξέλλες-Άμστερνταμ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αμερική
Θα βρίσκομαι κι εγώ τις ίδιες περίπου ημερομηνίες Μπρυζ-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σας πω γι αυτή σας την εξιστόρηση του ταξιδιού. Υπέροχες φωτογραφίες, αναλυτική περιγραφή των κυριότερων σημείων που πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και τόσο ανάλαφρη γραφή που μπορούσα να διαβάσω άλλα τόσα. Πραγματικά σας ευχαριστώ.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.063
Likes
7.894
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Θα βρίσκομαι κι εγώ τις ίδιες περίπου ημερομηνίες Μπρυζ-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σας πω γι αυτή σας την εξιστόρηση του ταξιδιού. Υπέροχες φωτογραφίες, αναλυτική περιγραφή των κυριότερων σημείων που πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και τόσο ανάλαφρη γραφή που μπορούσα να διαβάσω άλλα τόσα. Πραγματικά σας ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ και εγώ για τα τόσο όμορφα σχόλια και χαίρομαι ιδιαιτέρως αν με την αναλυτική εξιστόρηση μπόρεσα να συμβάλλω στην καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού σας. Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε τέλεια και να απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι σας.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.883
Μηνύματα
743.290
Μέλη
35.559
Νεότερο μέλος
Juan Mortyme

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom