1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Βέλγιο Ολλανδία Γιατί κάποιοι έρωτες δεν είναι εφήμεροι αλλά παντοτινοί!

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικές Ιστορίες - Ευρώπη' που ξεκίνησε από το μέλος Klair, στις 1 Μαρτίου 2019.

 1. Klair

  Klair Member

  Μηνύματα:
  833
  Likes:
  4.989
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Υπερσιβηρικός
  ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  3-1-2019


  Δεν λέω αντίο, αλλά εις το επανιδείν!

  ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (2).jpeg

  Μια ηλιόλουστη μέρα στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα ξημέρωσε στο Άμστερνταμ. Κάναμε check-out και αφήσαμε τα πράγματά μας στον χώρο φύλαξης των αποσκευών.

  Ξεχυθήκαμε αμέσως έξω. Ο αέρας ήταν παγωμένος, αλλά δεν μας πείραξε καθόλου. Ο γαλάζιος ουρανός μας έφτιαξε ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Περπατήσαμε μέχρι το ferry. Η γειτονιά μας ήταν ήρεμη εκείνο το πρωινό.

  αμστερνταμ 3 (50).jpeg

  Στον ποταμό Ij όμως υπήρχε ήδη κινητικότητα από αρκετά πλεούμενα.

  αμστερνταμ 3 (52).jpeg


  αμστερνταμ 3 (49).jpeg

  Περάσαμε απέναντι

  αμστερνταμ 3 (51).jpeg

  και σε πολύ λίγο βρεθήκαμε πάλι πάνω στη γέφυρα Melkmarktsbrug.

  αμστερνταμ 3 (48).jpeg

  Φτάσαμε στην πλατεία Dam και αγοράσαμε από ένα μαγαζί διάφορα καλούδια για πρωινό. Καθίσαμε στα παγκάκια της πλατείας απολαμβάνοντας το φαγητό μας, αλλά και την περατζάδα του κόσμου, ο οποίος ακόμα ήταν εμφανώς λιγότερος από το προηγούμενο απόγευμα που βρεθήκαμε εδώ.

  αμστερνταμ 3 (45).jpeg


  αμστερνταμ 3 (46).jpeg

  Μπορώ να πω ότι η πλατεία μου άρεσε περισσότερο το βράδυ με τον νυχτερινό φωτισμό της, παρά τη μέρα.

  αμστερνταμ 3 (39).jpeg


  αμστερνταμ 3 (38).jpeg

  Θέλαμε όμως να βρεθούμε πάλι κοντά στο νερό και τα κανάλια, οπότε αφήσαμε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και ακολουθήσαμε τα υδάτινα μονοπάτια, τα οποία σίγουρα προσφέρουν ομορφότερες και γοητευτικότερες εικόνες στα μάτια των επισκεπτών.

  αμστερνταμ 3 (44).jpeg


  αμστερνταμ 3 (43).jpeg


  αμστερνταμ 3 (42).jpeg

  Γέφυρες, πλοιάρια και ποδήλατα κατ΄επανάληψη και ένας τοίχος που αποζητάει την αγάπη μας: LOVE ME.

  αμστερνταμ 3 (41).jpeg


  αμστερνταμ 3 (40).jpeg

  Στενά δρομάκια που ο ήλιος δύσκολα εισχωρεί, με χαριτωμένα καφέ, φούρνους με λαχταριστά αρτοσκευάσματα και γλυκά, αλλά και μια σταλιά “τρύπες-μαγαζάκια” με σουβενίρ και ένα σωρό μπιχλιμπίδια, που σίγουρα καταφέρνουν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε οδηγήσουν στο στενάχωρο εσωτερικό τους για λίγο χάζι.

  αμστερνταμ 3 (36).jpeg


  αμστερνταμ 3 (35).jpeg


  αμστερνταμ 3 (37).jpeg

  Και ξανά προς τη “στεριά” περπατάμε στην οδό Rokin, ενώ το συγκεκριμένο μαγαζί πάνω στο κανάλι έκλεψε όλες τις φορές που περάσαμε, πολλά κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής.

  αμστερνταμ 3 (34).jpeg

  Στην Muntplein ρίξαμε πάλι μια κλεφτή ματιά στον Πύργο Munttoren

  αμστερνταμ 3 (32).jpeg

  και ακολουθώντας τον ποταμό Amstel βάλαμε πλώρη για την Rembrandtplein.

  αμστερνταμ 3 (33).jpeg

  Είχε προς στιγμήν συννεφιάσει και οι σκούρες πλάκες, όπως και τα παγκάκια της πλατείας ήταν βρεγμένα από την υγρασία. Η Νυχτερινή Περίπολος χωρίς τουρίστες αυτή τη φορά. Τώρα μάλιστα!! Πήραμε όσες φωτογραφίες θέλαμε, από όλες τις οπτικές γωνίες…. και έτσι....

  αμστερνταμ 3 (30).jpeg

  και έτσι……

  αμστερνταμ 3 (29).jpeg

  κι αλλιώς….

  αμστερνταμ 3 (28).jpeg

  Ο Rembrandt με φόντο το κτίριο της Booking.com

  αμστερνταμ 3 (31).jpeg

  Πάνω από τη γέφυρα Halvemaansbrug του Amstel ποταμού αντικρίσαμε το κυκλικό κτίριο της National Opera and Ballet.

  αμστερνταμ 3 (27).jpeg

  Απέναντι από την Όπερα μια σειρά από κτίρια ομορφαίνουν αυτή την πλευρά του ποταμού.

  αμστερνταμ 3 (26).jpeg

  Ο δρόμος μας έβγαλε στην Aluminiumbrug με το official number 222, η οποία κατασκευάστηκε το 1896 και απέκτησε το όνομα Aluminiumbrug το 1956, όταν τροποποιήθηκε για να γίνει η πρώτη γέφυρα στο Άμστερνταμ, με ένα αλουμινένιο κατάστρωμα χαμηλής συντήρησης. Η γέφυρα είναι πάνω από το κανάλι Kloveniersburgwal, στο παλιό κέντρο του Άμστερνταμ.

  αμστερνταμ 3 (21).jpeg


  αμστερνταμ 3 (25).jpeg

  Η περιοχή που περιβάλλει τη γέφυρα έχει αποτελέσει πολλές φορές σκηνικό για διάφορες κινηματογραφικές ταινίες. Πάνω από τη γέφυρα χορτάσαμε όμορφες εικόνες.

  αμστερνταμ 3 (24).jpeg


  αμστερνταμ 3 (23).jpeg


  αμστερνταμ 3 (22).jpeg

  Τα παιδιά ήθελαν shopping στο Primark, το οποίο είχε τρελές εκπτώσεις, οπότε επιστρέψαμε στην οδό Damrak και μπήκαμε στο κατάστημα.

  αμστερνταμ 3 (20).jpeg

  O σύζυγος και εγώ βρήκαμε καναπεδάκι και με μεγάλη ανακούφιση αράξαμε εκεί. Τα παιδιά εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού μέσα στο πολυκατάστημα. Ήμουν τόσο κουρασμένη πλέον, που δεν έβγαλα τσιμουδιά, ούτε διαμαρτυρήθηκα ότι χάνουμε χρόνο σε ψώνια και δεν απολαμβάνουμε τις τελευταίες ώρες μας στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάλειμμα μας έδωσε καινούργια ώθηση και μετά από αρκετή ώρα βγήκαμε ξανά στους δρόμους.

  Ακολουθώντας την Damrak φτάσαμε στον Amsterdam Centraal Station

  αμστερνταμ 3 (19).jpeg

  και στη συνέχεια στρίψαμε δεξιά ακολουθώντας την Oosterdokskade με προορισμό τη Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ. Καιρός ήταν να ανέβουμε και κάπου ψηλά για μια πανοραμική θέα της πόλης.

  Στα δεξιά μας συναντήσαμε το Sea Palace, το πρώτο πλωτό εστιατόριο στην Ευρώπη από το 1984, με τη χαρακτηριστική κινεζική αρχιτεκτονική του σε στυλ παγόδας. Το εστιατόριο είναι τεράστιο, με τρεις ορόφους και λειτουργεί όλο τον χρόνο από τις 12:00 έως τις 23:00.

  αμστερνταμ 3 (18).jpeg

  Ρίξαμε τη ματιά μας απέναντι για να θαυμάσουμε τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου (Basiliek van de Heilige Nicolaas), τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο της πόλης. Η Βασιλική βρίσκεται ουσιαστικά διαγώνια απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το κτίριο ξεχωρίζει από τους Πύργους, αλλά και από τον μεγάλο όγκο του. Ο ένας Πύργος μάλιστα είναι ένας οκταγωνικός Πύργος με θόλο, στεφανωμένος με έναν σταυρό.

  αμστερνταμ 3 (17).jpeg

  Φτάσαμε έξω από τη Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πριν από τη γέφυρα Mr. J.J van Veldebrug.

  αμστερνταμ 3 (16).jpeg

  Το άλλο άκρο της γέφυρας καταλήγει στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό κέντρο NEMO (Science Museum). Το εντυπωσιακό Μουσείο Επιστήμης ΝΕΜΟ μοιάζει με καράβι που επιπλέει στο νερό και είναι χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί-ακρωτήρι, στον ποταμό Oosterdok. Διαθέτει πέντε ορόφους και πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι εκθέσεις του είναι διαδραστικές, ώστε ο επισκέπτης να βιώνει την επιστήμη και όχι απλά να επισκέπτεται ένα Μουσείο Επιστήμης.

  αμστερνταμ 3 (10).jpeg

  Στη γέφυρα Mr. J.J van Veldebrug συναντήσαμε ένα ακόμη έργο του Light Festival της πόλης, με τον σκελετό της γέφυρας να αποτελεί τη βάση για αυτό το πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό έργο φωτός.

  amsterdam light festival (7).jpeg

  Δίπλα ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη είδαμε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Vapiano και ξαφνικά μας ήρθε μια λιγούρα για πίτσα και μακαρονάδα, οπότε ορμήσαμε αμέσως μέσα, για να καταλαγιάσουμε την πείνα μας για την ώρα. Χορτάτοι πλέον μπήκαμε στη Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει μια γενική συλλογή 1,3 εκατομμυρίων βιβλίων, αλλά και πολλές συλλογές με βιβλία για την ιστορία του Άμστερνταμ, καθώς και παιδικά βιβλία Ολλανδών συγγραφέων.

  αμστερνταμ 3 (9).jpeg


  αμστερνταμ 3 (14).jpeg


  αμστερνταμ 3 (15).jpeg

  Ανεβήκαμε στον έβδομο όροφο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο και η βεράντα που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Προφανώς το καλοκαίρι ανοίγει και μπορείς να βγεις στον εξωτερικό χώρο της βεράντας, αλλά τώρα ήταν κλειστή, οπότε οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν πίσω από τις τζαμαρίες του εστιατορίου.

  amsterdam light festival (8).jpeg


  amsterdam light festival (4).jpeg

  Όταν βγήκαμε πάλι στον δρόμο ο ουρανός είχε πάρει ροζ-φούξια αποχρώσεις, αφού ο ήλιος είχε γείρει για να βασιλέψει, ενώ τα φώτα της πόλης είχαν αρχίσει να ανάβουν.

  αμστερνταμ 3 (13).jpeg

  Η παγόδα-εστιατόριο φωτιζόταν ήδη με εκατοντάδες μικρά λαμπάκια και στην απέναντι πλευρά ένα ακόμη έργο φωτός έκανε αισθητή την παρουσία του, ξεχωρίζοντας στο μούχρωμα που είχε αρχίσει να καλύπτει την πόλη.

  αμστερνταμ 3 (12).jpeg


  αμστερνταμ 3 (11).jpeg


  αμστερνταμ 3 (5).jpeg

  Και ο ναός του Αγίου Νικολάου "έγραφε" υπέροχα στο δειλινό.

  αμστερνταμ 3 (7).jpeg


  αμστερνταμ 3 (6).jpeg


  αμστερνταμ 3 (8).jpeg

  Περάσαμε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την Stationplein.

  αμστερνταμ 3 (4).jpeg

  Χαθήκαμε για λίγο ακόμα στα κανάλια για τις τελευταίες φωτογραφίες στα χρώματα του δειλινού.

  αμστερνταμ 3 (55).jpeg


  αμστερνταμ 3 (57).jpeg


  αμστερνταμ 3 (56).jpeg

  Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει πλέον αντίστροφα. Η μίνι απόδραση στην πόλη της γραφικότητας που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμη και εκείνη των καρτ ποστάλ, στην πόλη της αρχιτεκτονικής που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλη πόλη, στην πόλη των μουσείων που είναι μοναδικά στον κόσμο, στην πόλη των άπειρων ποδηλάτων που είναι οι κυρίαρχοι των δρόμων, στην πόλη της έντονης νυχτερινής ζωής και των coffee shops, στην πόλη της ελεύθερης χρήσης μαλακών ναρκωτικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, στην πόλη της Red Light District που κατακλύζεται από τουρίστες, στην πόλη της πολυπολιτισμικότητας και της ανεξιθρησκείας, στην πόλη των χαλαρών και μποέμικων ρυθμών και φυσικά στην πόλη των λουλουδιών και της τουλίπας έφτανε στο τέλος της.

  Πήραμε το ferry και φτάσαμε στο κατάλυμα. Mε τα σακίδια στις πλάτες αποχαιρετήσαμε την πόλη έχοντας αυτές τις τελευταίες εικόνες στα μάτια μας.

  αμστερνταμ 3 (3).jpeg


  αμστερνταμ 3 (1).jpeg


  αμστερνταμ 3 (2).jpeg

  Aπό τον Amsterdam Centraal ένας συρμός μας οδήγησε στον σταθμό Amsterdam Sloterdijk απ΄όπου αναχωρούν τα λεωφορεία της εταιρείας Flixbus (International Flixbus Stop Amsterdam Sloterdijk) στην Piarcoplein. Βολευτήκαμε στον πάνω όροφο του λεωφορείου, στις πρώτες θέσεις για να έχουμε θέα και να απολαύσουμε το νυχτερινό μας ταξίδι. Μετά από τρεις ώρες διαδρομής φτάσαμε στην αλάνα-σταθμό της εταιρείας, δίπλα στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Γάνδης, τον Dampoort.

  Κοιμηθήκαμε πολύ λίγες ώρες για τελευταία φορά στην αγαπημένη μου Γάνδη. Πριν καλά καλά ξημερώσει βρεθήκαμε για τελευταία φορά στον σιδηροδρομικό σταθμό Sint Pieters της πόλης. Tο λεωφορείο της εταιρείας Flibco μας αποβίβασε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, απ΄όπου η πτήση της Ryanair αναχώρησε στην ώρα της για το Ελευθέριος Βενιζέλος.


  Τελευταίες σκέψεις:

  Ήταν ένα ακόμη υπέροχο και πολύ γεμάτο ταξίδι. Η Γάνδη κυρίως αλλά και η Μπριζ είναι δύο πόλεις που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου και θα γεμίζουν τις αναμνήσεις μου με απίστευτα όμορφες εικόνες.

  Οι Βρυξέλλες μου άρεσαν και θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω συνδυαστικά με κάποιους άλλους προορισμούς για να τις γνωρίσω καλύτερα.

  Η Αμβέρσα μου άφησε το αίσθημα του ανικανοποίητου. Θα ήθελα επίσης να επιστρέψω κάποια άλλη εποχή στην πόλη, για μια ακόμη διανυκτέρευση, όταν τα έργα θα έχουν τελειώσει. Θεωρώ ότι η πόλη θα μου δώσει τελείως διαφορετικές εικόνες, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, που οι πλατείες θα είναι γεμάτες με τραπέζια, κόσμο και ζωή κάτι που σε αυτό το ταξίδι δεν εισέπραξα.

  Το Άμστερνταμ…... τι να πρωτοπώ για αυτή την πόλη!!! Το Άμστερνταμ ήταν μια ευχάριστη σφήνα σε αυτό το ταξίδι λόγω του Light Festival. Στην ταξιδιωτική μου λίστα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στο μέλλον σκοπεύω να οργανώσω ένα ταξίδι ικανοποιητικών ημερών, ώστε να γνωρίσω εκτός από την πόλη, τα πανέμορφα χωριά και τα τουλιποχώραφα. Θέλω να επισκεφθώ κάποια βασικά μουσεία, να βολτάρω με άνεση χρόνου σε όλα τα κανάλια και τις πλατείες, να χαθώ σε όμορφες γειτονιές, να αράξω στο Vondelpark, να ζαλιστώ από τα πανέμορφα χρώματα και αρώματα των λουλουδιών στην Bloemenmarkt και κυρίως να εισπράξω ακόμη περισσότερο τον χαλαρό και cool ρυθμό της πόλης.

  Amsterdam, I΄ll be back…!

  ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (1).jpeg

  ΤΕΛΟΣ.
   
  #37
  Last edited: 13 Απριλίου 2019
 2. makisg

  makisg Member

  Μηνύματα:
  3.847
  Likes:
  5.662
  Επόμενο Ταξίδι:
  Καλαμάτα
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Νησιά Φίτζι
  Σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για το υπέροχο ταξίδι με τις πανέμορφες φωτογραφίες.:):)
   
  #38
  Klair likes this.
 3. Klair

  Klair Member

  Μηνύματα:
  833
  Likes:
  4.989
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Υπερσιβηρικός
  Σε ευχαριστώ και εγώ, πιστέ μου αναγνώστη!
   
  #39
  makisg likes this.
 4. silversurfer

  silversurfer Moderator

  Μηνύματα:
  2.018
  Likes:
  2.709
  Επόμενο Ταξίδι:
  Καύκασος
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Γύρος Του Κόσμου
 5. mania_greece

  mania_greece Member

  Μηνύματα:
  19
  Likes:
  22
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Τα χωριά του Ρήνου
  Χαίρομαι πολύ που βρήκα την ιστορία σου, γιατί φεύγω αύριο για Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάω Αμστερνταμ.
  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Οπως με συντρόφευσαν οι ιστορίες σου στη Βουδαπέστη έτσι πιστεύω θα γίνει και σε αυτό το ταξίδι.Είσαι καταπληκτική.
   
  #41
  Klair likes this.
 6. Klair

  Klair Member

  Μηνύματα:
  833
  Likes:
  4.989
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Υπερσιβηρικός
  Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
  Καλό ταξίδι και καλά να περάσετε!!
   
  #42
 7. GiwtaMerlia

  GiwtaMerlia Member

  Μηνύματα:
  32
  Likes:
  10
  Επόμενο Ταξίδι:
  Βρυξέλλες-Άμστερνταμ
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Αμερική
  Θα βρίσκομαι κι εγώ τις ίδιες περίπου ημερομηνίες Μπρυζ-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σας πω γι αυτή σας την εξιστόρηση του ταξιδιού. Υπέροχες φωτογραφίες, αναλυτική περιγραφή των κυριότερων σημείων που πιστεύετε ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος και τόσο ανάλαφρη γραφή που μπορούσα να διαβάσω άλλα τόσα. Πραγματικά σας ευχαριστώ.
   
  #43
  Klair likes this.
 8. Klair

  Klair Member

  Μηνύματα:
  833
  Likes:
  4.989
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Υπερσιβηρικός
  Σας ευχαριστώ και εγώ για τα τόσο όμορφα σχόλια και χαίρομαι ιδιαιτέρως αν με την αναλυτική εξιστόρηση μπόρεσα να συμβάλλω στην καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού σας. Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε τέλεια και να απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι σας.
   
  #44