Για τη βαρεμάρα τις μέρες της καραντίνας v2

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Τι τέλεια! Παιδί της επαρχίας και δη του θεσσαλικού κάμπου, εννοείται πως μεγάλωσα με τα μισα λαχανικά και φρούτα να είναι δικής μας παραγωγής ή γνωστών/συγγενών μας και αυτό μου λείπει πάρα πολύ!

Το μπαλκόνι μου είναι μικρότερο από 10 τμ και επίσης έχω σκοπό να καλλιεργήσω διάφορα φυτολουλούδια. Έχει ανατολικό προσανατολισμό και λούζεται από ήλιο περίπου 7 ώρες (όταν έχει ήλιο, γιατί τελευταίως η Βαλένθια μας έγινε Μπιλμπάο). Δυστυχώς είμαι δίπλα στη θάλασσα και έχει πάρα μα πάρα πολύ αέρα που ξεραίνει το χώμα των φυτών μου και φθείρει τους αδύναμους βλαστούς.

Μέχρι στιγμής έχω μια λεβάντα δύο χρονών, που όμως δυστυχώς δεν την ευνοεί η ανατολική θέση κι έτσι τα πρώτα λουλούδια για φέτος που βγήκαν φλεβάρη μαράθηκαν, ενώ ο αέρας κάνει ζημιά στα λεπτά τους κλωνάρια. Τώρα τη βλέπω πάει ξανά να ανθοφορήσει και την έχω σε κάπως πιο προστατευμένη θέση. Έχω ακόμη ένα δενδρολίβανο, μια λεβάντα νεαρά, μια αλόη που (επίσης την κρύβω από τον πολύ ήλιο) και έναν δυόσμο που τον έβαλα στην πίσω πλευρά που βλέπει δυτικά γιατί είχε εγκαύματα από τον ήλιο και έγινε αγνώριστος. Είχα κάτι φραουλιές αλλά δεν πήγαν καλά, κάθε φορά που βγαίνει λουλούδι ξεκινάει να μεγαλώνει η φράουλα και μετά μαραίνεται και πιπερίτσες καυτερές που αν όλα πάνε καλά σε κανα μήνα+ θα μου δώσουν τον καρπό τους.

Πριν κανα δίμηνο φύτεψα βασιλικό, θυμάρι, τοματίνια (κρεμαστά και κανονικά), μελιτζάνες και κολοκυθάκια στρογγυλά. Από αυτά, τα κολοκυθάκια έγιναν μεγάλα παιδιά, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, είναι ακόμη πολύ μικρά. Τέλος, φύτεψα μόλις φασολάκια καναρίνια νανάκια και ένα συνδυασμό λουλουδιών που δε θυμάμαι τι είναι, σίγουρα είχε μέσα παιώνια και καλέντουλα, με την τεχνική nendo dango. Να δούμε πώς θα πάνε όλα αυτά, αν και πολύ φοβάμαι πως θα πάνε για πέταμα :haha: :haha:
Εύγε μικρή γλυκιά τσοπάνα μου! Με το μικρό σου μπαλκονάκι κάνεις θαύματα.
Η λεβάντα κανονικά δεν θα πρέπει να είχε πρόβλημα με τον θαλασσινό αέρα αλλά σίγουρα προτίμα την πιο ηλιόλουστη θέση του μπαλκονιου σου και μετρημένα ποτίσματα. Αν σου ρίχνει τα λουλούδια της ίσως την ποτίζεις πολύ ή δεν έχει αρκετές ώρες ήλιο.
Κατέβασέ την πιό χαμηλα τις μέρες που φυσάει πολύ και δεν έχει ήλιο για να πάρει τα πάνω της.
Εμείς τα κηπευτικά τα βάλαμε πριν 10-15 μέρες γιατί νωρίτερα είχε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ και τα φοβήθηκα. 'Άντε να μεγαλώσουνε και τα δικά σου και τα δικά μας να αρχίσουμε να γευόμαστε τους καρπούς των κόπων μας.
Προσεχώς ίσως βάλω και φωτογραφίες όταν αρχίσουν να δένουν καρπούς.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Αφού τελικά δεν θα πάμε εξωτερικό αλλά ούτε καν εκτός νομού το Πάσχα το έριξα κι εγώ στην κηπουρική.
Μια καλή ιδέα για να περάσετε ευχάριστες ώρες στο μπαλκόνι ή και στον κήπο σας για όσους τυχερούς διαθέτουν.
Διαλέξτε τα φυτά σας ανάλογα με τον προσανατολισμό του μπαλκονιού και να θυμάστε πως τα περισσότερα ανθοφόρα όπως και τα κηπευτικά θέλουν ήλιο, που σημαίνει πως προτιμούν νότιο , νοτιοδυτικό προσανατολισμό ώστε να λούζονται για αρκετές ώρες με τις ακτίνες του ήλιου.
Υπάρχουν όμως και αρκετές επιλογές που αντέχουν σε σκιερές ή ήμι σκιερές θέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες όλων.

Εμείς στο διαμέρισμά μας έχουμε δύο σχετικά μικρά μπαλκόνια το ένα με νοτιοανατολικό προσανατολισμό που βλέπει μπροστά στον δρόμο και το πίσω του ακάλυπτου που δυστυχώς έχει ήλιο μόνο για 3-4 ώρες νωρίς το πρωί οπότε δύσκολα μπορώ να φυτέψω κάτι με λουλούδια ή ακόμα χειρότερα καλοκαιρινά κηπευτικά αλλά μιά χαρά έχουν βρει τις θέσεις του όλες μου οι γλάστρες με τα αρωματικά βότανα οι οποίες εμπλουτίστηκαν φέτος με ένα λεμονοθύμαρο, μια ματζουράνα και δυο βασιλικούς για να διώχνουν τα κουνούπια και να φτιάχνουμε τις σάλτσες μας.

Δεν μου πήρε πάνω από 3-4 απογεύματα μαζί με δυο επισκέψεις σε φυτώρια για τα απαραίτητα και ήδη καμαρώνω την δημιουργία του νέου αστικού μου κήπου που μάλιστα σκέφτομαι να τον επεκτείνω με κηπευτικά που μπορούν να μπουν στην κοινόχρηστη ταράτσα.

Μέχρι τώρα έχω στο πίσω μπαλκόνι αυτό που έχει μόνο λίγες ώρες ήλιο το πρωί ένα αναρριχώμενο ρυγχοσπερμο που το έβαλα στο πλάι του μπαλκονιού να σκαλώσει πάνω σε μια πέργκολα.
Το αγόρασα πέρσι τέτοια εποχή και δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά ύψος και φέτος χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από ένα ελαφρό κλάδεμα αρχές Μάρτη και βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα έχει θεριέψει για τα καλά και πήρε δρόμο για το μπαλκόνι του πάνω ορόφου ξεπερνώντας τα 3 μέτρα.
Το ρυγχόσπερμο είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν ένα φυσικό πράσινο φράγμα από τα αδιάκριτα βλέμματα των γύρω πολυκατοικιών που ανθίζει το καλοκαίρι με υπέροχα αρωματικά λευκά λουλουδάκια που μυρίζουν σαν γιασεμί.
Πάνω στο ίδιο κάγκελο έχω βάλει μικρές σαραντάρες ζαρντινιέρες που φιλοξενούν τον δυόσμο μου την ρίγανη και για χρώμα γεράνια σε 4 διαφορετικά χρώματα.
Απο κάτω στην ίδια πλευρά στέκεται και η δάφνη που κοντεύει το ένα μέτρο και περιμετρικά οι βασιλικοί και τα υπόλοιπα γλαστράκια με τα βότανα. Πάνω στο κρεμαστό τραπεζάκι που έχουμε για να καθόμαστε τα βράδυα μπήκε και μια κατακόκκινη μπιγκόνια από τα λίγα λουλούδια που όχι μόνο δεν αγαπούν τον ήλιο αλλά συστήνεται να το αποφεύγουν για να παραμένουν ανθισμένες και ζωντανές.

Το μπροστινό ηλιόλουστο μπαλκόνι δυστυχώς είναι ακόμα πιο μικρό από το πίσω παρόλα αυτά φιλοξενεί ήδη τις τρεις νέες μου γλάστρες με τα τοματίνια που έχουν φτάσει ήδη το ένα μέτρο και σύντομα θα βγάλουν τα πρώτα τους λουλούδια. Στο κάγκελο από πάνω έχει μπεί μια 80αρα ζαρντινιέρα με τρεις ποικιλίες από καυτερές πιπεριές που τις αγαπάμε πολύ. Στην άλλη γωνία στέκει καμαρωτός εδώ και δυο χρόνια ένας κίτρινος ιβίσκος που φέτος του έκανα δώρο μια μεγαλύτερη γλάστρα και δίπλα του δυο γαριφαλιές νάνες και μια μπαμπάτσικη λεβάντα που επίσης μπήκε σε μεγαλύτερη γλάστρα φέτος. Από τις καινούργιες προσθήκες για χρώμα και χωρίς ανάγκες για ιδιαίτερη φροντίδα τρία ακόμα γεράνια κρεμασμένα στα κάγκελα.

Σε δυο μπαλκονάκια που δεν ξεπερνούν τα δέκα τετραγωνικά μπήκαν όλα όσα αναφέρω και αποδεικνύουν πως ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον μικρό δικό του παράδεισο.
Μία αγαπημένη απασχόληση που σε ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο και αλλάζει εντελώς την βαριά διάθεση του παρατεταμένου εγκλεισμού μας. Προσπαθήστε το!
θελουμε φωτο
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Καραντινα δεν εχετε πλεον, εμεις δεν ειχαμε γενικα, αλλα μια και λεγαμε για κηπους κ μπαλκονοκηπους πιο πανω. Τελευταια με εχει πιασει να φτιαχνω κασπω με σκοινι και μπορω ν πω ειμαι πολυ ευχαριστημενη. Εδω οι 2-μεχρι στιγμης- δημιουργιες μου.

Η λεβαντα

P_20210502_221403.jpg


Και η αλοη.

P_20210512_211216.jpg


P_20210512_211349.jpg


Απο διπλα (αριστερα) τα κολοκυθακια και οι φραουλιτσες μου (δεξια).
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Οι κολλήσεις έγιναν με θερμικό πιστόλι σιλικόνης ;
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Όχι, το υπέθεσα γιατί κι εγώ έτσι επισκευάζω το σύστημα που έχουν οι γάτες μου με το σκοινί
για τα νύχια. Έχεις βάλει κάτι εσωτερικά να κρατά τα νερά , ή απλά ποτίζεις προσεκτικά να μην
βγούνε νερά;
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Όχι, το υπέθεσα γιατί κι εγώ έτσι επισκευάζω το σύστημα που έχουν οι γάτες μου με το σκοινί
για τα νύχια. Έχεις βάλει κάτι εσωτερικά να κρατά τα νερά , ή απλά ποτίζεις προσεκτικά να μην
βγούνε νερά;
Αν εννοεις στην κατω πλευρα, οχι, απλα τα ποτιζω σε πιατακι και οταν στραγγισουν τα μετακινω. Ειναι και τα δυο φυτα που δε θελουν πολυ ποτισμα αλλωστε οποτε δεν ειναι θεμα.

Για την ακριβεια, στη λεβαντα "εντυσα" με σκοινι μια γλαστρα, αφηνοντας ομως το κατω μερος της, για να εχει καλη αποστραγγιση. Για την αλοη, επλεξα με καλουπι μια λεκανη και οταν τελειωσα γεμισα το κασπω με νερο και ειδα οτι επισης στραγγιζει. Ετσι τη μεταφυτευσα απευθειας, αφου εβαλα στον πατο πετραδακια. Δεν ειμαι σιγουρη οτι στραγγιζει καλα, αλλα θα δειξει.

Στα πλαγια δε χρειαζεται σε καμια απο τις δυο, δε φευγει το νερο.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Καραντινα δεν εχετε πλεον, εμεις δεν ειχαμε γενικα, αλλα μια και λεγαμε για κηπους κ μπαλκονοκηπους πιο πανω. Τελευταια με εχει πιασει να φτιαχνω κασπω με σκοινι και μπορω ν πω ειμαι πολυ ευχαριστημενη. Εδω οι 2-μεχρι στιγμης- δημιουργιες μου.

Η λεβαντα

View attachment 351421

Και η αλοη.

View attachment 351420

View attachment 351419

Απο διπλα (αριστερα) τα κολοκυθακια και οι φραουλιτσες μου (δεξια).
Όμορφες και δημιουργικές οι κατασκευές σου με σκοινί αλλά ακόμα πιο όμορφο το πλακάκι στο μπαλκόνι. (Είμαι σε έρευνα αγοράς για την ανακαίνιση του μπάνιου και παντού ονειρεύομαι πλακάκια λέμε.....)

Και οι δικές μου γλάστρες θέριεψαν. Οι ντοματιές μου ξεπέρασαν το ένα μέτρο και άρχισαν να δένουν καρπό όπως και οι πιπεριές.Τα γεράνια έχουν πλημμυρίσει λουλούδια το ίδιο και η γαρυφαλίτσα μου και η λεβάντα. Ο λαβωμένος μου υβίσκος απο την χειμωνιάτικη χιονόπτωση άρχισε να βγάζει και μπάλι μπουμπούκια αλλά ακόμα δεν είδα κανέναν να ανοίξει. Οι βασιλικοί έχουν φουντώσει σαν αφρικανικό κεφάλι και ήδη τους έχω κορφολογήσει δυο φορές για να φτιάξω πέστο. Ο δυόσμος κλαδεύεται επίσης εβδομαδιαίως και τον απολαμβάνουμε στο τσάι της ερήμου που φτιάχνουμε συχνά αλλά και στα ντολμαδάκια.
Όταν βρω χρόνο θα ανεβάσω και φωτογραφικό υλικό.
Καλή κηπουρική σε όλους!
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Και οι δικές μου γλάστρες θέριεψαν. Οι ντοματιές μου ξεπέρασαν το ένα μέτρο και άρχισαν να δένουν καρπό όπως και οι πιπεριές.Τα γεράνια έχουν πλημμυρίσει λουλούδια το ίδιο και η γαρυφαλίτσα μου και η λεβάντα. Ο λαβωμένος μου υβίσκος απο την χειμωνιάτικη χιονόπτωση άρχισε να βγάζει και μπάλι μπουμπούκια αλλά ακόμα δεν είδα κανέναν να ανοίξει. Οι βασιλικοί έχουν φουντώσει σαν αφρικανικό κεφάλι και ήδη τους έχω κορφολογήσει δυο φορές για να φτιάξω πέστο. Ο δυόσμος κλαδεύεται επίσης εβδομαδιαίως και τον απολαμβάνουμε στο τσάι της ερήμου που φτιάχνουμε συχνά αλλά και στα ντολμαδάκια.
Όταν βρω χρόνο θα ανεβάσω και φωτογραφικό υλικό.
Καλή κηπουρική σε όλους!
Πότε τα φύτεψες αν επιτρέπεται (τις ντοματες, πιπεριές και βασιλικό); Εμένα δεν πολυμεγαλώνουν και δε ξέρω γιατί. Και της μαμάς μου μεγάλωσαν αλλά τα δικά μου δεν. Και έχω άπλετο ήλιο, δε ξέρω τι πάει στραβά. Περιμένουμε τις φωτογραφίες!


Όμορφες και δημιουργικές οι κατασκευές σου με σκοινί αλλά ακόμα πιο όμορφο το πλακάκι στο μπαλκόνι. (Είμαι σε έρευνα αγοράς για την ανακαίνιση του μπάνιου και παντού ονειρεύομαι πλακάκια λέμε.....)
Το πλακάκι είναι έτσι σε όλο το σπίτι, είναι σε αραβικο στυλ (όπως και πολλά στη γειτονιά) :heart:
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Πότε τα φύτεψες αν επιτρέπεται (τις ντοματες, πιπεριές και βασιλικό); Εμένα δεν πολυμεγαλώνουν και δε ξέρω γιατί. Και της μαμάς μου μεγάλωσαν αλλά τα δικά μου δεν. Και έχω άπλετο ήλιο, δε ξέρω τι πάει στραβά. Περιμένουμε τις φωτογραφίες!




Το πλακάκι είναι έτσι σε όλο το σπίτι, είναι σε αραβικο στυλ (όπως και πολλά στη γειτονιά) :heart:
Τέλος Απριλίου τα έβαλα και ήταν περίπου 10-15 πόντους. Ρίξε τους κάποιο οικολογικό υγρό λίπασμα και φρόντιζε να τα ποτίσεις συχνά αλλά χωρίς να τα σαπίσεις. Ιδιαίτερα για τις ντομάτες όταν αρχίσει να δένει ο καρππός απο τα λουλουδια θέλουν αρκετό νερο και ζητάνε ασβέστιο. Εγώ τους παραχώνω τα τσόφλια απο τα αυγά θρυμματισμένα και ποτίζω αλλά υπάρχουν και ειδικά υγρά διαλύματα που βάζεις στο νερό που ποτίζεις. Το σίγουρο είναι πως θέλουν ήλιο και αρκετές ώρες Στην σκιά δεν προκόβουν. Αν κρίνω απο το μέγεθος που έχουν οι κολοκυθιές και χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω δύσκολα σε βλέπω να τρώς κολοκυθάκι πριν τον Αύγουστο. Φράουλες τουλάχιστον έφαγες?

Όσο για τα πλακάκια το λατρεύω αυτό το ανδαλουσιανό στυλ που είναι και χαρακτηριστικό στη Β.Αφρική. Ακόμα προσπαθώ να πείσω τον δικό μου να βάλουμε έστω στον τοίχο της ντουσιέρας ή στο πάτωμα κάτι αντίστοιχο αλλά αρνείται με σθένος. Μιά ζωή βλέπεις έζησε σε σπίτια με τέτοια πλακάκια που μπορεί σε εμένα να μοιάζουν ιδιαίτερα και εθνικ αλλά για εκείνον είναι βαρετά.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Τέλος Απριλίου τα έβαλα και ήταν περίπου 10-15 πόντους. Ρίξε τους κάποιο οικολογικό υγρό λίπασμα και φρόντιζε να τα ποτίσεις συχνά αλλά χωρίς να τα σαπίσεις. Ιδιαίτερα για τις ντομάτες όταν αρχίσει να δένει ο καρππός απο τα λουλουδια θέλουν αρκετό νερο και ζητάνε ασβέστιο. Εγώ τους παραχώνω τα τσόφλια απο τα αυγά θρυμματισμένα και ποτίζω αλλά υπάρχουν και ειδικά υγρά διαλύματα που βάζεις στο νερό που ποτίζεις. Το σίγουρο είναι πως θέλουν ήλιο και αρκετές ώρες Στην σκιά δεν προκόβουν. Αν κρίνω απο το μέγεθος που έχουν οι κολοκυθιές και χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω δύσκολα σε βλέπω να τρώς κολοκυθάκι πριν τον Αύγουστο. Φράουλες τουλάχιστον έφαγες?

Όσο για τα πλακάκια το λατρεύω αυτό το ανδαλουσιανό στυλ που είναι και χαρακτηριστικό στη Β.Αφρική. Ακόμα προσπαθώ να πείσω τον δικό μου να βάλουμε έστω στον τοίχο της ντουσιέρας ή στο πάτωμα κάτι αντίστοιχο αλλά αρνείται με σθένος. Μιά ζωή βλέπεις έζησε σε σπίτια με τέτοια πλακάκια που μπορεί σε εμένα να μοιάζουν ιδιαίτερα και εθνικ αλλά για εκείνον είναι βαρετά.
Χαχα ναι το φαντάζομαι, σα να βάζουν στους έλληνες σεμεδάκια στα κομοδίνα :haha:

Φράουλες έφαγα αλλά μάλλον βιάστηκα λίγο να τις κόψω, είχαν βαθυκόκκινο χρώμα αλλά ήταν ξινούτσικες! Όσο για τα κολοκυθάκια, έχουν πετάξει πάρα πολλά λουλούδια, οπότε θέλω να πιστεύω πως θα φάω πιο πριν. Γενικά όλα μου τα φυτά είναι νανάκια, αγόρασα δηλαδή σποράκια για φυτά που φτάνουν μαξ. τα 60 εκατοστά, ώστε να τα χωρέσω στο λιλιπούτειο μπαλκόνι μου (2mx0.66m).
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.649
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Όσο για τα κολοκυθάκια, έχουν πετάξει πάρα πολλά λουλούδια,
Αντί να περιμένεις τα κολοκυθάκια, μάζεψε τα λουλούδια και κάνε τα γεμιστά. Πολύ πιο νόστιμη επιλογή.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.678
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom