Γνωστά και άγνωστα μουσεία της χώρας μας

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τεράστια επιτυχία η κυπριακή έκθεση στην Ουάσιγκτον

Το site της εκθεσης: Cyprus: Crossroads of Civilization


21/12/2010 |

awww.sigmalive.com_files_imagecache_content_image_files_node_images_8_9_3_337893_IMG_6394.jpg




Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι επισκέπτες του Μουσείου στην Ουάσιγκτον, στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών». Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2010, επισκέφθηκαν το Μουσείο 1.000.748 άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Κύπρου.
Η έκθεση “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών”, η οποία παρουσιάζει πέραν των 260 αντικειμένων από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Eνετικής Περιόδου, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τις χιλιάδες των Αμερικανών και των ξένων που επισκέπτονται καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση περιλαμβάνει και εκθέματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Μουσείου Πιερίδη-Marfin Laiki Bank, του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας “Θάλασσα”, του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου.
Εκτός από την έκθεση, παρουσιάζονται και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή της Κύπρου και του Πολιτισμού της. Στις 16 Νοεμβρίου 2010, ο καθηγητής Stuart Swiny, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυπριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έδωσε διάλεξη στην Ουάσιγκτον για την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου με θέμα “Timeless Cyprus”. Σε μιαν άλλη εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: Γαστρονομικό Σταυροδρόμι της Μεσογείου», ο Δρ William Woys Weaver, ειδικός σε θέματα ιστορίας φαγητού και μαγειρικής, Διευθυντής του Keystone Center για τη μελέτη της τοπικής κουζίνας στο Devon της πολιτείας Pennsylvania, εξήγησε πώς οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο στα χρόνια της αρχαιότητας επηρέασαν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Δρ George J. Soleas, οινολόγος, Αντιπρόεδρος του Liquor Control Board of Ontario (Logistics and Quality Assurance Divisions) με έδρα το Τορόντο του Καναδά, παρουσίασε τα κρασιά της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία της Κουμανταρίας, καθώς και στον τρόπο παραγωγής της. Μέχρι το Μάιο του 2011, περίοδο κατά την οποία η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προγραμματίζονται και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις με θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Sigma Live | Τεράστια επιτυχία η κυπριακή έκθεση στην Ουάσιγκτον | Sigma Live
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
346
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία

mariath

Member
Μηνύματα
2.223
Likes
5.762
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Μουσείο για τα επαγγέλματα που χάνονται

Ποια είναι τα σύνεργα που χρησιμοποιούσαν οι Κρητικοί για την πολτοποίηση του καρπού της ελιάς; Πως ήταν οι προβιομηχανικοί χώροι εργασίας, του μαραγκού, του σιδερά, του βαρελά αλλά και του φαμπρικάρη;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που δυστυχώς μπαίνουν στο χρονοντούλαπο απαντά το Μουσείο Μενέλαου Παρλαμά. Ο λόγος για ένα αγροτικό μουσείο που βρίσκεται σ' ένα γραφικό χωριό της Κρήτης, στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, εκεί που χτυπά η καρδιά μιας από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Το Μουσείο πρωτολειτούργησε το 1988, ενώ, μετά από μια περίοδο ανακαίνισης άνοιξε ξανά τις πύλες του πριν από λίγες μέρες. Στεγασμένο στο παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού, είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ μια νέα πτέρυγα του αφιερώθηκε στη τέχνη της κρητικής υφαντικής, με αντιπροσωπευτικά δείγματα υφαντών όλων των περιοχών της Κρήτης από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Μια γυναίκα η Θεανώ Μεταξά, πρόσφερε τα εκθέματα αυτά, στο Αγροτικό Μουσείο.
Γεωμετρικά σχέδια, μοτίβα με συμβολικό χαρακτήρα, αποτύπωση φυτών, ζώων και ανθρώπων, μορφές από λατρευτικές παραστάσεις, όλα παρουσιάζονται επεξεργασμένα σε πρώτες ύλες με εργαλεία υφαντικής και τεχνικές που είναι αντιπροσωπευτικές των κρητικών υφαντών
ΤΟ ΒΗΜΑ - Μουσείο για τα επαγγέλματα που χάνονται - πολιτισμός

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00–17:00 (Κυριακή κλειστά). Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 4?, του μειωμένου 3?, ενώ σχολικές ομάδες, παιδιά κάτω των 12 ετών και κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού ή του ICOM έχουν ελεύθερη είσοδο.
 

tou dromou

Member
Μηνύματα
141
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μουσειο καπνου Δημου Καβαλας, το μονο θεματικο μουσειο καπνου στην Ευρωπη.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Εντάξει ρε παιδιά και στη Κούβα έχει Μουσειο καπνού (φαντάζομαι) είπε κάτι η κοπέλλα και... το τόπικ είναι για ελληνικά Μουσεία.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας.

Σκαλίζοντας το you tube βρήκα ένα βίντεο για το αρχαιολογικό μουσείο της Θήρας.
[media=youtube]y4g9Jx3xnRU[/media]
 
Last edited by a moderator:

damasta

Member
Μηνύματα
192
Likes
393
Επόμενο Ταξίδι
ιού επιτρέποντος ΠΑΝΤΟΥ
Το αρχαιολογικο μουσειο Πειραια. δεν γνωριζα οτι υπηρχε ενω υπηρξε ευχαριστη εκπληξη η επισκεψη του.μικρο σε σχεση μαυτα της Αθηνας αλλα δεν χανεσαι ενω τα εκθεματα ειναι πολυ σημαντικα.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.492
Likes
29.047
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Το αρχαιολογικο μουσειο Πειραια. δεν γνωριζα οτι υπηρχε ενω υπηρξε ευχαριστη εκπληξη η επισκεψη του.μικρο σε σχεση μαυτα της Αθηνας αλλα δεν χανεσαι ενω τα εκθεματα ειναι πολυ σημαντικα.
!!!!
Υπάρχει τέτοιο μουσείο? Ρε τι άλλο θα μάθουμε πως πληρώνουμε.... (και για να προλάβω τα σχόλια, ένα μουσείο έχει διοικητικά συμβούλια, υπηρεσίες, διοικητικούς υπαλλήλους, χωριστούς προϋπολογισμούς κλπ. Δυο ή περισσότερα μουσεία με ομοειδές αντικείμενο στην ίδια πόλη δεν έχουν νόημα).
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.155
Μέλη
38.913
Νεότερο μέλος
PanagiotisCPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom