Γουατεμάλα Γουατεμάλα. Γλυκιά και τσαχπίνα

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?

Την εντόπισα στο λιμάνι και την πήρα στο κατόπι εδώ και ώρα. Κοντή και τροφαντούλα, ντυμένη με μια φαρδιά πτυχωτή φούστα και από πάνω μια πιτσιλωτή μπέρτα. Τα πόδια στραβά και ξακάλτσωτα, ενώ ένα φακιόλι στολίζει την κεφαλή της. Το τεράστιο ψάρι, που κρατάει από την ουρά, σκουπίζει με το κεφάλι του το δρόμο. Προσπαθώ να την φωτογραφήσω και με πήρε χαμπάρι. Πού και πού γυρίζει, με αγριοκοιτάζει και συνεχίζει να ανεβαίνει την ανηφόρα προς το κέντρο. Κάνει πως χαζεύει τις πραμάτειες στα υπαίθρια τσαντίρια και με την άκρη του ματιού της, όλο και με λοξοκοιτάζει. Σηκώνω τη μηχανή και μου επιτίθεται με το ψάρι. Κάτι λέει θυμωμένη στην τοπική της διάλεκτο και σκουντάει την διπλανή της, για να ‘χει παρέα στο λεκτικό κατεχέριασμά μου.

Της χαμογελάω και στρέφω την προσοχή μου στο αποικιακού στυλ, ετοιμόρροπο Δημαρχείο. Palacio Municipal de Livingston. To χρώμα ξεθωριασμό αζουλί, έρχεται σε πλήρη αισθητική συμφωνία με τα λοιπά «κτίρια». Τα διώροφα εναλλάσσονται με τις χρωματιστές παράγκες και ανάμεσά στους μερικά αποικιακά σπιτάκια με τις ξύλινες βεραντούλες και τις δαντελωτές γιρλάντες.
Όλη η πόλη αναπτύσσεται δεξιά κι αριστερά του κεντρικού δρόμου, που είναι γεμάτος μαγαζιά τύπου παράγκας, μικρά καφέ με πλαστικές καρέκλες και αμφιβόλου καθαριότητας εσωτερικό. Οι απλωμένες στους πάγκους πραμάτειες προορίζονται σαφώς για τουρίστες, κυρίως γι΄ αυτούς που θέλουν να αγοράσουν κάτι, έτσι γιατί ήρθαν μέχρι εδώ. Ανάμεσα στις κρεμασμένες πετσέτες που δείχνουν τεράστια δολάρια και παπαγάλους που πατάνε πάνω στη λέξη Guatemala, οι ντόπιοι διαλέγουν μπλουζάκια, ρούχα και μοντελάκια τύπου Μοναστηράκι. Κι όμως, άμα κοιτάξεις πιο προσεκτικά, βρίσκεις θησαυρούς, που σε πιάνει ένας κόμπος, να εδώ, στο στομάχι, μιας και ξέρεις ότι αν και μπορείς να τους αγοράσεις, δύσκολα τους μεταφέρεις. Εκπληκτικά κογχύλια, πανέμορφα κοράλλια σαν μεγάλα μπονσάι, αράχνες του βυθού, αστερίες τεράστιους, ναυτίλους…. Τι να πρωτοπάρεις και πώς να τα μεταφέρεις….

Γύρισα την πλάτη και τράβηξα κατά το λιμάνι. Ο πιο γραφικός τύπος της Γουατεμάλα περιφερόταν εκεί, σίγουρος για το γοητειλίκι του. Απροσδιορίστου ηλικίας, ανάμεσα στα 50 και τα 80, μαλλί ράστα ασπρισμένο, μούσι ράστα ασπρισμένο κι αυτό, πόδι ξεπαπούτσωτο και χέρι γεμάτο χαϊμαλιά. Η κυρά, καταφανώς μικρότερη τουλάχιστον κατά 30 χρόνια, έπλεκε δίκτυα και αυτός βολτάριζε με την πίπα να κρέμεται από τα χείλη του. Με κοίταξε με τέτοιο ύφος που μου ‘κοψε τη φόρα για φωτογραφίες. Κάτι είπε στη γλώσσα του, τη γλώσσα Καριφούνα και με μάγεψε. Του απάντησα έτσι, στα ξεκάρφωτα, πως είμαι Γκριέγκο, μόνο και μόνο για να συνεχίσει να μου μιλάει. Υπέροχος ήχος. Η γλώσσα περιπλέκεται ανάμεσα στα ισπανικά, τα αφρικάνικα, τα καραβαϊκανά, με αξάν διαλέκτου των μάγιας. Κι όλα αυτά, ελαφρώς τραγουδιστά. Τον άκουγα χαζεμένη και αυτός νοιώθοντας το μεγαλείο της μιγάδικης φυλής του, φώναξε και την κυρά να μου τη γνωρίσει.

Σηκώθηκε, ήρθε γελαστή, μου άπλωσε το χέρι και μίλησε με την ίδια προφορά. Αν και έλεγε πολλές φορές της λέξη γκριέγκο, τρώγοντας υπέροχα το «κ», εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτε, ούτε καν μια λέξη. Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να τους στήσω για φώτο, από τα βάθη της πόλης ακούστηκε να ηχεί το γνωστό τραγουδάκι «mambo Italiano” .
«Μάμπο» τους είπα και άρχισα να λικνίζομαι στο ρυθμό της μουσικής, για να κάνω πιο χαλαρή την ατμόσφαιρα, αναστενάζοντας μέσα μου, αχ!!! Τι κάνω για μια φώτο η ξενιτεμένη …
Η ατμόσφαιρα άλλαξε απότομα. Ο τύπος παράτησε τις γλύκες και με έσπρωξε βίαια προς την έξοδο του λιμανιού. Η κυρά μαζεύτηκε και το πρόσωπό της σκοτείνιασε. Αν και σφίχτηκε στο πλευρό του άντρα, ήταν σαφέστατα επιθετική. Δεν κατάλαβα τι έγινε, αλλά ένοιωθα πως δεν ήταν ώρα να εξηγήσεις.

Γύρισα αργά προς το ξενοδοχείο. Στο μπαρ είδα τον νεαρό συνάμενο κουνάμενο μπάρμαν, να κουβεντιάζει με έναν τύπο σοκολατί τζαμαϊκανό, με μάτια υπέροχα λαμπερά και πρόσωπο γελαστό. Κάθισα για ένα καφέ και ήρθαν και οι δυο να στρογγυλοκαθίσουν στο τραπέζι μου. Είχα τέτοια μούρη μέχρι το πάτωμα και μια σκασίλα που δεν πήρα την φώτο που ήθελα, και είπα στους νέους τον σεβντά μου.
Ο κούκλος με τα υπέροχα μάτια, έφριξε… Πώς την είπες??!!!!!! Γούρλωσε το μάτι και χάθηκε η γοητεία.
Δεν την είπα, του απάντησα. Μόνο τη λέξη «μάμπο» πρόλαβα να πω …
Ο μπάρμαν έπιασε το κεφάλι του με απελπισία και φόβο. Ναι, αυτό που έβλεπα ήταν φόβος. Τι έγινε ρε παιδιά? τους ρώτησα, φοβούμενη ότι αυτό το «μάμπο» που ξεφούρνισα, ήταν στη γλώσσα τους κάτι σαν μεγάλη βρισιά, και είχα κάνει πατάτα ακόμα πιο μεγάλη.

Οι νεαροί σκύψανε πιο κοντά μου και ψιθυριστά με ρώτησαν αν ξέρω τι είναι Βοντού.
Βουντού, τους διόρθωσα. Νο Νο Νο, βοντού μου λένε και χάσαμε ένα λεπτό να μου εξηγούν ότι είναι βοντού και όχι βουντού. Τέλος πάντων, βρήκαμε μια άκρη, «ε, και?» τους επιτέθηκα, γιατί είχα αρχίσει να μην καταλαβαίνω.
Στις τελετές των βοντού, τον κύριο λόγο έχει το ζευγάρι, ένας άντρας και μια γυναίκα. Ο άντρας είναι ο χουνγάν, ο τελετάρχης, ας πούμε και η γυναίκα είναι κάτι σαν ιέρεια, που πέφτει σε έκσταση. Τη γυναίκα του βοντού, τη λένε Μάμπο….

Έπιασα κι εγώ το κεφάλι μου με τα δυο μου χέρια, δείγμα της μεγάλης ηλιθιότητας της άγνοιάς μου.
Πω Πω Πω!!!! Τι έκανα, ψιθύρισα…. Ναι, αλλά δεν την έβρισα, Μάμπο την είπα, εκτός κι αν… είναι Μάμπο.
Είναι? Ψέλλισα κι έδειξα κατά το λιμάνι…
Δεν μου απάντησαν. Με κοίταξαν, σηκώθηκαν και χάθηκαν στα βάθη του μαγαζιού.
Σε λίγο μπήκαμε στις βάρκες και αφήναμε πίσω μας το Λίβινγκστον. Ακόμα κι αν με έπνιγες, θα ορκιζόμουν ότι κάπου αμυδρά χθες το βράδυ, μέσα στον ύπνο μου άκουγα μακριά τους ήχους ρυθμικών τυμπάνων.
Είπα να ρωτήσω τους βαρκάρηδες, άλλα το άφησα καλού κακού, για άλλες μέρες, σε άλλους τόπους, πιο μακρινούς.
Σε λίγο θα μπαίναμε στην Ονδούρα… ίσως εκεί να μάθαινα…
 

Attachments

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
καλως την !!!:lol:
εκει που σε χανουμε ,μας ξαναερχεσαι με δυνατες περιγραφες απο μακρινες χωρες ...

για λεγε ,για λεγε .....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Επιτέλους, η Γουατεμάλα σου! :clap: Νασαι καλά να ταξιδεύεις και μαζί σου να πετάμε κι εμείς πέρα από τον Ατλαντικό...
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Ωραιο ξεκινημα! Ψυχραιμια ειδα με τους κροκοδειλους!! Μπραβο!
Estoy esperando la continuacion...
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Όπως πάντα η αφήγησή σου είναι εκπληκτική!

 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Πω πω προορισμός!!!! Και με τις μαϊμούδες του, με τους κροκοδείλους του, με τα όλα του!!!! Αγωνιώ!!!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.967
Likes
9.374
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Τι ωραια εκπληξη πρωι πρωι να βρισκομαι στους δρομους των Μαγια και με την καλυτερη ξεναγο :clap: Vamos Stellana!
 

meli

Member
Μηνύματα
1.261
Likes
365
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ταξίδι-Όνειρο
Ολος ο κόσμος
Περιμενω κι εγω με αγωνια!!!:clap::clap::clap::clap:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Eπιτέλους, φιλενάδα!!!:clap:
Είμαι όλη...μάτια..:D


Υ.Γ. Τί να μας πουν οι...Καταλωνίες μετά?:bleh:
Οταν έχεις τέτοιες...υπερπαραγωγές...Γουατεμάλες, Τανζανίες, Παναμάδες..:haha:
απλά σωπαίνεις...και απολαμβάνεις...:xalara:
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Vamos amigos!!!!!!
Ariba Ariba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.529
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom