ikarialover
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Περί κουρτινών και οικογενειακών σχέσεων ο λόγος!
- Πώς λέμε ελληνική φιλοξενία; Καμία σχέση!
- Περί ωραρίων
- Η νεολαία της Δανίας διασκεδάζει]Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι έβγαλα έγκυρα συμπεράσματα στη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής μου στη Δανία για το κατά πόσο οι Δανοί είναι γλεντζέδες και ξενύχτηδες. Πάντως, για να πω την αμαρτία μου ένιωσα ότι ο μύθος που θέλει τους βόρειους πιο κρύους και πιο εσωστρεφείς ισχύει σε σημαντικό βαθμό (ας με συγχωρήσουν οι συμφορουμίτες που έγραψαν τις προηγούμενες μέρες ότι θεωρούν τους Δανούς πολύ χαμογελαστούς και ζεστούς). Ευγενέστατος λαός μεν, ολίγον ξενερουά δε. [IMG]http://www.travelstories.gr/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG
- Ποιότητα ζωής
- Επίλογος
Στο πρόγραμμα ανταλλαγής, στο οποίο συμμετείχε φυσικά και δανέζικη ομάδα, οι Δανοί ήταν οι πιο εσωστρεφείς και οι λιγότερο κοινωνικοί. Ήταν ευγενικοί, αλλά μιλούσαν κυρίως μεταξύ τους και δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τις υπόλοιπες ομάδες. Τώρα να έφταιγαν τα συγκεκριμένα παιδιά; Ποιος ξέρει. Πάντως, οι πιο συμπαθείς και κοινωνικοί ήταν οι Τσέχοι!
Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν οι Δανοί. Και αυτό που μου έκανε κακή εντύπωση ήταν το γεγονός ότι έπιναν για να διασκεδάσουν.
Δηλαδή, δεν έπιναν επειδή το ζητούσε η παρέα και η διάθεση, αλλά έπιναν επί τούτου, διότι χωρίς αλκοόλ ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να έρθουν στο κέφι, να χαλαρώσουν και να ανοιχτούν. Την εβδομάδα που έμεινα εκεί πέτυχα ένα πάρτυ που γινόταν στο σχολείο της περιοχής και θυμάμαι ότι οι περισσότεροι έφηβοι ήταν μεθυσμένοι, έκαναν ακρότητες λόγω ποτού, ενώ σε αρκετές γωνίες έβλεπες ξαπλωμένους νέους, ψιλολιπόθυμους από το αλκοόλ. Οι Τσέχοι έχουν ένα ρητό, το οποίο μεταφράζεται αγγλικά ως εξής: «drink as a Dane». Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα…
Εξάλλου, μία μέρα γύρισε σπίτι από το οικοτροφείο και ο γιος της οικογένειας, ο οποίος πρέπει να ήταν γύρω στα 15. Από τις πρώτες του κουβέντες ήταν ότι εκείνη τη μέρα έβγαινε στη Δανία η χριστουγεννιάτικη μπύρα, η οποία είναι κόκκινη (αν δεν κάνω λάθος) και κυκλοφορεί μία φορά το χρόνο (κάτι σαν το Beaujolais nouveau των Γάλλων). Χωρίς καθυστέρηση έτρεξε στο μπακάλικο της γειτονιάς για να προμηθευτεί 1-2 κασόνια χριστουγεννιάτικης μπύρας, τα οποία, όπως μας ενημέρωσε στη συνέχεια με έκδηλη περηφάνια, τα προμηθεύτηκε πρώτος στη γειτονιά! Ο ενθουσιασμός του δεν περιγραφόταν!! [Εδώ θα παραφράσω τον αγαπημένο μου Αστερίξ: είναι τρελοί αυτοί οι Δανοί!!]
Ένα ακόμα περιστατικό που για μένα ήταν ενδεικτικό της νοοτροπίας των Δανών και της αντίληψής τους περί διασκέδασης ήταν το εξής: όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα, η 16χρονη Δανέζα που με φιλοξένησε ταξίδεψε μαζί μας, για να συμμετάσχει με τη σειρά της σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ανταλλαγής που θα πραγματοποιείτο στη χώρα μας. Ήταν Σάββατο βράδυ όταν φτάσαμε και με το πούλμαν διασχίζαμε τις αθηναϊκές λεωφόρους. Καταλαβαίνετε τι γινόταν… Χαμός, αυτοκίνητα στους δρόμους, όλοι έτοιμοι για τη Σαββατιάτική τους έξοδο (δεν υπήρχε και κρίση τότε). Βλέπει, λοιπόν, την κίνηση στους δρόμους η Δανέζα και με γουρλωμένα μάτια με ρωτάει: «Μα τι συνέβη; Πού πάνε όλοι αυτοί;;»!!
Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν οι Δανοί. Και αυτό που μου έκανε κακή εντύπωση ήταν το γεγονός ότι έπιναν για να διασκεδάσουν.

Εξάλλου, μία μέρα γύρισε σπίτι από το οικοτροφείο και ο γιος της οικογένειας, ο οποίος πρέπει να ήταν γύρω στα 15. Από τις πρώτες του κουβέντες ήταν ότι εκείνη τη μέρα έβγαινε στη Δανία η χριστουγεννιάτικη μπύρα, η οποία είναι κόκκινη (αν δεν κάνω λάθος) και κυκλοφορεί μία φορά το χρόνο (κάτι σαν το Beaujolais nouveau των Γάλλων). Χωρίς καθυστέρηση έτρεξε στο μπακάλικο της γειτονιάς για να προμηθευτεί 1-2 κασόνια χριστουγεννιάτικης μπύρας, τα οποία, όπως μας ενημέρωσε στη συνέχεια με έκδηλη περηφάνια, τα προμηθεύτηκε πρώτος στη γειτονιά! Ο ενθουσιασμός του δεν περιγραφόταν!! [Εδώ θα παραφράσω τον αγαπημένο μου Αστερίξ: είναι τρελοί αυτοί οι Δανοί!!]

Ένα ακόμα περιστατικό που για μένα ήταν ενδεικτικό της νοοτροπίας των Δανών και της αντίληψής τους περί διασκέδασης ήταν το εξής: όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα, η 16χρονη Δανέζα που με φιλοξένησε ταξίδεψε μαζί μας, για να συμμετάσχει με τη σειρά της σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ανταλλαγής που θα πραγματοποιείτο στη χώρα μας. Ήταν Σάββατο βράδυ όταν φτάσαμε και με το πούλμαν διασχίζαμε τις αθηναϊκές λεωφόρους. Καταλαβαίνετε τι γινόταν… Χαμός, αυτοκίνητα στους δρόμους, όλοι έτοιμοι για τη Σαββατιάτική τους έξοδο (δεν υπήρχε και κρίση τότε). Βλέπει, λοιπόν, την κίνηση στους δρόμους η Δανέζα και με γουρλωμένα μάτια με ρωτάει: «Μα τι συνέβη; Πού πάνε όλοι αυτοί;;»!!
Attachments
-
26,4 KB Προβολές: 79
Last edited by a moderator: