Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Δυτικά Βαλκάνια. Καλοκαιρινό Road Trip με πρόγραμμα αυτή τη φορά.

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 42. Επίλογος

Πέρασα πολύ όμορφα στο καλοκαιρινό road trip στα Δυτικά Βαλκάνια. Και ας έκανε αυτή την τρομερή ζέστη. Βέβαια αυτό το γράφω εκ των υστέρων, έχοντας μπροστά μου την ασφάλεια της δροσερής θάλασσας.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία του ταξιδιού σημειώνω ότι το ταξίδι ήταν γενικά low cost. Συνοπτικά τα οικονομικά στοιχεία του ταξιδιού ήταν:

Ισοτιμίες
.
Τη χρονική περίοδο του ταξιδιού μου, Ιούλιος 2017, η ισοτιμία για την περιοχή ήταν (με δεδομένο ότι το Μαυροβούνιο χρησιμοποιεί ευρώ): 1ευρώ=2μάρκα Βοσνίας=8κούνα Κροατίας.

Μετακινήσεις.

Το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Ποντγκόριτσα - Αθήνα, κόστισε ανά άτομο, περίπου 55 ευρώ και 11.000 μίλια προφανώς με Aegean. Η επιλογή της Ποντγκόριτσα έγινε, γιατί ήταν ο μόνος προορισμός ο οποίος μπορούσε να πραγματοποιηθεί με μίλια, στην εποχή αιχμής Ιούλιο μήνα.
Η ενοικίαση αυτοκινήτου κόστισε 82.500 μίλια. Μου έκαναν και αναβάθμιση λόγω χρυσής κάρτας. Επίσης κόστισε πρόσθετα 41,16 ευρώ, λόγω του ότι θα βγαίναμε και εκτός συνόρων Μαυροβουνίου.
Η βενζίνη στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία κόστιζε εκείνη την εποχή 1ευρώ/lt, ενώ στην Κροατία 1,40ευρώ/lt, περίπου. Διανύσαμε πάνω από 2.800km.
Γενικά κινηθήκαμε σε επαρχιακούς δρόμους. Στην Κροατία που κινηθήκαμε και σε Εθνικές Οδούς, τα διόδια είναι ακριβά.
Οι λοιπές μετακινήσεις κόστισαν:
Στο Ζάγκρεμπ όπου κινηθήκαμε με ταξί, αυτό ήταν φτηνό, (λιγότερο από 4 ευρώ τα 5km με 6km). Βέβαια τηλεφωνούσες σε ράδιο ταξί (αν θυμάμαι καλά το τηλεφωνικό νούμερο ήταν 14444). Στο Κότορ μια φορά που κινηθήκαμε με ταξί, αυτό κόστισε 1,80 ευρώ από την κεντρική πύλη έως το διαμέρισμά μας στη Ντόμπροτα (περίπου 2km). Στο Σπλιτ κινηθήκαμε με uber. Αυτά για το φόβο του αλκοτέστ.

Διαμονή.

Στο Μόσταρ, όπου κάναμε την πρώτη διανυκτέρευση είχα κάνει κράτηση μέσω booking, στο ξενοδοχείο Shangri La Mansion, στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 82 ευρώ (41 ευρώ ανά δίκλινο) χωρίς πρωινό.
Στο Ζαντάρ, όπου κάναμε τη δεύτερη διανυκτέρευση είχα κάνει κράτηση, στο ApartmanPetra (Trg kneza Višeslava 6b) μέσω booking, στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 80 ευρώ και για τα τέσσερα άτομα. Είχε δύο δωμάτια, μπάνιο, καθιστικό και φιλόξενο ιδιοκτήτη αφού μας άφησε ένα ψυγείο με μπύρες, ζήτημα το οποίο εκτίμησα ιδιαίτερα.
Στο Ζάγκρεμπ, είχα κλείσει διαμέρισμα στο Apartment Zagreb Schone μέσω booking, για δύο άτομα, αφού οι άλλοι δύο από την παρέα θα φιλοξενούνταν. Το διαμέρισμα κόστισε 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στο Ζάγκρεμπ κάναμε τέσσερις διανυκτερεύσεις.
Στο Σπλιτ για τρεις διανυκτερεύσεις είχα κάνει κράτηση σε ένα διαμέρισμα, το οποίο είχαμε κλείσει από το airbnb και το οποίο βρισκόταν επί της συμβολής των οδών Osječka και Radnička και στο οποίο κόστισε 105 ευρώ η διανυκτέρευση. Ήταν μεγάλο, σύγχρονο με δύο μπάνια πλυντήριο-στεγνωτήριο μεγάλο καθιστικό και δύο δωμάτια.
Στο Κότορ και συγκεκριμένα στη Ντόμπροτα είχα κάνει κράτηση μέσω booking, στο Sole Apartments, το οποίο ήταν διαμέρισμα δύο δωματίων με στοιχειώδεις ανέσεις, αλλά και μια πολύ όμορφη θέα στον κόλπο του Κότορ. Το διαμέρισμα κόστισε 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Κόστος διαβίωσης.

Το κόστος διαβίωσης στις παραλιακές περιοχές της Κροατίας είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Στις παραλιακές περιοχές του Μαυροβουνίου είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Εκτός παραλιακών περιοχών το κόστος είναι χαμηλό σε σχέση με την Ελλάδα.
Για παράδειγμα σε μπαρ του Ζάγκρεμπ, η μπύρα είχε τη μισή τιμή με αυτή στο Σπλιτ ή/και σε άλλες παραλιακές περιοχές. Η ίδια μπύρα. Το ίδιο ίσχυε και για το φαγητό.

Επαναλαμβάνω. Πέρασα πολύ όμορφα στο road trip στα Δυτικά Βαλκάνια, παρά την ακατάλληλη για εμένα θερμοκρασία και το σημαντικό είναι ότι θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες πάρα πολλές εικόνες και από αυτό το ταξίδι.

Εικόνες όπως αυτές της Ποντγκόριτσα της υποτιμημένης πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου.

1.JPG


Εικόνες από το Τρέμπινιε.

2.JPG


Εικόνες από το Μόσταρ και ημερήσιες και νυχτερινές.

3.jpg


4.JPG


5.JPG


Εικόνες από το Blagaj.

6.JPG


Εικόνες από το Pocitelj.

7.jpg


Εικόνες από τους καταρράκτες Kravica.

8.jpg


Εικόνες από το Zadar και το περίφημο, λόγω Χίτσκοκ ηλιοβασίλεμα.

9.JPG


10.JPG


Εικόνες από το Rastoke.

11.JPG


12.JPG


Εικόνες από το Karlovac.

13.JPG


Εικόνες από το Ζάγκρεμπ.

14.JPG


15.jpg


16.JPG


Εικόνες από τη Ριέκα.

17.JPG


Εικόνες από την Opatija.

18.jpg


Εικόνες από τον ποταμό Κρκα, ενώ στο βάθος διακρινόταν το Σιμπένικ.

19.JPG


20.JPG


Εικόνες από το Trogir.

21.JPG


Εικόνες από το Σπλιτ και το ανάκτορο του Διοκλητιανού.

22.jpg


23.jpg


24.JPG


25.jpg


Εικόνες από το Omiš.

26.JPG


Εικόνες από τη Makarska.

27.JPG


Εικόνες από το Ντουμπρόβνικ.

28.JPG


Εικόνες από το Κότορ.

29.JPG


30.JPG


31.JPG


Εικόνες από το Kotor Serpentine.

32.JPG


Εικόνες από το το Τσέτινιε, την πρώην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

33.JPG


Εικόνες από τη Μπούντβα.

34.JPG


35.JPG


Εικόνες, πολλές εικόνες!
Πέρασα όμορφα σ' αυτό το καλοκαιρινό road trip στα Δυτικά Βαλκάνια.



επιτέλους ΤΕΛΟΣ
 
Last edited:

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.200
Πολλά μπράβο για την ιστορία και την επιμονή σου να την τελειώσεις.

Διόρθωσε λίγο το έτος(1917) και τον προορισμό(Μαρόκο) στην παράγραφο ισοτιμίες.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@fotast. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά) και κυρίως σ' ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Διορθώθηκαν. Όπως καταλαβαίνεις, τον επίλογο τον έχω αντιγράψει από άλλες ιστορίες μου, οπότε είναι προφανή κάποια λάθη, ιδιαίτερα σε τέτοιες ιστορίες που έχουν κουράσει και αυτούς που τις παρακολουθούν κι εμένα.
Τον επίλογο τον γράφω για μια σύνοψη και για τα οικονομικά στοιχεία, μήπως χρειαστούν σε κάποιον που ήθελε να ταξιδέψει.
Επίσης δεν ήθελα να αφήσω ανολοκλήρωτη την ιστορία. Δεν μου αρέσει να μην τελειώνει κάποια εργασία. Οποιαδήποτε εργασία.
Πάντως έχω και μια αψυχολόγητη (;)) εμμονή με το 1917!!!!.
Για πολλοστή φορά. Χαχαχαχααααα!!!:lol:
Και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.680
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom