Εδεσσα-Ταξιδι στο χρονο

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
axinos μπράβο, τα λες πολύ καλά (είμαι και εγώ από εκεί)..
Εγώ για την πόλη της 'Εδεσσας θα προσθέσω ότι αξίζει να δει κανείς και την αρχαία πόλη με το πολυσυζητημένο "ανάγλυφο του χοίρου" και την πλακόστρωτη οδό με τους κίονες (ο ένας είναι γεμάτος από απελευθερωτικές επιγραφές), καθώς και το Κίνκο Μπάι Λόμπα, ένα δέντρο που έφεραν Γάλλοι στρατιώτες από την Κίνα -γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες- το οποίο παραδόξως ευδοκίμησε στην Έδεσσα!

Ο vagantos έχει δίκιο..όποιος περιοριστεί στους καταρράκτες και δε γνωρίσει τον υπόλοιπο νομό (Λουτρά Πόζαρ, μπάνιο σε θερμές πηγές μες στο χιόνι, βαρκάδες και περιηγήσεις στον υδροβιότοπο, αρχαία Πέλλα, Άγιος Αθανάσιος, Καϊμακτσαλάν (φωτο) και άλλα πολλά που δεν τα λέω γιατί το θέμα είναι του axinou ;)) ....χάνει.
 

Attachments

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ευχαριστω Μαρεδια. Εχω σκοπο να γραψω ξεχωριστη ενοτητα για το τι μπορει κανεις να δει και να κανει εξω απο την Εδεσσα (Καιμακτσαλαν, Λουτρα Ποζαρ κτλ) Η συμβολη σου θα ειναι πολυ χρησιμη! Μενεις ακομα εδω η εχεις φυγει?
Πες αν θελεις και εχεις χρονο περισσοτερες πληροφοριες για το δεντρο, γιατι εγω δεν το γνωριζω. Που ειναι? Μεσα στην πολη η στο λογγο?
 

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
Οκ θα συμπληρώνω και εγώ για ό,τι ξέρω..
Όχι έχω φύγει εδώ και λίγα χρόνια, αλλά πηγαίνω συχνά.
Το "Κίνκο" βρίσκεται στην αυλή του (κρατήσου) ΚΑΠΗ....:roll:
Αναμένουμε συνέχεια για τον ωραίο τόπο μας.. μην ξεχάσεις να πεις για σπορ και δραστηριότητες ε!:)
 

Menia21

Member
Μηνύματα
781
Likes
2.020
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Photography trip
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες. Πράγματι η Εδεσσα, κατά την γνώμη μου, είναι από τα ωραιότερα μέρη στην Ελλάδα! Οπωσδήποτε όποιος ταξιδέψει εκεί πρέπει να επισκεφτεί τη συνοικία Βαρόσι, τον Αγ. Αθανάσιο και τα Λουτρά Ποζάρ! Εμείς όταν είχαμε πάει δεν θέλαμε να φύγουμε, από τα λίγα μέρη που σου βγάζουν τόσο θετικό "feeling"! Και φυσικά οι τιμές είναι λογικότατες!:D
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.356
Likes
6.701
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Happy Slam, AO
Υπέροχο τόπικ, μπράβο Αχινέ για τις χρησιμοτατες πληροφορίες του!:clap:

Τελικά η πόλη της Εδεσσας δεν είναι μόνο οι καταρράκτες της, οπως κακώς νόμιζα!:cool:
Νομίζω οι πληροφορίες που μας δίνεις, μας βάζεις σε μεγάλο πειρασμό να σας επισκεφτούμε.
Δεν θα ήταν ασχημη ιδέα με τέτοιες καλές πληροφορίες να ενταχθει η Εδεσσα στους τόμους της τραβελπεδίας μας.

Προτείνω η επομενη τραβελστορική συνάντηση να γίνει στα μέρη σας.
Τι είναι απο Θεσσαλονίκη; Μία ωρα δρόμος!
Και θα εχουμε και ξεναγό!:cool::clap:

Και πάλι Εύγε!
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
4. Λιγο εξω από την πολη.



Εδώ θα βρειτε πληροφοριες για κοντινες εκδομες, το πολύ 10-15 λεπτα με το αυτοκινητο.

  • Η αρχαια πολη στον λογγο. Λογγος είναι ο καμπος που εκτεινεται κατω από την Εδεσσα, ο οποιος γινεται ροζ την ανοιξη όταν ανθιζουν οι κερασιες και οι ροδακινιες. Η αρχαια πολη, που φαινεται και από τον ψηλο βραχο, θεωρουνταν μεχρι να ανακαλυφθει η Βεργινα, η πρωτη πρωτευουσα του αρχαιου μακεδονικου κρατους, οι Αιγαι, πριν δηλαδη μεταφερθει η πρωτευουσα στην Αρχαια Πελλα. Η πολη περιβαλλεται από μεταγενετερα βυζαντινα τειχη και στον κεντρικο της δρομο, που περιστοιχιζεται από κιονες, μπορειτε να δειτε κατω τα σημαδια απο τις αμαξες που εχουν μεινει στις πετρες. Ακριβως διπλα από τον αρχαιολογικο χωρο βρισκεται το γυναικειο μοναστηρι της Αγιας Τριαδας. Μπειτε μεσα στην ομορφη εσωτερικη αυλη του, αναψτε ένα κερακι, πιειτε ένα καφεδακι με λουκουμι παρεα με την ηγουμενη και τις καλογριες και συνεχιστε την περιπλανηση σας.
  • Ακριβως στην αντιθετη κατευθυνση, στο δρομο προς τη Φλωρινα και λιγα μολις χιλιομετρα πο την Εδεσσα βρισκεται ο Υδροβιοτοπος της λιμνης του Αγρα. Γυρω στα 130 ειδη πουλιων ζουν εκει, πολλα απο τα οποια είναι προστατευομενα. Εσεις σιγουρα θα δειτε κυκνους και παπιες (για τα υπολοιπα δεν ορκιζομαι, αλλα ετσι λεει η πινακιδα). Αν ειστε τυχεροι και βρειτε καποιον βαρκαρη, καντε μια βολτα μεσα στη λιμνη, αρκει να μην εχει κρυο. Στο σημειο αυτό λειτουργει και ταβερνα-καφε («Κυκνοι»), ένα κομματι της οποιας βρισκεται ακριβως πανω από τη λιμνη και σας επιτρεπει να τη θαυμασετε από τη ζεστουλα. Το φαγητο βεβαια δεν λεει και πολλα. Διπλα ακριβως από τη λιμνη υπαρχει δρομος που οδηγει στο χωριο Καρυδια (ισως να το ειδατε προσφατα στην εκπομπη «Κυριακη στο χωριο»). Στο δρομο για το χωριο θα δειτε το μερος που εκτελεστηκε ο Τελλος Αγρας (απο τον οποιο πηρα το ονομα η Λιμνη και το διπλανο χωριο). Είναι ένα δεντρο-μνημειο από τσιμεντο, που μοιαζει με αληθινο και στο οποιο υποτιθεται κρεμαστηκε ο γνωστος μακεδονομαχος. Αντιγραφω από τη Βικιπαιδεια:
«Ο Τέλλος Άγρας γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1880. Με το βαθμό του υπολοχαγού μπήκε ως αντάρτης στο Βάλτο των Γιαννιτσών και πρωτοστάτησε στις συμπλοκές με τους κομιτατζήδες στο στρατηγικό αυτό σημείο, χωρίς να τον λυγίζουν οι τραυματισμοί και οι αρρώστειες του βάλτου. Στις 5 Ιουνίου 1907 ο Βούλγαρος Βοεβόδας Ζλάταν εκμεταλλεύτηκε το ήθος και την τιμιότητα του Άγρα και, αφού τον κάλεσε άοπλο να συμφιλιωθούνε, τον αιχμαλώτισε και τον κρέμασε κοντά στην Έδεσσα

  • Αλλαζουμε παλι κατευθυνση. Στον επαρχιακο δρομο που οδηγει στην Αριδαια και λιγο εξω από την πολη βρισκεται το αμφιθεατρο της Γαβαλιωτισσας η Καβαλιωτισσας, στο οποιο κάθε χρονο το καλοκαιρι δινονται παραστασεις, γινονται συναυλιες κτλ. Η περιοχη προσφερεται και για πικ νικ, αφου βρισκεται κανεις μεσα στο δασος, σε ένα χωρο γεματο ξυλινα τραπεζια. Διπλα στο θεατρο υπαρχει και πολύ ομορφη εκκλησσιτσα, συνηθως όμως κλειστη. Αφηνοντας τον κεντρικο δρομο και αν συνεχισει κανεις την καταβαση προσπερνωντας το θεατρο και λιγο μετα τις γραμμες του τρενου καταληγει στην περιοχη «Χιλια Πευκα», που είναι ότι λεει και το ονομα της! Επισης ιδανικο μερος να στρωσετε κουβερτουλα και να βγαλετε ταπερακι, αλλα και να παιξουν τα παιδια, αφου υπαρχουν δυο γηπεδα μπασκετ.
  • Στον ιδιο δρομο που οδηγει στην Αριδαια και διπλα σχεδον στο θεατρο της Γαβαλιωτισσας, αλλα από την αριστερη πλευρα βρισκεται το ΦΟΕ (Φυσιολατρικος ομιλος Εδεσσας). Είναι ένα κτιριο με απιθανη θεα στην πολη (εχει κανεις την Εδεσσα στο πιατο), με καφε, παιδικη χαρα και Gourmet εστιατοριο. Αν είναι καλοκαιρι, αξιζει να καθησετε πανω στην γυαλινη εξεδρα που εχει δημιουργηθει και αιωρειται αρκετα μετρα πανω από τη γη (ακυρο αν εχετε υψοφοβια). Στο σημειο αυτό υπαρχει ενας χωματοδρομος που οδηγει πανω στο βουνο και συγκεκριμενα στη θεση 606 (που υποδηλωνει το υψομετρο). Στα μισα περιπου της διαδρομης στο αριστερο σας χερι υπαρχει ένα εκκλησακι με σκαλακια σε διαφορα επιπεδα που καταληγουν σε μια βρυση. Κατω από την εκκλησια υπαρχει ένα δεντρο για ευχες. Θα το αναγνωρισετε ευκολα, καθως υπαρχουν πανω του δεκαδες κλωστες. Βγαλτε και εσεις μια κλωστη από τα ρουχα σας και καντε την ευχη σας, δενοντας την στο δεντρο. Αξιζει να ξηλωσετε το σινιε πουλοβερακι σας, αφου οι ευχες παντα πιανουν (τουλαχιστον οι δικες μου!)

5. Φαγητο λιγο εξω από την πολη.

Τωρα αρχιζουν τα ζορικα, αφου όπως προανεφερα τα καλυτερα μερη να φαει κανεις είναι εκτος.
α. «Πετρινος». Βρισκεται στο χωριο Φλαμουρια. Για να φτασετε παιρνετε το δρομο από Εδεσσα για Θεσσαλονικη και στην πρωτη μεγαλη διαταυρωση κανετε δεξια (εχει πινακιδες). Μπαινοντας στο χωριο θα το δειτε στο δεξι σας χερι. Εχει ομορφη αυλη, αλλα το εσωτερικο του είναι απιθανο, με ένα τεραστιο τζακι και σικατη διακοσμηση. Θα δοκιμασετε απιθανα φαγητα (σολωμο, σαλιγκαρια, φοντι-μου τρεχουν τα σαλια και μονο που τα σκεφτομαι). Το καλυτερο όμως είναι ο καταλογος των κρασιων τους. Ζητηστε μια ξεναγηση στο κελαρι (φανταζομαι δεν θα την αρνηθουν) και δοκιμαστε το «Φλαμουρια». Είναι το κρασι που παραγουν και εμφιαλωνουν οι ιδιοι, μεστο και φρουτωδες (προσωπικα προτιμω το λευκο, αλλα γουστα είναι αυτά).
β. «Τζιβαερι». Βρισκεται στο χωριο Κλεισοχωρι, στο δρομο για την Αριδαια το πρωτο χωριο. Νοστιμοτατα πιατα και τεραστιες μεριδες, συν θεα στην πολη. Μου αρεσουν πολύ τα σνιτσελ και τα παιδακια τους, αλλα ο,τι και αν παρετε πιστευω θα μεινετε ευχαριστημενοι.
γ. «Σταθμος του Αγρα». Και άλλος σταθμος! Βρισκεται κοντα στο χωριο Αγρας, στο δρομο προς την Καρυδια. Εξωτερικα δεν σου γεμιζει καθολου το ματι (μην το προτιμησετε αν θελετε γευση σε συνδυασμο με διακοσμηση), αλλα εχει νοστιμοτατες καραβιδες και καλο χυμα κρασι.


6. Εκδρομες στο νομο (δυτικα)

α. Το πρωτο μερος που οφειλει να επισκεφτει κάθε ταξιδιωτης που σεβεται τον εαυτο του και παταει το ποδι του στο νομο μας είναι φυσικα το Καιμακτσαλαν (η λευκη κορυφη στην κοινη νεοελληνικη η αλλιως Βόρρας-προσοχη στον τονο!). Το χιονοδρομικο βρισκεται περιπου 40 λεπτα με το αυτοκινητο από την Εδεσσα. Δεν δινω οδηγιες, γιατι ολες οι πινακιδες οδηγουν εκει. Το χιονοδρομικο δεν είναι ιδιαιτερα παλιο, αφου υπηρχε διαδικαστικο προβλημα για την κατασκευη του (βρισκεται στα συνορα με το Φυρομ). Στην κορυφη βρισκεται ένα εκκλησακι φτιαγμενο από σφαιρες και παλια πυρομαχικα (είναι το σημα κατατεθεν του Καιμακτσαλαν).
β. Παλιος Αγιος Αθανασιος (ναι, υπαρχει και νεος!). Είναι το χωριο ακριβως κατω από το χιονοδρομικο, εχει χαρακτηριστει διατηρητεο και εχει πλεον τρελη ανοικοδομηση. Ονομαζεται και η Αραχωβα της Μακεδονιας. Γινεται πανικος από κοσμο, ιδιως τα Σαββατοκυριακα. Προσωπικα το προτιμω το καλοκαιρι που είναι δροσερο και ανθρωπινο. Αν πεινασετε, προτεινω την «Καλυβα», αλλα από φετος το χειμωνα εχει και σουβλατζιδικο, για γρηγορη ικανοποιηση της πεινας.
γ. Το χωριο Παναγιτσα. Φευγοντας από το χιονοδρομικο ακολουθηστε τις πινακιδες που σας οδηγουν σε αυτό το ομορφο χωριο. Εκει ρωτηστε πως θα βγειτε στο αναψυκτηριο (σας οδηγουν βεβαια και οι κιτρινες διαγραμμισεις του δρομου) Ανεβαινοντας το δρομο για το αναψυκτηριο θα θαυμασετε μικρες υδατινες λιμνουλες, που οι χωρικοι μαζευουν το νερο για να ποτιζουν. Όταν φτασετε εκτος από τις μικρες λιμνες, θα απλωθει μπροστα σας και η Βεγοριτιδα (η μεγαλυτερη λιμνη του νομου-τη μοιραζομαστε βεβαια, δεν είναι ολοτελα δικια μας!). Αν πεινασατε μπορειτε να φατε και εδώ και μαλιστα νοστιμοτατο κυνηγι! Αν εχετε λιγη υπομονη βεβαια, ξανακατεβειτε στο χωριο και φατε στο «Πετρινο» (ναι, το ονομα παιζει πολύ στο φαγητο!). Δοκιμαστε Χουνκιαρ Μπεγιερντι (κοκκινιστο κρεας με πουρε μελιτζανας), χοιρινο με δαμασκηνα και ρεβυθοκεφτεδες. Διπλα ακριβως υπαρχει μαγαζακι με παραδοσιακα σπιτικα γλυκα του κουταλιου, οποτε παρτε και κατι για να θυμαστε την εκδρομη σας. Μηπως χρειαζεστε έναν καφε? Μακραν το καλυτερο μερος για να πιει κανεις καφεδακι στο νομο βρισκεται παραδοξως σε αυτό το χωριουδακι (βοηθαει βεβαια και το χιονοδρομικο). Λεγεται Λεβεντης και είναι ταυτοχρονα και ξενοδοχειο αποκλειστικα με σουιτες (250-480 ευρω η βραδια!!!). Το περιβαλλον είναι απεριγραπτο, γιαυτο προσθετω ιστοσελιδα.: Leventis Art Suites, hotel, hotels, . Στα συν του η θεα στη Βεγοριτιδα και η συλλογη από φωτογραφικες μηχανες (ζητηστε να τη δειτε, είναι στο ισογειο).
δ. Παραμενουμε στην περιοχη και παμε μια επισκεψη στο ανεμοδρομιο, οπου υπαρχουν ανεμοπτερα και παραπεντε. Στο ανεμοδρομιο γινονται και πανελληνιοι αγωνες και υπαρχουν ακομα και ξενοι αεροπτεριστες που το επισκεπτονται.
ε. Αρνισσα. Είναι το χωριο στις οχθες της λιμνης Βεγοριτιδας. Πανω στη λιμνη υπαρχει πλωτο καφε για να χαλαρωσετε. Μπειτε στην ιστοσελιδα που με μερακι δημιουργησαν οι κατοικοι για περισσοτερες πληροφοριες. ΒΡγορίτιδα Εν Πλω-Ξ Ξ»Ο‰Ο„ΟŒ ΞšΞ±Ο†Ξ­


7. Εκδρομες στο νομο (βορεια)

α. Λουτρα Πόζαρ. Κοντα στην πολη της Αριδαιας βρισκονατι τα γνωστα για τις θεραπευτικες τους ιδιοτητες λουτρα. Εδώ εχει κανεις πολλες επιλογες για το τι να κανει. Υπαρχουν εσωτερικες μικρες και μεγαλες πισινες και χαβουζες με ιαματικο νερο, μια εξωτερικη ρηχη πισινα με πετρες στην οποια ρεει και ενας καταρρακτης και μια μεγαλη εξωτερικη πισινα, το καλυτερο μερος να κολυμπησει κανεις όταν η περιοχη είναι χιονισμενη και το νερο αχνιζει. Αν φοβαστε ότι θα κρυωσετε απλα πιειτε τον καφε σας στο παρακειμενο καφε η περπατηστε στο μονοπατι που καταληγει στο δασος. Αν πεινασατε προτεινω φαγητο στην ταβερνα στην κεντρικη πλατεια του χωριου Ορμα, σε πολύ μικρη αποσταση από τα λουτρα ή στην κεντρικη πλατεια της Αριδαιας, σε ένα απιστευτο τσιπουραδικο με απιθανους ωαρομεζεδες κυριως (σκουμπρι, καβουροσαλατα και άλλες νοστιμιες). Δυστυχως μου διαφευγουν τα ονοματα και από τα δυο, αλλα φανταζομαι δεν θα δυσκολευτειτε να τα βρειτε. Εξαλλου, οπου και να φατε, οι παροχες είναι αξιοπρεπεστατες. Και αν σας επιασε λιγουρα για γλυκο, στο δρομο Λουτρακι-Αριδαια υπαρχει το ζαχαροπλαστει του Ζιλη (νομιζω εχει καταστημα και μεσα στην πολη) Μιλφειγ και προφιτερολ μουρλια!
β. Εξαπλατανος. Είναι το επομενο χωριο μετα την Αριδαια. Αναζητηστε το σπιτι του Μενελαου Λουντεμη (δυστυχως ανεκμεταλλευτο) και συνεχιστε.
γ. Χωριο Νοτια. Ονομαζεται ετσι, αν και βρισκεται βορεια! Λιγο εξω από το χωριο, κανοντας αριστερα πανω στο βουνο, βρισκεται καταφυγιο. Μεσα στο δασος υπαρχουν ποταμακια και τα ερειπια από τα ανταρτικα νοσοκομεια που ειχαν στηθει εκει στην περιοδο της γερμανικης κατοχης. Κοντα στο καταφυγιο υπαρει και ενας κρυμμενος καταρρακτης μεσα σε βραχια. Νομιζω είναι δυσκολο να το βρειτε με τις δικες μου οδηγιες (καθοτι εχω καποια χρονια να επισκεφτω την περιοχη), οποτε ρωτηστε καλυτερα καποιον κατοικο του χωριου να σας κατευθυνει
δ. Αρχαγγελος. Ένα ακομη χωριο που προβληθηκε στην εκπομπη «Κυριακη στο χωριο». Είναι κυριως γνωστο για τη μονη των Αρχαγγελων Μιχαηλ και Γαβριηλ, σε ένα σημειο απιστευτης φυσικης ομοργιας με ρυακια και δεντρα. Γνωριστε τον πατερ στο αρχονταρικι και γεμιστε θετικη ενεργεια.
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
8. Εκδρομες στο νομο (ανατολικα)

Οσοι ερχεστε από Θεσσαλονικη, περνατε από αυτά τα μερη πριν καταληξετε στην Εδεσσα. Μπορειτε λοιπον να τα επισκεφτειτε ειτε ερχομενοι, ειτε στην επιστροφη σας.

Α. Αρχαια Πελλα. Η δευτερη πρωτευσουσα του Αρχαιου Μακεδονικου κρατους. Εχουν γινει εκτεταμενες ανασκαφες (που συνεχιζονται ακομη) και εχουν αποκαλυψει το ανακτορο, την αγορα, καποια ιερα, αρκετα σπιτια, όπως και ταφους των υστερων κλασσικων και ελληνιστικων χρονων. Θα δειτε επισης τα μοναδικα ψηφιδωτα, το γνωστοτερο από τα οποια είναι ο Διονυσος καθισμενος σε πανθηρα και το κυνηγι ελαφιου και λιονταριου . Διπλα ακριβως στον αρχαιολογικο χωρο και πανω στο δρομο υπαρχει μουσειο.
Β. Γιαννιτσα. Εδώ δεν εχει πολλα πραγματα να δειτε. Η πολη εχει απλα έναν πολύ ωραιο πεζοδρομο. Είναι όμως το μερος που θα προτιμησετε για τη διασκεδαση σας, κυριως τη βραδυνη, αφου τα πραγματα στην Εδεσσα είναι λιγο νεκρα το βραδυ. Στα Γιαννιτσα θα βρειτε μεγαλη ποικιλια σε ταβερνες και εστιατορια, αλλα και μοντερνα καφε για να πιειτε το καφεδακι σας. Αν δεν βαριεστε, καντε μια βολτα μεχρι το τουριστικο περιπτερο και απολαυστε τη θεα. Μεσα στο Σεπτεμβρη γινεται και η εμποροπανηγυρη της πολης, μια καλη ευκαιρια για να διασκεδασουν τα παιδια, αφου μαζι με τους εμπορους στηνεται και λουνα παρκ.
Γ. Κρυα Βρυση. Είναι γνωστη κυριως για το καρναβαλι της και συγκεκριμενα για τις Βραζιλιανες! Αν ερθετε λοιπον την τελευταια Κυριακη της αποκριας, περαστε μια βολτα και από εκει!




9. Εκδρομες εξω από το νομο (νοτια).

Καθως η Εδεσσα βρισκεται στα νοτια του νομου, αν θελει κανεις να εκδραμει νοτια, πρεπει να βγει εξω από αυτόν και να παει στο νομο Ημαθιας. Εκει μπορει κανεις να κανει τα εξης.

Α. Ναουσα. Είναι η δευτερη μεγαλυτερη πολη του νομου Ημαθιας, ένα ακομη μπαλκονι της Μακεδονιας, καθως είναι χτισμενη σε υψωμα. Αξιζει κανεις να δει την πλατεια των Εθνομαρτυρων του 1821, το παρκο και βεβαια την περιοχη Αραπιτσα, με μικρο καταρρακτη, οπου οι γυναικες της Ναουσας επεσαν μαζι με τα παιδια τους για να μην πεσουν στα χερια των Τουρκων (κατι σαν Ζαλογγο δηλαδη). Περιπου 3 χιλ εξω από την πολη βρισκεται η περιοχη Αγιος Νικολαος (πηρε το ονομα της από την ομώνυμη εκκλησια. Είναι μια απιστευτη τοποθεσια με δεντρα, ποταμια, λιμνουλα με πεστροφες και παπιες, αλλα και πηγες. Περιπλανηθητε μεσα στο δασος και μετα στρωστε το τραπεζομαντηλο σας στο γρασιδι και καντε πικ νικ ενώ τα παιδια θα παιζουν στην παιδικη χαρα η στα γηπεδα που υπαρχουν. Αν ειστε πιο κυριλε τυπος, μπορειτε να φατε σε ένα από τα εστιατορια η τις ταβερνες που υπαρχουν εκει. Αν παλι ειστε οινοφιλος, κοντα στη Ναουσα είναι το οινοποιειο του Μπουταρη στο χωριο Στενημαχος (23320-42687).
Β. Βεροια. Είναι το τριτο μπαλκονι και πρωτευουσα του νομου. Η πολη διαθετει πληθος βυζαντινων και μεταβυζαντινων εκκλησιων, ωραια παλια πολη, αλλα και τουριστικο περιπτερο στη θεση Ελια. Μην παραλειψετε να δοκιμασετε Ρεβανι, είναι πεντανοστιμο και καταλληλα σιροπιασμενο (ουτε πολύ υγρο, ουτε πολύ στεγνο, μιαμ!)
Γ. Βεργινα. Απεχει 12 χιλ από την Βεροια (περιπου 30-45 λεπτα απο την Εδεσσα) και πραγματικα αξιζει μια επισκεψη. Ως γνωστον στην τοποθεσια αυτή εχει ανασκαφει η πρωτη πρωτευουσα του αρχαιου μεκεδονικου κρατους με πληθος ευρηματων, το κυριοτερο από τα οποια είναι ο ταφος του Φιλιππου. Φυσικα τα πολυτιμα ευρηματα των ταφων δεν είναι εδώ, αλλα στο αρχαιολογικο μουσειο Θεσσαλονικης. Δεν δινω περισσοτερες πληροφοριες για τη Βεργινα, δεν ειμαι αλλωστε ειδικη. Αναζητηστε λεπτομερειες στο διαδικτυο. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1


10. Δραστηριοτητες στο νομο

Εδώ εχει κανεις πολλες επιλογες, Πεζοπορια, μπανιο σε ιαματικα λουτρα, σκι, σνοουμπορντ, ελκηθρο στο χιονι, ραφτιγκ στον ποτaμο Μογλενιτσα, ιππασια στο χωριο Γαρεφι, βαρκαδα στην Αρνισσα και τη λιμνη του Αγρα και τοσα αλλα. Προσωπικα σας προτεινω ένα μπανιο στα λουτρα Ποζαρ στην εξωτερικη πισινα το βραδυ, να βλεπετε πανω σας τον ουρανο και τα φωτισμενα δεντρα και βραχια και να κολυμπατε στο νερο που αχνιζει η απλα να καθησετε σε ένα από τα σημεια που βγαινει το νερο με την πλατη και να aπολαυσετε ένα χαλαρωτικο υδρομασαζ.. Ημουν χθες το βραδυ εκει και πραγματικα αν μπορουσα θα πηγαινα κάθε βραδυ. Μην ανησυχειτε για το κρυο, το νερο είναι στους 36-37 βαθμους και στα αποδυτηρια υπαρχει κλιματισμος και πιστολακι για τα μαλλια. Επισης ωραιο είναι το ραφτιγκ στον Μογλενιτσα, αλλα το ποταμι είναι σχετικα ηρεμο (2, 3 σε ορισμενα σημεια). Παντως η διαδρομη στο νερο είναι φανταστικη και στο τελος σας περιμενουν ψητα λουκανικα (τουλαχιστον εμας μας περιμεναν!). Για περισσοτερες δραστηριοτητες μπορειτε να βρειτε πληροφοριες στα φυλλαδια από το τουριστικο περιπτερο στους Καταρρακτες αλλα και στην ακολουθη ιστοσελιδα:
http://www.edessacity.gr/tourism/info/activities/index.htm



11. Και λιγα ψωνια…

Στους Καταρρακτες θα βρειτε πληθος αναμνηστικων από την πολη, αλλα και γουνες, δερματινα, κουβερτες και ο,τι άλλο μπορειτε να φανταστειτε. Αν θελησετε να παρετε καποιο γλυκο, προτιμηστε τις φλογερες του «Κρονου» (είναι σαν τα τριγωνα πανοραματος, αλλα σε άλλο σχημα) η σιροπιαστα από τον «Ενδοξο Στρατο» (χαλια ονομα, αλλα απιθανα κουρκουμπινια!). Αναζητηστε σπιτικα γλυκα και μελι, αλλα και χυλοπιτες και τραχανα. Αν επιλεξετε να πατε βορεια στο νομο, στο χωριο Ιδα εχει απιθανο κρεας. Αν ερθετε καλοκαιρι, παρτε μαζι σας φευγοντας κερασια (τα περιφημα τραγανα Εδεσσης) και ροδακινα.


12. Διαμονη

Την αφησα τελευταια, γιατι ως Εδεσσαια το καλυτερο μερος για να μεινω είναι φυσικα το …σπιτι μου. Δεν εχω αντικειμενικη (ουτε καν υποκειμενικη δηλαδη) γνωμη για τη διαμονη στην πολη, αλλα θα σας προτεινω μερη που συνηθως κλεινουμε δωματια για τους φιλους και συγγενεις.
Α. Ξενια. Βρισκεται σε πολύ ωραια σημειο, πολύ κοντα στο κεντρο, εχει πισινα (ιδανικο μερος για ένα δροσερο ποτο το καλοκαιρι) και ωραιους εσωτερικους χωρους με καφε, εστιατοριο κτλ. Είναι προσφατα ανακαινισμενο και δειχνει αξιοπρεπες.
Β. Βαροσι. Βρισκεται στη συνοικια Βαροσι, επισης πολύ κοντα στο κεντρο, αλλα και στους Καταρρακτες. Είναι καπως μικρο, αλλα παραδοσιακο και πολύ ομορφο. Μου εχουν πει ότι εχει απιθανο πρωινο με σπιτικες πιτες και μαρμελαδες. Νομιζω ότι το αδερφακι του, το Βαροσι τεσσερεις εποχες εχει και αυτό δωματια. Τσεκαρετε το.
Γ. Χαγιατι. Είναι και αυτό στην παλια συνοικια και εχει τα ιδια πλεονεκτηματα με το ξενοδοχειο Βαροσι. Βρισκεται απεναντι ακριβως από το πολιτιστικο κεντρο. Είναι ωραιος χωρος και για καφεδακι η κρασακι το βραδυ.
Δ. Στα χωρια κοντα στο χιονοδρομικο κεντρο υπαρχουν πολλα ξενοδοχεια, αλλα και ξενωνες και ενοικιαζομενα δωματια.


13. Χρησιμες ιστοσελιδες

www.edessa.gr/
www.edessacity.gr/
www.meteo.gr/cf.asp?city_id=51 (για να τσεκαρετε τον καιρο πριν ερθετε)
www.varosi.gr/home/edessa.htm




Για οποιαδηποτε ερωτηση η πληροφορια θα χαρω να σας απαντησω, αλλα και να συναντηθουμε αν ερθετε στην πολη!
Καλο ταξιδι!
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Γ. Κρυα Βρυση. Είναι γνωστη κυριως για το καρναβαλι της και συγκεκριμενα για τις Βραζιλιανες! Αν ερθετε λοιπον την τελευταια Κυριακη της αποκριας, περαστε μια βολτα και από εκει!
OXIII ME TIΠΟΤΑ !!!
Ακόμη κι αν είστε μαζόχες ή λάτρεις του ακραίου κιτς.
Καλύτερα να καθήσετε σπίτι σας και να δείτε τα άπαντα του Ψάλτη ή να αποστηθίσετε όλες τις ομιλίες του Μπουμπούκου.
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΙΣ " ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΕΣ" ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ( ψυχρολουσία είναι)
Μαζεύουν όλες τις μαυριδερομελαψές ( ξενες και μη, "καλλιτέχνιδες" και μη, οικιακες βοηθούς και γεροπαρηγορήτρες ) της Β.Ελλάδας, τις ανεβάζουν στις πλατφόρμες των τρακτερ και τις βάζουν ( ανεξαρτήτως κυτταρίτιδας) να χορέψουν σάμπα.
Σας βεβαιώνω οιτ το θεαμα ειναι αποκρουστικό και ως τέτοιο βέβαια μαζευει πολύ κόσμο ( φετος θα ναι πιο πολλοι γιατι αναμενονται και οι θαυμαστες Πετρούλας)

Αχινέ μας βάζεις να πατήσουμε αχινό. Για τιμωρία, προτείνω να πας και να μας κάνεις ζωντανή ανταπόκριση
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
OXIII ME TIΠΟΤΑ !!!
Αχινέ μας βάζεις να πατήσουμε αχινό. Για τιμωρία, προτείνω να πας και να μας κάνεις ζωντανή ανταπόκριση
:haha::haha::haha: Αγαπητε Βαγκαντος, συμφωνω απολυτα μαζι σου! Προσωπικα δεν εχω παει για τους λογους που αναφερεις, αλλα οφειλω να ενημερωσω τον κοσμο και οποιος θελει να παει κακο του κεφαλιου του!
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Θα μου επιτρεψετε, αν και δεν εχει σχεση με το τοπικ, να βαλω ενα τραγουδι απο ενα εδεσσαικο συγκροτημα. Οταν το πρωτοακουσα ημουν σιγουρη οτι το εγραψαν για την Εδεσσα, αλλα μπορει να κανω και λαθος. Αλλωστε, αβυσσος η ψυχη του στιχουργου...
[URL="
- Siderenia Kardia Original Video Clip[/URL]
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.415
Likes
7.755
Είχα μείνει στο "ΧΑΓΙΑΤΙ" και είναι πάρα πολύ καλό. Όμορφα, παραδοσιακά δωμάτια....
awww.edessacity.gr_tourism_info_hotels_hayatiedessa2.jpg


και μία ωραία εσωτερική αυλή όπου σερβίρεται εξαιρετικό σπιτικό πρωϊνό (χειροποίητες τυρόπιτες, μαρμελάδες και πολλά πολλά άλλα).

Επίσης, αν και η αδυναμία μου είναι το Καρναβάλι της Πάτρας (όπου έχω πάρει μέρος ουκ ολίγες φορές), ωστόσο βρήκα το καρναβάλι της Έδεσσας πολύ κεφάτο και "ζωντανό"........... οπότε τι να μας πουν και οι Βραζιλιάνες? :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.569
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom