"Εθνικά πιάτα" χωρών

Thalassaki

Member
Μηνύματα
458
Likes
2.096
Επόμενο Ταξίδι
........
Μια που πιάσατε την Βιέννη διάσημο είναι και το Tafelspitz.

Περισσότερα εδώ.

https://www.plachutta-wollzeile.at/en/tafelspitz
Κι αυτό ένα από τα παλαιότερα εθνικά πιάτα της Αυστρίας και πολύ αγαπημένο μου. Ο συνδυασμός του τρυφερού σιγομαγειρεμμένου μοσχαριού με τη σάλτσα μήλου και τη σπιρτάδα του καυτερού ραπανιού είναι κορυφαίος!
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
223
Likes
945
😭😭😭 Τι μου κάνατε!!
Χριστούγεννα χωρίς kekse φέτος!
Τα kekse είναι διάφορα είδη μπισκοτων που ετοιμάζουν κυρίως για τα Χριστούγεννα. Τα πιο γνωστά είναι με γεύση βανίλιας αλλά έχει κ άλλα με μαρμελάδες και ξηρούς καρπούς. Κάθε φορά που περνάω τα Χριστούγεννα στην Αυστρία γυρνάω πίσω κάποια κιλά βαρύτερη.. Σας ευχαριστώ γιατι με τις συνταγές με γεμίσατε με ωραίες αναμνήσεις.

Δεν έχω φωτογραφίες πρόχειρες οπότε επισυνάπτω ένα λινκ με συνταγή για kekse


https://www.ichkoche.at/weihnachtskekse-rezepte/
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
458
Likes
2.096
Επόμενο Ταξίδι
........
😭😭😭 Τι μου κάνατε!!
Χριστούγεννα χωρίς kekse φέτος!
https://www.ichkoche.at/weihnachtskekse-rezepte/
weihnachtskekse-backen-3708-1140x760.jpg


Αυτά δεν λείπουν ποτέ από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Σε λίγες μέρες θα αρχίσω τις προμήθειες.Τέτοιες μέρες θυμάμαι ξεκινούσαμε με την μητέρα μου να αγοράζουμε τα υλικά και να τα φτιάχνουμε σε τεράστιες ποσότητες, γιατί έδινε σε συγγενείς, φίλους , γείτονες, συναδέλφους.
Το χειρότερο βασανιστήριο όπως ήταν πως τα φύλαγε σε εκείνα τα χριστουγεννιάτικα μεταλικά κουτιά και μας απαγόρευε να τα αγγίξουμε μέχρι το βράδυ των Χριστουγέννων!Εκεί να δεις κλάμα!
Μόλις ανοίξω τα τετράδιά μου θα σας δώσω τις αυθεντικές συνταγές για Einfache Vanille Kekse ,Vanillekipferl,και Linzer Augen .
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
223
Likes
945
View attachment 331767

Αυτά δεν λείπουν ποτέ από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Σε λίγες μέρες θα αρχίσω τις προμήθειες.Τέτοιες μέρες θυμάμαι ξεκινούσαμε με την μητέρα μου να αγοράζουμε τα υλικά και να τα φτιάχνουμε σε τεράστιες ποσότητες, γιατί έδινε σε συγγενείς, φίλους , γείτονες, συναδέλφους.
Το χειρότερο βασανιστήριο όπως ήταν πως τα φύλαγε σε εκείνα τα χριστουγεννιάτικα μεταλικά κουτιά και μας απαγόρευε να τα αγγίξουμε μέχρι το βράδυ των Χριστουγέννων!Εκεί να δεις κλάμα!
Μόλις ανοίξω τα τετράδιά μου θα σας δώσω τις αυθεντικές συνταγές για Einfache Vanille Kekse ,Vanillekipferl,και Linzer Augen .
Αυτά τα μεταλλικά κουτιά είναι πάντα κρυμμένα λες και κρύβουν θησαυρό! Πάντως στο Linz φτιάχνουν και schnitzel από κουνέλι. Είναι και αυτό αρκετά νόστιμο. Η διαφορά με το κλασικό είναι ότι βάζεις το κουνέλι όλο το βράδυ μες στο γαλα και την άλλη μέρα το μαγειρεύεις κανονικά όπως το Schnitzel.
Εύχομαι να έρθει γρήγορα ο καιρός να επισκεφθούμε την αγαπημένη μας Αυστρια ❤🇦🇹
 

paefstra

Member
Μηνύματα
7.256
Likes
18.959
Είναι καλύτερα χωρίς πανάρισμα σίγουρα, αλλά γενικά εγώ και τα τηγανιτά δεεεεν
Επίσης εγώ και τα κρέατα δεεεν και πάρα πολύ. Ας μείνει λοιπόν ως μια παιδική ανάμνηση :haha:
Επειδη εφαγα στο συγκεκριμενο εστιατοριο που αναφερεται, το σνιτσελ ειναι κυριολεκτικα αερινο. Καμια σχεση με τα τηγανιτα της μαμας μας εδω.
Οποτε η αναμνηση του δικου μας σνιτσελ δεν ταυτιζεται με του βιεννεζικου.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
458
Likes
2.096
Επόμενο Ταξίδι
........
Σήμερα φάγαμε Αλγερινά!

Έφτιαξα για πρώτο πιάτο και για τις λιγούρες μας μια coca algérienne
ένα από τα πιο δημοφιλή και οικονομικά street food που μπορείτε να φάτε παντού και σχεδόν όλες τις ώρες στην Αλγερία (θα κάνω την σχετική ανάρτηση στο θέμα που έχουμε με τα (street foods) και για κυρίως πιάτο ένα Tajine Jelbena bel Djedj (Ταζίν Αρακά με Κοτόπουλο).

tajine-jelbana-2.jpg


Το Ταζίν είναι ένα παραδοσιακό πήλινο σκεύος μαγειρικής με κωνικό καπάκι που χρησιμοποιούν στην κουζίνα του Μάγκρεμπ. Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το σκεύος ονομάζεται επίσης Ταζίν , οπότε όταν λέμε πως φάγαμε Ταζίν δεν εννούμε πως φάγαμε το πήλινο αλλά κάποιο απο τα εκατοντάδες φαγητά που μαγειρεύονται σε αυτό το σκεύος.

Morrocan-Tagines.jpg


Στην πιό πιθανή περίπτωση που δεν έχετε αυτό το σκεύος μπορείτε ωστόσο να κάνετε τις ίδιες συνταγές σε μια πλασωτέ φαρδιά κατσαρόλα ή ταβά μαγειρεύοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά και αποφεύγοντας να ανακατέψετε τα υλικά μετά την τοποθέτησή τους.

Αυτή η τεχνική μαγειρέματος είναι απο τις πιό αγαπημένες μου και απολύτως αντιπροσωπευτική στις χώρες του Μάγκρεμπ.

Η σημερινή συνταγή είναι ένα πιάτο που δέχεται πολλές παραλλαγές ως προς τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εγώ εκτός από τα βασικά υλικά που είναι το κοτόπουλο και ο αρακάς χρησιμοποίησα καρότα και πιπεριά Φλωρίνης μαζί με τα απαραίτητα μπαχαρικά που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση στο πιάτο. Αν είχα και ρέβα, το λευκό ραπάνι θα έβαζα γιατί του δίνει έξτρα γεύση και γλύκα. Άλλοι προσθέτουν πατάτες ή και αγγινάρες. Ανάλογα με τα υλικά και τα γούστα σας λοιπόν εκφραστείτε!

Αυτό φάγαμε εμείς σήμερα. Ιδανικό πιάτο για πολλές βούτες ή γάμεζ όπως λέγεται αραβικά!

IMG_20201125_160558.jpg


Υλικά

Έξι κοπανάκια κοτόπουλο ( το κάτω μέρος από το μπούτι) ή τρία μπούτια κομμένα στη μέση ή δύο στήθη φιλέτο κοτόπουλο σε μικρά φετάκια (αυτό που χρησιμοποίησα εγώ σήμερα).
6 μέτρια καρότα
750γρ αρακά
3 πιπεριές Φλωρίνης σε φετάκια
3 μέτρια κρεμμύδια φιλλοκομένα σε μικρά καρεδάκια.
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού σκόνη κουρκουμά
1 κουτ.γλ τζίντζερ σκόνη
1/2 κουτ.γλ. σκόνη σαφράν ή 4-5 στίμονες ελληνικού σαφράν μουλιασμένου σε μισό φλυτζάνι καυτό νερό.
1 κουτ.μαύρο πιπέρι
2 κουτ. γλ. Ρας ελ Χανούντ (Μείγμα μπαχαρικών πολύ διαδεδομένο στην Μάγκρεμπ κουζίνα)
2 ξυλλάκια κανέλας
Ελαιόλαδο και μία κουταλιά σούπας φυτικό λίπος (Φυτίνη, Μινερβίνη, κλπ)
Ζωμό κοτόπουλο ή ένα κύβο κοτόπουλο διαλυμένο σε καυτό νερό.

Εκτέλεση
Μέσα στο Ταζίν ή στην φαρδιά σας κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με το μαγειρικό λίπος και δίνουμε χρώμα στο κοτόπουλο.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μαγειρεύουμε μαζί με το κρεμμύδι να αναδείξουν την άρωμά τους.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το κρατάμε ζεστό.
Μέσα στο σκεύος προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες ή μπαστουνάκια και την πιπεριά και τα σοτάρουμε μαζί με τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον αρακά και σοτάρουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου,τοποθετούμε πάλι τα κομμάτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα και προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε για 30-40 λεπτά ακόμα μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και τα λαχανικά και να λιγοστέψουν τα υγρά.
Θέλετε να έχει σάλτσα αλλά να μην είναι σούπα.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την διαδικασία μαγειρέματος μιας παραλλαγής του πιάτου με την προσθήκη λευκού ραπανιού στο σκεύος Ταζίν, που δύσκολα πιστεύω πως θα έχετε στο σπίτι, αλλά μπορεί να σας βάλει στο κλίμα και να λειτουργήσει ως μουσική υπόκρουση κατά την διάρκεια που μαγειρεύετε!


 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.201
Likes
4.419
Επόμενο Ταξίδι
Αλμερία
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Μια που ήταν φέτος να επισκεφτώ επιτέλους τη Σικελία, αλλά δε, ένα σιτσιλιάνικο φαγητό στο σπίτι:
sfincione. Πρόκειται για πίτσα με ζύμη από σιμιγδάλι, από πάνω αντζούγιες, τυρί primo sale, κρεμμύδια ημι-καραμελωμένα, ένα είδος κρεμμυδιού (scalogno) και ψίχουλα φρέσκου ψωμιού με τυρί caciocavallo.
Δεν είχα διαθέσιμα τα τυριά αυτά και χρησιμοποίησα camembert και ένα ωριμασμένο τυρί manchego. Εντάξει, άπαιχτη γεύση, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τους Ιταλούς.

WhatsApp Image 2020-11-29 at 23.00.57.jpeg


WhatsApp Image 2020-11-29 at 23.00.58.jpeg


Συνταγή εδώ
Γενικά αυτό το κανάλι ασχολείται με ιταλές γιαγιάδες/παππούδες που μαγειρεύουν παραδοσιακά ιταλικά φαγητά και το λατρεύω.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
458
Likes
2.096
Επόμενο Ταξίδι
........
Μια που ήταν φέτος να επισκεφτώ επιτέλους τη Σικελία, αλλά δε, ένα σιτσιλιάνικο φαγητό στο σπίτι:
sfincione. Πρόκειται για πίτσα με ζύμη από σιμιγδάλι, από πάνω αντζούγιες, τυρί primo sale, κρεμμύδια ημι-καραμελωμένα, ένα είδος κρεμμυδιού (scalogno) και ψίχουλα φρέσκου ψωμιού με τυρί caciocavallo.
Δεν είχα διαθέσιμα τα τυριά αυτά και χρησιμοποίησα camembert και ένα ωριμασμένο τυρί manchego. Εντάξει, άπαιχτη γεύση, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τους Ιταλούς.

View attachment 332214

View attachment 332215

Συνταγή εδώ
Γενικά αυτό το κανάλι ασχολείται με ιταλές γιαγιάδες/παππούδες που μαγειρεύουν παραδοσιακά ιταλικά φαγητά και το λατρεύω.
Χρυσοχέρα mikrh tsopana!!!
Σου πέτυχε τέλεια η σπογγώδης βάση. Η έξυπνη προσθήκη σιμιγδαλιού στη ζύμη της δίνει αυτή την ιδιαίτερη και πλούσια γεύση και δημιουργεί μια βάση αφράτη σαν σφουγγάρι αλλά και μεστή.
Την είχα φάει πριν χρόνια στο σπίτι μιας φίλης μας που η μητέρα της ήταν από Σικελία. Στα 78 της χρόνια τότε μας την έφτιαξε μαζί με άλλους ωραίους μεζέδες και μας έκανε να χοροπηδάμε από τη νοστιμιά!
Γενικά ότι έχω φάει από Σισιλιάνικη κουζίνα όχι μόνο δεν με απογοήτευσε αλλά με εξέπληξε με τον τρόπο που καταφέρνουν με τα πιο φτηνά και ταπεινά υλικά να δημιουργούν τόσο νόστιμα πιάτα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.353
Μηνύματα
759.877
Μέλη
35.930
Νεότερο μέλος
marangel

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom