Κούβα Εντυπώσεις από Κούβα

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
-Όχι δεν εννοούσα τη «νυχτερινή» ζωή. Και δεν είναι αυτό που εννοώ «ζωή» όταν επισκέπτομαι μία πόλη.
Με τον όρο «ζωή» εννοώ την κίνηση των ανθρώπων στο δρόμο, τους ήχους, τις κουβέντες που ξεκλέβεις από αυτούς που κάθονται έξω, ακόμα και το φαγητό του δρόμου.
Μα σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκα κι εγώ, όχι στη νυχτερινή ζωή (άλλο αν κι αυτή στο Βεδάδο είναι). Στο Βεδαδο είναι που βλέπεις παιδάκια να παίζουν μπέιζμπολ και μακριά γαϊδούρα στα πάρκα (στην Παλιά Πόλη δεν υπάρχουν πάρκα πρακτικά), ανθρώπους να παίζουν ντόμινο μπροστά από τα σπίτια, ενώσεις συνταξιούχων να κάνουν ται τσι στις πλατείες, λαϊκές αγορές όπου πάνε να βρουν τα τρόφιμα τους, εκεί γίνεται η μαύρη αγορά, εκεί είναι το πανεπιστήμιο, εκεί πάνε για παγωτό (το οποίο στην κουλτούρα των Κουβανών είναι ό,τι ο φραπές για τους Έλληνες), για τα οποία ψώνια, για κοινωνικοποίηση, τα συνεργεία με τους μηχανικούς να κάνουν πατέντες, τα μουσικά λύκεια όπου βλέπεις παιδάκια να κάνουν πρόβα με σαξόφωνο στο προαύλιο (δεν υπάρχει κανένα στην Παλιά Πόλη), οι υπαίθριες λαϊκές αγορές (οι μόνες στην παλιά πόλη είναι για τουριστικά είδη), τα παράθυρα με τα cajitas όπου πάνε οι εργαζόμενοι για ξαναπάρουν το μεσημεριανό τους σε κουτάκι κλπ. Αυτές οι σκηνές σε στην Παλιά Αβάνα είναι από πολύ αραιές έως- σε κάποια πραγματα, πχ φοιτητική ζωή, θέατρο, κινηματογράφος, δημίσιοι χόροι για καμάκι- ανύπαρκτες. Θες να δεις φοιτητές να παίζουν την κιθάρα τους; Στην g και 23 κάθε μα κάθε μέρα. Μεγάλη αγορά με μαναβηδες, μπακαληδες μαυραγορίτες να φωναζουν; Στη 17 και Κ. Street basketball με υπαίθριο γυμναστήριο που πάνε οι σφιχτερμεν και οι κοπελίτσες να τους δουν; 23 και Β. Μουσικό Σχολείο με χορογραφίες στο προαύλιο γιατί δε χωράνε μεσα; Στην L και 21. Παγωτατζιδικο με καμάκι, πολιτικά πηγαδάκια, παρέες να μιλάνε για την έλλειψη σε βουτυρο; Στο coppelia. Ντεκαντανς ρουμομπαρα που τα πίνουν μόνο Κουβανοί από τις 10 το πρωί χωρίς ίχνος τουρίστα; Που μαζεύονται οι Κουβανοί να δούμε μπέιζμπολ τα απογευματα ή τη νέα τρέλα τα ματς της Μπαρτσελόνα όπου έχει λαϊκά δικαστήρια; Ε στη 17. Τους χόρους όπου γίνονται όλες οι εκθέσεις, τα φεστιβάλ, οι συναυλίες από το πρωί μέχρι το βράδυ; Ε, στο Βεδάδο, δεν έχει τέτοια στην Παλιά Πόλη.

Μην παρεξηγηθώ, η Παλιά Πόλη άπειρα αξιοθέατα έχει, μεταξύ των οποίων και ορισμένα must. Αλλά σε καθημερινότητα για να πάρεις μυρωδιά το πώς ζουν οι Κουβανοί, πού πάνε για ψώνια, να σουλατσάρουν, να σπουδάσουν, να ψάξουν για φαγητό, να πάνε τα παιδιά τους φροντιστήριο, να κάνουν καμάκι, γυμναστήριο, συναυλία κλπ, δεν υπάρχει σύγκριση με το Βεδάδο. Ούτε το πρωί, ούτε το βράδυ. Απλά το βράδυ η διαφορά είναι πιο χαώδης.

Γιώργο, taxi colectivo συμφώνησα με τον τύπο στην πλατεία, taxi colectivo ήρθε και με πήρε από το κάζα(δεν θυμάμαι τη μάρκα αλλά ήταν παλιό ωραίο αυτοκίνητο), απλώς δεν μου είπε κανείς ότι θα άλλαζα όχημα

Ε αυτό λέω κι εγώ, δεν είναι έτσι τα shared taxi, ως τέτοιο ξεκίνησε και μετά σας ξεφορτωσε και προφανώς τσέπωσε τη διαφορά ο λεβέντης. Είναι σα να έχεις κλείσει Uber, να έρχεται και μετά από μερικά μέτρα να σταματάει και να σε βάζει μέσα σε λεωφορείο ή τραίνο. Ε, δεν πλήρωσες γι αυτό.
 
Last edited:

maria_va

Member
Μηνύματα
71
Likes
470
Μα σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκα κι εγώ, όχι στη νυχτερινή ζωή. Στο βεδαδο είναι που βλέπεις παιδάκια να παίζουν μπέιζμπολ και μακριά γαϊδούρα στα πάρκα, ανθρώπους να και,τον ντόμινο μπροστά από τα σπίτια, ενώσεις συνταξιούχων ται τσι, λαϊκές αγορές όπου πάνε να βρουν τα τρόφιμα τους, εκεί γίνεται η μαύρη αγορά, εκεί είναι το πανεπιστήμιο, εκεί πάνε γιαβπαγωτο, για τα οποία ψώνια, για κοινωνικοποίηση, τα συ εργασία με τους μηχανικούς να κάνουν πατέντες, τα μουσικά λύκεια όπου βλέπεις παιδάκια να κάνουν πρόβα με σαξόφωνο στο προαύλιο, οι υπαίθριες πειστικές αγορές, τα παράθυρα με τα cajitas όπου πάνε οι εργαζόμενοι για ξαναπάρουν το μεσημεριανό τους σε κουτάκι κλπ.
Αχ ήδη μου λείπουν τα ντόμινο στους δρόμους με τα παιδάκια να παίζουν πόλεμο με ξυλοπόδαρα φωνάζοντας cuba libre ακριβώς δίπλα ενώ ένα άλλο μικρό φωνάζει τη μαμά του δήθεν και καλά ενώ είναι έτοιμο να κάνει τη ματσολιά του κ κανείς να μην ταράζεται...Ή οι ατελείωτες συζητήσεις τους για το πώς να ρίξουν τα μπάζα από το σπίτι που γκρεμίζουν χωρίς να πειράξουν το ταλαίπωρο δέντρο που βρίσκεται μπροστά. Ή ο χαμός που γινόταν τα βράδυα στους φούρνους...Η κουνιστή πολυθρόνα-επιστήμη ώστε να κάθεσαι με τις ώρες χωρίς να πιάνεσαι απαραίτητο αξεσουάρ ακόμα και σε κοτέτσι...Νομίζω θα γράψω ιστορία μόνο και μόνο για να μην ξεχάσω τα μικρά που γίνονταν κάθε μέρα και μου έφτιαχναν τη διάθεση...
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Την πρωτη φορά εμεινα 10 μερες στην Παλιά Αβάνα αναγκαστικά .
Ειχα παει για δουλειά και εκει μου εκλεισαν διαμονή. Ηταν και πριν 16 χρόνια που δεν ηταν τοσο τουριστικοποιημενη .
Τη δευτερη παρά τις συστασεις του Γιωργου πάλι εμεινα Παλια Αβάνα γιατι εκανα τον ξερόλα και ετσι ειχα συνηθισει.
Την τριτη ακουσα το σοφό γέροντα και εμεινα Βεδαδο.
Σκεφτηκα οτι κατι παραπανω ξερει .
Ε τότε καταλαβα τη διαφορα. Οτι λεει στα ποστ του είναι όλα σωστα .
Η αληθινη ζωη των κατοικων της Αβανας ειναι εκτος της Habana vieja.

Βεβαια κοβω τις βολτες μου εκει γιατι ειναι πανεμορφη. Πινω ωραιο καφε και τρωω τέλεια σοκολατακια στη Plaza Vieja , αγοραζω βιβλια και ταινιες κουβανεζικες στη Πλατεια των οπλων όλο και κατι βρισκω στο βιβλιοπωλειο της Ομπισπο , παιρνω πρωινο ή γευματιζω στο πάτιο του ξενοδοχειου Palacio o Farril , τρωω οικονομικη και ωραια πιτσα στον φουρνο της Ομπισπο και πολλά άλλα ομορφα.
Αλλά οταν κανει πολυ ζεστη και αρχιζει η μποχα απο τους υπονομους , ο θορυβος απο τα κομπρεσερ γιατι όλο κατι φτειαχνουν , κανω ακροβατικα στους μονιμα σκαμενους δρομους και βλεπω χρόνια τωρα τους ιδιους χινετερος-ας να καμακωνουν τους τουριστες ε τοτε παιρνω το αλμεντρον και την κανω για το Βεδαδο αφου εκει διαμενω καθε φορά που ειμαι στην αγαπημενη μου πόλη .
Να μην γινομαι κουραστικη αφου με καλυπτει ο Γιωργος εκει παίζεται το παιγνιδι.
Οποιος το καταλαβει θα περάσει καλιτερα , άμα βεβαια τον ενδιαφερει the real thing που λένε και στο χωριό μου.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
όμως νομίζω ότι ο μύθος γύρω από την Κούβα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το real thing.
Με αυτό το πλάνο μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό αυτό που γράφεις.
"Αβάνα-Βινιάλες-Σιενφουέγος-Τρινιδαδ (στάση Σάντα Κλάρα on the way)-Βαραδέρο-Ματάνσας"

Αν εκτός Αβάνας είχα δει μόνο Τρινιδάδ, Βαραδέρο και Βινιάλες, η Κούβα θα ήταν μια απογοήτευση σαν σύνολο για μένα. Φοβερή η Αβάνα αλλά δεν θα το έσωζε μόνη της. Αποστειρωμένα μέρη τα άλλα 3 και δυτικοποιημένα σε μεγάλο βαθμό. Προσωπικά και η φύση στο Βινιάλες δεν με εντυπωσίασε.

Εκτός Αβάνας τα μέρη που θυμάμαι περισσότερο απ΄το ταξίδι μου ήταν το Santiago, η Baracoa και το Camaguey. Εκεί είδα έναν τελείως διαφορετικό κόσμο σαν να ήμουν σε άλλη χώρα σε σχέση με τα άλλα μέρη. Επίσης η φύση γύρω από Baracoa μου άρεσε περισσότερο από Βινιάλες. Αν δεν κάνω λάθος ο @Yorgos είχε γράψει παλιότερα κάτι πολύ ωραίο, ότι υπάρχει λόγος που η επανάσταση ξεκίνησε απ΄το Σαντιάγο κι όχι απ'την Αβάνα. Αυτό το βλέπεις μέχρι σήμερα στην πόλη, στους ανθρώπους (που διαφωνώ κάθετα ότι είναι οι χειρότεροι στην Κούβα, στο Βινιάλες και στο Τρινιδάδ έχω κακή εικόνα) κλπ.

Πάντως η Αβάνα είναι τόσο φοβερή πόλη που και μόνη της είναι ωραίο ταξίδι.
 

evripidis4

Member
Μηνύματα
75
Likes
458
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Γυρίσαμε πριν λίγες μέρες από την καθόλα ενδιαφέρουσα Κούβα γεμάτοι πολύ θετικές εντυπώσεις. Είναι πραγματικά ένα ταξίδι που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις.
Πριν ταξιδέψουμε ο καιρός ήταν ένα θέμα ανησυχίας... ευτυχώς όμως ένω μας υποδέχτηκε μια δυνατή τροπάρα το πρώτο βράδυ στην συνέχεια έβρεξε μία μέρα για 30 λεπτά την ώρα που πίναμε τα daquiri μας στο floridita...no foul no harm...
Ένα tip για το ταξίδι είναι να πάρετε μαζί σας πόσιμο νερό. Εκτός από τα ξενοδοχεία ήταν δύσκολο να βρούμε νερά. Παρτε μαζί σας και ένα μπουκάλι που κρατάει το νερό κρύο μιας και η ζέστη και η υγρασία δεν ειναι σύμμαχοι.
Από χρήματα να έχετε μαζί σας μετρητά ευρώ. Στον δρόμο και στα μαγαζιά η ισοτιμία είναι 1 προς 100 γεγονός που κάνει τα πάντα πιο φθηνά. Εμείς πληρώναμε με ευρώ και παίρναμε ρέστα σε πέσος 1 προς 100. Προσοχή σε κάποια μαγαζιά η τιμή σε ευρώ είναι 1 προς 25 (πχ Floridita) που σημαινει ότι το ποτό σε πέσος κάνει 2,50 ευρώ ενώ σε ευρώ 10!!! Πάντα να ρωτάτε αξία σε πέσος και μετά σε ευρώ. Πιστωτική κάρτα χρηστιμοποιήσαμε μόνο στα ξενοδοχεία και για την εκδρομή στο Cayo Blanco.. πουθενά αλλού δεν μας την δέχονταν...ακόμη και στο εργοστάσιο με τα πούρα μας κάνανε κόνξες και πληρώσαμε μετρητά.
Πάρτε μαζί σας και ξηρά τροφή. Κατί που μπορείτε να έχετε μαζί σας να σας ελλατώνει την πείνα (ξηρούς καρπούς, πίτα, μπάρες κτλ). Τα εστιατόρια (όσα βρείτε) δεν τα λές και φθηνά...Επίσης δεν υπάρχει και street food για κάτι γρήγορο...
Υπάρχει έλλειψη βενζίνης οπότε όσοι έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο να έχετε υπόψιν... σε ολους τους αυτοκινητόδρομους βλέπεις κόσμο και κοσμάκι με πέσος στο χέρι να κάνουν ωτοστόπ...
Κατά την έξοδο από την χώρα δικαιούσαι να πάρεις 50 πούρα και 2 λίτρα ρούμι...δεν μας έλεγξε κανείς πουθενά...βέβαια είναι ένα ρίσκο που ίσως πρέπει κάποιος να πάρει... Τα πούρα θέλουν υγραντήρα διότι υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν στην Ελλαδα ξεραμένα μιας και το κλίμα δεν τα ευνοεί.. Από ρούμια θα πρότεινα το Santiago de Cuba και το Legendario Elixir de Cuba τα οποία δεν εξάγωνται..
Επιδιώξτε να μείνετε κεντρικά στην Αβάνα. Η μετακίνηση (δεν μπήκαμε σε λεωφορεία) με taxi και ''taxi'' είναι σχετικά ακριβή και οι τιμές σε ευρώ...
Ίσως για κάποια από τα παραπάνω ο Γιώργος να μπορεί να σας προτέινει πράγματα και να τα ξεπεράσετε (νερό και φαγητό).. Εγώ τα γράφω γιατί τα βρήκαμε ''μπροστά'' μας...
Αγαπήσαμε την Κούβα, τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τις δυσκολίες της και ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξαναπάμε...
Hasta la victoria siempre!!!
 

mar skar

Member
Μηνύματα
8
Likes
2
Γυρίσαμε πριν λίγες μέρες από την καθόλα ενδιαφέρουσα Κούβα γεμάτοι πολύ θετικές εντυπώσεις. Είναι πραγματικά ένα ταξίδι που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις.
Πριν ταξιδέψουμε ο καιρός ήταν ένα θέμα ανησυχίας... ευτυχώς όμως ένω μας υποδέχτηκε μια δυνατή τροπάρα το πρώτο βράδυ στην συνέχεια έβρεξε μία μέρα για 30 λεπτά την ώρα που πίναμε τα daquiri μας στο floridita...no foul no harm...
Ένα tip για το ταξίδι είναι να πάρετε μαζί σας πόσιμο νερό. Εκτός από τα ξενοδοχεία ήταν δύσκολο να βρούμε νερά. Παρτε μαζί σας και ένα μπουκάλι που κρατάει το νερό κρύο μιας και η ζέστη και η υγρασία δεν ειναι σύμμαχοι.
Από χρήματα να έχετε μαζί σας μετρητά ευρώ. Στον δρόμο και στα μαγαζιά η ισοτιμία είναι 1 προς 100 γεγονός που κάνει τα πάντα πιο φθηνά. Εμείς πληρώναμε με ευρώ και παίρναμε ρέστα σε πέσος 1 προς 100. Προσοχή σε κάποια μαγαζιά η τιμή σε ευρώ είναι 1 προς 25 (πχ Floridita) που σημαινει ότι το ποτό σε πέσος κάνει 2,50 ευρώ ενώ σε ευρώ 10!!! Πάντα να ρωτάτε αξία σε πέσος και μετά σε ευρώ. Πιστωτική κάρτα χρηστιμοποιήσαμε μόνο στα ξενοδοχεία και για την εκδρομή στο Cayo Blanco.. πουθενά αλλού δεν μας την δέχονταν...ακόμη και στο εργοστάσιο με τα πούρα μας κάνανε κόνξες και πληρώσαμε μετρητά.
Πάρτε μαζί σας και ξηρά τροφή. Κατί που μπορείτε να έχετε μαζί σας να σας ελλατώνει την πείνα (ξηρούς καρπούς, πίτα, μπάρες κτλ). Τα εστιατόρια (όσα βρείτε) δεν τα λές και φθηνά...Επίσης δεν υπάρχει και street food για κάτι γρήγορο...
Υπάρχει έλλειψη βενζίνης οπότε όσοι έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο να έχετε υπόψιν... σε ολους τους αυτοκινητόδρομους βλέπεις κόσμο και κοσμάκι με πέσος στο χέρι να κάνουν ωτοστόπ...
Κατά την έξοδο από την χώρα δικαιούσαι να πάρεις 50 πούρα και 2 λίτρα ρούμι...δεν μας έλεγξε κανείς πουθενά...βέβαια είναι ένα ρίσκο που ίσως πρέπει κάποιος να πάρει... Τα πούρα θέλουν υγραντήρα διότι υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν στην Ελλαδα ξεραμένα μιας και το κλίμα δεν τα ευνοεί.. Από ρούμια θα πρότεινα το Santiago de Cuba και το Legendario Elixir de Cuba τα οποία δεν εξάγωνται..
Επιδιώξτε να μείνετε κεντρικά στην Αβάνα. Η μετακίνηση (δεν μπήκαμε σε λεωφορεία) με taxi και ''taxi'' είναι σχετικά ακριβή και οι τιμές σε ευρώ...
Ίσως για κάποια από τα παραπάνω ο Γιώργος να μπορεί να σας προτέινει πράγματα και να τα ξεπεράσετε (νερό και φαγητό).. Εγώ τα γράφω γιατί τα βρήκαμε ''μπροστά'' μας...
Αγαπήσαμε την Κούβα, τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τις δυσκολίες της και ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξαναπάμε...
Hasta la victoria siempre!!!
Καλησπέρα! Πολύ βοηθητικά τα όσα γράφεις γιατί κι εγώ σε λίγες μέρες πάω Κούβα κι αυτό με το νόμισμα όλο αλλάζει και μπερδεύομαι! Το ταξί απο αεροδρόμιο για κέντρο πόσο κοστίζει περίπου? Επίσης εκτος απο βίζα και ταξιδιωτική ασφάλεια χρειάζεται να συμπληρώσουμε καποια αλλη φόρμα (πχ dviajeros) για να μπούμε στη χώρα? Ευχαριστώ πολυυυ
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλησπέρα! Πολύ βοηθητικά τα όσα γράφεις γιατί κι εγώ σε λίγες μέρες πάω Κούβα κι αυτό με το νόμισμα όλο αλλάζει και μπερδεύομαι! Το ταξί απο αεροδρόμιο για κέντρο πόσο κοστίζει περίπου? Επίσης εκτος απο βίζα και ταξιδιωτική ασφάλεια χρειάζεται να συμπληρώσουμε καποια αλλη φόρμα (πχ dviajeros) για να μπούμε στη χώρα? Ευχαριστώ πολυυυ
Ναι, πρέπει να τη συμπληρώσεις. Το ταξί για κέντρο είναι γύρω στα 10-15 ευρώ, για παλιά πόλη 15-20.
 

mar skar

Member
Μηνύματα
8
Likes
2
Ναι, πρέπει να τη συμπληρώσεις. Το ταξί για κέντρο είναι γύρω στα 10-15 ευρώ, για παλιά πόλη 15-20.
Οκκ ευχαριστώ...και κάτι άλλο... Ισχύει ότι γενικά υπάρχει ανάγκη για φάρμακα εκεί? Ρωτάω γιατί σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε ένα πακετακι με φάρμακα από εναν φιλο φαρμακοποιό ως δωρεά και να τα δώσουμε κάπου αλλά μήπως θα έχουμε θέμα στο αεροδρόμιο ? Μη νομίζουν οτι πάμε να τα πουλήσουμε..
 

nasiapap

Member
Μηνύματα
105
Likes
130
Επόμενο Ταξίδι
ΠΑΡΙΣΙ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οκκ ευχαριστώ...και κάτι άλλο... Ισχύει ότι γενικά υπάρχει ανάγκη για φάρμακα εκεί? Ρωτάω γιατί σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε ένα πακετακι με φάρμακα από εναν φιλο φαρμακοποιό ως δωρεά και να τα δώσουμε κάπου αλλά μήπως θα έχουμε θέμα στο αεροδρόμιο ? Μη νομίζουν οτι πάμε να τα πουλήσουμε..
Καλησπέρα και σε σένα και με το καλό το ταξίδι! Έχει 3 μέρες που γυρίσαμε. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα 🥴 θέλω κάποια στιγμή να γράψω κι εγώ κάποια πράγματα! Ναι αυτά τα χαρτιά θα σου τα ζητήσουν όταν θα φτάσεις. Το ταξί από το αεροδρόμιο για βεδαδο μας πήρε 15 ευρώ με παζάρια φυσικά. Στην αρχή μου είπε 30€ γέλασα, του είπα όχι ευχαριστώ και μετά δέχτηκε με τα 15€. Φάρμακα δεν υπάρχουν. Εγώ κουβάλησα μισή βαλίτσα κυριολεκτικά από φόβο μην πάθω τίποτα 😂😋 δε μου είπαν κάτι στο αεροδρόμιο!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οκκ ευχαριστώ...και κάτι άλλο... Ισχύει ότι γενικά υπάρχει ανάγκη για φάρμακα εκεί? Ρωτάω γιατί σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε ένα πακετακι με φάρμακα από εναν φιλο φαρμακοποιό ως δωρεά και να τα δώσουμε κάπου αλλά μήπως θα έχουμε θέμα στο αεροδρόμιο ? Μη νομίζουν οτι πάμε να τα πουλήσουμε..
Οτιδήποτε φέρεις εδώ από φάρμακα είναι υπερπολυτιμο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρετικα. Γυναίκα φίλου έκανε καισαρική τις προάλλες κι έπρεπε να βρούμε νυστέρι, κλωστές, γάζες κλπ, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε. Ο,τι αφήσεις σώζει ζωές. Μέχρι 10 κιλά φάρμακα περνάνε από το τελωνείο χωρίς θέμα.
 

evripidis4

Member
Μηνύματα
75
Likes
458
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Sorry ρε παιδιά αλλά με την δουλειά χάθηκα. Οπωσδήποτε φάρμακα μαζί σας(ότι μπορείτε να σκεφτείτε οτι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστείτε).. αχρείαστα να είναι αν και τον στομαχόπονο δύσκολο να τον γλυτώσετε... αυτή η εξέλιξη με τα ευρώ κάνει ακόμα πιο ακριβό τον προορισμό..αλλά και το 1 προς 88 ακόμα συμφέρει..μπορείτε να πληρώνετε με ευρώ και να παίρνετε ρέστα σε πέσος...
Γενικά ότι ποιο ''άκυρο'' έχετε στις τσάντες σας στην Ελλάδα πάρτε το μαζί σας. Η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια και πριν φύγουμε για το ταξίδι άδειασε από την τσάντα της τα στυλό που είχε..Κράτησε μόνο ένα για το ταξίδι και ο κύριος που μας ζήτησε πρώτος στυλό και τον πήρε μας είπε 1000 φορές ευχαριστώ..της έδωσε και μια τέλεια μπανάνα βέβαια... Δυστυχώς δεν είχαμε για τους υπόλοιπους.. και μας ζήτησαν πολλοί..
 
Μηνύματα
30
Likes
193
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Γύρισα από Κούβα πριν λίγες μέρες και θα σας συνιστούσα να μην προσπαθήσετε να ενοικιάσεται αυτοκίνητο γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε βενζινάδικα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα κάνουν μεγάλες ουρές με αρκετές ώρες αναμονής. Επίσης αν δεν έχετε ίντερνετ για gps θα ζοριστείτε να φτάσετε στον προορισμό σας. Υπάρχουν ταξί και τουκ τουκ σε πολύ καλές τιμές κατόπιν παζαρέματος,
Πούρα να αγοράσετε μόνο από τα κρατικά μαγαζιά για να είστε σίγουροι ό,τι αγοράζετε αυθεντικά πούρα μιας και υπάρχουν πολλοί στο δρόμο που θα σας πλησιάζουν και θα θέλουν να σας πουλήσουν "γνήσια πούρα"
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.743
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom