Εξορμήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

paefstra

Member
Μηνύματα
13.049
Likes
41.165
Εμενα παντως παιδια αυτα τα καφε οικηματα μου φερνουν θλιψη...δυσκολα θα ζουσα εκει.
Καλα θα μου πεις οι δικες μας οι πολυκατοικιες ειναι καλυτερες ?
Οχι ..αλλα ενα μπαλκονι..λιγο πρασινο..το εχουν.
Απ' ό,τι έχω δει, πολύ συχνά έχουν conservatory πίσω, και δε με χαλάει καθόλου το εν λόγω σαλονάκι....
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Μέρα 1: σήμερα πάμε στο χωριό Sedgehill. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ξέρει άνθρωπος αυτό το χωριουδάκι, κάπου χαμένο στα δυτικά της χώρας κάπου κοντά στο Bristol. Το ξέρεις τώρα όμως διότι για να πας εκεί περνάς από τον βρωμερό κι απαίσιο Α303 (το κακό του το φλάρο) ο οποίος περνάει ξυστά από το Stonehenge.. Δεύτερη φορά απολαμβάνω το θέαμα … από το κάθισμα του γ#$@%$ου αυτοκινήτου μου! Λίγη λεπτότητα αυτοί οι Αγγλόβλαχοι με τέτοιο μνημείο δεν μπορούσαν να την βρούνε κάπου? «Έχουμε μια ολόκληρη χώρα ταψί και θέλουμε να περάσουμε μια ταχεία.. από πού να την περάσουμε? Γιατί όχι δίπλα από το Stonehenge??» Το κακό σας τον καιρό! Ούστ!


Και μιας και μιλάμε για δρόμους δε λέμε και 5-6 πραγματάκια για την κίνησή μας στους Αγγλικούς δρόμους? Πάμε:

Α) Προσοχή στους δρόμους γιατί γίνεται της τρελής με τα ζώα… Και δε μπορείτε να φανταστείτε, μιλάμε για πολλά ζώα και διαφορετικά! Ειδικά στους επαρχιακούς γίνεται πελλλαμός! Φασιανοί, σκίουροι, γουρουνάκια, άλλα περίεργα πτηνά που ιδέα δεν έχω τι είναι, αλεπούδες (παρένθεση, είδα μια ξεδιάντροπη αλεπού να περιφέρεται στα προάστια του Λονδίνου κοντά στο σπίτι μου! Και όχι δίπλα σε κανένα από τα αχανή πάρκα του Λονδίνου, όχι! Μέσα σε πλήρως κατοικημένη περιοχή (ζώνη 3)) και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (ενίοτε σε χαλκομανίες στην άσφαλτο)
Β) Κάτι ουσιαστικό: στους αυτοκινητοδρόμους θα βρείτε κάτι μικρές γραμμούλες πάνω στην άσφαλτο σε κάθε λωρίδα κυκλοφορίας. Είναι καμιά δεκαριά σε κάθε ομάδα και απέχουν μεταξύ τους κανά μέτρο. Είναι ραντάρ. Όχι, οι γραμμές δεν είναι ραντάρ, είναι ο «χάρακας» που τον διαβάζει το ραντάρ που βρίσκεται κάπου γύρω σας. Βοήθημα για να μετράει τις ταχύτητες των αυτοκινήτων. Αν συνοδεύεται κι από φλας, έ, σας τσίμπησε.
Γ) Οι Εγγλέζοι δεν έχουν και τόσο Αγγλική ευγένεια (αν υπάρχει τούτο το ιδίωμα) στην οδήγηση. Όταν είσαι καρφωμένος επί δύο ώρες στον Μ4 (@%#&%@) επειδή ένα ατύχημα στη ΛΕΑ ακινητοποιεί τρεις από τις τέσσερις λωρίδες, ξεχνάς ευγένειες και γίνεσαι μια χαρά κάγκουρας.

Επιστροφή στην Μέρα 1. Και καθώς οδεύω προς Portsmouth, ερωτεύομαι τα GPS. Ναι ναι, ντρέπομαι που το λέω, να μου κοπεί η γλώσσα αλλά εντελώς στο τυχαίο, το GPS διάλεξε μια αδιανόητα όμορφη διαδρομή για να με οδηγήσει στον προορισμό μου. (από Semley και Fovat, στον Α30) Ο δε Α30 περνάει από το χωριό Wilton λίγο έξω από το Salisbury όπου δυστυχώς δεν είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου ώστε να ζήσω την υπόλοιπή μου ζωή εδώ… Πάρκα, ποτάμια, άνθρωποι με κοντομάνικα να βολτάρουν στας εξοχάς ακριβώς έξω από τα σπίτια τους. (κοντομάνικα, ναι, με κοντομάνικο κι εγώ και ανοιχτά τέντα τα παράθυρα καθώς το αμάξι δεν έχει κλιματισμό να με δροσίσει λίγο… Ντουμπάι…). Να σημείωσω και κάτι ακόμα άσχετο με την εκδρομή, θα συναντήσατε αρκετά αμάξια με ένα κόκκινο λουλουδάκι στη σχάρα του ψυγείου: Fundraising for The Royal British Legion - The Poppy Appeal

Μέρα 2: τη Μέρα 1 δεν πήγα τελικά στο Isle of Wight. Μη το ψάχνετε. Μέρα 2. Το λέγανε από το γραφείο: «ά ρε τυχερέ, πας στο Isle of Wight καλοκαιράκι» (τα παμε, μη σας ξεγελάει ο μήνας, καλοκαιράκι λέμε). Εγώ επιφυλακτικός κάπως ή λίγο παραπάνω αδιάφορος απ’ όσο θα έπρεπε. Τελευταία στιγμή βέβαια, αρπάζω στα κλεφτά μερικά αξιοθέατα που θα μπορούσα δυνάμει να δω. Και γιατί όχι δηλαδή καθώς έχω δυο δουλειές εδώ, μια τέρμα Ανατολή και μια στη Δύση. Και φτάνω Portsmouth. Και παίρνω το καράβι. Και σταματάω εδώ γιατί το Internet σέρνεται και οφείλω να postάρω αρκετές εικόνες. Εν τάχει, το νησί είναι ένα παραμύθι (κάτι προς Hansel and Gretel κατάσταση), είναι απερίγραπτα όμορφο ειδικά αυτή την εποχή (καλοκαιράκι). Και μη μου πείτε τώρα καμιά ατάκα του στυλ: «καλά εμείς από Ελλάδα είμαστε, σιγά μη πάμε να δούμε νησιά στην Αγγλία» γιατί δε νομίζω να πάτε π.χ. Μαλδίβες και να μην αφιερώσετε λίγο καιρό στο Male μόνο και μόνο επειδή δε θυμίζει Μαλδίβες! (δε θα το επισκεπτόσασταν το Male? Έ καλά, γραμμή για Μήλο)

Όταν φτιάξει το Internet (από την κλινήρη κατάσταση που βρίσκεται) θα σας στείλω φωτός… Τέλεια, Τέλεια! Ά έχουμε και Μέρα 3 East Anglia ενώ αύριο, Μέρα 4, κάπου προς… προς… (γκρρρ, ντρρρ, γκρρρ) Birmingham..?? κάπου στα πέριξ τέλος πάντων.
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Ά και κάτι ακόμα σχετικά με τους δρόμους: Μονάδες μέτρησης... Πολύ απλά και εύκολα εδώ τα πράγματα.... Μίλια για τις πινακίδες αποστάσεων μεταξύ πόλεων, Γιάρδες για τις πινακίδες αποστάσεων επόμενων κόμβων και Χιλιόμετρα για τα λεγόμενα milestones (?), εκείνα τα μικρά πινακιδάκια κατά μήκος εθνικών οδών για τον προσδιορισμό της θέσης σας... so simple.
Επίσης θα συναντήσετε αρκετές φορές σε πινακίδες πάνω σε αυτοκινητοδρόμους "Μ" και "Α", κάτι μικρά κίτρινα συμβολάκια (μαύρους ρόμβους, διαμάντια, τετράγωνα, τρίγωνα κλπ.) Κάθε σύμβολο ορίζει μια εναλλακτική διαδρομή εκτροπής. Σε περίπτωση π.χ. που συμβεί ατύχημα μεταξύ δύο κόμβων, σε ενημερώνουνε λέγοντάς σου να ακολουθήσεις π.χ. το μαύρο τετράγωνο. Άρα αυτά τα σύμβολα είναι διασκορπισμένα σχεδόν σε όλη τη χώρα και αναλαμβάνουν να σε εκτρέψουν από την πορεία σου μέχρι τον επιθυμητό κόμβο.
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Αρχικά να δούμε μερικές φωτογραφίες από Portsmouth:



το οποίο δεν μπορώ να το κρίνω μόνο από το όμορφο παραθαλάσσιο μέτωπό του, ούτε από το αδιάφορο κέντρο του καθώς το είδα μόνο από το αμάξι. Περνάμε Isle of Wight:
aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_0_0a_Isle_of_Wig6f2cdbb616a7e514a9697092ea195ac4.png

Υπάρχουν διάφορα λιμάνια εκατέρωθεν που αναλαμβάνουν να σε περάσουν απέναντι. Σε κάποια από αυτά, περνάνε μόνο δελφίνια τα οποία δεν δύνανται να κουβαλήσουν αμάξια. Επίσης, υπάρχουν μερικές ακτοπλοικές εταιρίες που αναλαμβάνουν την σύνδεση του νησιού, όπως η WightLink και η RedFunnel. Να σημειώσω ότι υπάρχει και τρένο που χρησιμοποιεί υποθαλάσσια σήραγγα για να σας περάσει απέναντι. Οι τιμές είναι αποκαρδιωτικές (κάπου 46P για ταξίδι δυόμιση ωρών όταν για να περάσεις με βανάκι (ακριβότερο από απλό επιβατικό) alle retour, είναι 94P). Φτάνοντας στο Fishbourne, αντικρίζεις παραλίες με, δυστυχώς, τα γνωστά βρομερά νερά της περιοχής. όχι λόγω ρύπανσης αλλά καφέ θολά νερά από τα φερτά υλικά των ποταμιών. Πέρα από την παραλία, το σκηνικό λίγο πολύ γνωστό. Καταπράσινη λόφοι με μικρά γραφικά και καλοφτιαγμένα σπιτάκια:

Προς στιγμήν λησμονείς τον ατημέλητο αχταρμά των ελληνικών νησιών με τα σπίτια κολλημένα στο κύμα. Εδώ όμως είναι Αγγλία και αυτό που βλέπεις παραμένει μια όμορφη εικόνα. Μπαίνοντας στα ενδότερα, ανακαλύπτεις πολύ περισσότερους κατάφυτους λόφους απ' ότι θα περίμενες, πράγμα που ήδη το είχες γευτεί στον Α3 που σε έφερε από το Λονδίνο στο Portsmouth.


Μέσα από το Newport που, τουλάχιστον στο κέντρο του, δεν παρουσιάζει καμία διαφοροποίηση από κάποια ωραιότατα χωριά της ενδοχώρας. Άρα μέχρι τώρα δεν έχω πειστεί ότι πρέπει να προτείνω στον οποιοδήποτε μια επίσκεψη στο νησί. Φτάνω Freshwater για την πρώτη δουλειά και μετά ξεκινάει το tour:
Freshwater Bay:


Brighstone:


Sandown:

Newport:

Ventnor:

Shanklin:


Goshill:

Carisbroke:


Παρά τα κοντά 2000 χλμ που έχω κάνει μέχρι τώρα at UK, τα πλείστα ήταν εντός αυτοκινητοδρόμων άρα δεν είμαι σε θέση να φέρω άποψη για παραδοσιακά χωριουδάκια με όλα όσα τα χαρακτηρίζουν έτσι. Εδώ ήμουν αναγκασμένος να κυκλοφορώ μεταξύ τους. Και τα βρήκα όλα συγκεντρωμένα. Από χωριό σε χωριό, οι εικόνες ήταν θεσπέσιες ενώ τα παραθαλάσσια μέτωπα πολύ πιο όμορφα απ' ότι με είχε προϊδεάσει η περιοχή του Newcastle. Οι οικισμοί βλέπουν την θάλασσα και δεν την σνομπάρουν. Είναι πάνω στο κύμα. Τα χωριά της ενδοχώρας γεμάτα με τα σπιτάκια που είδατε παραπάνω με τις παράξενες στέγες από στάχια, η φύση καταπράσινη ανάμεσα σε κοιλάδες και πάνω σε κορυφογραμμές λόφων, ακόμα και ποταμάκια αν και το μέγεθος του νησιού είναι μικρό, βαθιά φιόρδ μέχρι σχεδόν το κέντρο του νησιού (το Newport για παράδειγμα). Το νησί είναι ό,τι καλύτερο μου έχει δείξει μέχρι στιγμής η Αγγλική ύπαιθρο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για όσους θα έρθουν Μάη ή καλοκαιράκι, θα έχουν στη διάθεσή τους κανά δεκαήμερο στο Ην. Βασίλειο και θα έχουν δει τα περισσότερα απ' όσα θέλανε να δουν στο Λονδίνο, σε προηγούμενές τους επισκέψεις.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μπραβο Σπυρο...πολυ χρησιμο και αυτο το θεμα-ιστορια .
Αγγλια δεν ειναι μονο το Λονδινο:D..αλλα ως επι το πλειστον για αυτο διαβαζουμε στο φορουμ.
Ας μαθουμε κ για την υπολοιπη χωρα.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Έμπνευση για ταξίδια αποτελούν αυτές οι φωτογραφίες!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Τα ιρλανδικά μου προβατάκια κουνάνε υποτιμητικά τη μύτη τους απέναντι σε αυτά του yorkshire... Οι φωτό σου όμως ωραίες και οι βόλτες σου ακόμα ωραιότερες!!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Λοιπόν επειδή πολύ ξεχαστήκαμε, θα σας κάνω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ δώρο: θα σας επισυνάψω την διαδρομή που έκανα στο Βόρειο Yorkshire το οποίο είναι καταπληκτικό! Πως άρχισαν όλα: εκεί που καθόμουν στο ξενοδοχείο, άρχισα να συλλέγω μπροσούρες για κοντινές εκδρομές στα πέριξ. τι ήθελε και έπεσε στα χέρια μου ο χάρτης; αν βλέπεις φιδίσιο δρόμο με ένα επίσης φιδίσιο ποταμάκι δίπλα του, τι τα θες? Στην Αγγλία είσαι, αν τα βλέπεις αυτά πας τρέχοντας να δεις τα λιγοστά βουνά της. Και πως έχει το σκηνικό τώρα για να σας βάλω λίγο στο κλίμα. Την Κυριακή που λέτε είχε 23 βαθμούς, την Τρίτη 23 πόντους και την Πέμπτη 23 βαθμούς... Εγώ λοιπόν ταξίδευα την Τρίτη εν μέσω τρομερής χιονοθύελλας που παραλίγο να με αποκλείσει στον Α1(Μ) ενώ τα βουνά (λόφους καλύτερα) τα πέρασα Πέμπτη. Καλύτερο timing;; με τίποτα!

Ξεκινάω από Middlesbrough ανατολικά προς Whitby το οποίο μου το πρότεινε ο ξενοδόχος (που μου σημείωσε πως εκεί βρίσκεται το καλύτερο fish & chips σε όλη την Αγγλία, ασχέτως αν δεν έχει επισκεφτεί ποτέ του το Λονδίνο).
Στη διαδρομή θα βρείτε στα δεξιά σας την εντυπωσιακή για τα δεδομένα την Αγγλίας, κορυφή Gisborough

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίζετε να το παίρνετε σοβαρά το θέμα και να αρχίσετε το σκαρφάλωμα. Πρώτο χωριό που πρέπει να κυνηγήσετε το Castelton. Και πηγαίνοντας προς εκεί ανακαλύπτετε το μεγαλείο των Εγγλέζων οδοποιών... Η αλήθεια είναι ότι ο θεός πάνω στην τεράστια ευσπλαχνία του, αποφάσισε να μη δώσει βουνά στους Εγγλέζους καθώς δεν ξέρουν να φτιάχνουν δρόμους (επίσης αποφάσισε να τους δώσει τον καιρό, χαρίζοντάς τους ένα ατέρμονο θέμα συζήτησης). Τι άλλο να πεις όταν βλέπεις αυτές τις εκπληκτικές πινακίδες;

Για όσους δεν καταλαβαίνετε, 25% μπορεί να πιάνει καμιά κατηφόρα στο Γκύζι και τούτοι δω την χρησιμοποιούν σε επαρχιακούς δρόμους. Αυτό βέβαια σου χαρίζει τουλάχιστον εκπληκτικές λήψεις όπως οι παρακάτω:



Τα χωριά είναι πνιγμέα στο πράσινο, τα ποταμάκια, τους εκδρομικούς χώρους και τα προβατάκια ενώ τα χρώματα των ανθισμένων δέντρων είναι παραισθησιογόνα! Ένα must για τους λάτρες της φύσης που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Επίσης η διαδρομή τελειώνει στο much Witbey. Δεν έχω πάει Σκανδιναβία αλλά αυτό μου θύμισε. Για πείτε κι εσείς:


Πέραν όλων όμως, την παρασταση κλέβει το επιβλητικό Αβαείο:


 

Attachments

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Και πάνω που σκεπτόμουν ότι γενικότερα η φύση του Sussex δε μου είπε και τίποτα (και μιλάω για τη φύση και τα χωριά της καθώς πόλεις, μνημεία κλπ. δεν κατάφερα να δω) να σου ξεπετάγεται το Arundel, κάπου δυτικά του Brighton και σε αφήνει κάγκελο.. θα μου πεις, και το Arundel δεν είναι φύση, χωριό είναι… αλλά τι χωριό. Πριν περάσω όμως εκεί, να πω ότι αυτό που μου έκανε γενικά εντύπωση στα νότια του Λονδίνου και συγκεκριμένα στο Sussex, ήταν τα τούνελ δέντρων, περισσότερα απ’ όσα έχω δει μέχρι τώρα εδώ αλλά και οπουδήποτε αλλού. Τούνελ εννοώ βαθιά νεροφαγώματα ή εκσκαφές όπου έχουν κατασκευαστεί οι δρόμοι, και πάνω στο όρυγμα ένας οργασμός δέντρων και βλάστησης, ικανός να κρύψει εντελώς το φως της ημέρας. Δοκιμάστε την τύχη σας (λέμε τώρα, σιγά μη μου ρθετε Λονδίνο και μου πάρετε τα λαγκάδια αλλά λέμε τώρα) στις εξοχές μεταξύ A21- A22.

Δε πάμε τώρα στο Arundel?






(ναι με την νταλίκα! τι να σας κάνω; είχε traffic!) το κάστρο που βλέπετε μετράει κοντά μια χιλιετία ζωής (1067)...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.221
Μηνύματα
884.149
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom