Η Ημέρα Περιβάλλοντος και η “πράσινη” συμφωνία

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
617

Σήμερα - περισσότερο από ποτέ άλλοτε - στην ατζέντα της επικαιρότητας επικρατούν ζητήματα περιβάλλοντος. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό με αφορμή την επισιτιστική κρίση, η οποία απειλεί 100 εκατομμύρια ανθρώπους, βιοκαύσιμα και ενέργεια πυροδοτούν συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το λιώσιμο των πάγων και τον κίνδυνο εξάλειψης ορισμένων ειδών ζώων. Το Περιβάλλον τιμάται με τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, ενώ από τις 16 Φεβρουαρίου 2005 έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο του Κιότο, ένας «οδικός χάρτης» που θέτει περιορισμούς στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Στις 15 Δεκεμβρίου 1972 – μετά την πολυσυζητημένη Α’ Διάσκεψη για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη -, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενημέρωσή του για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Έκτοτε, φορείς, πολίτες, οικολογικές οργανώσεις και επιστημονικές ενώσεις έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν την ημέρα αυτή την άποψή τους για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, τη ρύπανση και τους τρόπους αντιμετώπισης του εκφυλισμού της φύσης.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με το σλόγκαν «CO2: Διώξε την συνήθεια – Για μια χαμηλή σε εκπομπή CO2 οικονομία». Οι κύριες εκδηλώσεις του ΟΗΕ για την Ημέρα θα διεξαχθούν στη Νέα Ζηλανδία.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Άνθρωπος εμπλέκεται σε μια σχέση αλληλεξάρτησης με το περιβάλλον και έχει υποχρέωση να το προστατεύσει, προκειμένου να εξασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρώην γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οδεύουμε προς ένα σημείο μη επιστροφής όσον αφορά την ενέργεια και τόνισε πως διατηρεί την ισχυρή πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη.
Άμεσα συνυφασμένο με το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης είναι και το ζήτημα των βιοκαυσίμων, όπως η αιθανόλη. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες τροφίμων και να αυξάνονται οι τιμές των ειδών διατροφής.
«Πριν από μερικά χρόνια τα βιοκαύσιμα θεωρούνταν η λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, κάποιοι θεωρούν ότι ακόμα και υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, δεν αποτελούν μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος»: με τα λόγια αυτά συνοψίζει η ολλανδέζα ευρωβουλευτής Dorette Corbey τις αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν για τα καύσιμα φυτικής προέλευσης.
Τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκαν οι επιστημονικές ενδείξεις ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης βιοκαυσίμων: η παραγωγή τους απαιτεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και νερού, η εντατική καλλιέργεια απελευθερώνει νιτρικό οξύ το οποίο είναι επιβλαβές για την ατμόσφαιρα, υποβαθμίζονται οι βιότοποι, αποψιλώνονται δασικές εκτάσεις κτλ.


Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε 8 χρόνια, τέθηκε σε ισχύ - στις 16 Φεβρουαρίου 2005 έπειτα από την υπογραφή του από τη Ρωσία, -, το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προβλέπει διεθνείς περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είχε υιοθετηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 1997 από τη 3η Συνδιάσκεψη των Μελών της Σύμβασης, στο Κιότο της Ιαπωνίας.
Η φιλόδοξη αυτή συμφωνία, που έχει επικυρωθεί από 182 κράτη, αποτελεί το μοναδικό παγκόσμιο νομοθετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στόχος του είναι να μειωθούν στα αναπτυγμένα κράτη οι εκπομπές των 6 βασικών ρύπων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,2% - σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990 - το διάστημα 2008-2012.
Κάθε κράτος δεσμεύθηκε για διαφορετικό ποσοστό μείωσης εκπομπών στο πλαίσιο του γενικού στόχου. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αυξήσει τις εκπομπές των ρύπων πάνω από 25% έως το 2010, ωστόσο το πλαφόν αυτό έχει ξεπεραστεί ήδη από το 2002 και σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η αύξηση θα προσεγγίσει το 39% σε δύο χρόνια. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα παραμένει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας προβλέπεται ότι η ενεργειακή ζήτηση το 2030 θα αυξηθεί κατά 50% και πλέον σε σχέση με τη σημερινή και ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 57% στο ίδιο βάθος χρόνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει το πακέτο μέτρων «20-20-20», το οποίο προβλέπει 20% μείωση των εκπομπών αερίων που συνθέτουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τουλάχιστον 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ποσοστό 20% της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται συστηματικά να υπογράψουν το Πρωτόκολλο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο αποχώρησε το 1981, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη πολύ «ακριβή» για την οικονομία της χώρας.


Ρενάτα Γρυπάρη
πηγή: cosmo.gr
 

Greta

Member
Μηνύματα
95
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
Μαδρίτη-Βαρκελώνη
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της αλλαγής του κλίματος
Κατά τα τελευταία έτη, οι χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της αλλαγής του κλίματος. Η εκστρατεία με τίτλο «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από σένα» απευθύνεται στους πολίτες προκειμένου να τους πείσει ότι μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Η ΕΕ, η οποία ηγείται της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος, ωθεί αδιαλείπτως τις ΗΠΑ και άλλες κύριες ρυπαίνουσες χώρες να δεσμευθούν για τον περιορισμό του επιπέδου των αερίων του θερμοκηπίου.
"Η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση τη οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε μια ήττα στη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος, στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες: απαιτείται σφαιρική δέσμευση, ισχυρή νομοθεσία της ΕΕ απευθυνόμενη σε όλους τους κύριους ρυπαίνοντες και συμβολή των πολιτών μέσω της αλλαγής των συνηθειών τους - αποφυγή ρύπανσης, ανακύκλωση, περπάτημα.",ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας με την ευκαιρία αυτή.
http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm
http://europa.eu/...EN&guiLanguage=en




 
Last edited by a moderator:

mak

Member
Μηνύματα
29
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
??????
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται συστηματικά να υπογράψουν το Πρωτόκολλο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο αποχώρησε το 1981, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη πολύ «ακριβή» για την οικονομία της χώρας.


Ρενάτα Γρυπάρη
πηγή: cosmo.gr





Σημερα οι ΗΠΑ ευθυνονται για το 25% των Παγκόσμιων εκπομπων αεριων του θερμοκηπιου, η Κινα για το 15% και η Ινδια για το 5%.

Στυλιανος Κοντεας
University Press
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.840
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom