Η Μακεδονία κατακτά το Λούβρο

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η Μακεδονία κατακτά το Λούβρο Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με θέμα την Αρχαία Μακεδονία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2011, 23:25






Παρίσι

Ο Αλέξανδρος της Πέλλας, η «Δέσποινα των Αιγών» (τα χρυσά κοσμήματα που συνόδευαν την ταφή επιφανούς γυναίκας από τη Βεργίνα), ο Αλέξανδρος Azara (μία εικονιστική κεφαλή δηλαδή, του μακεδόνα στρατηλάτη), που βρίσκεται στο Λούβρο μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα έχουν τοποθετηθεί ήδη στο επιβλητικό σκηνικό που στήθηκε στο διάσημο μουσείο βασισμένο σε σχέδια των L. Heuzey και Η. Daumet.

Πέντε ημέρες πριν από τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στις 13 Οκτωβρίου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται στον ρυθμό της τελικής ευθείας.

Αυτή τη στιγμή οι επιμελητές της έκθεσης, οι αρχιτέκτονες, οι τεχνίτες και οι τεχνικοί καθώς και το ελληνικό επιτελείο από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Μακεδονίας φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της έκθεσης, που αναμένεται ήδη με τεράστιο ενδιαφέρον στη γαλλική πρωτεύουσα. Απόδειξη, τα αλλεπάλληλα εγκαίνια που έχουν ορισθεί από το Λούβρο, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινού.

Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, υποδέχεται τους επισκέπτες, μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών της ανασκαφικής έρευνας.

Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης συντηρήθηκαν και στήθηκαν με βάση το σκηνικό των σχεδίων του Gravier D'Otiere.
Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι, εξάλλου, που είχαν ανασκαφεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο από Γάλλους οι οποίοι τα μετέφεραν στο Λούβρο, ενώθηκαν με αυτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και φιλοξενούνται στην ενότητα των αρχαϊκών χρόνων. Δίπλα τους, τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγίας Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας και του Αρχοντικού.

Ακόμη, εξαιρετικής τέχνης οικιστικά και ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

Την ημέρα των εγκαινίων αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο πολυσέλιδος κατάλογος, o μεγαλύτερος ως τώρα κατάλογος που έχει εκδώσει το τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος για την αρχαία Μακεδονία.

Παράλληλα είναι έτοιμη μία ταινία 55 λεπτών για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες ανασκαφές, με αρχαιολογικά δεδομένα από τους ανασκαφείς.

Η διάρκεια της έκθεσης έχει οριστεί ως τις 16 Ιανουαρίου 2012, ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στο Λούβρο με αφορμή την έκθεση, με κορυφαίο γεγονός το διεθνές συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία στις 2 - 4 Δεκεμβρίου.


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=423971
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αναρωτιέμαι: θα ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους οι μαγεμένες ώστε να τις δούμε και εμείς ή θα ξαναμπούν στις αποθήκες του Λούβρου;
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.607
Likes
9.864
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
απο αυτα τα ευρηματα υπαρχει τιποτα που να ειναι απο την ΠΓΔΜ ????
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Όχι γιατί είναι κοινή διοργάνωση του Λούβρου με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Θα πω κάτι με αφορμή το παραπάνω, που ελπίζω να μη φανεί ακραίο. Λοιπόν πολλοί κατηγορούν τους ξένους, ειδικά Άγγλους και Γάλλους, ότι μας πήραν μέρος της κληρονομιάς μας. Ειδικά του περίφημου Έλγιν όλοι ξέρουμε τι του έχουν πει... Ε έχω μια ένσταση. Τι μας φταίει ο Έλγιν κι ο κάθε Έλγιν, αν εμείς οι ίδιοι τα δίνουμε; Οι περισσότεροι απο'δω πήγαμε Βρετανικό Μουσείο και Λούβρο, έτσι; Λοιπόν είτε τα περίφημα μάρμαρα του Παρθενώνα είτε πχ η Νίκη της Σαμοθράκης δεν είναι καρφίτσες για να τα κλέψει κάποιος, όπως λέγεται. Αυτά θέλουν πλοία, χέρια, σχεδιασμό, χρόνο για να μεταφερθούν. Δεν μπορεί λοιπόν ένας κλέφτης μες στη νύχτα να τα πήρε και κανείς να μην κατάλαβε τίποτα. Συμπεραίνω λοιπόν ότι έφυγαν με ελληνική έγκριση που προφανώς ο λαός δε γνωρίζει. Κάπως όπως γίνεται στις μέρες μας με άλλα είδη πλούτου. Αν θέλετε να το πείτε φυσικό αέριο, πείτε το, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια. Απλά, άσχετα αν στη μια περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έργα τέχνης και στην άλλη με φυσικούς πόρους, για'μένα ο συντελεστής είναι ένας: πώληση. Θα μου πείτε και τι με κόφτει; Με κόφτει γιατί βρίσκω άδικο να κατηγορείται κάποιος για κάτι που δεν έκανε. Να κατηγορήσω τους Γερμανούς για τις περίφημες αποζημιώσεις που λέγεται ότι δεν επέστρεψαν αλλά και για ένα σωρό άλλα ναι. Αλλά να κατηγορώ τους Γάλλους, Άγγλους τη στιγμή κιόλας που βλέπω σήμερα τι γίνεται όχι.
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59
Αγαπητή mel, σε πιάνω αδιάβαστη. Τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα και η Νίκη της Σαμοθράκης αποκλείεται να έφυγαν με ελληνική έγκριση, διότι όταν τα " απαλλοτρίωσαν" οι Άγγλοι και οι Γάλλοι αντιστοίχως ο τόπος τέλεσης του εγκλήματος ( Αθήνα και Σαμοθράκη) βρισκόταν υπό τη δεινή οθωμανική κυριαρχία. Γνωρίζεις φαντάζομαι οτι η διατήρηση και προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν ήταν στις προτεραιότητες του εκάστοτε Σουλτάνου και των κατα τόπους πασάδων.Με λίγη "λίπανση" η σκουριασμένη κρατική μηχανή των Οθωμανών αποδεχόταν σχεδόν τα πάντα.Ίσα-ίσα οι Έλληνες εκείνης της εποχής, μολονοτι δεν ήταν οι περισσότεροι τέρατα μόρφωσης είχαν επίγνωση της τεράστιας ιστορικής και εθνικής αξίας των αρχαίων μνημείων και αγαλμάτων. Αποκορύφωμα η φράση του Μακρυγιάννη " Γι΄αυτά πολεμήσαμε..." Είπαμε να αυτομαστιγωθούμε, αλλά όχι κι έτσι...
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Έτσι όπως το θέτεις, έχεις δίκιο και μακάρι να έκαναν τη ζημιά οι Τούρκοι γιατί ομολογώ η σκέψη με βασάνιζε.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Με κάλυψαν οι παραπάνω αλλά μου έμεινε η τεράστια απορία για το τι μπορεί να γράψει ο καθένας...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα με ξένισε μια τόσο άσχετη εισήγηση σε ένα θέμα μάλιστα που είναι σχεδόν τοις πάσι γνωστό πως εξελίχθηκε.

Ρε παιδιά εκτός από blog και σαχλοmail υπάρχουν και τα βιβλία ή έστω καμιά έγκυρη online πηγή.
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Θα προτεινω στη mel το βιβλιο..Πως λεηλατηθηκαν τα γλυπτα απο τις μετοπες του Παρθενωνα...αποκαλυπτικα γραμματα της συζυγου του Ελγιν προς την μητερα της που σταλθηκαν στο Λονδινο απο την Αθηνα(1802-1803).Ειναι των εκδοσεων Τολιδη-1989.Πιστευω να λυθουν ολες οι αποριες και να μην αναρωτιεσαι.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.797
Likes
18.555
Εντάξει για τα Ελγίνεια που τα κατέβασε άρον άρον ο λόρδος, αλλά η άποψη πως οι Έλληνες εκείνης της εποχής πρόσεχαν τα αρχαία σα τα μάτια τους κτλ. είναι μεγάλο παραμύθι...
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.003
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom