Η βιομηχανία του τουρισμού (σκέψεις για το παρόν και το μέλλον)

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γιατι ποιος ειπε οτι η ΙΝΣΕΤΕ πρεπει να ναι εμπιστη και οχι τα ματια μας???
Για Σαντορινη δε ξερω,ξερω ομως για Μυκονο που το φθηνοτερο δωματιο φετος ειχε κανα 500ε το βραδυ...οποτε αφηστε να εμπιστευομαστε τις τιμες που βλεπουμε με τα ματια μας κ οχι μια χαζομαρα που βγαζουν ταχα μου για να δειξουν οτι ολα πανε κατ ευχην....
Ειναι συντονισμένο, υπάρχει συνωμοσία, συμφωνώ. Στο μεταξύ άλλοι γράφουν ότι υπάρχει υπερτουρισμος, άλλοι οτι ο τουρισμός πάει χάλια και πέφτουν οι τιμές άλλοι οτι ειναι στο Θεό, άλλοι οτι δηλώνουν περισσότερα εσοδα επειδή γουστάρουν να πληρώνουν παραπάνω φόρους. Δε βγάζεις άκρη με τον Έλληνα, αυτό είναι σταθερά όπως και να πάει ο τουρισμός.

Στη Μύκονο τώρα για τυχαία ημερομηνία (8 Αυγούστου πχ) βρίσκεις ευκολότατα κάτω απο τα 200 (μη σου πω και κάτω απο τα 150€) στη Χωρα πάντα, με θέα θάλασσα κιολας. Βέβαια εγώ δεν τις πιστεύω τις πλατφόρμες, κι αυτές στη συνωμοσία είναι (δεννξερω ποια απο τις δύο, αυτή που λέει ότι είναι άδεια ή οτι είναι πανάκριβα ; ). Μπες στο booking και δες , μη βάζω εγώ παραδείγματα, εμπιστεψου τα ματια σου οχι τα στοιχεία. Βάλε και σημερινή ημερομηνία να δεις τι γίνεται.

dammys

Member
Ρε Γιώργο το ίδιο πράμα λέμε με άλλη ματιά...

Τα ίδια στοιχεία τα ερμηνεύουν οι δημοσιογράφοι ανάλογα τι τους συμφέρει...

Τα μαγαζιά π.χ beach bars με ελάχιστη χρέωση ξαπλώστρας είναι γεμάτα φουλ το σ/κ και άδεια τις υπόλοιπες μέρες. Ε και; Εγώ τα βλέπω άδεια επειδή είμαι ΟΛΗ την εβδομάδα εκεί και ξέρω τι γινόταν π.χ στην Χαλκιδική πριν χρόνια...Αν έρθει ένας δημοσιογράφος το Σ/Κ θα τα δει ΦΙΣΚΑ.. Εισπράξεις ίδιες -λόγω ακρίβειας και ελάχιστης κατανάλωσης - ίσως και περισσότερες, ΔΙΚΙΟ έχεις κι εσύ.

Πες εσύ τώρα ποιος από τους 3 (εγώ που τα βλέπω άδεια. εσύ με τις εισπράξεις ή ο τουρίστας του σ/κ ) μας έχει περισσότερο δίκιο...

Να πούμε 3 αλήθειες:

ο Έλληνας έχει εξαφανισθεί σχεδόν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες από τα μέρη διακοπών ΚΑΙ από τις εξοχικές τους κατοικίες εκτός από τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ...
Τα ακτοπλοικά έχουν πάει στα ύψη.
Το φαγητό έχει γίνει ακριβό για Ελλάδα 25-30 το κεφάλι και ..
Οι τουριστικές υποδομές -ιδιωτικές και οι τουριστικές υπηρεσίες έχουν ελάχιστα βελτιωθεί αλλά σπάνια διακαιολογούν το ύψος των τιμών τους.Δηλ. πληρώνεις πιο ακριβά και απολαμβάνεις μέτριο φαγητό ή μέτριες υπηρεσίες , δε συνάδει η αύξηση των τιμών τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ φετος, τα παράπονα σας εκεί.
Μου θυμίζεις την εποχή που παρακολουθούσα κάποια σεμινάρια εξειδίκευσης πληροφοριακών συστημάτων επιδοτούμενα απο την ΕΕ. Βασική προϋπόθεση για να τα παρακολουθήσεις, εκτός απο τα προσόντα εκπαίδευσης ήταν να έχεις κάρτα ανεργίας, καθώς στο τέλος θα έπαιρνες κάποια χρήματα και κατα την διάρκεια του σεμιναρίου (6μηνο) είχες φαρμακευτική περίθαλψη. Με λίγα λόγια φαινόμουν οτι εργάζομαι, αλλά ουσιαστικά εκπαιδευόμουν. Πανηγύριζαν τότε τα ινστιτούτα και οι πολιτικοί οτι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα έχει πέσει! Το καλύτερο απ' όλα ήταν οτι εγώ τότε δούλευα (αδήλωτη) και είχα κάρτα ανεργίας... και παρακολουθούσα ένα σεμηνάριο για ανέργους που έδειχνε οτι εργάζομαι...

Καλοί οι δείκτες και τα στατιστικά, αλλά η πραγματικότητα μερικές φορές απέχει πολύ...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αν εχουν ένα συμφέρον οι επιχειρήσεις είναι να δηλώνουν λιγότερα, όχι περισσότερα εσοδα. Εκτός κι αν γουστάρουν να πληρώνουν παραπάνω φόρους για έσοδα που δεν ειχαν, οπότε πάω πάσο.

Ειναι εντελώς αντίθετη η λογική απο το παράδειγμα που έδωσες.

paefstra

Member
Αν εχουν ένα συμφέρον οι επιχειρήσεις είναι να δηλώνουν λιγότερα, όχι περισσότερα εσοδα. Εκτός κι αν γουστάρουν να πληρώνουν παραπάνω φόρους για έσοδα που δεν ειχαν, οπότε πάω πάσο.

Τους εχει παει τρενο η χρηση της καρτας σε εστιατορια και καφετεριες. Εχουν ξεχυθει στα σοσιαλ "μονο μετρητα, παιδια, για να χτυπησουμε τις συστημικες τραπεζες" και αλλες τετοιες μπαρουφες.
Δηλωνουν παραπανω, δηλαδη αυτα που κρυβανε, γιατι δεν μπορουν να κανουν αλλιως.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός

Αυτό που προσπαθώ να σου πω δεν έχει καμία σχέση με λογική και έσοδα-έξοδα επιχειρήσεων. Είναι ένα παράδειγμα του πως μπορούν οι δείκτες να πέφτουν κατα πολύ έξω και εκτός πραγματικότητας, ειδικά στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αυτό που προσπαθώ να σου πω δεν έχει καμία σχέση με λογική και έσοδα-έξοδα επιχειρήσεων. Είναι ένα παράδειγμα του πως μπορούν οι δείκτες να πέφτουν κατα πολύ έξω και εκτός πραγματικότητας, ειδικά στην Ελλάδα.
Ναι αν υπάρχει κίνητρο. Αν υπάρχει αντικίνητρο οχι, είναι ατυχές το παράδειγμα. Ειναι σα να επιχειρηματολογουμε ξαφνικά ότι η Σαπουντζακη είναι 30 χρονια νεοτερη απ όσο δηλώνει. Δεν έχει κανένα κίνητρο να δηλώνει ότι είναι πιο ηλικιωμένη απ' όσο είναι (αν ζει η γυναίκα και δεν έχω χάσει και κανένα επεισόδιο δηλαδή).

Σου μεταξύ δεν έχω δει κανένα φορέα να αμφισβητεί τέτοιου είδους μετρήσεις, ουτε ένα απο τα κόμματα της αντιπολιτευσης, ουτε της τωρινής, ουτε της προηγούμενης, ουτε της προπροηγουμενης. Ειναι σουρεαλ αυτό που συζητάμε, η οποία κριτική γίνεται με βάση αυτά τα νούμερα (πχ προσφατα διαβαζα κριτικη της ΝΙΚΗΣ για το τουριστικο μοντελο, δεν αμφισβητει κανενα δεικτη). Το να τα ερμηνεύσεις αλλιώς πάει κι ερχεται, το άλλο είναι παράλογο.

Ειναι σα να λέμε το φύλλο στατιστικής δείχνει ότι η τάδε ομάδα σούταρε 39% στα τρίποντα. Να βγει ο ένας να πει δεν ειναι καλό το 39%, ο άλλος να πει είναι εξαιρετικό άλλος να πει ναι ρε παιδιά αλλά μήπως παρασουταραν πολλά τρίποντα? Όλα αυτά είναι εύλογα κι οσο κι αν συνηθως ειναι εμφανες ποιος εκτροχιαζεται, καποιο επιχεορημα μπορει να στεκει μερικώς. Να βγει κάποιος αλλος να πει, δε σουτάραν με 39 ρε παιδια, με 11% σουταραν έτσι το ειδα εγώ το ματς, είναι τέλος της συζήτησης, της λογικής και του νοήματος. Δεν υπαρχει λόγος συζήτησης αν προσαρμοζουμε τα δεδομένα στην ιδεολογία μας κι όχι το ανάποδο, ειδικα στην περίπτωση έλλειψης κινήτρου χαλκευσης δεδομένων (μην πω ύπαρξης αντικινητρου). Και σας χαιρετώ, καλές διακοπές σε όλους.

Last edited:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φυσικά και υπάρχει κίνητρο στο τουρισμό και είναι πολιτικό.
Μια επιχείρηση έχει οικονομικό κίνητρο, δεν ειναι κόμμα. Δεν πρόκειται να θυσιάσει το κέρδος της για έναν πολιτικών τη, ποσο μάλλον δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων. Ο περιπτεράς της γειτονιάς μου δε θα δηλώσει πιο πολλά στην εφορία για να χαρεί ο Μητσοτάκης, ακόμη και ο πρόεδρος της α και ου και δαπ νου δου φου κου να είναι, ποσο μάλλον να το κάνουν όλοι οι περιπτεράδες της χωρας και να βάλουν στο κόλπο την ΑΑΔΕ , τη visa, τη Booking και το airbnb. Μπορει να κάνω και λάθος, γεια σας.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
@Yorgos συγκεντρώσου. Να τα κοιτάς τα νούμερα, αλλά να μην κοιτάς μόνο αυτά. Μία σφαιρική εικόνα των πραγμάτων είναι πάντα καλύτερη απο μία σκέτη εικόνα με νούμερα.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
@Yorgos συγκεντρώσου. Να τα κοιτάς τα νούμερα, αλλά να μην κοιτάς μόνο αυτά. Μία σφαιρική εικόνα των πραγμάτων είναι πάντα καλύτερη απο μία σκέτη εικόνα με νούμερα.
Την γενική εικόνα κοιτάω που ειναι άλλη απο τη δικη σου, ακουγοντας και τους επαγγελματιες του κλαδου, που λόγω δουλειάς δόξα σοι ο Θεός ξέρω κάμποσους . Απλά η δικη μου αίσθηση της γενικης εικόνας στηρίζεται και απο τους αριθμούς, η δικη σου οχι.

paefstra

Member
Την γενική εικόνα κοιτάω που ειναι άλλη απο τη δικη σου, ακουγοντας και τους επαγγελματιες του κλαδου, που λόγω δουλειάς δόξα σοι ο Θεός ξέρω κάμποσους .
Σε δουλευουν γιατι ξερουν οτι βλεπεις με παραμορφωτικους φακους.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.103
Μέλη
39.858
Νεότερο μέλος
arcobaleno

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom