Ιορδανία Ιορδανία ,ενα ταξιδι ζωης

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311

5η Ημερα

Επιστρεφωντας στο ξενοδοχειο εντυπωσιασμενοι απο το πετρα by night και την πρωτη επαφη με το
treasury, αμεσως παμε για υπνο, γιατι η επομενη μερα προμεινυεται δυσκολη αλλα συναμα και η πιο συναρπαστικη!
Ξυπνημα χαραματα, γρηγορο πρωινο και πακεταρωντας ολα τα απαραιτητα, μια μικρη παρενθεση εδω, πολυ βασικα τα παρακατω για την Πετρα: (ΚΑΠΕΛΟ,ΝΕΡΟ,ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ) φυγαμε για το visitor center οπου ξεκιναει η εισοδος μας στην πετρα. Εχωντας αμαξι κατεβαινουμε απο wadi musa στην πετρα περιπου 4 λεπτα δρομος, το parking αρκετα ασφαλες και ευρυχωρο εξω απο το visitor center.
H ωρα γραφει 6 και 20 το πρωι και η περιηγηση μας ξεκιναει. Ανοιχτα τα ματια μας συνεχεια ανοιχτα, παρατηρωντας καθε λεπτομερεια και τις φωτογραφικες συναμα μαζι μας, τα πρωτα βηματα μας φαινονται οικεια απο χθες. Διασχιζωντας το εντυπωσιακο siq καταληγουμε περιπου μετα απο μιση ωρα στο Treasury. Το δεος που σου προκαλει καθως το αντικριζεις ειναι μεγαλο, τα λογια περισσευουν μπροστα σε αυτη την στιγμη και το μονο που εχεις να κανεις ειναι να το απολαυσεις και να το αποθανατισεις οσο καλυτερα μπορεις για να εχεις να θυμασαι σε μερικα χρονια την αναμνηση αυτη! Φυσικα η φωτογραφια δεν μπορει να περιγραψει τιποτα μπροστα σε αυυτη την ευκαιρια που εχεις να βρισκεσαι μπροστα του και να το χαζευεις για ωρες!
Η ωρα ειναι καταπληκτικη ειναι μολις 7 το πρωι και δεν υπαρχει σχεδον κανενας μονο εμεις και αλλα 3-4 ατομα. Οι φωτογραφιες πανε και ερχονται και η χαρα μας που δεν υπαρχει κοσμος ειναι απεριγραπτη!
Επειτα απο αρκετα λεπτα εκει, ηρθε η ωρα να συνεχισουμε οι συστασεις μας απο το ξενοδοχειο και απο το βιβλιο του lonely planet, μας λενε να παρακαμψουμε το main trail(κοκκινη γραμμη) και να ακολουθησουμε την πρασινη που σε οδηγει να δεις το treasury απο ψηλα. Ετσι λοιπον κανουμε, συνεχιζωντας στην πρασινη γραμμη, βλεπουμε το αμφιθεατρο καθως και καποια tombs, στην διαδρομη μας προς το ψηλο αυτο σημειο. Η διαδρομη μπορω να πω ακρως ανηφορικη, πολλες φορες αποτομη και γλιστερη, ο ηλιος εχει αρχισει για τα καλα να κανει αισθητη την παρουσια του κι ας ειναι μολις 8παρα. Επειτα απο σχεδον μια ωρα περπατημα και κανωντας καποιες ολιγολεπτες στασεις, φτανουμε στο τελος. Οι πληροφοριες μας ελεγαν να ειμστε εκει πριν τις 9 γιατι τοτε βγαινει ο ηλιος και πεφτει ακριβως πανω στο treasury, και το φωτιζει με τις ακτινες του. Πραγματι ειμαστε εκι γυρω στις 8μησι και ηδη ο ηλιος αρχιζει σιγα σιγα να ξεπροβαλλει, φωτιζοντας μονο ενα μερος αυτου. Αανακουφισμενοι που τα καταφεραμε και ταυτοχρονα ακρως εντυπωσιασμενοι, αραζουμε σε ενα μικρο σπιτακι ενος βεδουινου που ειναι εκει για να υποδεχεται αυτους που καταφερνουν να φτασουν μεχρι εκει. Η θεα ειναι τρομερη και σιγα σιγα απαληνει την κουραση. Φωτογραφιες, ανασες για νερο και μετα απο περιπου κανα μισαωρο παιρνουμε τον δρομο της επιστροφης.
Ο δρομος ο ιδιος αυτη την φορα ομως κατηφορικος, επισης ομως αρκετα αποτομος και γλιστερος, Φτανωντας παλι στα μισα του main trail, αυτη την φορα οι πληροφοριες μας λενε και παλι παρακμψη, ακολουθωντας την πορτοκαλι διαδρομη αυτη την φορα θα ανεβουμε στο high place of sacrifice, και θα ακολουθησουμε μια οχι ιδιατερα τουριστικη διαδρομη μιας και λιγη την γνωριζουν. Πολλοι επιλεγουν να δουνε το high place of sacrifice που ειναι στην αρχη της διαδρομης και να επιστρεψουν παλι πισω στο main trail. Η διαδρομη αυτη, λιγοτερο κουραστικη πιο ομαλος ο δρομος με λιγοτερες ανηφορες, σε περναει μεσα απο βραχια, και απιστευτους γκρεμους.
Επειτα απο 3μησι χιλιομετρα, και χωρις να βιαζομαστε ιδιαιτερα, απολαμβανωντας ολη την διαδρομη και με αρκετες στασεις για φωτογραφιες, φτανουμε στο μοναδικο εστιατοριο που υπαρχει μεσα στην Πετρα, το οποιο βρισκεται πριν ακριβως την αρχη για το μοναστηρι Al-Deir.
Εχωντας ηδη περπατησει παρα πολυ και εχωντας ολοκληρωσει ενα 65% της διαδρομης μας, καθομαστε να παρουμε τις απαραιτητες δυναμεις για την συνεχεια. Παρεα μας ενα Αυστραλος ωντας μονος του, μας ακολουθει πιανουμε την κουβεντα και ξεκιναμε για τον ανηφορικο δρομο προς το Μοναστηρι. Εχωντας ηδη κουραστει αρκετα και με τον ηλιο αντιπαλο μας, μιας και η ωρα ειναι 1 το μεσημερι, ο δρομος μας φαινεται ατελειωτος και η αληθεια ειναι οτι ειναι απο τα δυσκολοτερα κομματια στην Πετρα, φτανουμε επειτα απο περιπου 45 λεπτα και αυτο που αντικριζουμε πραγματικα ειναι απιστευτο! Κατα την γνωμη μου, για μενα ειναι το ιδιο σπουδαιο με το Treasury. Eιναι πραγματικα μεγαλειωδες και συνιστω σε ολους να μην το αφησουν και να πανε. Πραγματικα με το που αντικριζεις αυτο το θεαμα τα ξεχνας ολα.
Αμετρητες φωτογραφιες και εδω και εχωντας καποιες μικρες πληροφοριες απο το forum, αποφασιζω να συνεχισω εως το τερμα οπου καποιες ταμπελες με παραπεμπουn στο best view in Jordan , στο σημειο αυτο ειμαι μονος μου μιας και οι αλλοι εχουν κουραστει και προτιμουν να χαλαρωσουν, χαζευωντας το μοναστηρι. Εγω οπως παντα, δεν αφηνω τιποτα να παει χαμενο, παω μεχρι το τερμα περιπου 10 λεπτα περπατημα και φτανω ισως το τελευταιο σημειο της Πετρας και το πιο ψηλο που οντως η θεα ειναι καταπληκτικη. Διακρινεις την Ακαμπα και την ατελειωτη ερημο του Wadi Rum, η θεα πραγματικα σε αποζημειωνει. 2,3 φωτογραφιες και πισω ξανα στο Μοναστηρι, ωντας εντυπωσιασμενος.
Η κουραση πλεον, ειναι πιο αισθητη απο ποτε, εχωντας περπατησει σχεδον 7 ωρες, ηρθε η ωρα για τον δρομο της επιστροφης, ακολουθωντας αυτη την φορα το main trail, απο την αλλη πλευρα, κατι που δεν καναμε πριν λογω των παρακαμψεων, φτανουμε ξανα στο Treasury περιπου γυρω στις 4, η ωρα ειναι εκπληκτικη, το treasury εχει ενα ιδιατερο ροζ-πορτοκαλι χρωμα, αλλα ο κοσμος ειναι παρα πολυς, καμια σχεση με το πρωι.
ξανα φωτογραφιες, το απολαμβανουμε για μια τελευταια φορα, παιρνουμε αυτες τις εικονες βαθια μεσα μας και συνεχιζουμε προς την εξοδο.
Φτανουμε στο visitor center γυρω στις 5παρα και πλεον δεν εχω δυναμη ουτε να παρω το αμαξι να οδηγησω προς το ξενοδοχειο. Επειτα απο πολυ προσπαθεια :p , τα καταφερνουμε και ειμαστε πισω, αμεσως πεφτουμε ξεροι για υπνο. Μπορω να πω οτι για μενα αυτο ητανε το χειροτερο βραδυ, ο ηλιος με ειχε χτυπησει για τα καλα, και συνεχεια ζαλιζομουν, ακομα δεν μπορεσα να κοιμηθω μιας και καηκα στο λαιμο(ακομα ξεφλουδιζω και τωρα που γραφω την Ιστορια αυτη, μια μιση εβδομαδα μετα). Ξυπναμε επειτα απο περιπου 2 ωρες, σαν πραγματικα ζωντανοι νεκροι βγαινουμε ισα ισα για ενα βραδυνο στο el-arabi το συστηνω σε ολους, ακρως οικονομικο και γευστικο.
Επιστρεφουμε αμεσως και κατευθειαν για υπνο, μπας και συνελθουμε.

Τελειωνοντας, θελω εδω να πω μερικα πραγματα για την Πετρα, ωστε να βοηθησω μελλοντικους ταξιδιωτες που θα διαβασουν την ιστορια και ισως αντλησουν πληροφοριες απο αυτην.
Το μεγαλυτερο λαθος που καναμε ηταν οτι πηγαμε μια μερα, το βγαλαμε επειτα απο 25 χιλιομετρα και 9μησι ωρες περπατημα αλλα πραγματικα για 3-4 μερες μετα δεν ενιωθα τιποτα.
Συνιστω σε ολους τουλαχιστον 2 μερες ωστε να σπλιταρετε τα αξιοθεατα σε 2 μερες.
Ακομα συνιστω σε ολους την πρασινη γραμμη που βλεπει το treasury απο ψηλα, αν και ειναι πολυ δυσκολο(εμενα μου φανηκε πιο δυσκολο απο τον δρομο για το μοναστηρι)
Και οσοι εχετε χρονο και αντεχεται το περπατημα ακολουθηστε και την πορτοκαλι γραμμη, ειναι alternative και εχει αρκετα να δεις!
Ακομα ξεκινηστε νωρις να ειστε μεσα πριν τις 8 μιας και το πρωτο group φτανει εκει γυρω στις 9, να εχετε χρονο να δειτε το treasury χωρις κοσμο.
Οπωςδηποτε οπως προαναφερθηκε: Καπελο,γυαλια ηλιου, αντιηλιακο και νερο.
Τελος, κρατηστε καποιες δυναμεις για την επιστροφη γιατι η κουραση και ο ενθουσιασμος, δυσκολευουν παρα πολυ τον δρομο προς την εξοδο.


 

Attachments

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
Πολύ ωραία ιστορία θα μείνω συντονισμένος. Θα ήθελα να σε ρωτήσω το Jordan Pass το έβγαλες από εδώ ή μπορείς να το βγάλεις και εκεί?
 

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311
Πολύ ωραία ιστορία θα μείνω συντονισμένος. Θα ήθελα να σε ρωτήσω το Jordan Pass το έβγαλες από εδώ ή μπορείς να το βγάλεις και εκεί?
Θα ακολουθήσει και συνεχεια εντος των ημερων, απλα η ρουτινα πιεζει.
Το jordan pass το αγορασα ηλεκτρονικα απο την σελιδα ://www.jordanpass.jo με ηλεκτρωνικη πληρωμη μεσω καρτας.
Μια μικρη διευκρινηση εδω σου παρεχει την βιζα μονο αν μεινεις τουλαχιστον 3 βραδια στην Ιορδανια!
 

ConDLjn

Member
Μηνύματα
31
Likes
53
Θα ακολουθήσει και συνεχεια εντος των ημερων, απλα η ρουτινα πιεζει.
Το jordan pass το αγορασα ηλεκτρονικα απο την σελιδα ://www.jordanpass.jo με ηλεκτρωνικη πληρωμη μεσω καρτας.
Μια μικρη διευκρινηση εδω σου παρεχει την βιζα μονο αν μεινεις τουλαχιστον 3 βραδια στην Ιορδανια!
Καλησπερα. Εγω ξεκινησα για Μαροκο και τελικα (λογω λιγων ημερων) καταλήξαμε στην Ιορδανια.
Στο μυαλο μου τα εχω περιπου οπως τα εκανες.
Φτανουμε Αμμαν, μια μερα εκει.
Φευγουμε για Πετρα, δυο μερες.
Μετα στην ερημο.
Γυρνωντας καθομαστε μια μερα Μανταμπα
Και μετα αεροδρομιο και πισω Ελλαδα.

Να σε ρωτησω κατι. Εγω εχω το παλιο διπλωμα, το χαρτινο. Αυτο το ροζ. Η κοπελα μου εχει το καινουριο που ειναι σαν πιστωτικη καρτα, το πλαστικο. Αμαξι μπορουμε και με τα δυο ή μονο με το καινουριο? Γνωριζεις κατι?

Επισης, στην ερημο, πως βρεθηκες με τον τυπα? Απ οτι ειδα (χαρτες google), δρομος παει μεχρι ενα σημειο. Καπου διαβασα για μια ''εισοδο'' που παντα υπαρχει καποιος εκει και ειδοποιει να ερθουν να σε παρουν οταν πας? Τι ισχυει?
 
Last edited:
Μηνύματα
111
Likes
265
Επισης, στην ερημο, πως βρεθηκες με τον τυπα? Απ οτι ειδα (χαρτες google), δρομος παει μεχρι ενα σημειο. Καπου διαβασα για μια ''εισοδο'' που παντα υπαρχει καποιος εκει και ειδοποιει να ερθουν να σε παρουν οταν πας? Τι ισχυει?
Μην ανησυχείς σε συνεννόηση με το camp που θα έχεις κλεισει για την διαμονή σου θα σε περιμένω κάποιος στην είσοδο (visitor center) ,ούτως η αλλος μέχρι εκεί φθάνει ο δρόμος και θα αναλάβει αυτός από εκεί και πέρα την μεταφορά σας.
 

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311
Καλησπερα. Εγω ξεκινησα για Μαροκο και τελικα (λογω λιγων ημερων) καταλήξαμε στην Ιορδανια.
Στο μυαλο μου τα εχω περιπου οπως τα εκανες.
Φτανουμε Αμμαν, μια μερα εκει.
Φευγουμε για Πετρα, δυο μερες.
Μετα στην ερημο.
Γυρνωντας καθομαστε μια μερα Μανταμπα
Και μετα αεροδρομιο και πισω Ελλαδα.

Να σε ρωτησω κατι. Εγω εχω το παλιο διπλωμα, το χαρτινο. Αυτο το ροζ. Η κοπελα μου εχει το καινουριο που ειναι σαν πιστωτικη καρτα, το πλαστικο. Αμαξι μπορουμε και με τα δυο ή μονο με το καινουριο? Γνωριζεις κατι?

Επισης, στην ερημο, πως βρεθηκες με τον τυπα? Απ οτι ειδα (χαρτες google), δρομος παει μεχρι ενα σημειο. Καπου διαβασα για μια ''εισοδο'' που παντα υπαρχει καποιος εκει και ειδοποιει να ερθουν να σε παρουν οταν πας? Τι ισχυει?
Δεν νομιζω, να υπαρχει προβλημα αλλα, καλυτερα να ρωτησεις την εταιρεια ενοικιασης. Μπορει η γυναικα σου να μπει ως πρωτος οδηγος και εσυ ως δευτερος.

Οσον αφορα την ερημο, οπως αναφερθηκε και παραπανω, οδηγας μεχρι το visitor center και στη συνεχεια κατοπιν συννενοησης ερχονται απο το camp και τα αναλαμβανουν ολα.
Το συγκεκριμενο που μειναμε ηταν εξαιρετο και αρκετα οικονομικο θα ελεγα, τα παιδια παρα πολυ καλα και εξυπηρετικα, μεχρι και ταβλι παιξαμε μαζι Στο συνιστω, θα αναφερθουν και στη συνεχεια της ιστοριας μου.
Οτιδηποτε θελησεις στειλε μου!
 

ConDLjn

Member
Μηνύματα
31
Likes
53
Ευχαριστω και τους δου σας για τις απαντησεις!

Κλεισαμε ενα και εστειλα mail περιμενοντας την απαντηση τους αλλα και για επιβεβαιωση για να ειμαστε οκ.

Τωρα στο θεμα ασφαλειας ολα κομπλε, ε? Οπως νομιζω οτι ειπες. Θα εχουμε φωτογραφικες μηχανες μαζι και εξοπλισμο και δε θελω να κλαιω..

Το αμαξι, ειπες βγηκε σε καλυτερη τιμη μεσα στην πολη απ οτι στο αεροδρομιο και στις πολυεθνικες. Θυμασαι αν υπαρχει η δυνατοτητα πληρους καλυψης ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑ?
(ατυχημα, κλοπη, τα παντα και να ΜΗΝ πληρωσεις τιποτα εξτρα εννοω)
 

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311
Ευχαριστω και τους δου σας για τις απαντησεις!

Κλεισαμε ενα και εστειλα mail περιμενοντας την απαντηση τους αλλα και για επιβεβαιωση για να ειμαστε οκ.

Τωρα στο θεμα ασφαλειας ολα κομπλε, ε? Οπως νομιζω οτι ειπες. Θα εχουμε φωτογραφικες μηχανες μαζι και εξοπλισμο και δε θελω να κλαιω..

Το αμαξι, ειπες βγηκε σε καλυτερη τιμη μεσα στην πολη απ οτι στο αεροδρομιο και στις πολυεθνικες. Θυμασαι αν υπαρχει η δυνατοτητα πληρους καλυψης ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑ?
(ατυχημα, κλοπη, τα παντα και να ΜΗΝ πληρωσεις τιποτα εξτρα εννοω)
Οσον αφορα την ασφαλεια δεν εχεις να φοβασαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ και στο υπογραφω. Ουτε για καμερες ουτε για κινητα ουτε για το αμαξι. Παρκαρεις ανετα σχεδον παντου και δεν ανησυχεις ποτε.
Η δικια μας εταιρεια λεγοτανε monte carlo, εχει εδρα σε Αμμαν και Ντουμπαι μονο, πολυ αξιοπιστη και ναι σου παρεχει την δυνατοτητα πμηρης καλυψης, αρκει να εισαι ανω των 25, κατι που δεν εβαλα εγω λογω ηλικιας.
Αλλα ολα καλα, πιστωθηκαν ηδη τα μολις μονο 100 ευρω για το deposit, που κρατησανε.
Απο ολα τα ξενοδοχεια σχεδον μου στειλανε, 2-3 μερες πριν στο whatsapp, πραγματικα πολυ εξυπηρετικοι!
 

ConDLjn

Member
Μηνύματα
31
Likes
53
Σ ευχαριστω και παλι!!
Μια ερωτηση ακομα. Απο λεφτα πως το χειριστηκατε? Ειχατε απο εδω μετρητα (ασχετα ποσα αλλαξατε εδω και ποσα εκει) ή βγαζατε απο ΑΤΜ?
Γιατι απ οτι ειδα, τα ξενοδοχεια θελουν κας να πληρωσουμε και σκεφτομαστε τωρα το πως θα το κανουμε. Απο εδω μετρητα αρκετα και να βγαλουμε αλλη μια εκει, αν χρειαστει.. ή να τα βγαζουμε λιγα λιγα (φαση ~100ε/φορα) εκει..

* θυμασαι ποσο κοστισε το αμαξι? Νομιζω το ειχατε 6 μερες, ε? ετσι για να εχω μια ιδεα για τα στανταρ εξοδα μας εκει.
 

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311
Σ ευχαριστω και παλι!!
Μια ερωτηση ακομα. Απο λεφτα πως το χειριστηκατε? Ειχατε απο εδω μετρητα (ασχετα ποσα αλλαξατε εδω και ποσα εκει) ή βγαζατε απο ΑΤΜ?
Γιατι απ οτι ειδα, τα ξενοδοχεια θελουν κας να πληρωσουμε και σκεφτομαστε τωρα το πως θα το κανουμε. Απο εδω μετρητα αρκετα και να βγαλουμε αλλη μια εκει, αν χρειαστει.. ή να τα βγαζουμε λιγα λιγα (φαση ~100ε/φορα) εκει..

* θυμασαι ποσο κοστισε το αμαξι? Νομιζω το ειχατε 6 μερες, ε? ετσι για να εχω μια ιδεα για τα στανταρ εξοδα μας εκει.
Γενικως σε ολα μου τα ταξιδια οπως και σε αυτο αποφευγω τις αναληψεις, ειχα αρκετα cash σε ευρω τα οποια αλλαξα στο Αμμαν, δινουν τρομερη ισοτιμια, ψαξε την αναγραφη alawneh, θυμαμαι ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα αλλαξα 250 ευρω και εχασα μολις μονο 2 ευρω.
Καταταλλα οι χρεωστικές και πιστωτικες καρτες παιρνανε παντου. (Πολλες φορες κρατανε ενα 3-4% προμηθεια απο το εκαστοτε τελικο ποσο ιδιαιτερα στην περιοχη της πετρας)
Το αμαξι το ειχα 7 μερες σχεδον 8 λογω και οτι το πηρα το βραδυ απο το αεροδρομιο λογω νυχτερινης πτησης και μου κοστισε 18 jod/ ημερα περιπου 20-21 ευρω.
Σου περναω 2 φωτο απο τις επιγραφες των ανταλλακτηριων που συστηνω ανεπιφυλακτα.
Ειναι στο downtown στο Αμμαν θα πεσεις πανω τους.
IMG-20180322-WA0002.jpg
IMG-20180322-WA0001.jpg
 

angelospavl

Member
Μηνύματα
70
Likes
311
4η Ημερα

Το πρωι μας βρισκει στα chalet της νεκρας θαλασσας, και το ματι γαριδα απο πολυ νωρις, αλλωστε βοηθαει και ο υπνος το προηγουμενο βραδυ. Για την ακριβεια ξυπναω στην ανατολη του ηλιου, και η θεα ειναι ακρως συναρπαστικη, χουζουρευουμε για λιγο και παμε για πρωινο. Το πρωινο ενταξει νορμαλ, οχι κατι το ιδιατερο και ισως να ειχαμε μεγαλυτερες προσδοκιες λογω και της υψηλης τιμης.
Η προσμονη για το επικειμενο μπανιο, ολοενα και μεγαλωνει, παρα τις προτροπες απο την κοπελα μου να κατσουμε λιγο να χαλαρωσουμε κλπ. Εγβ ηδη εχω κατεβει κατω και ειμαι ετοιμος για την βουτια μου στα θερμα, πολυ θερμα θα ελεγα και για μηνα Μαρτιο νερα της Νεκρας θαλασσας. Η αισθηση ειναι μοναδικη, του να μην βουλιαζεις αλλα και ταυτοχρονως περιεργη μιας και το σωμα σου ειναι γεματο απο αλατια. Η ολη φαση διαρκει ενα τέταρτο μιας και δεν μπορεις να αντεξεις παραπανω κατα την άποψη μου, λογω των χημικων στοιχειων και της υπερβολικης αλατοτητας του νερου.
Ζωντας και αυτη την μοναδικη εμπειρια οσο πιο δυνατα μπορουμε και αποθανατιζοντας με την καμερα για αλλη μια φορα το απεραντο γαλαζιο, φευγουμε για Πετρα, και ο ενθουσιασμος μας για το επεικιμενο πετρα by night, ολοενα και μεγαλωνει. Πρωτα ομως ακολουθει μια πρωτη σταση για βενζινη(ισως οτι φθηνότερο εχει η Ιορδανια) και μια δευτερη σταση στο al-karak, κανωντας μια μικρη παρακαμψη 1 ωρα δρομος απο Νεκρα φτανουμε στην αυτη παραδοσιακη και χτισμενη σε υψηλο υψομετρο πολη. Αυτο που εχει να προαφερει και ο λογος που την επισκεφτονται ειναι το καστρο της. Ενα καστρο πολυ καλα διατηρημενο με τρομερη θεα προς ολες τις κατευθυνσεις της χωρας που αποτελουσε στα παλια χρονια προστασια απο τους εχθρους καθως και χωρο φυλαξης πολλων αλογων!
Ενα μικρο tour, με εναν Ιορδανο ο οποιος δουλευε στο καστρο παντα με το αντιστοιχο φιλοδωρημα στο τελος του 1 περιπου jod, και συνεχιζουμε τον δρομο μας προς την Wadi Musa, την πολη που φιλοξενει ολους τους τουριστες που επισκεφτονται την Πετρα. Ο δρομος μακρυς περιπου 180 χιλιομετρα, και η ζεστη γινεται αφορητη οντας μεσημερι μα η προσμονη μας ολοενα και μεγαλωνει. Ακομα δεν μπορω να το πιστεψω ελεγα οτι σε 2 ωρες θα βρισκομαστε μια ανασα απο το μεγαλειωδες αυτο μνημειο.
Τελευταια σταση πριν την Πετρα ειναι για 10 λεπτα σε ενα υπεροχο "parking" στον περιφεριακο δρομο ακριβως πανω απο το Dana Biosphere Reserve (το Dana ειναι μια πρασινη μεγαλη εκταση η οποια χρησιμοποιεται απο την wild jordan για διαφορα τrekkings και trails λαθως και διαμονη) Μπορω να πω οτι αυτη η σταση μου εδωσε δυναμεις για την συνεχεια!
Συνεχιζοντας λοιπον, φτανουμε στο ξενοδοχειο μας, ο ιδιοκτητης ακρως φιλικος και ευγενικος μας δειχνει ολα τα σημεια ενδιαφεροντος και μας δινεξ ολες τις απαραιτητες συμβουλες για την διημερη αυτη διαμονη μας στην Πετρα.
Μαλιστα μας παραπεμπει σε ενα παρκο για ενα υπεροχο ηλιοβασιλεμα λισω απο τα βουνα της Πετρας. Η θεα και το feeling ειναι μοναδικο, η δυση του ηλιου πισω απο τα ψηλα βραχια της λεγομενης "ροζ πολης" προσδιδουν μια αγρια ομορφια και τα χρωματα ειναι εξωπραγματικα!
Επιστροφη πισω στο ξενοδοχειο και φευγουμε για βραδινο στι red cave rsstaurant το πιο διασημο εστιατοριο στην πολη, το φαγητο καταπληκτικο. Δοκιμαζουμε 2 παραδοσιακα πιατα το mansaf και το maglubah, και στην κυριολεξια δεν μενει τιποτα.
Πλεον εχει φτασει η ωρα για την μεγαλη στιγμη, 20:15 γραφει το ρολοι και πληθος κοσμου περιμενει απεξω με ανυπομονησια να εισελθει στον μακρυ φωτισμενο δρομο του siq για να δει το teeasury γεματο κερακια!
Η πυλη ανοιγει και ξεκιναμε την πορεια μας, ο δρομος περιπου μιση ωρα μεχρι το treasury, στρωμενος με αμετρητα κερακια. Περπατωντας ολη την διαδρομη και προσπαθωντας να αρπαξουμε καθε στιγμη μεσα μας, φτανουμε στο treasury, αρχιζουν οι συζητησεις μεταξυ μας του τυπου: "δεν το πιστευω" "δεν μπορει να ειναι αληθεια" κι ομως ειναι αληθινο και ειμαστε εκει!
Αφου καθομαστε περιμετρικα γυρω απο το treasury, δυο βεδουινοι απαγγελουν, καποιες φτιαχτες ιστοριες και προσφερουν ζεστο τσαι σε ολο το πληθος κοσμου που εχει μαζευτει. Μετα απο κανενα 10λεπτο αρχιζουν οι φωτογραφιες και το treasury φωτιζεται με προβολεις διαφωρων χρωματων.
Ο βεδουινος μας προτρεπει να κλεισουμε τα ματια μας και να παρουμε αυτη την εικονα μεσα μας βαθια για παντα, και αυτο ειναι που κανουμε!
Ο δρομος για την επιστροφη ο ιδιος και αμεσως γρηγορα στο ξενοδοχειο, γιατι η αυριανη μερα ειναι η δυσκολοτερη αλλα συναμα η πιο συναρπαστικη του ταξιδιου.
Λιγα λογια για το πετρα by night, πλεον γινεται καθε Δευτερα και Τεταρτη στις 20:30, τα 17 jod, δεν ειναι καθολοθ vfm, μιας και στεκεσαι απεναντι απο το treasury μονο 20λεπτα, αλλα εννοειται οτι αξιζει και ποσο μαλλον οταν ταξιδευτετε ζευγαρι! Τα εισητηρια δεν περιλαμβανονται στο jordan pass, και τα προμηθευεστε στην εισοδο του visitor center στην πετρα. Δεν απαιτειται καποια κρατηση μιας και υπαρχει unlimited οριο επισκεπτων.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.471
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom