Ισπανία Ισπανία βήμα πρώτο. Toledo y Madrid.

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.532
Likes
8.474
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Για να δούμε τι εντυπώσεις σου άφησε η αγαπημένη Ισπανία!

Πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που δεν θα σπαταλούσα περισσότερες από λίγες ώρες στο Τολέδο.
Πρέπει να είμαστε πολλοί! Όσοι Ισπανοί ξέρω χασμουριούνται και μόνο στο άκουσμα της πόλης. Έχω πάει 2 φορές με διανυκτέρευση, μία με φίλους χειμώνα και μία με κοπέλα καλοκαίρι, και το βράδυ δεν μπορούσαμε να βρούμε τίποτα ανοιχτό. Δυσκολευόμασταν ακόμα και να βρούμε κάτι να φάμε. Για ποτό δεν το συζητώ. Αν τα κατάφερε ο @psilos3 ακόμα και στο Τολέδο, τι να πω.... Ρισπέκτ!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.969
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Για να δούμε τι εντυπώσεις σου άφησε η αγαπημένη Ισπανία!
Τόσες ώστε να ψάχνω εισιτήριο σε κάθε ευκαιρία! ;)

το βράδυ δεν μπορούσαμε να βρούμε τίποτα ανοιχτό. Δυσκολευόμασταν ακόμα και να βρούμε κάτι να φάμε. Για ποτό δεν το συζητώ. Αν τα κατάφερε ο @psilos3 ακόμα και στο Τολέδο, τι να πω.... Ρισπέκτ!
Ο ψηλός πάει διαβασμένος για τέτοια πράγματα, εννοείται τα κατάφερε.
Ας δώσω κι ένα spoiler από την ιστορία και τα κεφάλαια που ακολουθούν, μιας και μιλάμε για Σάββατο βράδυ και δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να βρώ θέση σε κάποιο φιλόξενο μπαρ, στοχεύοντας πρώτα απ' όλα αυτά που πηγαίνανε Ισπανοί, μιας και ήταν όλα γεμάτα.
Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση που το γράφετε αυτό. Εντάξει, δεν είναι Ιμπιζα προφανώς, είναι μια πολύ ήσυχη πόλη, όμως άλλα τα δεδομένα του τουρίστα.
 

alvadi

Member
Μηνύματα
553
Likes
2.802
Επόμενο Ταξίδι
Μπέργκαμο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μεξικό
Πολύ ωραία εισαγωγή! αχ.. το έκανα κι εγώ πρόσφατα αυτό το ταξίδι, αλλά με πρόβλημα στο πόδι και ολες οι μερες εκτός αυτής που αφιερώσαμε στο Τολέδο, ήταν με βροχή. Αναμένω λοιπόν την ιστορία σου γιατί την Μαδρίτη την έχω ξανά στο πρόγραμμα να την επισκεφθώ, αλλά συνδυάζοντας τη με Σεγκόβια
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.969
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραία εισαγωγή! αχ.. το έκανα κι εγώ πρόσφατα αυτό το ταξίδι, αλλά με πρόβλημα στο πόδι και ολες οι μερες εκτός αυτής που αφιερώσαμε στο Τολέδο, ήταν με βροχή. Αναμένω λοιπόν την ιστορία σου γιατί την Μαδρίτη την έχω ξανά στο πρόγραμμα να την επισκεφθώ, αλλά συνδυάζοντας τη με Σεγκόβια
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και σου εύχομαι να δεις αυτά τα μέρη ξανά όπως πρέπει.
Προσωπικά στάθηκα πολύ τυχερός μιας και αρχές Φλεβάρη ο καιρός που συνάντησα έμοιαζε περισσότερο για Απρίλιο όπως θα δεις. :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.969
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Αναχώρηση & άφιξη στην πόλη του El Greco



Αεροδρόμιο Μακεδονία, 4 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 6 το πρωί. Ούτε το ξενύχτι αποτυπωμένο στα μούτρα μου, ούτε το κρύο την ώρα εκείνη είναι ικανά να μου φρενάρουν την απίστευτα καλή διάθεση που είχα πηγαίνοντας για πρώτη φορά στη χώρα των Ίβηρων:

DSC_0354 (1).jpg

Ούτε βέβαια ο πονοκέφαλος του 35λεπτου Θεσσαλονίκη/Αθήνα στάθηκε ικανός μιας και συνταξίδευα μ’ ολόκληρη τάξη σχολείου που πήγαινε πενθήμερη και ευτυχώς συνέχισε με την πτήση προς Βαρκελώνη απ΄ ότι άκουσα στις συζητήσεις των καθηγητών με τον υπεύθυνο στο Βενιζέλος για όσους ταξίδευαν με μετεπιβίβαση. Εγώ είχα 2 ώρες χρόνο τον οποίο πέρασα τρώγοντας το καταπέτασμα στο lounge, μετά και την πολυπόθητη τελευταία αναβάθμιση μου ως επιβάτη:

DSC_0354 (3).jpg

Επιβιβαστήκαμε στο αεροσκάφος από τις πύλες που συνήθως οδηγούν στα νησιά της Ελλάδας, χωρίς φυσούνα, κάτι που μου έκανε εντύπωση. Παρόλο που η πτήση ήταν παραπάνω από 3,5 ώρες πέρασε ευχάριστα, άλλοτε με λιγοστό ύπνο, άλλοτε με διάβασμα ή περισυλλογή, πάντα όμως με δροσερό Κεφαλλονίτικό λευκό κρασί, βλέποντας ξαφνικά τις όμορφες εικόνες της Mallorca από το παράθυρο μου:

DSC_0354 (14).jpg


Αν κάτι μου έκανε εντύπωση από τις εικόνες που έβλεπα από αέρος τουλάχιστον, ήταν η αρκετά μεγάλη ξεραΐλα όσο το αεροσκάφος πλησίαζε το αεροδρόμιο της Πρωτεύουσας. Μπορεί να κάνω και λάθος, δε ξέρω:

DSC_0354 (16).jpg


Από κει και πέρα όλα κύλησαν ιδιαιτέρως γρήγορα και ομαλά, τόσο που ούτε κι εγώ το περίμενα. Η πτήση έφτασε νωρίτερα, αποβιβάστηκα απ’ τους πρώτους, προσανατολίστηκα κατευθείαν στο Terminal και βρήκα γρήγορα τον οδηγό του transfer που εν τω μεταξύ έβλεπε την πορεία της πτήσης. Σε μισή κιόλας ώρα ήμουν στον σταθμό της Plaza Elíptica, προορισμό που για να επιβεβαιώσω με τον οδηγό (κάτω των 30 ετών) έπρεπε να βάλω στο google translate για να του πω «εστασιόν ντε αουτομπούς» γιατί αλλιώς δεν!

Ξέρετε που πηγαίνει όλη αυτή η τεράστια ουρά που βλέπετε στη φωτογραφία που έβγαλα κατεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες; Σωστά μαντέψατε, ευτυχώς όμως η συχνή αναχώρηση των άδειων λεωφορείων προς το Τολέδο την έκανε να κινείται σχετικά γρήγορα.

DSC_0354 (17).jpg


Έτσι υπομονετικά λοιπόν κι αφού έβγαλα από το αυτόματο μηχάνημα εισιτήριο oneway κόστους 5,90€, περίμενα τη σειρά μου για να επιβιβαστώ και να ξεκινήσει η αδιάφορη κατά τα άλλα διαδρομή των 45 λεπτών μέχρι την πόλη του Τολέδο. Γι ακόμα μια φορά όλα έτρεξαν γρήγορα και πολύ σύντομα βγήκα από το σταθμό αντίκρυ από τον λόφο της πόλης ψάχνοντας αμέσως τα γυαλιά μου για ν’ αντιμετωπίσω τον λαμπερό ήλιο της:

DSC_0355a.JPG


Πως ανεβαίνουν τώρα όλο αυτό το πράγμα που δείχνει το google maps σκέφτηκα, πριν επαναφέρω στη μνήμη μου το σύστημα των κυλιόμενων σκαλών που είχα διαβάσει ότι υπάρχει και μ’ έσωσε από ένα ακόμη μεγάλο ιδροκόπημα:

DSC_0361.JPG


Δίχως να καταλάβω πόσο εύκολα, βρισκόμουν απέναντι στην κορυφή των σκαλιών και το ένα από τα πολλά mirador της πόλης, με πανέμορφη όπως βλέπετε θέα:

DSC_0363.JPG

DSC_0367.JPG


Κι αν αναρωτιέστε για το όνομα του «σταθμού» των κυλιόμενων σκαλιών, μπορείτε νομίζω εύκολα να το διαβάσετε:

DSC_0371.JPG


Δε βρισκόμουν μακριά από το ξενοδοχείο, ωστόσο είχα περπάτημα, κυρίως διαμέσου της κεντρικής οδού «Comercio» της πόλης:

DSC_0375.JPG


Όλοι λέγανε πως το Τολέδο είναι από τα μέρη που αγαπάς κατευθείαν, αρκεί μόνο να περιηγηθείς σ’ αυτό, κάτι που άρχισα κι εγώ να εμπεδώνω σχεδόν αμέσως:

DSC_0382.JPG


Φυσικά δεν απέφυγα το χάζεμα στις βιτρίνες, είτε επρόκειτο για το παραδοσιακό Jamon των Ισπανών, είτε για τα σπαθιά και τα τσεκούρια τους:

DSC_0384.JPG

DSC_0386.JPG


Η διαδρομή όσο πήγαινε επιφύλασσε και μεγαλύτερες εκπλήξεις. Όσο για κόσμο; Αρκετό όπως είναι λογικό, συνυπολογίζοντας το Μεσημέρι του Σαββάτου και τον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό:

DSC_0390b.jpg


Βρισκόμουν κιόλας στο πιο κεντρικό σημείο, με το κτήριο του δημαρχείου από τη μία και τον καθεδρικό Santa Iglesia από την άλλη να ξεχωρίζουν σαφώς και να αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες:

DSC_0395.JPG

DSC_0400c.jpg


Τσέκαρα γρήγορα, κατέβασα σχεδόν ένα μπουκάλι νερό, άφησα το σακίδιο που με είχε κουράσει, έκανα μια ντουζάρα να αναπτερωθώ και τέλος βούτηξα τη φωτογραφική μηχανή και ξεχύθηκα πάλι στο δρόμο:

DSC_0406.JPG

DSC_0410.JPG


Είχα πάρει κατεύθυνση δυτική, με πολλά φιλόδοξα σχέδια για το -μικρό- υπόλοιπο της ημέρας, που για μένα είχε ξεκινήσει 12 ώρες πριν. Τα έρημα καμιά φορά στενάκια του Τολέδο αποτελούσαν αφορμή για περπάτημα (με μεγάλη προσοχή λόγω οχημάτων) και φωτογράφιση:

DSC_0407.JPG

DSC_0415.JPG


Να ‘μαι και στο δεύτερο mirador (del Paseo de San Cristobal) της ημέρας, από την άλλη πλευρά της πόλης αυτή τη φορά:

DSC_0420.JPG

DSC_0423.JPG


Κάθομαι σ’ ένα παγκάκι και ανοίγω την πρώτη παγωμένη μετά από τόσες ώρες σε Ισπανικό έδαφος, γεγονός ανεπίτρεπτο, ακούγοντας παράλληλα μια ξεναγό δίπλα μου να ξελαρυγγιάζεται προσπαθώντας να κουμαντάρει ένα γκρουπ. Ένιωθα υπέροχα:

DSC_0427.JPG

DSC_0422.JPG


Το διάλειμμα όμως δε μπορούσε να κρατήσει για πολύ μιας και ο χρόνος πίεζε αφόρητα, έτσι το μόνο που έκανα ήταν να κατέβω απλά την κατηφόρα και να βρεθώ στην πόρτα του μουσείου που είχε το πρόγραμμα μου:

DSC_0433.JPG


Δε χρειάζεται να αναλύσω πόσο σημαντικός κι επιδραστικός ζωγράφος ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, δε το χω κιόλας, ούτε βέβαια να πω ότι αν σας φέρει ο δρόμος προς τα κει είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο μουσείο – σπίτι του. Αυτονόητα πράγματα!

Αφήστε την τσάντα σας και περάστε κύριε, είναι δωρεάν
μου αποκρίθηκε η ευγενική υπάλληλος σε Ισπανοαγγλικά. Έτσι κι αλλιώς το κόστος του εισιτηρίου ήταν 3€ βέβαια, ποσό ασήμαντο για μια τέτοια έκθεση. Ξεκίνησα την περιήγηση από το οίκημα, μεταβαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο θαυμάζοντας τους πίνακες:

DSC_0437b.jpg

DSC_0441.JPG


Ομολογώ πως δεν ήμουν διαβασμένος για το έργο του Ελ Γκρέκο, ωστόσο η εντύπωση που μου δόθηκε ήταν πως η κύρια θεματολογία του είχε να κάνει με θρησκευτικό περιεχόμενο:

DSC_0448.JPG

DSC_0444.JPG


Αφιέρωσα γύρω στο μισάωρο περνώντας όλες τις αίθουσες και το κατάστημα, μέχρι να ξαναβγώ και πάλι στο δρόμο και τον λαμπερό ήλιο. Αν μου λέγαν ότι Φλεβάρη μήνα θα έβλεπα τραπεζάκια γεμάτα στον εξωτερικό χώρο δε θα το πίστευα:

DSC_0463.JPG

DSC_0469.JPG


Συνέχισα το δρόμο μου κατηφορίζοντας προς το μοναστήρι de San Juan de los Reyes που ήταν το επόμενο αξιοθέατο στη λίστα:

DSC_0476.JPG
DSC_0480.JPG


Είχα βέβαια συνέχεια που προμηνύονταν εξαιρετική. :cool:
 
Last edited:

Iris_90

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.793
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Μακάρι κάποια στιγμή να κάνω ένα ταξίδι στη Μαδρίτη και το Τολέδο , πολύ όμορφα στιγμιότυπα , σαν να μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή . Φωτογράφισες και τα Damasquin σπαθιά .
 

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.067
Likes
2.483
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Καλέεε έχει κυλιόμενες στο Τολέδο o_O ;;; θα τρελαθώ, ιδέα δεν είχα, εγώ το 2015 που πήγα με λεωφορείο ανεβοκατέβηκα :haha: κρίμα θα ήθελα να το κάνω..
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Περίεργος να μάθω πως μπορεί να ξοδευτεί περισσότερο από ένα 24ωρο στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας και του Ελ Γκρέκο.
Πρέπει να είμαστε πολλοί! Όσοι Ισπανοί ξέρω χασμουριούνται και μόνο στο άκουσμα της πόλης.
Αν σου αρέσει η αρχιτεκτονική μιας πόλης κάθεσαι άνετα και 48ωρο και 72ωρο αφού ως γνωστόν το μάτι δεν χορταίνει....:)
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.650
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.969
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Μακάρι κάποια στιγμή να κάνω ένα ταξίδι στη Μαδρίτη και το Τολέδο , πολύ όμορφα στιγμιότυπα , σαν να μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή . Φωτογράφισες και τα Damasquin σπαθιά .
Έτσι είναι όντως, όσο για τα σπαθιά απόρησα πραγματικά, ποιος θα έρθει διακοπές και θα ψωνίσει ολόκληρο σπαθί ή τσεκούρι; Κι όμως είχε αρκετά τέτοια μαγαζιά. :rolleyes:

Αν σου αρέσει η αρχιτεκτονική μιας πόλης κάθεσαι άνετα και 48ωρο και 72ωρο αφού ως γνωστόν το μάτι δεν χορταίνει....:)
Είναι ένας παράγοντας σίγουρα, όμως εδώ θέτουν ως επιχείρημα το αν έχει ζωή ή όχι, που εμένα μου φάνηκε αρκετά ζωντανή για Σαββατοκύριακο. Βέβαια τυχαίνουν αυτά.

Άσε που ο @Yorgos μου χε πει να μη τυχόν και φύγω αν δε τη δω βράδυ...:cool:

Περιμενω τη στιγμη που θα πεσεις πανω σε ιρλανδικη παμπ στο Τολεδο.
Θεός Φυλάξοι, Ιρλανδική; Άσε που δε μ' αρέσουν, δεν έχω δώσει τέτοιο δικαίωμα...:innocent:
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.996
Likes
12.067
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Αν σου αρέσει η αρχιτεκτονική μιας πόλης κάθεσαι άνετα και 48ωρο και 72ωρο αφού ως γνωστόν το μάτι δεν χορταίνει....:)
Όχι, εμένα τα μάτια μου έχουν μικρό στομάχι. Τη χορταίνουν σε μερικές ώρες την αρχιτεκτονική του Τολέδο. Δεν είναι δα και η Αγία Πετρούπολη.


Άσε που ο @Yorgos μου χε πει να μη τυχόν και φύγω αν δε τη δω βράδυ...:cool:
Ε τώρα κι εσύ...Τον @Yorgos θα εμπιστευθούμε για διασκέδαση; Αυτός καταρχάς δεν πίνει.

Δεν έχω άποψη από τη νυχτερινή ζωή της πόλης, οπότε ανυπομονώ να μάθω για τα hidden gems που διασκεδάζουν οι ντόπιοι bargoers.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.826
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom