ΚΥΨΕΛΗ η γειτονιά των Εθνών

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Δεν είναι ακριβώς σπίτι μου , ουσιαστικά όμως '' ζώ ''και εργάζομαι εδώ

Πολύ καλό άρθρο το διάβασα και το παραθέτω και εδώ
KΥΨΕΛΗ

H γειτονιά των Εθνών

Στο παρελθόν έλεγαν πως η καρδιά της, η Φωκίωνος Νέγρη, είναι η ελληνική εκδοχή της Βία Βένετο. Σήμερα, το πολυεθνικό, πολύχρωμο σκηνικό της φέρνει στο νου κάποιες συνοικίες της Νέας Υόρκης. Η Κυψέλη κερδίζει επάξια τον -φορτισμένο με αρνητική και θετική αύρα- τίτλο της πιο κοσμοπολίτικης γειτονιάς της Αθήνας.


acontent_mcdn.ethnos.gr_filesystem_images_20111017_engine_assed300b10470ace786ba827a0c8b845bd0.jpg
Αν και μία από τις πολυπληθέστερες συνοικίες του πλανήτη, η Κυψέλη είναι σχετικά καινούργια. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν η κοντινή εξοχή των Αθηναίων, με αγροκτήματα και διάσπαρτες επαύλεις. Η ρυμοτόμηση της Πατησίων και η επέκταση του σχεδίου πόλης, σε συνδυασμό με τις αποξηράνσεις ρεμάτων και χειμάρρων, σταδιακά την αστικοποιούν. Μέχρι τον Μεσοπόλεμο, γύρω από την Πατησίων έχουν χτιστεί διώροφες και τριώροφες μονοκατοικίες μεγαλοαστών και εύπορων μεσοαστών, ενώ τη δεκαετία του '30 κατασκευάζονται οι πρώτες μεγαλοπρεπείς πολυκατοικίες. Το '50 και το '60, η Κυψέλη εξελίσσεται σε σικ σημείο συνάντησης, με επίκεντρο την "αθηναϊκή Βία Βένετο", τη Φωκίωνος Νέγρη. Δημιουργούνται σινεμά, όπως το Αελλώ και το Κυψελάκι, θέατρα, όπως τα Ντορέ και Ριάλτο, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, αναψυκτήρια και μπαρ, τα οποία συγκεντρώνουν καλλιτέχνες, μουσικούς, ζεν πρεμιέ, επίδοξες στάρλετ, κοσμικούς αλλά και "τεντιμπόιδες". "Το Κολωνάκι μετακομίζει στην Κυψέλη", είναι το σύνθημα της εποχής: Στο "Σελέκτ", με το περίφημο παγωτό Σικάγο, συχνάζει ο Δαλιανίδης, ο Σακελλάριος, ο Αυλωνίτης και ο Γκιωνάκης, στον Φλόκα και στο Οριεντάλ πίνουν τον καφέ τους οι διάσημοι της εποχής. Οι ηθοποιοί μετά τις παραστάσεις και τις πρόβες τρώνε στη "Θράκα", στο "Παεζάνο" ή στη "Φαίδρα": "Μια σκέτη από γιουβέτσι, δηλαδή χωρίς κρέας, παράγγελνε ο Κουν, διότι τότε δεν υπήρχαν και πολλά λεφτά", θυμάται ο Κώστας Καζάκος. Η Βουγιουκλάκη και ο Φρανκ Σινάτρα προτιμούν το "Au Revoir", στην Πατησίων, με τη διακόσμηση του Προβελέγγιου. Στην "Κουΐντα", τραγούδα ο άγνωστος τότε Λούτσιο Ντάλα. Στο "Ιγκλού" παίζει ο Ντέμης Ρούσσος πριν κάνει διεθνή καριέρα και εμφανίζεται ο Eρικ Κλάπτον όταν ακόμα ήταν άσημος. Η ατάκα "κορίτσια, ο Μπάρκουλης" φημολογείται ότι ειπώθηκε για πρώτη φορά σε πάροδο της Φωκίωνος.
Τη δεκαετία του '80, με τη σταδιακή απαξίωση του κέντρου, οι αστοί μετακομίζουν στα Βόρεια. Η Κυψέλη αρχίζει να παρακμάζει. "Κάθε χρόνο στη στάση του σχολικού που μας πήγαινε στο Κολέγιο υπήρχαν ολοένα και λιγότερα παιδάκια", αναφέρει ο Χρήστος Χωμενίδης. Από τα '90s στην περιοχή συρρέουν μετανάστες: Αφρικανοί, Ρουμάνοι, Πολωνοί, Αλβανοί, Σύριοι και Πακιστανοί, καταλαμβάνουν τα υπόγεια και τα ισόγεια στα οποία κάποτε διέμεναν επίδοξοι καλλιτέχνες. Πολλοί παραπονιούνται: Για τους ξένους, την εγκληματικότητα, τη βρωμιά, το πρόβλημα παρκαρίσματος, την απολεσθείσα αίγλη. Κι όμως, αν ξύσεις κάτω από την επιφάνεια, θα ανακαλύψεις υπέροχα νεοκλασικά, Bauhaus και αρ ντεκό πολυκατοικίες, ενδιαφέρουσες γωνιές και πολιτιστική κίνηση. Στην Κυψέλη τη δεκαετία του '80 γεννιούνται τα "πειραματικά" θέατρα, όπως της οδού Κυκλάδων. Μέχρι σήμερα, προσελκύουν τους θεατρόφιλους. Παράλληλα, από το 1975 λειτουργεί η γκαλερί "Αγκάθι" του Γιώργου Καρτάλου, σε ένα νεοκλασικό, Μηθύμνης & Επτανήσου, του 1929 ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μετακομίσει δυο ακόμα σημαντικές γκαλερί: η "Gazon Rouge", της Loraini Alimantiri στο ιστορικό κτίριο του Προβελλέγιου στην Κυκλάδων και η "Apartment", του Βασίλη Ντούπα, στην Ιθάκης. "Μεταφερθήκαμε στην Κυψέλη γιατί ήταν πρακτικό: Εδώ μένουν ή έχουν στούντιο πολλοί καλλιτέχνες. Και διότι είναι μια παλιά, αστική περιοχή η οποία έχει κουλτούρα. Ακόμα διατηρούνται υπέροχα αρχιτεκτονήματα, όπως το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό στο οποίο στεγαζόμαστε", εξηγεί ο κ. Ντούπας.
Τα μυστικά της Κυψέλης
Εκτός από πολιτισμό, η Κυψέλη διαθέτει ζωντάνια και ενδιαφέροντα στέκια. "Ακόμα υπάρχουν σημεία που κρατούν την αίσθηση της γειτονιάς. Βρίσκεις ωραία μαγαζάκια, καφέ, ή περίεργα καταστήματα με χειροποίητα είδη. Παντού πας με τα πόδια. Μέσα σε λίγα μέτρα τα έχεις όλα", λέει ηθοποιός Λίνα Σακκά. "Στο New Sound και στο Sonic Boom βρίσκεις απίστευτη ποικιλία σε βινύλια. Ερχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα και ψωνίζει. Ωραία είναι να φας "Στου Στράτου" ?τις Παρασκευές έχει και live jazz. Πολύ καλό είναι το "Σ' αναμμένα Κάρβουνα", ένα ψητοπωλείο με αραβικές, ινδικές και κυπριακές γεύσεις και τέλεια burger, αλλά και τα αφρικάνικα εστιατόρια πίσω από την Αγία Ζώνη. Τρομερό σουβλάκι έχει και ο Διόνυσος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
acontent_mcdn.ethnos.gr_filesystem_images_20111017_engine_asse0b8c7e25fcaad8a57635fbea899234ee.jpg
Δημοτική Αγορά
Εδώδιμα και αποικιακά
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης κατασκευάζεται το 1935, επί Δημαρχίας Κοτζιά. Είναι χαρακτηριστικό κτίσμα του μοντέρνου κινήματος, με στοιχεία κλασικισμού και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου. Παρότι συνιστά τοπόσημο της Κυψέλης, για περισσότερα από επτά χρόνια παρέμεινε κλειστή και εγκαταλελειμμένη. Πρόσφατα, χάρη στις πρωτοβουλίες των "Κατοίκων Κυψέλης", άνοιξε ξανά. Τα Σάββατα λειτουργεί Αγορά Βιοκαλλιεργητών, τις Δευτέρες διεξάγονται λογοτεχνικές βραδιές και κάθε Τετάρτη στις 20:30 προβολές ταινιών, ενώ από Δευτέρα έως και Παρασκευή 20:00 - 22:00, παραδίδονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς.
acontent_mcdn.ethnos.gr_filesystem_images_20111017_engine_asseb044d48bee15e1f042bf38fad026e07c.jpg
Για ποτό, κορυφαίο είναι το "Aurevoir". Αξίζουν όμως και το "Αλλοτινό" και το "Verve". Πολύ πλάκα έχει στο "Ασανσέρ", όπου τις Κυριακές μαζεύονται οι μαύροι και γίνονται εκπληκτικά πάρτι", προσθέτει ο Κυψελιώτης Μιχάλης Παπαδάκης. "Φοβερή μπουτίκ με vintage είναι της Κατερίνας Σνάιντερ στην Υακίνθου. Χειροποίητα κοσμήματα και ρούχα βρίσκεις στο "Η Γλύκα των Πραγμάτων", και πολύ ωραία κομμάτια στα "People People" και "Intro Costume", στη Φωκίωνος", προτείνει η Ελίνα Τράντου.
Στην Κυψέλη πολλοί γκρινιάζουν για τους μετανάστες. Σε αυτούς, όμως, οφείλουν ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της: "Οταν πρωτοήρθαν οι μαύροι, έφεραν μαζί τους πολύ ωραία πράγματα ?μαύρικα μπαρ, εκκλησία, κομμωτήρια. Γενικά από τις αρχές του '90 μέχρι τα τέλη του 2000, πριν από την κρίση, η Κυψέλη ήταν πολυπολιτισμική με ένα πολύ ευχάριστο τρόπο", λέει ο Χρήστος Χωμενίδης. Οντως εδώ θα έρθεις αντιμέτωπος με "εξωτικές" εικόνες: Ομάδες Πακιστανών και Ινδών που παίζουν κρίκετ στο Πεδίο του Αρεως, μαύρους που ψήνουν αρνιά στη Φωκίωνος το Πάσχα και τις Κυριακές βγαίνουν με τις παραδοσιακές στολές τους στην Πλατεία. Σε οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη, αυτό δεν θα προξενούσε εντύπωση. Στην Κυψέλη, ωστόσο, συχνά τρομάζει. Και συνιστά τη συνηθέστερη αιτία αποχώρησης από τη γειτονιά. Τουλάχιστον οι πιο ανοιχτόμυαλοι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι οι μετανάστες είναι απόρροια της παγκοσμιοποίησης και πως θα πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν μαζί τους. "Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Κυψέλη έχει αλλάξει πολύ. Ωστόσο, πάθαμε ένα είδος μυθριδατισμού: Καθώς οι αλλαγές επήλθαν σιγά σιγά, το συνηθίσαμε και δεν μας κακοφάνηκε τόσο. Αλλωστε, οι μαύροι που τα βράδια κάθονται στα πεζοδρόμια, το κάνουν γιατί συνήθως μένουν σε υπόγεια και θέλουν να πάρουν τον αέρα τους. Είναι άρα υπερβολή που κάποιοι φοβούνται να πλησιάσουν", λέει ο Γιώργος Καρτάλος. "Πριν από 10-11 χρόνια, κατεβαίναμε στη Φωκίωνος και δεν ακούγαμε ελληνικά. Ηταν γεμάτη από Αλβανούς, Αφρικανούς, Πολωνούς. Σιγά σιγά, όμως, ειδικά οι καινούργιες γενιές των μεταναστών ενσωματώθηκαν. Μάθανε ελληνικά και οι γονείς και τα παιδιά- στο σχολείο υπάρχουν λιγότερα προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν πλέον μαθητές που καθυστερούν τους άλλους επειδή δεν ξέρουν τη γλώσσα. Οσοι μετανάστες έχουν συνείδηση, δουλεύουν, προσπαθούν να κάνουν κάτι, είναι οικονόμοι, επιμελείς, νοικοκυραίοι", προσθέτει ο Κώστας Καζάκος. "Οσοι είναι βέβαια σε απόγνωση αρχίζουν τις κλοπές. Αλλά το ίδιο κάνουν και οι Ελληνες", συμπληρώνει.
acontent_mcdn.ethnos.gr_filesystem_images_20111017_engine_assebc233d5ca9b667b6c176ad9db683bf47.jpg Αρχιτεκτονική. Στην Κυψέλη διασώζονται μοντέρνα, αρ ντεκό και αρνουβό κτίσματα.


Η δική μου πόλη
Προβλήματα σαφώς υπάρχουν. Η ξενοφοβία, όμως, και η φυγή δεν είναι λύση. "Με ενοχλεί πάρα πολύ που κάποιοι λένε "εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Δεν φταίξαμε σε τίποτα, θα φύγουμε". Εμείς που νιώθουμε την Αθήνα πόλη μας, πατρίδα μας, δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Ούτε πρέπει να νιώσουμε άμοιροι. Στον "Κρίτων" του Πλάτωνος, ο Σωκράτης λέει "θα είμαι ένας ξεφτίλας αν εγκαταλείψω την Αθήνα για να γλιτώσω. Είναι η πόλη μου και μένω στα καλά και στα κακά της". Εάν αυτό το κείμενο διδασκόταν σωστά στα σχολεία, δεν θα είχαμε αυτήν τη στάση", τονίζει ο Χρήστος Χωμενίδης.
acontent_mcdn.ethnos.gr_filesystem_images_20111017_engine_asse1b722f6b48cf78940121e354a4f76dc4.jpg Εκκλησία. Η Αγία Ζώνη εγκαινιάστηκε το 1927 και γιορτάζει στις 31 Αυγούστου.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Κυψέλη σε αριθμούς
  • 1937 έγινε ο εξωραϊσμός του ρέματος Λεβίδη. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένας γραμμικός κήπος με δέντρα και θάμνους, πίδακες νερού και χώρους παιχνιδιού, ανάμεσα σε ασφαλτοστρωμένες οδούς: Η Φωκίωνος Νέγρη.
  • 1938 σε σχέδια του μηχανικού Ι. Ζολώτα, οικοδομήθηκε η πολυκατοικία Λαναρά, στη γωνία της οδού Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσου, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέρνου μεσοπολεμικού κινήματος.
  • 1954 αγιογραφήθηκε η εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου στην ομώ-νυμη πλατεία από κορυφαίους Ελληνες ζωγράφους όπως οι Κόντογλου, Πελε-κάσης, Τερεζής, Παπανικολάου και Σεντουκάς. Στη δεκαετία του '70, εκεί πραγματοποιούνταν οι περισσότεροι γάμοι καλλιτεχνών.
  • 1965 γυρίζεται "Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη", με πρωταγωνιστή τον Αλκη Γιαννακά. Η ταινία αποτυπώνει τον μύθο της περιοχής.
  • 4000 Ο ΝΟΜΟΣ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κυψέλη το 1958. Τιμωρούσε όσους έριχναν γιαούρτι ή φρούτα σε ηλικιωμένους και γυναίκες, με σύλληψη, κούρεμα με την ψιλή και σκίσιμο των ρεβέρ των παντελονιών.
  • 2 νέοι σταθμοί του μετρό προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στην Κυψέλη. Ο ένας θα βρίσκεται στην Ευελπίδων δίπλα στα δικαστήρια και ο δεύτερος στην πλατεία Κυψέλης.
  • 230 στρέμματα είναι η έκταση του Πεδίου του Αρεως. Είναι ο δεύτερος πράσινος πνεύμονας της Αθήνας μετά τον Εθνικό κήπο και το Ζάππειο.
  • 147.500 είναι οι κάτοικοι της περιοχής.
Ελίνα Γιαννουλοπούλου
[email protected]
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
www.zoehatziyannaki.com

ΠΗΓΗ:
H γειτονιά των Εθνών | ενθετα , reportage , αποστολη | ethnos.gr


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 
Last edited by a moderator:

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
τώρα μάλιστα!!
μπορώ να πω οτι έμαθα για την Κυψέλη!!
ευχαριστούμε xristo 171!!
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.027
Likes
12.131
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Εγω γνωρισα την Κυψελη στις αρχες τις δεκαετιας του 2000. Οταν δηλαδη ειχαν για τα καλα εγκατασταθει ενα σωρο μεταναστες στην περιοχη. Η Φωκιωνος Νεγρη μου αρεσε απο την πρωτη στιγμη. Δεν ξερω πως εχει καταντησει-κι αν εχει καταντησει- τα τελευταια χρονια (εχω 3 χρονια να παω), παντως τη θεωρουσα ενα απο ωραιοτερα μερη της Πρωτευουσας λογω της αρμονικης της πολυπολιτισμικοτητας. Αγαπημενο στεκι το jojo... ποσα βραδια περασα εκει ενας θεος ξερει... κι απ' οσο θυμαμαι περπατουσα νιωθοντας ασφαλεια στα στενα ακομα και πολυ αργα τη νυχτα.
Χρηστο πολυ ωραιο το αρθρο -για μια απο τις πιο αγαπημενες μου συνοικιες της Αθηνας.

Ασχετο αλλα στις φωτογραφιες που παραθετεις υπαρχει και το ξενοδοχειο Dore. Καθαρο, οικονομικο, με ευγενεστατο προσωπικο και εξαιρετικο ιδιοκτητη. Οποιος ενδιαφερετε να μεινει κατα κει ειναι μια πολυ καλη επιλογη.
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Ασχετο αλλα στις φωτογραφιες που παραθετεις υπαρχει και το ξενοδοχειο Dore. Καθαρο, οικονομικο, με ευγενεστατο προσωπικο και εξαιρετικο ιδιοκτητη. Οποιος ενδιαφερετε να μεινει κατα κει ειναι μια πολυ καλη επιλογη.
φίλε έχει κλείσει ,δεν λειτουργεί πλέον .
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Αφού σας άρεσει το άρθρο τότε θα προσπαθήσω να το εμπλουτίσω το θέμα με επιπλεόν φωτογραφίες κτηρίων ,προτάσεις με μαγαζιά , και γενικά ότι μπορεί να έχει ενδιαφέρον .

Στην Κυψέλη πρωτοπήγα αρχές 1990 για καφέ στην Φωκίονος Νέγρη .Απο το 1996 έχω το γραφείο μου μέχρι και σήμερα .΅
Εχω ζήσει όλα τα μεταναστευτικά κύματα απο τους πρώτους Αλβανούς στην συνέχεια Ρουμάνους _Βούλγαρους_Πολωνούς ,Ασιάτες και Αραβες( Ιραν-Ιρακ -Σύριους -Αφγανούς ) μέχρι Αιγίπτιους και Αφρικανούς με αποκορύφωμα εδώ και ένα χρόνο τους ''φίλους'' του Kalspiros τους Γκανέζους !!!!!!!..


Αυτήν την στιμγή η πλοιοψηφία αυτών που πρωτοέρχονται στην περιοχή είναι αφρικανοί και πρώην Σοβιετικοί και Αζέροι .
Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές που κατοικούνται απο συγκεκριμένες φυλές μεταναστών .
πχ πλησίον της Δροσοπούλου και ΠΑτησίων Αφρικανοί κυρίως Νιγηριανοί, Νεα Κυψέλη κυρίως Αλβανοί και βαλκάνιοι ,πρός Δικαστήρια Πολωνοί ,Φωκίονος Νεγρη -πλατεία Κανάρη Ελληνες κτλ......
 

Aria_C

Member
Μηνύματα
318
Likes
112
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
να το εμπλουτίσεις... να το εμπλουτίσεις.... :clap: :clap: :clap:
 

JohnyE

Member
Μηνύματα
194
Likes
218
η εγκληματικοτητα παντως ανθιζει στην περιοχη και αυτο ειναι δεδομενο.

δεν νομιζω ο κοσμος να φοβαται την πολυτισμικοτητα και τους πακιστανους που παιζουν κρικετ... εχουν γινει πολλα περιστατικα εκει που κανουν τον κοσμο να μην νιωθει ασφαλης..
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
η εγκληματικοτητα παντως ανθιζει στην περιοχη και αυτο ειναι δεδομενο.

δεν νομιζω ο κοσμος να φοβαται την πολυτισμικοτητα και τους πακιστανους που παιζουν κρικετ... εχουν γινει πολλα περιστατικα εκει που κανουν τον κοσμο να μην νιωθει ασφαλης..

εδω όμως δεν μιλάμε για εγκληματικότητα αλλά για την πολιτισμικότητα της περιοχής ,για την κουλτούρα για τους ανθρώπους που βλέπουμε γυρω μας .
Εγκλημα υπάρχει πλέον παντού δεν ύπάρχουν περιστατικά μόνο εδώ και σε σχεση με αλλες κοντινές γειτονιές ( βλέπε Αχαρνών ,Αγιος Παντελεήμονας ,Αριστοτέλους ,Πλ.Βικτωρίας κτλ ) έχει πολύ λιγότερα :)
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Όλα τα μαθητικά μου χρόνια, τα πέρασα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Γεμάτος ο πεζόδρομος και Παρασκευή και Σάββατο, όλες οι καφετέριες, κόσμος και λαός. Τα αναπολώ που και που όταν περνάω, που καμία σχέση δεν έχει η σημερινή Φωκίωνος ούτε και η Κυψέλη γενικώς σήμερα με το τότε.
Ευχαριστώ Χρήστο που μου ξύπνησες ωραίες θύμησες.
 

the Lycan

Member
Μηνύματα
215
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Υπάρχει αλλά δεν έχει την αίγλη που είχε κάποτε .
Εχει χαλάσει η ''ποιότητα'' του κόσμου που πηγαίνει ;)
xaxaxa!!! νομίζω΄θα συμφωνήσω!!! κι εγώ τα τελευταία 8 χρόνια έχω δουλέψει και κυκλοφορώ συχνά (ημέρες και νύχτες ) στην περιοχή!!!! αυτό όμως που μου αρέσει πολύ ακόμα (παρά τα όσα κακά) είναι οι Κυριακές απόγευμα στα πιο ήσυχα μαγαζάκια της περιοχής (βλ. H. Dazs) που κάθονται οι παλιοί Κυψελιώτες για καφέ και διαβάζουν την εφημερίδα τους!!! μου έρχονται στο μυαλό ταινίες από παλιές εποχές!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.187
Μηνύματα
883.373
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom