• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιανουάριος - Μάιος 2022 !

Εσθονία Λεττονία Λιθουανία Φινλανδία Καλοκαίρι με …δόσεις Βαλτικής

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Η συνέχεια στο Helsinki

Ποτέ δε χάνω την ευκαιρία στις εκδρομές μου για μια επίσκεψη σε λαϊκή αγορά, πόσο μάλλον όταν είναι στο δρόμο μου όπως η «Kauppatori» ,νιώθοντας γρήγορα την ανάγκη να γελάσω (ή να κλάψω) με κάποιες τιμές, παραπλήσιες των Ελληνικών:

DSC_0999arv (78).JPG
DSC_0999arv (80).JPG

Πεινούσα ήδη και ήμουν αποφασισμένος να δοκιμάσω ένα ωραίο πιάτο με σολομό και πατάτες που μου γυάλισε παρόλο το υψηλό του κόστος, το μέγεθος όμως της μερίδας ήταν σκέτη κοροϊδία κι απογοητεύτηκα, συνεχίζοντας ακάθεκτος το δρόμο μου:

DSC_0999arv (85).JPG

DSC_0999arv (87).JPG

Σκοπός μου ήταν να φτάσω μέχρι τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό «Uspenskin» για να τον φωτογραφίσω, ανατολικό ορθόδοξο ναό του 1868 και μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στη βόρεια Ευρώπη, προχωρώντας και πάλι παραλιακά, για λίγο αυτή τη φορά:

DSC_0999arv (95).JPG

DSC_0999arv (98).JPG

Βλέπετε η επόμενη στάση της ημέρας αφορούσε την όμορφη πλατεία «Senaatintori» που ήταν κοντά μου κι ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο που δυστυχώς βρισκόταν υπό ανακαίνιση, με το μεγαλύτερο του μέρος καλυμμένο. Μικρό το κακό:

DSC_0999arv (105).JPG
DSC_0999arv (110).JPG

Αν κάτι ξεχωρίζει στην πλατεία βέβαια δεν είναι άλλο από το άγαλμα του Φινλανδού Δούκα «Alexander II» ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της φινλανδικής κρατικής υπόστασης, αποκάλυψης του 1894:

DSC_0999arv (115).JPG

Το βαγόνι μιας τροχήλατης Pub (!) που περνούσε από τις γραμμές με έβαλε σε σκέψη, κυρίως ευγνωμονώντας που δε το πετύχαμε σε καμιά από τις παρεΐστικες εκδρομές μας (να το πάμε σούζα), ξεκινώντας την ανάβαση από τα σκαλιά μπροστά στο ναό που φιλοξενούσαν επίσης αρκετό κόσμο λόγω της λιακάδας:

DSC_0999arv (120).JPG
DSC_0999arv (126).JPG

Να και μια πανοραμική λήψη της όμορφης πλατείας, την ίδια ώρα που διαπίστωσα πως έχω ξεχάσει μια ρύθμιση στη μηχανή, εξ ου και οι κακές και σχετικά σκοτεινές φωτογραφίες της ημέρας. Πάλι καλά:

DSC_0999arv (142).JPG

Κι επειδή είπα ναό, αναφέρομαι φυσικά εδώ και ώρα στον καθεδρικό – ορόσημο «Helsingin tuomiokirkko» της πόλης και γενικότερα της Φινλανδίας, που έβλεπα πλέον από τη σωστή μεριά του. Ο ευαγγελικός λουθηρανικός ναός χτίστηκε μεταξύ 1830 και 1852 ως φόρος τιμής στον Μεγάλο Δούκα της Φινλανδίας, Αυτοκράτορα Νικόλαο Α' της Ρωσίας:

DSC_0999arv (137).JPG

Ωραία όλα αυτά παιδιά μου, πολύ ωραία δε λέω, όμως η υπόθεση σήκωνε καλωσόρισμα μιας και βρισκόμουν εδώ και ώρα σε Φιλανδικό έδαφος και παρέμενα ακόμη στεγνός. Ανεπίτρεπτο σκέφτηκα και έσπευσα προς την pub «Thirsty Scholar» προκειμένου να αποκαταστήσω την τάξη πίνοντας μια μπύρα στο ωραίο της αίθριο:

DSC_0999arv (155).JPG

Ήταν οι πρώτη στιγμή μες την ημέρα που ένα ψυχρό αεράκι έκανε την εμφάνιση του αναγκάζοντας με να φορέσω και να κουμπώσω τη ζακέτα μου, την ώρα που ήδη κατηφόριζα προς το Εθνικό θέατρο «Suomen Kansallisteatteri» και το μουσείο τέχνης «Ateneumin taidemuseo» που αμφότερα ξεχώριζαν:

DSC_0999arv (161).JPG
DSC_0999arv (164).JPG

Και τα δύο βρισκόταν φυσικά στην «πλατεία σιδηροδρόμων» όπου περιπλανιόμουν εδώ και κάποια λεπτά τσεκάροντας και τις ωραίες της καντίνες εκτός των άλλων:

DSC_0999arv (168).JPG
DSC_0999arv (169).JPG
DSC_0999arv (172).JPG

Αφού τσίμπησα κάτι με μεγάλη ευχαρίστηση, προσπέρασα τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και ξεκίνησα να προχωράω προς το διπλανό πεζόδρομο με κατεύθυνση το ξενοδοχείο:

DSC_0999arv (177).JPG

Ήταν η στιγμή που μπήκα και στη χαρακτηριστική «στοά» με τα μπαράκια κι εστιατόρια της που θα βρείτε κάνοντας αναζήτηση με το όνομα Mummotunneli, θέλοντας ν’ αποφύγω και δύο περίεργους που δε ξέρω τι στο διάολο ήθελαν κι άρχισαν τα σχόλια:

DSC_0999arv (180).JPG
DSC_0999arv (184).JPG

DSC_0999arv (190).JPG

Εξάλλου πολύ σύντομα έφτασα αρκετά κοντά ως σχεδίαζα, μπροστά στο διάσημο κτήριο «Ylioppilastalo» με κατεύθυνση το ξενοδοχείο. Πριν απ’ αυτό όμως πέρασα απέναντι για να δω και το άγαλμα του 1932 «Kolmen sepän patsas» που μου κίνησε την περιέργεια και αφορά τρεις σιδηρουργούς, με την πλατεία που θεωρείται κεντρικότατη να παίρνει το όνομα της απ’ αυτό:

DSC_0999arv (192).JPG
DSC_0999arv (194).JPG

Κράξτε με ελεύθερα όσο θέλετε, όμως η αίσθηση που αποκόμισα όσο κινούμουν κεντρικά στο Ελσίνκι ήταν πως μου έφερνε στο μυαλό λίγο την Αμερική, εκτός της παραλιακής γραμμής φυσικά που μου έμοιαζε κάπως με αυτή της Στοκχόλμης:

DSC_0999arv (202).JPG

Μετά από ανασύνταξη δυνάμεων για λίγο κι έχοντας νυχτώσει βγήκα ξανά στους δρόμους του κέντρου, ερχόμενος αντιμέτωπος όχι μόνο τη βροχή και τη διαφορά θερμοκρασίας (να ναι καλά το μπουφανάκι απ’ την Καμπότζη) αλλά και τις μεγάλες ουρές έξω από τις μπυραρίες. Ρε κάντε μας τη χάρη:

DSC_0999arv (204)c.jpg
DSC_0999arv (204)d.jpg

Σαν άβγαλτος την πάτησα κι εγώ μπαίνοντας σ’ αυτή τη διαδικασία, ευτυχώς χωρίς αναμονή έξω από την «Old Irish Pub» όπου οι φωστήρες βάλανε στον πάνω χώρο ένα κλαμπάκι, οπότε όλο το πρόβλημα ήταν λόγω κοινής εισόδου.

Ήπια τη μπύρα μου όχι και τόσο ευχάριστα, καθώς είχα ξεχάσει πόσο σιχαμένοι γίνονται τα βράδια οι Σκανδιναβοί, βάζοντας τη λογική να δουλέψει αμέσως μετά όταν ξανάβγαινα προς αναζήτηση:

DSC_0999arv (204)h.jpg

Αναφέρομαι στη λογική, γιατί αυτό ισχύει συνήθως σε όλες τις πόλεις όταν απομακρύνεσαι έστω και λίγα μέτρα από το φασαριόζικο κέντρο. Η «Pub Ludvig» ,το πανέμορφο αυτό υπόγειο μαγαζί με ωραία ήσυχη ατμόσφαιρα και καλό κόσμο ήταν αυτό που ήθελα, αποτελώντας επί της ουσίας ένα Whiskey bar, με καλύτερες μάλιστα τιμές από τα φασαριόζικα που βρισκόμουν.

DSC_0999arv (204)i.jpg

Δε θα μπορούσα να πω όχι στον προτεινόμενο συνδυασμό ΙΡΑ μπύρας και Special Whiskey σε κόστος 12€. Αυτές είναι προσφορές.

DSC_0999arv (204)n.jpg

Έτσι φτιάχνονται οι βραδιές… :cool:

connosp

Member
Πεινούσα ήδη και ήμουν αποφασισμένος να δοκιμάσω ένα ωραίο πιάτο με σολομό και πατάτες που μου γυάλισε παρόλο το υψηλό του κόστος, το μέγεθος όμως της μερίδας ήταν σκέτη κοροϊδία κι απογοητεύτηκα, συνεχίζοντας ακάθεκτος το δρόμο μου:
19E η μερίδα, αλλά πίστεψε με άξιζε!!!!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.231
Μέλη
39.937
Νεότερο μέλος
myrtokol

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα