Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

paefstra

Member
Μηνύματα
13.020
Likes
40.999
Θελω ομως να μου πεις πως και δεν επελεξες τη Βαλετα για διανυκτερευση.
Το κοστος η μηπως κατι αλλο;
Οι τιμες στη Βαλεττα το καλοκαιρι ειναι εφιαλτικες. Εμεινα Αυγουστο στο http://www.hotelcastillemalta.com/ το οποιο ειναι διπλα στο Κυβερνειο και το ειδα στις φωτογραφιες του Γιαννη και συγκινηθηκα, αλλα η κρατηση εγινε μηνες πριν και μαλιστα με προπληρωμη για να το πετυχω σε νορμαλ τιμη. Η θεα ομως προς το Μεγαλο Λιμανι ηταν ανυπερβλητη.
Αν το αποφασισεις, κρατηση παρα πολυ νωρις.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Οι τιμες στη Βαλεττα το καλοκαιρι ειναι εφιαλτικες. Εμεινα Αυγουστο στο http://www.hotelcastillemalta.com/ το οποιο ειναι διπλα στο Κυβερνειο και το ειδα στις φωτογραφιες του Γιαννη και συγκινηθηκα, αλλα η κρατηση εγινε μηνες πριν και μαλιστα με προπληρωμη για να το πετυχω σε νορμαλ τιμη. Η θεα ομως προς το Μεγαλο Λιμανι ηταν ανυπερβλητη.
Αν το αποφασισεις, κρατηση παρα πολυ νωρις.
Μα πόσο πιο νωρίς. 5 μήνες πριν και δεν βρήκα κάτι της προκοπής με νορμάλ τιμή.
Ίσως να μη το έψαξα και τρελά από ένα σημείο και μετά. Γιατί έκλεισα αυτό στη Σλιέμα και επαναπαύτηκα.
Βέβαια όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσα και προσφορές μπας και πετύχω τίποτα αλλά δεν.
Εγώ θα ξαναπώ πως η Σλιέμα σαν επιλογή είναι πολύ καλή κι αν δεν βρει κάποιος μέσα στη Βαλέτα να κλείσει χωρίς δεύτερη σκέψη στη Σλιέμα ειδικά αν είναι για καλοκαιρινούς μήνες.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.020
Likes
40.999
Τοσο πριν ειχα κλεισει κι εγω, αστα. Απο otel.com βρηκα καλυτερες τιμες, ας μην ειχε πολλα ξενοδοχεια (υπερτιμημενη η booking ) το βρηκα 100 το δικλινο με πρωινο μαλιστα.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
2η ημέρα: Marsaxlokk, Birgu και Tuffieha-Golden Bay!

Ξυπνήσαμε νωρίς, σούπερ ανανεωμένοι και ορεξάτοι για τις εξορμήσεις τις ημέρας. Εφοδιαστήκαμε στους σάκους μας με αντηλιακό, πετσέτες και σαγιονάρες και φυσικά βάλαμε το μαγιό μας, προειδοποιώντας όμως τον Rose πως μπάνιο στη θάλασσα να υπολογίζει μεσημέρι προς απόγευμα! Μούγκρισε λίγο αλλά το δέχτηκε.

Πήραμε το αστικό 14 από τη στάση Chalet έξω από το ξενοδοχείο μας και κατεβήκαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Βαλέτα. Πρώτο μέρος επίσκεψης το ξακουστό ψαροχώρι Marsaxlokk. Η αλήθεια είναι πως εξαρχής το είχα βγάλει έξω από τις προτεραιότητες μου στη Μάλτα. Επειδή όμως είδα τα δρομολόγια, την απόσταση και επειδή σαν τουρίστας κι εγώ έγινα πρόβατο είδα πως βολεύει να πάμε μια γρήγορη βόλτα να δούμε το περίφημο Μαρσασλόκκ. Ήταν Κυριακή και στο χωριό στήνεται το πασίγνωστο κυριακάτικο παζάρι.

Μια η δημοφιλία του χωριού, μια το παζάρι, μια η Κυριακή μια το Καλοκαίρι δεν ήθελε και πολύ να μαζευτούν πάρα πολλά πρόβατα στο σημείο Α6 του σταθμού να περιμένουν το λεωφορείο 85.


Θα ξαναπώ πως η εφαρμογή στο κινητό με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν ακριβής και σωστή σε κάθε ωράριο και δρομολόγιο. Όταν γέμισε το λεωφορείο 85 και τίγκαρε ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και έφυγε. Ήξερα όμως πως σε 10 λεπτά θα φύγει το επόμενο οπότε κανένα πρόβλημα. Πράγματι μετά από λίγο ήρθε το λεωφορείο 81 που επίσης πάει Marsaxlokk , ήρθε η σειρά μας, ανεβήκαμε και μάλιστα στρογγυλοκαθίσαμε!

Σε κάνα μισάωρο το λεωφορείο έφτασε στο Marsaxlokk και κατεβήκαμε λίγο πριν από το λιμάνι στη στάση Kavallerizza. Όπως είπα το Marsaxlokk δεν είχα σκοπό να το επισκεφτούμε. Ακόμα και από φωτογραφίες δεν με ξετρέλανε ώστε να το βάλω στο πρόγραμμα αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το επέλεξα από σπόντα σε μια απόφαση τελευταίας στιγμής και λόγω κυριακάτικου παζαριού.


Είχε πάρα πολύ ζέστη και σκιά μηδέν οπότε δεν ήταν και η πιο ευχάριστη βόλτα που κάναμε. Το παζάρι όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως οφείλω να πω πως είχε πάμφθηνη αγορά σε παπούτσια, και είδη ρουχισμού αλλά και σουβενίρ. Από την αγορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τρόφιμα, μπαχαρικά, φρέσκα ψάρια το σήμα κατατεθέν του χωριού, αλλά και μαλτέζικα σνακ. Έτσι από περιέργεια και λιγούρα πήραμε κάτι τηγανητά πιτάκια με αποξηραμένο φρούτο που εμένα προσωπικά μου φάνηκαν τελείως αδιάφορα σε γεύση.




Όλος ο ντόρος όμως με το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι, γίνεται για το λιμανάκι του και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες luzzu που είναι αραγμένες στον μικρό κόλπο.



Η τουριστική βιομηχανία βοήθησε το χωριό και λόγω της αύξησης των επισκεπτών άνοιξαν πολλά εστιατόρια και καταστήματα σουβενίρ. Το χωριό είναι γραφικό με τους φοίνικες του, τις βαρκούλες και το λιμανάκι του, αλλά και να μη το έβλεπα δεν θα έλεγα ότι θα έχανα και πολλά. Ίσως έφταιγε ο τρελός ήλιος και ότι ήταν πρωί. Πιστεύω το απόγευμα είναι πιο ωραία ώρα για βόλτα στο ψαροχώρι και η καλύτερη επιλογή σαν βρεθείς εκεί είναι να φας φρέσκο ψάρι σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες.



page.jpg


Ουσιαστικά ένα πέρασμα κάναμε στο χωριό και επειδή είδα στην εφαρμογή του κινητού ότι αστικό για Βαλέτα έχει σε λίγα λεπτά, πήγαμε στη στάση Xerriex για να επιστρέψουμε στη Βαλέτα.

Στη διαδρομή ( μάλλον το χωριό Tarxien) στολισμένο και γιορτινό




Με το που φτάσαμε στη Βαλέτα πήγαμε στους Upper Barrakka Gardens
page1.jpg


Για άλλη μια φορά θαυμάσαμε την πανοραμική θέα στην ηλιόλουστη γαλάζια θάλασσα και στις τρείς πόλεις Senglea- Birgu- Cospicua. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται τα κανόνια, και κάθε μέρα στις 12:00 και στις 16:00 γίνεται ένα τελετουργικό με κανονιοβολισμούς. Δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένουμε σαν τους χαζούς 1 ώρα στον ήλιο για να το δούμε. Αν το πετυχαίναμε τυχαία γιατί όχι…


Ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται οι Αίθουσες Πολέμου Λάσκαρη (όχι της Ζωής), που είναι ένα συγκρότημα από υπόγειες σήραγγες και θαλάμους και στέγαζαν το αρχηγείο πολέμου που ήταν υπεύθυνο για την υπεράσπιση του νησιού κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από το ΝΑΤΟ και πλέον είναι μουσείο. Αν σας ενδιαφέρει, να ξέρετε πως η είσοδος είναι 12€.



Άλλωστε ήταν η ώρα να κατέβουμε με τον ανελκυστήρα στο λιμάνι, και να πάρουμε το ferry για να πάμε επιτέλους απέναντι στις τρείς πόλεις. Η θέα από το ασανσέρ!


Σε 2-3 λεπτά φτάσαμε στην προβλήτα των ferry


Το φρούριο St. Angelo απέναντι στην Birgu


Η σύντομη διαδρομή με το ferry είναι πάρα πολύ όμορφη και η θέα προς τις 3 πόλεις αλλά και τη Βαλέτα που αφήναμε πίσω μας ήταν εξαιρετική. Εννοείται πιο όμορφη από τη διαδρομή Σλιέμα - Βαλέτα.



Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Fort St. Angelo



Μπαίνοντας στον κόλπο των 3 πόλεων, και προσεγγίζοντας τη Senglea




Η μαρίνα της Vittoriosa (Birgu)



Το ferry μας άφησε κοντά στην πεζογέφυρα που ενώνει την Cospicua με τη Senglea
Untitled_Panorama2.jpg


page2.jpg


Αυτές οι τρείς οχυρωμένες πόλεις μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αποτελούν κομμάτι της αυθεντικής ζωής στο νησί και ορθώς ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της ιστορίας της Μάλτας. Ως το πρώτο σπίτι για τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, τα παλάτια, οι εκκλησίες, τα κάστρα και οι προμαχώνες των 3 πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βαλέτα. H Πόλη της Vittoriosa είναι μια πολύ παλιά τοποθεσία με τις ρίζες να φτάνουν πίσω στους μεσαιωνικούς χρόνους, πριν από την ίδρυση της Βαλέτα ως πρωτεύουσα και κύρια πόλη της Μάλτας. Δεν υπήρχε χρόνος να δούμε και να γνωρίσουμε και τις τρείς πόλεις και εξ αρχής είπαμε πως θα δούμε μόνο την Vittoriosa.

Χωρίς να το καταλάβουμε όμως χαθήκαμε στα στενά της Cospicua, που βρίσκεται απέναντι στην αποβάθρα των ferry και άλλωστε συνορεύει με την Vittoriosa.
Malta - Sicily-348.jpg


page3.jpg


Κι εδώ πουθενά η ανθρώπινη παρουσία, παρά μονάχα μια αραγμένη γάτα!



Η είσοδος στην Birgu (Vittoriosa)


H Birgu εκτός από το Φρούριο του Αγίου Άγγελου (Fort St. Angelo), έχει αρκετά αξιοθέατα όπως το Ναυτικό μουσείο στα πρώην ανάκτορα, το μουσείο της πόλης, την Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, πέντε ξενώνες των Ιπποτών του Τάγματος του Ιωάννη, όπως το καλοδιατηρημένο Auberge d'Angleterre του 1534.
Malta_Vittoriosa_BW_2011-10-06_11-02-07.jpg


Δεν χρειαζόταν όμως να τα ψάξουμε όλα αυτά ούτε λεπτομερώς να εξαντλήσουμε την μικρή πόλη. Μια χαλαρή βόλτα αρκούσε καθώς ο ήλιος και η ζέστη δεν άφηναν πολλά περιθώρια ψαξίματος και ο Rose ήδη άρχιζε να αναζητάει και να μονολογεί πως θέλει θάλασσα να βουτήξει να δροσιστεί! Μα τι ανυπόμονος αυτός ο άνθρωπος! Είναι όμως τόσο μικρή και η Birgu που την είδαμε άνετα όλη κι ας χαθήκαμε στην κυριολεξία στα στενά της. Αυτό μας ανάγκασε βέβαια να κάνουμε μια κυκλική πορεία γύρω από τα τείχη. Για να δούμε λίγη Birgu!

Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα σε όλη τη Μάλτα οι vintage πινακίδες και οι επιγραφές έξω από τα σπίτια. Κάθε σπίτι έχει το δικό του όνομα, το οποίο αναγράφεται δίπλα στην πόρτα, αλλά και κάθε δρόμος τον δικό του άγιο - του οποίου το άγαλμα βρίσκεται σε κάποια γωνία.




Η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, Triq Il-Mina Kbira



Η πλατεία Triq Desain είναι το κέντρο της Birgu. Εντάξει δεν είναι τόσο μέτρια όπως την περιγράφουν όλοι. Αν εξαιρέσεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τη κάνουν να μοιάζει με αλάνα, δεν είναι άσχημη. Και τα καφέ της τα έχει, και από ωραία κτίρια περιβάλλεται, και τα εντυπωσιακά της αγάλματα τα έχει! Αν της αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα και της βάλουμε μια ωραία πέτρα στο δάπεδο να μην έχει το παλιό τσιμέντο θα γίνει σούπερ!





Saint Lawrence και St Joseph


page3.jpg


Όταν δεν κυκλοφορεί ανθρώπινη ψυχή έχεις την ψευδαίσθηση ότι σταμάτησε ο χρόνος! Η πόλη λουσμένη στο λαμπερό φως του ήλιου είναι μια κούκλα! Τα ενδότερα της Birgu έχουν τη νησιωτική ομορφιά, και το τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα με τα στενά δρομάκια, τα αγάλματα στη γωνία του σπιτιού και τα κλειστά μπαλκόνια. Μια κούκλα για τα μάτια μας μόνο! Ανενόχλητοι χωρίς να δούμε άλλους τουρίστες παρά μονάχα ελάχιστους κατοίκους περιπλανηθήκαμε στα δρομάκια και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά της πόλης!







page4.jpg


page5.jpg


Στην οδό Il – Mandragg στην πίσω πλευρά της πόλης, έχοντας απέναντι την Villa Bighi και στο βάθος την Βαλέτα…


αλλά και τον κόλπο και την πόλη της Kalkara


Ο Rose δεν άντεξε και βούτηξε τα πόδια του στη θάλασσα. Είδε κάποιους λουόμενους εκεί και ζήλεψε. Πρότεινε μάλιστα να κολυμπήσουμε εκεί. Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι του είπα. Αμάν θα πάμε και στη θάλασσα. Υπόσχομαι πως σε 2 ώρες το πολύ θα κολυμπάς στην θάλασσα! Δεν του άρεσε το σε 2 ώρες, με σιχτίρησε από μέσα του κι απ’ έξω του και συνεχίσαμε!


Το χάσιμο, μας έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε από πολύ κοντά το φρούριο St. Angelo


Αμέσως μετά βρεθήκαμε στην παραλιακή Xatt Il - Forn , μπροστά στη μαρίνα της Birgu που ονομάζεται Vittoriosa Waterfront, όπου κι εδώ παλιές αποθήκες και παλάτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο. Σαν σκέψη δεν θα ήταν άσχημα να καθόμασταν για ξεκούραση, σε κάποιο καφέ - εστιατόριο, όμως βλέποντας τον κόσμο να κάθεται μέσα στον ήλιο δεν με δελέασε καθόλου τελικά. Άλλωστε επόμενη προβλεπόμενη και απαραίτητη στάση ήταν επιτέλους σε μια παραλία να λιάσουμε τα κορμιά μας!


Η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, μπροστά στη μαρίνα της Birgu


To ferry μας μετέφερε και πάλι στην προβλήτα της Βαλέτα, και με τον ανελκυστήρα Barrakka ανεβήκαμε και πάλι ψηλά στη Βαλέτα. Να πω πως με το εισιτήριο των Ferry δεν πληρώσαμε το 1€ της ανάβασης. Απλά στον υπάλληλο δείξαμε το εισιτήριο. Και πάλι το travelstories με έβγαλε ασπροπρόσωπο!

Άνοιξα την εφαρμογή στο κινητό μου να δω τα δρομολόγια και τις εναλλακτικές που έχουμε. Επόμενη στάση Tuffieha, Golden Bay. Το λεωφορείο που πήραμε από τον σταθμό στη Βαλέτα ήταν το 44 από το διάδρομο Β7. Για άλλη μια φορά ωραιότατα καθίσαμε στο κλιματιζόμενο αστικό και ορεξάτοι μέσα στο κέφι αναχωρήσαμε για την παραλία, αφού προηγουμένως από μια καντίνα του σταθμού φάγαμε κάτι μέτρια σάντουιτς.

Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή φτάσαμε στο τέρμα της γραμμής στη στάση Tuffieha. Μια μικρή κατηφόρα και μπροστά μας η πιο διάσημη αμμώδης παραλία της Μάλτας η Golden Bay.
Malta - Sicily-399.jpg



Η παραλία δεν φαινόταν οργανωμένη και δεν είχε ξαπλώστρες. Είχε βέβαια 1-2 αναψυκτήρια στο σημείο της παραλίας. Αν ήταν στην Ελλάδα θα υπήρχε beach bar, κάθε τετραγωνικό της παραλίας θα είχε ξαπλώστρες και στην είσοδο θα μας έλεγαν ''Καλησπέρα, έχετε κάνει κράτηση''?

Επειδή όμως εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα και πιο ψαγμένα δεν επιλέξαμε την Golden Bay για μπάνιο. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρούμε την γειτονική παραλία Ghajn Tuffieha Bay. Η Golden Bay από ψηλά.



Στα μισά της διαδρομής ο πύργος Ghajn Tuffieha


Από αυτό το σημείο φαινόταν πανοραμικά η παραλία της Ghajn Tuffieha αλλά και στο βάθος η 3η παραλία της περιοχής η Gnejna bay.



Εντωμεταξύ τόσες ώρες κάτω στον ήλιο άρχισα να νοιώθω να τραβάει και να τσούζει το δέρμα μου! Χμ σαν να άρπαξες λιγάκι μου λέει ο Rose. Τι λιγάκι που είχα γίνει σαν αστακός. Γρήγορα το αντηλιακό να πασαλειφθώ. Νωρίς το θυμήθηκα! Το κάψιμο είχε γίνει ήδη. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και διαρκεί κάνα 10λεπτο αλλά όταν το κάνεις κατακαλόκαιρο και σε καίει ο ήλιος δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Πριν κατέβουμε τα σκαλιά για να πάμε στην παραλία, από την καντίνα εφοδιαστήκαμε με νερό γίγας 2 λίτρων προς 2€.

Σε πρώτο πλάνο ο Rose με το νερό στο χέρι ανυπομονεί να βουτήξει!



Η παραλία έχει γαλάζια σημαία. Που γελάνε? Δεν ξέρω αν έτυχε η μέρα ή το κύμα αλλά η θάλασσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Υπερβολικά βρώμικη με φύκια και βλέποντας την δεν μας έκανε αίσθηση να βουτήξουμε.
Τζάμπα η προσμονή.


Στρώσαμε τις πετσέτες μας κάτω και κάναμε την καρδιά μας πέτρα για να βουτήξαμε, πιο πολύ να δροσιστούμε, ειδικά εγώ που είχα καεί. Πλατσουρίσαμε λιγάκι κι αυτό ήταν. Το πρώτο μπάνιο της Μάλτας και της χρονιάς δεν ήταν το ιδανικό ούτε αυτό που περιμέναμε αλλά δεν γκρινιάξαμε. Μας αποζημίωσε τουλάχιστον το όμορφο τοπίο.


page6.jpg


Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα να επιλέγαμε την Golden Bay για μπάνιο, αφού από ψηλά τουλάχιστον φαινόταν να έχει πιο καθαρά νερά. Ήταν μόλις 4 και κάτι το μεσημέρι και το υπόλοιπο της ημέρας αρκετό ώστε να δούμε ακόμα πολλά. Συμβουλεύτηκα την εφαρμογή στο κινητό μου για τα αστικά ώστε να δημιουργήσω το πλάνο για τη συνέχεια. Και το πρόγραμμά έλεγε επόμενη στάση στη Mosta!

Συνεχίζεται…
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
2η ημέρα: Marsaxlokk, Birgu και Tuffieha-Golden Bay!

Ξυπνήσαμε νωρίς, σούπερ ανανεωμένοι και ορεξάτοι για τις εξορμήσεις τις ημέρας. Εφοδιαστήκαμε στους σάκους μας με αντηλιακό, πετσέτες και σαγιονάρες και φυσικά βάλαμε το μαγιό μας, προειδοποιώντας όμως τον Rose πως μπάνιο στη θάλασσα να υπολογίζει μεσημέρι προς απόγευμα! Μούγκρισε λίγο αλλά το δέχτηκε.

Πήραμε το αστικό 14 από τη στάση Chalet έξω από το ξενοδοχείο μας και κατεβήκαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Βαλέτα. Πρώτο μέρος επίσκεψης το ξακουστό ψαροχώρι Marsaxlokk. Η αλήθεια είναι πως εξαρχής το είχα βγάλει έξω από τις προτεραιότητες μου στη Μάλτα. Επειδή όμως είδα τα δρομολόγια, την απόσταση και επειδή σαν τουρίστας κι εγώ έγινα πρόβατο είδα πως βολεύει να πάμε μια γρήγορη βόλτα να δούμε το περίφημο Μαρσασλόκκ. Ήταν Κυριακή και στο χωριό στήνεται το πασίγνωστο κυριακάτικο παζάρι.

Μια η δημοφιλία του χωριού, μια το παζάρι, μια η Κυριακή μια το Καλοκαίρι δεν ήθελε και πολύ να μαζευτούν πάρα πολλά πρόβατα στο σημείο Α6 του σταθμού να περιμένουν το λεωφορείο 85.


Θα ξαναπώ πως η εφαρμογή στο κινητό με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν ακριβής και σωστή σε κάθε ωράριο και δρομολόγιο. Όταν γέμισε το λεωφορείο 85 και τίγκαρε ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και έφυγε. Ήξερα όμως πως σε 10 λεπτά θα φύγει το επόμενο οπότε κανένα πρόβλημα. Πράγματι μετά από λίγο ήρθε το λεωφορείο 81 που επίσης πάει Marsaxlokk , ήρθε η σειρά μας, ανεβήκαμε και μάλιστα στρογγυλοκαθίσαμε!

Σε κάνα μισάωρο το λεωφορείο έφτασε στο Marsaxlokk και κατεβήκαμε λίγο πριν από το λιμάνι στη στάση Kavallerizza. Όπως είπα το Marsaxlokk δεν είχα σκοπό να το επισκεφτούμε. Ακόμα και από φωτογραφίες δεν με ξετρέλανε ώστε να το βάλω στο πρόγραμμα αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το επέλεξα από σπόντα σε μια απόφαση τελευταίας στιγμής και λόγω κυριακάτικου παζαριού.


Είχε πάρα πολύ ζέστη και σκιά μηδέν οπότε δεν ήταν και η πιο ευχάριστη βόλτα που κάναμε. Το παζάρι όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως οφείλω να πω πως είχε πάμφθηνη αγορά σε παπούτσια, και είδη ρουχισμού αλλά και σουβενίρ. Από την αγορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τρόφιμα, μπαχαρικά, φρέσκα ψάρια το σήμα κατατεθέν του χωριού, αλλά και μαλτέζικα σνακ. Έτσι από περιέργεια και λιγούρα πήραμε κάτι τηγανητά πιτάκια με αποξηραμένο φρούτο που εμένα προσωπικά μου φάνηκαν τελείως αδιάφορα σε γεύση.




Όλος ο ντόρος όμως με το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι, γίνεται για το λιμανάκι του και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες luzzu που είναι αραγμένες στον μικρό κόλπο.



Η τουριστική βιομηχανία βοήθησε το χωριό και λόγω της αύξησης των επισκεπτών άνοιξαν πολλά εστιατόρια και καταστήματα σουβενίρ. Το χωριό είναι γραφικό με τους φοίνικες του, τις βαρκούλες και το λιμανάκι του, αλλά και να μη το έβλεπα δεν θα έλεγα ότι θα έχανα και πολλά. Ίσως έφταιγε ο τρελός ήλιος και ότι ήταν πρωί. Πιστεύω το απόγευμα είναι πιο ωραία ώρα για βόλτα στο ψαροχώρι και η καλύτερη επιλογή σαν βρεθείς εκεί είναι να φας φρέσκο ψάρι σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες.



View attachment 208873

Ουσιαστικά ένα πέρασμα κάναμε στο χωριό και επειδή είδα στην εφαρμογή του κινητού ότι αστικό για Βαλέτα έχει σε λίγα λεπτά, πήγαμε στη στάση Xerriex για να επιστρέψουμε στη Βαλέτα.

Στη διαδρομή ( μάλλον το χωριό Tarxien) στολισμένο και γιορτινό




Με το που φτάσαμε στη Βαλέτα πήγαμε στους Upper Barrakka Gardens
View attachment 208874

Για άλλη μια φορά θαυμάσαμε την πανοραμική θέα στην ηλιόλουστη γαλάζια θάλασσα και στις τρείς πόλεις Senglea- Birgu- Cospicua. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται τα κανόνια, και κάθε μέρα στις 12:00 και στις 16:00 γίνεται ένα τελετουργικό με κανονιοβολισμούς. Δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένουμε σαν τους χαζούς 1 ώρα στον ήλιο για να το δούμε. Αν το πετυχαίναμε τυχαία γιατί όχι…


Ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται οι Αίθουσες Πολέμου Λάσκαρη (όχι της Ζωής), που είναι ένα συγκρότημα από υπόγειες σήραγγες και θαλάμους και στέγαζαν το αρχηγείο πολέμου που ήταν υπεύθυνο για την υπεράσπιση του νησιού κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από το ΝΑΤΟ και πλέον είναι μουσείο. Αν σας ενδιαφέρει, να ξέρετε πως η είσοδος είναι 12€.



Άλλωστε ήταν η ώρα να κατέβουμε με τον ανελκυστήρα στο λιμάνι, και να πάρουμε το ferry για να πάμε επιτέλους απέναντι στις τρείς πόλεις. Η θέα από το ασανσέρ!


Σε 2-3 λεπτά φτάσαμε στην προβλήτα των ferry


Το φρούριο St. Angelo απέναντι στην Birgu


Η σύντομη διαδρομή με το ferry είναι πάρα πολύ όμορφη και η θέα προς τις 3 πόλεις αλλά και τη Βαλέτα που αφήναμε πίσω μας ήταν εξαιρετική. Εννοείται πιο όμορφη από τη διαδρομή Σλιέμα - Βαλέτα.



Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Fort St. Angelo



Μπαίνοντας στον κόλπο των 3 πόλεων, και προσεγγίζοντας τη Senglea




Η μαρίνα της Vittoriosa (Birgu)



Το ferry μας άφησε κοντά στην πεζογέφυρα που ενώνει την Cospicua με τη Senglea
View attachment 208881

View attachment 208875

Αυτές οι τρείς οχυρωμένες πόλεις μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αποτελούν κομμάτι της αυθεντικής ζωής στο νησί και ορθώς ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της ιστορίας της Μάλτας. Ως το πρώτο σπίτι για τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, τα παλάτια, οι εκκλησίες, τα κάστρα και οι προμαχώνες των 3 πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βαλέτα. H Πόλη της Vittoriosa είναι μια πολύ παλιά τοποθεσία με τις ρίζες να φτάνουν πίσω στους μεσαιωνικούς χρόνους, πριν από την ίδρυση της Βαλέτα ως πρωτεύουσα και κύρια πόλη της Μάλτας. Δεν υπήρχε χρόνος να δούμε και να γνωρίσουμε και τις τρείς πόλεις και εξ αρχής είπαμε πως θα δούμε μόνο την Vittoriosa.

Χωρίς να το καταλάβουμε όμως χαθήκαμε στα στενά της Cospicua, που βρίσκεται απέναντι στην αποβάθρα των ferry και άλλωστε συνορεύει με την Vittoriosa.
View attachment 208870

View attachment 208912

Κι εδώ πουθενά η ανθρώπινη παρουσία, παρά μονάχα μια αραγμένη γάτα!



Η είσοδος στην Birgu (Vittoriosa)


H Birgu εκτός από το Φρούριο του Αγίου Άγγελου (Fort St. Angelo), έχει αρκετά αξιοθέατα όπως το Ναυτικό μουσείο στα πρώην ανάκτορα, το μουσείο της πόλης, την Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, πέντε ξενώνες των Ιπποτών του Τάγματος του Ιωάννη, όπως το καλοδιατηρημένο Auberge d'Angleterre του 1534.
View attachment 208872

Δεν χρειαζόταν όμως να τα ψάξουμε όλα αυτά ούτε λεπτομερώς να εξαντλήσουμε την μικρή πόλη. Μια χαλαρή βόλτα αρκούσε καθώς ο ήλιος και η ζέστη δεν άφηναν πολλά περιθώρια ψαξίματος και ο Rose ήδη άρχιζε να αναζητάει και να μονολογεί πως θέλει θάλασσα να βουτήξει να δροσιστεί! Μα τι ανυπόμονος αυτός ο άνθρωπος! Είναι όμως τόσο μικρή και η Birgu που την είδαμε άνετα όλη κι ας χαθήκαμε στην κυριολεξία στα στενά της. Αυτό μας ανάγκασε βέβαια να κάνουμε μια κυκλική πορεία γύρω από τα τείχη. Για να δούμε λίγη Birgu!

Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα σε όλη τη Μάλτα οι vintage πινακίδες και οι επιγραφές έξω από τα σπίτια. Κάθε σπίτι έχει το δικό του όνομα, το οποίο αναγράφεται δίπλα στην πόρτα, αλλά και κάθε δρόμος τον δικό του άγιο - του οποίου το άγαλμα βρίσκεται σε κάποια γωνία.




Η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, Triq Il-Mina Kbira



Η πλατεία Triq Desain είναι το κέντρο της Birgu. Εντάξει δεν είναι τόσο μέτρια όπως την περιγράφουν όλοι. Αν εξαιρέσεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τη κάνουν να μοιάζει με αλάνα, δεν είναι άσχημη. Και τα καφέ της τα έχει, και από ωραία κτίρια περιβάλλεται, και τα εντυπωσιακά της αγάλματα τα έχει! Αν της αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα και της βάλουμε μια ωραία πέτρα στο δάπεδο να μην έχει το παλιό τσιμέντο θα γίνει σούπερ!





Saint Lawrence και St Joseph


View attachment 208876

Όταν δεν κυκλοφορεί ανθρώπινη ψυχή έχεις την ψευδαίσθηση ότι σταμάτησε ο χρόνος! Η πόλη λουσμένη στο λαμπερό φως του ήλιου είναι μια κούκλα! Τα ενδότερα της Birgu έχουν τη νησιωτική ομορφιά, και το τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα με τα στενά δρομάκια, τα αγάλματα στη γωνία του σπιτιού και τα κλειστά μπαλκόνια. Μια κούκλα για τα μάτια μας μόνο! Ανενόχλητοι χωρίς να δούμε άλλους τουρίστες παρά μονάχα ελάχιστους κατοίκους περιπλανηθήκαμε στα δρομάκια και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά της πόλης!







View attachment 208877

View attachment 208878

Στην οδό Il – Mandragg στην πίσω πλευρά της πόλης, έχοντας απέναντι την Villa Bighi και στο βάθος την Βαλέτα…


αλλά και τον κόλπο και την πόλη της Kalkara


Ο Rose δεν άντεξε και βούτηξε τα πόδια του στη θάλασσα. Είδε κάποιους λουόμενους εκεί και ζήλεψε. Πρότεινε μάλιστα να κολυμπήσουμε εκεί. Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι του είπα. Αμάν θα πάμε και στη θάλασσα. Υπόσχομαι πως σε 2 ώρες το πολύ θα κολυμπάς στην θάλασσα! Δεν του άρεσε το σε 2 ώρες, με σιχτίρησε από μέσα του κι απ’ έξω του και συνεχίσαμε!


Το χάσιμο, μας έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε από πολύ κοντά το φρούριο St. Angelo


Αμέσως μετά βρεθήκαμε στην παραλιακή Xatt Il - Forn , μπροστά στη μαρίνα της Birgu που ονομάζεται Vittoriosa Waterfront, όπου κι εδώ παλιές αποθήκες και παλάτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο. Σαν σκέψη δεν θα ήταν άσχημα να καθόμασταν για ξεκούραση, σε κάποιο καφέ - εστιατόριο, όμως βλέποντας τον κόσμο να κάθεται μέσα στον ήλιο δεν με δελέασε καθόλου τελικά. Άλλωστε επόμενη προβλεπόμενη και απαραίτητη στάση ήταν επιτέλους σε μια παραλία να λιάσουμε τα κορμιά μας!


Η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, μπροστά στη μαρίνα της Birgu


To ferry μας μετέφερε και πάλι στην προβλήτα της Βαλέτα, και με τον ανελκυστήρα Barrakka ανεβήκαμε και πάλι ψηλά στη Βαλέτα. Να πω πως με το εισιτήριο των Ferry δεν πληρώσαμε το 1€ της ανάβασης. Απλά στον υπάλληλο δείξαμε το εισιτήριο. Και πάλι το travelstories με έβγαλε ασπροπρόσωπο!

Άνοιξα την εφαρμογή στο κινητό μου να δω τα δρομολόγια και τις εναλλακτικές που έχουμε. Επόμενη στάση Tuffieha, Golden Bay. Το λεωφορείο που πήραμε από τον σταθμό στη Βαλέτα ήταν το 44 από το διάδρομο Β7. Για άλλη μια φορά ωραιότατα καθίσαμε στο κλιματιζόμενο αστικό και ορεξάτοι μέσα στο κέφι αναχωρήσαμε για την παραλία, αφού προηγουμένως από μια καντίνα του σταθμού φάγαμε κάτι μέτρια σάντουιτς.

Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή φτάσαμε στο τέρμα της γραμμής στη στάση Tuffieha. Μια μικρή κατηφόρα και μπροστά μας η πιο διάσημη αμμώδης παραλία της Μάλτας η Golden Bay.
View attachment 208871


Η παραλία δεν φαινόταν οργανωμένη και δεν είχε ξαπλώστρες. Είχε βέβαια 1-2 αναψυκτήρια στο σημείο της παραλίας. Αν ήταν στην Ελλάδα θα υπήρχε beach bar, κάθε τετραγωνικό της παραλίας θα είχε ξαπλώστρες και στην είσοδο θα μας έλεγαν ''Καλησπέρα, έχετε κάνει κράτηση''?

Επειδή όμως εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα και πιο ψαγμένα δεν επιλέξαμε την Golden Bay για μπάνιο. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρούμε την γειτονική παραλία Ghajn Tuffieha Bay. Η Golden Bay από ψηλά.



Στα μισά της διαδρομής ο πύργος Ghajn Tuffieha


Από αυτό το σημείο φαινόταν πανοραμικά η παραλία της Ghajn Tuffieha αλλά και στο βάθος η 3η παραλία της περιοχής η Gnejna bay.



Εντωμεταξύ τόσες ώρες κάτω στον ήλιο άρχισα να νοιώθω να τραβάει και να τσούζει το δέρμα μου! Χμ σαν να άρπαξες λιγάκι μου λέει ο Rose. Τι λιγάκι που είχα γίνει σαν αστακός. Γρήγορα το αντηλιακό να πασαλειφθώ. Νωρίς το θυμήθηκα! Το κάψιμο είχε γίνει ήδη. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και διαρκεί κάνα 10λεπτο αλλά όταν το κάνεις κατακαλόκαιρο και σε καίει ο ήλιος δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Πριν κατέβουμε τα σκαλιά για να πάμε στην παραλία, από την καντίνα εφοδιαστήκαμε με νερό γίγας 2 λίτρων προς 2€.

Σε πρώτο πλάνο ο Rose με το νερό στο χέρι ανυπομονεί να βουτήξει!



Η παραλία έχει γαλάζια σημαία. Που γελάνε? Δεν ξέρω αν έτυχε η μέρα ή το κύμα αλλά η θάλασσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Υπερβολικά βρώμικη με φύκια και βλέποντας την δεν μας έκανε αίσθηση να βουτήξουμε.
Τζάμπα η προσμονή.


Στρώσαμε τις πετσέτες μας κάτω και κάναμε την καρδιά μας πέτρα για να βουτήξαμε, πιο πολύ να δροσιστούμε, ειδικά εγώ που είχα καεί. Πλατσουρίσαμε λιγάκι κι αυτό ήταν. Το πρώτο μπάνιο της Μάλτας και της χρονιάς δεν ήταν το ιδανικό ούτε αυτό που περιμέναμε αλλά δεν γκρινιάξαμε. Μας αποζημίωσε τουλάχιστον το όμορφο τοπίο.


View attachment 208879

Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα να επιλέγαμε την Golden Bay για μπάνιο, αφού από ψηλά τουλάχιστον φαινόταν να έχει πιο καθαρά νερά. Ήταν μόλις 4 και κάτι το μεσημέρι και το υπόλοιπο της ημέρας αρκετό ώστε να δούμε ακόμα πολλά. Συμβουλεύτηκα την εφαρμογή στο κινητό μου για τα αστικά ώστε να δημιουργήσω το πλάνο για τη συνέχεια. Και το πρόγραμμά έλεγε επόμενη στάση στη Mosta!

Συνεχίζεται…
Αγαπημένη Golden Bay!
Καημένε Rose!
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Μη ξεχνάμε ότι είχαμε στο πλάνο και άραγμα σε παραλίες.
Μα φαγώθηκε να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Ε όχι
Συμφωνώ με την @vickokka. Αν και είμαι fun σου, θα πάρω το μέρος του Rose.
Αρχικά τάζεις στον άνθρωπο άραγμα σε παραλίες και "Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα". Μετά τον τρέχεις μέσα στη ζέστη- με λεωφορεία και βαπόρια - να δει κάθε στενάκι για να πάτε τελικά σε μια θάλασσα "επιεικώς απαράδεκτη". :oops:
Ευτυχώς τουλάχιστον που τον άφηνες να πιει και νερό! Ήρωας ο φίλος μας! :innocent:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Συμφωνώ με την @vickokka. Αν και είμαι fun σου, θα πάρω το μέρος του Rose.
Αρχικά τάζεις στον άνθρωπο άραγμα σε παραλίες και "Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα". Μετά τον τρέχεις μέσα στη ζέστη- με λεωφορεία και βαπόρια - να δει κάθε στενάκι για να πάτε τελικά σε μια θάλασσα "επιεικώς απαράδεκτη". :oops:
Ευτυχώς τουλάχιστον που τον άφηνες να πιει και νερό! Ήρωας ο φίλος μας! :innocent:
Χαχα αν τα διαβαζε αυτα θα σε συμπαθουσε πολυ!
Πυροβολα με κι εσυ! Αλλα εγω την ανυπομονησια δεν μπορω:mad:. Φυσικα και εταξα θαλασσα και ηθελα κι εγω. Αλλα να μη δουμε και κανενα αξιοθεατο? Ασε που εμεις στη θαλασσα ετσι κι αλλιως παμε απογευμα. Αυτο για το νερο το προσπερνω. Με πληγωσες:(:D
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
2η ημέρα: Marsaxlokk, Birgu και Tuffieha-Golden Bay!

Ξυπνήσαμε νωρίς, σούπερ ανανεωμένοι και ορεξάτοι για τις εξορμήσεις τις ημέρας. Εφοδιαστήκαμε στους σάκους μας με αντηλιακό, πετσέτες και σαγιονάρες και φυσικά βάλαμε το μαγιό μας, προειδοποιώντας όμως τον Rose πως μπάνιο στη θάλασσα να υπολογίζει μεσημέρι προς απόγευμα! Μούγκρισε λίγο αλλά το δέχτηκε.

Πήραμε το αστικό 14 από τη στάση Chalet έξω από το ξενοδοχείο μας και κατεβήκαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Βαλέτα. Πρώτο μέρος επίσκεψης το ξακουστό ψαροχώρι Marsaxlokk. Η αλήθεια είναι πως εξαρχής το είχα βγάλει έξω από τις προτεραιότητες μου στη Μάλτα. Επειδή όμως είδα τα δρομολόγια, την απόσταση και επειδή σαν τουρίστας κι εγώ έγινα πρόβατο είδα πως βολεύει να πάμε μια γρήγορη βόλτα να δούμε το περίφημο Μαρσασλόκκ. Ήταν Κυριακή και στο χωριό στήνεται το πασίγνωστο κυριακάτικο παζάρι.

Μια η δημοφιλία του χωριού, μια το παζάρι, μια η Κυριακή μια το Καλοκαίρι δεν ήθελε και πολύ να μαζευτούν πάρα πολλά πρόβατα στο σημείο Α6 του σταθμού να περιμένουν το λεωφορείο 85.


Θα ξαναπώ πως η εφαρμογή στο κινητό με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν ακριβής και σωστή σε κάθε ωράριο και δρομολόγιο. Όταν γέμισε το λεωφορείο 85 και τίγκαρε ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και έφυγε. Ήξερα όμως πως σε 10 λεπτά θα φύγει το επόμενο οπότε κανένα πρόβλημα. Πράγματι μετά από λίγο ήρθε το λεωφορείο 81 που επίσης πάει Marsaxlokk , ήρθε η σειρά μας, ανεβήκαμε και μάλιστα στρογγυλοκαθίσαμε!

Σε κάνα μισάωρο το λεωφορείο έφτασε στο Marsaxlokk και κατεβήκαμε λίγο πριν από το λιμάνι στη στάση Kavallerizza. Όπως είπα το Marsaxlokk δεν είχα σκοπό να το επισκεφτούμε. Ακόμα και από φωτογραφίες δεν με ξετρέλανε ώστε να το βάλω στο πρόγραμμα αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το επέλεξα από σπόντα σε μια απόφαση τελευταίας στιγμής και λόγω κυριακάτικου παζαριού.


Είχε πάρα πολύ ζέστη και σκιά μηδέν οπότε δεν ήταν και η πιο ευχάριστη βόλτα που κάναμε. Το παζάρι όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως οφείλω να πω πως είχε πάμφθηνη αγορά σε παπούτσια, και είδη ρουχισμού αλλά και σουβενίρ. Από την αγορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τρόφιμα, μπαχαρικά, φρέσκα ψάρια το σήμα κατατεθέν του χωριού, αλλά και μαλτέζικα σνακ. Έτσι από περιέργεια και λιγούρα πήραμε κάτι τηγανητά πιτάκια με αποξηραμένο φρούτο που εμένα προσωπικά μου φάνηκαν τελείως αδιάφορα σε γεύση.




Όλος ο ντόρος όμως με το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι, γίνεται για το λιμανάκι του και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες luzzu που είναι αραγμένες στον μικρό κόλπο.



Η τουριστική βιομηχανία βοήθησε το χωριό και λόγω της αύξησης των επισκεπτών άνοιξαν πολλά εστιατόρια και καταστήματα σουβενίρ. Το χωριό είναι γραφικό με τους φοίνικες του, τις βαρκούλες και το λιμανάκι του, αλλά και να μη το έβλεπα δεν θα έλεγα ότι θα έχανα και πολλά. Ίσως έφταιγε ο τρελός ήλιος και ότι ήταν πρωί. Πιστεύω το απόγευμα είναι πιο ωραία ώρα για βόλτα στο ψαροχώρι και η καλύτερη επιλογή σαν βρεθείς εκεί είναι να φας φρέσκο ψάρι σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες.



View attachment 208873

Ουσιαστικά ένα πέρασμα κάναμε στο χωριό και επειδή είδα στην εφαρμογή του κινητού ότι αστικό για Βαλέτα έχει σε λίγα λεπτά, πήγαμε στη στάση Xerriex για να επιστρέψουμε στη Βαλέτα.

Στη διαδρομή ( μάλλον το χωριό Tarxien) στολισμένο και γιορτινό




Με το που φτάσαμε στη Βαλέτα πήγαμε στους Upper Barrakka Gardens
View attachment 208874

Για άλλη μια φορά θαυμάσαμε την πανοραμική θέα στην ηλιόλουστη γαλάζια θάλασσα και στις τρείς πόλεις Senglea- Birgu- Cospicua. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται τα κανόνια, και κάθε μέρα στις 12:00 και στις 16:00 γίνεται ένα τελετουργικό με κανονιοβολισμούς. Δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένουμε σαν τους χαζούς 1 ώρα στον ήλιο για να το δούμε. Αν το πετυχαίναμε τυχαία γιατί όχι…


Ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται οι Αίθουσες Πολέμου Λάσκαρη (όχι της Ζωής), που είναι ένα συγκρότημα από υπόγειες σήραγγες και θαλάμους και στέγαζαν το αρχηγείο πολέμου που ήταν υπεύθυνο για την υπεράσπιση του νησιού κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από το ΝΑΤΟ και πλέον είναι μουσείο. Αν σας ενδιαφέρει, να ξέρετε πως η είσοδος είναι 12€.



Άλλωστε ήταν η ώρα να κατέβουμε με τον ανελκυστήρα στο λιμάνι, και να πάρουμε το ferry για να πάμε επιτέλους απέναντι στις τρείς πόλεις. Η θέα από το ασανσέρ!


Σε 2-3 λεπτά φτάσαμε στην προβλήτα των ferry


Το φρούριο St. Angelo απέναντι στην Birgu


Η σύντομη διαδρομή με το ferry είναι πάρα πολύ όμορφη και η θέα προς τις 3 πόλεις αλλά και τη Βαλέτα που αφήναμε πίσω μας ήταν εξαιρετική. Εννοείται πιο όμορφη από τη διαδρομή Σλιέμα - Βαλέτα.



Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το Fort St. Angelo



Μπαίνοντας στον κόλπο των 3 πόλεων, και προσεγγίζοντας τη Senglea




Η μαρίνα της Vittoriosa (Birgu)



Το ferry μας άφησε κοντά στην πεζογέφυρα που ενώνει την Cospicua με τη Senglea
View attachment 208881

View attachment 208875

Αυτές οι τρείς οχυρωμένες πόλεις μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αποτελούν κομμάτι της αυθεντικής ζωής στο νησί και ορθώς ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της ιστορίας της Μάλτας. Ως το πρώτο σπίτι για τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, τα παλάτια, οι εκκλησίες, τα κάστρα και οι προμαχώνες των 3 πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βαλέτα. H Πόλη της Vittoriosa είναι μια πολύ παλιά τοποθεσία με τις ρίζες να φτάνουν πίσω στους μεσαιωνικούς χρόνους, πριν από την ίδρυση της Βαλέτα ως πρωτεύουσα και κύρια πόλη της Μάλτας. Δεν υπήρχε χρόνος να δούμε και να γνωρίσουμε και τις τρείς πόλεις και εξ αρχής είπαμε πως θα δούμε μόνο την Vittoriosa.

Χωρίς να το καταλάβουμε όμως χαθήκαμε στα στενά της Cospicua, που βρίσκεται απέναντι στην αποβάθρα των ferry και άλλωστε συνορεύει με την Vittoriosa.
View attachment 208870

View attachment 208912

Κι εδώ πουθενά η ανθρώπινη παρουσία, παρά μονάχα μια αραγμένη γάτα!



Η είσοδος στην Birgu (Vittoriosa)


H Birgu εκτός από το Φρούριο του Αγίου Άγγελου (Fort St. Angelo), έχει αρκετά αξιοθέατα όπως το Ναυτικό μουσείο στα πρώην ανάκτορα, το μουσείο της πόλης, την Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, πέντε ξενώνες των Ιπποτών του Τάγματος του Ιωάννη, όπως το καλοδιατηρημένο Auberge d'Angleterre του 1534.
View attachment 208872

Δεν χρειαζόταν όμως να τα ψάξουμε όλα αυτά ούτε λεπτομερώς να εξαντλήσουμε την μικρή πόλη. Μια χαλαρή βόλτα αρκούσε καθώς ο ήλιος και η ζέστη δεν άφηναν πολλά περιθώρια ψαξίματος και ο Rose ήδη άρχιζε να αναζητάει και να μονολογεί πως θέλει θάλασσα να βουτήξει να δροσιστεί! Μα τι ανυπόμονος αυτός ο άνθρωπος! Είναι όμως τόσο μικρή και η Birgu που την είδαμε άνετα όλη κι ας χαθήκαμε στην κυριολεξία στα στενά της. Αυτό μας ανάγκασε βέβαια να κάνουμε μια κυκλική πορεία γύρω από τα τείχη. Για να δούμε λίγη Birgu!

Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα σε όλη τη Μάλτα οι vintage πινακίδες και οι επιγραφές έξω από τα σπίτια. Κάθε σπίτι έχει το δικό του όνομα, το οποίο αναγράφεται δίπλα στην πόρτα, αλλά και κάθε δρόμος τον δικό του άγιο - του οποίου το άγαλμα βρίσκεται σε κάποια γωνία.




Η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου, Triq Il-Mina Kbira



Η πλατεία Triq Desain είναι το κέντρο της Birgu. Εντάξει δεν είναι τόσο μέτρια όπως την περιγράφουν όλοι. Αν εξαιρέσεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τη κάνουν να μοιάζει με αλάνα, δεν είναι άσχημη. Και τα καφέ της τα έχει, και από ωραία κτίρια περιβάλλεται, και τα εντυπωσιακά της αγάλματα τα έχει! Αν της αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα και της βάλουμε μια ωραία πέτρα στο δάπεδο να μην έχει το παλιό τσιμέντο θα γίνει σούπερ!





Saint Lawrence και St Joseph


View attachment 208876

Όταν δεν κυκλοφορεί ανθρώπινη ψυχή έχεις την ψευδαίσθηση ότι σταμάτησε ο χρόνος! Η πόλη λουσμένη στο λαμπερό φως του ήλιου είναι μια κούκλα! Τα ενδότερα της Birgu έχουν τη νησιωτική ομορφιά, και το τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα με τα στενά δρομάκια, τα αγάλματα στη γωνία του σπιτιού και τα κλειστά μπαλκόνια. Μια κούκλα για τα μάτια μας μόνο! Ανενόχλητοι χωρίς να δούμε άλλους τουρίστες παρά μονάχα ελάχιστους κατοίκους περιπλανηθήκαμε στα δρομάκια και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά της πόλης!







View attachment 208877

View attachment 208878

Στην οδό Il – Mandragg στην πίσω πλευρά της πόλης, έχοντας απέναντι την Villa Bighi και στο βάθος την Βαλέτα…


αλλά και τον κόλπο και την πόλη της Kalkara


Ο Rose δεν άντεξε και βούτηξε τα πόδια του στη θάλασσα. Είδε κάποιους λουόμενους εκεί και ζήλεψε. Πρότεινε μάλιστα να κολυμπήσουμε εκεί. Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι του είπα. Αμάν θα πάμε και στη θάλασσα. Υπόσχομαι πως σε 2 ώρες το πολύ θα κολυμπάς στην θάλασσα! Δεν του άρεσε το σε 2 ώρες, με σιχτίρησε από μέσα του κι απ’ έξω του και συνεχίσαμε!


Το χάσιμο, μας έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε από πολύ κοντά το φρούριο St. Angelo


Αμέσως μετά βρεθήκαμε στην παραλιακή Xatt Il - Forn , μπροστά στη μαρίνα της Birgu που ονομάζεται Vittoriosa Waterfront, όπου κι εδώ παλιές αποθήκες και παλάτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και μουσεία όπως το Ναυτικό Μουσείο. Σαν σκέψη δεν θα ήταν άσχημα να καθόμασταν για ξεκούραση, σε κάποιο καφέ - εστιατόριο, όμως βλέποντας τον κόσμο να κάθεται μέσα στον ήλιο δεν με δελέασε καθόλου τελικά. Άλλωστε επόμενη προβλεπόμενη και απαραίτητη στάση ήταν επιτέλους σε μια παραλία να λιάσουμε τα κορμιά μας!


Η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, μπροστά στη μαρίνα της Birgu


To ferry μας μετέφερε και πάλι στην προβλήτα της Βαλέτα, και με τον ανελκυστήρα Barrakka ανεβήκαμε και πάλι ψηλά στη Βαλέτα. Να πω πως με το εισιτήριο των Ferry δεν πληρώσαμε το 1€ της ανάβασης. Απλά στον υπάλληλο δείξαμε το εισιτήριο. Και πάλι το travelstories με έβγαλε ασπροπρόσωπο!

Άνοιξα την εφαρμογή στο κινητό μου να δω τα δρομολόγια και τις εναλλακτικές που έχουμε. Επόμενη στάση Tuffieha, Golden Bay. Το λεωφορείο που πήραμε από τον σταθμό στη Βαλέτα ήταν το 44 από το διάδρομο Β7. Για άλλη μια φορά ωραιότατα καθίσαμε στο κλιματιζόμενο αστικό και ορεξάτοι μέσα στο κέφι αναχωρήσαμε για την παραλία, αφού προηγουμένως από μια καντίνα του σταθμού φάγαμε κάτι μέτρια σάντουιτς.

Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή φτάσαμε στο τέρμα της γραμμής στη στάση Tuffieha. Μια μικρή κατηφόρα και μπροστά μας η πιο διάσημη αμμώδης παραλία της Μάλτας η Golden Bay.
View attachment 208871


Η παραλία δεν φαινόταν οργανωμένη και δεν είχε ξαπλώστρες. Είχε βέβαια 1-2 αναψυκτήρια στο σημείο της παραλίας. Αν ήταν στην Ελλάδα θα υπήρχε beach bar, κάθε τετραγωνικό της παραλίας θα είχε ξαπλώστρες και στην είσοδο θα μας έλεγαν ''Καλησπέρα, έχετε κάνει κράτηση''?

Επειδή όμως εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα και πιο ψαγμένα δεν επιλέξαμε την Golden Bay για μπάνιο. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρούμε την γειτονική παραλία Ghajn Tuffieha Bay. Η Golden Bay από ψηλά.



Στα μισά της διαδρομής ο πύργος Ghajn Tuffieha


Από αυτό το σημείο φαινόταν πανοραμικά η παραλία της Ghajn Tuffieha αλλά και στο βάθος η 3η παραλία της περιοχής η Gnejna bay.



Εντωμεταξύ τόσες ώρες κάτω στον ήλιο άρχισα να νοιώθω να τραβάει και να τσούζει το δέρμα μου! Χμ σαν να άρπαξες λιγάκι μου λέει ο Rose. Τι λιγάκι που είχα γίνει σαν αστακός. Γρήγορα το αντηλιακό να πασαλειφθώ. Νωρίς το θυμήθηκα! Το κάψιμο είχε γίνει ήδη. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και διαρκεί κάνα 10λεπτο αλλά όταν το κάνεις κατακαλόκαιρο και σε καίει ο ήλιος δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Πριν κατέβουμε τα σκαλιά για να πάμε στην παραλία, από την καντίνα εφοδιαστήκαμε με νερό γίγας 2 λίτρων προς 2€.

Σε πρώτο πλάνο ο Rose με το νερό στο χέρι ανυπομονεί να βουτήξει!



Η παραλία έχει γαλάζια σημαία. Που γελάνε? Δεν ξέρω αν έτυχε η μέρα ή το κύμα αλλά η θάλασσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Υπερβολικά βρώμικη με φύκια και βλέποντας την δεν μας έκανε αίσθηση να βουτήξουμε.
Τζάμπα η προσμονή.


Στρώσαμε τις πετσέτες μας κάτω και κάναμε την καρδιά μας πέτρα για να βουτήξαμε, πιο πολύ να δροσιστούμε, ειδικά εγώ που είχα καεί. Πλατσουρίσαμε λιγάκι κι αυτό ήταν. Το πρώτο μπάνιο της Μάλτας και της χρονιάς δεν ήταν το ιδανικό ούτε αυτό που περιμέναμε αλλά δεν γκρινιάξαμε. Μας αποζημίωσε τουλάχιστον το όμορφο τοπίο.


View attachment 208879

Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα να επιλέγαμε την Golden Bay για μπάνιο, αφού από ψηλά τουλάχιστον φαινόταν να έχει πιο καθαρά νερά. Ήταν μόλις 4 και κάτι το μεσημέρι και το υπόλοιπο της ημέρας αρκετό ώστε να δούμε ακόμα πολλά. Συμβουλεύτηκα την εφαρμογή στο κινητό μου για τα αστικά ώστε να δημιουργήσω το πλάνο για τη συνέχεια. Και το πρόγραμμά έλεγε επόμενη στάση στη Mosta!

Συνεχίζεται…
:shock::shock::shock::shock::shock::shock: τι είναι αυτό;;;; Πριν 5 χρόνια, ζήτημα στην συγκεκριμένη παραλία να έβρισκες 50 ανθρώπους και πολλούς λέω..... Και φυσικά δεν υπήρχαν ομπρέλες! Καθοσουν με την πετσέτα σου όπου σου άρεζε...... Δεν θέλω να σκέφτομαι πως μπορεί να έχει γίνει το comino....
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
:shock::shock::shock::shock::shock::shock: τι είναι αυτό;;;; Πριν 5 χρόνια, ζήτημα στην συγκεκριμένη παραλία να έβρισκες 50 ανθρώπους και πολλούς λέω..... Και φυσικά δεν υπήρχαν ομπρέλες! Καθοσουν με την πετσέτα σου όπου σου άρεζε...... Δεν θέλω να σκέφτομαι πως μπορεί να έχει γίνει το comino....
Δεν πειράζουν μωρέ οι ομπρέλες. Γιατί να καίγεται ο κόσμος. Άλλωστε πάλι κάθεσαι όπου θες και απλώνεις την πετσετούλα σου κάτω. Δηλαδή κατακαλόκαιρο πέτυχες την Golden Bay χωρίς πολύ κόσμο?

Το Comino? χμ υπομονή και θα δεις!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.427
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Δεν πειράζουν μωρέ οι ομπρέλες. Γιατί να καίγεται ο κόσμος. Άλλωστε πάλι κάθεσαι όπου θες και απλώνεις την πετσετούλα σου κάτω. Δηλαδή κατακαλόκαιρο πέτυχες την Golden Bay χωρίς πολύ κόσμο?

Το Comino? χμ υπομονή και θα δεις!
Όχι φυσικά, γιατί να πειράζουν οι ομπρέλες, δεν εννοούσα αυτό. Η έκπληξη μου είναι για την αύξηση της επισκεψιμοτητας!!!
Η παραλία πριν 5 χρόνια...
FB_IMG_1500480414036.jpg
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.519
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Δηλώνω κι εγώ μέλος του fan club του @giannismits ή αλλιώς του Travel Planet όπως συνηθίζω να τον αποκαλώ, λόγω της ικανότητάς του να γράφει αναλυτικότατους οδηγούς!
Μα τι χώρα, τι πόλεις; Ιδέα δεν έιχα. Πού ζούσα! Σίγουρα μεσα στους επόμενους προορισμούς μου! Μπράβο ρε Γιάννη για ακόμα μια φορά και για την περιγραφή και για τις φωτογραφίες! Εξαιρετικά όλα!
Επίσης, πέθανα με την ανάλυση της βαθμολογίας για τη Βαλέτα.
"Όταν βάζω 18 σε ολόκληρη Βουδαπέστη και Στοκχόλμη δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τη Βαλέτα." Το δήλωσες με απόλυτη σοβαρότητα και στόμφο. Θα μπορούσε άνετα να είναι ατάκα απο τα cult βιντεάκια που ανεβάζεις...
"Δηλαδή μου λες Γιάννη οτι δεν μπορείς να βάλεις 18 στη Βαλέττα; Αυτό μου λες Γιάννη;"
:bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.367
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom