Καμπότζη Καμπότζη - η χώρα των Khmer και του Angkor

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Κεφάλαιο 2ο (Πληροφορίες για την Καμπότζη 1)][B]Βασικά στοιχεία:[/B
  3. Κεφάλαιο 3ο (Πληροφορίες για την Καμπότζη 2)][B]Πως να πάτε[/B
  4. Κεφάλαιο 4ο (Πληροφορίες για την Καμπότζη 3)][B]Κίνδυνοι, ενοχλήσεις[/B
  5. Κεφάλαιο 5ο (Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Ταξίδι στο χρόνο)]Στην Καμπότζη βρέθηκα τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του 2007, εν μέσω εκτεταμένης επίσκεψης στην νοτιοανατολική Ασία. Έμεινα συνολικά 3 εβδομάδες, χρόνο περισσότερο από αυτόν που αφιερώνει ο μέσος επισκέπτης στην χώρα (συνήθως 3-10 μέρες) και επισκέφτηκα αρκετά μέρη. Λόγω του ότι έπεσα στην περίοδο των μουσσώνων, δεν κατάφερα να επισκεφτώ κάποιες απομακρυσμένες τοποθεσίες μιας και οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω παράλληλα με την ταξιδιωτική μου ιστορία να δώσω και αρκετές πρακτικές πληροφορίες για τον μελλοντικό επισκέπτη. [CENTER
  6. Κεφάλαιο 6ο (Πρώτη γεύση Καμπότζης)]Από τα σύνορα ως το [B]Pailin[/B
  7. Κεφάλαιο 7ο]Δεύτερη μέρα στην Καμπότζη και στην πόλη Battambang. Η [B]Battambang[/B
  8. Κεφάλαιο 8ο (Siem Reap)]Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η [B]Siem Reap[/B] είναι η έδρα για τους επισκέπτες του [B]Angkor[/B]. Το Angkor είναι το νούμερο 1 αξιοθέατο της χώρας και αρκετός κόσμος έρχεται στην Καμπότζη μόνο για να επισκεφτεί αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τουρίστας ή ταξιδιώτης που να μην περνάει από εδώ. Αυτό κάνει φυσικά την Siem Reap την πιο τουριστική πόλη της χώρας. Με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, η τουριστική υποδομή έχει αναπτυχθεί δυσανάλογα σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις. Το κέντρο είναι η περιοχή γύρω από την παλιά αγορά ([B]Psar Chaa[/B
  9. Κεφάλαιο 9ο (Πληροφορίες για το Angkor)
  10. Κεφάλαιο 10ο (Στους ναούς του Angkor Ι)
  11. Κεφάλαιο 11ο (Angkor II - Angkor Thom)
  12. Κεφάλαιο 12ο (Angkor III)][B]Preah Khan[/B
  13. Κεφάλαιο 13ο (Εγώ το αξιοθέατο – Angkor IV)]Έχω ανέβει λοιπόν και εγώ στο [B]Phnoom Bakheng[/B

Μια χώρα στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, πλούσια σε φυσική ομορφιά και ιστορία, μητέρα ενός από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς της περιοχής. Παρ’όλα αυτά μια χώρα πάμφτωχη, όπου η τύχη της έχει γυρίσει την πλάτη για πολύ καιρό, σπαραγμένη από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Μια χώρα χαοτική, παράξενη, απρόβλεπτη, χαμογελαστή, άγρια και φιλόξενη. Μια χώρα που παλεύει να γιατρέψει τις πληγές του πρόσφατου παρελθόντος της και να ορθοποδήσει πολιτικά και οικονομικά. Μια χώρα στην οποία ζεις καταστάσεις που κάνουν μέσα σου τη λογική να παλεύει με το συναίσθημα και άλλες που θες να το βάλεις στο πόδια. Μια χώρα που προσφέρει στον επισκέπτη πάμπολλες συγκινήσεις αλλά και εμπειρίες πρωτόγνωρες που κάνουν το ταξίδι εκεί να αξίζει τον κόπο. Η Καμπότζη, μια χώρα υπέροχη.
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Επιτελους! Mpiftex χαιρομαι που ξεκινας απο μια τοσο ενδιαφερουσα χωρα οπως η Καμποτζη.
Πιστευω οτι εχεις πολλα να μας πεις αφου η οκταμηνη ανεξαρτητη περιηγηση σου στη νοτιοανατολικη Ασια σιγουρα βοηθησε ωστε να δεις τα πραγματα αλλιως.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Πληροφορίες για την Καμπότζη (I)

Βασικά στοιχεία:
Πρωτεύουσα Πνομ Πενχ
Επίσημη γλώσσα Χμερ
Πολίτευμα Δημοκρατική συνταγμ. μοναρχία
Θρησκεία Βουδισμός (95%)
Έκταση 181.035 km²
Πληθυσμός 13.971.000
Νόμισμα Riel
Ζώνη ώρας UTC+7
(πηγή: wikipedia)

Τοποθεσία:
Η Καμπότζη βρίσκεται στην καρδιά της νοτιοανατολικής Ασίας. Συνορεύει στα δυτικά με την Ταϊλάνδη, στα ανατολικά με το Βιετνάμ, βόρεια της βρίσκεται το Λάος και στο νότο η θάλασσα του κόλπου της Ταϊλάνδης. Είναι χώρα κυρίως επίπεδη που την κάνει κατάλληλη για καλλιέργεια ρυζιού, κάτι που αντιλαμβάνεσαι με το που βγεις από τις πόλεις, αφού οι φυτείες ρυζιού καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις. Το υγρό στοιχείο είναι σημαντικό με τον ποταμού Mekong να διασχίζει τη χώρα και τη θάλασσα να βρέχει τις νότιες περιοχές της.

Κλίμα:
Τροπικό, ίδιο με τις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ασίας. Συγκεκριμένα,
Νοέμβρης-Φεβρουάριος είναι ο χειμώνας τους, με τις ηπιότερες θερμοκρασίες και την χαμηλή βροχόπτωση και είναι η ιδανική εποχή για επίσκεψη.
Μάρτιος-Μάιος, ξηρασία και αφόρητη ζέστη.
Μάιος-Οκτώβρης, βροχερή περίοδος με μουσώνες. Λόγω έλλειψης υποδομών (κυρίως δρόμων) στη χώρα, κάποιες απομακρυσμένες περιοχές είναι δυσπρόσιτες κατά την περίοδο αυτή.

Ιστορία:
Φυσικά δεν μπορώ να γράψω την ιστορία ολόκληρης της χώρας εδώ. Όμως για να καταλάβεις το λαό αυτό αλλά και την ιστορία αυτή, πρέπει να γνωρίζεις έστω τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της χώρας.

Οι πρώτες ενδείξεις ανεπτυγμένου πολιτισμού στην περιοχή τοποθετούνται γύρω στο 1.000 π.Χ. Η περιοχή υπήρξε κέντρο της Αυτοκρατορίας των Χμερ, που άκμασε από τον 9ο έως και τον 13ο-14ο αιώνα. Κατόπιν η χώρα πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία Ταϊλανδών και Βιετναμέζων. Το 1863 έγινε προτεκτοράτο της Γαλλίας, από την οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1953. Αν και επίσημα ουδέτερη κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, η χώρα βομβαρδίστηκε από την αμερικανική αεροπορία και έγινε θέατρο επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, καθώς η μεθόριός της αποτελούσε καταφύγιο των Βιετκόνγκ. Ταυτόχρονα, βρισκόταν σε εξέλιξη το αντάρτικο των Κόκκινων Χμερ, με αρχηγό τον Πολ Ποτ, για την κατάληψη της εξουσίας, κάτι που κατάφεραν το 1975. Το 1978 το Βιετνάμ εισέβαλλε στη χώρα για να σταματήσει τις δολοφονίες Βιετναμέζων από το καθεστώς, ξεκινώντας έναν πόλεμο που κράτησε μέχρι το 1991.
(πηγή: wikipedia)

Χρήματα:
Το επίσημο νόμισμα της Καμπότζης είναι το Riel. Ανεπίσημα όμως είναι το δολάριο. Όπου και να πάτε όλες οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια. Τα Riel (αυτά τα χάρτινα πατσαβούρα που με δυσκολία διακρίνεις το ποσό) χρησιμοποιούνται ελάχιστα και μόνο για πολύ μικρά ποσά. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε χρήματα σε Riel, περιμένετε και κάποια στιγμή θα σας δώσουν τα ρέστα σας στο νόμισμα αυτό. Προσοχή: σε αντίθεση με τα τοπικά χαρτονομίσματα που είναι σε αχρεία κατάσταση συνήθως, τα δολάρια πρέπει να είναι κολλαριστά. Ένα μικρό σκίσιμο, μια μουτζούρα ή ένα κάπως παλιό και τσαλακωμένο χαρτονόμισμα ίσως να μη γίνει δεκτό και να έχετε πρόβλημα να το χρησιμοποιήσετε. Εφοδιαστείτε με μικρής αξίας χαρτονομίσματα γιατί όταν οι αγορές σας είναι της τάξεως των $2-3, δύσκολα θα μπορούν να σας χαλάσουν το χαρτονόμισμα των $100.
$1 = 4000r

Κόστος ταξιδιού:
Όπως και στις περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, το κυριότερο έξοδο είναι το να φτάσεις (δες παρακάτω). Μετά η ζωή μπορεί είναι σχεδόν τσάμπα. Εξαρτάται πάντα από το τις επιλογές σου και το τι θες να κάνεις. Για να πάρετε μια ιδέα οι τιμές τον Σεπτέμβρη/Οκτώβρη του 2007 ήταν περίπου οι εξής:

Διαμονή (εξαρτάται και από το μέρος, την εποχή, την κατάσταση και το μέγεθος του δωματίου, αν το δωμάτιο θα έχει δικό του μπάνιο κτλ):
Δωμάτιο σε guesthouse με ανεμιστήρα $2-8
Δωμάτιο με A/C $10-20
Πολυτελές δωμάτιο $20 και πάνω

Φαγητό:
Σε αγορές και στο δρόμο από $0,5
Σε εστιατόριο τοπικό ή για backpackers $1-$3 το πιάτο
Σε εστιατόριο για τουρίστες $2-$5 το πιάτο

Γενικά έξοδα:
Μεγάλο μπουκάλι νερό $0,5
Μεγάλο μπουκάλι μπύρα $1-2
Μασάζ $4-6 οι 1 ώρα
Αναμνηστικό t-shirt $2-3
Moto με οδηγό για ολόκληρη μέρα $7-10 (εξαρτάται και από τις αποστάσεις)
Κάποιες επιπλέον τιμές θα αναφέρω και στην ιστορία.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
mpiftex σιγουρα οταν τελειωσει η ιστορια σου θα ειναι ενας καταπληκτικος
ταξιδιωτικος οδηγος για την Καμποτζη.
Περιμενω την συνεχεια και τις πληροφοριες σου.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Go2dbeach, xenos σας ευχαριστώ και τους δύο! ;)
Αποφάσισα να ξεκινήσω να γράφω για την Καμπότζη αφού για τη χώρα δεν υπάρχει ταξιδιωτική ιστορία ακόμα στο site και είναι κρίμα. Επίσης είναι η χώρα που έκατσα λιγότερο (κάτι παραπάνω από 3 βδομάδες) και έτσι θα μου είναι πιο εύκολο να γράψω με λεπτομέρειες αλλά να μην βγει τεράστιο.
Τέλος στο θέμα με τους ΤΟΠ 10 προορισμούς, πρόσεξα πως πολλά μέλη έχουν την Καμπότζη στη λίστα τους. Γι’αυτό αντί να γράψω μόνο την ιστορία, γράφω και γενικές πληροφορίες ώστε να είναι μια καλή αρχή για την προετοιμασία των μελλοντικών επισκεπτών. Κάποιοι ίσως θα βαρεθούν μέχρι να ξεκινήσω την ιστορία, αφού έχω 2 ακόμα posts με πληροφορίες. :)
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Πληροφορίες για την Καμπότζη (IΙ)

Πως να πάτε:
Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να φτάσετε στην Καμπότζη είναι να πάτε αεροπορικός μέχρι την Bangkok για την οποία οι πτήσεις είναι σχετικά φτηνές (πληροφορίες για να φτάσετε στην Ταϊλάνδη υπάρχουν εδώ) και από εκεί είτε αεροπορικώς είτε οδικώς να περάσετε στη γειτονική Καμπότζη.
Πτήσεις προς Pnohm Pehn και Siem Reap πραγματοποιούν οι Thai Airways και Bangkok Airways.
Αν προτιμάτε να το κάνετε οδικός μπορείτε εύκολα να πάρετε λεωφορείο ή τραίνο από την Bangkok έως τα σύνορα και από εκεί με shared-taxi (δες παρακάτω) να συνεχίσετε μέχρι την πρώτη σας στάση στην Καμπότζη.

Προσοχή: Στην Bangkok και ειδικά στην Khao San rd θα δείτε πολλά γραφεία να διαφημίζουν λεωφορεία που κάνουν το Bangkok – Siem Reap με ελάχιστα λεφτά. Προτού κλείσετε όμως θέσεις ξανασκεφτείτε το, αφού πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές απάτες. Η απάτη περιλαμβάνει: κλέψιμο στα σύνορα (στο διαβόητο πέρασμα Aranya Prathet – Poipet) αφού θα σας πουν πως η visa κοστίζει πολύ περισσότερο από τα $20 που στοιχίζει κανονικά, πολύωρη καθυστέρηση στα σύνορα λόγω φόρτου και για να ξεμπερδέψετε πιο γρήγορα θα πρέπει να κάνετε κάποιο “δωράκι” στον συνοριοφύλακα, λεωφορεία που δεν θα είναι εκεί για να σας παραλάβουν και θα σας ζητηθούν παραπάνω χρήματα για να βρεθεί άλλο, άφιξη στην Siem Reap αργά το βράδυ και το λεωφορείο θα σας αφήσει σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο και άλλα. Ο καλύτερος τρόπος κατά τη γνώμη μου είναι να το κάνετε ανεξάρτητα και στο τέλος θα γλιτώσετε χρόνο και χρήματα και δεν θα σας έχουν σπάσει και τα νεύρα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πως πέρασα εγώ τα σύνορα σε άλλο σημείο.

Αν είστε ήδη στην περιοχή υπάρχει δυνατότητα να περάσετε από εδάφους από και προς όλες τις γειτονικές χώρες. Η visa βγαίνει στα σύνορα και κοστίζει $20.

Mετακινήσεις:
Για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας το πιο συνηθισμένο μέσο είναι τα λεωφορεία, τα οποία όμως είναι παλιά και άβολα ενώ οι δρόμοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αν θέλετε να έχετε την άνεση σας, μπορείτε να ναυλώσετε ένα από τα πολλά taxi. Στις απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν πάνε τα μεγάλα λεωφορεία, πηγαίνουν pick up trucks, minivans και shared-taxis. Και τα τρία αυτά μέσα είναι τόσο φορτωμένα που κάθετε ο ένας πάνω στον άλλον (και αυτός πάνω σε σακιά). Επίσης κάποιες διαδρομές (πχ Battambang-Siem Reap, Siem Reap-Pnohm Pehn κα) μπορείτε να της κάνετε από το ποτάμι αλλά είναι λίγο τουριστική απάτη και τα ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται επικίνδυνα.

Μέσα στις πόλεις υπάρχουν tuk tuk και moto (μηχανάκια ταξί). Για μικρές αποστάσει στοιχίζουν έως $1 ενώ αν θέλετε να τα κλείσετε για ολόκληρη μέρα από $7 και πάνω. Ποτέ μην δεχτείτε την αρχική τους τιμή αφού θα είναι τουλάχιστον 2 φορές πάνω από την κανονική.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ωραίες και χρηστικές οι πληροφορίες σου mpiftex. Δεν κουράζουν καθόλου. Περιμένω τις εντυπώσεις σου για τη ζωή , τους ανθρώπους και τον ναό Ανγκορ που ειναι απ τα απωθημένα μου.
Αληθεύει οτι υπάρχουν κι άλλοι εξ ισου ενδιαφέροντες ναοί, σε μη τουριστικά μέρη;
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Σε ευχαριστώ Vegantos! Εκτός από την αφήγηση των δραστηριοτήτων μου και των αξιοθέατων που είδα, προσπαθώ θα συμπεριλαμβάνω στα γραπτά μου και τις εντυπώσεις μου για τα απλά και καθημερινά πράγματα, τη γνώμη που σχημάτισα για ανθρώπους και καταστάσεις και μικρές λεπτομέρειες που παρατήρησα.. Ελπίζω να μείνεις ευχαριστημένος!

Οι ναοί του Angkor είναι όντως τόσο εντυπωσιακοί όσο λένε αλλά θα τα γράψω αναλυτικά, κάνε υπομονή! :) Εκτός από την περιοχή του Angkor που είναι γεμάτη με ναούς μικρούς και μεγάλους, υπάρχουν και άλλοι ναοί διάσπαρτοι στη χώρα αλλά και στις γύρω χώρες (πχ Phimai και Phanom Khao στην Ταϊλάνδη και Wat Phu στο Λάος). Στους μη τουριστικούς ναούς που βρίσκονται μέσα στην Καμπότζη είναι δυστυχώς δύσκολο να φτάσεις, αφού δεν υπάρχουν καλοί δρόμοι και μέσα μεταφοράς. Πχ το Prasat Preah Vihear είναι πιο εύκολα προσιτό από την Ταϊλάνδη. Κάποιοι λιγότερο γνωστοί ναοί είναι αυτοί γύρω από το Kompong Thom, ο Preah Khan, η πόλη Koh Ker κα (όλοι αυτοί είναι στο βόρειο μέρος της χώρας). Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν πήγα σε κάποιον πέρα από του γνωστούς γιατί έπαθα αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι. Πας στο Angkor, βλέπεις τοοόσους ναούς και μνημεία μαζεμένα, παθαίνεις overdose και μετά δεν σε νοιάζει και πολύ να δεις και τα υπόλοιπα! Ειδικά όταν ξέρεις πως για να φτάσεις στα άλλα θα ταλαιπωρηθείς, θα σου πάρει αρκετό χρόνο και θα τα πληρώσεις “ακριβά”. Πάντως αν πας στην Καμπότζη αποφασισμένος να δεις όσο περισσότερους ναούς γίνεται, ναι υπάρχουν πάρα πολλοί εκτός από αυτούς στο Angkor!

υγ. Όσο ήμουν στο Λάος, πήγα στο Wat Phu ο οποίος είναι πολύ όμορφος ναός αλλά λιγότερο εντυπωσιακός από το Angkor Wat (φυσικά). Όμως ότι το βλέπεις χωρίς τις ορδές τουριστών είναι κάτι που αξίζει. Φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει για τους ναούς μέσα στην Καμπότζη.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
mpiftekaki πότε πήγες και το έκρυβες ?????
βλέπεις εδώ υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και ζηλιάρηδες ...βλέπε (xenos vagantos ) εγώ καθόλου!!!!! σημειώνω γιατί θα τα χρειαστώ σύντομα !!!!!
εισαι ο καλύτερος μου !!!!
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
βλέπεις εδώ υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και ζηλιάρηδες ...βλέπε (xenos vagantos ) εγώ καθόλου!!!!! σημειώνω γιατί θα τα χρειαστώ σύντομα !!!!!
εισαι ο καλύτερος μου !!!!
Ρενάτα, το επόμενο ταξίδι θα ναι προς τα εκεί; Πότε;
(Να ξέρω ...αν θα ζηλέψω :haha:)
Κι εμείς προς τα κει λέμε ( Το λέγαμε και για φέτος , αλλά καταλήξαμε τελείως αντίθετα)
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Renata ποτέ δεν το έκρυψα!!! :bleh: Τόσους μήνες στην ΝΑ Ασία, λες να μου ξέφυγε η Καμπότζη; χεχε (βέβαια μου ξέφυγαν άλλες κι άλλες χώρες αλλά τις άφησα για την επόμενη φορά :)).

Αλήθεια πότε με το καλό λες να πας; Θα σου πω αυτό που λέω σε όλους: η Ασία θέλει χρόνο! (το ξέρεις άλλωστε, δεν είσαι πρωτάρα στην περιοχή) Γι'αυτό μάζευε μέρες άδειας! Αν είναι να πας και στις 3 χώρες στο ίδιο ταξίδι μην πας από 5 μέρες στη κάθε μια γιατί δεν θα πάρεις μυρωδιά! :D
 

Markos

Member
Μηνύματα
132
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Ταϊλάνδη
Ταξίδι-Όνειρο
Τανζανία - Ζανζιβάρη
Πραγματικά εξαιρετικές περιγραφές!!! Συγχαρητήρια!!!

Το πιθανότερο τον Νοέμβριο που θα ξαναπάω Ταϋλάνδη, θα περάσω και από Καμπότζη... για να δούμε...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.387
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom