Κρασιά του Κόσμου

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Τον τομέα κρασί δεν τον κατέχω. Το χταπόδι όμως ναι, οπότε επιτρέψτε μου να βγω λίγο off-topic.
Anny, (και εκλεκτοί συμφορουμίτες του τόπικ), 100% όπως τα λες, σε κάθε πρόταση, οδηγός!
Το θέμα κρασί, δεν το έχω ούτε εγώ. Εκτός από τις γυαλιστερές και τις γαρίδες, που τις έχω παραγγείλει για αύριο, τα υπόλοιπα είναι από τα χεράκια μου, χθεσινή εξόρμηση, ψαροντουφεκάς δεκαετίες. Μεγάλο πάθος όμως και με τη μαγειρική των αλιευμάτων, θα ετοιμάσω εξ'ολοκλήρου το τραπέζι. Έχω καθαρίσει ήδη τρεις σακκούλες αχινούς, το χταπόδι το έχω παραγουλιάσει στο βράχο μισή ώρα, ΔΕΝ φθάνει όπως το λες και καλύτερα να το φύλαγα στον καταψύκτη. Τέτοια καλή ψαριά όμως πρέπει να τιμηθεί δεόντως, ιδιαίτερα ο συγχρονισμός της με μια ειδική περίσταση! Στο βαθύ τηγάνι έχω ξανακάνει πολλές φορές, δυσκολεύει κάπως, το αφήνω πολύ ώρα να σιγοβράσει στον εαυτό του, αλλά ας αφήσουμε για άλλο τόπικ τις λεπτομέρειες. Έχω παρατηρήσει πάντως ότι με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος του το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά διαφορετικό, πιθανολογώ ότι έχει να κάνει με την περιοχή αλίευσης, που αλλάζει και την περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό αλλάζει και τη σχέση του με το κρασί που με ευχαριστεί κάθε φορά, δεν πίνω ούζο, με τη μέθοδο όμως του trial & error.
Ο ροφός, το κεφάλι του δηλαδή, είναι η καλύτερη ψαρόσουπα κατά τη γνώμη μου. Λόγω μεγάλης ποσότητας σάρκας, τεράστια μάγουλα, ο συνδυασμός με το κρασί είναι βασικός! Η προσθήκη του σαφράν και του κρασιού στο μαγείρεμα, που δεν γίνεται σε συνηθισμένες ψαρόσουπες μεγάλων ψαριών, τουλάχιστον στα Ελληνικά σπίτια, θα δώσει κάτι διαφορετικό στη γεύση, ελπίζω να μην ξεφύγει και καταστρέψει είτε το φαγητό είτε το κρασί. Μελετώ τις προτάσεις του maltakia και επανέρχομαι.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Αφού είναι από τα χεράκια σου, τότε όλα οκ. Καλοφάγοτο! :D
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Montrachet,Condrieu,χαμός γίνεται.Εδώ μιλάμε για μεγάλο τραπέζι.

Προσωπική μου άποψη πάντα.
Αν θες φυσαλίδα για ξεκίνημα,βάλε σαμπάνια.Τα prosecco είναι πολύ "λίγα".
Εναλλακτικά βάλε Γαλλικό ή Νεοζηλανδικό Sauvignon Blanc και αν θες να πας σε Chardonnay κοίτα προς Chablis μεριά.

Στο κυρίως σου,προσωπικά θα άφηνα τα Condrieu για διαφορετική περίσταση.
Νομίζω ότι είσαι πολύ καλά με ένα Montrachet (μη κολλάς στο Puligny,όλα τα Montrachet είναι τυπικότατα) και μάλιστα αν παίξεις και με Chablis στην εισαγωγή θα δεις μέσα σε ένα γεύμα τις δυο καλύτερες εκφράσεις του Chardonnay με ανάλογα πιάτα στο καθένα.Αντίστοιχα και τα Mersault είναι πολύ μεγάλα.


Βάλε κι ένα Moscato D'Asti στο κλείσιμο,να φύγει κι η ψαρίλα με γλύκα και φυσαλίδα και πες μου διεύθυνση και τι θες να φέρω...:haha:
Maltakias άριστος! το τραπέζι είναι όντως ιδιαίτερο, από αυτά που φτιάχνεις ο ίδιος και γουστάρεις και αφιερώνεσαι! Για σαμπάνια σκέφτηκα κι εγώ στην αρχή, όχι ότι ήξερα το λόγο! η ιδέα του chablis ως εισαγωγικού κρασιού επίσης μου αρέσει για την κατανόηση του συνόλου, όπως και το γλυκό τελείωμα. Το condrieu από ό,τι είδα και αλλού φαντάζει σαν πείραμα εδώ. Με τις σαμπάνιες τι γίνεται?
Εν τω μεταξύ πρέπει να τα ψωνίσω τα κρασιά αύριο.
1) σαμπάνια ? ή Chablis
2)Montrachet
3)Moscato D'Asti
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Με τις σαμπάνιες τι γίνεται?
Πάρε μια Louis Roederer και έλα να μου πεις.Εναλλακτικά παίξε με μια Veuve Clicquot.Πάντως ότι και να επιλέξεις ταιριάζει άψογα με ωμά θαλασσινά.

Κανονικά θέλεις Vintage Champagne για να το απογειώσεις,αλλά μη το παρακάνουμε,και οι NV (Non-Vintage) μια χαρά είναι.
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Λοιπον ένα-ένα με την σειρα.
Το χταπόδι θέλει 50 χτυπήματα σε βραχο και μετά παραγούλισμα μέχρι να «κατσαρώσουν» οι άκρες των πλοκαμιών του. Μιλώ εκ πείρας…
Οι προτάσεις του maltakia άψογες! Στην σαμπάνια επαυξάνω για την Vintage tou Roederer και οσο κι αν ακουστει αιρετικό θα σου πρότεινα τόσο να συνοδεύσει την σούπα όσο και να αντικαταστησεις το κρασι που θέλεις να βάλεις στην σουπα με σαμπάνια.
Τωρα για τα όστρακα και τους αχινούς ένα Soave-΄όποιο βρείς-
Το χταπόδι –λογω κοκκινου κρασιού-ένα Riesling Hugel Jubilee(ανοιγμένο 3 τεταρτα πριν)
Για τις πένες ένα Μouton Cadet Graves tou Rothschild
Για τελος ένα Icewine καναδεζικο
Όλα αυτά μια άλλη αποψη….
Υπαρχει βέβαια και ελληνική προσέγγιση στο θέμα…….Ξεκινάμε με μια Floara di Munte ,συνεχίζουμε με βαρέλι Ασύρτικο του Αργυρού για το μαλάκιο, ένα ροζέ 14-18 της Γαιας για να αντιμετωπισω το κονιάκ και στον ροφο ένα Chardonnay 24 του Πυργάκη…Τελος με ουίσκυ 18 ετων!!!
Τωρα τι θα έκανα εγω? Brut σαμπάνια διπλα στα πιάτα(το χταποδι με ασπρο κρασί και τις γαριδες με ρούμι ασπρο).Θα συνέχιζα με Chardonnay για τον ροφο και θα τελειωνα με Gewurztraminer Selection de Grains Nobles 2001
O κόσμος της γεύσης είναι περιπλοκος και μυστηριώδης αλλά πάντα διαθέσιμος για εξερευνηση.Να περάσεις καλά…. σε ένα βραδυ που προοιωνιζεται θαυμάσιο!!!!!!!
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Brut σαμπάνια διπλα στα πιάτα(το χταποδι με ασπρο κρασί και τις γαριδες με ρούμι ασπρο).Θα συνέχιζα με Chardonnay για τον ροφο και θα τελειωνα με Gewurztraminer Selection de Grains Nobles 2001

Ευχαριστώ πολύ! Πολύ καλή ιδέα, για κρασιά και γαρίδες. Θα μελετήσω ένα ένα και τα υπόλοιπα, έχω πια πολύ homework και λίγο χρόνο! Απογείωση!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Vintage ονομάζονται οι χρονολογημένες Σαμπάνιες,που προέρχονται από εξαιρετικές χρονιές και εμφανίζονται περίπου 3-4 φορές ανά δεκαετία,όχι απαραίτητα ίδιες για κάθε οίκο.

Οι ποιότητες των εμφιαλώσεων για τους μεγάλους οίκους είναι σε τόσο ψηλά επίπεδα που ότι και να διαλέξεις από τις Vintage μεγάλων οίκων που κυκλοφορούν θα πέσεις σίγουρα σε κάτι καλό.

Θεωρώ καλό να αποφύγω να μιλήσω για Dom Perignon,Cristal,Grand Dame κλπ γιατί τα ποσά είναι χοντρά κι επίσης δεν έχω προσωπική άποψη επ'αυτών.Επίσης καλό είναι για κάποιον που θέλει να πιει τις κορυφαίες ετικέτες των οίκων -ασχέτως αν διαθέτει ή όχι χρήματα- να ξεκινήσει από πιο χαμηλά και να ανέβει σιγά-σιγά,ώστε να εκτιμήσει πραγματικά το πίνει.Αυτό ισχύει γενικότερα για τα κρασιά.
 
Μηνύματα
1.620
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Vasileti εσύ κάνεις υπερπαραγωγή!! Ελπίζω να γιορτάζεις κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο και να περάσετε θαυμάσια :) Επίσης μου έχει πέσει το σαγόνι από τις προτάσεις που διαβάζω από maltakia, pigi dikaiou και λοιπούς...
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Vintage ονομάζονται οι χρονολογημένες Σαμπάνιες,που προέρχονται από εξαιρετικές χρονιές και εμφανίζονται περίπου 3-4 φορές ανά δεκαετία,όχι απαραίτητα ίδιες για κάθε οίκο.
Συνδυάζοντας προτάσεις maltakias, pigi_dikaiou πάω για:
Louis Roederer Brut Vintage
Chassagne Montrachet
Moscato D'Asti
Πολλά ευχαριστώ
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Λοιπόν,σήμερα είχαμε Leon Beyer,Cuvee des Comtes d'Eguisheim,Gewurztraminer,2003

υ.γ. In your face Nedelja :bleh:
Nedelja περιμένουμε την παρέμβασή σου. :D
Σαν νεά και ταπεινή μαθήτρια δε θα πέσω στο επίπεδο του δάσκαλου...:bleh:
(φταίω βέβαια εγώ τώρα να τα κάνω πλακάκια με panpan και να πιούμε τα κρασιά οι 2 μας;;;:haha:)

Πάντως το Gewurztraminer ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση γιατί είναι αγαπημένη ποικιλιά...το ινδικό ευτυχώς όχι...το θεωρώ λίγο βαρετό...βαράτε αλύπητα...:)

Άντε να αναφέρω κι ένα κρασί που με εξέπληξε ευχάριστα, επιλογή φίλου που συνόδευσε τη paella mixta φτιαγμένη από τα χεράκια μου σε αυθεντική καταλανική παεγιέρα... Μαλαγουζιά-Μάτσα από μαλαγουζιά βιολογικής καλλιέργειας. Τσακίσαμε και μια κούτα γλυκά...(έγκλημα κανονικό) μαζί με τις Ακακίες Κυρ-Γιάννη Sparkling που επιβεβαίωσαν την αγάπη μου για το ξινόμαυρο.
οχι τίποτα άλλο αλλά να αναφέρουμε και κανένα κρασάκι που αντέχει η τσέπη του προλεταριάτου γιατί κοντεύει ο δάσκαλος να μας κάνει μπουρζουαζία...:haha::bleh:.

Υ.Γ1 Vasileti δε βάζεις και κανένα σερβίτσιο παραπάνω;

Υ.Γ2 Το φρέσκο χταπόδι και ειδικά από τις θάλασσες στα μέρη μου αξία ανεκτίμητη αλλά όντως θέλει πολύ χτύπημα....τα καλά κόποις κτώνται...:)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.260
Μηνύματα
885.398
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom