Ρωσία Κρασνοντάρ και πέριξ, μια άλλη άποψη της Ρωσίας

Μηνύματα
1.990
Likes
6.322

Γεια σε όλους και πάλι!!
Είχα σκεφτεί να γράψω για το ταξιδάκι μου στη Μόσχα, τρία χρόνια πριν.. Αλλά, ως δημοφιλής και γνωστός προορισμός που είναι, με έχετε προλάβει προ πολλού, με ωραίες περιγραφές και περιεκτικά θέματα. Οπότε, ας μιλήσουμε για μέρη της νότιας Ρωσίας, κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Από εκεί "έκλεψα" τη σύζυγο, αναγκαστικά ανακάλυψα και αυτή την πλευρά της Ρωσίας :)
Ένα χρόνο μετά τη Μόσχα λοιπόν, Οκτώβριος 2012, ήρθε ο καιρός να επισκεφτώ το Krasnodar, όπου θα γνώριζα και την πεθερά :xalara:. Δεν ήξερα βέβαια ότι στην πορεία θα πήγαινα και στα παράλια (Gelenzhik) και σε μαγευτικό ορεινό προορισμό (Mezmay)... Ας τα πάρουμε με τη σειρά..
Το εισιτήριο κλεισμένο με πτήση charter, σχεδόν πάντα προτιμάω το Μουζενίδη γι' αυτά τα ταξίδια, λόγω καλών τιμών συνήθως, ευκολίας στην έκδοση visa, και απευθείας πτήσεων για πάρα πολλές πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, πέταξα για Rostov on Don, απέχει περίπου 300 χμ από το Krasnodar (προς βορρά), οι τιμές για εκεί είναι αρκετά φθηνότερες.
Η πτήση από Θεσσαλονίκη ήσυχη, οι διαδικασίες με τα immigration forms στο αεροδρόμιο του Rostov μου ήταν οικείες αυτή τη φορά, οπότε εξήλθα του, επιεικώς ελεεινού, κτιρίου αφίξεων και να το κορίτσι μου, να με περιμένει κουμπωμένη μέχρι πάνω.. Τέλη Οκτώβρη βλέπετε, στην περιοχή εκείνη είχε ήδη κρύο. Εμείς βέβαια θα βλέπαμε εντελώς άλλο καιρό στον προορισμό μας, η περιοχή του Krasnodar έχει πιο ζεστό κλίμα, παρόμοιο με της Ελλάδας θα έλεγα, θα καταλάβετε. Μαζί με τη γυναίκα μου, περίμενε και ο σοφέρ, χεχε!! Ο προσωπικός οδηγός της αφεντικίνας της πεθεράς μου, τον έστειλαν να με παραλάβει με ένα Toyota Camry, έτσι να νιώσω λίγο "καπιτάλας" στη χώρα που έχει φτάσει πλεόν στο απόλυτο καπιταλισμό, μετά τον απόλυτο κομμουνισμό (τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις)... Στη διαδρομή συνειδητοποίησα τι σημαίνει οδήγηση και οδηγοί στη Ρωσία! Παιδιά, όλα τα βίντεο που κυκλοφορούν είναι απλά η καθημερινότητα. Ο τύπος, για να μην κολλήσει στην ουρά που φαινόταν ατελείωτη, πέρασε δεξιά ανάμεσα στους κώνους - δηλαδή στο κλειστό κομμάτι του δρόμου μιας και γινόταν έργα παρακάτω- και το σανίδωσε! Μόλις βρήκε ευκαιρία, ξανά στον κανονικό δρόμο με κάτι μανούβρες που αν τις έκανε το Polάκι μου, ακόμα θα μετρούσα τούμπες.. Σχεδόν όλοι έχουν στο ταμπλώ ένα προειδοποιητικό beeper για κάμερες και τροχαία, όπως και dvr κάμερα, για ευνόητους λόγους.. Έτσι πέρασαν τα χιλιόμετρα μέχρι την πόλη του Krasnodar, με όμορφη φύση, άσχημα κτίρια και σκ***ά δρόμο.. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος είναι κουκλί :haha:
Βραδάκι στο διαμέρισμα της γυναίκας, χάζεμα της θέας από τον δέκατο τέταρτο όροφο μιας τυπικής καινούριας ρωσικής πολυκατοικίας, τσάι, σούπα borsh, γλυκό και γνωριμία με τη Vera. Η πεθερά μου είναι 13 χρόνια μεγαλύτερή μου, αλλά ας τη λέμε πεθερά:bounce:. Κουρασμένος ήμουν, είχα και δύο εβδομάδες μπροστά μου, οπότε γρήγορα ύπνος.. Έτσι ξεκίνησα λοιπόν, έτσι ξεκίνησα, που λέει και ο Μπικάκης..

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Αααχ εσύ έχεις βαλθεί να με ξεκάνεις. Το βλέπω εγώ… Περιοχές μια ανάσα από τον "απαγορευτικό" (?) βόρειο Καύκασο που αποτελεί άλλον έναν ευσεβή πόθο.
напиши я стою... фото пожалуйста! (κι αν δεν το'πιασες - που θα'πρεπε - ενεργοποίησε τη σύζυγο)
 
Last edited:
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Αααχ εσύ έχεις βαλθεί να με ξεκάνεις. Το βλέπω εγώ… Περιοχές μια ανάσα από τον "απαγορευτικό" (?) βόρειο Καύκασο που αποτελεί άλλον έναν ευσεβή πόθο.
напиши я стою... фото пожалуйста! (κι αν δεν το'πιασες - που θα'πρεπε ενεργοποίησε τη σύζυγο)
Απαγορευτικό;;; Χμμ.. Σκοπεύουμε να ανέβουμε στο Ελμπρούζ ίσως, ή όχι; Γιατί εγώ το έχω βάλει κι αυτό στη λίστα :innocent:
Όσο για φωτογραφίες, έρχονται κι αυτές.. απλά μόλις τώρα προέκυψαν..ούζα..o_O
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
απλά μόλις τώρα προέκυψαν..ούζα..o_O
Ούζο; Ντροπή! Βοτκα παγωμένη με τουρσί αγγούρι φίλτατε
Τσετσενία, Ινγκουσετια και Νταγκεστάν δεν τα λες και τα πιο ασφαλή μέρη στη Ρωσία
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Ούζο; Ντροπή! Βοτκα παγωμένη με τουρσί αγγούρι φίλτατε
Μας "ξετέλεψε" η βότκα εκ Ρωσίας, πρέπει να κάνουμε λίγες εβδομάδες υπομονή για ανεφοδιασμό. Τουρσί και να θέλω, δεν προλαβαίνω. Η σύζυγος δεν αφήνει περιθώρια:shock:
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.208
Likes
5.674
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Έτσι παιδιά, να μην προλαβαίνουμε να διαβάζουμε ιστορίες! Για να δούμε και την νότια Ρωσία λοιπόν!
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Κρασνοντάρ λοιπόν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας ή επαρχίας Kuban (όχι Cuban, αγαπητοί λάτρεις του ατίθασου νησιού.. :) ).. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Εκατερινοντάρ, που σήμαινε "Δώρο της Αικατερίνης", ως αναγνώριση της παροχής γης από τη Μεγάλη Αικατερίνη στην περιοχή του Kuban στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση μετονομάστηκε σε Κρασνοντάρ.
Η περιοχή γενικότερα έχει σούπερ κλίμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ρωσία, είναι πλούσια, παράγει πολλά αγροτικά προϊόντα και θεωρείται παραθαλάσσια από τους υπόλοιπους Ρώσους. Μόλις 150 χλμ είναι αυτά από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, βλέπετε!
Στα του ταξιδιού μας τώρα. Αν και από τότε ξαναπήγα άλλες δύο φορές, χρειάστηκε καλό refresh μέσα από τις φωτογραφίες για να σας δώσω λεπτομέρειες. Περάσαμε περίπου 8 μέρες στην πόλη, οι υπόλοιπες ήταν στα άλλα δύο μέρη που ανέφερα στον τίτλο. Η κεντρική οδός (Krasnaya) βοηθάει να δεις πάρα πολλά, τις Κυριακές γίνεται πεζόδρομος και περιττό να αναφέρω ότι γεμίζει από κόσμο κάθε ηλικίας που περπατάει, κουβεντιάζει, φωτογραφίζει και ακούει μουσική από μεγάφωνα στο δρόμο. Κάτι παρόμοιο με την πλατεία στο χωριό μου είκοσι χρόνια πριν δηλαδή, και ΔΕΝ το λέω ειρωνικά. Πριν μπούμε στις καφετέριες και στα net cafe, τότε που το ζαχαροπλαστείο μετρούσε. Τελοσπάντων..
Στην αρχή της Krasnaya υπάρχει η κεντρική αίθουσα συναυλιών, στη συνέχεια περνάει κανείς από την αψίδα του θριάμβου (όλοι δικαιούνται μία..), το μνημείο της Μεγάλης Αικατερίνης, μνημείο προς τιμήν του στρατού των Κοζάκων, κι άλλο μνημείο (γλυπτό) που αναπαριστά τους Κοζάκους να γράφουν γράμμα στο Σουλτάνο. Όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να τα δεις και να τα φωτογραφίσεις μέσα σε ένα απόγευμα. Πόσο μάλλον εμείς, που περπατήσαμε την πόλη ουκ ολίγες φορές.. Προς το τέλος της Krasnaya και αριστερά (αν θυμάμαι καλά), μετά από λίγο περπάτημα ακόμη, βρίσκεται στρατιωτικό μουσείο, με εκθέματα και στεγασμένα αλλά και open air, με άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα Katyusha (για τους γνωρίζοντες το ομώνυμο τραγούδι) και ελεύθερη είσοδο! Καλό, ε; Περίεργο για τη σημερινή Ρωσία βέβαια.. IMG_6695.jpg IMG_7097.jpg
Νιώσαμε πραγματικά δέος, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, για την ιστορία, τις αλλαγές και την πίστη ανθρώπων σε κάτι διαφορετικό. Το βλέπεις στα πρόσωπα ειδικά των ηλικιωμένων, που έχουν βιώσει ταχύτατες και έντονες καταστάσεις κάθε είδους σ΄αυτή τη χώρα. Κοντά στο στρατιωτικό μουσείο υπάρχει κι άλλο πάρκο φυσικά, πολύ όμορφο ειδικά άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, με τεχνητές λίμνες και δυνατότητες για παιχνίδι, φαγητό κτλ.
Ο καθεδρικός του Alexandr Nevskyi είναι επίσης κοντά για να πας με τα πόδια, όπως και ο βοτανικός κήπος. Να μερικά από αυτά που είχε το κέντρο της πόλης, η οποία δεν έχει μετρό, αντίθετα έχει υπερ-γεμάτα τραμ και λεωφορεία, και όχι ευγενικούς "αντιπάλους" στη μάχη για επιβίβαση... Οι φωτογραφίες από το Κρασνοντάρ είναι και από τις άλλες δύο φορές που πήγα, αν και ο καιρός ήταν παρόμοιος Οκτώβριο και Μάιο (τύχη..). IMG_7216.jpg IMG_7224.jpg
Α, φυσικά παρακολουθήσαμε παράσταση μπαλέτου, μη ρωτάτε παραπάνω στοιχεία, νύσταξα.... :icon_redface: Είχε προηγηθεί μια πραγματικά εκπληκτική παράσταση στην προηγούμενη επίσκεψή μου στη Ρωσία στο θέατρο του Κρεμλίνου στη Μόσχα, όπου ειλικρινά "χάζεψα".. Αυτή εδώ ήταν κάπως βαρετή, μέχρι και η σύζυγος που τα λατρεύει, αποδέχθηκε τη βαρεμάρα. Γι' αυτό μετά επισκεφτήκαμε το Mr. Drunkee μπαρ, από εκεί και η τελευταία φωτό.. Να το τιμήσετε, είτε συνοδεύεστε είτε όχι..
Από φαγητό, όταν δε φτιάχναμε σπίτι borsh και pelmeni, τα οποία λατρεύω, πηγαίναμε σε κάθε είδους sushi εστιατόριο που έχει η πόλη, και έχει πολλά. Οι Ρώσοι συνηθίζουν να τρώνε πολύ sushi, και το φτιάχνουν εξαιρετικά, με πολλές παραλλαγές. Από καφετέριες, μην περιμένετε πολλά στο δικό μας στυλ, η καφετέρια των Mc Donalds' στο κέντρο της Krasnaya είναι πολυσύχναστη και με καλή ποιότητα. IMG_9462.JPG IMG_7296.jpg
Η συνέχεια είχε μια ξαφνική σκέψη της πεθεράς νομίζω, για διήμερο σε ορεινό προορισμό, το Mezmay. Ακόμα το έχω στο νου μου, και έγινε η αφορμή για περαιτέρω ψάξιμο προορισμών στο βόρειο Καύκασο, μιας και η φύση και οι εικόνες που αποκομίσαμε από εκεί αποδείχθηκαν ανεπανάληπτες. Στο επόμενο post, φίλε @hydronetta .. ;) Περισσότερες φωτογραφίες στο link που παραθέτω για το σχετικό άλμπουμ..
http://www.travelstories.gr/community/gallery/albums/krasnodar-Ρωσία.701/
 
Last edited:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Από φαγητό, όταν δε φτιάχναμε σπίτι borsh και pelmeni, τα οποία λατρεύω..[/USER] .. ;)
Tα λατρεύω κι εγώ, οπότε αν σας πλημμυρίσουν φιλάνθρωπα συναισθήματα με πολύ μεγάλη μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχομαι πρόσκληση για γεύμα.
Επίσης εκεί που απόδιωχνα το βόρειο Καύκασο από το μυαλό μου πάλι έφερες τα πάνω κάτω και νομίζω θα με ξεκάνεις στα επόμενα κεφάλαια.
Όταν δε είδα ότι πετάει και στο Krasnodar και στο Mineralnye Vody η Pegasus εκεί άρχισα να ψάχνομαι στο ιντερνετ.
ΥΓ τεχνικής φύσεως. Βάζε τις εικόνες μέσα στο κείμενο και μεγαλύτερες. Και όχι οριζόντιες οι κάθετες! με ξελαίμιασες! Это твоя женщина? очень симпатичная девушка! (κανά λάθος θα το'κανα δε μπορεί, πάντως το νόημα το πιάσατε)
ΥΓ Εκείνο το Καμτσάτκα γιατί το έγραψες, για να με ποτίζεις χολή καθε φορά που θα το βλέπω;;;;
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Να ΄σαι καλά για το κοπλιμέντο, θα το εκτιμήσει η κυρία..!
Όσο για τις φωτογραφίες, να μην ανεβάζω γενικά όσες έχουν τραβηχτεί κάθετες; Γιατί στο φάκελο είναι κανονικά,τις έχω φτιάξει όλες, αλλά μετά μου τις βγάζει για ξελαίμιασμα (τι είπα τώρα...:D )
Για Καύκασο που λες, έχω λιώσει στο διάβασμε τις τελευταίες μέρες, μας καρφώθηκε η ιδέα να ανέβουμε το Ελμπρούς το ερχόμενο καλοκαίρι. Για τις πόλεις που ανέφερες και γενικά για Ρωσία έχει και πτήσεις ο Μουζενίδης, φαντάζομαι το γνωρίζεις, απευθείας από Θεσσαλονίκη το χειμώνα και από σχεδόν όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Αλλά αν πρόκειται για Κρασνοντάρ, εγώ προτιμώ την πτήση για Ροστόβ, λόγω διαφοράς στην τιμή.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Για τις πόλεις που ανέφερες και γενικά για Ρωσία έχει και πτήσεις ο Μουζενίδης, φαντάζομαι το γνωρίζεις, απευθείας από Θεσσαλονίκη το χειμώνα και από σχεδόν όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Αλλά αν πρόκειται για Κρασνοντάρ, εγώ προτιμώ την πτήση για Ροστόβ, λόγω διαφοράς στην τιμή.
Για τον Μουζενίδη δεν το έχω ψάξει ποτέ. Υποθέτω είναι πτήσεις charter. Η pegasus πετά μέσω Κων/πολης μόνο σε Krasnodar & Mineralnye στην περιοχή.
Βασικά μου ταξαν να με φιλοξενήσουν στο Vladikavkaz κι ελπίζω να μην το ξεχάσουν μέχρι του χρόνου (αν και θα φροντίσω να τους το θυμίσω). Για να αναρριχηθώ σε βουνά πλέον το βλέπω αδύνατον.:cry:
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Για τον Μουζενίδη δεν το έχω ψάξει ποτέ. Υποθέτω είναι πτήσεις charter. Η pegasus πετά μέσω Κων/πολης μόνο σε Krasnodar & Mineralnye στην περιοχή.
Βασικά μου ταξαν να με φιλοξενήσουν στο Vladikavkaz κι ελπίζω να μην το ξεχάσουν μέχρι του χρόνου (αν και θα φροντίσω να τους το θυμίσω). Για να αναρριχηθώ σε βουνά πλέον το βλέπω αδύνατον.:cry:
Χμμ.. Να τους το θυμίσεις οπωσδήποτε, "αλλιώς θα πάω σε άλλους" να πεις!!
Είναι πτήσεις charter, ναι, αλλά πλέον σε πολύ καλή συχνότητα. Μέσω του site τους τα βλέπω, δεν ασχολούμαι φυσικά με τα οργανωμένα πακέτα, απλά πτήσεις. Και είμαι πολύ ευχαριστημένος μέχρι στιγμής.
Για πες τώρα, τι να κάνω με τις φωτογραφίες; Υπάρχει τρόπος να τις περιστρέφω εγώ σαν uploader, ή απλά να μην ποστάρω όσες τραβήχτηκαν κάθετες;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.678
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom