Ρωσία Κρασνοντάρ και πέριξ, μια άλλη άποψη της Ρωσίας

Μηνύματα
1.540
Likes
3.933

Οι μέρες στο Κρασνοντάρ περνούσαν κάπως έτσι, με κύριο χαρακτηριστικό το πολύ περπάτημα. Κάποιες φορές απλά επειδή θέλαμε, άλλες επειδή έτσι έκρινε ο οδηγός του τραμ ή λεωφορείου..Ρωσία είναι αυτή, τα απρόοπτα δεν είναι τόσο "απρόοπτα"..:eek:
Και τότε ήρθε η ιδέα. Όχι σε μένα, μη σκεφτεί κανείς ότι ήξερα και από χθες αυτές τις περιοχές προς τη Δημοκρατία της Αντιγκέα (Adigean Republic). Η πεθερά το σκέφτηκε, μαζί με τη σύζυγο το σκεφτήκανε καλύτερα, κι εγώ απλά, δημοκρατικά πείστηκα..
Θα πηγαίναμε στην περιοχή της οροσειράς και του φαραγγιού Guama, έχοντας κλείσει τηλεφωνικά ένα τρίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο χωριό Mezmay. Πρόκειται για δημοφιλή ορεινό προορισμό για τους Ρώσους της περιοχής, σε πολύ όμορφο περιβάλλον, αλλά σε καμία των περιπτώσεων μην περιμένετε ανέσεις χειμερινού ευρωπαϊκού θέρετρου.
Να ‘μαστε λοιπόν στο Honda Civic της πεθεράς μου (απορώ ειλικρινά πώς σκέφτηκε να πάρει τέτοιο αμάξι για δρόμους σαν της Ρωσίας..), εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα για το διήμερο. Αφήσαμε πίσω την πόλη και πήραμε το δρόμο προς Maykop, νοτιοανατολικά του Κρασνοντάρ. Μουσική στο αυτοκίνητο, καφεδάκια, γλυκό (απαραίτητο συνοδευτικό του καφέ για κάθε Ρώσο που σέβεται το εαυτό του) και πάνω απ’ όλα τα μάτια μας ανοιχτά για να μη συμβεί τίποτα απρόοπτο, ξέρετε, σαν αυτά που κυκλοφορούν σε αμέτρητα βίντεο στο ίντερνετ… Ευτυχώς, δε συνέβη σε εμάς. Σε διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο που πηγαίναμε, βλέπουμε κίνηση, σταματάμε και διαπιστώνουμε ότι μόλις πριν ελάχιστο χρόνο είχανε «φιληθεί» δύο αυτοκίνητα. Ασθενοφόρο δεν είχε έρθει ακόμα, ούτε αστυνομία φυσικά (αυτοί έρχονται στο τέλος..χαχα!), αλλά διαπίστωσα πόσο έτοιμοι είναι σε αυτό το έθνος για κάθε δυσκολία. Από διάφορα αυτοκίνητα που είχαν σταματήσει, οι άνθρωποι έβγαλαν κάθε είδους πρώτη βοήθεια, απομάκρυναν μια τραυματισμένη γυναίκα από το αυτοκίνητο, της καθαρίζανε το κεφάλι με νερό, είχαν γάζες, βότκα για τον πόνο, είχαν τα πάντα! Είναι μάλλον αυτό που μου λέει συνέχεια η γυναίκα μου, ότι έχουν μάθει να επιβιώνουν μόνοι τους, δεν περιμένουν τίποτα από το κράτος πλέον.. Η πεθερά κατέβηκε να δει και να βοηθήσει, πήρα κι εγώ ένα πεντόλιτρο νερό που είχαμε, το αφήσαμε εκεί και φύγαμε, δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι άλλο. Τι τα ήθελες, η καημένη η Βέρα επηρεάστηκε φαίνεται από τα αίματα και τα σχετικά (ενώ της είπαμε να μην πάει..), δεν μπορούσε να οδηγήσει, έκανε στην άκρη, την πήραν τα δάκρυα και «κατέβασε» καναδύο τσιγάρα να συνέλθει. Συνεχίζουμε....στο υπέροχο οδικό δίκτυο της Ρωσίας.. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι άποψη έχουν οι πιο πολλοί, σας δίνω ένα παράδειγμα του παρελθόντος και συνεχίζω..

Την πρώτη φορά που η σύζυγος είχε έρθει στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε στην Κρήτη όπου έμενα τότε. Κατά τη διαδρομή λοιπόν προς Ρέθυμνο, το θυμάμαι ακόμα που μου είπε «what a nice road!”…Της λέω «αυτοί οι δρόμοι σ’ αυτό το νησί με αυτούς τους οδηγούς είναι από τους χειρότερους στην Ελλάδα, πλάκα με κάνεις;;!» Και μου απαντάει γελώντας “You haven’t been in Russia yet, come and you will see”.. Ειλικρινά, δεν το πίστεψα, έχοντας στο μυαλό μου την εικόνα μιας πολύ ισχυρής χώρας και όλα τα σχετικά.. Από τότε που πήγα και εκεί, αλλά και στην Ουκρανία, άλλαξα άποψη. Αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη, είναι απλά σκ***…

Τέλος η παρένθεση, συνεχίζουμε τη διαδρομή προς την πόλη Absheronsk και μετά από περίπου 20 χλμ βαρβάτο χωματόδρομο στο Μεζμάι. Είχαμε κάνει κάποιες στάσεις για τα απαραίτητα, και για φωτογραφίες, το περιβάλλον σε αποζημίωνε για όλη την ταλαιπωρία. Η πρώτη εικόνα που είδαν τα μάτια ενός Έλληνα που πήγαινε σε «ορεινό αγαπημένο προορισμό» στα νότια της Ρωσίας, ήταν αυτή..

Καλό, έτσι; Όπως έχω πει σε φίλους, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που σκέφτομαι την περιοχή εκείνη και γενικά μικρά χωριά και κωμοπόλεις της Ρωσίας, όσον αφορά τη γενική εικόνα, είναι κάτι μεταξύ Battlefieldκαι Call of Duty.. Παλιά ξύλινα σπίτια, αυτοκίνητα – κλούβες σαν τα ασθενοφόρα του β’ παγκοσμίου, διάφορα ζώα να κινούνται στους χωματόδρομους του χωριού, το κινητό να μην τα έχει καλά με το δίκτυο, φράχτες στα σπίτια είτε έτσι.. ....
είτε έτσι..... . Ή και με πόρτα από κλεμμένα σήματα και μπάρες της τροχαίας (δε βρίσκω τη φωτογραφία..γκρρρ:mad::mad:)
Φοβερές, μαγευτικές εικόνες! Δεν το λέω ειρωνικά, ένιωθα σαν να ήμουν σε άλλη εποχή. Το ξενοδοχείο μας φυσικά ήταν καινούρια ξύλινη κατασκευή, είχαμε τα βασικά και έιχε και άλλους Ρώσους τουρίστες. Μπορούσαμε να πληρώσουμε για να μας πάνε βόλτα σε σπηλιές, αλλά ήταν μακριά, τα λεφτά πολλά, οπότε το ακυρώσαμε. Μπορούσαμε να πληρώσουμε να μας πάνε με άλογα στο φαράγγι και τα σχετικά, αλλά λέμε ας δούμε τι παίζει και αποφασίζουμε την άλλη μέρα. Εκείνη την ώρα, η δραστήρια μαμά Βέρα βρίσκει μια παρέα δύο αγοριών και ενός κοριτσιού που ήταν εκεί για διακοπές με ένα από αυτά τα αυτοκίνητα – ασθενοφόρα, όπως τα λέω εγώ, ένα τέτοιο :

Θα πηγαίνανε βόλτα σε ύψωμα πάνω από το χωριό, είχαν μαζί τους τα απαραίτητα για κάθε ρωσικό πικ-νικ, και μας προτείνανε να πάμε, τσάμπα! Παίρνουμε το μπουκάλι κι εμείς, μέσα στο αμάξι. Ο ένας οδηγούσε, η κοπέλα με τον άλλον και εμάς πίσω, σε περιμετρικό πάγκο-καναπέ, ντυμένο στο transformed αυτοκίνητο. Δυνατή ρωσική μουσική από τα πολλά ηχεία, ο ένας τύπος κομμάτια ήδη από τις μπύρες (ναι, όπως το έχετε στο νου σας για Ρώσο μεθυσμένο..). Πήραμε το χωματόδρομο, δεξιά κι αριστερά υπάρχουν μεγάλα αυλάκια για τα νερά των βροχών. Εγώ περίμενα να υπάρχει κάπου δρόμος για το ξέφωτο.. Ναι πώς.. Απλά ο τύπος έστριψε το τιμόνι αριστερά, βούτηξε στο αυλάκι, και… δεν κώλωσε ούτε στιγμή! Νόμιζα ότι μόνο άρμα θα έβγαινε από εκεί μέσα, αλλά τελικά οι μπαγάσες είναι καλοί, πολύ καλοί σε κάτι τέτοια..… Λίγα ακόμη λεπτά μέσα από το δάσος, και φτάνουμε στο ξέφωτο, με το χωριό και την κοιλάδα στα πόδια μας.. Τρομερή θέα.

Περάσαμε κάμποση ώρα πίνοντας βότκα και μπύρα, τρώγοντας δε θυμάμαι τι, και επιστροφή… Στιχομυθία στο αυτοκίνητο μεταξύ του μεθυσμένου και της πεθεράς μου, όταν κατάλαβε ότι δεν είμαι Ρώσος:

- Και από πού είναι;

- Από την Ελλάδα, Κρήτη (που να ξέρει τη Λάρισα.. )

- Α, και γιατί ήρθε εδώ, τι να κάνει σε αυτό το μέρος;;!
(Λες μην είχε ξαναπάει ξένος εκεί;;)
Τέλος πάντων, το απόγευμα κατεβήκαμε για περπάτημα στο χωριό με τη σύζυγο, είδαμε τι παίζει με το φαράγγι και κάναμε το σχέδιό μας. Θα περπατούσαμε την επόμενη μέρα τα εφτά χιλιόμετρα μέχρι τη μέση του φαραγγιού (έχει καφέ – εστιατόριο εκεί), πάνω στις παλιές γραμμές του τρένου που το διέσχιζε για τουριστικούς λόγους μέχρι πριν κάποια χρόνια.. Κάποια στιγμή το βουνό από τη μία πλευρά κατέβηκε και παρέσυρε τα πάντα. Γι’ αυτό τώρα υπάρχει βαγονάκι μόνο από την άλλη πλευρά, από το χωριό Guamka προς τη μέση. Κανονικά απαγορεύεται να διασχίσεις το φαράγγι ανάποδα, θα καταλάβετε γιατί. Βασικά, να γιατί :

Αλλά μας έξυνε, και το κάναμε.

Αυτά την επόμενη μέρα, μετά από ένα βράδυ με ρώσικες λιχουδιές, λίγο αλκοόλ, καλες φωτογραφίες.. Και μετά από ένα πρωινό με χορτόπιτα της μητέρας μου (ναι, την κουβάλησα στη Ρωσία!) και δυνατό καφέ.

Αρχίσαμε το περπάτημα λοιπόν κατά μήκος των παλιών γραμμών, το περιβάλλον απλά μοναδικό, όπως σε όλη αυτή την άγρια περιοχή. Σύντομα το ποτάμι έγινε χείμαρρος, στένεψε, και μπήκαμε για τα καλά στο φαράγγι. Παρά το ότι είχε σχεδόν βγει ο Οκτώβρης, ο καιρός ήταν καλός και βοήθησε. Περάσαμε το σημείο που οι κατολισθήσεις είχαν παρασύρει τα πάντα πριν χρόνια... Και μετά φτάσαμε κάπου εδώ..

Τα κάγκελα που βλέπετε τελειώνουν αφού έχει τελειώσει το έδαφος, οπότε "κρέμεσαι" στο πλάι, με το χείμαρρο αρκετά μέτρα κάτω και περνάς από την άλλη πλευρά. Και πάλι δε βρίσκω τη φωτογραφία και εκνευρίζομαι!
Η πινακίδα σημαίνει απλά ότι απαγορεύεται να συνεχίσεις, είναι επικίνδυνα κτλ κτλ.. Ελάτε τώρα, στη Ρωσία είμαστε, το «απαγορεύεται» είναι σχετικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μετά από λίγες ώρες όχι κουραστικού βαδίσματος, με τα ψηλά βουνά τριγύρω μας, φτάσαμε στο καφέ που σας είπα, βάλαμε την πεθερά να πείσει τον αστυνομικό να ανοίξει την επόμενη καγκελόπορτα και κατευθείαν για μπορς και πιλμένι!! Τουρίστες από το βαγονάκι που μόλις είχε φτάσει από την άλλη πλευρά μας κοιτούσαν περίεργα, γιατί όλοι ήξεραν ότι απαγορεύεται να περάσεις πέρα από την καγκελόπορτα (είχαμε έρθει ουσιαστικά από απαγορευμένη περιοχή).. Ευτυχώς η πεθερούλα ήταν πειστική, αλλιώς θα μέναμε νηστικοί.

Στο μέρος εκείνο μπορείς να νοικιάσεις οδηγούς για αναρρίχηση και πεζοπορία σε άλλα μικρότερα φαράγγια και καταρράκτες, γενικά είναι η χαρά οποιουδήποτε λατρεύει τη δραστηριότητα στη φύση. Εμείς δεν προλαβαίναμε, δοκιμάσαμε να περάσουμε το ποτάμι μόνοι μας, δεν τα καταφέραμε, οπότε ξεκουραστήκαμε και ετοιμαστήκαμε για επιστροφή, αφού ο αστυνομικός μας άνοιξε την πόρτα όταν δεν έβλεπαν άλλοι.. Μετά από εμάς ξεκίνησε κι ένας παππούς σε μικρό βαγονάκι, ο οποίος ζούσε εκεί στο φαράγγι και πήγαινε να μαζέψει μανιτάρια. Τρέλα, έτσι;! Μας ανέβασε πάνω, γλιτώσαμε αρκετή απόσταση, κάναμε λίγο κακάκια εκεί που οι γραμμές ήταν στο όριο του βράχου και του γκρεμού – χειμάρρου από κάτω, αλλά η εμπειρία άξιζε!! Δωρεάν ξενάγηση!

Τι άλλο να ζητούσα από ένα διήμερο σ’ αυτό το άγνωστο για μένα μέρος.. Οι εικόνες που πήρα ακόμα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου. Ίσως έτσι μας καρφώθηκε και η ιδέα για πιο extreme καταστάσεις, πιο ψηλά στον Καύκασο και με πιθανή ανάβαση στο Ελμπρούς..
Να τελειώσω την περιγραφή με κάποιες εντυπώσεις και επιπλέον φώτος από την περιοχή. Άλλη εποχή, άλλη ζωή, άλλοι άνθρωποι σε σχέση με τις πόλεις. Κι όμως, πολύ κοντά στον «πολιτισμό», σε σχέση με περιοχές πίσω από τα Ουράλια.. Δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι εκεί...
Οι οδηγοί από την περιοχή της Αντιγκέα και πιο πέρα είναι άλλη κλάση! Χαμηλωμένα Lada, με χακί(!) σιδερένιες ζάντες, κατάμαυρα τζάμια και οδήγηση άλλου επιπέδου. Το νιώθεις, δε μπλέκεις σε καυγά ο κόσμος να χαλάσει. Αν βέβαια κάνεις φίλους από εκεί, νιώθω ότι η φιλοξενία πάει σε άλλο επίπεδο..
Ο χωματόδρομος μέχρι το Mezmay, είναι για γερά νεύρα.. Ο προορισμός όμως αποζημιώνει και μη διστάσετε αν πάτε, να περπατήσετε το φαράγγι. Με προσοχή όλα θα πάνε καλά! Μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες από αυτο τον πραγματικά υπέροχο στα μάτια μου προορισμό, στο σχετικό άλμπουμ εδώ:http://www.travelstories.gr/community/gallery/albums/mezmay-Ρωσία.702/

Συγνώμη αν κούρασα, θα μπορούσα να μιλάω γι’ αυτό το μέρος με τις ώρες.. Κάθε παρατήρηση ευπρόσδεκτη!

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.093
Likes
13.311
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Αααχ εσύ έχεις βαλθεί να με ξεκάνεις. Το βλέπω εγώ… Περιοχές μια ανάσα από τον "απαγορευτικό" (?) βόρειο Καύκασο που αποτελεί άλλον έναν ευσεβή πόθο.
напиши я стою... фото пожалуйста! (κι αν δεν το'πιασες - που θα'πρεπε - ενεργοποίησε τη σύζυγο)
 
Last edited:
Μηνύματα
1.540
Likes
3.933
Αααχ εσύ έχεις βαλθεί να με ξεκάνεις. Το βλέπω εγώ… Περιοχές μια ανάσα από τον "απαγορευτικό" (?) βόρειο Καύκασο που αποτελεί άλλον έναν ευσεβή πόθο.
напиши я стою... фото пожалуйста! (κι αν δεν το'πιασες - που θα'πρεπε ενεργοποίησε τη σύζυγο)
Απαγορευτικό;;; Χμμ.. Σκοπεύουμε να ανέβουμε στο Ελμπρούζ ίσως, ή όχι; Γιατί εγώ το έχω βάλει κι αυτό στη λίστα :innocent:
Όσο για φωτογραφίες, έρχονται κι αυτές.. απλά μόλις τώρα προέκυψαν..ούζα..o_O
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.093
Likes
13.311
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
απλά μόλις τώρα προέκυψαν..ούζα..o_O
Ούζο; Ντροπή! Βοτκα παγωμένη με τουρσί αγγούρι φίλτατε
Τσετσενία, Ινγκουσετια και Νταγκεστάν δεν τα λες και τα πιο ασφαλή μέρη στη Ρωσία
 
Μηνύματα
1.540
Likes
3.933
Ούζο; Ντροπή! Βοτκα παγωμένη με τουρσί αγγούρι φίλτατε
Μας "ξετέλεψε" η βότκα εκ Ρωσίας, πρέπει να κάνουμε λίγες εβδομάδες υπομονή για ανεφοδιασμό. Τουρσί και να θέλω, δεν προλαβαίνω. Η σύζυγος δεν αφήνει περιθώρια:shock:
 

mariath

Member
Μηνύματα
1.817
Likes
1.733
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Έτσι παιδιά, να μην προλαβαίνουμε να διαβάζουμε ιστορίες! Για να δούμε και την νότια Ρωσία λοιπόν!
 
Μηνύματα
1.540
Likes
3.933
Κρασνοντάρ λοιπόν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας ή επαρχίας Kuban (όχι Cuban, αγαπητοί λάτρεις του ατίθασου νησιού.. :) ).. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Εκατερινοντάρ, που σήμαινε "Δώρο της Αικατερίνης", ως αναγνώριση της παροχής γης από τη Μεγάλη Αικατερίνη στην περιοχή του Kuban στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση μετονομάστηκε σε Κρασνοντάρ.
Η περιοχή γενικότερα έχει σούπερ κλίμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ρωσία, είναι πλούσια, παράγει πολλά αγροτικά προϊόντα και θεωρείται παραθαλάσσια από τους υπόλοιπους Ρώσους. Μόλις 150 χλμ είναι αυτά από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, βλέπετε!
Στα του ταξιδιού μας τώρα. Αν και από τότε ξαναπήγα άλλες δύο φορές, χρειάστηκε καλό refresh μέσα από τις φωτογραφίες για να σας δώσω λεπτομέρειες. Περάσαμε περίπου 8 μέρες στην πόλη, οι υπόλοιπες ήταν στα άλλα δύο μέρη που ανέφερα στον τίτλο. Η κεντρική οδός (Krasnaya) βοηθάει να δεις πάρα πολλά, τις Κυριακές γίνεται πεζόδρομος και περιττό να αναφέρω ότι γεμίζει από κόσμο κάθε ηλικίας που περπατάει, κουβεντιάζει, φωτογραφίζει και ακούει μουσική από μεγάφωνα στο δρόμο. Κάτι παρόμοιο με την πλατεία στο χωριό μου είκοσι χρόνια πριν δηλαδή, και ΔΕΝ το λέω ειρωνικά. Πριν μπούμε στις καφετέριες και στα net cafe, τότε που το ζαχαροπλαστείο μετρούσε. Τελοσπάντων..
Στην αρχή της Krasnaya υπάρχει η κεντρική αίθουσα συναυλιών, στη συνέχεια περνάει κανείς από την αψίδα του θριάμβου (όλοι δικαιούνται μία..), το μνημείο της Μεγάλης Αικατερίνης, μνημείο προς τιμήν του στρατού των Κοζάκων, κι άλλο μνημείο (γλυπτό) που αναπαριστά τους Κοζάκους να γράφουν γράμμα στο Σουλτάνο. Όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να τα δεις και να τα φωτογραφίσεις μέσα σε ένα απόγευμα. Πόσο μάλλον εμείς, που περπατήσαμε την πόλη ουκ ολίγες φορές.. Προς το τέλος της Krasnaya και αριστερά (αν θυμάμαι καλά), μετά από λίγο περπάτημα ακόμη, βρίσκεται στρατιωτικό μουσείο, με εκθέματα και στεγασμένα αλλά και open air, με άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα Katyusha (για τους γνωρίζοντες το ομώνυμο τραγούδι) και ελεύθερη είσοδο! Καλό, ε; Περίεργο για τη σημερινή Ρωσία βέβαια.. IMG_6695.jpg IMG_7097.jpg
Νιώσαμε πραγματικά δέος, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, για την ιστορία, τις αλλαγές και την πίστη ανθρώπων σε κάτι διαφορετικό. Το βλέπεις στα πρόσωπα ειδικά των ηλικιωμένων, που έχουν βιώσει ταχύτατες και έντονες καταστάσεις κάθε είδους σ΄αυτή τη χώρα. Κοντά στο στρατιωτικό μουσείο υπάρχει κι άλλο πάρκο φυσικά, πολύ όμορφο ειδικά άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, με τεχνητές λίμνες και δυνατότητες για παιχνίδι, φαγητό κτλ.
Ο καθεδρικός του Alexandr Nevskyi είναι επίσης κοντά για να πας με τα πόδια, όπως και ο βοτανικός κήπος. Να μερικά από αυτά που είχε το κέντρο της πόλης, η οποία δεν έχει μετρό, αντίθετα έχει υπερ-γεμάτα τραμ και λεωφορεία, και όχι ευγενικούς "αντιπάλους" στη μάχη για επιβίβαση... Οι φωτογραφίες από το Κρασνοντάρ είναι και από τις άλλες δύο φορές που πήγα, αν και ο καιρός ήταν παρόμοιος Οκτώβριο και Μάιο (τύχη..). IMG_7216.jpg IMG_7224.jpg
Α, φυσικά παρακολουθήσαμε παράσταση μπαλέτου, μη ρωτάτε παραπάνω στοιχεία, νύσταξα.... :icon_redface: Είχε προηγηθεί μια πραγματικά εκπληκτική παράσταση στην προηγούμενη επίσκεψή μου στη Ρωσία στο θέατρο του Κρεμλίνου στη Μόσχα, όπου ειλικρινά "χάζεψα".. Αυτή εδώ ήταν κάπως βαρετή, μέχρι και η σύζυγος που τα λατρεύει, αποδέχθηκε τη βαρεμάρα. Γι' αυτό μετά επισκεφτήκαμε το Mr. Drunkee μπαρ, από εκεί και η τελευταία φωτό.. Να το τιμήσετε, είτε συνοδεύεστε είτε όχι..
Από φαγητό, όταν δε φτιάχναμε σπίτι borsh και pelmeni, τα οποία λατρεύω, πηγαίναμε σε κάθε είδους sushi εστιατόριο που έχει η πόλη, και έχει πολλά. Οι Ρώσοι συνηθίζουν να τρώνε πολύ sushi, και το φτιάχνουν εξαιρετικά, με πολλές παραλλαγές. Από καφετέριες, μην περιμένετε πολλά στο δικό μας στυλ, η καφετέρια των Mc Donalds' στο κέντρο της Krasnaya είναι πολυσύχναστη και με καλή ποιότητα. IMG_9462.JPG IMG_7296.jpg
Η συνέχεια είχε μια ξαφνική σκέψη της πεθεράς νομίζω, για διήμερο σε ορεινό προορισμό, το Mezmay. Ακόμα το έχω στο νου μου, και έγινε η αφορμή για περαιτέρω ψάξιμο προορισμών στο βόρειο Καύκασο, μιας και η φύση και οι εικόνες που αποκομίσαμε από εκεί αποδείχθηκαν ανεπανάληπτες. Στο επόμενο post, φίλε @hydronetta .. ;) Περισσότερες φωτογραφίες στο link που παραθέτω για το σχετικό άλμπουμ..
http://www.travelstories.gr/community/gallery/albums/krasnodar-Ρωσία.701/
 
Last edited:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.093
Likes
13.311
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Από φαγητό, όταν δε φτιάχναμε σπίτι borsh και pelmeni, τα οποία λατρεύω..[/USER] .. ;)
Tα λατρεύω κι εγώ, οπότε αν σας πλημμυρίσουν φιλάνθρωπα συναισθήματα με πολύ μεγάλη μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχομαι πρόσκληση για γεύμα.
Επίσης εκεί που απόδιωχνα το βόρειο Καύκασο από το μυαλό μου πάλι έφερες τα πάνω κάτω και νομίζω θα με ξεκάνεις στα επόμενα κεφάλαια.
Όταν δε είδα ότι πετάει και στο Krasnodar και στο Mineralnye Vody η Pegasus εκεί άρχισα να ψάχνομαι στο ιντερνετ.
ΥΓ τεχνικής φύσεως. Βάζε τις εικόνες μέσα στο κείμενο και μεγαλύτερες. Και όχι οριζόντιες οι κάθετες! με ξελαίμιασες! Это твоя женщина? очень симпатичная девушка! (κανά λάθος θα το'κανα δε μπορεί, πάντως το νόημα το πιάσατε)
ΥΓ Εκείνο το Καμτσάτκα γιατί το έγραψες, για να με ποτίζεις χολή καθε φορά που θα το βλέπω;;;;
 
Μηνύματα
1.540
Likes
3.933
Να ΄σαι καλά για το κοπλιμέντο, θα το εκτιμήσει η κυρία..!
Όσο για τις φωτογραφίες, να μην ανεβάζω γενικά όσες έχουν τραβηχτεί κάθετες; Γιατί στο φάκελο είναι κανονικά,τις έχω φτιάξει όλες, αλλά μετά μου τις βγάζει για ξελαίμιασμα (τι είπα τώρα...:D )
Για Καύκασο που λες, έχω λιώσει στο διάβασμε τις τελευταίες μέρες, μας καρφώθηκε η ιδέα να ανέβουμε το Ελμπρούς το ερχόμενο καλοκαίρι. Για τις πόλεις που ανέφερες και γενικά για Ρωσία έχει και πτήσεις ο Μουζενίδης, φαντάζομαι το γνωρίζεις, απευθείας από Θεσσαλονίκη το χειμώνα και από σχεδόν όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Αλλά αν πρόκειται για Κρασνοντάρ, εγώ προτιμώ την πτήση για Ροστόβ, λόγω διαφοράς στην τιμή.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.093
Likes
13.311
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Για τις πόλεις που ανέφερες και γενικά για Ρωσία έχει και πτήσεις ο Μουζενίδης, φαντάζομαι το γνωρίζεις, απευθείας από Θεσσαλονίκη το χειμώνα και από σχεδόν όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Αλλά αν πρόκειται για Κρασνοντάρ, εγώ προτιμώ την πτήση για Ροστόβ, λόγω διαφοράς στην τιμή.
Για τον Μουζενίδη δεν το έχω ψάξει ποτέ. Υποθέτω είναι πτήσεις charter. Η pegasus πετά μέσω Κων/πολης μόνο σε Krasnodar & Mineralnye στην περιοχή.
Βασικά μου ταξαν να με φιλοξενήσουν στο Vladikavkaz κι ελπίζω να μην το ξεχάσουν μέχρι του χρόνου (αν και θα φροντίσω να τους το θυμίσω). Για να αναρριχηθώ σε βουνά πλέον το βλέπω αδύνατον.:cry:
 
Μηνύματα
1.540
Likes
3.933
Για τον Μουζενίδη δεν το έχω ψάξει ποτέ. Υποθέτω είναι πτήσεις charter. Η pegasus πετά μέσω Κων/πολης μόνο σε Krasnodar & Mineralnye στην περιοχή.
Βασικά μου ταξαν να με φιλοξενήσουν στο Vladikavkaz κι ελπίζω να μην το ξεχάσουν μέχρι του χρόνου (αν και θα φροντίσω να τους το θυμίσω). Για να αναρριχηθώ σε βουνά πλέον το βλέπω αδύνατον.:cry:
Χμμ.. Να τους το θυμίσεις οπωσδήποτε, "αλλιώς θα πάω σε άλλους" να πεις!!
Είναι πτήσεις charter, ναι, αλλά πλέον σε πολύ καλή συχνότητα. Μέσω του site τους τα βλέπω, δεν ασχολούμαι φυσικά με τα οργανωμένα πακέτα, απλά πτήσεις. Και είμαι πολύ ευχαριστημένος μέχρι στιγμής.
Για πες τώρα, τι να κάνω με τις φωτογραφίες; Υπάρχει τρόπος να τις περιστρέφω εγώ σαν uploader, ή απλά να μην ποστάρω όσες τραβήχτηκαν κάθετες;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.883
Μηνύματα
743.226
Μέλη
35.555
Νεότερο μέλος
nantonis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom