YiannisTS
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Ψήνεται...
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κούβα
Έχεις δίκιο όταν λες οτι "η αγορά ρυθμίζει τιμές και επάρκεια". Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι προς όφελος ποιανού; Γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε οτι η κοινωνία των άνθρωπων αποτελείται από ζωντανά όντα με σχέσεις και ανάγκες και όχι από νούμερα και στατιστικά στοιχεία. Και ίσως να συμφωνήσουμε επίσης στο γεγονός οτι η ακρίβεια που βιώνουμε, "ρυθμίζεται" από τον θεό-αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.Όταν έμαθε ότι «υπεύθυνος» δεν υπάρχει και πως η αγορά ρυθμίζει τιμές και επάρκεια, δεν μπορούσε να το κατανοήσει.
Το σπάσιμο της ΔΕΗ στα τρία και η ιδιωτικοποίηση του ρεύματος έγινε στο όνομα της οικονομικής "ελευθερίας". Η αγορά "ρυθμίζει" τα τιμολόγια του ρεύματος με τέτοιο τρόπο ώστε το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που πάει εκεί να έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πως ακριβώς μου είναι χρήσιμη αυτή η "αγορά που ρυθμίζει τιμές και επάρκεια";
Η "απελευθέρωση" των τηλεπικοινωνιών και η ύπαρξη πολλών παρόχων θα βοηθούσε τον "υγιή ανταγωνισμό" και θα έφερνε μειώσεις στα τιμολόγια του τηλεφώνου. Η αγορά για άλλη μια φορά ρύθμισε τις τιμές με αποτέλεσμα να είναι υψηλότατες ενώ θα μπορούσαν να είναι ελάχιστες εάν λάβουμε υπόψιν τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Για άλλη μια φορά πως ακριβώς μου είναι χρήσιμη αυτή η "αγορά που ρυθμίζει τιμές και επάρκεια";
Για τον σιδηρόδρομο είναι περιττό να αναφέρω το που οδήγησε η ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα πάντα την "ελευθερία της αγοράς" και την ρύθμιση της. Ίσως στα Τέμπη; Κι εδώ πως ακριβώς μου είναι χρήσιμη αυτή η "αγορά που ρυθμίζει τιμές και επάρκεια";
Η ιδιωτικοποίηση του νερού που έρχεται (εάν δεν αντιδράσουμε) πιστεύει κανείς πραγματικά οτι θα μας προσφέρει φτηνότερο νερό επειδή η "αγορά ρυθμίζει τιμές και επάρκεια".
Πριν πέντε χρόνια το σαμπουάν είχε 1 ευρώ. Σήμερα κάτω από 2,5 ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις. Η αγορά λοιπόν πάλι ρύθμισε τις τιμές αλλά είναι αυτή η ρύθμιση χρήσιμη για μένα; Με δεδομένο οτι οι μισθός μου δεν αυξήθηκε κατά 100% τελικά μάλλον άχρηστη και επικίνδυνη είναι αυτή ρύθμιση.
Το ίδιο γίνεται και στη κατοικία. Εάν προσεγγίσουμε την κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη τότε θα συμφωνήσουμε οτι το δικαίωμα αυτό δεν είναι και πολύ δικαίωμα σήμερα! Εάν προσεγγίσουμε την κατοικία ως ένα ακόμη προϊόν το οποίο ρυθμίζεται από την αγορά, τότε "καλά" κάνει η αγορά και εκτινάσσει τις τιμές. Άλλωστε η αγορά στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους και η όποια ρύθμιση λειτουργεί κάτω από αυτό τον κανόνα. Και πάλι τίθεται το ερώτημα: πως ακριβώς μου είναι χρήσιμη αυτή η "αγορά που ρυθμίζει τιμές και επάρκεια";
Για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων σήμερα θα μπορούσε πολύ απλά να παρέμβει το κράτος και να επιβάλει μειώσεις και πλαφόν. Αν όμως το κάνει αυτό τότε θα ξεσηκωθούν οι ιδοκτήτες και θα ισχυριστούν οτι το κράτος συμπεριφέρεται με τρόπο ανελεύθερο και καταπιεστικό. Βέβαια το ίδιο καταπιεστικό και ανελεύθερο είναι το γεγονός να πρέπει να δίνεις το μισό σου μισθό για να βάλεις το κεφάλι σου κάτω από ένα κεραμίδι. Φαύλος κύκλος; Μάλλον όχι. Τότε τι; Μέχρι τα μνημόνια υπήρχε ο "σοσιαλιστικός" Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ο οποίος κατασκευάζε και παραχωρούσε κατοικίες σε εργαζόμενους χαμηλών εισοδημάτων. Μετά ήρθαν τα μνημόνια και θεοποιήσαμε την αγορά. Σκεφτείτε λοιπόν οτι από αύριο το πρωί το κράτος εξαγγέλει την κατασκευή μαζικών κατασκευών κατοικιών και την παραχώρησή τους. Τι λέτε; Θα "ρυθμιστούν" τα ενοίκια προς τα κάτω; Φυσικά και ναι αφού θα λειτουργήσει ο καπιταλιστικός νόμος της προσφοράς και ζήτησης.
Όχι αγαπητέ μου, δεν φτάνει να λέμε οτι "η αγορά ρυθμίζει τιμές και επάρκεια" αλλά θα πρέπει να συμπληρώνουμε και το "πως ρυθμίζει τις τιμές" και "τι επάρκειες δημιουργεί".
Last edited: