Κόστος ζωής - Στεγαστικό στην Αθήνα

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Εδώ με μπέρδεψες.
Καταλαβαίνω ότι ο γραπτός λόγος παρεξηγείται οπότε θα κάνω τη διευκρίνιση, η νέα Υόρκη προφανώς δεν είναι σοσιαλιστική, το έγραψα ειρωνικά. Αυτό ήθελα να δείξω ότι σε μια καρακαπιταλιστικη κοινωνία έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και ήταν σοβαρός πολιτικός λόγος για να ψηφίσουν το νέο δήμαρχο.

panpan

Member
Καταλαβαίνω ότι ο γραπτός λόγος παρεξηγείται οπότε θα κάνω τη διευκρίνιση, η νέα Υόρκη προφανώς δεν είναι σοσιαλιστική, το έγραψα ειρωνικά. Αυτό ήθελα να δείξω ότι σε μια καρακαπιταλιστικη κοινωνία έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και ήταν σοβαρός πολιτικός λόγος για να ψηφίσουν το νέο δήμαρχο.
Παρόμοιες ιδέες με τον δήμαρχο της Ν.Υ. είχε και η πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης. Το αποτέλεσμα. Μηδέν. Επί δημαρχίας της ανέβηκαν τα νοικια, αλλά και η αγορά σπιτιού. Ο κόσμος άρχισε να φεύγει στα προάστια ( περίχωρα) με αποτέλεσμα να ανέβουν και εκεί οι τιμές. Το θέμα είναι που υπάρχουν δουλειές. Αν ο κάτοικος από τα Γρεβενά η την Καρδίτσα η την Κοζάνη δεν βρει δουλειά στον τόπο του, πάει Αθήνα. Αν πάει Αθήνα υπάρχει ζήτηση σπιτιών. Οι τιμές στον ουρανό. Αν δεν μπορούν να γίνουν δουλειές, να δώσουν κίνητρα να πάνε οι συνταξιούχοι στα χωριά τους. Μια σκέψη είναι.

paefstra

Member
Ενώ αν μένουν Αθήνα το εκαβ Τρέχει σαν τρελο να εξυπηρετήσει. Ίσως δεν κατάλαβες το νόημα
των κινήτρων που ανέφερα.
Τρεχει.Καταλαβα το κινητρο αλλα οταν απο το χωριο σου θες μια 500ρα για εκαβ ιδιωτικο για να πας Αθηνα που εχει πολυ καλα νοσοκομεια (πληροφορια απο καλη φιλη προσφατα για γονιο) δεν πειθεις συνταξιουχο να φυγει στην επαρχια στα καλα καθουμενα με οποιοδηποτε προβλημα υγειας.

panpan

Member
δεν πειθεις συνταξιουχο να φυγει στην επαρχια στα καλα καθουμενα με οποιοδηποτε προβλημα υγειας.
Αν δεν μπορείς να τον πείσεις, ας κάτσει στην Αθήνα και να πληρώνει το ενοίκιο όσο η σύνταξη του.
Αφού τρέχει των Αθηνών, γιατί να μην τρέχει και των Γρεβενών;
Γιατί να χρειάζεσαι 500 για ιδιωτικό εκαβ και όχι τσάμπα; Αυτό είναι ένα από τα κίνητρα αποκέντρωσης.

paefstra

Member
Αν δεν μπορείς να τον πείσεις, ας κάτσει στην Αθήνα και να πληρώνει το ενοίκιο όσο η σύνταξη του.

Αφού τρέχει των Αθηνών, γιατί να μην τρέχει και των Γρεβενών;
Γιατί να χρειάζεσαι 500 για ιδιωτικό εκαβ και όχι τσάμπα; Αυτό είναι ένα από τα κίνητρα αποκέντρωσης.
Τι να απαντησω, δεν εχεις καμια επαφη με την πραγματικοτητα στην υγεια. Ο,τι πεις.

panpan

Member
Τι να απαντησω, δεν εχεις καμια επαφη με την πραγματικοτητα στην υγεια. Ο,τι πεις.
Ενώ αν ζεις όλη σου την ζωή μέσα στην Αθήνα με πανάκριβα ενοίκια όπως λέτε , με ποιότητα μηδέν, να μην υπάρχει που να παρκάρεις, για να πας από το ένα μέρος στο άλλο να θέλεις ατελείωτο χρόνο, καυσαέρια, θόρυβος κλπ είναι καλύτερα από το να ζεις τσάμπα στο χωριό, στον καθαρό αέρα, μην τυχόν και αρρωστήσεις και πληρώσεις την 500/άρα.
Αφού έχει καλά νοσοκομεία η Αθήνα (πληροφορία καλής σου φίλης) μείνετε εκεί τι γκρινιάζεται;
Εγώ προσωπικά δίνω προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής. Που σημαίνει για μένα καθαρό αέρα, ησυχία, χωριό, φύση και αν είναι δυνατόν κάθε μέρα bbq. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Για να καταλάβεις το αυτοκίνητο μου είναι παρκαρισμένο έξω από το σπίτι μου ξεκλείδωτο με τα κλειδιά στην μηχανή. Ο κάθε άνθρωπος ας κάνει τις επιλογές του. Αν η πραγματικότητα που λες ότι δεν έχω επαφή δεν σας αρέσει, αλλάξτε την.
Είμαι 67 χρονών το προσδόκιμο ζωής μου δίνει 12-13 χρόνια ζωής (πάνω κάτω) Δεν θα πάω
να ζήσω κάπου μην τυχόν και αρρωστήσω, αλλά να είναι πανάκριβα όλα όπως λέτε.
Άμα είναι έτσι, να πάω να ζήσω δίπλα σε νεκροταφείο να μην κουραστούν στο κουβάλημα.
Στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής το 2024 ήταν 81,9 έτη, ενώ το 2023 ήταν 81,8 έτη συνολικά. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών, φτάνοντας τα 84,4 έτη το 2023, ενώ για τους άνδρες ήταν 79,2 έτη.
"Life is short, drink faster"
Για να το ελαφρύνουμε λίγο.

arabickostas

Member
Ενώ αν ζεις όλη σου την ζωή μέσα στην Αθήνα με πανάκριβα ενοίκια όπως λέτε , με ποιότητα μηδέν, να μην υπάρχει που να παρκάρεις, για να πας από το ένα μέρος στο άλλο να θέλεις ατελείωτο χρόνο, καυσαέρια, θόρυβος κλπ είναι καλύτερα από το να ζεις τσάμπα στο χωριό, στον καθαρό αέρα, μην τυχόν και αρρωστήσεις και πληρώσεις την 500/άρα.
Αφού έχει καλά νοσοκομεία η Αθήνα (πληροφορία καλής σου φίλης) μείνετε εκεί τι γκρινιάζεται;
Εγώ προσωπικά δίνω προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής. Που σημαίνει για μένα καθαρό αέρα, ησυχία, χωριό, φύση και αν είναι δυνατόν κάθε μέρα bbq. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Για να καταλάβεις το αυτοκίνητο μου είναι παρκαρισμένο έξω από το σπίτι μου ξεκλείδωτο με τα κλειδιά στην μηχανή. Ο κάθε άνθρωπος ας κάνει τις επιλογές του. Αν η πραγματικότητα που λες ότι δεν έχω επαφή δεν σας αρέσει, αλλάξτε την.
Είμαι 67 χρονών το προσδόκιμο ζωής μου δίνει 12-13 χρόνια ζωής (πάνω κάτω) Δεν θα πάω
να ζήσω κάπου μην τυχόν και αρρωστήσω, αλλά να είναι πανάκριβα όλα όπως λέτε.
Άμα είναι έτσι, να πάω να ζήσω δίπλα σε νεκροταφείο να μην κουραστούν στο κουβάλημα.

"Life is short, drink faster"
Για να το ελαφρύνουμε λίγο.
Συνηθως διαφωνω αλλα εδω θα συμφωνησω απολυτα με τον κ. Παναγιωτη. Δεν ξερω γιατι αποτελει πανακεια η Αθηνα πια εν ετει 2025, με οικονομικοπολιτικες καταστασεις που εχουν αγριεψει πολυ πλεον... Πιστευω οτι ειναι μοναχα επειδη η πλειοψηφια δεν εχει ζησει αρκετα με ανθρωπινες συνθηκες αλλου για να δει τις διαφορες και να εκτιμησει την ΥΨΗΛΟΤΑΤΗ ποιοτητα ζωης εκτος Μεγαλούπολης... Απο που να ξεκινησεις για να κανεις συγκρισεις, στρες, πιεση, οικονομικα, μετακινησεις, τιμες, κτλ.

Επισης ολοι αναφερεστε στην επαρχια και φανταζεστε το συμπαθεστατο κατα τ αλλα λογω ονοματος, Λιανοκλαδι... Πηγαινετε να ζησετε σε μεγαλη επαρχιακη πολη ειτε ηπειρωτικα, είτε Κρητη και μετα τα ξαναλεμε...Αλλα ξεχασα.. Ο Βολος δεν εχει θεατρα, η Λαρισα δεν εχει καλα μπουζουκια, το Ηρακλειο δεν εχει mall, στα Γιάννενα έχει ομιχλη κτλ κτλ κτλ.....Λυπαμαι πολυ για ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου που επιθυμει την αποκεντρωση αλλα λογω οικογενειακων ή επαγγελματικων υποχρεωσεων δε μπορει να το πραξει....

Last edited:

maria91

Member
Οι Έλληνες δεν έχουν πια την αγοραστική δύναμη των ξένων, δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές!
Σωστο αυτο αλλα εγω λεω οτι δε καταλαβαινουν το τι φταιει που ανεβαινουν τα ενοικια...ο ελληνας εδω κ πολλα χρονια δεν εχει αγοραστικη δυναμη,εκτος αν μιλαμε για εποχες του '80 που ετρεχαν τα χιλιαρικια σαν νερακι...επισης αν ο ελληνας δεν ηταν φραγκοφονιας θα μπορουσε να πουλησει την περιουσια του σ εναν αλλον ελληνα με μια λογικη τιμη και να μη προτιμησει τον ξενο που του δινει εξωπραγματικα λεφτα για το σπιτι του!ενω τωρα που εχει μπει η golden visa και δινουν οι ξενοι χρηματα κ εχουν πεσει σα τα κορακια κ οι μεσιτες γιατι μεταξυ μας πριν 10 χρονια αντε να βρισκες με το ζορι 2-3 γραφεια μεσιτικα,τωρα εχουν ανοιξει καμια 10αρια λογικο ειναι να ανεβαινουν οι τιμες..ας μην ξεκιναγαν ποτε την εξυπναδα με τους golden και μια χαρα θα λειτουργουσε το airbnb με τους ντοπιους κ θα εβρισκε ο κοσμος ενοικιο με λογικη τιμη...τωρα που τα βαζουν ολοι ΜΟΝΟ με το airbnb οσοι τα βγαζουν απο εκει και τα δινουν στη μακροχρονια δε παιζει να το δωσουν κατω απο 600ε το μηνα για 35τμ με τοσα λεφτα που εχουν ριξει για ανακαινιση ή εχουν συνηθισει να παιρνουν...

Για μένα δεν έχει νόημα η ερώτηση. Μου φαίνεται παράλογο να πάμε με τα θέλω του ιδιοκτήτη.

Μερικές σελίδες πίσω υπάρχει ένα ποστ ότι σχεδόν το 30% των Ελλήνων δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματος στη στέγαση. Αυτό το πράγμα είναι φυσιολογικό; Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό από εδώ και πέρα;

Όπως για τα εργασιακά υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να μη γίνουμε ζούγκλα έτσι πρέπει να γίνει και με τη στέγαση. Η σοσιαλιστική νέα Υόρκη έδειξε το δρόμο!
Το ενδεχομενο να πηγαινουμε με τα θελω του ιδιοκτητη γιατι δε του εδωσες εσυ τα λεφτα να χτισει ή να ανακαινησει να εχεις αποψη στην περιουσια του αλλα να απαιτησουμε να εχουμε μεγαλυτερους μισθους για να μπορουμε να δινουμε το νοικι κ να μας μενει στην ακρη δε μας περναει απο το μυαλο ε??

alma

Member
Συνηθως διαφωνω αλλα εδω θα συμφωνησω απολυτα με τον κ. Παναγιωτη. Δεν ξερω γιατι αποτελει πανακεια η Αθηνα πια εν ετει 2025, με οικονομικοπολιτικες καταστασεις που εχουν αγριεψει πολυ πλεον... Πιστευω οτι ειναι μοναχα επειδη η πλειοψηφια δεν εχει ζησει αρκετα με ανθρωπινες συνθηκες αλλου για να δει τις διαφορες και να εκτιμησει την ΥΨΗΛΟΤΑΤΗ ποιοτητα ζωης εκτος Μεγαλούπολης... Απο που να ξεκινησεις για να κανεις συγκρισεις, στρες, πιεση, οικονομικα, μετακινησεις, τιμες, κτλ.

Επισης ολοι αναφερεστε στην επαρχια και φανταζεστε το συμπαθεστατο κατα τ αλλα λογω ονοματος, Λιανοκλαδι... Πηγαινετε να ζησετε σε μεγαλη επαρχιακη πολη ειτε ηπειρωτικα, είτε Κρητη και μετα τα ξαναλεμε...Αλλα ξεχασα.. Ο Βολος δεν εχει θεατρα, η Λαρισα δεν εχει καλα μπουζουκια, το Ηρακλειο δεν εχει mall, στα Γιάννενα έχει ομιχλη κτλ κτλ κτλ.....Λυπαμαι πολυ για ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου που επιθυμει την αποκεντρωση αλλα λογω οικογενειακων ή επαγγελματικων υποχρεωσεων δε μπορει να το πραξει....
Κοίτα είναι ανάλογα την περιοχή της επαρχίας.
Ξέρω κόσμο με χρόνια προβλήματα υγείας που κινείται μεταξύ Χίου και Αττικής και παρακαλάει να είναι στη Χίο και όχι στην Αθήνα αν τύχει κάτι.Γιατί;
Παράδειγμα...Η μία έχει χρόνιο πρόβλημα στην καρδιά και πρέπει να νοσηλεύεται συχνά ξαφνικά.
Όσες φορές της τυχαίνει στην Αθήνα, λόγω κίνησης και απόστασης από τα νοσοκομεία φτάνει πιο αργά από ότι στο νοσοκομείο Χίου.
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι πως στην Αθήνα μένει σε ράντζα στο εφημερευον λόγω πολυκοσμίας από 12 ώρες ως 1 μέρα σχεδόν. Ταλαιπωρείται και κολλάει ό,τι άλλο υπάρχει.
Στη Χίο καλό νοσοκομείο και μπαίνει αμέσως σε δωμάτιο.

Πολλά παρόμοια παραδείγματα, ξέρω και μπορώ να γράψω.

Όμως δεν είναι όλη η επαρχία έτσι.Αν εμενε στους Αρκιούς ή στην Τήλο τι θα έκανε;
Όσους ξέρω να φευγουν από Αθήνα, πάνε σε πόλεις μικρές ή σε κωμοπόλεις έξω από πρωτεύουσες νομών. Στη Βροντάδο Χίου, σε πόλεις της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω, στη Λιβαδειά, το Καρπενήσι κλπ
Ε, όντως να μένεις για mall ή θέατρα είναι σπάνιο.Πολλοί Αθηναίοι δεν πανε θέατρο ούτε μια φορά τη διετία...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.274
Μέλη
39.959
Νεότερο μέλος
δεσποινα 3

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom