Λάος Λάος: Επίγειος Παράδεισος

smarty

Member
Μηνύματα
12
Likes
16
Επόμενο Ταξίδι
Χώρες Βαλτικής
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός

ΛΑΟΣ

Το Λάος, το αρχαίο βασίλειο Lan Xang, του 1.000.000 ελεφάντων -κατʼ άλλους των «χιλίων ελεφάντων»- είναι Λαϊκή Δημοκρατία από το 1975 που άνοιξε τα σύνορά της μόλις πριν λίγα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει «το κόσμημα της Ασίας».

Είναι η πιο φτωχή χώρα της περιοχής και δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Στην ουσία πρόκειται για την πίσω αυλή της Ινδοκίνας που αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς για να απολαύσει την παρθένα φύση, τα αξιοθέατα και τους διαφορετικούς ρυθμούς ζωής. Μόνο βιαστείτε! Ο χρόνος είχε σταματήσει για αρκετές δεκαετίες στο Λάος αλλά οι δείκτες τρέχουν πλέον πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2006 ήταν 7,2% (35ος στον κόσμο)...

VIENTIANE

Η πρωτεύουσα του Λάος, από το 1975, είναι μία πόλη – έκπληξη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ από πολλούς «επισκέπτες» περιγράφεται περισσότερο σαν μία επαρχιακή πόλη παρά σαν πρωτεύουσα της χώρας.

Την πόλη την έκανε πρωτεύουσα ο Set Hat Heart με το όνομα Wieng Chan το 1560 και έμεινε ως πρωτεύουσα μέχρι το 1828 που την ισοπέδωσαν οι Σιαμέζοι. Το σημερινό όνομα της το έδωσαν οι Γάλλοι.

Στην πόλη θα συναντήσει κανείς εκτός από την τοπική κουλτούρα και στοιχεία από πολλούς άλλους λαούς που την έχουν επηρρεάσει με τον τρόπο τους αφού από εδώ πέρασαν: Ταυλανδοί, Κινέζοι, Γάλλοι, Ρώσοι και Αμερικανοί δεδομένου μάλιστα ότι στην περίοδο του ψυχρού πολέμου η περιοχή ήταν άντρο κατασκόπων.

Μπορεί να απουσιάζουν βασικά στοιχεία που βρίσκουμε σε άλλες πρωτεύουσες της περιοχής -κυκλοφοριακό, θόρυβος, κορναρίσματα, ποτάμια από παπάκια, τεράστια κτήρια και πολυκοσμία- σε κάθε περίπτωση όμως έχει το ανθρώπινο μέτρο και δεν θυμίζει σε τίποτα τις χαοτικές πόλεις π.χ. Μπανκόγκ και Χο Τσι Μινχ. Εδώ θα απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, θα νοιώσετε άνετα, θα κάνετε βόλτα στο ποτάμι, θα έχετε τα πάντα δίπλα σας, θα θαυμάσετε τόσο την τοπική αρχιτεκτονική όσο και αυτή των αποικιακών κτηρίων και θα «λειώσετε» στο massage με 6 δολάρια την ώρα….

Ο προσανατολισμός είναι εύκολος αφού τρεις είναι όλοι κι όλοι οι δρόμοι –παράλληλοι με το ποτάμι- που διασχίζουν όλη την πόλη: η παραποτάμια Th Fa Ngum (διπλής κατευθύνσεως), η Th Setthathirat (που είναι η «είσοδος» της πόλης και περνάει μπροστά απ΄ την πλατείς Nam Phou) και η Th Samsenthai (που είναι η «έξοδος» της πόλης και οδηγεί προς το αεροδρόμιο).

Sabai Dee Vientiane!

Φτάσαμε στη Vientiane νωρίς το απόγευμα και στο αεροδρόμιο μας περίμενε μία τεράστια επιγραφή Sabai Dee (που σημαίνει «γεια σας»). Είναι ο χαιρετισμός που χρησιμοποιούν πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ live ή στο τηλέφωνο... Η διαδικασία για τη βίζα ήταν πολύ καλά οργανωμένη και σχετικά γρήγορη.

Οι υπάλληλοι -όλες γυναίκες για να δηλώνεται και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία του Λάος- ιδιαίτερα ευγενικοί. Το κόστος της βίζας 35 ευρώ (για τα οποία θα πάρετε και τη σχετική απόδειξη).

 

Attachments

fourkas

Member
Μηνύματα
62
Likes
14
Επόμενο Ταξίδι
... που άραγε ...
Ταξίδι-Όνειρο
Καραιβική για ένα μήνα
Αν ζητήσει το lonelyplanet αρθρογράφο στείλε cv. Μάλον έχεις σίγουρη δουλειά.
Με κάλυψε πλήρως η περιγραφή σου
μπράβο....!!!!
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Μιλάμε για ΤΙΣ χρηστικές πληροφορίες.
Smarty ευχαριστουμε για το Λάος ( ετσι κι αλλιως ειναι πολύ ψηλά στη λίστα )
και αναμένουμε Καμπότζη, Βιετναμ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ti ειναι tubing?
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Καταπληκτικο αρθρο Smarty :D! Ειχα ακουσει πολυ καλα λογια για το Λαος και τα επιβεβαιωσες! Το εχω στη λιστα για επομενο ταξιδι και τωρα που βλεπω οτι εχει πολλες δραστηριοτητες θα το σκεφτω περισσοτερο.
Φυσικα περιμενω κι εγω Καμποτζη-Βιετναμ :clap:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ti ειναι tubing?
Ειναι μια δραστηριοτητα κατα την οποια κατεβαινεις ενα ποταμι μεσα σε σαμπρελα :haha: αφηνοντας το ρευμα να σε παρασυρει. Καναμε στο Μπελιζ και στο Μεξικο απ'οπου και η φωτο. Καποια ποταμια ειναι υπογεια και περνας μεσα απο σπηλιες σε πληρες σκοταδι οποτε φορας κρανος με λαμπα (σαν ανθρακορυχος :lol:). Στη φωτο φοραμε μασκες αφου το ποταμι ενωνοταν με τη θαλασσα και πιο κατω ηταν τελεια για σνορκελ.
Πολυ χαιρομαι που υπαρχει δυνατοτητα και στο Λαος! Ομολογω οτι δεν το ηξερα.
 

Attachments

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Smarty, μπράβο σου
Χρηστικό, περιεκτικό, άρτιο, καλογραμμένο και πάνω απ΄ όλα ελκυστικό που σε προκαλεί να επισκεφθείς τη χώρα.
Περιττό να σου πω ότι περιμένουμε και τη συνέχεια στις άλλες χώρες που έχεις επισκεφθεί.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Φίλε Smarty, διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία σου μιας το Λάος είναι η αγαπημένη μου χώρα στην ΝΑ Ασία και κατάφερες να με ταξιδέψεις πάλι εκεί πίσω!

Κατα’ρχας να σου πω πως κατά την ταπεινή μου άποψη έκανες ένα μεγάλο λάθος στο ταξίδι σου αυτό, το οποίο βασικά καταλαβαίνω, ειδικά αν σκεφτείς πως πήγες οργανωμένα (απ’ότι κατάλαβα). 22 μέρες για τρεις χώρες είναι δυστυχώς πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Ασία θέλει χρόνο. Μόνο με το χρόνο μπορείς να την παρατηρήσεις και να την καταλάβεις! :)

Επίσης ακολούθησες το τουριστική διαδρομή στη χώρα: Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang (καταλαβαίνω απόλυτα ξαναλέω) παραμέλησες την ουσία του Λάος, τις μικρές πόλης και τα χωριά. Εκεί που περπατάς στο δρόμο και δεν βλέπεις τουρίστες αλλά ντόπιους να δουλεύουν στους αγρούς, να κάνεις homestay περνώντας το βράδυ με μια οικογένεια, βλέποντας έτσι το πως ζούνε, να κάτσεις με του ντόπιους να σε μάθουν να παίζεις petang την ώρα που θα έπρεπε να δουλεύουν, να δεις την εκπληκτική φύση και να ζήσεις για λίγο σε ρυθμούς Λάο! Σε περίπτωση που επιστρέψεις κάποια στιγμή στο Λάος, σου προτείνω να παραβλέψεις τους 3 τουριστικούς προορισμούς και να δεις το “πραγματικό” Λάος.

Επίσης διαβάζοντας την ιστορία σου, σε κάποια σημεία διαφώνησα και σκέφτηκα πως δυο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν διαφορετικά το ίδιο πράγμα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί αυτή είναι η δική σου ιστορία, το τι είδες και ένιωσες εσύ. Πολύ καλογραμμένο και χρήσιμο για όποιον θέλει να επισκεφτεί το Λάος. Με έκανες να αναπολήσω τις εκπληκτικές.. 5-5,5 βδομάδες (κάπου τόσο ήταν νομίζω) που πέρασα εκεί!
Περιμένω και Βιετνάμ και Καμπότζη για να “συγκρίνω” εμπειρίες! :)

Ένας ερωτευμένος με το Λάος..
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Το tubing είναι αυτό που λέει η go2dbeach αλλά το χαρακτηριστικό του tubing στην VV είναι άλλο. Στις όχθες του ποταμού, κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν αμέτρητα bar, στα οποία σταματάς και πίνεις. Μετά συνεχίζεις και σταματάς στο επόμενο. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να κάνεις “tubing” όλη μέρα και φυσικά όταν φτάσεις στο τέρμα είσαι λιώμα! Η Vang Vieng αν και έχει υπέροχα περίχωρα έχει γίνει άσχημη τουριστικά (συγκριτικά με το υπόλοιπο Λάος, όχι με άλλες χώρες). Έχω γράψει τη γνώμη μου και εδώ.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Απο τις πιο καλες ιστοριες-ταξιδιωτικους οδηγους-του σαιτ.
Το Λαος δεν το ειχα σε μεγαλη υποληψη,σε σχεση με τα κρατη που συνορευη,
και ομως ολα αλλαζουν.
Και μονο να σκεφτουμε οτι η go2dbeach,εχει το Λαος στη λιστα της κι ας μην εχει θαλασσα,αυτο λεει πολλα.Παρα πολλα.
Γεια σου Ζωη.!!

Smarty περιμενω και γω ιστορια απο Βιετναμ και Καμποτζη.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Το Λαος ειναι στη λιστα μαζι με Καμποτζη-Βιετναμ , οχι μονο του (δε γινεται χωρις παραλια xenos...δε γινεται :lol:).
Γι'αυτο και περιμενω να μας πει ο φιλος Smarty εντυπωσεις και απο τα υπολοιπα μερη που ειδε.


Υ.Γ. Mpiftex συμφωνω με τα σχολια σου και κυριως με το οτι η καλυτερη διαδρομη ειναι αυτη που δεν ακολουθουν τα τουριστικα γκρουπ. Οποτε μπορεσεις πες μας κι εσυ τη δικη σου διαδρομη και εντυπωσεις.Ειμαστε καποιοι που ταξιδευουμε ανεξαρτητα και ενδιαφερομαστε :D.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Το πραγματικό Λάος που ανέφερα βρίσκεται εκτός των πόλεων, γιατί το 70% του πληθυσμού ζει σε χωριά και μικρές πόλεις. Η Vientiane έχει κανονική ζωή αν βγεις εκτός του τουριστικού τριγώνου (τους δρόμους αναφέρει ο Smarty), στη Luang Prabang πρέπει να ψάξεις πολύ για να το βρεις και στη Vang Vieng έχει πλέον εκλείψει. Στις περισσότερες άλλες πόλεις και στα χωριά η κανονική ζωή είναι απλά εκεί, πέρα από μερικά guesthouses και μερικά εστιατόρια με αγγλικό menu, όλα είναι για τους ντόπιους.

<off topic>
Το πρόβλημα μου εμένα Ζωή είναι το εξής: αν ξεκινήσω να γράφω και έχω όρεξη, δεν έχω σταματημό. Γιατί μ’αρέσει να γράφω σαν να γράφω βιβλίο ή ημερολόγιο. Περιλαμβάνω όλες τις άχρηστες (για τους υπόλοιπους) πληροφορίες όπως πχ ποιος καθόταν δίπλα μου στο λεωφορείο όταν ταξίδευα από την μια πόλη στην άλλη κτλ με αποτέλεσμα τα κείμενα μου να βγαίνουν πάρα πολύ μεγάλα*, να μου παίρνουν πάρα πολύ χρόνο και στο τέλος να μην διαβάζονται γιατί κακά τα ψέματα αν κάποιος θέλει να διαβάσει ολόκληρο βιβλίο, υπάρχουν καλύτεροι συγγραφείς από μένα και οι ιστορίες τους έχουν και πιο πολύ ενδιαφέρον! :lol: Επίσης σκέψου ότι αν γράφω τόσο αναλυτικά και πρέπει να γράψω πχ για 5 βδομάδες στο Λάος, πόσο θα βγει στο τέλος. Εδώ ο φίλος Smarty παραπάνω έγραψε (με πολύ ωραία περιγραφή) τόσες σελίδες για 6 μέρες. Από την άλλη αν δεν έχω όρεξη, γράφω πολύ συνοπτικά και αδικώ τα μέρη και τις καταστάσεις! :roll:
Βλέπεις που είναι το πρόβλημα μου; Γιατί νομίζεις τόσο καιρό έχω γράψει μόνο μια ιστοριούλα; :)

*Παράδειγμα: Έχω ξεκινήσει να γράφω μια ιστορία για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου που πήγα με κάτι φίλους στην Ήπειρο. Έχω γράψει ήδη 3 σελίδες και είμαι μόλις στη δεύτερη μέρα!!
</off topic>
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom