soudianos
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Βερακρούζ
Περιεχόμενα
Η δεύτερη μέρα περιήγησης μου στα αξιοθέατα του Μιλάνου, συνοδεύτηκε με πολύ πεζοπορία, ένα μέρος της έγινε σε αγεωγράφητα ύδατα, μια ταλαιπωρία που με έφερε όμως μπροστά σε μια πινακιδούλα μ ένα όνομα πάνω της που η σημασία του άξιζε όσο όλο το ταξίδι και που κανένας τουριστικός οδηγός μπορούσε να με ενημερώσει.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: H πινακοθήκη Brera που ταλαιπωρήθηκα για να τη βρω ήταν κλειστή μέρα Δευτέρα. Απ' έξω όμως είχε ένα φούρνο για καφεδάκι αρτοπαρασκευάσματα και πολλά διάφορα. Απ' εκεί ξεκινούσε ένα στενό δρομάκι που θύμιζε τη Βενετία ή την ενετική συνοικία των Χανίων. Με την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών που έστελνε μ έβγαλε στο δρόμο που οδηγεί στο κάστρο Σφόρτσα κι αυτός ήταν ο στόχος μου, γιατί με τη χτεσινή νερομπομπή η οποία με έστειλε στο μουσείο κι εν συνεχεία πίσω στο ξενοδοχείο είχα την εντύπωση ότι κάτι λεπτομέρειες είχα παραλείψει. Ο δρόμος με έβγαλε στην πύλη του κάστρου όπου βρίσκεται το μουσείο κάτι που ήθελα κι από κει συνέχισα στον μεγάλο πάρκο Σεμπιόνε. Η μέρα ήταν θαυμάσια για βόλτα, λιμνούλες και ποταμάκια με μεγάλα ψάρια, πάπιες και χελώνες, οι Ιταλοί τζόκινγκ και ποδηλασία, χώρος χαλάρωσης απολαυστικής ηρεμίας. Προς το τέλος του βρισκόταν η μεγάλη αψίδα της νίκης του Ναπολέοντα που έδιωξε τους αυστριακούς από τη βόρειο Ιταλία και κτίστηκε επί των ημερών του του 1807.
Την επιστροφή μου στην είσοδο του κάστρου την έκανα από την εξωτερική πλευρά διότι σύμφωνα με το χάρτη κάπου εκεί κοντά βρισκόταν η εκκλησία Santa Maria delle Grazie με το μυστικό Δείπνο του Ντα Βίτσι. Εισιτήριο δεν είχα αλλά απλά για να δω την εκκλησία. Η περιοχή ήταν ερημική κι ατέλειωτη και η πορεία κουραστική μετά από τόσες ώρες περπάτημα. Στα δεξιά μου παράλληλα με την πορεία μου ήταν αντιαισθητικές γραμμές τρένων, και αριστερά το πάρκο μου έδειχνε το σωστό δρόμο για να φτάσω στην έξοδο του που βρισκόταν το σιντριβάνι και το μετρό. Κι όταν έφτασα στο ύψους του σιντριβανιού και στους πολυσύχναστους λεωφόρους η επιγραφή του ονόματος της πρώτης που συνάντησα ήταν "ViaPietro Paleokapa". Ιστορικό όνομα που έχει και δρόμος του Ηράκλειο στη γειτονιά μου. Είναι το όνομα του αγάλματος που βρίσκεται στο πάρκο Papadopouli" στη Βενετία στο σταθμό και πλατεία piazalle roma, το αναφέρω στην ιστορία μου "Βενετία η βασίλισσα της Αδριατικής" κεφάλαιο 11 και το συνοδεύω με φωτογραφία. Pietro Paleokapa.
H σημερινή ανακάλυψη συμπληρώνει και επιβεβαιώνει αυτά που έγραφα τότε, ξαναφέρνω εδώ το κείμενο και την εικόνα, ότι ήταν γνωστός για το έργο του σε όλη τη βόρειο Ιταλία. Επειδή όμως φαίνεται πως η ιστορία μου έρχεται σα μαγνήτης, αύριο στην ημερήσια βόλτα μου στο Μπέργκαμο στην μέση του ωραίου δρόμου από το σταθμό των τρένων μέχρι ο κάστρο θα δω ξανά μπροστά μου την ονομασία αυτή σε δρόμο της πόλης.
Συνέχισα την πορεία μου στο σταθμό Cadorna κι απ' εκεί στη Santa maria delle Grazie η οποία εκείνη την ώρα ήταν κλειστή.
Πινακοθήκη Brera

Προσέξτε το οδόστρωμα

Ελληνικό προξενείο

Via Pietro Paleocapa

Θαυμάσιος δρόμος

Santa Maria delle Grazie

H παράγραφος από την ιστορία " Βενετία. η βασίλισσα της Αδριατικής"
....Βλέπουμε κοντά μας ένα όμορφο πάρκο. Είναι κάτι που μας έλειψε στην περιοδεία μας στην πόλη. Θα ξεκουραστούμε κάτω από τη σκιά των δένδρων και θα ξεδιψάσουμε από το σιντριβάνι του. Την εποχή του καλοκαιριού εδώ είναι απόλαυση. Μια πινακίδα γράφει : «Giardino Papadopoli»! Ήταν ένα παλαιό μοναστήρι με μια εκκλησία, την Santa Crose, τα οποία κατεδαφίστηκαν την εποχή του ναπολεόντειου πολέμου και στη θέση τους έγιναν αποθήκες. Μετά το 1810 ο χώρος αγοράστηκε από ένα πλούσιο επιχειρηματία ελληνικής οικογένειας με το όνομα Παπαδόπουλοι, και το 1848 έγινε πάρκο.
Στη είσοδο του κήπου έχει ένα μαρμάρινο άγαλμα ενός καθισμένου ανδρός. Διαβάζουμε το όνομα «Piedro Paleokapa» [1] Ήταν από παλιά οικογένεια που άφησαν τη Κρήτη μαζί με του Ενετούς. Ο Κ. Παλαιοκάπα ίδρυσε ελληνικό σχολείο στην Πάδοβα για τους Έλληνες της διασποράς. Απόγονος αυτού ο Piedro υπήρξε πνευματικό και πολιτικό πρόσωπο σε όλη τη βόρειο Ιταλία, και για ένα διάστημα διετέλεσε διευθυντής δημοσίων έργων στη Βενετία και έλαβε μέρος στην αντίσταση της πόλης κατά των αυστριακών το 1834...