Ολλανδία Μίνι Απόδραση στην Ολλανδία

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η απλότητα και η λιτότητα στην διακόσμηση των σπιτιών τους



Τι σου εκανε εντυπωση; Για κανε μια πιο λεπτομερης περιγραφη αν μπορεις..
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Δεν είχαν πολλά ράφια όπως εμείς...δεν είχαν πολλές ντουλάπες, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Ήταν όλα ανακαινισμένα, καινούργια ή σχετικά καινούργια και καλά μεν...αλλά δεν ήταν τόσο φορτωμένα όπως συνηθίζουμε συνήθως εδώ στην Ελλάδα.

Θα σου πω για παράδειγμα...σε ένα από τα σπίτια:

Σαλόνι: 1 διθέσιος δερμάτινος καναπές, ένα πολύ μικρό έπιπλο που είχε πάνω του μια πλάσμα τηλεόραση, ένα πολύ μικρό τραπέζι...πιο πέρα 1 πιάνο, στο βάθος μια τραπεζαρία με 4 καρέκλες και δύο φωτιστικά δαπέδου...και μιλάμε για ένα αρκετά άνετο δωμάτιο!

Πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας ένα laptop, ένα μπλοκάκι...και ένα στυλό....τίποτα άλλο!

Κρεβατοκάμαρα: 1 διπλό κρεβάτι, κι αυτό κολλημένο στον τοίχο και 1 δίφυλλη ντουλάπα, από τις χαμηλές.

Κουζίνα: μια νορμάλ κουζίνα με μια καφετιέρα πάνω, λίγα ντουλάπια και τίποτα άλλο πάνω στους πάγκους.

Αποθήκη 1: 1 πλυντήριο κι από πάνω ακριβώς το στεγνωτήριο... που χώραγαν ίσα ίσα μέσα.

Αποθήκη 2: και πάλι ένας μικρός χώρος που είχε κάποια ράφια και είχε μέσα διάφορα πράγματα. Όλος κι όλος ο χώρος να φανταστείς, όσο ένα φύλο ντουλάπας (και μην ξεχνάς ότι είναι και χαμηλοτάβανα τα περισσότερα σπίτια τους εκεί, ε;

WC: ένα μικρό wc... τόσο μικρό που ούτε ξεχωριστό νιπτήρα δεν είχε μέσα.

Μπάνιο: Και πάλι μια μικρή τρύπα που είχε ένα ντους στην μία μεριά και έναν νιπτήρα μπροστά σου!

Κι απορώ...που τα βάζουν τα πράγματά τους; Εγώ με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους και είμαι φουλ με αποτέλεσμα να μην έχω που να τα χωρέσω! :roll::roll::roll:
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Κάτι που θα ήθελα επίσης να προσθέσω, μια και μου ήρθε τώρα η φλασιά, είναι το θέμα σχετικά με το μετρό. Επειδή είχα διαβάσει κάπου ότι δεν υπάρχει μετρό στο Άμστερνταμ, η απάντηση είναι ότι υπάρχει, απλά είναι ακόμη πολύ μικρό, αλλά τώρα φτιάχνεται σιγά σιγά και σύντομα θα καλύπτει περισσότερους σταθμούς.
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Less is more..
Cakenet και μένα αυτό μου έκανε κυρίως εντύπωση στην Ολλανδία, τα σπίτια. Είναι τεράστιο θέμα αυτό που αναφέρεις για το πως ένας άνθρωπος βλέπει και αξιοποιεί το χώρο γύρω του, μέσα από το πρίσμα της λιτότητας αλλά και της σπατάλης. Συγκεκριμένα για το στυλό που λες που ήταν μόνο ένας, πρόσεξα και γω κάτι παρόμοιο και δεν είναι ένα μεμονωμένο και ασήμαντο παράδειγμα αλλά κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που σου δίνει απαντήσεις για το τι πραγματικά θεωρεί ο καθένας μας ευτυχία και με ποιο τρόπο τη χειρίζεται. Συνήθως στο γραφείο μου έχω 7,8 στυλούς που οι 2,3 μπορεί και να μην γράφουν.
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Πρωί Κυριακής...και ξύπνησα πιο ξεκούραστος από ποτέ (που λέει ο λόγος). Μάλλον ο καιρός με βοήθησε και κοιμήθηκα τόσο βαθιά που ένιωθα πραγματικά ξεκούραστος! Να φανταστείτε, το ξημέρωμα έριχνε καρεκλοπόδαρα έξω κι εγώ παρότι κοιμόμουν στο δωμάτιο που έβλεπε μπροστά στον δρόμο, δεν πήρα χαμπάρι, ενώ ο φίλος μου που το δωμάτιό του έβλεπε κάπου προς τα πίσω, ξύπνησε κάποια στιγμή από την πολύ βροχή που άκουγε ότι έπεφτε, όπως μου είπε! :lol:

Η μέρα έξω...ηλιόλουστη! Ήπιαμε τον πρωινό καφέ μας και βγήκαμε στην γύρα! Σήμερα πήραμε το αυτοκίνητο για να πάμε μια μικρή εκδρομούλα στο Delft, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 10-15 λεπτών από το Ρότερνταμ.

Φτάνοντας εκεί παρατήρησα μια παραδοσιακή Ολλανδική πόλη, με πολλά σοκάκια και κανάλια! Περπατήσαμε για αρκετή ώρα μέσα στα σοκάκια και είδαμε αρκετά όμορφα σημεία που υπήρχαν εκεί μέσα! Γύρω μας η απόλυτη ηρεμία...και κάποια στιγμή φτάσαμε σε μια μεγάλη πλατεία που στην μία μεριά είχε μια εκκλησία με ψηλό καμπαναριό και στην άλλη μεριά κάτι σαν παλάτι!

Το φως του ήλιου ήταν τόσο δυνατό που δεν έβλεπες με άνεση προς τα πάνω! Μα, κι εγώ, ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα είναι συννεφιασμένος ο καιρός που ούτε καν πήρα μαζί μου γυαλιά ηλίου! :cool:

Λίγο παραπέρα βρήκαμε ένα γυρο-πιτάδικο που άνηκε σε κάποιον Έλληνα, κι ακόμη λίγο παραπέρα μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα!

Κάποια στιγμή φτάσαμε σε ένα κιόσκι που πούλαγε φαγητό της ώρας, κυρίως ψαρικά! Αυτό που πήραμε να δοκιμάσουμε ήταν ένα παραδοσιακό τους ψάρι που ήταν ωμό και παρότι ήμουν επιφυλακτικός στην αρχή ήταν πεντανόστιμο τελικά. Ένα πράγμα που θύμιζε εν μέρη το σούσι.




Αφού περιηγηθήκαμε για αρκετή ώρα στα σοκάκια του Delft, ήρθε η ώρα της επιστροφής στο Ρόττερνταμ. Ήταν πια μεσημέρι και σε λίγη ώρα θα άνοιγαν τα καταστήματα, οπότε θα έκανα μια εξόρμηση να δω την πόλη στο φως της ημέρας, αλλά να κάνω και την απαραίτητη περαντζάδα από τα καταστήματα της περιοχής! :roll::cool:
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ονειρεμένο Ταξίδι
japan me cherry blossom
να προσθεσω κατι που μου εκανε και εμενα εντυπωση στα διαμερισματα στο αμστερνταμ.τουλαχιστον αυτα που μπορεσα να δω περπατωντας apo το πεζοδρομιο ειναι οτι δεν εχουν κουρτινες οι μπαλκονοπορτες αλλα το τζαμι απο την μεση και κατω ειναι ημιδιαφανο!εννοειτε οτι βλεπεις ξεκαθαρα μεσα το σπιτι και οπως ειπατε και εσεις παρατηρησα και γω την λιτοτητα στην διακοσμηση αλα ικεα στυλ(το οποιο εμενα μου αρεσει πολυ btw)
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Ναι...και αυτό παίζει στα ισόγεια διαμερίσματα, τα οποία έχουν μια αμμοβολή... αρκετά έντονη ώστε να μην φαίνεται τίποτα από εκεί, αλλά και πάλι το πάνω κομμάτι του τζαμιού είναι γυμνό. Σπάνια χρησιμοποιούν κουρτίνες...και πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν μια απλή λεπτή ημιδιάφανη κουρτίνα. Προφανώς οι περαστικοί εκεί δεν είναι τόσο περίεργοι και δεν κοιτάνε μέσα...τι να πω, εγώ θα την είχα μόνιμα κλειστά την κουρτίνα σε αυτή την περίπτωση! :cool:

Όσο για την διακόσμηση..θυμίζει όντως ΙΚΕΑ, αλλά πάντα στην πιο απλή έκδοση του ΙΚΕΑ, χωρίς περιττά πράγματα. Πάντως....μια χαρά την βρίσκουν έτσι, δεν δυσκολεύονται στην καθαριότητα αφού μπορούν να τελειώσουν στο πι και φι, σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά σπίτια που είναι λίγο μπελαλίδικη η καθαριότητα τους (τι τραβάμε κι εμείς οι εργένηδες). :roll::D
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Επιστροφή στο Ρότερνταμ...παρκάραμε το αυτοκίνητο και βγήκαμε έξω περπατώντας και απολαμβάνοντας την τόσο γεμάτη ήλιο ημέρα που είχαμε μπροστά μας.

Συνδυάσαμε την βόλτα στην πόλη με μια περαντζάδα από τα καταστήματα. Πανέμορφα κτίρια γύρω μας, πολλές φορές εντυπωσιακά, διάφορα καταστήματα που αν και Κυριακή, ήταν ανοιχτά, όχι σε όλο το Ρότερνταμ, αλλά στις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης.

Αρχικά περάσαμε από μια μεγάλη πλατεία η οποία αναμορφώνεται και γίνονται αρκετές αλλαγές σε όλο το σημείο. Δεν επικρατούσε το μπάχαλο που επικρατεί εδώ οπουδήποτε γίνονται έργα! Εάν δεν το γνώριζες, ίσως να μην το καταλάβαινες καν ότι άλλαξε όλη η πλατεία.



Στην συνέχεια χωθήκαμε σε κάποια στενά που είχε διάφορα μαγαζάκια, όπου επισκεφτήκαμε μόνο τα καταστήματα που είχαν συμπληρώματα διατροφής. Σε αυτού του είδους τα καταστήματα βρήκα την χαρά μου αφού βρήκα διαφόρων ειδών βιταμίνες κλπ. σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτές που βρίσκουμε εδώ στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχει ανταγωνισμός στο είδος σε σημείο που είχαν σε πολλά από τα προϊόντα τους προσφορές της τάξης του 20-50%.

Αφού ψώνισα ότι χρειαζόμουν από αυτά τα είδη κι από διάφορα καταστήματα, κατευθυνθήκαμε πήγαμε σε ένα φαστφουντάδικο για να δοκιμάσω κάποιο από τα προϊόντα τους. Το συγκεκριμένο φαστ φούντ παρείχε δύο τρόπους εξυπηρέτησης: τον παραδοσιακό με ταμία, αλλά και με κερματοδέκτες, όπου υπήρχαν τα προϊόντα τοποθετημένα μέσα σε ντουλαπάκια, έριχνες το νόμισμα στο επιθυμητό προϊόν, άνοιγες το πορτάκι και έπαιρνες το προϊόν που ήθελες. Εκεί δοκίμασα μια κροκέτα όπου μέσα της υπήρχε κάτι σαν πουρές από σπανάκι με κομμάτια από κρέας (δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν, αλλά ήταν νοστιμότατο).



Στην συνέχεια συνεχίσαμε την περιήγησή μας στην πόλη όπου περάσαμε από διάφορα σημεία, γεφυρούλες (μία μάλιστα θύμιζε μια μικρογραφία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) και καταλήξαμε και πάλι στην κεντρική αγορά όπου αφού απολαύσαμε ένα καφεδάκι όπου υπήρχε ένας υπαίθριος πολυχώρος με αρκετά καταστήματα μαζί συγκεντρωμένα, όπως τα H&M, το C&A, Ζάρα, κλπ. κλπ. κλπ. Δεν επέμεινα ιδιαίτερα στα καταστήματα ρούχων που έχουμε στην τελική κι εδώ στην Ελλάδα, αλλά προτίμησα κάποια από τα καταστήματα που έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα.



Εκεί λοιπόν έπεσα πάνω σε ένα πολυκατάστημα όπου υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα μέσα, όπως ήδη σπιτιού, καλλυντικά, συμπληρώματα....μέχρι και τμήμα αρτοζαχαροπλαστικής όπου τι βρήκα; Τα αγαπημένα μου Stroopwafels που τα τίμησα ιδιαίτερα, αφού πήρα μερικά πακετάκια για φίλους και γνωστούς. Καλά, η τιμή τους ήταν απίστευτη, αφού αγόραζες το πακέτο των 10 στο ίδιο κόστος που αγοράζεις στα starbucks το πακέτο με τα δύο!

Εκεί μέσα υπήρχαν επίσης κάποια φοβερά γλυκίσματα, τούρτες κι όχι μόνο σε απίστευτες τιμές που έδειχναν τόσο νόστιμα που μετά βίας μπορούσες να αντισταθείς. Αντιστάθηκα όμως...τι να έκανα;

Μπορείτε να πάρετε μια εικόνα στην σελίδα τους: www.hema.nl

Αφού τελειώσαμε το shoping μας, κατευθυνθήκαμε κάπου στο παλιό λιμάνι όπου απολαύσαμε άλλο ένα καφεδάκι, έξω αυτή τη φορά, απολαμβάνοντας τον ήλιο που δεν ήταν καθόλου τσιγκούνης εκείνη την ημέρα!

Εκεί δίπλα υπήρχε ένα πανέμορφο και περίεργο συγκρότημα κατοικιών, όπου τα σπίτια ήταν κάπως στραβά φτιαγμένα...έτσι έμοιαζαν τουλάχιστον στην εξωτερική τους πλευρά. Τα συγκεκριμένα κτίρια, αν κατάλαβα σωστά, είναι κάτι κατοικίες μιας πανεπιστημιακής σχολής ή κάτι τέτοιο. Δεν το συγκράτησα με σιγουριά αυτό, αφού ήθελα καφεδάκι και τσιγαράκι εκείνη την ώρα! :roll:



Ήταν ήδη απόγευμα και πήγαμε στο σπίτι για να αφήσουμε τα πράγματά μας και να ξαναβγούμε για να πάμε μια βόλτα σε φίλους. Κάποια στιγμή προς το βραδάκι επιστρέψαμε στην περιοχή του παλιού λιμανιού όπου υπήρχε ένα Μεξικάνικο εστιατόριο όπου για να μπορέσεις να μπεις θα έπρεπε να είχες κλείσει τραπέζι, αφού ήταν συνέχεια γεμάτο. Ήταν από τα λίγα εστιατόρια όπου οι μερίδες ήταν χορταστικότατες και η τιμές του προσιτότατες. Με φαγητό, κρασάκι, σαγκριά και γλυκό ή καφέ για επιδόρπιο δεν μας πήγε πάνω από 20 Ευρώ το άτομο.

Ήταν ήδη αργά...ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και όσο είμαστε στο εστιατόριο είχε ρίξει και κάποιες σταγόνες βροχής. Φεύγοντας από εκεί, απολαύσαμε μια τελευταία βόλτα στους δρόμους του νυχτερινού Ρότερνταμ και αναγκαστικά έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι για να ετοιμάσω την βαλίτσα μου, αφού την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να ξυπνήσω νωρίς για το ταξίδι της επιστροφής.

Πρωί Δευτέρας...και η διαδρομή ήταν πλέον συγκεκριμένη. Αναχώρηση από το σπίτι, το τραμ για τον κεντρικό σταθμό των τρένων, έκδοση εισιτηρίου, τρένο για το αεροδρόμιο και μετά από 50 λεπτά βρισκόμουν ήδη στο αεροδρόμιο του Schiphol για να επιστρέψω στην Αθήνα μετά από μία 2ωρη στάση στην Φρανκφούρτη.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντού για πάντα
Μια παρατήρηση γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και αναφέρομαι στο θέμα με τις κουρτίνες και την περιέργεια των ανθρώπων.

Το γεγονός πως στην Ολλανδία δεν πολυχρησιμοποιούν κουρτίνες πηγάζει από τις βαθιά χριστιανικές αντιλήψεις και συγκεκριμένα από τον Καλβινισμό. Η απουσία τους δηλώνει πως “ως καλοί χριστιανοί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε” και πως “τίποτα περίεργο δεν συμβαίνει στο σπίτι μας“. Το αναφέρω απλά γιατί πολλές φορές υπάρχει σύγχηση με το πόσο ανοιχτόμυαλοι και απελευθερωμένοι είναι οι Ολλανδοί (δεν είναι και τόσο όσο πιστεύουμε όλοι οι απ'έξω, κρίνοντας από τα coffee shops και τη red district). Επίσης στο κέντρο που τα σπίτια είναι μικροσκοπικά, οι ανοιχτές κουρτίνες (ή η απουσία τους) δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου όταν είσαι μέσα.

Όσο για το αν είναι περίεργοι: έχετε προσέξει δίπλα σε πολλά ισόγεια παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο τους καθρέπτες αυτοκινήτων; Συνήθως τα παράθυρα αυτά είναι στην κουζίνα και οι καθρέφτες χρησιμεύουν στις νοικοκυρές που εκείνη την ώρα πλένουν τα πιάτα ή μαγειρεύουν να παρατηρούν ποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο, ποιος έρχεται, ποιος φεύγει, τι ώρα γύρισε ο γείτονας κτλ! Εδώ χρησιμεύει και η έλλειψη κουρτινών. Μιλάμε για τεράστια περιέργεια!! :D

Καλά όλα αυτά αλλά το ερώτημα είναι άλλο....stroopwafels για εμάς έφερες;;; :D:D
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
:cool: Πάνε...τέλειωσαν...μοιράστηκαν ή φαγώθηκαν! Είναι και βαριά τα άτιμα! :klaps:

Ίσως, αν είμαι τυχερός, να παραγγείλω και να μου φέρουν μετά το Πάσχα! :roll::D

Όσο για το θέμα της περιέργειας... ίσως να υπάρχει από μέσα προς τα έξω, αλλά υπάρχει η ίδια περιέργεια από έξω προς τα μέσα; Δεν ξέρω..τι να πω! Εγώ πάντως θα ένιωθα περίεργα αν θα έπρεπε να ζω σε ισόγειο διαμέρισμα και μόνο με μια αμμοβολή στο κάτω μέρος του παραθύρου! :roll:
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Μεταφέρθηκε στις Ταξιδιωτικές Ιστορίες της Ευρώπης. :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.696
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom