Ολλανδία Μίνι Απόδραση στην Ολλανδία

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-

Ήταν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής όταν έφτασα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού ήπια ένα καφεδάκι, επιβιβάστηκα στην πτήση της Lufthansa gia thn Φρανκφούρτη...κι από εκεί έφτασα το βραδάκι στην Ολλανδία. Πήρα την βαλίτσα μου και βγήκα από το αεροδρόμιο του Schiphol.

Μια γενική ηρεμία επικρατούσε γύρω μου από την πρώτη στιγμή που πάτησα στην πόλη. Ο καιρός, κρύος όπως τον περίμενα, αλλά και πάλι το κρύο το ένιωθα διαφορετικά απ΄ότι εδώ στην Ελλάδα, δεν μου ήταν τόσο ενοχλητικό. Ίσως να είναι η αισιοδοξία του ταξιδιώτη - τραβελοστορίτη που θέλει να τα βλέπει όλα πιο όμορφα!

Λίγο πιο κάτω με περίμενε ο φίλος μου στο αυτοκίνητό του για να με παραλάβει! Αφού χαιρετηθήκαμε ξεκινήσαμε την διαδρομή μας προς το Ρότερνταμ.

Φτάνοντας στο Ρότερνταμ, κάναμε με μια βραδινή οδική ξενάγηση στην πόλη! Μιλάμε για μια πόλη που μετά την ολική της καταστροφή κατά την διάρκεια του πολέμου, έχει φτιαχτεί από το μηδέν και πριν φτιαχτεί οργανώθηκε πολύ καλά ώστε να μην ζει ο ένας πάνω στον άλλο. Τα περισσότερα σπίτια είναι κατά μέσο όρο τριόροφα και η γενικότερη άπλα που υπάρχει στους δρόμους σου προσφέρει μια ηρεμία ξεχωριστή. Μπορείς να οδηγείς στους δρόμους και να το απολαμβάνεις πραγματικά!

Το Ρότερνταμ είναι μια σύγχρονη πόλη, πολύ ωραία στημένη που έχει ελάχιστα παλιά κτίρια από αυτά που διασώθηκαν κατά την καταστροφή της. Η αρχιτεκτονική της δεν είναι αυτή η απόλυτα τετραγωνισμένη που σε κάνει να την βλέπεις και να σε αφήνει αδιάφορο, αλλά κτίρια που ναι μεν σου θυμίζουν την αρχιτεκτονική των βόρειων χωρών, αλλά και πάλι βλέπεις πολλά στοιχεία πάνω στα κτίρια που τα κάνουν μοναδικά.

Στο κέντρο της πόλης έχουν δημηιουργηθεί και κάποια πολυόροφα κτίρια, καθώς και κάποιοι "ουρανοξύστες" σε βαθμό όμως τέτοιο που να μην σε πνίγουν. Ο φίλος μου μου ανέφερε ότι σε αυτό το σημείο θέλησαν να φτιάξουν κάτι που να θυμίζει μια μίνι Νέα Υόρκη, αλλά και πάλι η αρχιτεκτονική από κτίριο σε κτίριο διαφέρει, καθώς επίσης και η γενικότερη άπλα της πόλης, κάποιες πανέμορφες γέφυρες και οι όμορφοι φωτισμοί που συναντάς γύρω σου, σου δημιουργούν μια γενικότερη γαλήνη.

Μαγεμένος παρακολουθούσα μέσα από το τζάμι του αυτοκινήτου όλα αυτά τα όμορφα κτίρια, τα φώτα και παρατηρούσα τον ξάστερο ουρανό! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες από όλη αυτή την ομορφιά, καθώς είχα ξεχάσει να φορτίσω την φωτογραφική μου μηχανή, αλλά και το κινητό μου δεν είχε την δυνατότητα να βγάλει καλές φωτογραφίες μέσα στο σκοτάδι....και πάλι όμως νομίζω ότι η κάθε φωτογραφία δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει όλα αυτά τα χρώματα που έβλεπα γύρω μου.

Στην συνέχεια φτάσαμε στο λιμάνι της πόλης. Από αυτό το λιμάνι εξυπηρετούνταν τα περισσότερα πλοία που ταξίδευαν από την Ευρώπη προς την Αμερική. Εκείνα τα παλιά τα χρόνια ήταν εμπορικό σημείο αναφοράς της περιοχής και όλες οι γύρω χώρες έφταναν εδώ για να επιβιβαστούν ή να στείλουν τα εμπορεύματά τους προς τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και ήταν από τα πιο ανεπτυγμένα λιμάνια εκείνης της εποχής, γι' αυτό και έγινε στόχος κατά την διάρκεια του πολέμου και υπέστη τους βομβαρδισμούς, άρα και την ολοκληρωτική της καταστροφή.

Όταν καταστράφηκε το Ρότερνταμ, η επόμενη μέρα τους βρήκε φτωχότερους από ποτέ, γι' αυτό και όταν θέλησαν να ξαναδημιουργήσουν την πόλη, μπάζωσαν τα περισσότερα ρέματα επειδή δεν είχαν χρήματα να ξεφορτωθούν όλα τα μπάζα. Γι' αυτό και σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν λιγότερα ρέματα.

Αυτά που σας αναφέρω, είναι αυτά που μου εξήγησε ο φίλος μου κι όπως τα κατάλαβα εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω αν μετέφερα κάτι λάθος.

Κάπως έτσι τέλειωσε η πρώτη μου βραδιά και στην συνέχεια πήγαμε στο σπίτι για να ξεκουραστούμε.
 

Attachments

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Rotterdam!
Τι μου θυμισες! Ειχα παει πριν μερικα χρονια για μια συναυλια...
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
:Dολλανδικα νεα κατεφθασαν,στοπ.
ποσο μου αρεσει αυτη η απλα που περιγραφεις..
ποσα χλμ ειναι το ροτερνταμ απο το αμστερνταμ?
cakenet περιμενω πως και πως την συνεχεια:clap:
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
A...σε χιλιόμετρα δε γνωρίζω! Με το τρένο πήγαμε...είναι καμιά ώρα απόσταση...ή αν πετύχεις το ιντερσίτι που κοστίζει όσο το απλό τρένο φτάνεις κάνα 10λεπτο με τέταρτο νωρίτερα.

Θα προσπαθήσω να γράψω σε λίγο την συνέχεια..είμαι στη δουλειά και ξεκλέβω λίγο χρόνο στα ενδιάμεσα (ή και συγχρόνως) γι' αυτό και συγχωρέστε με αν τα γράψω και λίγο μπερδεμένα...γράφονται με πολλές διακοπές! :roll::lol::lol::lol:
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
καλη αρχη εκανες cakenet!περιμενουμε την συνεχεια!
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Η επόμενη μέρα ξημέρωσε! Ήπιαμε το καφεδάκι μας και βγήκαμε προς τα έξω! Πήραμε το τραμ και τρεις στάσεις παρακάτω φτάσαμε στον κεντρικό σταθμό των τρένων του Ρότερνταμ! Ο καιρός ήταν ακόμη μουντός αλλά όχι πολύ κρύος!

Μπαίνοντας στον σταθμό θα δει κανείς δεκάδες αυτόματους πωλητές εισιτηρίων. Πληκτρολογεί την διαδρομή που θέλει να διανύσει και του βγάζει αυτόματα το κόστος. Ο φίλος μου είχε και μια εκπτωτική κάρτα οπότε γλιτώσαμε κάπου στο 40 % στο κόστος των εισιτηρίων!

Συγκεκριμένα η διαδρομή προς το Άμστερνταμ κόστιζε 13,60 Ευρώ η μετάβαση ή 24,30 Ευρώ με επιστροφή. Με την έκπτωση η τιμή διαμορφώθηκε στα 14,60 Ευρώ για το πήγαινε - έλα! Πληρώνεις το εισιτήριό σου με μια cash card (maestro, κλπ.) ή ρίχνεις κέρματα στο μηχάνημα. Το μηχάνημα όμως δέχεται μόνο κέρματα, οπότε αν έχεις χαρτονομήσματα και θέλεις να πληρώσεις με μετρητά, ανεβαίνεις στον πάνω όροφο που πολλές φορές έχει αρκετή αναμονή στην ουρά.

Επίσης να τονίσω ότι το κόστος είναι ίδιο είτε επιλέξει κανείς να μεταβεί με απλό τρένο, είτε με intercity, απλά το ένα κάνει περισσότερες στάσεις ενώ το άλλο όχι. Η διαδρομή είναι περίπου 1 ώρα με το intercity και 1 ώρα και 10 λεπτά με το απλό τρένο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς πρόσθετες πληροφορίες εδώ: Dienstverlening voor iedereen die met de trein reist.

Μια και ανοίξα το θέμα...ας δώσω και τις υπόλοιπες πληροφορίες εδώ.

Η διαδρομή από ή προς το αεροδρόμιο (Schiphol) κοστίζει περίπου 11 Ευρώ η απλή μετάβαση ή 20 περίπου Ευρώ η μετάβαση με επιστροφή για το Ρότερνταμ και η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά με το intercity.

Αντίστοιχα, Η διαδρομή από το αεροδρόμιο (Schiphol) προς το Άμστερνταμ κοστίζει περίπου 4 Ευρώ η απλή μετάβαση ή 7 Ευρώ με επιστροφή και διαρκεί ανάλογα με το τρένο γύρω στα 15-20 λεπτά!

Σε περίπτωση που έχετε κάποια εκπτωτική κάρτα, κερδίζετε την αντίστοιχη έκπτωση πάνω σε αυτές τις τιμές.

Ήρθε το τρένο λοιπόν, ανεβήκαμε στον πάνω όροφο της αμαξοστοιχίας για να έχουμε καλύτερη θέα και ξεκίνησε το ταξίδι μας προς το Άμστερνταμ!

Στο δρόμο η θέα και τα τοπία ήταν καταπληκτικά! Το μόνο που με εκνεύρισε ήταν πως ήταν λίγο βρώμικα τα παράθυρα και έτσι δεν μπόρεσα να βγάλω κάποιες καλές φωτογραφίες. Στην διάρκεια της διαδρομής περνάς από κάποιες πολύ όμορφες πόλεις όπως το Ντελφτ και η Χάγη.

Με το που πέρασαν τα 70 λεπτά της διαδρομής (πήγαμε με το απλό το τρένο μια και αυτό πετύχαμε), κατεβήκαμε στον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ και βγήκαμε στην πόλη....
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Βγαίνοντας από τον σταθμό μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη!!! Ο ήλιος ήταν εκεί! Απ' ότι μου ανέφεραν, είχαν μήνες να δούνε ήλιο! Φυσικά χαμογέλασα γεμάτος καμάρι για το κατόρθωμά μου (ψώνιο)!

Η βόλτα μας ξεκίνησε..και περπατάγαμε για ώρες μέσα στην πόλη. Περάσαμε από όλα τα κλασικά στέκια και σημεία της πόλης...κι από τα πονηρά φυσικά! Άλλοτε έπαιρνε φωτιά η ψηφιακή μου, κι άλλες φορές πάλι ξεχνιόμουνα. Δύο από τα σημεία που θα ήθελα να φωτογραφίσω και η αφηρημάδα μου δεν με άφησε, ήταν το σημείο με τις βιτρίνες - ψωνιστήρι, αλλά και τα ουρητήρια που βρισκόταν στη μέση του δρόμου τα οποία μου φάνηκαν πολύ αστεία! Δεν θα περάσω σε λεπτομέρειες, αφού πάνω κάτω γνωρίζουν όλοι τι θα δούνε στο Άμστερνταμ...

Μυρωδιές μας ερχότανε από παντού και πραγματικά δεν ήξερες τι να πρωτοδοκιμάσεις! Οι τηγανιτές πατάτες φαινόταν εκπληκτικές (δεν τις δοκίμασα), η μηλόπιτά τους (δοκίμασα)...ειδικά αυτή με τους ξηρούς καρπούς από πάνω μου φαινότανε εκπληκτική (δεν την δοκίμασα).

Στην συνέχεια πήγαμε σε ένα καφέ - εστιατόριο self service κάπου στο κέντρο το οποίο είχε πολλά καλούδια και μπορούσες να επιλέξεις και να φας από ένα γλυκό, από ένα σάντουιτς, από έναν φρεκοστιμένο χυμό....μέχρι ένα πλήρες γεύμα! Θα παραθέσω κάποιες φωτογρφίες λίγο παρακάτω...πραγματικά μου άρεσε αυτό το κατάστημα. Θύμιζε σε ένα μεγάλο βαθμό την Μποργκερία στην Βαρκελώνη και οι τιμές του ήταν πολύ καλές (ένας καφές σε μεγάλο μέγεθος και ένα κομμάτι γλυκό κόστιζαν περίπου 4 Ευρώ..κι όταν λέμε κομμάτι γλυκό μιλάμε για χορταστικότατο κομμάτι).

Η βόλτα μας συνεχίστηκε εν πλω... ναι, πήγαμε στα γνωστά καραβάκια (ή μήπως βαρκούλες; :roll: ) που σου κάνουν την ξενάγηση στα βασικότερα κανάλια της πόλης και παρατηρείς τα πράγματα από μια άλλη ματιά. Μια βόλτα διάρκειας σχεδόν 1 ώρας κοστίζει 8,5 Ευρώ και υπάρχει και ηχογραφημένη παρουσίαση των σημαντικότερων σημείων σε 4 γλώσσες, στα Ολλανδικά, τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και στα Αγγλικά φυσικά. Το θετικό είναι ότι η βάρκες είναι καλυμμένες με γυάλινο στέγαστρο κι έτσι δεν μας άγγιξε ούτε το κρύο αλλά ούτε οι λίγες σταγόνες βροχής που έκαναν την εμφάνισή τους (μάλλον τον μάτιαξα τον καιρό).

Τελειώνοντας την βόλτα μας περάσαμε από τα souvenir shop που υπάρχουν κατά μήκος του καναλιού το καναλιού εκεί, τα οποία ήταν στολισμένα με τις πασίγνωστες τουλίπες και διάφορα άλλα αναμνηστικά, μαγνητάκια, κρεμαστάρια...ενίοτε και πιο πονηρά αναμνηστικά.

Αφού έκανα κάποια ψώνια που ήθελα, επισκεφτήκαμε έναν άλλο μας φίλο και ήπιαμε κι εκεί έναν καφέ. Πηγαίνοντας σε ένα σπίτι ενός ντόπιου, παίρνεις και μια διαφορετική εικόνα για την κουλτούρα τους και τον τρόπο που ζούνε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η απλότητα και η λιτότητα στην διακόσμηση των σπιτιών τους. Όλα ήταν τόσο απλά και "άδεια" που πραγματικά απορούσα: Εγώ που προσπαθώ να μην έχω πολλά πράγματα στο σπίτι μου, πραγματικά θα ένιωθα τελείως φτωχός εκεί μέσα...για να μην πω ότι θα ένιωθα και άβολα αφού δεν μπορούσα να φανταστώ...που βάζουν τα πράγματά τους αυτοί οι άνθρωποι; Ή μήπως δεν έχουν πράγματα να τα βάλουν κάπου; Τουλάχιστον η καθαριότητα του σπιτιού τους δεν είναι καθόλου μπελάς για εκείνους, αφού μπορείς να την κάνεις στο τσακ πατ!

Φεύγοντας από εκεί πήγαμε μια τελευταία βόλτα στα καταστήματα που άρχισαν να κλείνουν σιγά σιγά, αλλά και σε μία λαϊκή αγορά τους που μπορούσες να αγοράσεις...σχεδόν τα πάντα! Αυτό που επίσης μου έκανε εντύπωση ήταν τα σοκολατάκια σε σχήμα ανθρώπινων - επίμαχων μελών του σώματος που πουλούνταν σε πάγκους, τόσο απλά, που θα μπορούσε να τα αγοράσει ο καθένας!

Αφού τελειώσαμε κι εδώ, σταματήσαμε για άλλο ένα καφεδάκι και στην συνέχεια κάναμε τις τελευταίες μας βόλτες σε διάφορες γεφυρούλες και άλλα αντίστοιχα σημεία της πόλης, για να καταλήξουμε στο σπίτι ενός κοινού μας φίλου όπου είμαστε καλεσμένοι για φαγητό και την περάσαμε με κουβεντούλα μέχρι αρκετά αργά, κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά αφού είχα να τον συναντήσω πάνω από 3 χρόνια.

Φεύγοντας, κατευθυνθήκαμε προς τον σταθμό των τρένων και πήραμε το τρένο της επιστροφής στο Ρότερνταμ. Η διαδρομή, γνωστή πλέον, ταξιδάκι μίας ώρας, τραμ και γύρω στις 12 φτάσαμε στο σπίτι.

Κουραστική και αρκετά φορτωμένη η μέρα, αλλά συγχρόνως χαλαρή και ευχάριστη! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι έχω προσανατολιστεί τόσο στην πόλη του Άμστερνταμ, αφού όπου πηγαίναμε...με οδηγούσαν εκεί...κι από την στιγμή που δεν μπήκα στην διαδικασία να το αναζητήσω μόνος μου, δεν μου έγινε βίωμα! Δεν χάθηκα πουθενά...δεν χρειάστηκε να βρω κάτι! Όλα ήταν έτοιμα και πήγαινα όπου με πήγαιναν (ένα πράγμα σαν την κοκκινοσκουφίτσα με εγκεφαλικό στο δάσος!). :roll::lol: Ότι μου συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα ταξίδια με ξεναγό, ή με τουριστικό γραφείο...οτιδήποτε δεν είναι εντελώς ανεξάρτητο ταξίδι δηλαδή! :clap:
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Ανέβασα κάποιες φωτογραφίες στο αντίστοιχο άλμπουμ για το Άμστερνταμ! Εκεί δεν έπρεπε; Ή μήπως κάπου αλλού; :roll::roll::roll:
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
CakeNet, Καλώς ήρθες πίσω. Ωραία μας τα λες τα Ολλανδικά νέα αλλά λύσε μου μια απορία: Το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι μακριά από την πόλη ή είναι ένα με την πόλη?
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
ωραιες οι φωτο σου cakenet!εγω παντως ειχα παει μαιο και το σκοταδι της νυχτας δεν το ειδαμε .θυμαμαι οτι ειχε παει 23,00 και ακομα ηταν σουρουπο!ακομη ομως και μουντο το αμστερνταμ λεει πολυ.
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
CakeNet, Καλώς ήρθες πίσω. Ωραία μας τα λες τα Ολλανδικά νέα αλλά λύσε μου μια απορία: Το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι μακριά από την πόλη ή είναι ένα με την πόλη?
Όχι..είναι ένα με την πόλη. Βέβαια πήγαμε με το αυτοκίνητο εμείς, αλλά δε νομίζω να θεωρείται εκτός πόλης εκεί που πήγαμε. Άσε δε που υπήρχαν και κάποια από τα καινούργια ψηλά κτίρια εκεί γύρω. Μια γέφυρα περνάς σε κάποιο σημείο, αλλά κι αυτές είναι σύνηθες φαινόμενο για την Ολλανδία (και πρεπατιούνται επίσης).

Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει το ακόμη παλιότερο λιμάνι τους το οποίο είναι τελείως καράκεντρο και έχει και κάποια καφέ γύρω γύρω. Αλλά μιλάμε για μικρότερο λιμάνι και νομίζω ότι επειδή δεν χώραγαν τα μεγάλα πλοία εκεί, από ένα σημείο και μετά, το πήγαν λίγο προς τα έξω.
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
ωραιες οι φωτο σου cakenet!εγω παντως ειχα παει μαιο και το σκοταδι της νυχτας δεν το ειδαμε .θυμαμαι οτι ειχε παει 23,00 και ακομα ηταν σουρουπο!ακομη ομως και μουντο το αμστερνταμ λεει πολυ.
Ναι...την γνωρίζω αυτή την εμπειρία! Δυστυχώς δεν με βόλεψε να πάω προς την άνοιξη, μια και είμαι φαν της ημέρας, αλλά τουλάχιστον δεν πήγα και μέσα στο καταχείμωνο που ίσα που προλαβαίνεις να δεις για λίγο το φως της μέρας! :roll:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.793
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom