Μασκες βατραχοπεδιλα και φυγαμε

panpan

Member
Μηνύματα
6.880
Likes
26.792
εχω ζητησει φωτογραφιες απο φιλους να μου στειλουν
οποτε σιγα σιγα θα εμπλουτιζουμε το γκρουπ
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.372
Likes
6.871
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
καλως σας βρίσκω "συνάδελφοι"¨καλοί,,,
και εγώ διπλωματούχος δύτης με 1ο αστέρι της PADI.

αξέχαστη θα μου μείνει η βουτιά στην διπλανή Χαλκιδική στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Σάνι,στο ναυάγιο Μυτιλήνη στα 20 μέτρα περίπου...

Αναλυτική περιγραφή από το σάιτ της σχολής
με την οποία καταδύθηκα:

ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορία

Μόλις δέκα λεπτά με το σκάφος από τις εγκαταστάσεις του Καταδυτικού Κέντρου SEAWORLD βρίσκεται το ναυάγιο "Μυτιλήνη".

*Μότορσιπ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, νηολογίου Πειραιώς 1082, ολικ. χωρητ. 93 κόρων και καθ. 65 κόρων, μήκους 34 μέτρων, με ΔΔΣ: SZKH, κινούμενο με μηχανή SCANDIA 100 ίππων και με ταχύτητα 7 κόμβων, ναυπηγήσεως του 1896 στην Ολλανδία, πλοιοκτησίας Παντελή Κουλούρη.

Το σκάφος με κυβερνήτη τον Σταύρο Σοφιανό είχε αποπλεύσει περί ώρα 17.00 της 11ης Φεβρουαρίου 1966 από τη Θεσσαλονίκη έμφορτο με 127 τόνους (91 τόνους λιπάσματα και το υπόλοιπο γενικό φορτίο) με προορισμό Μυτιλήνη - Χίο - Σάμο - Κω - Ρόδο. Το πλοίο μετά την παράλλαξη της Eπανομής, ώρα 20.00, συνέχισε το ταξίδι του με πορεία 145 μοιρών προς το Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Ο καιρός επιδεινώθηκε και περί ώρα 23.30 της ίδιας ημέρας 11/2/66 ο μηχανικός του σκάφους ανέφερε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Τέθηκε σε λειτουργία η αντλία αναρρόφησης 3 ιντσών, πλην όμως τα νερά εξακολουθούσαν να αυξάνουν. Ο κυβερνήτης έστρεψε αμέσως το σκάφος προς την πλησιέστερη ακτή με σκοπό την προσάραξη και μετά πλου μιάμισης (1 1/2) ώρας και ενώ το πλοίο είχε φτάσει περί τα 500-600 μέτρα από την ακτή, η μηχανή λόγω των υδάτων έπαυσε λειτουργούσα.

Ο κυβερνήτης πόντισε και τις δύο άγκυρες και συγχρόνως καθαίρεσε τη λέμβο, στην οποία επιβιβάστηκε το πλήρωμα και άρχισε απομακρυνόμενο κωπηλατώντας προς την ακτή.

Το πλήρωμα βγήκε στην ακτή του όρμου Κίψας, ενώ το σκάφος βυθίστηκε σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή σε βάθος περίπου 15 μέτρων, περί ώρα 01.00 της 12ης Φεβρουαρίου 1966.

*Από το βιβλίο του Ντούνη σελ.327 Β’ Τόμος.

Με το πέρασμα των χρόνων, το ναυάγιο έχει μετουσιωθεί σε ζωντανό ύφαλο που σφύζει από θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα: ροφοί, σαργοί, μουγγριά, παντελήδες, σμέρνες, χταπόδια, αστακοί, σφουγγάρια, κοράλια, ποσειδωνίες, ανεμώνες, σπειρογράφοι, πίνες και πλήθος από μικρά ψάρια και ποικιλία οστρακόδερμων βρίσκουν καταφύγιο στην κάθε μοναχική γωνιά του βυθισμένου πλοίου ενώ αρκετές φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους πελαγίσια ψάρια όπως τόνοι, μαγιάτικα και ξιφίες.

Η στενή γέφυρα, το μεγάλο και το μικρό αμπάρι, το βαρούλκο της επιβλητικής πλώρης, η κτυπημένη πρύμνη και τα διάσπαρτα μπουκάλια από το τελευταίο εμπόρευμα, τα δεκάδες μέτρα σχοινιά, δύχτια και παραγάδια που αραδιασμένα στην κουβέρτα του πλοίου συμπληρώνουν τα αξιοθέατα του ναυάγιου κατά την διάρκεια της κατάδυσης.

Το ναυάγιο "Μυτιλήνη" αναπαύεται σήμερα στον αμμώδη βυθού της Σάνι στα -20m, έχει μήκος 40m και σας περιμένει να το εξερευνήσετε.
Πηγή και φωτό:
http://www.seaworld.gr/indexgr.php
Μην την χάσετε αν σας δοθεί η ευκαιρία!:cool::cool:
 

YBONNH

Member
Μηνύματα
234
Likes
115
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος του κοσμου
γεια σας γοργονες και γοργονοι

γεια σας κι απο μενα!
βουταω απ το 2007, και τον περασμενο ιουλιο εκανα και το advanced της padi, αλλα δυστυχως δεν εχω ξαναβουτηξει απο τοτε...
Εκτος Ελλαδας εχω κανει μια βουτια στο Σαρμ ελ Σεϊχ, η οποια ηταν απ τις καλυτερες εμπειριες μου, καταδυτικες και μη...Μαγικος βυθος, ψαρια, κοραλια, χρωματα μοναδικα!
Δυστυχως δεν εχω φωτογραφιες να ανεβασω (και μεγαλα προβληματα με την τεχνολογια για να βρω απ το καταδυτικο μου...)
Στα σχεδια μου ειναι ενα ταξιδι Μεξικο-Κουβα το Μαϊο, στο οποιο θελω να κανω και αρκετες βουτιες!
Καλες βουτιες σε ολους!:snorkel:
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Panpan δυστυχώς δεν δραστηριοποιούμε στην υποβρύχια φωτογραφία. Άσε που έχω να βουτήξω από πέρσι το καλοκαίρι που δεν εξίσωνα και έμεινα στα 3μ. Έχω ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία ουσιαστική μου βουτιά:(:(

Σας παραθέτω φωτό από την καταδυτική σχολή μου όμως:

http://www.panagiotidis.com.gr/diving/gallery.php
 
Last edited by a moderator:

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Panpan δυστυχώς δεν δραστηριοποιούμε στην υποβρύχια φωτογραφία. Άσε που έχω να βουτήξω από πέρσι το καλοκαίρι που δεν εξίσωνα και έμεινα στα 3μ. Έχω ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία ουσιαστική μου βουτιά:(:(

Σας παραθέτω φωτό από την καταδυτική σχολή μου όμως:

http://www.panagiotidis.com.gr/diving/gallery.php
Εριξα μια ματια στην σελιδα, εντυπωσιαστηκα!!! Παρα πολυ καλο, ζηλευω
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.900
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom