Triplover
Member
Περιεχόμενα
Ξυπνάμε πρωί πρωί και φεύγουμε για τον σταθμό των λεωφορείων της Κρακοβίας, αφήνοντας πίσω μας μια πόλη που μπήκε βαθιά στη καρδιά μας. Στις 07.20 ξεκινά το λεωφορείο της Polski Bus και μετά από 3 ώρες περίπου βρισκόμαστε στο Βρότσλαβ.
Η ομίχλη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά και τις δύο μέρες παραμονής μας είχε πολύ μα πολύ ομίχλη. Τα στομάχια έχουν αρχίσει να γουργουρίζουν. Ο Σταύρος, ο έτερος φωτογράφος της παρέας, είναι των επιλογών ασφαλείας. McDonald’s, Burger King κα. Μπαίνουμε στο εμπορικό κέντρο Wroclavia, που βρίσκεται μία ανάσα από το σταθμό και που μόλις λίγo καιρό νωρίτερα είχε εγκαινιαστεί.
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το παλαιότερο εμπορικό κέντρο της πόλης, κατασκευασμένο από τους Γερμανούς το 1930.
Η Świdnicka είναι βασικός οδικός άξονας της πόλης και είναι γεμάτη από υπέροχα κτήρια. Ένα από αυτά είναι η Όπερα του Βρότσλαβ.
Απέναντι από το θέατρο αντικρίζουμε ένα ακόμα ωραίο κτήριο.
Στην άλλη γωνία του κόμβου βρίσκεται το 5-άστερο Hotel Monopol. Κατασκευάστηκε σε ρυθμό Art Nouveau το 1892 και σε αυτό έχουν διαμείνει μεταξύ άλλων ο Pablo Picasso.
Μας υποδέχεται η αγέλαστη υπάλληλος. Είναι νωρίς ακόμα για check in. Θέλουμε απλώς να αφήσουμε τις βαλίτσες. Της λέω την φάση και μου λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για επιπλέον βαλίτσες. Κοιτάζει τα email και μου λέει ότι δεν βλέπει τίποτα. Μου λέει δείξε μου το μήνυμα που σου απεστάλη. Της το δείχνω και με βαριά καρδιά μας δίνει τα κλειδιά για το χώρο φύλαξης αποσκευών.
Σε αυτό το σημείο θέλω να σχολιάσω την εντύπωση που απεκόμισα από τους Πολωνούς. Μου φάνηκαν αγέλαστοι ως επί το πλείστον, μη εξυπηρετικοί και γενικώς με ένα συγκεκριμένο αυστηρό ύφος. Ακόμα και στα καταστήματα, καφέ κα δεν έβλεπα τόσο συχνά χαμόγελα. Φυσικά δεν ήταν όλοι έτσι. Αλλά η γενική αίσθηση ήταν αρνητική θα έλεγα. Το ίδιο μου είπαν και οι Ουκρανοί που γνώρισα στο Ζακοπάνε.
Η ομίχλη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά και τις δύο μέρες παραμονής μας είχε πολύ μα πολύ ομίχλη. Τα στομάχια έχουν αρχίσει να γουργουρίζουν. Ο Σταύρος, ο έτερος φωτογράφος της παρέας, είναι των επιλογών ασφαλείας. McDonald’s, Burger King κα. Μπαίνουμε στο εμπορικό κέντρο Wroclavia, που βρίσκεται μία ανάσα από το σταθμό και που μόλις λίγo καιρό νωρίτερα είχε εγκαινιαστεί.
Εμπορικό Κέντρο Wroclavia
Όχι. Μην σας ξεγελά η εικόνα. Δεν έφαγε γύρο αλλά McDonald's.
Καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας πετύχαμε και άλλα στη πόλη. Όπως επίσης και άλλα ελληνικά σουβλατζίδικα. Τσιμπάμε στα γρήγορα και προχωράμε προς το hostel.Όχι. Μην σας ξεγελά η εικόνα. Δεν έφαγε γύρο αλλά McDonald's.
Piłsudskiego & Stawowa
Piłsudskiego 74
Ξενοδοχείο Scandic
«Οι Ανώνυμοι Πεζοί»
Στη τομή των Piłsudskiego και Świdnicka βρίσκεται αυτό το πολύ ενδιαφέρον μνημείο. Ονομάζεται «Οι Ανώνυμοι Πεζοί» και φιλοτεχνήθηκε το 2006 σε ανάμνηση των απλών ανθρώπων που συλλαμβάνονταν και εξαφανίζονταν τη περίοδο του στρατιωτικού νόμου της δεκαετίας του 1980 από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας. Τα γλυπτά, που το μέρος τους φαίνεται να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης, αναπαριστούν αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που εξανίστηκαν εν μία νυκτί, δίχως να δώσουν σημεία ζωής.
Piłsudskiego 74
Ξενοδοχείο Scandic

«Οι Ανώνυμοι Πεζοί»
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το παλαιότερο εμπορικό κέντρο της πόλης, κατασκευασμένο από τους Γερμανούς το 1930.
Renoma Shopping Center
Κανάλι Fosa Miejska
Promenada Staromiejska
Η ομίχλη είναι εμφανής στις φωτογραφίες.Κανάλι Fosa Miejska
Promenada Staromiejska
Εκκλησία Corpus Christi (Αγία Δωρεά)
Η Αγία Δωρεά είναι μία μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας για την προσκύνηση του σώματος του Ιησού Χριστού και τη μετουσίωση του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Κυρίου κατά τη τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.Η Świdnicka είναι βασικός οδικός άξονας της πόλης και είναι γεμάτη από υπέροχα κτήρια. Ένα από αυτά είναι η Όπερα του Βρότσλαβ.
Όπερα Βρότσλαβ
Η όπερα του Breslau ιδρύθηκε από έναν Ιταλό το 1725 και το παρόν κτήριο κατασκευάστηκε το 1841.Απέναντι από το θέατρο αντικρίζουμε ένα ακόμα ωραίο κτήριο.
Στην άλλη γωνία του κόμβου βρίσκεται το 5-άστερο Hotel Monopol. Κατασκευάστηκε σε ρυθμό Art Nouveau το 1892 και σε αυτό έχουν διαμείνει μεταξύ άλλων ο Pablo Picasso.
Hotel Monopol
Φτάνουμε σιγά σιγά στο χόστελ και ανεβαίνουμε στο 5 όροφο, όπου βρίσκεται και η ρεσεψιόν. Εδώ να σημειώσω ότι μόνο οι δύο είχαμε κλείσει διανυκτέρευση. Εγώ και ο Κώστας. Οι άλλοι τρεις, Σταύρος με τα καλά τελειώματα, Γιάννης ή αλλιώς James Harden της Άνω Πόλης και Αστέριος θα έφευγαν κατά τις 22.00 για Βαρσοβία. Είχα φροντίσει να επικοινωνίσω με email και να τους ζητήσω όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν να επιτραπεί όχι μόνο σε εμάς τους δύο αλλά και στα άλλα παιδιά να αφήσουν δωρεάν τις αποσκευές τους.Μας υποδέχεται η αγέλαστη υπάλληλος. Είναι νωρίς ακόμα για check in. Θέλουμε απλώς να αφήσουμε τις βαλίτσες. Της λέω την φάση και μου λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για επιπλέον βαλίτσες. Κοιτάζει τα email και μου λέει ότι δεν βλέπει τίποτα. Μου λέει δείξε μου το μήνυμα που σου απεστάλη. Της το δείχνω και με βαριά καρδιά μας δίνει τα κλειδιά για το χώρο φύλαξης αποσκευών.
Σε αυτό το σημείο θέλω να σχολιάσω την εντύπωση που απεκόμισα από τους Πολωνούς. Μου φάνηκαν αγέλαστοι ως επί το πλείστον, μη εξυπηρετικοί και γενικώς με ένα συγκεκριμένο αυστηρό ύφος. Ακόμα και στα καταστήματα, καφέ κα δεν έβλεπα τόσο συχνά χαμόγελα. Φυσικά δεν ήταν όλοι έτσι. Αλλά η γενική αίσθηση ήταν αρνητική θα έλεγα. Το ίδιο μου είπαν και οι Ουκρανοί που γνώρισα στο Ζακοπάνε.
Last edited: