Πολωνία Μιάμιση μέρα στους νάνους του Βρότσλαβ

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033

Εισαγωγή

Η εξόρμησή μας στο πανέμορφο Βρότσλαβ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της φθινοπωρινής εκδρομής της παρέας στη Πολωνία. Διαμείναμε 7 βράδια στη χώρα κατανεμημένα ως εξής:

  • Δύο βράδια ή αλλιώς δύο μέρες σχεδόν γεμάτες στη Βαρσοβία, την οποία είχαμε ξαναεπισκεφτεί παλαιότερα για μιάμιση μέρα.
  • Τέσσερα βράδια με 4 σχεδόν γεμάτες μέρες στη Κρακοβία, κατά τη διάρκεια των οποίων αφιερώσαμε περίπου 2,5 γεμάτες μέρες για την πόλη και πραγματοποιήσαμε εκδρομές στα Αλατορυχεία, στο Άουσβιτς και στο Ζακοπάνε. Στο Άουσβιτς πήγε η μισή παρέα, στο Ζακοπάνε η άλλη μισή. Στο δεύτερο team ήμουν εγώ και σας έχω παρουσιάσει την εξαντλητική μας εκδρομή στο «Μία μέρα στο ZaCapone (Ορειβασία στα Όρη Τάτρα)» (https://www.travelstories.gr/community/threads/Μία-μέρα-στο-zacapone-Ορειβασία-στα-Όρη-Τάτρα.58040/).
  • Και τέλος, μιάμιση μέρα στο Βρότσλαβ, το οποίο θα επιχειρήσω να σας παρουσιάσω με την παρούσα ιστορία.
Θεωρώ ότι για την Κρακοβία και την Βαρσοβία υπάρχουν αξιόλογες ιστορίες στο ύφος που ανταποκρίνεται στα δικά μου δεδομένα και συνεπώς μια δική μου απόπειρα, θα είχε παρά λίγα να προσθέσει.


Λίγα λόγια για το Βρότσλαβ

Το Βρότσλαβ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας. Έχει πληθυσμό 638.000 κατοίκων και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ.

Κάνει την εμφάνισή της στην ιστορία κατά τον 1000 μ.Χ. με το όνομα Βρατισλάβια. Μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί πόλη της Γερμανίας με το όνομα Μπρεσλάου. Σε διάφορες χρονικές περιόδους αποτέλεσε μέρος της Πολωνίας, του Βασιλείου της Βοημίας (σημερινή Τσεχία), των Ούγγρων, των Αψβούργων, των Πρώσων και βέβαια της Γερμανίας.

Σήμερα είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο και μια πόλη που σφίζει από ζωή, καθώς υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των φοιτητών της ανέρχεται στα 135.000. Το 2016 ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μα καλά τι σχέση έχουν οι νάνοι με το Βρότσλαβ;

Οι νάνοι αποτέλεσαν σύμβολα του φοιτητικού κινήματος Orange Alternative, που εμφανίστηκε το 1980 στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ ως ειρηνική αντίδραση προς την αυταρχική κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του έκαναν γκράφιτι με νάνους στους δρόμους της πόλης κι έτσι οι νάνοι έγιναν το έμβλημά τους.

Το 2001 η κυβέρνηση αποκάλυψε το γλυπτό ενός νάνου για να τιμήσει το κίνημα και προφανώς αυτό είχε απήχηση στον κόσμο. Έκτοτε ο πληθυσμός των νάνων αυξήθηκε ραγδαία και συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σήμερα οι νάνοι αποτελούν τουριστική ατραξιόν, με τους ταξιδιώτες να επιδίδονται στο «κυνήγι των νάνων» χρησιμοποιώντας ειδικούς χάρτες και εφαρμογές για smartphone.

 
Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Ξυπνάμε πρωί πρωί και φεύγουμε για τον σταθμό των λεωφορείων της Κρακοβίας, αφήνοντας πίσω μας μια πόλη που μπήκε βαθιά στη καρδιά μας. Στις 07.20 ξεκινά το λεωφορείο της Polski Bus και μετά από 3 ώρες περίπου βρισκόμαστε στο Βρότσλαβ.

DSC03721.JPG
Η ομίχλη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά και τις δύο μέρες παραμονής μας είχε πολύ μα πολύ ομίχλη. Τα στομάχια έχουν αρχίσει να γουργουρίζουν. Ο Σταύρος, ο έτερος φωτογράφος της παρέας, είναι των επιλογών ασφαλείας. McDonald’s, Burger King κα. Μπαίνουμε στο εμπορικό κέντρο Wroclavia, που βρίσκεται μία ανάσα από το σταθμό και που μόλις λίγo καιρό νωρίτερα είχε εγκαινιαστεί.

Εμπορικό Κέντρο Wroclavia
DSC04085.JPG

DSC04082.JPG


Όχι. Μην σας ξεγελά η εικόνα. Δεν έφαγε γύρο αλλά McDonald's.
DSC04083.JPG
Καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας πετύχαμε και άλλα στη πόλη. Όπως επίσης και άλλα ελληνικά σουβλατζίδικα. Τσιμπάμε στα γρήγορα και προχωράμε προς το hostel.

Piłsudskiego & Stawowa
IMG_20171019_115229.jpg

Piłsudskiego 74
DSC04086.JPG

Ξενοδοχείο Scandic

IMG_20171019_115746.jpg

«Οι Ανώνυμοι Πεζοί»
DSC04087.JPG
Στη τομή των Piłsudskiego και Świdnicka βρίσκεται αυτό το πολύ ενδιαφέρον μνημείο. Ονομάζεται «Οι Ανώνυμοι Πεζοί» και φιλοτεχνήθηκε το 2006 σε ανάμνηση των απλών ανθρώπων που συλλαμβάνονταν και εξαφανίζονταν τη περίοδο του στρατιωτικού νόμου της δεκαετίας του 1980 από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας. Τα γλυπτά, που το μέρος τους φαίνεται να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης, αναπαριστούν αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που εξανίστηκαν εν μία νυκτί, δίχως να δώσουν σημεία ζωής.

DSC04098.JPG
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το παλαιότερο εμπορικό κέντρο της πόλης, κατασκευασμένο από τους Γερμανούς το 1930.

Renoma Shopping Center
DSC06565.JPG

Κανάλι Fosa Miejska

DSC04102.JPG

Promenada Staromiejska
DSC06568.JPG

Η ομίχλη είναι εμφανής στις φωτογραφίες.

Εκκλησία Corpus Christi (Αγία Δωρεά)
DSC04103.JPG
Η Αγία Δωρεά είναι μία μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας για την προσκύνηση του σώματος του Ιησού Χριστού και τη μετουσίωση του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Κυρίου κατά τη τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Η Świdnicka είναι βασικός οδικός άξονας της πόλης και είναι γεμάτη από υπέροχα κτήρια. Ένα από αυτά είναι η Όπερα του Βρότσλαβ.

Όπερα Βρότσλαβ
DSC06579.JPG
Η όπερα του Breslau ιδρύθηκε από έναν Ιταλό το 1725 και το παρόν κτήριο κατασκευάστηκε το 1841.

DSC06569.JPG
Απέναντι από το θέατρο αντικρίζουμε ένα ακόμα ωραίο κτήριο.

DSC06574.JPG

Στην άλλη γωνία του κόμβου βρίσκεται το 5-άστερο Hotel Monopol. Κατασκευάστηκε σε ρυθμό Art Nouveau το 1892 και σε αυτό έχουν διαμείνει μεταξύ άλλων ο Pablo Picasso.

Hotel Monopol
DSC06578.JPG
Φτάνουμε σιγά σιγά στο χόστελ και ανεβαίνουμε στο 5 όροφο, όπου βρίσκεται και η ρεσεψιόν. Εδώ να σημειώσω ότι μόνο οι δύο είχαμε κλείσει διανυκτέρευση. Εγώ και ο Κώστας. Οι άλλοι τρεις, Σταύρος με τα καλά τελειώματα, Γιάννης ή αλλιώς James Harden της Άνω Πόλης και Αστέριος θα έφευγαν κατά τις 22.00 για Βαρσοβία. Είχα φροντίσει να επικοινωνίσω με email και να τους ζητήσω όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν να επιτραπεί όχι μόνο σε εμάς τους δύο αλλά και στα άλλα παιδιά να αφήσουν δωρεάν τις αποσκευές τους.

Μας υποδέχεται η αγέλαστη υπάλληλος. Είναι νωρίς ακόμα για check in. Θέλουμε απλώς να αφήσουμε τις βαλίτσες. Της λέω την φάση και μου λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για επιπλέον βαλίτσες. Κοιτάζει τα email και μου λέει ότι δεν βλέπει τίποτα. Μου λέει δείξε μου το μήνυμα που σου απεστάλη. Της το δείχνω και με βαριά καρδιά μας δίνει τα κλειδιά για το χώρο φύλαξης αποσκευών.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σχολιάσω την εντύπωση που απεκόμισα από τους Πολωνούς. Μου φάνηκαν αγέλαστοι ως επί το πλείστον, μη εξυπηρετικοί και γενικώς με ένα συγκεκριμένο αυστηρό ύφος. Ακόμα και στα καταστήματα, καφέ κα δεν έβλεπα τόσο συχνά χαμόγελα. Φυσικά δεν ήταν όλοι έτσι. Αλλά η γενική αίσθηση ήταν αρνητική θα έλεγα. Το ίδιο μου είπαν και οι Ουκρανοί που γνώρισα στο Ζακοπάνε.
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Φτάνουμε στην Plac Solny, δηλαδή την πλατεία του αλατιού. Ονομάστηκε έτσι, διότι εδώ υπήρχε αγορά, στην οποία πωλούνταν κυρίως αλάτι από τα αλατορυχεία της Κρακοβίας. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το 1242, μετά την καταστροφική επέλαση των Μογγόλων.

DSC06608.JPG
Στη πλατεία, και ανάμεσα στα λουλουδάδικα, βρίσκεται ένα μικρό σιντριβάνι με κεντρική φιγούρα ένα δράκο. Κατασκευάστηκε το 1997.

DSC06617.JPG
Πίσω από το σιντριβάνι αχνοφαίνεται ένα μυτερό ψηλό κυματοειδές αντικείμενο, σαν οβελίσκος, το “Small Spire”. Δημιουργήθηκε το 1996 και υπάρχουν δύο εκδοχές για το συμβολισμό του. Η πρώτη αναφέρεται στη καύση ομάδας Eβραίων κατά το Μεσαίωνα από τους Χριστιανούς. Η δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα λέει ότι τον 15ο αιώνα οι κάτοικοι, επηρεασμένοι από τον Προτεσταντισμό, έκαιγαν στο κέντρο της πλατείας ρούχα και οικιακά αντικείμενα «πολυτελείας» που τους έβγαζαν από το δρόμο της ταπεινοφροσύνης.

DSC06618.JPG

Να και ο πρώτος μας νάνος, που κρατάει στα χέρια του το Σύνταγμα
DSC06610.JPG

Μηχάνημα του δημοτικού συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια
DSC06619.JPG
Προχωράμε προς την εντυπωσιακή πλατεία της Αγοράς του Βρότσλαβ (Rynek), η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες της Βαρσοβίας και της Κρακοβίας. Με διαστάσεις 213x178 είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης.

DSC06620.JPG
Κατασκευάστηκε μεταξύ 1214 και 1232. Περιμετρικά της κτίστηκαν γρήγορα εντυπωσιακές οικίες για λογαριασμό των εύπορων πολιτών. Κάποτε ήταν κόμβος, από τον οποίο περνούσε το τραμ και τα αυτοκίνητα. Στο κέντρο της πλατείας είναι ένα συγκρότημα, που αποτελείται από το Νέο Δημαρχείο (αριστερά στη φωτογραφία), το Παλιό Δημαρχείο (δεξιά), καθώς και άλλα εντυπωσιακά κτήρια.

Παλιό Δημαρχείο
DSC04123.JPG
Το γοτθικό Παλιό Δημαρχείο του Βρότσλαβ χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και κατασκευάστηκε σταδιακά σε βάθος δυόμιση αιώνων. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη μικρές ζημιές, οι οποίες γρήγοραν αποκαταστάθηκαν.

DSC04148.JPG
Σήμερα φιλοξενεί το Museum of Bourgeois Art, δηλαδή το μουσείο της αστικής τάξης. Στο υπόγειό του υπάρχει εστιατόριο.

Λεπτομέρεια από το Παλιό Δημαρχείο
DSC06726.JPG
Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται το κτήριο του Νέου Δημαρχείου. Κατασκευάστηκε το 1860-64 για να καλύψει τις ανάγκες για περισσότερα γραφεία του δήμου.

Νέο Δημαρχείο
DSC06622.JPG

Ανάμεσα στα δυο εντυπωσιακά κτήρια δεσπόζει το άγαλμα του Πολωνού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Aleksander Fredro. Κατασκευάστηκε το 1897 και τοποθετήθηκε στο Λβιβ της Ουκρανίας. Ωστόσο, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ενσωμάτωση της πόλης στη Σοβιετική Ένωση, συμφωνήθηκε η μεταφορά της αρχικά στο προάστιο Βιλανόβ της Βαρσοβίας και το 1956 στο Βρότσλαβ, όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί Πολωνοί πρόσφυγες από το Λβιβ.

Άγαλμα Aleksander Fredro
DSC06736.JPG
Στη νότια πλευρά του Παλιού Δημαρχείο βρίσκεται η παρακάτω βρύση.

DSC06729.JPG

Ωραίος ο κιθαρίστας
DSC06626.JPG

Σιντριβάνι Zdrój
DSC06633.JPG
Κατασκευάστηκε το 2000 στη δυτική πλευρά της πλατείας προς τιμή του τότε Δημάρχου της πόλης Bogdan Zdrojewski.

Η πλατεία περιβάλλεται από πανέμορφα κτήρια.

DSC06623.JPG

DSC06632.JPG


DSC06683.JPG

DSC06639.JPG
Υπάρχει πλήθος καφετεριών και εστιατορίων, μεταξύ αυτών, φυσικά και ελληνικές ταβέρνες.

DSC04125.JPG

DSC04150.JPG
Δεν λείπουν και τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών. Κάνουμε ένα πέρασμα για να αγοράσουμε μερικά σουβενίρ. Η Πολωνία είναι ακριβή στα αναμνηστικά. Π.χ. τα μαγνητάκια που στις περισσότερες χώρες πωλούνται προς ένα ευρώ και κάτι, εδώ κινούνται στα 12zl. Όπου 1€=4.15zl. Τρία ευρώ για μαγνητάκια και για μπρελόκ είναι αρκετά.

DSC06643.JPG
Κατευθυνόμαστε στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ελισσάβετ.

DSC04131.JPG

DSC04133.JPG
Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης. Καταστράφηκε το 1529 από ισχυρό χαλάζι, ξανακτίστηκε και ξανακαταστράφηκε από μεγάλη φωτιά το 1976. Ο ανακατασκευασμένος πύργος της έχει ύψος 91,5 μέτρα και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη πλατεία και στη πόλη.

DSC06650.JPG


DSC06651.JPG

Δεν θα μπορούσα να χάσω το πύργο σε καμία των περιπτώσεων. Τα παιδιά δεν ψήθηκαν. Θα αράξουν στη πλατεία.

DSC06645.JPG

Δίνω τα 5zl της εισόδου και ξεκινάω τον γολγοθά των σκαλοπατιών. Αλλά έχε χάρη που η θέα αποζημιώνει και τον πιο τεμπέλη ταξιδιώτη.

Είμαστε λοιπόν απάνω.

DSC06652.JPG

DSC06653.JPG

Να και ο ποταμός Όντερ
DSC06661.JPG


DSC06658.JPG

Κινούμαι περιμετρικά του θεωρείου. Η θέα είναι εκθαμβωτική. Μπορεί να με ζορίζει ο ήλιος, αλλά εγώ τις φωτογραφίες μου θα τις βγάλω. Τραβάω και βιντεάκι.

DSC06656.JPG

DSC06655.JPG


DSC06667.JPG

DSC06668.JPG

Βάζω τη φωτογραφική στη θήκη της και χαλαρώνω. Δύο λεπτά δίχως τη στενή σκοπιά του φακού. Μία γύρα και κατεβαίνω να βρω τα παιδιά, γιατί θα αρχίσουν να με βρύζουν.

Μια μικρογραφία της εκκλησίας
DSC06677.JPG
Μαζεμένοι νάνοι. Ο κόσμος τους περιτριγυρίζει για να τους αποθανατίσει.

Ο βετεράνος
DSC06678.JPG

Οι πυροσβέστες

DSC06680.JPG


Ο υπναράς σκοπός
DSC06681.JPG
Βγαίνω στη πλατεία, βρίσκω τα παιδιά και συνεχίζουμε τη περιμετρική μας κίνηση στην πολύχρωμη πλατεία.

DSC04140.JPG


DSC06700.JPG


DSC06702.JPG


DSC06703.JPG


DSC06705.JPG

Πεινάσαμε. Ώρα να τσιμπήσουμε κάτι. Τα παιδιά θα φάνε ντονέρ. Εγώ θέλω μαγειρείο. Η Πολωνία είναι ο παράδεισος των μαγειρείων ή αλλιώς Milky bars.

Το πρώτο κατάστημα του είδους εμφανίστηκε το 1896 στη Βαρσοβία και, καθότι χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη γαλακτοκομικά προϊόντα, ονομάστηκε milky. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και επεκτάθηκε με τη προσφορά και άλλων φαγητών, διατηρώντας τις τιμές χαμηλά και προσφέροντας γεύματα φρέσκα και οικονομικά.

DSC06708.JPG

DSC06717.JPG

Βρίσκω ένα στην είσοδο του εμπορικού κέντρου Feniks, δίπλα στα Burger King. Τρώνε μόνο ντόπιοι και το φαγητό είναι πολύ οικονομικό. Η συνεννόηση δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση, αλλά έχε χάρη που δεν είμαι ιδιότροπος στο φαγητό.

DSC06734.JPG

Φεύγουμε σιγά σιγά από τη κεντρική πλατεία και κατευθυνόμαστε προς την εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής.
 
Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Φεύγουμε σιγά σιγά από τη κεντρική πλατεία και κατευθυνόμαστε προς την εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής.

DSC06746.JPG

Η γιγάντια γοτθική εκκλησία είχε κτιστεί μέχρι τον 15ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη σοβαρές καταστροφές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έξω από την εκκλησία ένας αλανιάρης μοτοσικλετιστής γκαζώνει.

DSC06751.JPG
Βόρεια της εκκλησίας βρίσκεται μία ακόμα πλατεία, στην οποία κυριαρχεί ένα σιντριβάνι ποδοσφαιρικό.

DSC06755.JPG
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας, κινούμενοι βορειοδυτικά προς το πανεπιστήμιο.

Στην οδό Jatki βρίσκεται ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του Βρότσλαβ, το Μνημείο των Βασανισμένων Ζώων. Αναπαριστώνται ζώα που σφάζονται κατά κόρον από τους χασάπηδες και το μνημείο βρίσκεται σε μία περιοχή, που κάποτε ήταν γεμάτη από κρεοπωλεία και χασάπικα.

Μνημείο των Βασανισμένων Ζώων
DSC06768.JPG

Malarska 12/15
DSC06777.JPG


Malarska 30
DSC06778.JPG


Οι αρχιτέκτονες Beba και Thom, που έχουν φροντίσει για τον καλαίσθητο σχεδιασμό του Βρότσλαβ
DSC06782.JPG
Έχουμε βγει στις όχθες του ποταμού Όντερ και μπροστά μας βρίσκεται η γέφυρα Pomorski.

DSC06785.JPG
Ο ποταμός έχει μήκος 854 χιλιόμετρα και διασχίζει Τσεχία, Πολωνία και Γερμανία. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Πολωνίας μετά τον Βίστουλα.

DSC06789.JPG
Aπέναντι βρίσκεται το υπέροχο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ με το Μαθηματικό του Πύργο. Σήμερα δεν έχουμε αρκετό χρόνο για το επισκεφτούμε. Αύριο όμως δεν μου ξεφεύγει.

Πανεπιστήμιο Βρότσλαβ
DSC06791.JPG
Ιδρύθηκε το 1702 ως Σχολή Φιλοσοφίας και Καθολικής Θεολογίας. Το 1811 συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Βιαντρίνα, που είχε έδρα τη Φρανκφούρτη, υπό το νέο όνομα Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου. Το 1945 οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τη πόλη, ήλθε προσωπικό από το πολωνικό πανεπιστήμιο του Λβιβ και το ίδρυμα πήρε το σημερινό του όνομα.

DSC06812.JPG
Εννιά καθηγητές και απόφοιτοι του πάλαι ποτέ Πανεπιστημίου του Μπρεσλάου έχουν βραβευτεί με Νόμπελ. Το μουσείο του πανεπιστημίου είναι πολύ ενδιαφέρον. Το επισκέφτηκαν την επόμενη μέρα, ανεβαίνοντας βέβαια στο Μαθηματικό Πύργο.

Στην πλατεία του πανεπιστημίου βρίσκεται το σιντριβάνι με το Άγαλμα του Γυμνού Ξιφομάχου, που η κατασκευή του το 1904, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από τον συντηρητικό κλήρο.

Σιντριβάνι Γυμνού Ξιφομάχου
DSC04176.JPG

Μουσείο Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Βρότσλαβ
DSC06809.JPG
Απέναντι βρίσκεται η υπέροχη μπαρόκ εκκλησία του πανεπιστημίου, αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είναι πλούσια διακοσμημένη.

Εκκλησία του Αγίου Ονόματος του Χριστού
DSC06831.JPG

DSC06824.JPG

Στο τέλος της plac Uniwersytecki βρίσκεται το Ossolineum. Είναι ένα μορφωτικό ινστιτούτο που ιδρύθηκε το 1817 και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, μετά αυτή του Πανεπιστημίου Γιανγκελόνιαν της Κρακοβίας.

Ossolineum
DSC06830.JPG

Έχει έναν ωραίο γαλήνιο μικρό κήπο.

DSC04181.JPG
Εδώ βρίσκεται το άγαλμα του Γερμανού ιερέα και θρησκευτικού ποιητή του 17ου αιώνα Angelus Silesius.

Angelus Silesius
DSC06836.JPG

Απέναντι από το άγαλμα, είναι η γοτθική ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Ματθαίου (13ος αιώνας).

DSC06839.JPG

Σε αυτό το μνημείο, που βρίσκεται στη νότια είσοδο της εκκλησίας στην οδό plac Nankiera, αναπαριστάται ο Άγιος Ιωάννης.

Διάφορα κτήρια του πανεπιστημίου στην οδό plac Nankiera
DSC04182.JPG


Αγία Κλάρα
DSC06845.JPG


Μπαρόκ παρεκκλήσι Hochberg (1723-28)
DSC06853.JPG

Πολλές εκκλησίες μαζεμένες σε ακτίνα λίγων εκατοντάδων μέτρων. Μετά από ένα σημείο, δεν μπαίναμε καν μέσα.

Στο τέρμα της Plac Nankara βρίσκεται μία κλειστή αγορά. Πάντα οι αγορές μου άρεσαν. Δίνουν τον καθημερινό παλμό των απλών ανθρώπων.

DSC04183.JPG
Κατασκευάστηκε το 1905-08 και είναι αρκετά μεγάλη εκτεινόμενη σε δύο ορόφους. Πήραμε μερικά αποξηραμένα φρούτα και συνεχίσαμε τη πορεία μας προς την απέναντι όχθη του ποταμού.

DSC04184.JPG






 

Attachments

Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Σε αυτό το σημείο το Βρότσλαβ θυμίζει λίγο Αγία Πετρούπολη και Στοκχόλμη. Ποτάμι, νησάκια, κανάλια και γέφυρες, σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη.

DSC04185.JPG
Διασχίζουμε τη γέφυρα και καταλήγουμε στο μικρό νησάκι Wyspa Piasek.

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου
DSC06863.JPG
Στην άλλη πλευρά του δρόμου, και απέναντι από τη βιβλιοθήκη, βρίσκεται η μικρή Ορθόδοξη εκκλησία του Κυρίλλου και του Μεθοδίου.

Εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου
DSC06865.JPG
Μερικά βήματα πιο μετά, έχουμε βρεθεί στη πλατεία Wyszyński.

Πλατεία Καρδινάλιου Stefan Wyszyński
DSC06882.JPG
Ο Stefan Wyszyński διετέλεσε αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας για 33 συναπτά έτη (1948 - 81).

DSC04202.JPG
Πίσω από τα άγαλμα του επισκόπου βρίσκεται η μεγάλη γοτθική εκκλησία της Μαρίας Παρθένου.

Εκκλησία Μαρίας Παρθένου
DSC06876.JPG
Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο σημείο. Τις εντυπώσεις κερδίζει η ατσάλινη γέφυρα Tumski.

DSC04197.JPG
Κατασκευάστηκε το 1889 και χρησιμοποιείται μόνο για πεζούς. Είναι γεμάτη λουκέτα. Πόσοι έρωτες πια να κλειδωθούν;

DSC04203.JPG


DSC06883.JPG
Μόλις περάσουμε τη γέφυρα, πετυχαίνουμε τον Κάσπερ, που ασχολείται με την εκτύπωση βιβλίων. Κρατεί στα χέρια του το «Πάτερ ημών».

DSC06889.JPG

Ένα κτήριο της Επισκοπής του Βρότσλαβ
DSC06893.JPG
Μπροστά από το κτήριο βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη από το Νεπόμουκ (πόλη της Τσεχίας).

DSC06894.JPG
Βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο ωραία σημεία της πόλης. Στο βάθος κυριαρχεί η εικόνα του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

DSC04206.JPG
Η εντυπωσιακή νεογοτθική εκκλησία είναι η έδρα του επισκόπου του Βρότσλαβ. Η εκκλησία πρωτοκατασκευάστηκε το 13ο αιώνα. Καταστράφηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, με τελευταία το 1951.

DSC04207.JPG
Όποιος επιθυμεί να απολαύσει πανοραμική θέα της πόλης, μπορεί να ανέβει στους πύργους του καθεδρικού. Εμείς δεν το κάναμε, αφού είχα επιλέξει την Αγία Ελισσάβετ.

Έξω από την εκκλησία βρίσκεται το άγαλμα της Παναγίας με το Θείο Βρέθος.

DSC06899.JPG


DSC04209.JPG

Metropolitan Seminary & Papal Faculty Of Theology
Ο ήλιος έχει πέσει. Η ομίχλη είναι πολύ έντονη και η ψύχρα αισθητή. Γυρίζουμε σιγά σιγά προς το κέντρο.

Λίγο πριν ξαναβγούμε στον Όντερ, αντικρύζουμε ακόμα ένα εντυπωσιακό κτήριο του πανεπιστημίου του Βρότσλαβ, τη Βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Βρότσλαβ
DSC04210.JPG

Ομίχλη δεν είπαμε;
DSC06913.JPG
Προσπερνάμε τη γέφυρα Pokoju (ειρήνη) και στη γωνία βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο. Προφανώς χρόνος και διάθεση για επίσκεψη δεν υπάρχει.

Εθνικό Μουσείο
DSC04212.JPG
Μπήκαμε στο πάρκο που βρίσκεται πίσω από το μουσείο. Φέρει το όνομα του Πολωνού ποιητή Juliusz Słowacki. Είναι ένας ήσυχος χώρος στον οποίο κυριαρχεί ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς, το Πανόραμα της Μάχης του Ρασκάβιτσε. Είναι ένας τεράστιος κυκλικός πίνακας διαστάσεων 15x114 μέτρων. Αναπαρίσταται ο θρίαμβος των Πολωνών ενάντια στους Ρώσους το 1794. Η ώρα είχε περάσει και το μουσείο ήταν κλειστό.

Στο πάρκο βρίσκεται και ένα πρόσφατο μνημείο. Κατασκευάστηκε το 1999 και θυμίζει τη θηριωδία του Κάτιν.

Μνημείο Σφαγής Κάτιν
DSC06921.JPG

Πρόκειται για μία από τις μαύρες σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Πολωνών στρατιωτών στα δάσος του Κάτιν. Τα εγκλήματα αποδώθηκαν από τους Ναζί στους Σοβιετικούς.

DSC06920.JPG

Εδώ πια είχε ολοκληρωθεί η ξενάγησή μας στη πόλη. Ήρθε η ώρα της μπύρας. Και η Πολωνία είναι πραγματικά ένας παράδεισος της μπύρας. Εξαιρετική εγχώρια παραγωγή και πολύ χαμηλές τιμές. Με σύμβουλο το ratebeer.com είχαμε επιλέξει το Kontynuacja, που βρίσκεται μία ανάσα από τη κεντρική πλατεία αλλά και το hostel μας.

IMG_20171019_202549.jpg
Το μαγαζί ήταν γεμάτο και με καλό κόσμο. Ήπιαμε κανά δυο μπυρίτσες, κάναμε απολογισμό του ταξιδιού, τραβήξαμε βιντεάκι. Σε λίγο οι τρεις από τους πέντε μας θα έφευγαν για Βαρσοβία και πρωί πρωί θα αναχωρούσαν για Θεσσαλονίκη. Τελικά, συμφωνήσαμε όλοι μας ότι η Πολωνία είναι ένας πολύ υποτιμημένος προορισμός. Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Μία πολύ όμορφη και οικονομική χώρα, έστω και με λίγο παράξενους κατοίκους, όσο βέβαια μπορούμε να τους κρίνουμε από τη μία βδομάδα διαμονής.

Ήπιαμε τις μπύρες μας. Πήγαμε στο χόστελ. Πήραν τα παιδιά της βαλίτσες τους και ξεκουμπίστηκαν.

DSC04213.JPG
Εγώ με τον Κωστάκη κάναμε ντου στο οκτάκλινο δωμάτιό μας. Συμπαθητικό χόστελ με καλούς χώρους, αν και λίγο θορυβώδες. Ώρα για ύπνο, γιατί αύριο πρέπει να δώσουμε πόνο.
 

Attachments

Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Ξυπνάμε κατά τις 08.00 και γρήγορα γρήγορα βάζουμε μέσα πιτζάμες και παντόφλες και κατευθυνόμαστε στο χώρο αποσκευών του χόστελ. Εδώ να αναφέρω ότι βασική μας αρχή είναι να ετοιμάζουμε τη βαλίτσα από τη προηγούμενη μέρα για να μην ξυπνάμε τους υπολοίπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το δωμάτιο. Ακόμα θυμάμαι το απαράδεκτο ισπανόφωνο ζευγάρι στο Παρίσι, που στις 05.00 είχαν ανάψει τα φώτα του δωματίου για να ετοιμάσουν την βρωμερή τους βαλίτσα.

Η πτήση μας για τα Χανιά αναχωρεί στις 17.00. Οπότε έχουμε κάμποσο χρόνο για να βολτάρουμε. Κλειδώνουμε τις βαλίτσες μας στο δωμάτιο και παίρνουμε το τραμ για τους Ιαπωνικούς Κήπους.

IMG_20171020_093455.jpg

Υπνοβατούμε λίγο και χάνουμε κανά δύο στάσεις. Δεν πειράζει. Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια.

DSC06928.JPG
Τα χρώματα του φθινοπώρου είναι απολαυστικά. Τα πεσμένα κιτρινοκόκκινα φύλλα δίνουν ασυναγώνιστη ομορφιά στο τοπίο. Και σήμερα έχει πολύ ομίχλη.

DSC06934.JPG
Ο Ιαπωνικός Κήπος δημιουργήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Έκθεση του 1913. Ο σχεδιασμός του ανατέθηκε σε Ιάπωνα κηπουρό. Είναι ένας ήσυχος χώρος με γεφυρούλα, λίμνη, φυτά και ψαράκια. Έχει είσοδο 4 PLN.

DSC06939.JPG

DSC06941.JPG

DSC06948.JPG


DSC06956.JPG
Δεν είχε πολύ κόσμο. Δυο τρεις παρέες μοναχά.

DSC06962.JPG

IMG_20171020_103606.jpg

IMG_20171020_103610.jpg

IMG_20171020_105050.jpg

DSC06965.JPG

Κάναμε μία χαλαρή βολτίτσα και σιγά σιγά αποχωρήσαμε.

IMG_20171020_105742.jpg
Δίπλα στο Ιαπωνικό Κήπο είναι το μεγάλο σιντριβάνι του Βρότσλαβ. Το Wrocław Multimedia Fountain είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σιντριβάνι της Πολωνίας. Κάθε μία ώρα γίνεται ένα σόου με μουσική και φώτα. Βρισκόμασταν στις 11.00 από έξω. Φώτα δεν είχε, αλλά ήταν ένα συμπαθητικό σόου που κράτησε 5-10 λεπτά.

Wrocław Multimedia Fountain
DSC06991.JPG

DSC06992.JPG
Από πίσω φαίνεται ο πολυχώρος Centennial Hall. Κατασκευάστηκε το 1913 και φιλοξενεί συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και διάφορες εκθέσεις. Έχει χωρητικότητα 11.000 θεατών.

Centennial Hall
DSC06993.JPG


Four Domes Pavilion
DSC06994.JPG
Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1913 και σήμερα λειτουργεί ως μέρος του Εθνικού Μουσείου, φιλοξενώντας συλλογή αφιερωμένη στη Σύγχρονη Τέχνη (http://www.pawilonczterechkopul.pl).

DSC06995.JPG

IMG_20171020_111641.jpg
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα μνημείο που μοιάζει με αντένα και έχει ύψος σχεδόν 100 μέτρα. Το Iglica κατασκευάστηκε το 1948 ως μνημείο για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

IMG_20171020_111650.jpg

Η ώρα είναι ακόμα 11 και κάτι το πρωί. Αποφασίζουμε να πάμε με τα πόδια μέχρι το χόστελ μιας και έχουμε σχεδόν 3 ώρες στη διάθεσή μας.

Θέα από τη γέφυρα Zwierzyniecki
DSC06997.JPG
Βλέπουμε διάφορα ωραία κτήρια, περπατώντας σε μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Όντερ.

DSC07000.JPG
DSC07008.JPG
Το Βρότσλαβ είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη πόλη, η οποία αξίζει κάθε λεπτό που θα τις αφιερώσει ο επισκέπτης.

DSC07009.JPG


Wrocław University of Science and Technology
DSC07017.JPG

DSC07019.JPG

Τι ωραίο μέρος για βόλτα

DSC07020.JPG
DSC07021.JPG
Μπροστά μας ξεπροβάλλει η γέφυρα Grunwaldzki, ενώ στο βάθος φαίνονται οι πύργοι του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

DSC07026.JPG

Plac Grunwaldzki
DSC07029.JPG
Θα διασχίσουμε τη γέφυρα Grunwaldzki.

DSC07034.JPG

DSC07031.JPG
Ο ουρανός έχει καθαρίσει από την ομίχλη. Η θέα είναι εκθαμβωτική.

DSC07032.JPG
DSC07033.JPG
Έχουμε περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και κινούμαστε επί της γαλήνιας bulwar Marii i Lecha Kaczyńskich.

DSC07048.JPG

DSC07057.JPG

Γέφυρα Tumski
DSC07053.JPG

Δύσκολη η δουλειά στην οικοδομή
DSC07055.JPG

Γιατί η πνευματική δουλειά είναι πιο εύκολη;
DSC07064.JPG

Όπως μπορείτε να υποψιαστείτε από το τελευταίο νάνο, βρισκόμαστε έξω από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ. Το εντυπωσιακό μπαρόκ κύριο κτήριο κατασκευάστηκε το 1728-39.

IMG_20171020_132800.jpg

Οι φωτογραφίες που είχα δει από το Μουσείο ήταν εντυπωσιακές και ήμουν αποφασισμένος να το επισκεφτώ. Ο Κώστας θα αράξει έξω στα παγκάκια και εγώ θα μπουκάρω στο πανεπιστήμιο. Έχει διάφορα εισιτήρια, ανάλογα με το ποιες αίθουσες θα επισκεφτείς. Θα πάω σε όλες. Κόστος εισιτηρίου 12 PLN, ούτε καν 3 ευρώ.

Μπαίνοντας μέσα και ξεκινώντας την ξενάγηση, πιάνω κουβέντα με μια υπέροχη κυρία. Ήταν φύλακας στην πρώτη αίθουσα. Με τα σπαστά και μετριότατα αγγλικά της μου δίνει συμβουλές για την περιήγησή μου διάφορες αίθουσες του μουσείου.

Η ξενάγηση ξεκινάει από την εντυπωσιακή αίθουσα που φέρει το όνομα Aula Leopoldina.

Αίθουσα Aula Leopoldina
DSC07071.JPG
Αυτή η υπέροχη μπαρόκ αίθουσα βρίσκεται στον πρώτο όροφο και έχει πάρει το όνομά της από τον Αυστριακό αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α’, που ίδρυσε το πανεπιστήμιο το 1702. Κατασκευάστηκε το 1728-32 και χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου.

DSC07079.JPG
Σε ένα μέρος της αίθουσας γίνονταν έργα.

IMG_20171020_130425_HDR.jpg
Συνεχίζουμε με τον Μαθηματικό Πύργο και το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του πανεπιστημίου από την ίδρυσή του το 1702 με το όνομα Leopoldina, τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Viadrina το 1811 και την νέα φάση της ιστορίας του από την αποχώρηση των Γερμανών και την κάθοδο των Πολωνών από τη Πανεπιστήμιο του Λβιβ. Εδώ θα γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους καθηγητές και αποφοίτους του, που περιλαμβάνουν 9 νομπελίστες.

Στην ταράτσα του Μαθηματικού Πύργου προσφέρεται καταπληκτική θέα προς τη παλιά πόλη και τον Όντερ.

DSC07081.JPG

DSC07085.JPG
Κάνω μία γύρα για να βγάλω φωτογραφίες και ένα μικρό αναμνηστικό βιντεάκι. Ο Κώστας με περιμένει. Έχει αρκετό κόσμο πάνω. Φασαριόζους πιτσιρικάδες από σχολείο.

DSC07084.JPG
Καλά ήταν. Πριν φύγω, θα εισέλθω στην τελευταία αίθουσα του Μουσείου, στο Oratorium Marianum. Χρησιμοποιούνταν για μουσικές εκδηλώσεις.

DSC07095.JPG
Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκε. Αργότερα ξανακτίστηκε και διακοσμήθηκε στα παλαιά της πρότυπα.

DSC07093.JPG

Η ώρα έχει πάει 13.30. Βγαίνω έξω και πέρνουμε το δρόμο για το χόστελ. Πριν φύγουμε όμως, θα φάμε. Βλέπουμε ένα μαγειρείο με πολύ κόσμο. Γεμάτο με ντόπιους. Το όνομα αυτού Miś.

Ο Κώστας έχει τις αμφιβολίες του. Μήπως θα αργήσουμε; Ε πρέπει να φάμε παραδοσιακά, πριν φύγουμε. Η ουρά προχωρά γρήγορα και καταφέρνουμε να βρούμε και ένα τραπεζάκι.

Τρώμε μια σουπίτσα και μία κροκέτα τουμπανιασμένη, πληρώνουμε 2-3 ευρώ βαριά βαριά και την κάνουμε.

IMG_20171020_135103.jpg

Βγαίνοντας από το μαγειρείο, απέναντι ακριβώς, ένα ωραίο μαγαζάκι που πουλάει ντόνατς. Θέλει κάτι για σβήσιμο. Άλλωστε από τα βάθη των αιώνων, η κοιλίτσα ήταν γοητεία στον άνδρα.

Τα μαστόρια γεμίζουν το ATM με ζεστό παραδάκι
IMG_20171020_140256.jpg

Ο τρέντι νάρκισσος Janinek
IMG_20171020_140408.jpg


Να και ο χοντρούλης που έχει φάει μέχρι σκασμού
IMG_20171020_140712.jpg
Έχουμε μπει για τελευταία φορά στη πλατεία του Βρότσλαβ. Μια πλατεία γεμάτη χρώματα και υπέροχα κτήρια. Σίγουρα μία από τις ωραιότερες κεντρικές πλατείες που έχω επισκεφτεί.

IMG_20171020_141634.jpg

IMG_20171020_142001.jpg

WrocLover
IMG_20171020_141440.jpg

Κάνει ανάληψη ο μάστορας
IMG_20171020_141824.jpg


Να και ο τουρίστας
DSC06739.JPG

Να και οι νάνοι με ειδικές ανάγκες. Ο κουφός, ο τυφλός και ο ανάπηρος.
IMG_20171020_142252.jpg

Η φωτογραφία είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια και στους νάνους
DSC06760.JPG

Εργατικοί οι νάνοι, αλλά θα τα καταφέρουν να μετακινήσουν τη σφαίρα;
IMG_20171020_142457.jpg


Χαλαρός, με το καφεδάκι του, γράφει προγράμματα
IMG_20171020_142552.jpg

Να και ο τελευταίος μας νάνος
IMG_20171020_144652.jpg
Παίρνουμε τις βαλίτσες μας από την αγέλαστη υπάλληλο του χόστελ και τραβάμε προς τη στάση του λεωφορείου. Από τη στάση Renoma θα πάρουμε το 106 με προορισμό το αεροδρόμιο.

Fosa Miejska
IMG_20171020_145229.jpg
Τα εισιτήριά μας είναι τα απλά των 20 ή 30 λεπτών. Μια ευγενέστατη κυρία μας δίνει δύο εισιτήρια για μεγαλύτερη διαδρομή. Τις έδωσα τα ψιλά μου, παρά το γεγονός ότι δεν τα ήθελε. Σε λίγο έρχεται το λεωφορείο.

Σε κάποια φάση βλέπω κάτι κτήρια με το όνομα να παραπέμπει σε αερογραμμές ή κάτι τέτοιο. Στο καπάκι και δυο τύπους να κατεβαίνουν. Πρέπει να κατεβούμε και εμείς.

Έλα όμως που κατεβήκαμε ενάμιση χιλιόμετρο πριν το αεροδρόμιο. Καλοί υπνοβάτες ήμαστε. Το επόμενο λεωφορείο είναι σε 20 λεπτά. Προτιμώ να περπατήσουμε. Αφού περάσαμε από χωράφια, κλειστούς δρόμους και έρημα στενά, φτάσαμε επιτέλους στο αεροδρόμιο Νικόλαος Κοπέρνικος.

IMG_20171020_161600.jpg
Περάσαμε χαλαρά και όμορφα τον έλεγχο. Με τα τελευταία μου ζλότι αγόρασα κανά δυό σοκολάτες Wedel.

IMG_20171020_164406.jpg
Ήρθε η ώρα της επιβίβασης.

IMG_20171020_170020.jpg

Ryanair και τα μυαλά στα κάγκελα
IMG_20171020_173424.jpg
Μια ακόμα εξόρμηση έλαβε τέλος. Αποχαιρετάμε την υπέροχη Πολωνία και το μαγευτικό Βρότσλαβ, έναν προορισμό που σίγουρα θα κερδίσει τον ταξιδιώτη. Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, έντονη πρόσφατη ιστορία, ωραίο και οικονομικό φαγητό και εξαιρετική διασκέδαση.
 

Attachments

adiaforos

Member
Μηνύματα
1.049
Likes
1.589
Πλήρες φωτορπορτάζ, είναι σαν κάποιος να επισκέφθηκε την πόλη... :haha:
Τα 45αρια - 60άρια της Ryanair για Βρότσλαβ είναι πειρασμός. Αναρωτιέμαι πάντως ποιος κάνει τις μεταφράσεις στα ελληνικά στη rynair, ενδεικτικά: η Μύκονος Mykonos (λόγω του διεθνούς χαρακτήρα; ), η Ιορδανία Jordan (μάλλον απέλυσαν τον μεταφραστή στο ενδιάμεσο, καθώς είναι νέο δρομολόγιο), και το Βρότσλαβ Βρόκλαου (ας το άφηναν τουλάχιστον Wroclaw, από το να γράψουν στα ελληνικά την αγγλική ονομασία...)!!!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Πλήρες φωτορπορτάζ, είναι σαν κάποιος να επισκέφθηκε την πόλη... :haha:
Τα 45αρια - 60άρια της Ryanair για Βρότσλαβ είναι πειρασμός. Αναρωτιέμαι πάντως ποιος κάνει τις μεταφράσεις στα ελληνικά στη rynair, ενδεικτικά: η Μύκονος Mykonos (λόγω του διεθνούς χαρακτήρα; ), η Ιορδανία Jordan (μάλλον απέλυσαν τον μεταφραστή στο ενδιάμεσο, καθώς είναι νέο δρομολόγιο), και το Βρότσλαβ Βρόκλαου (ας το άφηναν τουλάχιστον Wroclaw, από το να γράψουν στα ελληνικά την αγγλική ονομασία...)!!!
Είναι όντως μια πόλη που αξίζει να την επισκεφτείς. Τα αεροπορικά βολεύουν. Στην Αθήνα παίζει πολύ Πολωνία. Για Βρότσλαβ έχει και από Χανιά. Τώρα για μεταφράσεις υποψιάζομαι ότι είναι αυτοματοποιημενες μεταφράσεις απο λογισμικό.
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Ξυπνάμε κατά τις 08.00 και γρήγορα γρήγορα βάζουμε μέσα πιτζάμες και παντόφλες και κατευθυνόμαστε στο χώρο αποσκευών του χόστελ. Εδώ να αναφέρω ότι βασική μας αρχή είναι να ετοιμάζουμε τη βαλίτσα από τη προηγούμενη μέρα για να μην ξυπνάμε τους υπολοίπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το δωμάτιο. Ακόμα θυμάμαι το απαράδεκτο ισπανόφωνο ζευγάρι στο Παρίσι, που στις 05.00 είχαν ανάψει τα φώτα του δωματίου για να ετοιμάσουν την βρωμερή τους βαλίτσα.

Η πτήση μας για τα Χανιά αναχωρεί στις 17.00. Οπότε έχουμε κάμποσο χρόνο για να βολτάρουμε. Κλειδώνουμε τις βαλίτσες μας στο δωμάτιο και παίρνουμε το τραμ για τους Ιαπωνικούς Κήπους.

Υπνοβατούμε λίγο και χάνουμε κανά δύο στάσεις. Δεν πειράζει. Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια.

Τα χρώματα του φθινοπώρου είναι απολαυστικά. Τα πεσμένα κιτρινοκόκκινα φύλλα δίνουν ασυναγώνιστη ομορφιά στο τοπίο. Και σήμερα έχει πολύ ομίχλη.

Ο Ιαπωνικός Κήπος δημιουργήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Έκθεση του 1913. Ο σχεδιασμός του ανατέθηκε σε Ιάπωνα κηπουρό. Είναι ένας ήσυχος χώρος με γεφυρούλα, λίμνη, φυτά και ψαράκια. Έχει είσοδο 4 PLN.

Δεν είχε πολύ κόσμο. Δυο τρεις παρέες μοναχά.

Κάναμε μία χαλαρή βολτίτσα και σιγά σιγά αποχωρήσαμε.

Δίπλα στο Ιαπωνικό Κήπο είναι το μεγάλο σιντριβάνι του Βρότσλαβ. Το Wrocław Multimedia Fountain είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σιντριβάνι της Πολωνίας. Κάθε μία ώρα γίνεται ένα σόου με μουσική και φώτα. Βρισκόμασταν στις 11.00 από έξω. Φώτα δεν είχε, αλλά ήταν ένα συμπαθητικό σόου που κράτησε 5-10 λεπτά.

Wrocław Multimedia Fountain
View attachment 232442
View attachment 232443
Από πίσω φαίνεται ο πολυχώρος Centennial Hall. Κατασκευάστηκε το 1913 και φιλοξενεί συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και διάφορες εκθέσεις. Έχει χωρητικότητα 11.000 θεατών.

Centennial Hall
View attachment 232444

Four Domes Pavilion
View attachment 232445
Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1913 και σήμερα λειτουργεί ως μέρος του Εθνικού Μουσείου, φιλοξενώντας συλλογή αφιερωμένη στη Σύγχρονη Τέχνη (http://www.pawilonczterechkopul.pl).

Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα μνημείο που μοιάζει με αντένα και έχει ύψος σχεδόν 100 μέτρα. Το Iglica κατασκευάστηκε το 1948 ως μνημείο για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ώρα είναι ακόμα 11 και κάτι το πρωί. Αποφασίζουμε να πάμε με τα πόδια μέχρι το χόστελ μιας και έχουμε σχεδόν 3 ώρες στη διάθεσή μας.

Θέα από τη γέφυρα Zwierzyniecki
View attachment 232447
Βλέπουμε διάφορα ωραία κτήρια, περπατώντας σε μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Όντερ.

Το Βρότσλαβ είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη πόλη, η οποία αξίζει κάθε λεπτό που θα τις αφιερώσει ο επισκέπτης.

View attachment 232450

Wrocław University of Science and Technology
View attachment 232451
View attachment 232452
Τι ωραίο μέρος για βόλτα

View attachment 232453 View attachment 232454
Μπροστά μας ξεπροβάλλει η γέφυρα Grunwaldzki, ενώ στο βάθος φαίνονται οι πύργοι του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Θα διασχίσουμε τη γέφυρα Grunwaldzki.

Ο ουρανός έχει καθαρίσει από την ομίχλη. Η θέα είναι εκθαμβωτική.

Έχουμε περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και κινούμαστε επί της γαλήνιας bulwar Marii i Lecha Kaczyńskich.

View attachment 232461
View attachment 232464
Γέφυρα Tumski
View attachment 232462
Δύσκολη η δουλειά στην οικοδομή
View attachment 232463
Γιατί η πνευματική δουλειά είναι πιο εύκολη;
View attachment 232465

Όπως μπορείτε να υποψιαστείτε από το τελευταίο νάνο, βρισκόμαστε έξω από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ. Το εντυπωσιακό μπαρόκ κύριο κτήριο κατασκευάστηκε το 1728-39.

Οι φωτογραφίες που είχα δει από το Μουσείο ήταν εντυπωσιακές και ήμουν αποφασισμένος να το επισκεφτώ. Ο Κώστας θα αράξει έξω στα παγκάκια και εγώ θα μπουκάρω στο πανεπιστήμιο. Έχει διάφορα εισιτήρια, ανάλογα με το ποιες αίθουσες θα επισκεφτείς. Θα πάω σε όλες. Κόστος εισιτηρίου 12 PLN, ούτε καν 3 ευρώ.

Μπαίνοντας μέσα και ξεκινώντας την ξενάγηση, πιάνω κουβέντα με μια υπέροχη κυρία. Ήταν φύλακας στην πρώτη αίθουσα. Με τα σπαστά και μετριότατα αγγλικά της μου δίνει συμβουλές για την περιήγησή μου διάφορες αίθουσες του μουσείου.

Η ξενάγηση ξεκινάει από την εντυπωσιακή αίθουσα που φέρει το όνομα Aula Leopoldina.

Αίθουσα Aula Leopoldina
View attachment 232466
Αυτή η υπέροχη μπαρόκ αίθουσα βρίσκεται στον πρώτο όροφο και έχει πάρει το όνομά της από τον Αυστριακό αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α’, που ίδρυσε το πανεπιστήμιο το 1702. Κατασκευάστηκε το 1728-32 και χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου.

Σε ένα μέρος της αίθουσας γίνονταν έργα.

Συνεχίζουμε με τον Μαθηματικό Πύργο και το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του πανεπιστημίου από την ίδρυσή του το 1702 με το όνομα Leopoldina, τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Viadrina το 1811 και την νέα φάση της ιστορίας του από την αποχώρηση των Γερμανών και την κάθοδο των Πολωνών από τη Πανεπιστήμιο του Λβιβ. Εδώ θα γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους καθηγητές και αποφοίτους του, που περιλαμβάνουν 9 νομπελίστες.

Στην ταράτσα του Μαθηματικού Πύργου προσφέρεται καταπληκτική θέα προς τη παλιά πόλη και τον Όντερ.

Κάνω μία γύρα για να βγάλω φωτογραφίες και ένα μικρό αναμνηστικό βιντεάκι. Ο Κώστας με περιμένει. Έχει αρκετό κόσμο πάνω. Φασαριόζους πιτσιρικάδες από σχολείο.

Καλά ήταν. Πριν φύγω, θα εισέλθω στην τελευταία αίθουσα του Μουσείου, στο Oratorium Marianum. Χρησιμοποιούνταν για μουσικές εκδηλώσεις.
Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκε. Αργότερα ξανακτίστηκε και διακοσμήθηκε στα παλαιά της πρότυπα.

Η ώρα έχει πάει 13.30. Βγαίνω έξω και πέρνουμε το δρόμο για το χόστελ. Πριν φύγουμε όμως, θα φάμε. Βλέπουμε ένα μαγειρείο με πολύ κόσμο. Γεμάτο με ντόπιους. Το όνομα αυτού Miś.

Ο Κώστας έχει τις αμφιβολίες του. Μήπως θα αργήσουμε; Ε πρέπει να φάμε παραδοσιακά, πριν φύγουμε. Η ουρά προχωρά γρήγορα και καταφέρνουμε να βρούμε και ένα τραπεζάκι.

Τρώμε μια σουπίτσα και μία κροκέτα τουμπανιασμένη, πληρώνουμε 2-3 ευρώ βαριά βαριά και την κάνουμε.

Βγαίνοντας από το μαγειρείο, απέναντι ακριβώς, ένα ωραίο μαγαζάκι που πουλάει ντόνατς. Θέλει κάτι για σβήσιμο. Άλλωστε από τα βάθη των αιώνων, η κοιλίτσα ήταν γοητεία στον άνδρα.

Τα μαστόρια γεμίζουν το ATM με ζεστό παραδάκι
View attachment 232483
Ο τρέντι νάρκισσος Janinek
View attachment 232484

Να και ο χοντρούλης που έχει φάει μέχρι σκασμού
View attachment 232485
Έχουμε μπει για τελευταία φορά στη πλατεία του Βρότσλαβ. Μια πλατεία γεμάτη χρώματα και υπέροχα κτήρια. Σίγουρα μία από τις ωραιότερες κεντρικές πλατείες που έχω επισκεφτεί.

View attachment 232487
View attachment 232489
WrocLover
View attachment 232486
Κάνει ανάληψη ο μάστορας
View attachment 232488

Να και ο τουρίστας
View attachment 232432
Να και οι νάνοι με ειδικές ανάγκες. Ο κουφός, ο τυφλός και ο ανάπηρος.
View attachment 232490
Η φωτογραφία είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια και στους νάνους
View attachment 232433
Εργατικοί οι νάνοι, αλλά θα τα καταφέρουν να μετακινήσουν τη σφαίρα;
View attachment 232491

Χαλαρός, με το καφεδάκι του, γράφει προγράμματα
View attachment 232493
Να και ο τελευταίος μας νάνος
View attachment 232494
Παίρνουμε τις βαλίτσες μας από την αγέλαστη υπάλληλο του χόστελ και τραβάμε προς τη στάση του λεωφορείου. Από τη στάση Renoma θα πάρουμε το 106 με προορισμό το αεροδρόμιο.

Fosa Miejska
View attachment 232496
Τα εισιτήριά μας είναι τα απλά των 20 ή 30 λεπτών. Μια ευγενέστατη κυρία μας δίνει δύο εισιτήρια για μεγαλύτερη διαδρομή. Τις έδωσα τα ψιλά μου, παρά το γεγονός ότι δεν τα ήθελε. Σε λίγο έρχεται το λεωφορείο.

Σε κάποια φάση βλέπω κάτι κτήρια με το όνομα να παραπέμπει σε αερογραμμές ή κάτι τέτοιο. Στο καπάκι και δυο τύπους να κατεβαίνουν. Πρέπει να κατεβούμε και εμείς.

Έλα όμως που κατεβήκαμε ενάμιση χιλιόμετρο πριν το αεροδρόμιο. Καλοί υπνοβάτες ήμαστε. Το επόμενο λεωφορείο είναι σε 20 λεπτά. Προτιμώ να περπατήσουμε. Αφού περάσαμε από χωράφια, κλειστούς δρόμους και έρημα στενά, φτάσαμε επιτέλους στο αεροδρόμιο Νικόλαος Κοπέρνικος.

Περάσαμε χαλαρά και όμορφα τον έλεγχο. Με τα τελευταία μου ζλότι αγόρασα κανά δυό σοκολάτες Wedel.

Ήρθε η ώρα της επιβίβασης.

View attachment 232501
Ryanair και τα μυαλά στα κάγκελα
View attachment 232502
Μια ακόμα εξόρμηση έλαβε τέλος. Αποχαιρετάμε την υπέροχη Πολωνία και το μαγευτικό Βρότσλαβ, έναν προορισμό που σίγουρα θα κερδίσει τον ταξιδιώτη. Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, έντονη πρόσφατη ιστορία, ωραίο και οικονομικό φαγητό και εξαιρετική διασκέδαση.
Πολύ ωραία η ιστορία σου,περιεκτική,με φωτογραφίες που μου άρεσαν παρά πολύ και το κυριότερο από αυτήν πείστηκα να το επισκεφτώ το Wroclaw.Ψάχνοντας πληροφοριες γιατί σκέφτομαι να πάω ενα τριήμερο,έπεσα πάνω στην ιστορία σου και μπορώ να πω ενθουσιάστηκα.Δεν την περίμενα τόσο ωραία την πόλη!Επισης έχει και εκκλησία με το όνομα μου,όποτε επιβάλλεται νομίζω😂
Καθε συμβουλή καλοδεχούμενη!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Καθε συμβουλή καλοδεχούμενη!
Είναι πανέμορφη πόλη και τη συστείνω ανεπιφύλακτα. Σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών το περιλαμβάνω στην ιστορία. Μια γενική συμβουλή έχω να δώσω για τον κόσμο που επισκέπτεται την Πολωνία. Επίσκεψη στα milky bars για τίμιο οικονομικό παραδοσιακό φαγητό και δοκιμή μπυρών απο μικροζυθοποιίες. Οι τιμές σε αυτές τις μπύρες είναι οι μισές σε σχέση με την Ελλάδα. Πχ μια υπέροχη ζυθοποιία είναι η PINTA.

σκέφτομαι να πάω ενα τριήμερο
Για τριήμερο νομίζω ότι θα πρέπει να βρείτε καμία ημερήσια (δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω). Δυο μέρες μου φαίνονται αρκετές για το Βρότσλαβ.
 
Last edited:

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Είναι πανέμορφη πόλη και τη συστείνω ανεπιφύλακτα. Σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών το περιλαμβάνω στην ιστορία. Μια γενική συμβουλή έχω να δώσω για τον κόσμο που επισκέπτεται την Πολωνία. Επίσκεψη στα milky bars για τίμιο οικονομικό παραδοσιακό φαγητό και δοκιμή μπυρών απο μικροζυθοποιίες. Οι τιμές σε αυτές τις μπύρες είναι οι μισές σε σχέση με την Ελλάδα. Πχ μια υπέροχη ζυθοποιία είναι η PINTA.


Για τριήμερο νομίζω ότι θα πρέπει να βρείτε καμία ημερήσια (δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω). Δυο μέρες μου φαίνονται αρκετές για το Βρότσλαβ.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!Θα κοιτάξω για κοντά για ημερήσια και θα ρωτήσω και την παρέα!Μπυρες θα δοκιμάσουμε σίγουρα!!!Εαν πάμε με το καλό θα σου γραψω εντυπώσεις!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.580
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom