Σιγκαπούρη Μια διαφορετική αποστολή στην Σιγκαπόυρη

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο Αλλάχ είναι μεγάλος καθώς ακριβώς στο απέναντι τετράγωνο βρίσκεται ένα ισλαμικό τέμενος (η Σιγκαπούρη δεν είναι Αθήνα) το οποίο είναι ο επόμενος στόχος:

Τέμενος Μπουρχάν (Masjid Burhani)

Το μαστζίντ Μπουρχάνι είναι ένα ταπεινό τέμενος, που καταλαμβάνει μόλις το 1/6 της επιφάνειας που καταλαμβάνει ο καθεδρικός. Η πόλη έχει και μεγαλύτερα τζαμιά, αλλά για να πάμε σε αυτά θα έπρεπε να παραβιάσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ('πάντα στο πιο κοντινό από την τρέχουσα θέση'), άσε που έχει και τρελή υγρασία. Στον προθάλαμο μισή ντουζίνα παιδιά με λευκές κελεμπίες και λευκά καπέλα με επιχρυσωμένο χείλος τρέχουν πέρα-δώθε με ενθουσιασμό. Κάθομαι στο παγκάκι για να βγάλω τα παπούτσια τα οποία και τοποθετώ σε θήκη που βρίσκεται σε μια εσοχή του δωματίου.

Εισέρχομαι στην κύρια αίθουσα με τις φωνές των παιδιών να χάνονται στον διάδρομο και να δίνουν την θέση τους σε απόλυτη ησυχία. Γονατίζοντας παρατηρώ το μιχράμπ το οποίο είναι μια απλή μαρμάρινη εσοχή στο βάθος - όχι κάτι ξεχωριστό. Ένας πιστός κάνει μετάνοιες με κατεύθυνση την Μέκκα, ενώ κάποια αντίτυπα του Κορανίου βρίσκονται τοποθετημένα σε μια μικρή βάση.

Βγαίνοντας κάνω μια μικρή έρευνα για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τεμένους. Φαίνεται να ανήκει σε ένα παρακλάδι Σιιτών με την ονομασία 'Νταουντί Μποχρά'. Φαίνεται να ξεκίνησαν κάπου στην Υεμένη και κατά τον 16ο αιώνα να μεταφέρθηκαν στην Ινδία. Εκτός από τους άντρες και η γυναίκες φορούν ιδιαίτερη ενδυμασία, αφού οι μαντίλες τους (που ονομάζονται ρίντα) είναι πολύχρωμες και δεν καλύπτουν το πρόσωπο. Επίσης ξεχωριστή μνεία γίνεται για τις καλές σχέσεις τους με τις άλλες θρησκείες και την ανοχή τους σε αλλόθρησκους.
-----------
Ανοιχτότητα 7: Από την σύντομη εμπειρία μου (σε ώρα μη προσευχής) το τέμενος φαίνεται πολύ φιλικό και άνετο στον επισκέπτη. Αν ήμουν γυναίκα βέβαια τα πράγματα θα άλλαζαν, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα έμπαινα μαλλον σε ξεχωριστό διαμέρισμα από τους άνδρες, συνήθως πιο μικρό και άβολο (η μαντίλα δεν αποτελεί εμπόδιο κατά την γνώμη μου), γι' αυτό και μόνο τον λόγο ο βαθμός δεν είναι πάρα πολύ υψηλός. Ίσως κάποιος/α θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περαιτέρω τι συμβαίνει με τις γυναίκες επισκέπτριες.

muslim-symbols-1a.jpg
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Άλλες δύο μείνανε, και ένα 12άρι να δώσουμε. Να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ τον Σιντοϊσμό σαν θρησκεία (ίσως κακώς αλλά τουλάχιστον αυτό είχα στο μυαλό εκείνο το απόγευμα...)
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ανηφορίζοντας την Νορθ Μπριτζ και στρίβοντας στην Μπας Μπασαχ είμαι έτοιμος να επισκεφθώ τον λατρευτικό χώρο της επόμενης θρησκείας στην λίστα μου:

Συναγωγή Maghain Aboth

Η συναγωγή είναι ένα διώροφο κτίριο (που μοιάζει με αποικιακού ρυθμού) με πυραμιδοειδή σκεπή. Το αστέρι του Δαβίδ στην κορυφή μαρτυράει ότι εντοπίσαμε το σωστό μέρος. Δίπλα βρίσκεται ένα πολυώροφο κτίριο από το οποίο βγαίνουν παιδιά ηλικίας δημοτικού. Η μοναδική είσοδος φαίνεται να βρίσκεται από την πλευρά αυτού του κτιρίου και είναι μια μικρή καγκελόπορτα δίπλα στην είσοδο του γκαράζ. Πίσω από την καγκελόπορτα βρίσκεται ένα φυλάκιο.

Καθώς στέκομαι σε κατάσταση αμηχανίας (δεν έχω ξαναεπισκεφθεί συναγωγή βλέπετε), ένας τύπος βγαίνει από το φυλάκιο και πλησιάζει προς το μέρος μου.

"Καλησπέρα κύριε, μπορώ να σας βοηθήσω"
"Θα ήθελα να επισκεφθώ την συναγωγή παρακαλώ"
"Λυπάμαι η τελετή έχει λήξει και η επόμενη προσευχή είναι στις 6 το απόγευμα"
"Πολύ ωραία. Θα ξαναέρθω στις 6 το απόγευμα τότε..."
"Μάλιστα κύριε, μπορώ να δω το διαβατήριο σας;" Το κοιτάει καλά, καλά.
"Συγνώμη από ποια χώρα μας έρχεστε;" -Ελλάδα
"Κύριε, είστε Εβραίος;" -Όχι (...πανθεϊστής είπαμε)
"Δεν μπορείτε να εισέλθετε, η συναγωγή δεν είναι ανοιχτή σε τουρίστες."
Μάλιστα... πέσαμε σε ζονκ λοιπόν.

"Ευχαριστώ πολύ..." μας υποχρεώσατε. Πάμε να σας βαθμολογήσουμε τώρα.

Ανοιχτότητα 0: Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να μπούμε καν στην συναγωγή. Ίσως αν είχα πει ότι ήμουν ντόπιος και όχι τουρίστας να είχα κάποιες πιθανότητες, καθώς από ότι ξέρω αρκετές συναγωγές δέχονται μη Εβραίους να συμμετέχουν στις τελετές τους.

byb-judaism-dreamstime_19965391.jpg
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο Σιχισμός μπορεί να μπει επάξια στις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου, με 30 εκατ. ακόλουθους, κυρίως στην περιοχή του Παντζάμπ της Ινδίας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι μάλιστα και η πιο σύγχρονη θρησκεία καθώς ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα κ.Χ.

Ναός της οδού Σιλατ (Gurdwara Sahib Silat Road)

Τι θα λέγατε για μια μονοθεϊστική θρησκεία χωρίς παπάδες, στην οποία τόσο γυναίκες όσο και άντρες μπορούν να πρωτοστατήσουν στην προσευχή. Μια θρησκεία όπου οι γυναίκες δεν φοράνε μαντίλα, αντίθετα οι άνδρες φοράνε τουρμπάνι για να καλύπτουν τα άκοπα μαλλιά τους. Μια θρησκεία που απαγορεύει τα ναρκωτικά - αλκοόλ - καπνό αλλά και κάθε μορφή νηστείας και μοναστισμού. Θεωρεί την συγκέντρωση πλούτου και την μοιχεία ως τα χειρότερα αμαρτήματα. Επιτρέπει μόνο την κατανάλωση κρέατος που έχει θανατωθεί με ακαριαίο τρόπο (πηγή wikipedia). Ενδιαφέρουσα έτσι;

Η πρώτη μου επαφή με τους Σιχ ήταν στο ΚΤΕΛ μιας ελληνικής πόλης που ο υπάλληλος των εκδοτηρίων δεν έδινε το εισιτήριο σε ένα Σιχ "αν δεν έβγαζε το τουρμπάνι", και "εδώ στην Ελλάδα υπάρχει και η Χρυσή Αυγή, ξέρεις", και βέβαια αμφιβάλω αν γνώριζε ότα τα παραπάνω που ανέφερα για την συγκεκριμένη θρησκεία.

Εδώ στην Σιγκαπούρη βέβαια οι Σιχ είναι ελεύθεροι κι ωραίοι - και πολλοί. "Βεβαίως μπορείς να προσκυνήσεις, θα χρειαστεί να βγάλεις τα παπούτσια σου και να φορέσεις αυτό το μαντίλι στο κεφάλι". "Μπορείς να αγοράσεις το μαντίλι με 1 δολάριο αν θες".

Γονατισμένος σε μία άκρη της αίθουσας, χαζεύω τον "dj" που επιλέγει τραγούδια και την τηλεόραση που εμφανίζει τα λόγια, μεταφρασμένα παρακαλώ και στα αγγλικά, έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι να υμνήσουν τον Θεό αλλά και να απολαύσουν τους ρυθμούς του παντζάμπι. Μια γυναίκα μπροστά μου έχει γονατίσει και προσεύχεται μπροστά στον τάφο ενός αγωνιστή που πολέμησε τους Άγγλους.

Βγαίνοντας και προσπαθώντας να βάλω τα παπούτσια μου, ο τύπος από το γκισέ σκύβει και με πιάνει από την πλάτη. "Φίλε μου, μήπως είσαι πεινασμένος; Πέρασε στον ναό να σου δώσουμε ένα πιάτο φαγητό ή ένα τσάι αν θες." Αρνήθηκα ευγενικά, καθώς είχα μόλις φάει βραδινό αλλά σίγουρα χόρτασα από την προσφορά του.

Ανοιχτότητα 12: Οι ναοί των Σιχ είναι ανοιχτοί σε όλους και επιπλέον ταΐζουν τον κάθε άπιστο και πανθεϊστή σαν κι εμένα. Χωρίς να ξέρω πολλά για την θρησκεία τους, σίγουρα από θέμα openness ήταν η ευχάριστη έκπληξη της "αποστολής".

guru.gif
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ήταν ένα ενδιαφέρον απόγευμα, αν μη τι άλλο, το ανακάτεμα με χριστιανούς και αγαρινούς, χοντρούς βούδες και κοκαλιάριδες γκουρού. Η Σιγκαπούρη σίγουρα έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε φανταχτερούς ναούς όσο λίγες πόλεις στον κόσμο (πχ. στο Εδιμβούργο υπάρχουν ναοί και των 6 θρησκειών αλλά πρόκειται για όμοια γκρίζα κτίρια). Οπότε εκτός από τους γυαλιστερούς ναούς του χρήματος, ίσως αξίζει και μια επίσκεψη στην άλλη Σιγκαπούρη... προσωπικά το φχαριστήθηκα και έμαθα πολλά...

Ευλόγησον

(Μπορεί να μεταφερθεί στις ολοκληρωμένες)
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Η πρώτη μου επαφή με τους Σιχ ήταν στο ΚΤΕΛ μιας ελληνικής πόλης που ο υπάλληλος των εκδοτηρίων δεν έδινε το εισιτήριο σε ένα Σιχ "αν δεν έβγαζε το τουρμπάνι", και "εδώ στην Ελλάδα υπάρχει και η Χρυσή Αυγή, ξέρεις", και βέβαια αμφιβάλω αν γνώριζε ότα τα παραπάνω που ανέφερα για την συγκεκριμένη θρησκεία.



View attachment 60843
Οι στείρες και οι εκ του ασφαλούς απειλές , είναι καταφύγιο των δειλών και των μοιραίων.

Λυπάμαι που τελειωσε η (ξεχωριστή) ιστορία σου. Περιμένω μια καινούργια απο εσένα. Συντομα περικαλώ...
 

Viewmaster

Member
Μηνύματα
80
Likes
316
Επόμενο Ταξίδι
Μπαλί-Μαλδίβες
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Μόνο σε εμένα άρεσε η Σιγκαπούρη? :rolleyes-80: Δεν έχω πάει σε πολλές πόλεις για να συγκρίνω βέβαια και οκ δεν είχε τη ζωντάνια και το γέλιο που ρίξαμε στη Μπανγκοκ, αλλά είχε το ενδιαφέρον της.
Τέλος πάντων περιμένω τη συνέχεια και κυρίως τη βαθμολογία σου eurovision style!:)
Φυσικά δεν είσαι η μόνη. Εγώ προσωπικά την αγάπησα πολύ και δεν ασπάζομαι ούτε στιγμή ότι είναι ένα απλό ταξιδιωτικό stopover ή ότι σε μια δυο μέρες τα βλέπεις όλα. :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.744
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom