Σιγκαπούρη Μια διαφορετική αποστολή στην Σιγκαπόυρη

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα

Αποστολή στην Σιγκαπούρη

Θυμήθηκα μια συζήτηση με ένα φίλο, τον Γιόνας, στο διαμέρισμά του στο Αμβούργο. Τι θρησκεία είσαι τον ρώτησα. -Πανθειστής μου λέει. -Κι εγώ έτσι αισθάνομαι. Αλλά τι σημαίνει αυτό άραγε; Προσεύχεσαι σε όλες τις θρησκείες και ελπίζεις ότι κάποια θα σε βοηθήσει; Έτσι κι αλλιώς ο Θεός ένας είναι, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει. Ή υπάρχουν οι φωτισμένοι άνθρωποι που κατέχουν μια ανώτερη γνώση και το χάρισμα να την μεταδίδουν με αλληγορίες στους ανθρώπους. Αυτή είναι η φιλοσοφική εξήγηση που δίνει τουλάχιστον ο Αλ Φαράμπι, όταν προσπάθησε να κατατάξει τις θρησκείες στο Αριστοτελικό του σύμπαν. 10 Γεωκεντρικοί κύκλοι "διανόησης" από τον Πρώτο παράδεισο, τα σταθερά αστέρια, τους πλανήτες μέχρι την Γή, και ο κάθε προφήτης λαμβάνει τα "σήματα" που φτάνουν από το τελευταίο κύκλο (τον πιο κοντινό στην Γη) τα οποία με το μυαλό του (κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο) τα ερμηνεύει με αλληγορίες, σύμβολα κτλ. τα οποία αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές θρησκείες.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Σιγκαπούρη; Αφορούν την ειδική αποστολή που έβαλα στον εαυτό μου: μέσα σε ένα απόγευμα να επισκεφθώ τους ναούς των 6 μεγάλων θρησκειών της οικουμένης. Είμαι στην κατάλληλη πόλη για κάτι τέτοιο. Ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος, και η κυβέρνηση επιτρέπει τα πάντα αφού άλλωστε το μόνο που πιστεύει είναι το Χρήμα. Επίσης θα βάλω ένα βαθμό σε κάθε θρησκεία με βάση το πόσο ανοιχτή είναι σε κάποιον outsider να επισκεφθεί τον Ναό τους και να συμμετέχει στα έθιμά τους. Θα ακολουθηθεί βαθμολογική κλίμακα Eurovision, επηρεασμένος και από τον Yorgo, καθώς αυτό το άτιμο το 12άρι κάνει την διαφορά.. Για να δούμε όμως τι αποτελέσματα είχε η αποστολή.

 
Last edited by a moderator:

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Ψηφος απο Ελλάδα (Dim Kyr): Σιγκαπουρη 0 points
Παιζει να είναι το πιό ξενέρωτο , οξυζενεουά κρατος της Ασίας. Δεν θα ξαναπάταγα για όλες τις μπύρες του κόσμου.
Ευχαριστούμε για την εισαγωγή. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εσένα.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Το θέμα είναι ότι ούτε οι μπύρες τους αξίζουν! Ευχαριστώ.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.517
Likes
7.733
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
..μπραβο ..περιμενω με αγωνια ...
 

ggonholidays

Member
Μηνύματα
574
Likes
1.164
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Γκαλαπάγκος
Πολυ ενδιαφερον. Περιμενω και γω τη συνεχεια!
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Ωραία εισαγωγή,προδιαθέτει για κουβέντα!Περιμένω με ενδιαφέρον την εμπειρία και τις απόψεις σου!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μόνο σε εμένα άρεσε η Σιγκαπούρη? :rolleyes-80: Δεν έχω πάει σε πολλές πόλεις για να συγκρίνω βέβαια και οκ δεν είχε τη ζωντάνια και το γέλιο που ρίξαμε στη Μπανγκοκ, αλλά είχε το ενδιαφέρον της.
Τέλος πάντων περιμένω τη συνέχεια και κυρίως τη βαθμολογία σου eurovision style!:)
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Για ένα stopover και μια βόλτα 2 μέρες καλή είναι και η Σιγκαπούρη, τίποτα παραπάνω, αλλά όχι και του πεταματού (δεν είναι και Μανάμα-Μπαχρέιν).
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Να διευκρινίσω τους κανόνες του παιχνιδιού. Ξεκινώντας από ένα Βουδιστικό ναό της Τσάινατοαουν, (+1 πόντο στον Βουδισμό για την επιφοίτηση) ο σκοπός ήταν να επισκεφθώ τους Ναούς των 6 μεγαλων θρησκειών που βρισκόταν σε πιο κοντινή απόσταση από την αρχική μου θέση. Συγχωρέστε μου την ημιμάθεια όσων αφορά κάποιες θρησκείες, ελπίζω να βοηθήσετε κι εσείς στην κατανόηση του πράγματος. Πάμε λοιπόν....

Ναός του Ιερού δοντιού του Βούδα (Buddha Tooth relic temple and museum)

Μπαίνουμε στον ναό που, όπως φανερώνει το όνομα, φυλάσσεται το λείψανο του δοντιού του Βούδα, το οποίο λέγεται ότι βρέθηκε στα ερείπια μιας στούπας στην Μπούρμα. Ακολουθώντας το πλήθος, ανάβουμε ένα αρωματικό στικ, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικά κέρματα στην οπή.

Η κύρια αίθουσα είναι πολύ "φορτωμένη". Σε όποιο τοίχο και να κοιτάξεις θα δεις μικρά και μεγάλα αγάλματα του Βούδα και σκαλισμένους δράκους να περιπτύσσονται. Μια δεύτερη ματιά είναι λιγότερο μαγευτική: Κάτω από ένα άγαλμα είναι γραμμένα (περίπου) τα εξης:

$100,000
Sponsored by Mr. Hiroko Bayoko

Ναι, μπορείτε να υιοθετήσετε τον Βούδα της επιλογής σας καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό, και αν αυτό δεν σας φτάνει μπορεί να υιοθετήσετε ένα δράκο ή ένα δισκίο που συμβολίζει κάποιον πρόγονο. Ή ακόμα ακόμα, ένα διακοσμημένο πλακάκι θα σας φέρει καλή τύχη αν του ακουμπίσετε μερικά δολάρια.

Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκονται ιερείς με πορτοκαλί κελεμπίες και ξυρισμένα κεφάλια σε κατάσταση διαλογισμού, ενώ πίσω τους μια ομάδα μαυροφορεμένων τύπων με κουκούλες ψάλει. Ο Βούδας ακούει τους ψαλμούς έχοντας υψωμένο το δεξί του χέρι με τον δείκτη να ακουμπάει στον αντίχειρα (μια από τις πολλές χειρονομίες), προσφέροντας ταυτόχρονα ένα δοχείο με το αριστερό. Οι πιστοί προσεύχονται ενώνοντας τις παλάμες μπροστά από το στήθος και γονατίζούν για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα μαξιλαράκι που βρίσκεται μπροστά από το άγαλμα του Βούδα ή Μποντχισάτβα. Μια κυρία προσεύχεται μπροστά σε μια θεότητα με την μορφή γάτας!

Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται όμορφος κήπος. Στην μέση, σε ένα μικρό δωμάτιο, είναι τοποθετημένος κάθετα ένας μεγάλος περιστρεφόμενος κύλινδρος με κινέζικα σύμβολα (κάποια προσευχή; ), ενώ στους τοίχους υπάρχουν τα αγάλματα από 100 Βούδες. Η επαναληψιμότητα των ίδιων πραγμάτων σου δημιουργεί μια αίσθηση παράδοξου. Όμως, 100 Βούδες δεν μπορούν να σημαίνουν τίποτε άλλο από καλή τύχη σωστά;
-------------
Ανοιχτότητα 10: Όλοι οι χώροι στον τετραώροφο ναό ήταν ανοιχτοί και προσβάσιμοι, κάποιοι εκ των οποίων ήταν μουσεία. Μπορούσες να διαλογιστείς ή ακόμα και να παρακολουθήσεις ένα δίωρο μάθημα για να διώξεις το κάρμα! Βέβαια, μια οπή σε περίμενε σε κάθε γωνία για να ρίξεις τον οβολό σου. Αν έβαζα βαθμό στην αυθεντικότητα μάλλον θα ήταν αρκετά χαμηλός.

Buddhism.jpg
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ένα τετράγωνο πιο κάτω θα αντικρίσουμε τον διακοσμημένο πύργο ενός ινδουιστικού ναού:

Ναός Σρι Μαριαμαν (Sri Mariamman Temple)

Παπούτσια είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά, στην μέση του δρόμου, κάτι που με κάνει να ανησυχώ οτι δεν θα ξαναδώ τα δικά μου. Δεν υπάρχει επιλογή όμως.

Ένας γενειοφόρος παππούς με χρωματιστά σημάδια στο πρόσωπο περιμένει στην είσοδο και λέει κάτι ακατάληπτο. Ο ναός είναι στην πραγματικότητα μια αυλή στην οποία βρίσκεται ένα κεντρικό κτίριο και διάφορες άλλες σκόρπιες κατασκευές περιφερειακά. Οι πέτρινες πλάκες καίνε τις πατούσες καθώς έχουν συσσωρεύσει την ζέστη όλης της μέρας.

Πλησιάζω στο κεντρικό κτίσμα, στο οποίο φαίνεται να εκτυλίσσεται μια τελετή. Η όλη ατμόσφαιρα, η απλότητα των κτισμάτων, οι τύποι που κάθονται κάτω στις πλάκες και τα ομοιώματα των θεοτήτων δημιουργούν μια αίσθηση αχρονικότητας. Βρίσκομαι στον 21ο αιώνα ή μήπως 3000 χρόνια πίσω στον χρόνο. Η σύγχυση οξύνεται όταν εμφανίζονται ξαφνικά δύο τύποι, ο ένας κρατώντας έναν αυλό με πλατύ καμπανοειδές τελείωμα και ο άλλος με ένα τύμπανο το οποίο παράγει ένα μπάσο υποχθόνιο ήχο. Ο αυλός αρχίζει να παίζει, και στο βάθος του ναού μερικοί ημίγυμνοι ιερείς εκτελούν μια τελετουργία. Ανατριχίλα.

Οι τουρίστες βρισκόμαστε πίσω από μια αποτρεπτική ταμπέλα που καθορίζει την περιοχή λατρείας. Οι πιστοί ακολουθούν τις κινήσεις των γκουρού περπατώντας από την μια άκρη του ναού στην άλλη.

Βγαίνοντας παρατηρώ τις απεικονίσεις των θεοτήτων: μια αγριόφατσα με δρακουλίστικη μορφή, χορεύτριες με πολύχρωμους μανδύες, ένας μονόφθαλμος. Το μόνο που δεν θα βαρεθείς σε αυτό τον ναό είναι η ποικιλία. Και η βρωμιά φυσικά.
-------------
Ανοιχτότητα 8: Ο ναός ήταν προσβάσιμος, όχι όμως απαραίτητα και τελείως φιλικός. Ο ξεχωριστός χώρος για τους πιστούς ήταν στην πραγματικότητα μια νοητή γραμμή που θα μπορούσε κανείς να περάσει, άλλωστε οι πιστοί δεν κάναν τίποτε άλλο από το να πηγαινοέρχονται πέρα δώθε και να κοιτούν τους γκουρού. Μοναδική εμπειρία.

Hinduism.jpg
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο πιο κοντινός Χριστιανικός ναός στον χάρτη είναι δέκα λεπτά περπάτημα από την Τσάινατάουν. Φτάνω λοιπόν καταιδρωμένος (λόγω ζέστης+υγρασίας) στον:

Καθεδρικό του Αγ. Ανδρέα (St Andrew's Cathedral)

Τα οξύκορυφα τόξα σε κάθε άνοιγμα και οι ανομοιόμορφα ψηλοί πύργοι δηλώνουν ότι ο ναός χτίστηκε με τα πρότυπα του μεσαιωνικού γοτθικού ρυθμού. Ο καθεδρικός ανήκει στην Αγγλικανική εκκλησία της Σιγκαπούρης. Αυτό που ίσως τον ξεχωρίζει είναι το κατάλευκο χρώμα και το σεβαστό μέγεθος.

Μπαίνοντας πρέπει να διασχίσεις ένα βοηθητικό γυάλινο κτίριο που χρησιμεύει μάλλον ως πνευματικό κέντρο. Δυο μεγάλες αφίσες τραβάνε την προσοχή. Περιλαμβάνουν δηλώσεις διαφόρων διασήμων όπως του Καρλ Σαγκάν, του Σερ David Attenborough, που έχουν απομονωθεί έτσι ώστε να φαίνονται προσβλητικές για τον Χριστιανισμό. Με μεγάλα γράμματα "Η εξέλιξη είναι ένας μεγάλος μύθος" και από κάτω ένα κείμενο που αναμιγνύει την Βίβλο με την θεωρία του Δαρβίνου, την έρευνα για το DNA και άλλες 'απάτες' της σύγχρονης επιστήμης. Περιττό να περιγράψω τα συναισθήματα μου.

Το εσωτερικό του ναού διατηρεί τις ίδιες επιβλητικές αναλογίες με ψηλά οξυκόρυφα τόξα μεταξύ των κιόνων και λαμπερά υαλογραφήματα στο βάθος του ιερού. Όχι κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Αυτό που τραβάει την προσοχή είναι τα αστραφτερό εκκλησιαστικό όργανο πάνω από την είσοδο.

Καθήμενος κάποιος στα στασίδια της κύριας αίθουσας μπορεί να διαβάσει την βίβλο η οποία είναι τυπωμένη σε διάφορες γλώσσες. Ο προστάτης της Σκοτίας (και της Πάτρας) ο Αγ. Ανδρέας, είναι εδώ στην Σιγκαπούρη, μαζί με τον χαρακτηριστικό σταυρό του σε σχήμα Χ.
------------
Ανοιχτότητα 6: Η επιλογή να τοποθετηθεί η χονδροειδής αντιεπιστημονική προπαγάνδα στην είσοδο του ναού είναι άκρως ενοχλητική για τον σκεπτόμενο προσκυνητή, (παράπονα θα βρεις μέχρι και στο tripadvisor) και χαλάει το κατά τα άλλα ανοιχτό προφίλ του ναού

index.jpg
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom