Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO που έχουμε επισκεφθεί.

gioannis13

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
Τι εννοείς δεν βγάλατε άκρη; Ένα βιομηχανικό συγκρότημα είναι και αλίμονο αν δεν είχε τέτοια η Γερμανία! Εγώ μια χαρά θα πήγαινα πάντως. Μου αρέσουν πολύ οι διατηρημένες παλιές βιομηχανικές περιοχές.
Περίμενα κάποιο μουσείο ή κάτι διαδραστικό και δεν κατάφερα να το δω.

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Περίμενα κάποιο μουσείο ή κάτι διαδραστικό και δεν κατάφερα να το δω.
Οκ, τώρα κατάλαβα τι εννοείς :) Δεν το έχω δει, ούτε το έχω μελετήσει το συγκεκριμένο, αλλά συνήθως αυτοί οι χώροι είναι το ίδιο το έκθεμα, όχι πάντα, αλλά συνήθως.

Τέτοιοι χώροι φιλοξενουν συνήθως καλλιτεχνικά δρώμενα, χώρους εστίασης και έχουν σε κάποια σημεία τους και επεξηγήσεις. Είναι όμορφα μέρη για βόλτα όταν είναι καλά συντηρημένα και αξιοποιημένα!

Alexandrosx

Member
Το Αργυροκαστρο μαζί με το Βερατιο (Μπερατ), ήταν από τις λίγες Αλβανικές πόλεις που διασώθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανοικοδόμησης. Και οι δύο πόλεις απέκτησαν το καθεστώς της "πόλης-μουσείου" και είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η παλιά πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες».
Wikipedia.com

Αργυροκαστρο, Αργυρουπολις, Gjirokaster

IMG_5832.jpeg
IMG_5825.jpeg
IMG_5823.jpeg
IMG_5816.jpeg
IMG_5827.jpeg
IMG_5831.jpeg
IMG_5833.jpeg

Last edited:

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Α. Μεσαιωνικά νεκροταφεία Stećci

Πρόκειται για τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες (stećci) που βρίσκονται στην επικράτεια τεσσάρων κρατών: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σερβία. Αυτές οι μονολιθικές πέτρινες επιτύμβιες στήλες (stećci) δημιουργήθηκαν μεταξύ 12ου αι. και 16ου αι., αν και κατασκευάστηκαν πιο εντατικά κατά τον 14ο και τον 15ο αι. Αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία της πνευματικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής πτυχής των μεσαιωνικών πολιτισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας περιοχής όπου οι παραδόσεις και οι επιρροές της ευρωπαϊκής δύσης, ανατολής και νότου μπλέκονται με παλαιότερες παραδόσεις!... Ένα ακόμα πολύ βασικό χαρακτηριστικό των stećci είναι, οτι χρησιμοποιήθηκαν για ταφική χρήση και απο τις τρεις μεσαιωνικές χριστιανικές κοινότητες: την Ορθόδοξη, την Καθολική και της Βοσνίας (Βογόμιλοι), η οποία διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες μέχρι το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

1. Νεκρόπολη Stecci Biskup
1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

2. Νεκρόπολη Stecci Radimja (Stolac)
5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

3. Νεκρόπολη Stecci BiIeca
12.JPG

13.JPG

Με θέα τη λίμνη Μπίλετσκο και ένα χαμό σκουπίδια...
14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

4. Νεκρόπολη Stecci Borak

Για το τέλος άφησα τη καλύτερη, γιατί είχε εξερεύνηση και ο χώρος της Νεκρόπολης είναι άκρως αντιπροσωπευτικός της ατμόσφαιρας των θρησκευτικών παραδόσεων της εποχής...
Περάσαμε το χωριό και στην άλλη άκρη του υπήρχε ένα αγρόκτημα περιφραγμένο. Απέναντι υπήρχε ένας λόφος που καλύπτονταν απο δάσος! Έπρεπε να πηδήξουμε το φράχτη, να περάσουμε το χωράφι, να πηδήξουμε το φράχτη στην απέναντι μεριά και να μπούμε στο δάσος για να φτάσουμε στη κορυφή του λόφου...
DSC02088.JPG

DSC02116.JPG

DSC02094.JPG

DSC02097.JPG

DSC02095.JPG

DSC02106.JPG

DSC02103.JPG

DSC02112.JPG

Η μαγεία της ιστορίας!....

Β. Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad
Η γέφυρα Mehmed Paša Sokolović βρίσκεται στο Βίσεγκραντ στα ανατολικά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ποταμό Drina. Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αι. και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του απόγειου της οθωμανικής μνημειακής αρχιτεκτονικής.
25.JPG

Η γέφυρα έχει 11 λιθοδομές με ανοίγματα από 11μ έως 15μ και ράμπα πρόσβασης σε ορθή γωνία με τέσσερα τόξα στην αριστερή όχθη του ποταμού. Το μήκος της είναι 179,5μ. Η μοναδική κομψότητα των αναλογιών της και η μνημειακή αρχοντιά ολόκληρης της τοποθεσίας μαρτυρούν το μεγαλείο αυτού του στυλ αρχιτεκτονικής!
26.JPG

27.JPG

28.JPG

Αρχιτέκτονας της αυλής ήταν ο Mimar Koca Sinan, ενας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς της κλασικής οθωμανικής περιόδου και σύγχρονου της ιταλικής Αναγέννησης, ο οποίος κατόπιν εντολής του Μεγάλου Βεζίρη Mehmed Paša Sokolović ανήγειρε αυτήν την πανέμορφη γέφυρα!
29.JPG

Γ. Old Bridge Area of the Old City of Mostar
33.JPG

Η ιστορική παλιά πόλη του Μόσταρ εκτείνεται σε μια βαθιά κοιλάδα του ποταμού Νερέτβα και αναπτύχθηκε τον 15ο και 16ο αι. ως συνοριακή πόλη των Οθωμανών. Το Μόσταρ ήταν γνωστό για τα παλιά τούρκικα σπίτια του και την παλιά γέφυρα (Stari Most), από την οποία πήρε το όνομά του.
35.JPG

30.JPG

31.JPG

Στη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής πόλης και η παλιά γέφυρα, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mimar Koca Sinan, καταστράφηκε... Η ανακατασκευή της έγινε πρόσφατα και πολλά από τα οικοδομήματα της παλιάς πόλης έχουν αναστηλωθεί ή ξαναχτιστεί με τη συμβολή μιας διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που ιδρύθηκε από την UNESCO.
36.JPG

Η περιοχή της παλιάς γέφυρας και η παλιά πόλη του Μόσταρ, με τα προ-οθωμανικά, ανατολικο-οθωμανικά, μεσογειακά και δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολυπολιτισμικού αστικού οικισμού. Σήμερα είναι σύμβολο συμφιλίωσης, διεθνούς συνεργασίας και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμικών, εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
32.JPG

34.JPG

maria_va

Member
Συγγραφέας
Β. Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad
Η γέφυρα Mehmed Paša Sokolović βρίσκεται στο Βίσεγκραντ στα ανατολικά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ποταμό Drina.
Υπάρχει περίπτωση αυτό να είναι το γεφύρι του Δρίνου από το ομώνυμο βιβλίο του Ίβο Άντριτς;

Πολύ ωραία μέρη

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Υπάρχει περίπτωση αυτό να είναι το γεφύρι του Δρίνου από το ομώνυμο βιβλίο του Ίβο Άντριτς;

Πολύ ωραία μέρη
Όχι υπάρχει περίπτωση, αυτό είναι! Έχεις διαβάσει το βιβλίο; Ωραίο βιβλίο αλλά πολύ αργό στην εξιστόρηση. Κάποια στιγμή ήθελα να κόψω τις φλέβες μου...

Last edited:

maria_va

Member
Συγγραφέας
Α τι καλά, έχω και εικόνα τώρα...Ναι ναι το έχω διαβάσει και είναι τόσο αναλυτικό που αμέσως το σκέφτηκα όταν διάβασα το κείμενό σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να ψάξω αν υπάρχει ακόμα σήμερα...

Το είχα πάρει παλιά και στην πρώτη απόπειρα το είχα παρατήσει για τον λόγο που είπες κι εσύ. Αλλά μετά από ένα ταξίδι στο Βελιγράδι που το έβλεπα παντού είπα να το ξαναπιάσω. Με είχε πιάσει εκείνη την περίοδο και διάβαζα για τα όσα έχουν τραβήξει οι λαοί των Βαλκανίων και μάλλον έκατσε καλύτερα. Μου άρεσε τελικά.

Ευχαριστώ που μου ολοκλήρωσες την εικόνα :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.171
Μέλη
40.165
Νεότερο μέλος
calpomenfia1978

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom