Αυστρία Γαλλία Γερμανία Ελβετία Ιταλία Λουξεμβούργο Μοναχικός περιπλανώμενος στις ακρογωνιές της Ευρώπης

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Το γεγονός ότι επισκέπτομαι τη Χαϊδελβέργη για 3η φορά καταδεικνύει πόσο μου αρέσει αυτό το μεσαιωνικό κόσμημα. Την απολαμβάνω λοιπόν και σήμερα, λες και είναι η πρώτη επίσκεψη, με χαλαρούς περιπάτους στην παλιά πόλη, που "ξεφυτρώνει" πανέμορφη ανάμεσα στους γύρω δασωμένους λόφους και τον ποταμό Νέκαρ. Μου "τρώει" τουλάχιστον ένα δίωρο η βόλτα στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης κι έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, τη Hauptstrasse. Δεν είναι μόνο τα κτίρια με τις μπαρόκ προσόψεις κατά μήκος της που τραβούν την προσοχή μου, αλλά και τα κάθετα στην Hauptstrasse πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια , που σε καλούν να τα εξερευνήσεις. Χωρίς να το καταλάβω, φθάνω στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (Heiliggeistkirche) και στην Πλατεία της Αγοράς (Marktplatz), απ' όπου και οι πρώτες εικόνες του υπέροχου κάστρου που δεσπόζει πάνω απ' την πόλη.

37e.jpg


37ee.jpg


37eeee.jpg


Κατευθύνομαι βόρεια και σε μερικές εκατοντάδες μέτρα βγαίνω στην παλιά γέφυρα. Διασχίζω την εντυπωσιακή πύλη με τους αψιδωτούς πύργους και, χαζεύοντας τα πλοιάρια που κινούνται νωχελικά στον ήρεμο Νέκαρ, περνάω απέναντι.

37f.jpg


Εδώ είναι το καλύτερο σημείο, εδώ θα σταθώ για άλλη μια φορά μαγεμένος, να απολαύσω την πόλη σ' όλο της το μεγαλείο.

37ff.jpg


37fff.jpg
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ημέρα 10η (Heidelberg - Ulm)

Πρωινό ξύπνημα με ψιλόβροχο και αποχαιρετισμός σε μια Χαϊδελβέργη γεμάτη υγρασία και κίνηση στα πρώτα χιλιόμετρα.

38.jpg


38a.jpg


Μετά από ένα μισάωρο το ψιλόβροχο γίνεται μια πλούσια ήρεμη βροχή. "Αράζω" για λίγο κάτω από μια αερογέφυρα (πόση ευγνωμοσύνη χρωστάμε εμείς οι μηχανόβιοι στις αερογέφυρες και τα τούνελ γι' αυτά τα μικρά διαλείμματα/ανάσες που μας προσφέρουν στους καύσωνες και στις καταιγίδες), περιμένω ένα 20λεπτο, η βροχή συνεχίζεται κανονικά, βαριέμαι την αναμονή, ανεβαίνω στη μηχανή και συνεχίζω.

38b.jpg


Κι έρχονται να με αγχώσουν και κάποια κατάμαυρα σύννεφα στο βάθος του ορίζοντα, που φωτίζονται κατά καιρούς από ηλεκτρικές εκκενώσεις. Ευτυχώς, στο ύψος της Καρλσρούης ο δρόμος κάνει μια τεράστια ανακουφιστική καμπύλη προς νότο, η βροχή σταματάει και εμφανίζονται μπροστά μου τα πρώτα δειλά σημαδάκια γαλανού ουρανού.

38d.jpg


Είκοσι χλμ πριν την Ουλμ, θα κάνω μια μικρή παράκαμψη στο χωριό Blaubeuren. Εκεί δίπλα, μέσα σε μια οργιαστική βλάστηση, με ξύλινα γεφύρια, νερόμυλους και ένα μοναστήρι βενεδικτίνων, είναι η πηγή του Blau (μπλε), ενός μικρού παραπόταμου που τροφοδοτεί τον Δούναβη. Ιδανικό σημείο για στάση και εσπρέσο, επιτέλους κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό.

38f.jpg


38g.jpg


Μπορεί η Ουλμ να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ τουριστικό κοινό, όπως π.χ. το Βερολίνο, το Αμβούργο ή το Μόναχο, όμως - εκτός του ότι είναι η γενέτειρα του Αϊνστάιν - είναι μια πόλη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα που σκοπεύω να τα ανακαλύψω. Αφού φροντίζω για τη σχετική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών,.....

38h.jpg


.... ξεκινώ ανανεωμένος την εξερεύνησή μου φυσικά από την καρδιά της παλιάς πόλης, την Munsterplatz. Με το που βγαίνω από ένα στενάκι στην πλατεία πέφτω πάνω σ' έναν ογκόλιθο. Είναι το σπουδαιότερο μνημείο της πόλης, ο καθεδρικός ναός της (Ulmer Munster), ο ψηλότερος ναός του κόσμου παρακαλώ! Το αστείο είναι ότι όταν τον 14ο αιώνα ξεκίνησε η ανέγερση του καθεδρικού, αυτό που εντυπωσίαζε δεν ήταν το ύψος αλλά το μέγεθός του, αφού σε μια κωμόπολη των 7.000 κατοίκων που ήταν τότε η Ουλμ, αποφασίσθηκε ο ναός να έχει χωρητικότητα 20.000!. Τον τίτλο του ψηλότερου ναού στον κόσμο τον απέκτησε σχεδόν 500 χρόνια αργότερα, το 1890, όταν αποφάσισαν την τοποθέτηση του κεντρικού οβελίσκου, ύψους 161 μέτρων. Κι αυτό για να κοντράρουν τον καθεδρικό της Κολωνίας, του οποίου οι πύργοι είχαν ολοκληρωθεί μια δεκαετία πριν με ύψος 157 μέτρα. Αστειότητες!

38i.jpg


Ανάλογου μεγέθους με τον καθεδρικό είναι και η πολύ όμορφη πλατεία, η Munsterplatz. Εδώ ξεχωρίζει - πέραν του ναού - το υπέροχα ζωγραφισμένο Δημαρχείο της πόλης....

38j.jpg


..... αλλά και η πολύ επιτυχημένη, κατά τη γνώμη μου, αρχιτεκτονική μίξη του παλιού με το καινούργιο στα γύρω κτίρια.

38k.jpg


38l.jpg


Από την Munsterplatz ξεκινούν όλοι οι πεζόδρομοι της παλιάς πόλης. Επιλέγω να κατευθυνθώ νότια, στην πιο γραφική γειτονιά της Ουλμ, τη συνοικία των ψαράδων. Όντως η γειτονιά είναι μια ζωγραφιά! Καναλάκια, μικροί καταρράκτες, νερόμυλοι, ξύλινα γεφυράκια. Και ανάμεσά τους να ξεφυτρώνουν τα μεσαιωνικά σπιτάκια των ψαράδων, σκεβρωμένα τα περισσότερα, αλλά πανέμορφα με τις ξυλοδεσιές και τα λουλουδιασμένα παράθυρα. Και βέβαια ξέχασα να σας πω ότι όλη αυτή η υδάτινη πανδαισία είναι ο γνώριμός μου Blau, που τις πηγές του είδα μερικές ώρες πριν και που έρχεται να συναντήσει σε λίγα μέτρα τον μεγάλο αδελφό του, τον Δούναβη.

38m.jpg


38n.jpg


38o.jpg


38oo.jpg


Αυτά τα λίγα μέτρα διανύω κι εγώ και βγαίνω στον Δούναβη. Εδώ, στα παλιά τείχη της πόλης, οι άνθρωποι έχουν φτιάξει ένα καταπληκτικό παραδουνάβιο μονοπάτι, που κάνει τον περίπατο δίπλα στον ποταμό απολαυστικό.

38p.jpg


38q.jpg


Την καλύτερη θέα της πόλης όμως θα την απολαύσω από την απέναντι πλευρά του ποταμού, περνώντας στον σύγχρονο οικισμό της Νέας Ουλμ (Neu Ulm).

38r.jpg


Το παράδοξο εδώ είναι ότι οι δύο συνοικισμοί ανήκουν σε διαφορετικά κρατίδια με φυσικό σύνορο τον Δούναβη. Η Ουλμ ανήκει στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και η Νέα Ουλμ στη Βαυαρία!
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ημέρα 11η (Ulm - Innsbruck)

Για άλλη μια φορά στο πρωινό ξεκίνημα μου κάνει παρέα μια σύντομη βροχόπτωση, που θα είναι όμως η τελευταία του φετινού ταξιδιού μου. Δεν θα μου λείψει καθόλου! Μετά από 130 χλμ αποχαιρετώ τη Γερμανία και τη βαρετή autobahn και συνεχίζω σ' έναν επαρχιακό δρόμο, απολαμβάνοντας τις πρώτες ωραίες εικόνες του αυστριακού τοπίου.

39.jpg


Κι ενώ διασχίζω τις τυρολέζικες Άλπεις μέσα από το ορεινό πέρασμα Fern (Fern pass), βλέπω να απλώνεται μπροστά μου μεγαλοπρεπής μια τεράστια κρεμαστή γέφυρα. Είναι η ύψους 115 μέτρων Highline179, μια από τις μεγαλύτερες πεζογέφυρες στον κόσμο θιβετιανού τύπου! Το μήκος της φθάνει τα 406 μέτρα και ενώνει το κάστρο Ehrenberg με το οχυρό Claudia.

39a.jpg


Και πάνω που είμαι εκστασιασμένος με το θέαμα και ανυπόμονος να ανέβω και να την περπατήσω .... χάνω την έξοδο. Δεν ρισκάρισα βέβαια να κάνω αναστροφή μέσα στα στενά του περάσματος, οπότε .... στις εκκρεμότητες και η γέφυρα για το επόμενο πέρασμα.

39b.jpg


Το Innsbruck θα είναι το σημερινό stop-over του ταξιδιού μου. Το ξενοδοχείο που επέλεξα να διανυκτερεύσω είναι στα προάστια και απ' το παράθυρο του δωματίου έχω μια όμορφη εικόνα του κάστρου Αμπράς να ξεφυτρώνει μέσα απ' τα σύννεφα.

39C.jpg


Σύντομα ο ουρανός καθαρίζει, οπότε αποφασίζω να κάνω ένα σύντομο πέρασμα για να πάρω και πάλι μια γεύση απ' το πανέμορφο ιστορικό κέντρο....

39CC.jpg


39CCC.jpg


.... και το υπόλοιπο της ημέρας το αφιερώνω στην εξερεύνηση του κάστρου και σε χαλαρούς περιπάτους στους γύρω λόφους και τις γραφικές γειτονιές.

39cccc.jpg


39F.jpg


39E.jpg
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ημέρα 12η (Innsbruck - Verona)

Φεύγω με συννεφιασμένο ουρανό από το Innsbruck, αλλά - όπως προείπα - βροχές τέλος. Γρήγορα αρχίζω να ανηφορίζω τις Άλπεις, περνώ τη γέφυρα της Ευρώπης (Europa Bridge)....

40.jpg


.... και μπαίνω στα στενά του Brennero, ενώ χαμηλά στον ορίζοντα απλώνονται καταπράσινα φαράγγια και όμορφα τυρολέζικα χωριουδάκια.

40a.jpg


40b.jpg


40c.jpg


Λίγο πριν το μεσημέρι μπαίνω στη Βερόνα.

40d.jpg


Η μισή μέρα που έχω στη διάθεσή μου δεν φθάνει βέβαια ούτε για να ξεκινήσω να ανακαλύπτω τα αναγεννησιακά παλάτια, τα ρωμαϊκά μνημεία και τα μεσαιωνικά κτίρια που διαθέτει αυτή η εξαίσια πόλη. Ευτυχώς το έχω κάνει ήδη τις δύο προηγούμενες φορές που την έχω επισκεφθεί. Οπότε, αφήνομαι σε χαλαρές βόλτες στις υπέροχες πλατείες, στα γύρω γραφικά μεσαιωνικά σοκάκια και στις όχθες του ποταμού Αδίγη.

40e.jpg


40ee.jpg


40f.jpg


40g.jpg


40gg.jpg


40h.jpg


40hh.jpg


Το βράδυ με βρίσκει σε μια εξαιρετική οστερία, να αποτολμώ για πρώτη φορά στη ζωή μου τη δοκιμή αλογίσιας μπριζόλας. Τίποτα ιδιαίτερο!

40j.jpg
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ημέρα 13η (Verona - San Marino)

Η σημερινή μέρα θυμίζει την εφιαλτική πρώτη μέρα αυτού του ταξιδιού. Και σήμερα οι θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μπολόνια, θα είναι πολύ υψηλές. Εμένα όμως, λίγο πριν ξεκινήσω, με απασχολεί να βρω μια πόλη που δεν έχω επισκεφθεί ξανά, για ενδιάμεση στάση στη διαδρομή. Προβληματίζομαι ανάμεσα στη Μόντενα και τη Φεράρα, ώσπου το μάτι μου πέφτει στις φωτογραφίες μιας έκθεσης που γίνεται στο Castello Estense της Φεράρα με θέμα: "Γυναίκες, Ιππότες, Όπλα, Έρωτες". Οκ, εκεί θα πάω.

Η απόσταση δεν είναι μεγάλη (110 χλμ) και οι επαρχιακοί δρόμοι που ακολουθώ αρκετά βαρετοί, αν και πιο ευχάριστοι από την autostrada.

41.jpg


41A.jpg


41B.jpg


Μπαίνοντας στη Φεράρα εντυπωσιάζομαι από τις πρώτες εικόνες του μικρού ιστορικού της κέντρου.

41C.jpg


41D.jpg


41E.jpg


Προτεραιότητα ένα σκιερό τραπεζάκι, παγωμένο νερό κι ένα διπλό εσπρέσο στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Piazza Trento e Trieste.

41ee.jpg


Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κει στέκει πελώριο και αγέρωχο το Castello Estense, το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης.

41F.jpg


41ff.jpg


Η έκθεση έχει στηθεί στην εσωτερική μεσαιωνική αυλή του κάστρου, τα εκθέματα δεν είναι πολλά, αλλά - κατά την ταπεινή μου γνώμη - πρωτότυπα και εντυπωσιακά. Σας παραθέτω μερικά:

41g.jpg


41gg.jpg


41ggg.jpg


41gggg.jpg


41ggggg.jpg


41gggggg.jpg
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Μετά από 170 χλμ μπαίνω - ασθμαίνων λόγω του καύσωνα - στο San Marino....

41h.jpg
41iii (2).jpg
41ii.jpg


.... για την τελευταία διανυκτέρευση του ταξιδιού σε σταθερό έδαφος. Η αυριανή διανυκτέρευση θα γίνει εν πλω προς Πάτρα.

Σ' αυτό το σημείο πέφτει η αυλαία του Motoeurope 2022 (και ήδη αρχίζει δειλά-δειλά να ανεβαίνει σαν σχεδιαστικό πρωτόλειο η αυλαία του 2023). Σας ευχαριστώ για τη διάθεσή σας να με διαβάσετε. Να είστε καλά και καλά μας ταξίδια!!

Υ.Γ.: Κι αν σας κουράζει η λεκτική περιγραφή, υπάρχει και το φιλμάκι μου που ακολουθεί, με τα καλύτερα στιγμιότυπα του ταξιδιού, πλαισιωμένα από τις μουσικές επιλογές μου.

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.947
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Όχι μόνο δε κουράζει η περιγραφη και οι εικόνες, αλλά προσωπικά απόλαυσα την εξαιρετική αφήγηση σου. Να σαι πάντα καλά και να μοιράζεσαι αντίστοιχες ταξιδάρες!
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Όχι μόνο δε κουράζει η περιγραφη και οι εικόνες, αλλά προσωπικά απόλαυσα την εξαιρετική αφήγηση σου. Να σαι πάντα καλά και να μοιράζεσαι αντίστοιχες ταξιδάρες!
Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!
 

Jobous

Member
Μηνύματα
80
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στην Ευρώπη !!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip Κεντρική Ευρώπη
Υπέροχο ταξίδι και ναι δεν είναι κουραστική η περιγραφή. Αντιθέτως μαζί με τις όμορφες φωτογραφίες σου δημιουργούν την επιθυμία να επισκεφθείς και εσύ (εγώ δηλαδή !!!) τις περιοχές που πέρασες σε αυτό το ταξίδι σου. Να είσαι καλά και γερός να επαλαμβάνεις όποτε μπορείς τέτοια ταξίδια !!!!
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Υπέροχο ταξίδι και ναι δεν είναι κουραστική η περιγραφή. Αντιθέτως μαζί με τις όμορφες φωτογραφίες σου δημιουργούν την επιθυμία να επισκεφθείς και εσύ (εγώ δηλαδή !!!) τις περιοχές που πέρασες σε αυτό το ταξίδι σου. Να είσαι καλά και γερός να επαλαμβάνεις όποτε μπορείς τέτοια ταξίδια !!!!
Σ' ευχαριστώ θερμά για το θετικό σου σχόλιο!
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.552
Likes
12.363
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Άλλη μια φοβερή ιστορία σου. Εκτός από την αφήγηση και τις φωτογραφίες, εγώ εκτίμησα και την ηρεμία και την χαλαρότητα του ταξιδιού. Ελπίζω να απολαύσουμε και το motoeurope 23 :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.648
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom