Ελβετία Μονοήμερη στη Γενεύη (και όμως γίνεται!)

Stavros1986

Member
Μηνύματα
33
Likes
232
Επόμενο Ταξίδι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΗΠΑ
H αναφορά μου σε ένα μονοήμερο ταξίδι στην Γενεύη προκάλεσε ενδιαφέρον σε κάποια μέλη, που με ρώτησαν λεπτομέρειες. Σκέφτηκα λοιπόν να το γράψω σαν ιστορία έτσι ώστε να βοηθήσω όποιον σκέφτεται να κάνει μια τέτοια σύντομη απόδραση, προτείνοντας και ένα ενδεικτικό itinerary για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του πολύτιμου χρόνου.

Κατ' αρχήν να πω ότι δεν προτείνω σε κανέναν να επιδοθεί σε μονοήμερα στο εξωτερικό. Είναι σίγουρα κουραστικά, όχι value for money, και οπωσδήποτε δεν βιώνεις την πόλη όπως θα έπρεπε. Πιστεύω όμως ότι αν δεν γίνεται αλλιώς καλύτερα να ταξιδεύεις λίγο παρά καθόλου, και ακόμα και μια τόσο σύντομη απόδραση μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη αλλαγή παραστάσεων που όλοι χρειαζόμαστε.

Μετά το απαραίτητο disclaimer λοιπόν πάμε και σε πιο πρακτικά πράγματα! Για όποιον έχει την όρεξη ένα μονοήμερο ταξίδι στην Ελβετία είναι παραπάνω από εφικτό. Οι πόλεις είναι μικρές, περπατήσιμες και σε ελάχιστη απόσταση από τα αεροδρόμια. Αν και μικρές και χωρίς πρωτοκλασάτα αξιοθέατα είναι πολύ ανθρώπινες και ευχάριστες να τις περιδιαβαίνεις. Επιπλέον, η Ελβετία (αν και δεν είναι ΕΕ) ανήκει στην συνθήκη Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει απουσία πολύωρων ελέγχων κατά την άφιξη. Επίσης οι ελβετικές συγκοινωνίες είναι ίσως οι καλύτερες στον κόσμο και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα τρένα θα φεύγουν στην ώρα τους και σπάνια θα χρειαστεί να περιμένετε παραπάνω από 5’ σε στάση.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου, τον Δεκέμβριο του 2018. Τα στοιχεία των φωτογραφιών που βγάζω διαρκώς μου επιτρέπουν να ανακαλέσω το ταξίδι με σχετική ακρίβεια στις ώρες. Κατά τις 10.05 (ώρα Ελβετίας) προσγειωθήκαμε στην Γενεύη. Όσοι ταξιδεύετε στην πόλη διαλέξτε οπωσδήποτε θέση στο παράθυρο. Η διαδικασία προσγείωσης ξεκινά ακριβώς πάνω από τις Άλπεις και θα σας χαρίσει μια πανέμορφη λήψη της οροσειράς από πολύ κοντά.

20181212_110549.jpg


Η Γενεύη παρέχει ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση σε όλους τους επισκέπτες της, πράγμα εξαιρετικά θετικό σε μια κατά τα άλλα πανάκριβη πόλη. Στον χώρο παραλαβής αποσκευών βρίσκεται ένα μηχάνημα από το οποίο ο επισκέπτης προμηθεύεται ένα σύντομο pass 80 λεπτών, που επιδεικνύεται μαζί με το αεροπορικό boarding pass σε περίπτωση ελέγχου, και καλύπτει όλη την συγκοινωνία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των πλοιαρίων που διατρέχουν την λίμνη Leman. Για όσους διανυκτερεύσουν στην πόλη η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή του hostel (και του camping επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες) παρέχουν ένα ακόμη pass για τις συγκοινωνίες ανάλογα με τις μέρες που θα μείνεις. Εγώ φυσικά, ως μονοήμερος επισκέπτης, δεν υπήρχε περίπτωση να λάβω το δεύτερο, αξιοποίησα όμως με το παραπάνω το πρώτο (των 80 λεπτων) που προφανώς το σκεπτικό του είναι να φτάσεις δωρεάν μέχρι το κατάλυμα σου.

Το αεροδρόμιο είναι πολύ κοντά στην πόλη (περίπου 5’ με το τρένο μέχρι τον κεντρικό σταθμό) και προσβάσιμο με όλα τα μέσα. Επέλεξα το τραμ, σταματώντας λίγο πριν το κέντρο, στα κεντρικά του ΟΗΕ στην Ευρώπη. Στον χώρο γίνονται και ξεναγήσεις, τις οποίες φυσικά δεν προλάβαινα στην συγκεκριμένη επίσκεψη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ΟΗΕ αξίζει μια στάση για να δει κανείς τον διάδρομο με τις σημαίες όλου του κόσμου και το συγκινητικό μνημείο "καρέκλα" για τους τραυματίες πολέμου.

20181212_111123.jpg


Από τον ΟΗΕ ξανά τραμ μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί, με έναν σύντομο περίπατο περίπου 400 μέτρων φτάνεις στην πλατεία Mont Blanc και στο μαυσωλείο του Brunswick, ενός Γερμανού Δούκα που δώρισε όλη του την περιουσία στην πόλη της Γενεύης με αντάλλαγμα αυτό ακριβώς το ταφικό μνημείο.

20181212_114402.jpg


Δίπλα ακριβώς από το μνημείο Brunswick βρίσκονται τα πλοιάρια. Με το pass του αεροδρομίου, που οριακά ίσχυε ακόμη, πέρασμα στην άλλη πλευρά της λίμνης δίπλα στο σιντριβάνι Jet d’ eau, το γνωστότερο ίσως αξιοθέατο της Γενεύης. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τεράστιο πίδακα που εκτοξεύει 500 lt νερού το δευτερόλεπτο σε ύψος 140m. Ανάλογα με τον αέρα πιτσιλάει αρκετά για αυτό θέλει λίγο προσοχή όταν το πλησιάζεις αφενός για να μην βραχείς και αφετέρου για να μην γλιστρήσεις στα βρεγμένα! Με σχετικά ήπιο άνεμο, εγώ ένιωθα τις πρώτες σταγόνες νερού σε απόσταση 100m από τον πίδακα. Πριν απομακρυνθεί κανείς από το συντριβάνι αξίζει να ρίξει μια ματιά στο διπλανό Jardin Anglais, ένα μικρό ανθοστόλιστο πάρκο που περιλαμβάνει και ένα γραφικό ρολόι από λουλούδια.

20181212_120748.jpg


Από το Jet d' eau αφήνουμε τις όχθες της λίμνης και ανηφορίζουμε προς την παλιά πόλη της Γενεύης. Στον δρόμο μας συναντάμε το επιβλητικό μουσείο της ιστορίας της τέχνης και την ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, με τους κλασικούς ρωσικούς κρεμμυδόσχημους τρούλους. Φτάνουμε στην πλατεία Bourg-de-Four, τοποθεσία του αρχαίου ρωμαϊκού forum, παλιά μεσαιωνική αγορά και κεντρικό «meeting point» της Γενεύης από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα! Η πλατεία αποτελεί καλό σημείο για break σε ένα από τα συμπαθητικά καφέ της.

20181212_123732.jpg


Η παλιά πόλη της Γενεύης είναι μια "συνηθισμένα" όμορφη κεντροευρωπαϊκή παλιά πόλη. Η περιπλάνηση στα σοκάκια της θα καταλήξει στον καθεδρικό του Αγ. Πέτρου (νυν προτεσταντικό), ναό του 12ου αιώνα με μεταγενέστερη νεοκλασική πρόσοψη. Πρόκειται για την αγαπημένη εκκλησία του Ιωάννη Καλβίνου στην οποία φυλάσσεται ακόμη η λιτή καρέκλα στην οποία συνήθιζε να κάθεται, όταν φιλοδοξούσε να καταστήσει την Γενεύη ως την προτεσταντική «Ρώμη».

20181212_124637.jpg

20181212_124631.jpg


Αφήνοντας την παλιά πόλη κατηφορίζουμε προς το Parc de Bastions. Εκεί θα ξαναθυμηθούμε τον Καλβίνο θαυμάζοντάς τον στο επιβλητικό μνημείο της Μεταρρύθμισης μαζί με άλλους σημαίνοντες προτεστάντες ιεροκήρυκες.

PC120595.JPG


Στην άκρη του Parc de Bastions βρίσκονται τοποθετημένες και μερικές τεράστιες σκακιέρες για υπαίθριες παρτίδες, κατειλλημένες όλες ωστόσο, ίσως και λόγω της ήπιας χειμωνιάτικης μέρας. Την συγκεκριμένη εποχή το πάρκο φιλοξενούσε επίσης και ένα μικρό Christmas Market όπου μπορούσε να βρει κανείς mulled wine, λουκάνικα, ψητό χοιρινό και άλλα τέτοια όμορφα πράγματα που συναντά κανείς χειμώνα στην κεντρική Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γενεύη ήταν ελάχιστα στολισμένη παρά το ότι έμεναν μόλις 12 μέρες για τα Χριστούγεννα. Μόνο το μικρό αυτό Christmas Market και οι στολισμοί των ιδιωτικών εμπορικών καταστημάτων θύμιζαν την εποχή, δέντρα σε πλατείες ή λαμπιόνια σε δρόμους απουσίαζαν. Από αυτήν την άποψη δεν θα έλεγα ότι η πόλη διακρίνεται για την γιορτινή της ατμόσφαιρα.

20181212_125648.jpg

PC120599.JPG


Για το μοναδικό γεύμα στην Γενεύη επέλεξα το Chez Phlippe, ένα grill bar αρκετά καλού επιπέδου που προσφέρει lunch menu 3 πιάτων στην αξιοπρεπέστατη (για Ελβετία) τιμή των 40 φράγκων. Μετά το γεύμα ακολούθησε μια μικρή βόλτα στην κεντρική γέφυρα της Γενεύης και από εκεί, εν μέσω πανέμορφων παπιών και κύκνων, στο μικροσκοπικό νησάκι Rousseau προς τιμήν του γνωστού Γάλλου φιλοσόφου, ακριβώς πάνω στο σημείο που ο ποταμός Ροδανός εκβάλει στην λίμνη Leman. Πάνω στο νησάκι υπάρχει και ένα άγαλμα του Rousseau με το επίγραμμα «Citoyen de Geneve» (πολίτης Γενεύης) κάτω από το όνομα του.

PC120610.JPG


Και κάπου εκεί η μονοήμερη στην Γενεύη έφτασε στο τέλος της. Μετά τα απαραίτητα ψώνια (ελβετικές σοκολάτες φυσικά) αναχώρησα για το αεροδρόμιο, με το τρένο αυτήν τη φορά. Ο σιδηροδρομικός σταθμός δεν είναι μακριά από το νησάκι Rousseau (περίπου 600m) αλλά μπορεί κανείς να γλυτώσει το περπάτημα παίρνοντας τραμ από την παρακείμενη στάση Bel Air. Εισιτήρια εύκολα από μηχάνημα στην ίδια τη στάση.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό σε 5’ είμαστε στο αεροδρόμιο. Η επιστροφή ήταν μέσω Ζυρίχης. 18.30 πτηση Γενευη-Ζυρίχη (50 λεπτά) και με σύντομη αναμονή στη Ζυρίχη (περίπου 1,5 ωρα) ήμουν στην Αθήνα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Συνολικός χρόνος περίπου 6,5 «γεμάτες» ώρες στην Γενεύη, σε ένα μάλλον ασυνήθιστο μονοήμερο!
 

Attachments

Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
2.825
Likes
15.483
Επόμενο Ταξίδι
Κυκλάδες
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραία εμπειρία μια τέτοιου τύπου μονοήμερη.
Έκανες πολύ καλά που την έγραψες με μορφή ιστορίας, υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες οπότε ίσως δούμε πιο ζεστά και αυτή τη μορφή ταξιδιού!
 

taver

Member
Μηνύματα
10.802
Likes
17.903
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
To 2015, που η Swiss είχε βγάλει μια τρομερή προσφορά για Business Class για Γενεύη, έκανα κάτι αντίστοιχο (με διανυκτέρευση, αλλά τσάμπα φαγητό στο αεροπλάνο). Έφυγα από Αθήνα 16:30 Σαββάτου και επέστρεψα 15:30 Κυριακής. Εγώ δεν πήγαινα πρώτη φορά, αλλά όπως το είδα, αν είναι καλοκαίρι και νυχτώνει αργά, μια χαρά προλαβαίνεις να δεις την πόλη...
 

paefstra

Member
Μηνύματα
7.601
Likes
21.250
Πολύ ωραία εμπειρία μια τέτοιου τύπου μονοήμερη.
Έκανες πολύ καλά που την έγραψες με μορφή ιστορίας, υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες οπότε ίσως δούμε πιο ζεστά και αυτή τη μορφή ταξιδιού!
Μου ακυρωθηκε φετος μονοημερο stop over Αθηνα- Βασιλεια- Θεσσαλονικη, αντι για Αθηνα- Θεσσαλονικη με το ιδιο κοστος απο πρωι σε πρωι, αφου χρονος υπηρχε.
Να το βλεπετε, ειδικα οταν το ταξιδι απο την αφετηρια στον προορισμο θα γινει που θα γινει :p
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.599
Μηνύματα
772.078
Μέλη
36.109
Νεότερο μέλος
Sarigr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom