Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο: Στη χώρα των έντιμων

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Να που οι φωτογραφίες δίνουν σάρκα και οστά πάντα σε μια ταξιδιωτική ιστορία.

Να ζητήσουμε μια χάρη ?
..... φωτογραφίες των κατοίκων (με τα μαύρα υγρά μάτια, όπως λέω εγώ συνήθως...)
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Μικρή ζουμερή και περιεκτική διήγηση, με καταπληκτικές φωτογραφίες, και πολύ ζεστασιά. Την αγαπάς αυτήν την χώρα και αυτό δεν κρύβεται.
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Θα ήθελα να σχολιάσω, αλλά μου είναι αδύνατο, βρίσκομαι ακόμα διασωληνωμένη και σε καταστολή.............;)
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Oι άνθρωποι της Μπουρκίνα

Μπορεί στα μάτια μας να φαίνονται όλοι ίδιοι, εντούτοις η ταπεινή Μπουρκίνα ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελείται από τουλάχιστον 60 εθνοτικές ομάδες.
Στην καρδιά της Δυτικής Αφρικής και σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπου οι φυλετικές διαμάχες οδήγησαν σε αιματηρές συρράξεις, οι εθνοτικές ομάδες της Μπουρκίνα Φάσο κατάφεραν ζουν αρμονικά. Όχι ότι κι εκεί δεν υπάρχει μουρμούρα, ειδικά αν η πολυπληθέστερη ομάδα διεκδικεί τα πρωτεία στην πολιτική σκηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες. Μερικοί αθεόφοβοι φτάσανε μέχρι του σημείου να προπαγανδίζουν ότι το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας είναι όπλο στα χέρια των κυβερνώντων για την εξόντωση των υπολοίπων.

Κυρίαρχη ομάδα είναι των Mossi που αποτελούν το 50% του πληθυσμού. Ποτέ δεν γνώρισαν κατοχή (μέχρι και στο Ισλάμ αντιστάθηκαν) και ακόμα και με την παρουσία των Γάλλων αποικιοκρατών τα βρήκαν μια χαρά. Ιεραρχική δομή: σωρεία τοπικών βασιλιάδων, συμβούλων, παρασυμβούλων. O βασιλεύς των βασιλέων Mossi όμως σήμερα ζει στο παλάτι του στην Ουαγκαντούγκου. Όσο κι αν η πολιτική του επιρροή σήμερα έχει περιοριστεί, εντούτοις αποτελεί σκιώδη σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης. Άλλωστε μπορεί ένας εκλεγμένος πρόεδρος να "αγνοήσει" ένα κληρονομικό βασιλιά;;; Σημείωση ότι το κληρονομικό χάρισμα δεν πάει από πατέρα σε γιο, αλλά από αδελφό σε αδελφό, γεγονός που οδηγεί σε ενδοοικογενειακές φαγωμάρες ενίοτε.

Μια άλλη σημαντική ομάδα είναι οι Fulani που αποτελούν το 8%, νομάδες βοσκοί που είναι διάσημοι για την ομορφιά των γυναικών τους. Ασπάστηκαν πρόωρα το Ισλάμ και γίναν το δεξί χέρι των Γάλλων επ'αμοιβή για να ξεκάνουν αντάρτες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η περηφάνεια. Μάλλον ξεροκεφαλιά θα την χαρακτήριζα γιατί όλο εδαφικά προβλήματα δημιουργούν σε άλλες ομάδες.

Το πολύχρωμο μωσαϊκο της Μπουρκίνα συμπληρώνεται από τους Gourmanche (7%) στα ανατολικά. Είναι οι φτωχότεροι και οι πλέον απομονωμένοι.
Από τη κοιλάδα του Νίγηρα θα συναντήσουμε τους Bissa & Samo (6%), τους Βwaba (3%) και τους Dioula & Marka (2%).
Στο Νότο κάτω από την ταμπέλα Gourounsi θα βρεί κανείς ένα κατεβατό ομάδων (Kassena, Winye,Puguli κλπ κλπ), ακόμα νοτιότερα υπό την ταμπέλα Lobi άλλη μια ευρύτερη ομάδα (Lobi, Birifor, Dan κλπ κλπ) και τέλος νοτιοδυτικά στη χώρα Senoufou άλλη μια μακρά λίστα (Karaboro, Tusya, Gwe κλπ κλπ).
Στο βορρά θα συναντήσει κανείς παρακλάδι των γνωστών Tuareg, ενώ το παζλ συμπληρώνει μια ολιγάριθμη κοινότητα Σύριων και Λιβανέζων, καθώς και γαλλόφωνων εμιγκρέδων.

Στις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες υπάρχει κοινωνική ιεράρχηση, του τύπου δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια. Υπάρχει η κυβερνώσα κάστα, η κάστα των αγροτών, η κάστα των σιδηρουργών και εκείνη των griots (κάτι σαν τροβαδούροι). Εννοείται ότι γάμοι επιτρέπονται σε άτομα που ανήκουν στην ίδια κάστα, ενώ ακόμα και στα μικρότερα χωριά η κάθε κάστα έχει τη δική της συνοικία.

Προς τιμήν των κατοίκων της πολυφυλετικής Μπουρκίνα, αφιερώνω αυτό το βιντεάκι από τις φωτό μας, υπό τους ήχους του γείτονος Μαλινέζου Salif Keita (θα ακούσετε και την Cesaria στο κομμάτι αυτο).
Μόνο μη με ρωτήσετε ποιός ανήκει σε ποιά ομάδα ή κάστα.... :roll:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και το υπέροχο βιντεάκι !:clap:
Θα πω βέβαια, ότι μόνο στην Αφρική αστράφτουν έτσι τα μάτια σου ;) Τυχαίο ? Δε νομίζω...:3480:
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Θα πω βέβαια, ότι μόνο στην Αφρική αστράφτουν έτσι τα μάτια σου ;) Τυχαίο ? Δε νομίζω...
Mπά όχι, μετά λόγου γνώσεως. Αστράφτουν σε οτιδήποτε μοναδικό και πρωτόγνωρο. Κι η ταπεινή Μπουρκίνα ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την υποσαχάρια Αφρική. Αλλά όπως το έγραψα και στην ιστορία, οι άνθρωποι κι ιδιαίτερα τα παιδιά, με μάγεψαν
 

the Lycan

Member
Μηνύματα
215
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Να που οι φωτογραφίες δίνουν σάρκα και οστά πάντα σε μια ταξιδιωτική ιστορία.

Να ζητήσουμε μια χάρη ?
..... φωτογραφίες των κατοίκων (με τα μαύρα υγρά μάτια, όπως λέω εγώ συνήθως...)
αλήθεια, πολύ θα ήθελα να δω περισσότερες φωτογραφίες των κατοίκων ( ειδικά των παιδιών που αναφέρεις στην ιστορία σου)..... πάντως ποτέ δεν ένοιωθα την Αφρική πιο "κοντά" μου πριν διαβάσω την ιστορία σου!!! ευχαριστώ!!!!

:)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
μπραβο σου..τοσο περιεκτικο και τοσο ζωντανο..αλλη μια υπεροχη ιστορια σου (η ισλανδια σου ειναι η αγαπημενη μου).απ τους ελαχιστους εμπειρους ταξιδιωτες που βαζουν φωτογραφιες στις ιστοριες τους και λενε οτι χρειαζεται να πουν...

ποσο τυχερος και αξιος εισαι που εχεις παει σε τοσες ιδιαιτερες χωρες.μας ταξιδεψες σαυτη την αγνωστη τουριστικα χωρα.ηξερα που ειναι στο χαρτι αλλα δεν γνωριζα τιποτα γιαυτην και μου προκαλεσε το ενδιαφερον.

καλα ταξιδια οπου κι αν πηγαινεις και να μας δινεις λιγη απ τη γνωση την εικονα και την γευση των ταξιδιων σου.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
μπραβο σου..τοσο περιεκτικο και τοσο ζωντανο..αλλη μια υπεροχη ιστορια σου (η ισλανδια σου ειναι η αγαπημενη μου).απ τους ελαχιστους εμπειρους ταξιδιωτες που βαζουν φωτογραφιες στις ιστοριες τους και λενε οτι χρειαζεται να πουν... οσο τυχερος και αξιος εισαι που εχεις παει σε τοσες ιδιαιτερες χωρες.μας ταξιδεψες σαυτη την αγνωστη τουριστικα χωρα.ηξερα που ειναι στο χαρτι αλλα δεν γνωριζα τιποτα γιαυτην και μου προκαλεσε το ενδιαφερον. καλα ταξιδια οπου κι αν πηγαινεις και να μας δινεις λιγη απ τη γνωση την εικονα και την γευση των ταξιδιων σου.
με κάνεις και κοκκινίζω από ντροπή για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να γράφω για μέρη όπου δεν έχουν καταχωρηθεί ήδη πολλές ιστορίες κυρίως για να μοιραστώ τις εμπειρίες με άλλους ταξιδιώτες και γιατί όχι να τους δώσω ιδέες. Για μένα κείμενο χωρίς φωτό αφού περιγράφεις μέρη και αξιοθέατα είναι κουραστικό, Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Αυτή ήταν η πρώτη ιστορία που έγραψα στο travelstories και ομολογώ ότι είναι αρκετά περιληπτική δίκην ημερολογίου γεγονότων. Το συγγραφικό μικρόβιο με κατέλαβε ένα χρόνο αργότερα και θέλω να πιστεύω ότι βελτιώνομαι. Ομολογώ ότι ο παρών διαγωνισμός έχει κάποιες άλλες πολύ καλές ιστορίες (κι αγαπημένες μου!)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.856
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom