Οδικές πληροφορίες για Βελιγράδι.

Μηνύματα
159
Likes
43
Οδικές πληροφορίες για Βελιγράδι.
Μετά από μία ολιγοήμερη εκδρομή μας στο Βελιγράδι κατά τις διακοπές του Πάσχα, θα δώσω μερικά στοιχεία για όποιον θέλει να πάει με αυτοκίνητο.
Η έξοδος από την Ελλάδα έγινε από τον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων και μέσω FYROM φτάσαμε Βελιγράδι, χωρίς να αντιμετωπίσουμε κανένα απολύτως πρόβλημα, κινούμενοι πάντα στον οδικό άξονα Ε75. Ειδικά σε όλα τα σύνορα το μόνο που χρειάστηκε ήταν να δώσουμε τα διαβατήρια και κατά την είσοδο και την πράσινη κάρτα και περνούσαμε ελεύθερα χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο και χωρίς να πληρώσουμε τίποτα.

Από την είσοδο στη FYROM μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία είναι 183 χιλ.
Τα πρώτα 17 χιλ. είναι αυτοκινητόδρομος.
Τα επόμενα 34 χιλ. είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
Τα επόμενα 115 χιλ. είναι αυτοκινητόδρομος.
(Στο κομμάτι αυτό μετά τα πρώτα 58 χιλ. ο δρόμος της μίας
κατεύθυνσης απομακρύνεται πολύ από το δρόμο της άλλης
κατεύθυνσης και δημιουργεί την λανθασμένη αίσθηση ότι πρόκειται
για δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Μετά από 23 χιλ. οι δρόμοι
ξαναπλησιάζουν και συνεχίζουν για άλλα 34 χιλ.).
Τα τελευταία 17 χιλ. είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.

Μέσα στη FYROM στον Ε75 υπάρχουν τρείς σταθμοί διοδίων, οι οποίοι δέχονται και Ευρώ. Η τιμή για τα αυτοκίνητα ΙΧ είναι 1.00 € στον καθένα, δηλ. στη FYROM 3 € συνολικά.

Από την είσοδο στη Σερβία μέχρι την είσοδο στο Βελιγράδι είναι 382 χιλ.
Τα πρώτα 98 χιλ. είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
Τα επόμενα 284 χιλ. μέχρι το Βελιγράδι είναι αυτοκινητόδρομος.

Μέσα στη Σερβία στον Ε75 για μέχρι το Βελιγράδι υπάρχουν δύο σταθμοί διοδίων, οι οποίοι επίσης δέχονται και Ευρώ. Η τιμή για τα ΙΧ είναι στον πρώτο (Leskovac – Nis) 2.00 € και στον δεύτερο (Nis – Beograd) 7.50 €.

Σε μερικά σημεία των αυτοκινητοδρόμων και των δύο χωρών γίνεται εκτροπή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης έργων, αλλά για λίγα μόνο χιλιόμετρα.

Η κατάσταση του οδοστρώματος είναι αρκετά καλή έως πολύ καλή, με εξαίρεση μερικά μικρά τμήματα που είναι όμως υποφερτή.

Η οδική σήμανση είναι γενικά πολύ καλή, με πινακίδες τοποθετημένες σωστά και με σήμανση του τέλους των πληροφοριών.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και σε πάρα πολλά σημεία χρησιμοποιούσαν ραντάρ, αλλά πουθενά δεν σε σταματούσαν, απ’ ότι διαπίστωσα, αν δεν έκανες κάποια παράβαση.

Τα φώτα και στις δύο χώρες πρέπει να είναι αναμμένα στην μεσαία σκάλα πάντοτε, εφόσον το αυτοκίνητο κινείται (δηλαδή και την ημέρα).

Στις κυκλικές διασταυρώσεις προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται εντός της κυκλικής διαδρομής, εκτός φυσικά των περιπτώσεων που υπάρχει διαφορετική σήμανση.

Η βενζίνη και στις δύο χώρες είναι φθηνότερη από τη δική μας. Στη FYROM είχε αντιστοιχία 1.10 € το λίτρο και στη Σερβία από 1.187 έως 1.218 €.

Σε όλα σχεδόν τα βενζινάδικα, τα κιλικία και τα φαγάδικα που υπάρχουν επάνω στον δρόμο, παίρνουν Ευρώ και μας έκανε εντύπωση το ότι όλοι όσοι έπαιρναν Ευρώ έδιναν και ρέστα σε Ευρώ.
Εφιστώ όμως την προσοχή σε όσους δεν έχουν τοπικά νομίσματα, πριν βάλουν βενζίνη ή πριν φάνε κάτι, να ρωτούν αν δέχονται Ευρώ, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα εκ των υστέρων.

Όλες οι αναφερόμενες πληροφορίες είναι από διαπιστώσεις που έκανα εγώ κατά το ταξίδι μου και νομίζω ότι πρέπει να κάλυψα όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να πάει στο Βελιγράδι οδικώς. Αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω ευχαρίστως να του απαντήσω.
 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
159
Likes
43
Στις οδικές πληροφορίες για Βελιγράδι που έδωσα στο προηγούμενο μήνυμά μου, εκ παραδρομής δεν αντέγραψα μία σημείωση στο τέλος του κειμένου. Προς άρση τυχόν παρεξήγησης την παραθέτω εδώ.

Σημ. Όπου αναφέρω αυτοκινητόδρομο εννοώ δύο δρόμους, ένα για κάθε κατεύθυνση, με τουλάχιστον δύο λουρίδες ανά κατεύθυνση και όχι πάντα αυτοκινητόδρομο με την σύγχρονη έννοια.
 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ονειρεμένο Ταξίδι
φιλανδια
ειναι ωραια πολη για καλοκαιρινες διακοπες παιδια?εχω περασει απεξω πηγαινοντας βουδαπεστη.και το καλοκαιρι λεω να παω βουδα αλλα με λιγεσ ημερες βελιγραδι.κανενα καλο ξενοδοχειο για οικογενεια?
 
Μηνύματα
159
Likes
43
ειναι ωραια πολη για καλοκαιρινες διακοπες παιδια?εχω περασει απεξω πηγαινοντας βουδαπεστη.και το καλοκαιρι λεω να παω βουδα αλλα με λιγεσ ημερες βελιγραδι.κανενα καλο ξενοδοχειο για οικογενεια?
Για καλοκαιρινές διακοπές δεν ξέρω αν είναι καλά από απόψεως καιρικών συνθηκών, γιατί εμείς πήγαμε στις διακοπές του Πάσχα. Το Βελιγράδι όμως είναι μία ωραία πόλη και ιδίως η παλιά, με πολλά μεγάλα και μικρά πάρκα, πολύ πράσινο, ωραία μνημεία και πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος, όπως επίσης αξίζει και το Novi Sad (Νόβι Σάντ) για μία ημερήσια εκδρομή (απέχει 90 περίπου χιλιόμετρα). Επίσης ένα σημείο του Βελιγραδίου σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων που καλό είναι να δει ο επισκέπτης, είναι το πάρκο Αντα Τσιγκανλίγια. Είναι ένα πάρκο στην όχθη του ποταμού Σάβα, το οποίο αν θυμάμαι καλά καταλαμβάνει μία έκταση 8.000 στρεμμάτων και βασικά είναι ένα στενόμακρο Νησί, στα δύο άκρα του οποίου έχουν κατασκευασθεί φράγματα, που το ενώνουν με την στεριά και δημιουργούν μία τεχνητή λίμνη με μήκος μεγαλύτερο των 4ων χιλιόμετρων και πλάτος 200 μέτρων, στις παραλίες της οποίας έχουν διαμορφωθεί πολλές πλαζ για μπάνιο. Στην λίμνη διεξάγονται και κάθε είδους εθνικοί και διεθνείς αγώνες υγρού στίβου. Στο πάρκο υπάρχουν πολλά γήπεδα για διάφορα αθλήματα, πολλά και διάφορα κέντρα ψυχαγωγίας, ασφαλτοστρωμένοι και μη δρόμοι και δρομάκια για ποδηλασία και περπάτημα, παιδικές χαρές και πολλοί ελεύθεροι χώροι αναψυχής κάτω από τα δέντρα, με τραπέζια, πάγκους, παγκάκια και πάρα πολλές χτιστές ψησταριές που μοιάζουν με στρογγυλά πέτρινα πηγάδια, για να κάνουν οι κάτοικοι του Βελιγραδίου πικ-νίκ. Δεν θα έπεφτα πολύ έξω, αν έλεγα ότι την ημέρα του Πάσχα που πήγαμε στο πάρκο, ήταν εκεί πάνω από το ένα τέταρτο των κατοίκων της πόλεως, με τα γήπεδα γεμάτα, με παιδιά να παίζουν παντού, με νέους και μεγάλους να κυκλοφορούν με ποδήλατα, τα οποία νοικιάζονται εκεί, μαμάδες με ποδήλατα που έσερναν πίσω τους ένα ειδικό πολυθρονάκι-καρότσι με το οποίο μετέφεραν τα πιτσιρίκια τους, και νέους, νέες και παιδιά να τρέχουν με πατίνια σε όλους τους δρόμους και τα δρομάκια. Όλες οι ψησταριές ήταν κατειλημμένες και το ψήσιμο έπαιρνε κι’ έδινε. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και αρκετοί έκαναν μπάνιο στις πλαζ και ηλιοθεραπεία. Γενικά είναι ένα πολύ ωραίο και περιποιημένο περιβάλλον.

Το ξενοδοχείο που μείναμε ήταν το « BALKAN HOTEL » τεσσάρων αστέρων στην οδό Prizrenska αριθ. 2, τηλ, +381 11 36-36-000, fax +381 11 2687-581, σελίδα internet www.balkanhotel.net και email [email protected] . Ήταν ήσυχο, με όλα τα κομφόρ και με καλό πρωινό μπουφέ. Μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου υπάρχουν θέσεις παρκινγκ για τους πελάτες χωρίς χρέωση. Η τιμή που μας έδωσαν όταν δηλώσαμε ότι θέλουμε να πληρώσουμε με Ευρώ, ήταν 110 € η βραδιά για δίκλινο δωμάτιο προσόψεως με πρωινό μπουφέ, για τις ημέρες του Πάσχα. Όπως αργότερα καταλάβαμε, η πολιτική του ξενοδοχείου στις τιμές είναι διαφορετική για τις διάφορες ημερομηνίες και καλό είναι να δηλώνει κανείς πόσες μέρες θα μείνει και να ζητάει να γράφεται στην απόδειξη της προκαταβολής το συνολικό ποσό των διανυκτερεύσεων, για να μη βρεθεί προ απροόπτου στο τέλος, όπως την πάθαμε εμείς.
Το ξενοδοχείο πάντως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, στο παλιό Βελιγράδι, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα αξιοθέατα, με άμεση πρόσβαση στην οδό Κνέζ Μιχάϊλοβα, ένα μεγάλο ωραίο εμπορικό πεζόδρομο (η Ερμού του Βελιγραδίου), με πολλά όμορφα κτήρια με σκαλιστά τμήματα και αγάλματα στις προσόψεις, πολλά μαγαζιά, καφετέριες, φαγάδικα και στο τέλος του οποίου βρίσκεται το γνωστό φρούριο Καλεμέγκνταν του Βελιγραδίου, με το μεγάλο πάρκο, επάνω από τα βόρεια τείχη του οποίου βλέπει κανείς τον ποταμό Σάβα που ενώνεται με τον Δούναβη. Ακριβώς μπροστά, στην όχθη του Δούναβη, βρίσκεται ο πύργος που κρεμάστηκε ο Ρήγας Φεραίος και στην απέναντι όχθη υπάρχουν επίγειες και πλωτές ταβέρνες και καφετέριες, σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς για ένα καλό γεύμα και έναν ωραίο περίπατο στην όχθη του ποταμού.
Επίσης πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, στην αρχή περίπου της ανωτέρω οδού, είναι και η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, η πλατεία της Δημοκρατίας (Τργκ Ρεπούμπλικε).
Αυτά τα πολύ λίγα για το Βελιγράδι και αν το αποφασίσετε καλό σας ταξίδι.
 
Last edited by a moderator:

sotiris11

Member
Μηνύματα
35
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
milano-komo
ολα πολυ σωστα ετσι ακριβως ειναι .Για καλοκαιρι δεν θα το συνιστουσα εχειπολυ ζεστη βραζει ο τοπος την ημερα εαν εχει ηλιο.το ξενοδοχειο ειναι στο κεντρο του παλιου Βελιγραδίου οπου και εχει πολλα να δεις .μπορεις να παρεις αστικο απο την πλατεια ζελενι βένατσ που ειναι πισω απο το Balkan και να πας στο νεο Βελιγραδι.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
ειναι ωραια πολη για καλοκαιρινες διακοπες παιδια?εχω περασει απεξω πηγαινοντας βουδαπεστη.και το καλοκαιρι λεω να παω βουδα αλλα με λιγεσ ημερες βελιγραδι.κανενα καλο ξενοδοχειο για οικογενεια?
Αν σκοπεύεις να μείνεις Βελιγράδι για μερικές μέρες πηγαίνοντας για Βουδαπέστη, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να τις μοιράσεις αυτές με το Novi Sad, το οποίο θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
 

DixIt

Member
Μηνύματα
43
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Γειά σας!
Σκεφτόμαστε να πάμε 4 μέρες Βελιγράδι από Θεσσαλονίκη, με το αυτοκίνητο. Δεν έχουμε διαβατήρια αλλά νέες ταυτότητες. Θα έχουμε πρόβλημα;
Επίσης ποιά είναι η διαδικασία για έκδοση πράσινης κάρτας για το αυτοκίνητο; Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει αν ξέρουμε;
Ευχαριστώ!
 

Hugin

Member
Μηνύματα
606
Likes
1.873
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Δεν θα έχεις πρόβλημα. Παίρνεις τηλέφωνο την ασφαλιστική σου και ζητάς έκδοση πράσινης κάρτας. Είναι δωρεάν και βγαίνει σε 5 λεπτά.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
αν η ασφαλιστική σου δεν είναι της ''γειτονιάς'' αλλά από αυτές που συνεργάζονται με τράπεζες η πουλούν κυρίως από την τηλεόραση και το ίντερνετ φρόντισε να ζητήσεις την κάρτα αρκετά νωρίτερα γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει το 5 λεπτά.
 

gotthard

Member
Μηνύματα
74
Likes
40
Επόμενο Ταξίδι
kusadasi
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣΚΩΤΙΑ
αν η ασφαλιστική σου δεν είναι της ''γειτονιάς'' αλλά από αυτές που συνεργάζονται με τράπεζες η πουλούν κυρίως από την τηλεόραση και το ίντερνετ φρόντισε να ζητήσεις την κάρτα αρκετά νωρίτερα γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει το 5 λεπτά.
ζητάς να στην στείλουν με μειλ, πας σε ενα φωτοτυποίο και το εκτυπώνεις σε πράσινο χαρτί. έτσι κάνεις απλά τα 5 λεπτά 15
 

walker_8

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Καλησπερα!
Καμια πιο προσφατη πληροφορια για το ποσα διοδια και τι τιμες θα συναντησω απο Θεσσαλονικη-Βελιγραδι με αυτοκινητο υπαρχει; γιατι η πρωτη δημοσιευση ειναι το 2010...

θα κινηθω οπως φαινεται εδω ειτε μεσω τις διαδρομης 1 (απο Πριστινα) ειτε τις διαδρομης 2 (απο Σοφια):

http://www.viamichelin.com/web/Rout...hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.6&allowance=


Θελω να επιλεξω αυτη νε τα λιγοτερα διοδια.
Ευχαριστω εκ των προτερων
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.794
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom