Οικονομικη κριση στο Παρισι

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Τότε θα παίρνουν διπλό επίδομα "έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία"... απ ότι οι δικοί μας Δ.Υ.
Δεν ξερω τι γινεται με τα επιδοματα, αλλα αν υπαρχει ενα κρατος στον κοσμο που οι ΔΥ ειναι ιδιοι ή χειροτεροι απο τους δικους μας αυτο σιγουρα ειναι η Γαλλια. Βεβαια εχω ξαναπει πως ειναι απο τους χειροτερα αμοιβομενους εργαζομενους. Οι δημοτικοι υπαλληλοι ναι και καθονται και πληρωνονται.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.675
Likes
16.428
εγώ πάντως καλύτερα μετακινιόμουν με το αυτοκίνητο στο Παρίσι παρά στην Αθήνα και στο θέμα του πάρκιν με πρόβλημα μεν αλλά καλύτερα πάλι απο την Αθήνα..αν κάποιος μπορεί να αποφύγει τα μποτιλιαρίσματα (γαλλιστί bouchon=φελλός) τότε μια χαρά είναι και το αμάξι στο Παρίσι...

όποτε πχ πήγαινα Sacre Care εύρισκα να παρκάρω πάντα δίπλα στην εκκλησία..μετά μπορείς να παρκάρεις σε τεράστια υπόγεια πάρκιν στα PRINTEMPS στη Λαφαγιετ η σε άλλα πολυκαταστήματα...μπροστά στη Notre Dame :D

Στους Γάλλους πάντως αρέσει πολύ και το αστικό λεωφορείο..

Σίγουρα το πολύ καλό συγκοινωνιακό αστικό δίκτυο που έχουν, περιορίζει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο αλλά το αυτοκίνητο δίνει πάντα μια ανεξαρτησία..
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.607
Likes
9.864
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
Με τα ματια ενος ανυπαντρου 23χρονου που τον εχουν φαει οι διαδρομες στην Αθηνα με το αμαξι,1 αμαξι στο Παρισι ξεχωρα απο το κοστος αγορας του σημαινει τον μηνα:

150 ευρω για αγορα θεσης παρκινγκ μινιμουμ.
100+ ευρω για τις βενζινες
30-40 ευρω η ασφαλεια
+ οσο παει το σερβις του
+ολη η καθημερινη ταλαιπωρια στους δρομους.

Ε προτιμω να δινω 60 ευρω τον μηνα για μηνιαια καρτα του μετρο που εχει το απιστευτο δικτυο και αμα στην τελικη ξεμεινω κανα βραδυ και εχει κλεισει το μετρο δινω 20 ευρω και παω σπιτι μου.Παλι κερδισμενος ειμαι .
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
orestcrete said:
Με τα ματια ενος ανυπαντρου 23χρονου που τον εχουν φαει οι διαδρομες στην Αθηνα με το αμαξι,1 αμαξι στο Παρισι ξεχωρα απο το κοστος αγορας του σημαινει τον μηνα:

150 ευρω για αγορα θεσης παρκινγκ μινιμουμ.
100+ ευρω για τις βενζινες
30-40 ευρω η ασφαλεια
+ οσο παει το σερβις του
+ολη η καθημερινη ταλαιπωρια στους δρομους.

Ε προτιμω να δινω 60 ευρω τον μηνα για μηνιαια καρτα του μετρο που εχει το απιστευτο δικτυο και αμα στην τελικη ξεμεινω κανα βραδυ και εχει κλεισει το μετρο δινω 20 ευρω και παω σπιτι μου.Παλι κερδισμενος ειμαι .
100 ευρώ για βενζινη το μήνα εννοείς ;;
Αν κανεις το γυρω του τετραγώνου γυρω απο ένα ΣΠΙΤΙ μπορεί και να φτάνουν !!!

Κατα τα αλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ας μην είμαι 23
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Βαζω στοιχημα πως δεν θελετε να μαθετε για το παριζιανικο εργασιακο περιβαλλον και να κανετε συγκριση με το ελληνικο...
 

harilander

Member
Μηνύματα
559
Likes
458
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
Βαζω στοιχημα πως δεν θελετε να μαθετε για το παριζιανικο εργασιακο περιβαλλον και να κανετε συγκριση με το ελληνικο...
Οχι, γιατι θα κλάψουν μανούλες!!:klaps:
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Οι Γαλλοι παραπονιουνται πολυ συχνα πως δουλευουν πολυ και σκληρα. "Δεν καταλαβαινετε εσεις οι Ελληνες που καθεστε πως ειναι να δουλευεις. Εμεις εδω οταν δουλευουμε, δουλευουμε. Γι' αυτο και πρεπει να πληρωθουμε. Αλλα με μισθο στα 1300€ ειμαστε δουλοι". Τους ακους να μιλαν για τη δουλεια τους και ειναι να τους λυπασαι.

Ο κατωτατος ειναι στα 1300€ αλλα οπως εχω ξαναγραψει, τον κατωτατο τον παιρνουν λιγοι εργαζομενοι. Οι μισθοι ειναι 13 το χρονο. Ολοι εχουν ενα μηνιαιο επιδομα για να πληρωσουν τη μιση navigo (60€ περιπου, καποιες εταιριες την πληρωνουν ολοκληρη), τους δινονται κουπονια για δωρεαν ταξιδια (αυτα μπορει να ειναι και 1000€ ή και παραπανω το χρονο) και εκπτωτικα κουπονια σε πληθος καταστηματων (και για βασικα ειδη αναγκης πχ σουπερμαρκετ, δηλαδη τα κουπονια τα χρησιμοποιεις, δεν πανε χαμενα).
Ολα αυτα για πενθημερη εργασια 7 ωρες τη μερα (8ωρο αλλα μια ωρα ειναι διαλειμμα για φαγητο). Αν δουλευεις παραπανω πληρωνεσαι αδρα για τις επιπλεον ωρες (και συνηθως αν θελεις δουλευεις παραπανω). Τελος σε καποιες (πολλες ομως εταιριες) μια μερα την εβδομαδα δουλευουν 2-3 ωρες λιγοτερο για να αθληθουν (πχ να παιξουν 5Χ5 ή στο γυμναστηριο της εταιριας κλπ)

Μαθαινοντας λοιπον ολα αυτα τα προνομια και βλεποντας τους ρυθμους με τους οποιους δουλευουν μου ηταν αδυνατο να πιστεψω πως ειναι πολυ σκληρα εργαζομενοι. Αλλα απο την αλλη για να διαμαρτυρονται ισως εχουν δυσκολους εργοδοτες.

Καλα μας τα λεν οι Γαλλοι. Ας δουμε ομως τι λενε και Ελληνες μεταναστες που αφησαν τον τελευταιο καιρο την Ελλαδα αναζητωντας δουλεια στο Παρισι (καποιοι αφου περασαν και απο αλλα μερη της Ευρωπης). Βρεθηκαμε λοιπον μια παρεα 8 Ελληνων σε μια σχολη γαλλικων. Απο τους οχτω οι τρεις δεν εργαζομασταν ενω οι αλλοι πεντε δουλευουν. Εξεπλαγην με την ευκολια που αυτοι οι ανθρωποι βρηκαν δουλεια. Δεν γνωριζει κανεις τους τη γλωσσα, αυτη που εχει το καλυτερο επιπεδο εχει τελειωσει το Α2 και κανει μαθηματα για το Β1 που θα το τελειωσει το Μαιο. Βεβαια απο την Ελλαδα εχει παρει το Β2 που τις επετρεψε να γραφτει στο πανεπιστημιο αλλα εδω Γαλλια ειναι και λογικο να ειναι πιο αυστηροι με τη γλωσσα τους.

Οπως καταλαβαινετε και οι πεντε κανουν δουλειες που δεν απαιτουν τη γνωση της γλωσσας. Αυτο σημαινει δηλαδη πως καποιος που δεν γνωριζει ελληνικα θα μπορουσε να εργαστει σε αναλογη δουλεια στην Ελλαδα. Ο ενας λοιπον ειναι μαγειρας σε μπρασερι, ο αλλος βοηθος μαγειρα σε εστιατοριο, μια σερβιτορα σε καφε, μια σχεδιαστρια ιστοσελιδων σε πολυεθνικη κι ενας πατωματας ο οποιος εχει ερθει με τον αδερφο του και τον ξαδερφο του συνεργειο και δουλευουν σε μια εταιρια τυπου LEROY MERLIN (μικροτερη).

Επρεπε να λυσω την απορια μου... Ειναι οι Γαλλοι εργοδοτες πιο σκληροι απο τους Ελληνες; Το τι γελιο επεσε δεν περιγραφεται... Κατηγορηματικοι: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!
Και αρχισαν να ακουγονται διαφορα: "Το πρωτο πραγμα που εμαθα στη δουλεια εδω ειναι c'est pas grave ( = δεν πειραζει)" (μαγειρας), "Τα πιατα φευγουν απο την κουζινα οπως να 'ναι. Αλλοτε λειπει κατι απο τη γαρνιτουρα, αλλοτε δεν ειναι καλα μαγειρεμενο, μπορει το πιατο να μην ειναι τοσο καθαρο ή να ειναι λιγο σπασμενο στη γωνια ή πολυ παλιο. Ουτε που μου κανει κανεις παρατηρηση. Στην αρχη τα προσεχα πολυ επειδη ετσι εμαθα στην Ελλαδα. Εκει δεν εφευγε πιατο απο την κουζινα αν δεν ηταν τελειο. Μετα ειδα πως δεν τους νοιαζει και σταματησα να ασχολουμαι" (βοηθος μαγειρα), "Εγω πηγαινω παντα στην δουλεια μιση με μια ωρα αργοτερα, στην Ελλαδα θα με ειχαν απολυσει αλλα εδω με εχουν αναγκη και αρκουνται σε παρατηρησεις του τυπου <<μην αργεις τοσο σε παρακαλω>>. Τωρα τελευταια δεν μου το λεν καν αυτο" (σχεδιαστρια), "Προχθες βαριομουν και δεν πηγα στη δουλεια. Τους πηρα τηλεφωνο μιση ωρα μετα (αφου ειχε ξεκινησει η βαρδια της) και τους ειπα πως ειμαι αρρωστη... Οχι ρε 'συ τι να με διωξουν. Ολοι ετσι κανουν" (σερβιτορα), "Το αφεντικο μας ειπε πως ειμαστε πολυ γρηγοροι. Περναμε λεει τα πατωματα στο 1/3 του χρονου απο το μεσο τεχνιτη. Ενταξει ειμαστε γρηγοροι αλλα οχι και τοσο σε σχεση με αλλους Ελληνες. Απλα οι Γαλλοι ειναι τελειως κοιμισμενοι. Μας ειπε τη δουλεια που βγαζουμε σε μια μερα να τη βγαζουμε σε τρεις για να μπορει να δικαιολογει τα χρηματα για τα εργατικα που ζητα απο τους πελατες!" (πατωματας).

Ειναι ομως οντως ετσι οπως τα λενε; Παρατηρωντας τους εργαζομενους δεν αμφεβαλα και ιδιαιτερα. Ειναι απιστευτο με ποσο χαλαρους ρυθμους δουλευουν.

Η κοπελα που δουλευει ως σερβιτορα μου προτεινε να δουλεψω τη Δευτερα που μας περασε στο καφε που δουλευει γιατι ενας αλλος σερβιτορος θα ελειπε κι αν ηθελα να τον αντικαταστησω:
"Ναι αλλα πως θα συννενοουμαι με τους πελατες;"
"Στα αγγλικα, οπως κι εγω."
"Αγγλικα τους μιλας, οχι γαλλικα;" (η συγκεκριμενη ειναι αυτη που ξερει καλυτερα γαλλικα απ' ολους και στην Ελλαδα εχει παρει το Β2. Υπεθεσα λοιπον πως μιλα γαλλικα στη δουλεια)
"Με τους τουριστες που ειναι και οι περισσοτεροι πελατες του μαγαζιου δεν εχω προβλημα. Ισα ισα που χαιρονται οταν ακουν πως τους μιλαω στα αγγλικα. Και τους Γαλλους ομως τους μιλαω στα αγγλικα γιατι τους μιλουσα στα γαλλικα και με κοροιδευαν και τωρα τους ρωταω κατευθειαν στα αγγλικα"
"Και καταλαβαινουν;"
"Ε μωρε φανταζονται... Καποιοι παραγγελνουν στα γαλλικα και καποιοι επειδη νομιζω πως δεν ξερω λεξη μου τα δειχουν στον καταλογο και την ποσοτητα με τα δαχτυλα των χεριων"

Αυτο μου θυμισε λιγο οταν παμε εμεις το καλοκαιρι να πιουμε καφε σε 5αστερο που δουλευουν ολο σλαβοι που δεν ξερουν ελληνικα. Οι Ελληνες βεβαια κουτσα στραβα κατι ξερει να πει ο καθενας στα αγγλικα και να συννενοηθει. Οι ερμοι οι Γαλλοι πρεπει να παθαινουν πολιτισμικο σοκ!

Αυτο ηθελα να το δω. Δεχτηκα λοιπον την προταση και πηγα να δουλεψω για ενα οχταωρο (εφταωρο και μια ωρα φαγητο). Ενταξει. Του κουτρουλη ο γαμος. Ο καθενας ειναι το αφεντικο εκει μεσα. Κανει ο,τι θελει και δεν δινει λογαριασμο σε κανεναν.
Μπορεις πχ να αφησεις την παραγγελια στο μπαρ να περιμενει στο δισκο κι εσυ να πας τουαλετα, να μιλας στο κινητο, να βγεις για τσιγαρο, να κουτσομπολευεις με το συναδελφο, να πινεις το ποτο σου. Το μαγαζι ειναι κεντρικο με πολυ κοσμο και σε τουριστικη περιοχη (βρισκεται κοντα στην Οπερα).

Κι εκει που νομιζω πως τα χω δει ολα... Μου ζητουν καποιοι πελατες ζαχαρη. Δεν ηξερα που εχουν τις ζαχαριτσες (Κανεις δεν ενδιαφερθηκε να με ενημερωσει για τιποτα, ολα επρεπε να τα βρισκω μονος). Ζηταω λοιπον απο εναν αλλο σερβιτορο ζαχαρη. Και τι κανει; Στο πιατακι του καφε μιας κοπελας υπηρχαν δυο κυβοι ζαχαρης αχρησιμοποιητοι. Η κοπελα δεν τον ειχε τελειωσει ομως ακομη. Οπως καταλαβατε παει λοιπον και περνει αυτους τους δυο κυβους και μου τους δινει να τους δωσω στους αλλους! Γυρναει στην κοπελα που της πηρε τη ζαχαρη και της λεει: "Αν χρειαστειτε ζαχαρη πειτε μου" (πανω απ' ολα ευγενεια). Για το πως καθαριζονταν τα τραπεζια κλπ δεν θα πω γιατι μονο μαζευαμε τα ποτηρια. Δεν ειδα κανεναν να καθαριζει κανενα τραπεζι, ουτε εμενα μου εδωσαν κανα βιτεξ για να τα καθαριζω. Σε ερωτηση μου πως καθαριζουμε τα τραπεζια η απαντηση ηταν αυτα τα κανει η καθαριστρια το πρωι!

Ο υπευθυνος-αφεντικο (δεν ξερω αμα ειναι κι ο ιδιοκτητης) τριγυρνουσε συνεχως, δεν ειδα ποτε να κανει παρατηρηση σε κανεναν. Το προβλημα του ηταν να γεμισει το μαγαζι και αυτοι που τρων να καθονται απο τη μια μερια και αυτοι που πινουν απο την αλλη. Χεστηκε για το σερβις και τα αλλα.

Για να μην τα πολυλογω εγω για 7-8 ωρες δουλεια παιχνιδι πληρωθηκα 70€ (και μου ειπαν πως με κοροιδεψε κιολας) και επειδη ενας αλλος σερβιτορος θα φυγει πριν το καθολικο Πασχα, μου εβγαλαν ενα συμβολαιο αοριστου αν θελω να το υπογραψω και να πιασω δουλεια καπου μεσα Μαρτιου. Τους ειπα πως τον Απριλιο γυρναω στην Ελλαδα και θα επιστρεψω μαλλον τον Οκτωβριο οποτε δεν μπορω. Ωραια μου λεει τον Οκτωβριο ελα απο δω και μολις αδειασει θεση θα δουλεψεις (οποτε βρηκα και δουλεια για του χρονου)

Και τωρα μπορειτε να κλαψετε...
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.433
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Θέλω να βαρέσω το κεφάλι μου στον τοίχο.
(η κοπέλα με το Β2 είχε πάρει το κρατικό ε; Το δίνω κι εγώ Μαιο και δεν έχει ουδεμία σχέση με το Delf . )
(έχω προυπηρεσία ως σερβιτόρα στα νιάτα μου, δε με έχετε κι εμένα υπόψιν από Οκτώβρη :)
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Θέλω να βαρέσω το κεφάλι μου στον τοίχο.
(η κοπέλα με το Β2 είχε πάρει το κρατικό ε; Το δίνω κι εγώ Μαιο και δεν έχει ουδεμία σχέση με το Delf . )
Οχι το Delf εχει παρει αλλα εδω δεν αναφερονται σε ονοματα πτυχιων το πανε με τα επιπεδα. Βεβαια ειχε 3 -4 χρονια να ασχοληθει με τα γαλλικα πριν ερθει Γαλλια.
 

thgr

Member
Μηνύματα
362
Likes
288
Ταξίδι-Όνειρο
Χαβάη
Δηλαδή είναι εφικτό να βρεις δουλειά χωρις να γνωρίζεις καλά Γαλλικά;
 
Μηνύματα
1.620
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Από τη μια κλαίω. Από την άλλη έρχονται στο νου μου ξένοι φίλοι που το παίζουν τρελοί εργαζόμενοι σε αντιπαράθεση με μας τους τεμπέληδες και συγχύζομαι. Τέλος σκέφτομαι Έλληνες γνωστούς ξενιτεμένους που δε δούλεψαν ποτέ Ελλάδα και επιστρέφουν στις διακοπές ως αποικιοκράτες (ναι, θα καταλάβατε το ύφος που περιγράφω) σχολιάζοντας τα γεμάτα καφέ ως δείγμα άκρατης τεμπελιάς. Πφ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.902
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom