Γαλλία Οι Παριζιάνοι / Les parisiens!

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720
Και να το κορίτσι μας! Η Mona Lisa το πιο διάσημο και αναγνωρίσιμο έργο ζωγραφικής στον κόσμο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι χρονολογίας 1519. Η αινιγματική Ιταλίδα έχει για κατοικία της το Μουσείο του Λούβρου από το 1800 περίπου και από τότε την έχουν αντικρύσει δισεκατομμύρια μάτια. Αυτή πάντα γλυκιά και ευγενική υποδέχεται τους εκατομμύρια fun της!!!
Έλα παραδέξου το! Μόλις την είδες είπες: "τι ειν' τούτο; Σιγά τον μουσαμα!" :haha::haha::haha:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι τον ρωτάς; Αφού είναι της ξεπέτας ο ρομαντικός. :bleh:
Nαι αλλά ο ρομαντικός είναι και οργανωτικός και ενημερωμένος;)
γι'αυτό απαντώ
Καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου! Μήπως θυμάσαι πόσος χρόνος χρειάστηκε για την επίσκεψη στον Λούβρo;
Κοίτα το Λούβρο θέλει εβδομάδες για να δείς όλες τις αίθουσες και τα εκθέματα του. Ο καθένας κάνει το πλάνο του και ανάλογα τι θέλει να δει αφιερώνει και τον κατάλληλο χρόνο. Να ξέρεις είναι μεγάλη κούραση και όπως είπα το πρωί λογικά θα έχεις περισσότερες αντοχές. Εγώ είδα τα σημαντικότερα και πιο διάσημα του μουσείου και μου πήρε γύρω στις 2 ώρες. Δες τους χάρτες και αποφάσισε. Πάντως το να κλειστώ για πολλές ώρες μέσα σε ένα μουσείο είναι αυτοκτονία για μένα!
Έλα παραδέξου το! Μόλις την είδες είπες: "τι ειν' τούτο; Σιγά τον μουσαμα!" :haha::haha::haha:
Βασικά δεν την πλησίασα καν:pΤην είχαν περικυκλώσει τα κοράκια γύρω γύρω οπότε έκανα ζουμ για να την δω πιο κοντά. Εντάξει καλούτσικη είναι:D
Είναι ελαιογραφία σε ξύλο!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Λίγο από 1o, 8o και 9o διαμέρισμα / Στη δεξιά όχθη!

Και πάμε τώρα σε ένα κομμάτι της δεξιάς όχθης, πάνω από τους κήπους Tuileries που περιλαμβάνει λίγο από το 1ο, 8ο και 9ο διαμέρισμα. Μια απ’ όλα δηλαδή! Το μουσείο του Λούβρου και οι κήποι Tuileries που και αυτοί ανήκουν στο 1ο διαμέρισμα τους είδαμε οπότε πάμε λίγο πιο πάνω. Και ας ξεκινήσω με έναν δρόμο αριστοκρατικό και φημισμένο την Rue de Rivoli. Ο δρόμος ξεκίνησε να κατασκευάζετε επί Ναπολέοντα και είναι από τις διασημότερες λεωφόρους του Παρισιού, ένας εμπορικός δρόμος με κάποια από τα πιο ακριβά και μοντέρνα καταστήματα. Είναι 3 χιλιόμετρα και περνάει και από το Marais στο 4ο διαμέρισμα. Ένας δρόμος αρχοντικός και αριστοκρατικός που ένα μεγάλο μέρος του περιλαμβάνει τις περίφημες τοξωτές προσόψεις. Στο 226 της Rue de Rivoli συναντάμε το ιστορικό Café Angelina το οποίο τιμήσαμε δεόντως.




Βελούδινη γευστική σοκολάτα και άγευστο υπερτιμημένο Mont Blanc σε τιμή ευκαιρίας 25€!


Τώρα θα σας πάω σε βροχερό σκηνικό για την υπόλοιπη βόλτα. Από τον κάθετο δρόμο Rue de Castiglione επί της Rue de Rivoli είναι η τετράγωνη Place Vendome. Η αριστοκρατική πλατεία περιβάλεται από πολυτελή ξενοδοχεία και οίκους μόδας ενώ πολλά από τα κτίρια είναι γραφεία μεγάλων εταιρειών και υπουργεία. Όμορφη αλλά δεν την είδαμε και στα καλύτερά της διότι στο κέντρο της η στήλη ήταν καλυμμένη με σκαλωσιές που στην αρχή νόμιζα ότι χτίζεται γυάλινο κτίριο! Αλλά μετά θυμήθηκα ότι εκεί υπήρχε και μια στήλη! Γενικά, έργα, κρύο, βροχή, μουντίλα, αυτοκίνητα… ε πόσο να τρελαθώ και πως να μελετήσω με την Place Vendome!



Λίγο μετά πάνω στην Bis Rue Saint Honoré συναντήσαμε την εκκλησία Église Notre-Dame-de-l'Assomption


Και φτάσαμε στην Rue Royale τον δρόμο που συνδέει την Place de la Concorde με την Place de la Madeleine. Εδώ είναι το 8ο διαμέρισμα και συνεχίζουμε σε βροχερό mood και πέφτουμε πάνω στην L'église de la Madeleine. Μια ωραιότατη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία νεοκλασικού ρυθμού, που σχεδιάστηκε σ’ αυτή τη μορφή με απόφαση του Ναπολέοντα ως Ναός για τη δόξα του Μεγάλου Στρατού.





Απέναντι από την εκκλησία δίπλα στην Rue Royale μπήκαμε τυχαία στο Village Royal / Cité Berryer μια πανέμορφη αυλή με καταστήματα


Για να πάρουμε και μια πολύ μικρή δόση 9ου διαμερίσματος. Όλα είναι τόσο κοντά. Το Palais Garnier είναι η ιστορική όπερα του Παρισιού χρονολογίας 1875. Είναι ένα εντυπωσιακό περίτεχνο κτίριο από τα ομορφότερα στο Παρίσι, που χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για παραστάσεις μπαλέτου.



Πίσω από την Όπερα στην λεωφόρο Boulevard Haussmann είναι ένα άλλο διάσημο αξιοθέατο. Το χλιδάτο πολυκατάστημα Galeries Lafayette. Ο θόλος από γυαλί και ατσάλι και η Art Nouveau διακόσμηση είναι αναμφισβήτητα ότι πιο εντυπωσιακό έχω δει σε εμπορικό κέντρο. Απίστευτης ομορφιάς και η θέαση από τα μπαλκόνια άκρως εκθαμβωτική!






Περιηγηθήκαμε σχεδόν σε όλους τους ορόφους, είδαμε, δεν αγγίξαμε αν και τα αναμνηστικά και δώρα δεν είχαν απαγορευτικές τιμές, φάγαμε υπέροχες βελουτέ σούπες και απολαύσαμε τη θέα από την ταράτσα. Μη το ξεχάσετε αν βρεθείτε εκεί.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
4o διαμέρισμα / 4e arrondissement de Paris (Le Marais)

Τα νησιά του Σηκουάνα ile de la Cité και ile Saint-Louis ανήκουν στο 4ο διαμέρισμα και αφού τα ανέφερα σε ξεχωριστό κεφάλαιο προχωράμε στην δεξιά όχθη με αρχή ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εντυπωσιακά κτίρια στο Παρίσι, το Δημαρχείο Hôtel de Ville ένα κτίριο του 1357 παρακαλώ! Αν και η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε με μια ανακατασκευή το 1892 που διήρκησε 19 ολόκληρα χρόνια. Το κτίριο αυτό που έζησε πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα στους αιώνες, είναι ένα επιβλητικό οικοδόμημα από τα πιο αναγνωρίσιμα στο Παρίσι. Το απόγευμα εκείνο στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο γινόταν ο κακός χαμός από κόσμο. Αλλά μου άρεσε αυτή η πολύβουη τοποθεσία! Είχε στηθεί παγοδρόμιο, υπήρχαν διασκεδαστές, καρουζέλ, καντίνες, παιδιά έπαιζαν και ήταν μια ζωντανή όμορφη ατμόσφαιρα.






Σειρά είχε η αλλοπρόσαλλη μοντέρνα τέχνη! Αλλιώς τι σόι μοντέρνα θα ήταν? Πίσω από την εκκλησία Eglise Saint-Merri βρίσκεται το περιβόητο σιντριβάνι του Stravinsky (La Fontaine Stravinsky). Ένα ψυχεδελικό κατασκεύασμα εμπνευσμένο από τα έργα του συνθέτη Igor Stravinsky. Η κρήνη που κατασκευάστηκε το 1983 αποτελείται από 16 έργα γλυπτικής που ψεκάζουν νερό, όλα αντιπροσωπεύουν σημαντικά έργα του συνθέτη. Σε πρώτη φάση που θα δεις τα χρωματιστά και μαύρα γλυπτά τα θεωρείς το λιγότερο αμφιλεγόμενα ή κιτς ή περίεργα. Κάτι σαν λούνα παρκ! Μήπως πρωτοποριακά? Όπως και να έχει δεν περνούν απαρατήρητα και δένουν αρμονικά με τη γειτονιά που αντιπροσωπεύει την μοντέρνα τέχνη στο Παρίσι. Εμείς αντικρίσαμε την κρήνη σχεδόν άδεια από νερό και άνευ λειτουργίας, οπότε ήταν ακόμα πιο άχαρο το θέαμα. Αλλά ποιος είμαι εγώ να αμφισβητήσω την δημιουργία των δύο καλλιτεχνών που το έφτιαξαν?





Ακριβώς δίπλα ο ναός της σύγχρονης τέχνης! Centre Georges Pompidou. Η πλατεία είναι πλαισιωμένη με τεράστιους φουγάρα και το High-Tech πρωτοποριακό κτίριο με σκελετό από σωλήνες έντονου χρώματος. Η αλήθεια είναι πως το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού ξεφεύγει από την εικόνα της κλασικής αριστοκρατικής Γαλλίας και έδωσε νέα δυναμική και πνοή στην πόλη. Αν και αμφιλεγόμενο στην αρχή, δεκαετίες μετά αναγνωρίστηκε ως υψηλής τεχνολογίας κατασκευή που γύρισε τον αρχιτεκτονικό κόσμο ανάποδα, και μετέτρεψε τα μουσεία που ήταν μέχρι τότε μνημεία σε δημοφιλή μέρη κοινωνικών και πολιτιστικών συναντήσεων και ανταλλαγών, αναδεικνύοντας το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού σε καρδιά της πόλης! Το κτίριο είναι του 1977 και είναι ορόσημο για το Παρίσι!


Γνωστοί μας που το είχαν επισκεφτεί μας συμβούλεψαν ''Να πάτε θα ρίξετε τρελό γέλιο''! Μα που είναι το αστείο? Σε πολλά από τα εκθέματα μας είπαν! Το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Musée National d'Art Moderne) της Γαλλίας αποτελεί τμήμα του πολιτιστικού κέντρου Ζωρζ Πομπιντού καταλαμβάνοντας δύο ορόφους του κτηρίου. Σαφώς και δεν κατανοούμε την σύγχρονη τέχνη αλλά με ιντρίγκαρε η ιδέα και ήμασταν έτοιμοι να κόψουμε εισιτήριο. Επειδή όμως η ούρα ήταν μεγαλούτσικη και επειδή το πρόγραμμα της ημέρας δεν έβγαινε αρκεστήκαμε σε βόλτα στην πλατεία. Η πλατεία αν και φημίζεται για τους καλλιτέχνες του δρόμου, τους ζογκλέρ, τους ζωγράφους την βρήκαμε αρκετά ήσυχη και άδεια. Λογικό αφού είναι Φεβρουάριος αλλά τουλάχιστον υπήρχαν οι επισκέπτες του Pompidou που της έδιναν ζωή!




Πίσω από το Georges Pompidou εκτίνεται μια ιδιαίτερα αγαπητή συνοικία πολλών το μεσαιωνικό Marais. Το νότιο τμήμα του Marais ανήκει στο 4ο διαμέρισμα και είναι το πιο πολυσύχναστο και δημοφιλές μέρος της περιοχής. Ένα απόγευμα είδαμε ένα μικρό δείγμα της συνοικίας και η κύρια περιήγηση μας δεν έγινε με τις καλύτερες συνθήκες αφού είχε κρύο και βροχή. Ας είναι! Θα ξεκινήσω από την Place de la Bastille. Εκεί που κάποτε ήταν φυλακές μέχρι την κατάληψη της Βαστίλης και την πλήρη καταστροφή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης είναι η πλατεία της Βαστίλης. Στο κέντρο της στέκεται η Colonne de Juillet, η στήλη που τιμά τα γεγονότα της Ιουλιανής Επανάστασης.


Στην πλατεία βρίσκεται και η σύγχρονη Opéra Bastille του 1989 που είναι η κύρια εγκατάσταση της Εθνικής Όπερας του Παρισιού. Η όπερα διοικητικά ανήκει στο 12 διαμέρισμα και η ίδια η πλατεία μοιράζεται από κοινού με το 4ο, 11ο και 12ο διαμέρισμα. Αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και πολύ και συνεχίζω…



Στην αρχή της Rue Saint-Antoine το μνημείο του Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais


Rue Saint-Antoine


Το μικρό στενό Rue de Birague μας οδηγεί στην Place des Vosges



Η Place des Vosges είναι η παλαιότερη και μάλλον η ομορφότερη πλατεία του Παρισιού. Και αυτή μοιράζεται στα δύο δηλαδή στο 3ο και 4ο διαμέρισμα. Η τετράγωνη πλατεία χτισμένη στο ίδιο σχέδιο από κόκκινο τούβλο ξεχωρίζει για τις θολωτές στοές της. Η Place des Vosges που εγκαινιάστηκε το 1612, ξεκίνησε μεταγενέστερα τις εξελίξεις του Παρισιού, και δημιούργησε ένα κατάλληλο αστικό υπόβαθρο για τη γαλλική αριστοκρατία.



Στο Νο 6 ζούσε ο πιο διάσημος κάτοικος της πλατείας Place des Vosges, ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής Victor Hugo όπου το αρχοντικό του μετατράπηκε σε μουσείο.



Έπειτα απλά χαθήκαμε στα στενά του Marais. Περάσαμε κεντρικούς δρόμους, μικρά στενά που ούτε θυμάμαι τις οδούς και προσπαθήσαμε να νιώσουμε την αύρα αυτής της ιστορικής συνοικίας. Κατά τον μεσαίωνα ήταν μια όμορφη περιοχή όπου πολλά θρησκευτικά ιδρύματα χτίστηκαν γύρω, και ακολούθησαν αρχοντικά και βασιλικές κατοικίες τα μετέπειτα χρόνια. Από τον 17ο αιώνα ήταν το αγαπημένο μέρος της γαλλικής αριστοκρατίας.

Η συνοικία του Marais από το 1950 ήταν η περιοχή της εργατικής τάξης και τα περισσότερα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ήταν σε κακή κατάσταση. Στις επόμενες δεκαετίες, η κυβέρνηση και ο δήμος οδήγησαν σε μια ενεργή αποκατάσταση και στην διατήρηση του πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με τα κύρια μεγάλα αρχοντικά να έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Και βέβαια είναι μία από τις κύριες περιοχές του Παρισιού που φημίζεται για τις γκαλερί τέχνης.

Το Marais φιλοξενεί μια μεγάλη Εβραϊκή κοινότητα από τον 20ο αιώνα, και rue des Rosiers εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό κέντρο της εβραϊκής κοινότητας του Παρισιού, η οποία δραστηριοποιείται έντονα από τη δεκαετία του 1990. Εβραϊκές εκδηλώσεις, βιβλιοπωλεία που ειδικεύονται στα εβραϊκά βιβλία, πολλά εστιατόρια και άλλα καταστήματα πωλούν Εβραϊκά kosher τρόφιμα, όπως επίσης και η Συναγωγή βρίσκεται στην περιοχή του Marais στην rue Pavée 10.
Ας μπλεχτούμε λοιπόν στους δρόμους του Marais, κυρίως γύρω από την rue des Rosiers.




Στο 34 της rue des Rosiers βρίσκεται το L'as Du Fallafel, το καλύτερο φάλαφελ του κόσμου! Έτσι το διαφημίζουν οι Εβραίοι υπάλληλοι και μπορεί να υπερβάλουν αλλά μπήκαμε για να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας! Το μαγαζί ήταν γεμάτο νεαρόκοσμο κυρίως ντόπιους με το κλασικό καπελάκι των Εβραίων (κιπά) που το φορούσαν και οι σερβιτόροι. Φτηνό δεν το λες αλλά σίγουρα οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά την τέχνη του φαλάφελ αλλά με έντονη και ίσως δυσάρεστη για πολλούς γεύση κύμινου!




Ακολουθούν εικόνες από δρόμους του Marais.





 
Last edited:

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Πιστευω οτι η ιστορια σου ειναι ενας πληρης ταξιδιωτικος οδηγος και οποιος παει πρεπει να τον εχει μαζι του.Εχεις τακτοποιησει,τη βολτα σου ανα διαμερισμα και με αναφορα σε οτι αξιζει κανεις να δει.....
Παντως το Παρισι ειναι πανεμορφο,οπως το θυμαμαι..:)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Thanks karfitsa...αλλά οδηγός δεν είναι:p Άλλωστε είμαι σίγουρος πως μου ξέφυγαν αρκετά πράγματα.
Είναι οι χαλαρές μου βόλτες και σε αντίθεση με άλλες ιστορίες μου δεν παράθεσα link, sites ή τιμές, εισιτήρια κτλ.
Απλά για να μην είναι μπερδεμένα τα ταξινόμησα ανά περιοχή για να είναι και πιο ευχάριστο στην ανάγνωση.;)
 

marquis

Member
Μηνύματα
1.284
Likes
898
Πολύ όμορφη φωτο-ιστορία. Με κάνει να αναπολώ την πρόσφατη τελευταία μου φορά στην πόλη! Μία επισήμανση μόνο, οι σκάλες στο Πομπιντού υπήρχαν από παλιά στη θέση που τις είδες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολύ όμορφη φωτο-ιστορία. Με κάνει να αναπολώ την πρόσφατη τελευταία μου φορά στην πόλη! Μία επισήμανση μόνο, οι σκάλες στο Πομπιντού υπήρχαν από παλιά στη θέση που τις είδες.
Nαι? Έχω την εντύπωση οτι είχα διαβάσει οτι προστέθηκαν πολύ πρόσφατα το 2012 όπως έγραψα. Αν γνωρίζει κάποιος ας πει. Θα το ψάξω.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.770
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom