Ορειβασια σε ελληνικά -και όχι μόνο- βουνά

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Μόλις "σας ανακάλυψα"!!!. Εξαιρετική ενότητα!!!
Τα πιο όμορφα στη ζωή ....είναι δωρεάν (ή σχεδόν).
Περπάτημα, όπως μπορεί ο καθένας, θαυμασμός και αγάπη της φύσης, λίγη ξεκούραση με νεράκι και ελαφρύ σαντουιτσάκι, καλή παρέα, επιστροφή απόγευμα του φθινοπώρου ή του χειμώνα ...αναζωογονημένοι, γυμνασμένοι, ίσως και... ευτυχείς. Κρατάς πάνω σου και το τεράστιο ποσό των 5Ε. και το επιστρέφεις ...ολόκληρο. Τα πουλάκια κελαηδάνε δωρεάν.
Στον αντίποδα ...οι "τετρακίνητοι" οικογενειάρχες, που παρκάρουν ακριβώς έξω από την "Χωριάτικη Ταβέρνα", θρονιάζουν την παχυσαρκία τους γύρω από τα υπέρφορτα, χοληστερινούχα τραπέζια ....
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Εκει που εχω βρεθεί (με διαφορετικές συνθήκες βλέπε Στρατός ) ηταν χειμώνα 12μερες Πάρνηθα με 2 μετρα χιόνι , Παρνασσός λίγες μέρες μετα για ΚΕΟΑΧ με τρελό χιόνι αλλά εκεί που εχω δωσει ΄ρεστα (καλοκαίρι ) είναι Βαρδούσια στα λιβάδια (ανάβαση απο Αθανάσιο Διάκο και μεχρι το καταφύγιο).Βεβαια έχω κανει και την διαδρομή με ιχ μέχρι Αρτοτίνα


Τι καλά που θα'ταν να βρισκόμουν εκεί έστω και για λίγες ώρες !!!!!!!!!!!!
 

harilander

Member
Μηνύματα
559
Likes
453
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
Εκει που εχω βρεθεί (με διαφορετικές συνθήκες βλέπε Στρατός ) ηταν χειμώνα 12μερες Πάρνηθα με 2 μετρα χιόνι , Παρνασσός λίγες μέρες μετα για ΚΕΟΑΧ με τρελό χιόνι αλλά εκεί που εχω δωσει ΄ρεστα (καλοκαίρι ) είναι Βαρδούσια στα λιβάδια (ανάβαση απο Αθανάσιο Διάκο και μεχρι το καταφύγιο).Βεβαια έχω κανει και την διαδρομή με ιχ μέχρι Αρτοτίνα


Τι καλά που θα'ταν να βρισκόμουν εκεί έστω και για λίγες ώρες !!!!!!!!!!!!
Χρήστο ΚΕΟΑΧ ποια εποχή ήσουν; είναι ωραια εμπειρία! γενικά ο Ολυμπος είναι το αγαπημένο μου βουνό και εχω κάνει αρκετές διαδρομές χειμώνα- καλοκαίρι, θα γράψω μετά καποιες διαδρομές.
και ο Παρνασσος αλλά και τα Βαρδουσια ιδιως χιονισμένα είναι υπέροχα.
 

harilander

Member
Μηνύματα
559
Likes
453
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
και συνεχίζω με διαδρομές περιξ της Αθήνας

Πάρνηθα

ενα ομορφο βουνό πολύ κοντά στην Αθήνα με πολλές διαδρομές. Αν και οι προσφατες πυρκαγιές κατέστρεψαν ενα μεγάλο μέρος του δρυμού εξακολουθεί να είναι πολος έλξης για τους περιπατητές. Είναι θλιβερό να περπατάς ανάμεσα στα καμένα εκεί που καποτε ήταν δάσος.
Οι περισσότερες διαδρομές είναι σημαδεμένες και καλοδιατηρημενες.
Μπορείτε να προμηθευτήτε χάρτη του βουνού υπάρχουν 3 δαιφορετικες εκδόσεις (προτιμήστε στην κλιμακα 1:25000) καθώς και οδηγοί με διαδρομές.
1.Τελεφερίκ – καταφύγιο Μπάφι
Κλασική διαδρομή ανάβαση μέσα από την Χούνη, ξεκινάει το μονοπάτι πάνω από το πάρκινγκ με κατεύθυνση βορειοανατολικά και μετά βόρεια σε δασωμένο κομμάτι μέχρι την είσοδο του ρέματος. Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε και από εδώ αφήνοντας το αμάξι στην συμβολή των οδών Βεροίας και Ημαθίας.
5,5 χλμ περίπου 2 ώρες ,υψομετρική διαφορά 740μ. περίπου.

2.τελεφερίκ – καταφύγιο Φλαμπούρι
Ίδια με την προηγούμενη απλά σε κάποιο σημείο μέσα στο ρέμα υπάρχει διακλάδωση που φεύγει δεξιά ,την ακολουθούμε και μας βγάζει στο Φλαμπούρι.
Οι διαδρομές έχουν καλή σηματοδότηση.
6 χλμ. 2,10 ώρες,

3. Θρακομακεδόνες – καταφύγιο Φλαμπούρι
Στο τέλος της οδού Καστοριάς ξεκινάει μονοπάτι στην αρχή σε ανοιχτό πεδίο και μετά σε δασωμένο μας οδηγεί στο καταφύγιο Φλαμπούρι. Καλή σήμανση.
1,30-45 ώρα, 3,5 χλμ 600 μέτρα υψομετρική διαφορά.

4.θρακομακεδόνες – πηγή Κορομηλιάς
Ίδια με την προηγούμενη ,σε κάποιο σημείο υπάρχει δεξιά διακλάδωση που μας βγάζει στην πηγή της κορομηλιάς.
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
ι τα Βαρδουσια ιδιως χιονισμένα είναι υπέροχα.
ατυχησα με τα βαρδουσια το σκ , η ομιχλη με σχεδον καθολου ορατοτητα το αρκετο κρυο καθως και ενα κρυολογημα που αρπαξα τη πρωτη μερα με εμποδισαν απο το να ανεβω κορακα..Απο τα λιγα που ειδα ομως φαινεται υπεροχο βουνο με μια ομορφη αγριαδα αλλα και σχετικα πιο δυσκολο.....Παντως ειναι απο τις πρωτες προτεραιοτητες μου το καλοκαιρι...Υποσχεθηκα στον εαυτο μου να κοψω τουρτα στα γενεθλια μου στη κορυφη:haha:

009.jpg 008.jpg

οι φωτο αφιερωμενες στους λατρεις των βουνων
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Πήλιο- μερος α

Πήλιο "το βουνό των Κενταύρων". Λίγα βουνά έχουν την φυσική ομορφιά του Πηλίου. Θαυμάσια παραδοσιακά χωριά πνιγμένα σε πυκνή βλάστηση. Υπέροχες αμμουδιές κυρίως στη πλευρά του Αιγαίου. Πυκνό δίκτυο μονοπατιών, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα συντηρημένα και σηματοδοτημένα.

Μερικες διαδρομες:

1.Καλά Νερά - Μηλιές
Ξεκινάμε από την κεντρική άσφαλτο στα Καλά Νερά. Απέναντι από το Τσιτσιλιάνειο Νοσοκομείο υπάρχειτσιμενταρισμένος δρόμος που τον ακολουθούμε περνώντας δίπλα από νεκροταφείο του χωριού. Σε λίγο ο δρόμος μετατρέπεται σε καλντερίμι. Απ εδώ και πέρα περπατάμε πάνω στο καλντερίμι που άλλοτε μετατρέπεται σεμονοπάτι και άλλοτε σε χωματόδρομο. Με κατεύθυνση αρχικά ΒΑ και στην συνέχεια Β κατευθυνόμαστε προς τοΜηλιώτικο ρέμα που το προσπερνάμε από το γεφυράκι που υπάρχει και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με απανωτά ζικ-ζακ. Σε 15 λεπτά από το ρέμα φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της Μηλιάς


2.Μηλιές - Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα

Από την κεντρική πλατεία στις Μηλιες περνάμε δεξιά από τη βιβλιοθήκη και ακολουθούμε το καλντερίμι με ανατολική κατεύθυνση. Το καλντερίμι πιο πάνω γίνεται τσιμεντόδρομος και στη συνέχεια χωματόδρομος. Σε μια αριστερή στροφή του δρόμου εμείς στρίβουμε δεξιά στο καλντερίμι και περνώντας την τσιμεντένια γέφυρα που έχουμε μπροστά μας ακολουθούμε το μονοπάτι-καλντερίμι. Προσπερνάμε δεξαμενή νερού και φτάνουμε σεδιασταύρωση δρόμων όπου στρίβουμε αριστερά με ανατολική κατεύθυνση.

Συνεχίζουμε διαγράφοντας ένα τόξο με βόρεια πια κατεύθυνση ακολουθώντας τον κεντρικό χωματόδρομο και φτάνουμε σε κιόσκι όπου τελειώνει και ο δρόμος. Συνεχίζουμε πια σε καλντερίμι προσπερνάμε το Κερασόρεμα και ανηφορίζουμε μέχρι την ράχη στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 776 μέτρα μέσα σε δάσος με οξιές. Κατηφορίζουμε σε καλντερίμι και φτάνουμε σε ξύλινη γέφυρα στο Ξουρίχτικο ρέμα όπου υπάρχει και πηγή.

Αμέσως μετά το μονοπάτι μετατρέπεται σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε για λίγο και στρίβουμε δεξιά σεμονοπάτι που μας βγάζει σε διασταύρωση χωματόδρομων. Ακολουθούμε τον δρόμο που περνάει μπροστά από τοξωκλήσι του Αγ.Δημητρίου λίγο πριν το Ξουρίχτι. Ακολουθουμε τα σημαδια και φτανουμε σε ασφαλτο λιγο πριν τη Τσαγκαραδα.
διάρκεια περιπου 3.5-4 ωρες
tsagk-milies09.jpg tsagk-milies06.jpg tsagk-milies03.jpg


3.Άνω Κερασιά - Μονή Φλαμουρίου - Βενετο
Όμορφη διαδρομή, κυρίως κοντά στο μοναστήρι. Ένα τμήμα της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Διαρκεια 2 ωρες ως το μοναστηρι . Εντυπωσιακη η δουλεια που εχουν κανει οι 3 μοναχοι οι οποιοι ακολουθουν αγιορειτικες αρχες και δεν επιτρεπουν γυναικες μεσα...εχουν ανακαινισει τη μονη και εχουν φτιαξει ακομα και τελεφερικ για τη μεταφορα των οικοδομικων υλικων απο το δρομο απεναντι....
kerasia-flamouri02.jpg kerasia-flamouri04.jpg kerasia-flamouri05.jpg
Μετα το μοναστηρι η διαδρομη συνεχιζει προς Βενετο, διαρκεια αλλες 2 ωρες.
 
Μηνύματα
626
Likes
144
Επόμενο Ταξίδι
Μπαλί
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη & Ισλανδία!!!
Θα μεινετε εκει ενα βραδυ η σκεφτεστε για παραπανω?
Ένα ή δύο βράδια, αναλόγως τα κέφια! Πιθανόν, ωστόσο, εγώ κ μερικοί άλλοι να μείνουμε μόνο σαββατόβραδο, ενώ οι υπόλοιποι και Κυριακή.

Ευχαριστώ για τις σημαντικές πληροφορίες mfish !!! ιδιαίτερα χρήσιμες!! :clap:
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Πήλιο- μερος β

4.Μακρινίτσα - Κουκουράβα - Άνω Βόλος

Ξεκινάμε από την πλατεία της Μακρυνίτσας οπου συναντάμε στα δεξιά μας μια εντυπωσιακή κρήνη, την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση ακολουθώντας κατηφορικό καλτερίμι το οποίο ξεκινά πίσω από την εκκλησία.
volos-makrinitsa01.jpg
Σε 600μ έρχεται από τα αριστερά μας ένας ασφαλτόδρομος και ενώνεται με το καλντερίμι . Οδεύοντας πάνω στην άσφαλτο ακολουθώντας την ίδια πορεία καταλήγουμε σε σπίτι. Εκεί κάνουμε αριστερά. Κατεβαίνοντας συναντάμε τον Άγιο Γεώργιο, μια πολύ γραφική εκκλησία με πολύ όμορφη θέα από τον περίβολό της . Σε 350μ από την εκκλησία, το καλντερίμι κάνει μια απότομη αριστερή στροφή. Εμείς δε στρίβουμε αλλά ακολουθούμε την ίδια κατεύθυνση ακολουθώντας άλλο καλντερίμι το οποίο φεύγει πάνω στη στροφή .
Στα επομενα 1000 μετρα εχουμε εναλλαγες ασφαλτου και καλντεριμιων.
Η συνέχεια του μονοπατιού είναι πίσω από απο μια προστατευτική μπάρα του δρόμου.Το μονοπάτι κατηφορίζει πλέον σε πλαγιές χωρίς βλάστηση και σε 400 μ από το ξεκίνημά του διασχίζει ένα βραχώδες πέρασμα. Στα αριστερά μας βρίσκεται το "Μέγα Ρέμα" και το μονοπάτι κατηφορίζει προς αυτό.
Σύντομα το μονοπάτι εισέρχεται σε πευκοδάσος όπου η πορεία του γίνεται λίγο ασαφής και κατεβαίνοντας προς το ρέμα καταλήγουμε σε πλακόστρωτο το οποίο ακολουθούμε αριστερά ,περνάμε το ρέμα και ακολουθούμε χωματόδρομο έχοντας το ρέμα στα δεξιά μας. Σε λίγα μέτρα συναντάμε γεφύρι στα δεξιά μας περνάμε το ρέμα πάνω σε αυτό και φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της συνοικίας του Αγίου Ονουφρίου του δήμου Ιωλκού Συνεχίζοντας στο δρόμο αυτό καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο Βόλου - Πορταριάς, στο τέρμα του αστικού λεωφορείου 4. Από το σημείο αυτό μπορούμε να επιστρέψουμε στο κέντρο του Βόλου με το λεωφορείο.
Διαρκεια περιπου 2-2,5 ωρες

5.Μηλιές-Λεχώνια απο τις γραμμες του παλιου τρενου

Μια πολυ ομορφη διαδρομη...Κινουμαστε κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών του παραδοσιακου πηλιορητικου τρενου οποτε απιθανο να χαθουμε.Εντυπωσιακη η μεγαλη μεταλλικη γεφυρα στην αρχη του μονοπατιου. Η διαδρομή κατά μήκος των γραμμών είναι μια εύκολη κατάβαση μήκους περίπου 16 χλμ .
milies-lexonia01.jpg
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Αρκαδια- Λουσιος ποταμος

Η κοιλάδα του Λούσιου είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Πελοποννήσου με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και ιστορικό παρελθόν. Στις δύο πλευρές της κοιλάδας βρίσκονται 3 από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της περιοχής: η μονή Αιμυαλών, η μονή Φιλοσόφου και η μονή Προδρόμου καθώς επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Γόρτυνος.

Η διαδρομη ειναι πολυ ομορφη, συχνά κοντά στη κοίτη του ποταμιού και μες το πράσινο. Το μονοπατι ειναι βατό, κατάλληλο για αρχάριους και σε κάποια τμήματα ειναι στρωμένο με πέτρες. Το περπάτημα μπορει να γινει και τμηματικά καθώς υπάρχει πρόσβαση απο 4 σημεία (παλαιοχώρα,μονη φιλοσόφου, μονη προδρόμου, αρχαία Γόρτυς.

κομματι 1,παλαιοχώρα-μονη Φιλοσόφου, διαρκεια 1 ωρα: Ξεκινάμε από το πέτρινο γεφύρι κάτω από την Παλαιόχωρα και συνεχίζουμε μέσω του δασικού δρόμου, μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου.
lousios1.jpg

κομμάτι 2,μονη Φιλοσόφου-κρυφό σχολιό-μονη Προδρόμου, διάρκεια 1 ώρα: Απο τη μονη Φιλοσοφου ξεκινάει ενα κατηφορικό μονοπάτι. Στα δεκα λεπτά βρίσκουμε τη παράκαμψη για το κρυφό σκολιό. Αν θέλουμε να το επισκεφτούμε είναι δεκα λεπτά και ξαναεπιστρέφουμε στο κύριο μονοπάτι που στη συνέχεια θα μας πάει μέχρι την κοίτη του ποταμού . Περνάμε απο ένα γεφύρι απέναντι και από εκεί θα ανηφορίσουμε μέχρι τη Μονή Προδρόμου.
lousios2.jpg lousios3.jpg lousios4.jpg

κομμάτι3,μονή Προδρόμου-αρχαία Γόρτυς, διάρκεια 1 ώρα: Απο τη μονή προδρόμου συνεχίζουμε το μονοπάτι ψηλά παράλληλα με τη κατευθυνση του νερού.Σταδιακά κατηφορίζουμε προς τη κοίτη και περνάμε στη δεξιά όχθη απο γεφύρι. Συνεχίζουμε μέχρι που φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γόρτυνος..
lousios5.jpg
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Αρκαδία- Μαίναλο

Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου στην Πελοπόννησο εκτείνεται από το Λεβίδι, τη Βυτίνα και τη Τρίπολη μέχρι και τη Δημητσάνα και τη Στεμνίστα.Η υψηλότερη κορυφή του είναι η Οστρακίνα, με υψόμετρο 1.981 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος του Μαινάλου καλύπτεται από έλατα, αλλά και χαμηλή βλάστηση σε αρκετές περιοχές, ενώ τα πλατάνια συντροφεύουν τα ποτάμια, τα ρυάκια και τις πηγές του.

Δύο εύκολες διαδρομές κατάλληλες και για "νεους" ειναι οι εξης:

Λεβίδι - Καταφύγιο Μαινάλου
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Λεβίδι. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που ξεκινάει από το δυτικό άκρο του χωριού και ανηφορίζει προς το βουνό. Σύντομα μπαίνουμε σε δάσος και ανεβαίνουμε μια μεγάλη ρεματιά η οποία καλύπτεται από πυκνό δάσος. Σιγα σιγα η βλάστηση αραιώνει. Στη θέση "Οροπέδιο της Οστρακίνας" κοντά στην κορυφή του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1600μ βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.
διάρκεια 3-3.5 ώρες.
230082_2067750658533_1387800952_32563597_6674090_n.jpg 230082_2067750578531_1387800952_32563595_5687284_n.jpg

Καταφύγιο Μαινάλου- Κορυφή οστρακίνα
Απο το καταφύγιο έχεις καλή ορατότητα της κορυφής...Υπάρχει σημαδεμένο μονοπάτι που ανεβαίνει μια ήπια πλαγιά για περιπου 45-60 λεπτά. Ακολουθούν αλλα 30 λεπτα περπάτημα πιο ανηφορικό και φτάσαμε στη κορυφή. Συνολικα να ανεβεις και να γυρίσεις διάρκεια 2,5 ώρες και η διαδρομη ειναι βατη. Η θέα απο τη κορυφή είναι πολυ ωραία.
33668_1711588914712_1387800952_31937513_2456419_n.jpg 74147_1711586154643_1387800952_31937508_7025079_n.jpg 74147_1711586114642_1387800952_31937507_7559891_n.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.212
Μηνύματα
883.808
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom