Ινδονησία Ο δρακος του Κομοντο

vagelis

Member
Μηνύματα
58
Likes
47

Το πλοιο ακομα κοιμαται.Με τον καφε στο χερι, ανεβαινω στη γεφυρα.Παντου γυρω νησια.Απολυτη μπουνατσα.Μπροστα, πανω απο την παχνη της αυγης, υψωνονται τα αδεντρα βουνα του ανατολικου Κομοντο.Ο καπετανιος κοιταζει με ελαφρα περιφρονηση το φραπε μου και φαινεται ναχει ορεξη για κουβεντα.
Μα σοβαρα τωρα, πινεις αψητο καφε;Tελος παντων, εισαι τυχερος πουναι λαδι η θαλασσα, ετσι θα το δεις καλυτερα, λεει και δειχνει σε μια κατευθυνση βορεια.Η λεια υδατινη επιφανεια, χαραζεται απο μια αφρισμενη γραμμη μηκους, οχι λιγοτερο απο τετρακοσια μετρα.
Εκει συναντιουνται οι δυο θαλασσες, βαρκα την καταπινει, αλλα κι εμας θα μας ζοριζε αν πλησιαζαμε, πολυ επικινδυνα νερα, παιδι μου.Σκεφτομαι ποσοι μυθοι των γυρω λαων, θαχουν εμπνευστει το τρομακτικο τους περιεχομενο, απ' αυτην την αιωνια λευκη, θυμωμενη χαρακια, στο πετσι της θαλασσας.Το φανταστικο περιτυλιγμα του μυθου, κουβαλαει, προστατευει και "κρυβει" την αληθεια, οπως συνηθως συμβαινει με τους μυθους.Η αληθεια, στην προκειμενη περιπτωση ειναι :ΠΡΟΣΟΧΗ, επικινδυνα νερα.
Δυο ωρες αργοτερα, συγκεντρωμενοι στο υποστεγο του δασικου φυλακιου, ακουμε τον επικεφαλης οδηγο, να δινει οδηγιες για την τετραωρη περιηγηση μας.Μετα απο μια ωρα περπατημα, ο προπορευομενος οδηγος κανει σινιαλο για ησυχια.Ενα λοφακι σα μεγαλη μυρμηγκοφωλια, εχει παραξενη "κορυφη".Η σαυρα λιαζεται, "χυμενη" σα φυσικη προεκταση του εδαφους.Δεν ξεπερναει τα δυο μετρα και δεν ειναι διατεθειμενη να διακοψει τη σιεστα της, ουτε για εικοσι φωτογραφικες μηχανες, που την περικυκλωνουν.Μιση ωρα αργοτερα, ξεδιψαμε στο δασικο παρατηρητηριο, υπερυψωμενο μπροστα σ' ενα ξεφωτο, με ενα νερολακκο στο κεντρο.Οι θαμνοι απεναντι τρανταζονται και ηχοι απο κλαδακια που σπανε, διακοπτουν αποτομα τις κουβεντες.Η μεγαλη σαυρα, βγαινει στο ξεφωτο και κατευθυνεται αργα στο νερο.Το ερπετο ξεπερναει τα τεσσερα μετρα μηκος.Οι συνοδοι πασχιζουν να μας κρατησουν σε αποσταση ασφαλειας.Το δαγκωμα αυτου του ζωου δεν ειναι θανατηφορο, αλλα το σαλιο του εχει ογδοντα τοξινες, ικανες να σαπισουν νεροβουβαλο, μεσα σε λιγες ωρες.Πινει νερο, ποζαρει ευσυνειδητα και ανασηκωνεται να μας δει καλυτερα.Απομακρυνεται νωχελικα, ανοιγει δρομο αναμεσα μας και ανεβαινει μια αποτομη ανηφορα, που ανθρωπος δυσκολα θα σκαρφαλωνε, χωρις να χρησιμοποιησει τα χερια του.Ικανοτατος ορειβατης και ακομα πιο ικανος κολυμβητης, περναει συχνα απο το ενα νησι στο αλλο, κανοντας αυτα τα νερα ακομα πιο επικινδυνα.Δικαιως καταλαμβανει την κορυφη της τροφικης πυραμιδας, στα λιγα οικοσυστηματα που συμμετεχει.Εκτος απο το Κομοντο, ζει στην κοντινη Ριντσα και σε μερικες απομονωμενες ακτες της νησου Φλορες.Ολη η περιοχη ειναι προστατευομενο εθνικο παρκο και επιτηρειται μαλλον ικανοποιητικα.Ο πληθυσμος ειναι σταθερος, με αυξητικη ταση κι αυτο ισως να μην ειναι ασχετο με την τουριστικη ελξη που ασκει.Το ευχαριστο ειναι οτι το τουριστικο ρευμα κρατιεται σε ηπιο επιπεδο και οι ημερησιες επισκεψεις υποκεινται σε αυστηρους αριθμητικους και αλλους περιορισμους.
Η τεραστια σαυρα εξαφανιζεται στη βλαστηση κι εμεις ξακιναμε να επιστρεψουμε.Στη διαδρομη συνανταμε αλλα δυο τρια, αλλα κανενα δεν πλησιαζει το μεγεθος του μεγαλου σταρ, που μας εκανε την τιμη να διψασει τη σωστη στιγμη και να ποζαρει για το αλμπουμ των αναμνησεων μας.
Φτανοντας στην παραλια, διαπιστωνουμε οτι λιγο παρακατω απ' το δασικο φυλακιο, τρια τεσσερα βαρανους, φωτογραφιζονται απ' οσους βαριουνται τον ποδαροδρομο και οι φυλακες τα αντιμετωπιζουν, σχεδον σαν κατοικιδια.Η πρωτη συναντηση μαζι τους τελειωνει και λιγο αργοτερα αρμενιζουμε για την περιφημη κοκκινη παραλια, στο μικρο ερημονησι απεναντι.
Φτανοντας εκει, το χρωμα της αμμουδιας εξηγει το ονομα και βουταμε να διαπιστωσουμε αν δικαιολογει τη φημη της, ως ενα απο τα καλυτερα σημεια ολοκληρης της Ινδονησιας για snorkeling.H απαντηση δινεται μολις η μασκα αγγιξει το νερο.Τουτο δω το θεαμα δεν τοχω ξαναδει, διαθεσιμο σε τοσο μικρο βαθος, τοσο κοντα στην ακτη, τοσο αποτομα μετα την αμμο.Στην ανατολικη μερια της παραλιας, η επιφανεια του νερου ειναι πιο σκουρα.Ο λογος ειναι μια αποικια αχινων, με αγκαθια σαραντα ποντων.Τα αγκαθια κινουνται προς την κατευθυνση του κολυμβητη και σχηματιζουν ενα κεντρικο πυκνωμα απο κατω του και δυο αντιστοιχα αραιωματα εκατερωθεν.Ο σχηματισμος παρακολουθει το αγνωστο πλασμα στην επιφανεια, κλεινει πισω του κι ανοιγει μπροστα, σα μια μαυρη θαλασσα, που τη διασχιζουν δυο εξωλεμβιες.Ξεχνιεμαι με το αχινοσερφαρισμα και ο πανταχου παρων Φραντζεσκο φωναζει να φυγουμε.Φαινεται οτι βγαινοντας, ειχα τοσο χαζοχαρουμενο υφος που, μισοαστεια μου προτεινει να μ' αφησουν εδω και να με μαζεψουν την επομενη μερα, που θα ξαναπερασουν.
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εκπληκτικη περιγραφη! Περιμενω με ανυπομονησια τη συνεχεια!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Πολυ χαιρομαι που καποιοs εχει παει στο Κομοντο και θα μαs τα πει πρωτο χερι και πιο πολυ χαιρομαι που αυτοs εισαι εσυ Βαγγελη:clap:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μου επιτρεπετε ελπιζω αφου ο Βαγγεληs δεν εχει βαλει καποια φωτο , να βαλω εγω , για να παρουν μια ιδεα οσοι δε γνωριζουν τουs δρακουs και το νησι Κομοντο..
 

Attachments

DRIVER

Member
Μηνύματα
108
Likes
47
Επόμενο Ταξίδι
ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
για πειτε ρε παιδια και σε μας τους ασχετους που ειναι το νησι κομοντο?
 

vagelis

Member
Μηνύματα
58
Likes
47
για πειτε ρε παιδια και σε μας τους ασχετους που ειναι το νησι κομοντο?
Πηγαινοντας ανατολικα απο το Μπαλι, βρισκονται τα νησια Λομποκ, Σουμπαουα, Φλορες κλπ.Το Κομοντο βρισκεται κοντα στο νοτιοανατολικο ακρο της Σουμπαουα, στο στενο που τη χωριζει απο τις Φλορες.Οταν λενε νησι στην Ινδονησια, εννοουν μεγεθος τουλαχιστον σαν τη Ροδο, τα υπολοιπα τα θεωρουν σχεδον βραχονησιδες (Κομοντο, Ριντσα και δε συμαζευεται..)
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Βαγγελη δε δινω αλλεs πληροφοριεs , γιατι πιστευω-ελπιζω οτι θα μαs τα πειs εσυ στη συνεχεια τηs ιστοριαs σου :D
Ωs απαντηση στο κουιζ που θετειs , θα ελεγα οτι οπωσδηποτε ναι! Απο τετοια ταλαιπωρια-εμπειρια μοναδικη μονο ευτυχηs,ηρεμοs και πληρηs μπορει να βγειs!
 
Μηνύματα
6
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη και Πράγα
Τέλειο !

Ευάγγελε, οι περιγραφές σου είναι καταπληκτικές. Εύγλωττες και εικονογραφημένες ! Πολύ μου άρεσε και το κουίζ που έβαλες. Διαγράφεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχεια της ιστορίας. :clap:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Απ το στυλ της περιγραφής Βαγγέλη συμπεραίνω οτι δεν σε πειραξε τοσο που το κρουαζιεροπλοιο αποδείχτηκε σκυλοπνίχτης για λαθρομετανάστες.
Πρόβλημα θα ειχες αν ο δράκος του Κομόντο αποδεικνύονταν σαύρα των αγρών.
Πολύ ωραία η περιγραφή, δωσε μας και τις αντιδράσεις του γυναικείου πληθυσμού στην διαβιωση στο καράβι..
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Ο δρακος του κομοντο!!!!:shock::shock:
Πολυ χαιρομαι που οι Ελληνες ταξιδευουν σε απιθανα μερη και κυριως γραφουν τις καταπληκτικες εμπειριες και περιπετειες τους.
Μπραβο Βαγγελη.
Περιμενω και εγω την συνεχεια της ιστοριας με πολλες λεπτομεριες.
Ευχομαι να γραψεις για το Μπαλι και για το Λομποκ οταν βρεις ευκαιρια.
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Μπράβο Βαγγέλη
Καταπλητική εισαγωγή.
Περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια.
Αλήθεια, το φινιστρίνι στο "ιδιαίτερο" ήταν όλα τα λεφτά.
Ηλιοθεραπεία εν δράσει
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
Βαγγέλη, παρα πολυ ωραιος,σ την περιγραφη και τρομερή η εμπειρια σου! περιμενω την συνεχεια σύντομα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.159
Μηνύματα
882.439
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom