Γερμανία Πάω Βερολίνο.Τι μου προτείνετε?

soudianos

Member
Μηνύματα
3.712
Likes
6.346
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
"BERLIN ATHENS"


Ελληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο

Η χρυσή εποχή του μπορεί να πέρασε, όμως το ελληνικό εστιατόριο στο Βερολίνο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα. Χρειάζεται όμως την υποστήριξη της Πολιτείας

Ο κήπος του εστιατόριου "Sirtakias"
Μεγενθύνατε

τού Εμμανουήλ Σαρίδη

Η αρχή έγινε με τα σουβλάκια του Μίμη

Τα βλέπεις απο μακρια τα ελληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο, βαμμένα με τα εθνικά χρωματα, μπλέ και ασπρο. Και όταν πλησιάζεις, βλέπεις και τα ονόματα των Αρχαίων που τα δώσανε, απο την Ακρόπολη μέχρι τον Ωρίοντα. Και όταν αυτά εξαντλήθηκαν, άρχισαν να παίρνουν και έναν αύξοντα αριθμό: Σωκράτης Ι., Σωκράτης ΙΙ., Σωκράτης ΙΙΙ και ούτω καθ’ εξής. Την εποχή της συγκυρίας τους, λένε ότι είχαν φθάσει στα 300.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 στο Βερολίνο υπήρχαν μόνο ιταλικά εστιατόρια με βασικη σπεσιαλιτέ την πιτσα. Κάνα-δυο ελληνικά που υπήρχαν, όπως του Αποστόλη, ήταν περισσότερο στέκια παρά φαγάδικα. Τό πρώτο ελληνικό εστιατόριο που άνοιξε το 65, ήταν, αν δεν κάνω λάθος, το σουβλατζίδηκο του Μίμη, το „Mimi Souvlaki“, ένα μεγάλο σνακ μπαρ, που εγινε από το γερμανικό κοινό τόσο ενθουσιοδώς δεκτο, ώστε το όνομα του Μίμη να γίνει συνώνυμο με το σουβλάκι: Το σουβλάκι το λέγανε Μίμης!

Μετά το Μίμη, και με βασικές σπεσιαλιτέ τα σουβλακια και τα σουτζουκάκια, άρχισαν ν’ ανοίγουν και άλλα ελληνικά εστιατόρια, που συνεχώς αυξάνονταν και πληθήνονταν, τα 300 που λέγανε ότι είχαν φθάσει στη δεκαετια του 80 μπορεί να είναι υπερβολή, δείχνει όμως, οτι το ελληνικό εστιατόριο βασίλευε στο Βερολίνο. Οι γερμανικές Bierkneipen άρχισαν να σβύνουν και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν ελληνικά εστιατόρια. Και στους δρόμους άνοιξαν οι Gyros-Imbissstuben, τα μικρά σνακ μπάρ με τον γύρο για τούς βιαστικούς. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και το χονδρεμπόριο ελληνικών τροφίμων και ποτών, θα είχαμε μια κάπως στρογγυλη εικόνα της ελληνικήςε γαστρονομίας του Βερολίνου: Το Mediterrane Spezialitäten του Γιώργου Μπαλαουρα (που πέθανε πρίν δύο χρόνια), ένα απο τα πρώτα καταστήματα χονδρικής, το κατάστημα που ανοιξε απέναντι του ο Νίκος απο τα Κουφάλια, το Athena Lebensmittel, ο Κωστας Πάντος, ο Νίκος Χρυσίδης, ο Γρηγόρης Κομματάς, τα αδέλφια Αναστάσιος και Αχιλλέας Λύκος, η Mediterranean GmbH και καποιοι άλλοι μικρότεροι. Με βασικά προιόντα το κρασί, τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα το ούζο, τα τυριά, τα τουρσια και τις ελιες.

Διαφοροποιήσεις

Μετά τη δεκαετία του 80 το ελληνικό εστιατόριο αρχισε να τα βρίσκει σκούρα. Πρώτα γιατί αρχισαν να δραστηριοποιούνται γαστρονομικά και αλλες εθνικότητες, οι Τούρκοι με σνακ μπάρ Döner Kebab, τον τούρκικο γύρο, που αρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σ’ ολόκληρη την πολη, όμως σύντομα και με εστιατόρια, που απο απλά φαγάδικα, αρχισαν να μεταβάλλονται σε εστιατόρια αξιώσεων. Μαζί τους και οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες, οι Άραβες και τέλος μετανάστες απο όλες τις περίπου 180 εθνικότητες (μισο εκατομμύριο άτομα) που ζούν στο Βερολίνο. Είχαμε λοιπον εποχιακές συγκυρίες, που ευνόησαν πρώτα την ιταλική πιτσα, μετά το ελληνικό σουβλάκι, το τούρκικο Döner Kebab (και το μαγειρεμμένο τουρκικο φαγητο, που είναι το ίδιο με το ελληνικό), το Nasi- και το Bahmi Goreng, το αραβικό φαλάφελ κλπ. κλπ.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Το Βερολίνο μετά την δεκαετία του 80 γνώρισε μια μεγάλη γαστρονομική συγκυρία, γιατί ο κόσμος άρχισε να μαγειρεύει όλο και λιγότερο και να πηγαίνει για φαί στα φθηνά εθνικά εστιατόρια. Η πόλη είναι, σε σχέση με αλλες μεγαλουπολεις, σχετικά φθηνή: Τα ενοίκια διαμερισμάτων είναι χαμηλά, το ίδιο και οι τιμές τροφίμων, ποτών και εστιατορίων, όπου ακόμη και σήμερα ένα απλό, καλομαγειρεμενο φαγητό κοστίζει γύρω στα 12 Ευρώ. Ακόμη δε πιό προσιτές ήταν πάντοτε οι τιμές στα εστιατόρια τών εθνικοτήτων, όπου οι προτιμήσεις του κοινου για το „ξένο“ συμβαδίζανε με τίς τιμές των φαγητων.

Επήλθαν λοιπόν σημαντικες διαφοροποιήσεις στην ξένη γαστρονομία, όπου η τεράστια γκαμα προσφοράς προσιτών φαγητών δεν ευνοεί πλέον συγκυρίες για ένα ορισμένο εθνικό φαγητό, ιταλικό, ελληνικο η τουρκικο. Η ρευστοτητα στα γούστα του κοινού αυξήθηκε μετά το 90 με τους νέους τουριστικούς προορισμούς (Τουρκια, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Κροατία κ.α.) και τα ανάλογα εστιατόρια που άρχισαν να επισκέπτονται οι Βερολινέζοι μετά το ταξίδι τους, ο ανταγωνισμος λόγω της μεγάλης προσφοράς εθνικών φαγητών έγινε σκληρότερος. Μπροστα στην νέα κατάσταση οι ξένοι οι εστιάτορες άρχισαν να κατεβάζουν τις τιμές των φαγητών τους, κάνοντας την προσφερόμενη υπηρεσία ασύμφορη η ξεκίνησαν επενδύσεις σε εστιατόρια αξιώσεων. Όποιος δεν αντέδρασε γρηγορα, η έκλεισε, η φυτοζωει.

Για το ελληνικό εστιατόριο έγιναν όμως αισθητές και πολλές ελλείψεις, που η συγκυρία της δεκαετίας του 70 και του 80 δεν τις αφηνε να βγούν στην επιφάνεια: Η ελλειψη φαντασίας στα μενού, η καθήλωση στα ίδια και τα ίδια (σουβλακι, σουτζουκάκι, παιδάκια και άγιος ο Θεός) αλλά καί η αδυναμία τής ορθολογιστικής οργάνωσης μιας επιχείρησης, ακόμη και αν αυτη ειναι ένα εστιατοριο, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της πελατείας και του τζίρου και τελικά το κλείσιμο πολλών εστιατορίων. Διότι, πώς να το κάνουμε, οι περισσότεροι Έλληνες που έγιναν εστιάτορες, στο χωριο τους ήταν αγρότες, τούς έφερε δε κάποιος συγγενης τους για να δουλέψουν στην κουζίνα, όπου σε λίγο, βλέποντας οτι το μαγαζί πάει καλά, το παρατούσαν για ν’ ανοίξουν δικό τους.

Δεν ήταν όμως μόνο η επαγγελματική κατάρτιση των όψιμων γαστρονόμων το πρόβλημα, αλλά και η κακή διαχείρηση του μαγαζιού. Πολλοί δεν παίρναν στα σοβαρά, οτι απο τα έσοδα θα έπρεπε να πληρωθουν πρώτα τα ενοίκια, το ρεύμα, τα τρόφιμα και ποτά που αγόρασαν, η εφορία και δεν ξέρω τι άλλο. Άλλοι πάλι άρχισαν μετά τη δουλειά τους να πηγαίνουν με τίς εισπραξεις στο τζογο η να επισκέπτονται κάποιου άλλου είδους μαγαζιά. Επόμενο ήταν, σύντομα νά αντιμετωπίσουν προβλήματα και να κλείσουν, συμπαρασέρνοντας όμως μαζί τους και τούς χονδρεμπόρους που είχαν φεσώσει προηγουμένως. Ο μακαρίτης ο Γιώργος Μπαλαούρας θα έχει ακόμη και στον άλλο κόσμο να διηγείται τα δεινά που υπέστη από τέτοιους μπαταχτσήδες, παρόμοια προβλήματα είχαν και το Athena Lebensmittel και άλλες εταιρίες, που με τη σειρα τους φέσωσαν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, ένας πραγματικός Circulus Vitiosus.

Σαν υποσημείωση να αναφέρω εδώ, ότι προφανώς αυτές τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Γερμανία θα είχε στο μυαλό του ο κύριος Γιάννης Μαγκριώτης του ΠΑΣΟΚ, όταν στο 3. Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγων το 2002 τίς έβλεπε σαν το μέσο βελτιώσεως τών ελληνικών εξαγωγών! Χωρίς να έχει ιδέα ο ταλαίπωρος ούτε το μέγεθος, ούτε τον τζίρο τους, ούτε και το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Γερμανία στηρίζονται στη συνεργασία τους με το ελληνικό εστιατόριο, που όπως γράφω και πιο πάνω, δεν πάει και τόσο καλά. Καί κατά τα άλλα στον πατριωτισμο ημών των Ελλήνων, που τρέχουμε σαν τρελλοί να αγοράσουμε σε κάποιο ελληνικό μαγαζί μια κονσέρβα ιμαμ μπαιλντί, ένα κρασί η ένα ούζο.

Οι νέες προκλήσεις και πώς τις αντιμετώπισε ο Giuseppe Perna με το “Il Punto"

Όσοι εστιάτορες βέβαια είχαν καποιες εμπορικές γνώσεις η ένα καλύτερο οργανωτικό ταλέντο, αντέδρασαν στίς νέες προκλήσεις και άρχισαν αντί για απλες πιτσερίες η Döner Kebab να ανοίγουν ακριβά εστιατόρια, σκοπευοντας σε μιά αλλη κατηγορία κοινου. Οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι Ιταλοί, ακολούθησαν οι Τούρκοι, κάποιοι Έλληνες. Για την καλυτερη κατανόηση του θέματος, αναφέρομαι σ’ ένα άρθρο του Bernd Matthies για το ιταλικό εστιατόριο “Il Punto", που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα „Der Tagesspiegel“ της 06.12.2009.

„Το πιο σημαντικό πράγμα σ’ ένα ιταλικό εστιατόριο“, γράφει ο Bernd Matthies, είναι ο „Padrone“, „το αφεντικό“. Αν το αφεντικό είναι καλό, δίνει στούς τακτικούς πελάτες του το συναίσθημα, οτι ανήκουν στην „οικογένεια“ και στούς νέους πελάτες, ότι ανήκουν στούς τακτικούς. Το αφεντικό ξέρει επίσης όλα τα μυστικά της κουζίνας καί πώς να εκθειάζει τα κρασιά του, σαν νάτανε ο καλύτερος Sommelier. Δεν γίνεται όμως ενοχλητικός με τζαμπα κεράσματα, το "θέλετε μια ωραία Grappa, από το κατάστημα", είναι γι΄αυτόν απαράδεκτο. Είναι διακριτικός και δεν έρχεται ποτέ στο τραπέζι κραδαίνοντας κάποιους τεράστιους πιπερόμυλους.

Ένα τέτοιο αφεντικό είναι για τον Matthies ο Giuseppe Perna από το εστιατόριο „Il Punto“. Το „Il Punto“, μαζί με την πελατεία του, ο Giuseppe το έφερε από την Βόννη, όπου πρίν την μεταφορά της πρωτεύουσας είχε σαν πελάτες και πολλά κυβερνητικά στελεχη. Στο Βερολίνο το άνοιξε πρώτα δίπλα στην Πύλη του Βρανδενβούργου, όταν όμως διαπίστωσε, οτι οι πολλοί „πεινασμένοι“ τουρίστες που τον επισκέπτονταν δεν ταίριαζαν στο προφίλ που ήθελε, μετακόμισε στην Neustaedtische Kirchstraße 6 στο Mitte, όπου βρίσκονται τα υπουργεία.

Το νέο εστιατόριο έχει μια περισσότερο οικογενειακή ατμόσφαιρα και είναι δαπανηρα επιπλωμενο, με καλό φωτισμό και καλή ακουστική. Στο νέο εστιατόριο ο Giuseppe έβαλε τις φωτογραφίες των πολιτικών που τον επισκέπτονταν στη Βόννη, του Kohl μαζί με τον Gorbatschow, με ιδιόχειρες αφιερώσεις, όταν τρώγοντας παζαρευαν την επανένωση των δύο Γερμανιών. Και όποιος θέλει, μπορεί να δειπνήσει κάτω από το πορτραίτο του Westerwelle, του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Στο παλιό εστιατόριο, γραφει ο Matthies, μερικά πράγματα φαίνονταν να γίνονται κάπως σπασμωδικά, γιατί ο Giuseppe είχε μια μανία με την πρωτοτυπία. Τώρα η δουλειά γίνεται πιό χαλαρά, η κουζίνα είναι σαφώς ιταλική, όχι όμως απλοική, είναι σύγχρονη, διαφοροποιημένη και εμπλουτισμένη με εμπειρίες από τη διεθνή κουζίνα γκουρμέ. Οι κόκκινες γαρίδες σερβίρονται στο πιάτο σαν „sashimi“ με λίγο σέλινο και μια σταγόνα καλό ελαιόλαδο και είναι τόσο νόστιμες, οπως και στο περίφημο „Duomo“ της Ragusa. Η "Μελωδία" είναι όντως μελωδία, φιλέτο καπόνι (ιταλικά Cappone, γερμανικά Knurrhahn), τραγανά βρασμένα κρεμμύδια και ντομάτα ραγκού. Ο ζωμός κονσομέ με ντομάτες San Marzano είναι εκατό τοις εκατό σωστος, τα ψηχία λαχανικών γευστικότατα, τα Ραβιόλια έχουν ουσία. Θαυμάσια και τα „Paccheri alla Ciampi", που ο Perna „σχεδίασε“ για τον ιταλό πρόεδρο, φαρδιές χυλοπίτες με μπιζέλια, δυόσμο και φρέσκες αγκινάρες σε σάλτσα από λάδι ελιάς. Οι τιμές: Τα ορεκτικά γύρω στα 13, το κύριο πιάτο γύρω στα 27 Ευρώ. Όσο για το επιδόρπιο, αυτό μπορεί να μη φαίνεται από την πρώτη ματιά εντυπωσιακό, ειναι όμως νοστομότατο: Το Τιραμισού σερβίρεται αντί με εσπρέσο με ένα ελαφρό, αφρώδες limoncello, και η Crème Brûlée γίνεται με γάλα κατσίκας, είναι λίγο αλμυρή και συνοδεύεται με παγωτό πορτοκάλι.

Η ελληνική γαστρονομία στο Βερολίνο σήμερα

Η εποχή, που οι έλληνες εστιατορες του Βερολίνου κατέβαιναν τα καλοκαίρια στην Ασπρόβαλτα Θεσσαλονίκης και έστηναν στην παραλία τα μεγαλα Mercedes και BMW, για να μετρήσουν ποιός έχει τον …μεγαλύτερο κλπ., πέρασαν ανεπιστρεπτει. Όσοι επέζησαν, το κατόρθωσαν, γιατι αντελήφθησαν τίς νέες συνθηκες στήν αγορά, τον τρομερό ανταγτωνισμό, την ανάγκη οργάνωσης και την δουλειά από το πρωί ως το βράδυ. Οι αεριτζήδες ήταν καμμένοι απο χέρι.

Απο αυτούς που επέζησαν καί ζούν και βασιλεύουν ακόμη στο Βερολίνο, αναφέρω, πολυ ενδεικτικα, το „Symposion“ στήν Martin-Buber-Strasse 18, στην συνοικία Zehlendorf, το „Sirtakias“ στο Teltower Damm 188, επίσης στο Zehlendorf, το „Mylos“ στήν Holtzendorffstrasse 20, στο Charlottenburg καί το „Mythos“, στην Leibnitzstrasse 81, κι’ αυτό στο Charlottenburg. Υπάρχουν ακόμη δεκάδες άλλα, που θα έπρεπε να μνημονεύσω, όμως η απλή απαρίθμηση τους δεν θα είχε και κανένα μεγάλο νόημα. Νόημα έχει περισσότερο η επισήμανση, ότι επέζησαν και απέκτησαν μια καλη φήμη, γιατί τα αφεντικά τους είχαν κάποια ομοιότητα με τον Giuseppe Perna του “Il Punto" που ανέφερα παραπάνω, ήσαν το αφεντικό, ο Padrone, αυτός που δίνει στους πελάτες του το συναίσθημα, οτι ανήκουν „στην οικογένεια“. Και γιατί έκαναν τίς σχετικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι καιροί, στο κατάστημα και στην κουζίνα.

Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για το χονδρεμπόριο. Ο Νίκος Χρυσίδης επέζησε, γιατί ήταν δραστήριος και αγαπητός στο ποντιακό στοιχείο καί γιατί απέκτησε γρήγορα την υποστήριξη των ποντίων γαστρονόμων. Έτσι μετά το εστιατόριο „Προμηθεύς“ που είχε στην Schlangenbader Strasse 17, στη συνοικία Wilmersdorf, άρχισε να ασχολείται με την εμπορία κρέατος και με το χονδρεμπόριο τροφίμων και ποτων, με εδρα σήμερα την αγορα Fruchthof στην Beussel Strasse 44 n-q, 10553 Berlin. Τα αδελφια Αναστάσιος και Αχιλλέας Λύκος δημιούργησαν την αλυσσίδα εστιατορίων „Romiosini“ σε συνδοιασμό με το ομώνυμο χονδρεμπόριο που εδρεύει επισης στην αγορα Fruchthof, (Beussel Strasse 44 n-q, 10553 Berlin). Να αναφέρω και το „Griechischer Supermarkt“ τού Γρηγόρη Κομματά στην Meraner Strasse 4, 10825 Berlin, που ύστερα απο αρκετές περιπετειες έχει σταθεροποιηθεί σήμερα σαν μια καλή αγορά ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Το μέλλον

Το Βερολίνο είναι μια μεγάλη, πλούσια πόλη, με πολλές ευκαρίες για οικονομικές δραστηριότητες. Τα ελληνικά προιόντα, το λάδι, η φέτα, τα κρασιά, έχουν μια πολύ καλη φήμη, λείπει όμως παντελώς η οργανωμένη διείσδυση στην αγορά, που μόνο με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας θα μπορούσε να γίνει. Η οποία όμως είναι αν όχι απούσα, το πολύ πολύ ένας απλός θεατής. Διαβάσατε τίποτε για κάποιες δραστηριότητες της στον τομέα εξαγωγών, είδατε πουθενά κάποιον απο το Οικονομικό και Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας του Βερολίνου η του Μονάχου; Εγω όχι. Η απλή συμμετοχη αυτών που μας αντιπροσωπεύουν στην ετήσια „Grüne Woche“, την „Πράσινη Εβδομάδα“ του Βερολίνου η στήν „ANUGA“, την εκθεση οίνων και ποτών της Κολωνίας, με μάσες, χάψες, χαχαχα και χαχαχού δεν αρκεί. Χρειάζονται δραστήριοι ΕΛΛΗΝΕΣ, γνώστες της γερμανικής αγοράς, που να είναι είς θέσιν να δημιουργήσουν επαφές με γερμανικές αρχές και επιχειρήσεις και να οργανώσουν το εμπόριο ελληνικών προιόντων, στηριζόμενοι στον εαυτό τους και όχι, όπως σημερα, στη συνεργασία με Γερμανούς, τούς οποίους ποσώς ενδιαφέρει η προώθηση τών ελληνικών προιόντων, αλλα η αμοιβή που θα πάρουν για τίς υπηρεσιές που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν. Και τίς οποίες εκτελούν, χωρίς όμως να ννοιάζονται για το αποτέλεσμα, νομικά είναι εν τάξει.

Είναι όμως κρίμα να βλέπεις τα ελληνικά προιόντα, για τα γεωργικά μιλάμε βέβαια, να λιγοστεύουν απο χρόνο σε χρόνο, ώσπου σήμερα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Και είναι κρίμα να βλέπεις στο ALDI, στο LIDL καί σε άλλα τετοια καταστήματα αντι για ελληνική, ένα, δύο ακόμη και τρία είδη γερμανικής φέτας, σε συσκευασία που θυμίζει Ελλάδα. Ντροπή. Για να μήν επεκταθω περισσότερο, χρονιάρες μέρες που είναι, σε άλλες θλιβερές διαπιστώσεις. Όπως την σκανδαλώδη επιδότηση των αγροτών, που οι κυβερνήσεις τους κάνανε κηφήνες, ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονται στα καφενεία, ζητάνε επιδοτήσεις και για να σπάσουν την ανία τους καβαλάνε συχνά πυκνα τα τρακτέρ και κλείνουνε τους λεγόμενους εθνικούς δρόμους (αλλη μια ελληνική μπαρούφα με τις εθνικές οδούς, σάμπως και οι υπολοιπες να είναι αντεθνικές). Πώς με τέτοιους παραγωγούς να έχουμε εξαγωγές και προώθηση των ελληνικών προιόντων στη γερμανική αγορα; Πώς να ανταγωνιστούμε την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία που κυριαρχούν στα ζαρζαβατικά, και τώρα και την Τουρκια, που μας έδωσε τη χαριστικη βολή;

Ποτέ ομως δεν είναι αργά. Αρκεί ο Jeffrey, Γιώργος, Γιωργάκης, BravoYorgos, ΓΑΠ η όπως αλλιώς λεγεται, να σταματήσει να εκθειάζει τα αποκυήματα της φαντασίας του για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα, να περιορίσει τα σουλάτσα του στις διεθνείς συναντήσεις, όπου τα αφεντικά απο το USRAEL τον χρησιμοποιούν σαν διακομηστική γλάστρα (συμβάλλοντας ετσι και στην περιστολή της κρατικής σπατάλης που ευαγγελιζεται) να διαλύσει το οικογενειακο συμβούλιο (Νίκος κ.α.), όπου βρίσκει καταφύγιο απο το στρέςς που του προκαλει το αλλοπροσαλο κόμμα που κληρονόμησε απ’ τον μπαμπά του, να κόψει τίς επαφές του με τους καναλάρχες και τους εφημεριδάδες που τον έκαναν πρωθυπουργο και να ασχοληθει με μερικά πρακτικά πράμματα: Πρωταρχικά την ενίσχυση τών επενδύσεων στη μεταποίηση.

Σε ότι δε αφορά τους έλληνες γαστρονόμους του Βερολίνου, είμαι βέβαιος, οτι θα προοδεψουν. Ο Ελληνισμός της πόλης έχει αξιόλογους νέους ανθρώπους, μερικούς ανέφερα παραπάνω. Μήν τούς αφήνετε όμως μόνους τους, χρειάζονται συμπαράσταση.

Καλές γιορτές και το νέο έτος 2010 με υγεία.
Rubrik: Meinung/Γνωμη
21.12.09
von Εμμανουήλ Σαρίδης
 

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
158
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αυτός ο χάρτης νομίζω ότι θα σε κατατοπίσει πλήρως. Το αεροδρόμιο είναι στο κάτω μέρος του χάρτη (Flughafen Berlin-Schonefeld). Από το τέρμιναλ περπατάς περίπου 500 μέτρα μέχρι τον σταθμό, θα το βρεις εύκολα, έχει πινακίδες. Το τρένο είναι το S9, αλλά πρέπει να αλλάξεις στην Jannowizbrucke για την Alexanderplatz. Ίσως να εξυπηρετεί καλύτερα ένα ταξί μια και θα έχετε και τον μικρό μαζί σας. Εκεί που θα μένετε πράγματι είναι κόμβος και για μετρο και για τραμ.
Και γω ετσι μετακινηθηκα απο το αεροδρομιο προς το κεντρο αλλα επειδη η πτηση της επιστροφης ηταν στις 6μιση το πρωι πηγαμε στην Alexanderplatz και πηραμε απο εκει στις 5:14 το R7 (τα διοροφα κοκκινα τρενα με κατευθυνση το Wunschstandt) και σε 3 στασεις, περιπου 20 λεπτα, φτασαμε στο αεροδρομιο. Νομιζω οτι ειναι πιο βολικο αλλα πρεπει να βρεις συγκεκριμενα τις ωρες που φευγει και για να μην περιμενεις αλλα και για να μην χασεις την πτηση
 

Kokonaki

Member
Μηνύματα
56
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Μολις γυρισα απο Βερολινο και μιας και λετε για το Radisson, να πω οτι ειναι πολυ καλο ξενοδοχειο, σε αριστη θεση κοντα στην Alexanderplatz, στα πολυ βολικα λεωφορεια 100 και 200 και στο μετρο.
Αν σας ρωτησουν στο χοτελ αν θελετε δωματιο να κοιταει το ενυδρειο ή εξω, μην παρετε το εσωτερικο που κοιταει το ενυδρειο γιατι ειναι σκοτεινο. Τα εξωτερικα ειναι παρα πολυ ωραια και απο το μινι μπαλκονακι μας εβλεπες στα αριστερα σου το ποταμι και το Dom.
Επισης διπλα στο ξενοδοχειο ειναι το Cafe Balzac ,με ομορφο ζεστο περιβαλλον, εκει παιρναμε καθε πρωι το τσαι μας και μουσλι με γιαουρτι ή γαλα.

Τελος να πω στον φιλο/φιλη που προτεινε το Sophieneck στο Hachescher markt,να'ναι καλα.. πολυ ομορφο και πολυ καλο φαι σε καλες τιμες! Και το Pergamonkeller απεναντι απο το μουσειο της Περγαμου, επισης πολυ ομορφος χωρος και νοστιμο φαγητο! Αυτα τα δυο τα ευχαριστηθηκαμε ιδιαιτερα.
 

np91

Member
Μηνύματα
13
Likes
2
Μολις γυρισα απο Βερολινο και μιας και λετε για το Radisson, να πω οτι ειναι πολυ καλο ξενοδοχειο, σε αριστη θεση κοντα στην Alexanderplatz, στα πολυ βολικα λεωφορεια 100 και 200 και στο μετρο.
Αν σας ρωτησουν στο χοτελ αν θελετε δωματιο να κοιταει το ενυδρειο ή εξω, μην παρετε το εσωτερικο που κοιταει το ενυδρειο γιατι ειναι σκοτεινο. Τα εξωτερικα ειναι παρα πολυ ωραια και απο το μινι μπαλκονακι μας εβλεπες στα αριστερα σου το ποταμι και το Dom.
Επισης διπλα στο ξενοδοχειο ειναι το Cafe Balzac ,με ομορφο ζεστο περιβαλλον, εκει παιρναμε καθε πρωι το τσαι μας και μουσλι με γιαουρτι ή γαλα.

Τελος να πω στον φιλο/φιλη που προτεινε το Sophieneck στο Hachescher markt,να'ναι καλα.. πολυ ομορφο και πολυ καλο φαι σε καλες τιμες! Και το Pergamonkeller απεναντι απο το μουσειο της Περγαμου, επισης πολυ ομορφος χωρος και νοστιμο φαγητο! Αυτα τα δυο τα ευχαριστηθηκαμε ιδιαιτερα.
Διαβαζω την περιγραφη σου και ειναι σαν να ειμαι ηδη εκει μιας και φευγω την επομενη Παρασκευη την μερα της πρωτοχρονιας για πολοστη φορα στην αγαπημενη μου πολη το Βερολινο
 

Maria Lamprou

Member
Μηνύματα
41
Likes
32
Επόμενο Ταξίδι
NEW YORK ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΠΕΡΟΥ - ΑΝΔΕΙΣ - ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Γεια σας! Επέστρεψα από Βερολίνο την Κυριακή και ήταν τέλεια, εκεί καταλαβαίνεις Χριστούγεννα! Προτείνω ανεπιφύλαχτα το ξενοδοχείο Arcotel John F Berlin, εγκαινιάστηκε την άνοιξη του '09 και είναι σε ΤΕΛΕΙΑ τοποθεσία, σε ήσυχο δρόμο και με τα πόδια πας στα πιο βασικά αξιοθέατα (με τα πόδια ο καθεδρικός ναός είναι 5 λεπτά, το νησί των μουσείων 7-10 λεπτά, έχει μετρό σε 5 λεπτά στάση U2 Hausveigteplatz, ένα τετράγωνο πιο κάτω έχει delicatessen για νερά κλπ). Εμείς για Tegel πήραμε το λεωφορείο TXL που έχει κάθε 10 λεπτά και το εισητήριο ήταν 2,10 euros, εξαρτάται πού μένει ο καθένας.

Από εστιατόρια δοκιμάσαμε το GeorgBrau στην Nikolaiviertel (ήταν το μόνο ανοιχτό εκέινη τη μέρα!) που ήταν συμπαθητικό αλλά όχι εξαιρετικό (ωραία μπύρα!), το Ephraim λιγο πιο πάνω στις όχθες του ποταμού το οποίο ήταν λες κι έτρωγες σε σπίτι αρκετά καλό και είχε παραδοσιακά πιάτα ~10 ευρώ το πιάτο, και φυσικά δοκιμάσαμε και το KartoffelnHaus No1 που είχε απίστευτη διακόσμηση και φάγαμε πολύ καλά κι εκεί. Από κει και πέρα δοκιμάζαμε διάφορα στις χριστουγεννιάτικες αγορές...
Για καφέ πολύ καλή τοποθεσία έχει το Allegramento, κάπως έτσι το έλεγαν, πίσω από τον καθεδρικό ναό.

Να πάτε οπωσδήποτε Potsdam, είναι πανεύκολη διαδρομή (από S7 προς Potsdam), παρόλο που όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστα (25-26 Δεκεμβρίου είναι αργία) τα ανάκτορα ευχαριστηθήκαμε το κέντρο της πόλης που ήταν πολύ γραφικά και η χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί ήταν πολύ ωραία.

Από μουσεία δεν πήγαμε σε πολλά, της Περγάμου αξίζει, το Φυσικής Ιστορίας αξίζει (εκτός κι αν έχετε πάει σε κάποιο άλλο αντίστοιχο, πχ Λονδίνου), το Madame Tussaud έχει πλάκα αλλά πολύ ακριβό και είναι πολύ μικρό, δεν αξίζει τα λεφτά του.
Αν πάτε τώρα το χειμώνα και κρυώνουν τα πόδια σας, εμείς πήγαμε όταν χιόνιζε και πάγωναν, πουλάνε σε καταστήματα με παπούτσια κάτι super πάτους με μονωτικό υλικό που κρατάνε ζεστά τα πόδια. Κάνουν 6-10 ευρώ ανάλογα, πολύ πιο οικονομικό από το να παρεις... μπότες! (αυτά τα βρήκαμε στο εμπορικό κέντρο Arkaden στην Potsdamplatz).

Τέλος, για όποιον κανονίζει να πάει Χριστούγεννα (του χρόνου τώρα!) να ξέρει ότι από τις 3 το μεσημέρι και μετά την παραμονή ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, και οι χριστουγεννιάτικες αγορές!!! Ούτε καφέ, ούτε εστιατόριο, πρέπει να κλείσεις από νωρίς εστιατόριο για το βράδυ και τα περισσότερα ανοιχτά είναι στο Δ.Βερολίνο που δεν είναι τουριστικά, αλλιώς ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ...

Σε σας που πηγαίνετε για Πρωτοχρονιά καλά να περάσετε, και να ντυθείτε ζεστά!!!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καλως ορισες! Και εγω ημουν στο Βερολινο μεσα Δεκεμβρη και μειναμε στο ιδιο ξενοδοχειο! Πραγματικα και εμενα μου αρεσε πολυ και το βρηκα και θεωρω οτι η τιμη ηταν πολυ λογικη για την κατηγορια του.
Ευχαριστουμε και για τις up date πληροφοριες!
 

np91

Member
Μηνύματα
13
Likes
2
Γεια σας! Επέστρεψα από Βερολίνο την Κυριακή και ήταν τέλεια, εκεί καταλαβαίνεις Χριστούγεννα! Προτείνω ανεπιφύλαχτα το ξενοδοχείο Arcotel John F Berlin, εγκαινιάστηκε την άνοιξη του '09 και είναι σε ΤΕΛΕΙΑ τοποθεσία, σε ήσυχο δρόμο και με τα πόδια πας στα πιο βασικά αξιοθέατα (με τα πόδια ο καθεδρικός ναός είναι 5 λεπτά, το νησί των μουσείων 7-10 λεπτά, έχει μετρό σε 5 λεπτά στάση U2 Hausveigteplatz, ένα τετράγωνο πιο κάτω έχει delicatessen για νερά κλπ). Εμείς για Tegel πήραμε το λεωφορείο TXL που έχει κάθε 10 λεπτά και το εισητήριο ήταν 2,10 euros, εξαρτάται πού μένει ο καθένας.

Από εστιατόρια δοκιμάσαμε το GeorgBrau στην Nikolaiviertel (ήταν το μόνο ανοιχτό εκέινη τη μέρα!) που ήταν συμπαθητικό αλλά όχι εξαιρετικό (ωραία μπύρα!), το Ephraim λιγο πιο πάνω στις όχθες του ποταμού το οποίο ήταν λες κι έτρωγες σε σπίτι αρκετά καλό και είχε παραδοσιακά πιάτα ~10 ευρώ το πιάτο, και φυσικά δοκιμάσαμε και το KartoffelnHaus No1 που είχε απίστευτη διακόσμηση και φάγαμε πολύ καλά κι εκεί. Από κει και πέρα δοκιμάζαμε διάφορα στις χριστουγεννιάτικες αγορές...
Για καφέ πολύ καλή τοποθεσία έχει το Allegramento, κάπως έτσι το έλεγαν, πίσω από τον καθεδρικό ναό.

Να πάτε οπωσδήποτε Potsdam, είναι πανεύκολη διαδρομή (από S7 προς Potsdam), παρόλο που όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστα (25-26 Δεκεμβρίου είναι αργία) τα ανάκτορα ευχαριστηθήκαμε το κέντρο της πόλης που ήταν πολύ γραφικά και η χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί ήταν πολύ ωραία.

Από μουσεία δεν πήγαμε σε πολλά, της Περγάμου αξίζει, το Φυσικής Ιστορίας αξίζει (εκτός κι αν έχετε πάει σε κάποιο άλλο αντίστοιχο, πχ Λονδίνου), το Madame Tussaud έχει πλάκα αλλά πολύ ακριβό και είναι πολύ μικρό, δεν αξίζει τα λεφτά του.
Αν πάτε τώρα το χειμώνα και κρυώνουν τα πόδια σας, εμείς πήγαμε όταν χιόνιζε και πάγωναν, πουλάνε σε καταστήματα με παπούτσια κάτι super πάτους με μονωτικό υλικό που κρατάνε ζεστά τα πόδια. Κάνουν 6-10 ευρώ ανάλογα, πολύ πιο οικονομικό από το να παρεις... μπότες! (αυτά τα βρήκαμε στο εμπορικό κέντρο Arkaden στην Potsdamplatz).

Τέλος, για όποιον κανονίζει να πάει Χριστούγεννα (του χρόνου τώρα!) να ξέρει ότι από τις 3 το μεσημέρι και μετά την παραμονή ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, και οι χριστουγεννιάτικες αγορές!!! Ούτε καφέ, ούτε εστιατόριο, πρέπει να κλείσεις από νωρίς εστιατόριο για το βράδυ και τα περισσότερα ανοιχτά είναι στο Δ.Βερολίνο που δεν είναι τουριστικά, αλλιώς ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ...

Σε σας που πηγαίνετε για Πρωτοχρονιά καλά να περάσετε, και να ντυθείτε ζεστά!!!
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες να και εχω παει αρκετες φορες καθε φορα εχω και κατι νεο να δω,περιμενω πως και πως την 1η Ιανουαριου για το ταξιδι στην αγαπημενη μου πολη
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Αν πάτε τώρα το χειμώνα και κρυώνουν τα πόδια σας, εμείς πήγαμε όταν χιόνιζε και πάγωναν, πουλάνε σε καταστήματα με παπούτσια κάτι super πάτους με μονωτικό υλικό που κρατάνε ζεστά τα πόδια. Κάνουν 6-10 ευρώ ανάλογα, πολύ πιο οικονομικό από το να παρεις... μπότες! (αυτά τα βρήκαμε στο εμπορικό κέντρο Arkaden στην Potsdamplatz).

Σε σας που πηγαίνετε για Πρωτοχρονιά καλά να περάσετε, και να ντυθείτε ζεστά!!!
Μαρία σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Μήπως θυμάσαι από ποιό κατάστημα πουλάνε αυτά που λες; αν δεν θυμασαι ονομα, θυμασαι αν ήταν καταστημα μονο για παπούτσια ή και για ρουχα κλπ;
 

Maria Lamprou

Member
Μηνύματα
41
Likes
32
Επόμενο Ταξίδι
NEW YORK ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΠΕΡΟΥ - ΑΝΔΕΙΣ - ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Μαρία σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Μήπως θυμάσαι από ποιό κατάστημα πουλάνε αυτά που λες; αν δεν θυμασαι ονομα, θυμασαι αν ήταν καταστημα μονο για παπούτσια ή και για ρουχα κλπ;
Δε θυμάμαι πώς το λένε το κατάστημα, αλλά είναι μόλις μπεις στο εμπορικό κέντρο Arkaden (από την κεντρική είσοδο στην Potsdamer Strasse) στο αριστερό σου χέρι, ένα πολύ μεγάλο κατάστημα με παπούτσια (απ'έξω έχει τα γυναικεία και στο βάθος αντρικά). Υπ'όψιν ότι αν είναι στενά τα παπούτσια δε θα σε βολέψουν οι πάτοι! Ελπίζω να μη σας χρειαστούν!
 

Kokonaki

Member
Μηνύματα
56
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Το κωμικοτραγικο του δικου μου ταξιδιου ειναι οτι το εβγαλα ολο με αθλητικα παπουτσια. Δεν ειχα μποτακια για περπατημα και βροχη και ειχα σκοπο να παρω απο το Βερολινο. Ετσι πηγα με τα αθλητικα μου και μια μποτα ψηλη για βραδυνη εξοδο (σιγα μη βαλω τακουνια..).
Τελικα πηρα κατι τελεια μποτακια, αλλα ηταν τοσο το χιονι και μετα η λασπη που λυπηθηκα να τα πρωτοφορεσω εκει και να γινουν χαλια αμεσως και ετσι την εβγαλα με τα αθλητικα. Παρ'οτι η θερμοκρασια ηταν απο -13 τη μερα που φτασαμε μεχρι +2 τη μερα που φυγαμε,δεν κρυωσα καθολου στα ποδια. Φορουσα μια χοντρη καλτσα και μαλλινο κολαν μεσα απο το τζιν και ημουν μια χαρα.

Το κρυο πιο πολυ το αισθανθηκα στο προσωπο μου...ειδικα την Κυριακη εκεινη που ειχε -13....τα ειδα ολα, ειχε παραλυσει το στομα μου και δεν μπορουσα να μιλησω απο το κρυο.. αφου μετα που ανεβηκε στους -3 , μου φαινοτανε καταπληκτικη θερμοκρασια..κοιτα να δεις πως αλλαζουν τα δεδομενα :xmas_cheesygrin:

Επισης να προσθεσω οτι εγω απο το αεροδρομιο Τεγκελ πηρα το λεωφορειο εξπρες οπου σε αφηνει ακριβως εξω απο το Radisson (διπλα στον καθεδρικο ναο) και εβγαλα καρτα Welcome Berlin μεσα στο λεωφορειο, απο τον οδηγο.
 

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ταξίδι-Όνειρο
αμερική
καλή χρονιά!!!
σημερα το απογευμα γυρισα απο το υπεροχα στολισμενο και χιονισμενο Βερολίνο..
δεν εχω να πω κατι για τα αξιοθεατα...αλλωστε τα εχουν περιγραψει πολύ καλά αλλα μελη του φορουμ...
ηταν η δευτερη φορα που βρισκομουν εκει..ετσι το τετραημερο μου ηταν χαλαρο..απολαμβανοντας περιπατους στο χιονι...τα υπεροχα καφε...το καλο φαγητό και την θαλπωρη του grand hotel esplanade...
χαζεψα στις χριστουγεννιατικες αγορές και φυσικα επισκεφτηκα το νέο μουσείο ...
μου αρεσε παρα πολυ που η νεφερτιτη βρηκε τελικα τον χώρο της....την ειχα συναντησει παλια στο αιγυπτιακο μουσείο...
το βραδυ της παραμονης της πρωτοχρονιας ειχαν αρχισει απο νωρις τα πυροτεχνήματα...ο κοσμος μιλιουνια πηγαινε προς την πυλη του βραδεμβουργου αψηφωντας το κρύο...καναμε μια βολτα για να δουμε το κλιμα μιας και δεν ειμαστε αυτης της νοοτροπιας...και καταληξαμε στο ξενοδοχείο μας για να απολαυσουμε το φαγητό μας και μετα το ποτό μας και την υπεροχη ζωντανη μουσική στο HARRYS BAR του ξενοδοχείου....μολις αλλαξε ο χρονος οι του ξενοδοχείου εκαναν την χιονισμενη νυχτα να λαμποκοπαει απο τα πυροτεχνηματα...
ηταν μια πολυ καλή αλλαγη της καθημερινοτητας αυτο το ταξιδάκι και τώρα αρχιζω να ονειρευομαι το επόμενο...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
ηταν μια πολυ καλή αλλαγη της καθημερινοτητας αυτο το ταξιδάκι και τώρα αρχιζω να ονειρευομαι το επόμενο...
Καλη χρονια να εχεις και με το καλο στα επομενα! :xmas_smile:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.301
Μηνύματα
887.401
Μέλη
38.974
Νεότερο μέλος
natcon

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom