psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Πέρα από το Δνείστερο: Ταξίδι στη χώρα που δεν είναι χώρα!
Μη μου πείτε, πιασάρικος τίτλος για ιστορία, έτσι; Απ’ αυτούς που προκαλούν την περιέργεια προκειμένου ν’ ανοίξεις τη σελίδα, ή αλλιώς «clickbait» όπως θα λέγαμε με όρους σύγχρονης δημοσιογραφίας του διαδικτύου, που μόνος τους σκοπός είναι να κάνουν έμμεσα τον αναγνώστη να πατήσει το επιθυμητό κλικ. Αφού λοιπόν σας έφερα κατά δω πάμε και στα σοβαρά τώρα, χωρίς τις υπερβολικές φανφάρες και τις ανακρίβειες που με ευκολία διαβάζουμε συχνά δεξιά κι αριστερά γι’ αυτό το ταξίδι που είναι κατά τη γνώμη μου πάντα περιττές.
Δε σας κρύβω ότι το Тирасполь κι ευρύτερα η Υπερδνειστερία αποτελούσε ένα στόχο ετών, μιας κι αρκούν όσα ιστορικά στοιχεία την συνοδεύουν και μόνο ώστε να την κάνει ελκυστικό προορισμό στα μάτια μας. Χώρια που όταν η (σωστή) πληροφόρηση για ένα τόσο κοντινό προορισμό σπανίζει, δημιουργείται παράλληλα μια αίσθηση μυστηρίου σε συνδυασμό με όσα ανέλυσα πιο πριν. Ε, νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός ήταν αρκετός για να τη βάλει στο κάδρο εδώ και χρόνια, μη σας πω ότι άργησε κιόλας.
Είναι όμως εκείνες οι συγκυρίες που σε οδηγούν καμιά φορά στο αποτέλεσμα, καλή ώρα μια παρεΐστικη εκδρομή λίγο καιρό πριν στο Brno της Τσεχίας που μεταξύ αρκετών μπυρών άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι ιδέες για την επόμενη τέτοιου τύπου εκδρομή, εκτός των τετριμμένων δηλαδή, γιατί μη ξεχνιόμαστε, το καλύτερο ταξίδι πρέπει να κλείνεται όταν είσαι σε ταξίδι! Τι το σκεφτόμαστε, Τιρασπόλ θα πάμε φώναξα και με την προσφορά της Aegean ανοικτή ήταν απλά ζήτημα μερικών λεπτών μέχρι να φτάσει το email της κράτησης, παρόλο που ήξερα πως το Κισινάου (ως αεροδρόμιο πρόσβασης) επρόκειτο να συνδεθεί αργότερα απευθείας με τη Θεσσαλονίκη, βγάζοντας εν τέλει ένα ωραίο γεμάτο τετραήμερο σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία που ήταν ο μεγάλος στόχος.
Pridnestrovie για να ακριβολογούμε και να είμαστε σωστοί, μιας και ο όρος Transnistria θυμίζει τη Ρουμάνικη κατοχή κι έχει απαγορευτεί επισήμως και αποδίδεται μόνο αναφορικά στην περιοχή. Μια χώρα που ως γνωστόν κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 με αρκετές μάχες να ακολουθούν επιμέρους, επικρατώντας από τότε με ένα καθεστώς παγωμένης σύγκρουσης. Φίλα προσκείμενη προς τη Ρωσία θα πει κάποιος αλλά αυτή είναι σίγουρα η πρώτη εύκολη ανάγνωση. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος του κράτους αυτού, το κράμα λαών με τις τρεις επίσημες γλώσσες (Μολδαβικά, Ρωσικά, Ουκρανικά) μόνο αρμονικά επιθυμεί να συμβιώσει, με τον τουρισμό να αποτελεί πλέον και αυτός ένα σημείο αναφοράς.
Εξάλλου πέρα από την αυτονομία, το δικό της νόμισμα, στρατό κ.α. η Υπεδνειστερία κράτησε αναλλοίωτα σύμβολα και μνημεία της Σοβιετικής εποχής χρησιμοποιώντας μέχρι και τη σημαία της ΣΣΔ Μολδαβίας, καθώς και κάποιες άλλες πολιτιστικές παροχές. Όλα αυτά νομίζω είναι υπέρ αρκετά ώστε να προκαλέσουν την περιέργεια του τουρίστα, χώρια που η εντύπωση μου είναι πως το πουλάει και λίγο έξυπνα, αλλά θεωρώ ότι καλά κάνει σε τελική ανάλυση. Όλοι προωθούν αυτό που έχουν προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.

Πέρα όμως από τα γενικά αυτά στοιχεία έχει σημασία να σταθώ και σ’ αυτό που είδα εγώ, δηλαδή μια πόλη (δύο μαζί με το Μπεντέρ) που έβγαζε μια πρωτόγνωρη ησυχία κι αρμονία, πεντακάθαρη με μεγάλους δρόμους και υπέροχα πάρκα αλλά κυρίως με φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, εξωστρεφείς ως επί το πλείστον και με αμέριστο σεβασμό προς τον τουρίστα που επιλέγει να φτάσει ως τα μέρη τους. Εικόνα που δυστυχώς πλέον πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για να βρεις τη σήμερον ημέρα σε ταξίδι σου.
Από κοντά και το Κισινάου, πόλη στην οποία περάσαμε το μισό χρονικό διάστημα της εκδρομής, τόσο διαφορετική και παράλληλα τόσο ίδια με τις υπόλοιπες που προανέφερα, επίσης με πολλά καλά στοιχεία που θα προσπαθήσω να αποτυπώσω, μιας και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι οι προορισμοί τέτοιου τύπου έχουν αρχίσει παίρνουν την ανιούσα τουριστικά, γεγονός απόλυτα λογικό με την κατάσταση και την υπερκοστολόγηση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αρκετά όμως με τις αναλύσεις, τα ιστορικά στοιχεία που αν ξεκινήσουν τελειωμό δεν έχουν.
Τι λέτε, να περάσουμε στη δράση;