Μολδαβία Πέρα από το Δνείστερο: Ταξίδι στη χώρα που δεν είναι χώρα!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πέρα από το Δνείστερο: Ταξίδι στη χώρα που δεν είναι χώρα!

Μη μου πείτε, πιασάρικος τίτλος για ιστορία, έτσι; Απ’ αυτούς που προκαλούν την περιέργεια προκειμένου ν’ ανοίξεις τη σελίδα, ή αλλιώς «clickbait» όπως θα λέγαμε με όρους σύγχρονης δημοσιογραφίας του διαδικτύου, που μόνος τους σκοπός είναι να κάνουν έμμεσα τον αναγνώστη να πατήσει το επιθυμητό κλικ. Αφού λοιπόν σας έφερα κατά δω πάμε και στα σοβαρά τώρα, χωρίς τις υπερβολικές φανφάρες και τις ανακρίβειες που με ευκολία διαβάζουμε συχνά δεξιά κι αριστερά γι’ αυτό το ταξίδι που είναι κατά τη γνώμη μου πάντα περιττές.

Δε σας κρύβω ότι το Тирасполь κι ευρύτερα η Υπερδνειστερία αποτελούσε ένα στόχο ετών, μιας κι αρκούν όσα ιστορικά στοιχεία την συνοδεύουν και μόνο ώστε να την κάνει ελκυστικό προορισμό στα μάτια μας. Χώρια που όταν η (σωστή) πληροφόρηση για ένα τόσο κοντινό προορισμό σπανίζει, δημιουργείται παράλληλα μια αίσθηση μυστηρίου σε συνδυασμό με όσα ανέλυσα πιο πριν. Ε, νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός ήταν αρκετός για να τη βάλει στο κάδρο εδώ και χρόνια, μη σας πω ότι άργησε κιόλας.

Είναι όμως εκείνες οι συγκυρίες που σε οδηγούν καμιά φορά στο αποτέλεσμα, καλή ώρα μια παρεΐστικη εκδρομή λίγο καιρό πριν στο Brno της Τσεχίας που μεταξύ αρκετών μπυρών άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι ιδέες για την επόμενη τέτοιου τύπου εκδρομή, εκτός των τετριμμένων δηλαδή, γιατί μη ξεχνιόμαστε, το καλύτερο ταξίδι πρέπει να κλείνεται όταν είσαι σε ταξίδι! Τι το σκεφτόμαστε, Τιρασπόλ θα πάμε φώναξα και με την προσφορά της Aegean ανοικτή ήταν απλά ζήτημα μερικών λεπτών μέχρι να φτάσει το email της κράτησης, παρόλο που ήξερα πως το Κισινάου (ως αεροδρόμιο πρόσβασης) επρόκειτο να συνδεθεί αργότερα απευθείας με τη Θεσσαλονίκη, βγάζοντας εν τέλει ένα ωραίο γεμάτο τετραήμερο σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία που ήταν ο μεγάλος στόχος.

Pridnestrovie για να ακριβολογούμε και να είμαστε σωστοί, μιας και ο όρος Transnistria θυμίζει τη Ρουμάνικη κατοχή κι έχει απαγορευτεί επισήμως και αποδίδεται μόνο αναφορικά στην περιοχή. Μια χώρα που ως γνωστόν κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 με αρκετές μάχες να ακολουθούν επιμέρους, επικρατώντας από τότε με ένα καθεστώς παγωμένης σύγκρουσης. Φίλα προσκείμενη προς τη Ρωσία θα πει κάποιος αλλά αυτή είναι σίγουρα η πρώτη εύκολη ανάγνωση. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος του κράτους αυτού, το κράμα λαών με τις τρεις επίσημες γλώσσες (Μολδαβικά, Ρωσικά, Ουκρανικά) μόνο αρμονικά επιθυμεί να συμβιώσει, με τον τουρισμό να αποτελεί πλέον και αυτός ένα σημείο αναφοράς.

Εξάλλου πέρα από την αυτονομία, το δικό της νόμισμα, στρατό κ.α. η Υπεδνειστερία κράτησε αναλλοίωτα σύμβολα και μνημεία της Σοβιετικής εποχής χρησιμοποιώντας μέχρι και τη σημαία της ΣΣΔ Μολδαβίας, καθώς και κάποιες άλλες πολιτιστικές παροχές. Όλα αυτά νομίζω είναι υπέρ αρκετά ώστε να προκαλέσουν την περιέργεια του τουρίστα, χώρια που η εντύπωση μου είναι πως το πουλάει και λίγο έξυπνα, αλλά θεωρώ ότι καλά κάνει σε τελική ανάλυση. Όλοι προωθούν αυτό που έχουν προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.

Cover_Start.jpg

Πέρα όμως από τα γενικά αυτά στοιχεία έχει σημασία να σταθώ και σ’ αυτό που είδα εγώ, δηλαδή μια πόλη (δύο μαζί με το Μπεντέρ) που έβγαζε μια πρωτόγνωρη ησυχία κι αρμονία, πεντακάθαρη με μεγάλους δρόμους και υπέροχα πάρκα αλλά κυρίως με φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, εξωστρεφείς ως επί το πλείστον και με αμέριστο σεβασμό προς τον τουρίστα που επιλέγει να φτάσει ως τα μέρη τους. Εικόνα που δυστυχώς πλέον πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για να βρεις τη σήμερον ημέρα σε ταξίδι σου.

Από κοντά και το Κισινάου, πόλη στην οποία περάσαμε το μισό χρονικό διάστημα της εκδρομής, τόσο διαφορετική και παράλληλα τόσο ίδια με τις υπόλοιπες που προανέφερα, επίσης με πολλά καλά στοιχεία που θα προσπαθήσω να αποτυπώσω, μιας και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι οι προορισμοί τέτοιου τύπου έχουν αρχίσει παίρνουν την ανιούσα τουριστικά, γεγονός απόλυτα λογικό με την κατάσταση και την υπερκοστολόγηση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αρκετά όμως με τις αναλύσεις, τα ιστορικά στοιχεία που αν ξεκινήσουν τελειωμό δεν έχουν.
Τι λέτε, να περάσουμε στη δράση; :cool:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
2 καθαρές μέρες αρκούν για να δω Κισινάου και Τίρασπολ; Είμαι έτοιμος να κλείσω
Πολύ οριακά νομίζω. Σκέψου μόνο ότι το πήγαινε-έλα θέλει τέσσερις ώρες. Μια γεύση θα πάρεις και από τα δύο!

Λέμε ναιιιιιι! Ξεκίνα!!!🙂
Άμεσα και με συντομία. Θα είναι ιστορία - εξπρες. :haha:

Τι πιασαρικος τιτλος!
Επιθετικό μάρκετινγκ :haha:
Θα μπορούσα να φανφαρολογήσω περισσότερο και να το κάνω ακόμα πιο εντυπωσιακό, αλλά λέω άσε, αρκεί έτσι. :haha:

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μια χαρά το πήγες με το τίτλο @psilos3 ! Όλοι αυτόν σχολιάζουν και κανένας δεν είπε τίποτα για τη φώτο της εισαγωγής που δεν την έχεις πειράξει καθόλου! Εύγε!!! ;)

Εσύ πήγες στη χώρα που δεν είναι χώρα (έτσι βάζουμε τίτλους στις ιστορίες :bleh: ) και εγώ πήγα σε χώρα (Μολδαβία) που λέω οτι δεν έχω πάει. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν διάβασα τον τίτλο της ιστορίας σου :)

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Μια χαρά το πήγες με το τίτλο @psilos3 ! Όλοι αυτόν σχολιάζουν και κανένας δεν είπε τίποτα για τη φώτο της εισαγωγής που δεν την έχεις πειράξει καθόλου! Εύγε!!! ;)
Είδες, το πέτυχα αυτό που γράφω!
Είπα ν' αφήσω μία φωτογραφία απείραχτη λόγω και του μέρους, γιατί πολύ με κράξατε! :haha:
εγώ πήγα σε χώρα (Μολδαβία) που λέω οτι δεν έχω πάει
Αυτό με μπέρδεψε τώρα...:haha:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Προετοιμασία & σχεδιασμός

Ήδη περιέγραψα τις περιστάσεις με τις οποίες κλείστηκε το αεροπορικό εισιτήριο, που σ’ εμένα κόστισε παραπάνω, στα 165€ μετ’ επιστροφής γιατί ήταν μέσω Αθηνών, με την Aegean να μας αλλάζει τα σχέδια λίγους μήνες νωρίτερα και ύστερα από επιμονή μας (τα έχω περιγράψει αναλυτικά) να μας στέλνει τελικά στον προορισμό την επιθυμητή ημερομηνία μέσω Βιέννης, στερώντας μας έτσι κάποιες ώρες από την ημέρα άφιξης.

Αυτό ήταν και το μόνο ίσως«δύσκολο» μέρος της εκδρομής, μιας και τα υπόλοιπα ήρθαν πάρα πολύ βολικά όπως αποδείχτηκε και θα δείτε.

Αρχικά ψάξαμε διαμονή κοντά στο κέντρο του Κισινάου, για τη διανυκτέρευση της άφιξης αλλά και τις υπόλοιπες δύο βραδιές μας εκεί, κάτι που έγινε στο ξενοδοχείο «Hotel Olsi» και τιμή περί τα 150€ για δύο άτομα και τα τρία βράδια με πρωινό, σε μια τίμια επιλογή:

map3.jpg

Τιρασπόλ δίχως διανυκτέρευση είναι μισή δουλειά και μέγιστο λάθος, έτσι μετά από πολύ σύντομο ψάξιμο καταλήξαμε στο γνωστό «Russia Hotel» με ανάλογη τιμή, 52 ευρώ για ένα βράδυ με πρωινό, σ΄ ένα ξενοδοχείο που αν ήταν στην Ελλάδα θα χρέωνε τα τριπλά και λίγα λέω:

map4.jpg

Οι κρατήσεις έγιναν μέσω της πλατφόρμας της Booking με την πληρωμή όμως να διεξάγεται αποκλειστικά επιτόπου σε τοπικό νόμισμα.

Κατά τα άλλα δεν μας απασχόλησε κάτι, παρά μόνο ο τρόπος μετάβασης από τη μια πόλη στην άλλη που θα κλείναμε κατόπιν έρευνας μόλις φτάναμε, όπως και τις υπόλοιπες μεταφορές.
Κακώς όπως θα εξηγήσω κατά τη διάρκεια της ιστορίας, μιας και την πάτησα με ένα αξιοθέατο που όφειλα να ψάξω πολύ καλύτερα και θα το αναλύσω σε επερχόμενο κεφάλαιο, πέρα απ’ το να το σημειώσω στους ηλεκτρονικούς μου χάρτες όπως σε κάθε εκδρομή.

map1.jpg map2.jpg

Ας είναι, για την επόμενη φορά.:cool:

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Είδες, το πέτυχα αυτό που γράφω!
Είπα ν' αφήσω μία φωτογραφία απείραχτη λόγω και του μέρους, γιατί πολύ με κράξατε! :haha:
Πλάκα κάνουμε βρε! Αλίμονο αν τα λέγαμε και σοβαρά αυτά :)

Δε με λες, εσύ έλεγες κάτι για Βαλτικές κτλ για επόμενη ιστορία. Έτσι θυμάμαι τουλάχιστον. Όχι οτι με χαλάει η συγκεκριμένη, το αντίθετο μάλιστα! Αλλά περίμενα Βαλτική και με μπερδεύεις πάλι...:haha:

Αυτό με μπέρδεψε τώρα...:haha:
Θα σε ξεμπερδέψω αμέσως. Για να μπεις οδικώς Ουκρανία απο Ρουμανία (Μαύρη Θάλασσα) πρέπει να μπεις αναγκαστικά Μολδαβία και μετά Ουκρανία. Ο δρόμος περνάει μόνο μέσω Μολδαβίας. Οπότε φτάνεις στα σύνορα Ρουμανίας - Μολδαβίας βγάζεις Μολδάβικη βινιέτα, διανύεις με το αυτοκίνητο κανα 2-3 χλμ και μετά περνάς τα σύνορα Μολδαβίας - Ουκρανίας. Μπορεί να πάτησα το πόδι μου στη χώρα (για κανα μισάωρο όλο κι όλο), γιατί κάναμε και στάση πριν φτάσουμε στα επόμενα σύνορα, αλλά δεν έχω δει σχεδόν τίποτα απο Μολδαβία...έχω όμως αναμνηστικό τη Μολδάβικη βινιέτα! :haha:

Αναμένω συνέχεια εννοείται! Επίσης αναμένω να δω αν πήγες στη Μολδαβία εκεί που περιμένω να έχεις πάει, αλλιώς θα σε στείλω ξανα δεύτερη φορά για να πας και να δεις αυτά που θέλω να δω και εγώ! Θα πηγαίνεις εσύ πρώτα και μετά θα μου τα λες και μένα :lol:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Δε με λες, εσύ έλεγες κάτι για Βαλτικές κτλ για επόμενη ιστορία. Έτσι θυμάμαι τουλάχιστον. Όχι οτι με χαλάει η συγκεκριμένη, το αντίθετο μάλιστα! Αλλά περίμενα Βαλτική και με μπερδεύεις πάλι...:haha:
Με τη σειρά τους, λίγες μέρες έχει που γύρισα από κει οπότε ακόμα γράφεται. :cool:
Για να μπεις οδικώς Ουκρανία απο Ρουμανία (Μαύρη Θάλασσα) πρέπει να μπεις αναγκαστικά Μολδαβία και μετά Ουκρανία.
Ναι κατάλαβα ακριβώς ποιο σημείο λες, από σπόντα όταν ήμουν στο Τιρασπόλ είχα μελετήσει το χάρτη.
αν πήγες στη Μολδαβία εκεί που περιμένω να έχεις πάει, αλλιώς θα σε στείλω ξανα δεύτερη φορά
Θα με στείλεις δεύτερη φορά, την πάτησα σαν άβγαλτος το παραδεχομαι, εγώ που ψάχνω και καλά αρκετά πριν από κάθε ταξίδι, χάνοντας πολύ σημαντικό αξιοθέατο. Περισσότερα προσεχώς.:)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.138
Μέλη
39.894
Νεότερο μέλος
sermich

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom