Πελοπόννησος vs Κρήτη

Πελοπόννησος vs Κρήτη


  • Total voters
    138

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ρε παιδιά για δημοτικοί σύμβουλοι θα κατεβείτε; Πάρτε θέση, τι ισαποστακίστικα είναι αυτά; Μόνο ο γνωστός σεσημασμένος τοποθετήθηκε...
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Ρε παιδιά για δημοτικοί σύμβουλοι θα κατεβείτε; Πάρτε θέση, τι ισαποστακίστικα είναι αυτά; Μόνο ο γνωστός σεσημασμένος τοποθετήθηκε...
Ώρα είναι να αρχίζει να σας ενημερώνει και για την άλλη μισή καταγωγή του....Δεν θα φτάσει ούτε travelstories 2....
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.673
Likes
16.376
Πολύ καλό war για 2 τόπους που εχω πάρα πολλές εικόνες..

Πελοπόννησος

Μονεμβασιά,, Μάνη, Γύθειο, Σπήλαια Δηρού, Καλαμάτα, Μεθώνη, υπέροχο Ναύπλιο, Μυστράς, Μυκήνες, Επίδαυρος, Ερμιόνη, Πόρος Καλάβρυτα, Βουραϊκός, οδοντωτός, Χελμός σκιιιι, Σπήλαιο λιμνών, Τρίπολη, ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα και τόσα αλλα μέρη, παραλιες κλ
πολύ κοντα Υδρα και Σπέτσες αλλά και Ελαφόνησος και Κύθηρα..
εύκολη πρόσβαση οδικώς... καλό κεντρικό οδικο δίκτυο αλλά οχι καλό επαρχιακό..
καλό φαγητο
για 4 εποχές,

Κρήτη

Χανια, Ρέθυμνο, φαράγγι Σαμαριάς οροπέδιο Λασιθιου, Αγιος Νικόλαος, Σπηλι Μάταλα Αγια Γαληνη, Φραγκοκάστελο, Σφακιά, Ανωγεια, Φοδελε, Σπιναλόγκα, Βάι, Ψηλορείτης, Χερσόνησος, Ζαρός, Ιεράπετρα αντε και Ηράκλειο (για τα φιλαράκια εκει)

Πιο δύσκολη πρόσβαση
Οδικό δίκτυο μια απο τα ίδια
φαγητό καλύτερο πιστευω ..θυμάμαι κοχλιους μπουρμπουριστούς, σκαλτσούνια γλυκά στα Χανιά (άραγε υπάρχει ακόμα η κυρα Ευτυχία; ), γραβιερα κρητική, Τακος ντομάτα φετα, καπνιστό χοιρινό με μελι, ξιφιας (μα πολύ ξιφίας), τηγανητό κουνέλι κλ α και μπολικη ρακί (με φρεσκια ωμή καρδιά αγκινάρας;; για όνομα... βάλε κανα ψαρακι κανα καλαμαρακι)..

Η λογική λέει Πελοπόννησος, η καρδιά λέει Κρήτη...

Δεν ψηφίζω...
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
[οφφ τοπικ]
Σας ζηλεύω απίστευτα εσάς που είστε από νότια Ελλάδα και από νησιά και δη εσάς που είστε μισοί και μισοί. Εγώ δυστυχώς όχι μόνο από Τρίκαλα, αλλά και οι δύο γονείς μου είναι από διπλανά χωριά.:(
[\οφφ τοπικ]

Επειδή δεν ψηφίζει ο ένας και δεν ψηφίζει και ο άλλος, θα αναγκαστώ να ψηφίσω, κάτι άδικο, μιας και από Πελοπόννησο έχω δει μόνο Ναύπλιο-Μυκήνες και στα πεταχτά Πάτρα. Θα ψηφίσω Κρήτη, γιατί κάθε φορά που πάω παθαίνω πλάκα με τα τοπία και γιατί έχω φίλους κρητικούς που είναι απίστευτοι άνθρωποι και πάρα μα πάρα πολύ φιλόξενοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω νανοϊστορία:

Τέλος καλοκαιριού 2019, ελεύθερο στο Κεδρόδασος. Έπρεπε να επιστρέψω για να φύγω από το νησί,
ψάχνω για αμάξι να με περιμαζέψει, βρίσκω ένα παιδί από το Ηράκλειο, που ταξίδευε μαζί με έναν φίλο του. Με παίρνουν με τ'αμάξι, με ρωτάνε αν έχω πρόβλημα να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να πάμε σ'ένα απίστευτο μέρος να φάμε. Τους λέω όχι. Πάμε, τρώμε, σκάμε. Θεωρώ ότι για την εξυπηρέτηση και μόνο οφείλω να κεράσω, αμ δε. Τα πλήρωσε όλα ο τυπάς και δε δεχόταν με τίποτα κέρασμα. Πριν να με αφήσει (πήγαινα Χανιά), επειδή την επόμενη μέρα θα πήγαινα Ηράκλειο, μου πρόσφερε να με φιλοξενήσει σπίτι του στο Ηράκλειο.

Αυτή η συμπεριφορά έχω παρατηρήσει ότι δεν είναι η εξαίρεση στην Κρήτη, αλλά ο κανόνας. Αγαπάμε κρητικούς!

Πελοπόννησο το έχω καημό να τη δω, αλλά έτσι όπως μου τα φερε η ζωή, αυτό, αν γίνει ποτέ, θα αργήσει.

υγ. Το μόνο αρνητικό που βρίσκω στση Κρήτη και στους κρητικούς, είναι η γίδα η βραστή που τρώνε. Έχω πάει σε γάμο φίλης και έχω μείνει νηστική όλο το βράδυ επειδή σέρβιραν γίδα και ό,τι συνοδευτικό είχανε, ήταν φτιαγμένο στο ζουμί της.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.673
Likes
16.376
Το μόνο αρνητικό που βρίσκω στση Κρήτη και στους κρητικούς, είναι η γίδα η βραστή που τρώνε. Έχω πάει σε γάμο φίλης και έχω μείνει νηστική όλο το βράδυ επειδή σέρβιραν γίδα και ό,τι συνοδευτικό είχανε, ήταν φτιαγμένο στο ζουμί της.
μα ενας λόγος για να πας σε γαμο στην Κρητη ειναι το γαμοπίλαφο....
γιδα βραστη;; υμνος, ειδικά μετα απο πολύ πιοτό..
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.889
Likes
40.631
Οποτε πας Πελοποννησο χειμωνα η βραστη γιδα ειναι στο χειμερινο μενου. Γενικα παιζει στη μιση Ελλαδα, μαλλον ανηκουμε στην αλλη μιση.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.467
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Βλέπω πολλούς που δυσκολεύονται να ψηφίσουν κάτι από τα δύο.
Αν σας πω ότι το περίμενα θα με πιστέψετε;
Σ' αυτή τη κατηγορία ανήκω κι εγώ φυσικά, δε διαφέρω. Μικρότερος αγαπούσα παθολογικά για κάποιο λόγο τη Κρήτη, ήταν το πρώτο μου ταξίδι εντός συνόρων με παρέα, πίστευα (και πιστεύω) ότι ταιριάζουμε σε ιδιοσυγκρασία, ωστόσο όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο εκτιμώ τη Πελοπόννησο.
Κι εξηγούμαι:

Πρόσβαση: Μιλάω για ΄μας που και τα δύο είναι «μακριά», όχι για σας τους τυχερούς Αθηνέζους που τα 'χετε όλα με μια γκαζιά στα πόδια σας. :haha: Κρήτη με διαφορά, καθώς με τρία αεροδρόμια -τα δύο ιδιαίτερα πολυσύχναστα- παίρνει τα πρωτεία. Αδιανόητο δε ότι η τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας δεν έχει αεροδρόμιο. Σε υποδομές τώρα και οδικό δίκτυο μία η άλλη στα δύο διαμερίσματα.

Ποικιλομορφία-Φύση: Από τη μία ψηλά βουνά και οροπέδια με χιόνια, από την άλλη παραθαλάσσιες περιοχές. Τα έθεσε πολύ σωστά ο @orestcrete πιο πάνω. Απίστευτη φύση με φαράγγια και δάση από φοίνικες, μέχρι κάμποι με εσπεριδοειδή. Θα μου πεις η Πελοπόννησος πάει πίσω; Όχι, σε καμία περίπτωση. Καταρράκτες σε Νέδα & Πολυλίμνιο, σπήλαιο Διρού, ψηλά απάτητα βουνά, ποτάμια, σχεδόν τα πάντα. Δε θα ξεχάσω τις ελιές που έβλεπα σχεδόν παντού στη Μεσσηνία. Μια βόλτα στην ιστορία της @Klair θα σας πείσει. Πίστευα ότι θα το δώσω στη Κρήτη, ωστόσο τελικά επικρατεί η ισοπαλία.

Πόλεις: Από τη μία έχουμε τα Χανιά και το Ρέθυμνο, καθώς οι υπόλοιπες είναι πραγματικά «συγγνώμη που με είδατε» κι από την άλλη το Ναύπλιο και φυσικά τη Καλαμάτα. Δεν έχω πάει στη Πάτρα για να ξέρω, ωστόσο κι εδώ πολύ οριακά και στα σημεία δίνω ψήφο στη Κρήτη.

Χωριά: Πιο εύκολο δε γίνεται. Μόνο ο νομός Αρκαδίας αρκεί, μη βάλουμε τη Μάνη στο παιχνίδι γιατί θα μετράμε μέχρι μεθαύριο. Πελοπόννησος με συντριπτική διαφορά, καθώς στη Κρήτη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Αρχαιολογικό/ιστορικό ενδιαφέρον: Το θάυμα της Κνωσού, η Φαιστός, τα μοναστήρια,τα μαρτυρικα χωριά στη Κρήτη, η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, η Μάνη, τα χωριά της επανάστασης στη Πελοπόννησο. Νομίζω η ισοπαλία είναι ότι πιο δίκαιο κι εδώ.

Νομοί-Προορισμοί: Σίγουρα και τα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα αποτελούν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, κάτι που δε μπορεί να αμφισβητήσει νομίζω κανείς. Ωστόσο η Κρήτη μου φαντάζει πιο ανεξάντλητη, μιας και τις πάνω 12 φορές που την έχω επισκεφτεί πιστεύω ότι δε κατάφερα να δω ούτε το 1/10.

Φαγητό: Ναι σίγουρα θα φας καλά στη Πελοπόννησο, ναι σε κάθε μέρος της Ελλάδας δε θα στερηθείς ποιοτικού φαγητού, ωστόσο όταν μιλάμε για ένα νησί με τέτοια αυτάρκεια και τέτοια ιδιαίτερη κουζίνα οι συγκρίσεις περισσεύουν. Κρήτη δαγκωτό, για την αποθέωση της μεσογειακής διατροφής!

Παραλίες: Δεν έχω σαφέστατη άποψη γι αυτές τις Πελοποννήσου, μιας και σίγουρα δε στερείται ακτογραμμής, ωστόσο κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γεωγραφικό διαμέρισμα που διαθέτει μερικά από τα χαϊλαιτ παραλιών της Ελλάδας. Κρήτη κι εδώ.

Άνθρωποι: Το καλύτερο για το τέλος.
- Λέρες της Πελοποννήσου, σας μαζέψαμε δω χάμω και τρώτε το ψωμί του κοσμάκη, λέει ο Γιάννης Ζουγανέλης στην επική σκηνή, της επικής ταινίας του Σταύρου Τσιώλη, της καλυτερης κωμωδίας των τελευταίων 30 ετών (όποιος δε την έχει δει ας αυτο-μπαναριστεί), θέλοντας να καταδείξει την νοοτροπία που υπάρχει και το κλισέ που υφίσταται εδώ και χρόνια για τους Πελοποννήσιους, εν αντιθέσει με τους Κρητικούς που έχουμε σχέσεις αγάπης για έναν ανεξήγητο λόγο.
Προσωπικά και με το πέρασμα των ετών έμαθα να μη τσουβαλιάζω τους ανθρώπους, καθώς κάθε μέρα αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο τι απαράδεκτος και κακόψυχος πολλές φορές λαός είμαστε.
Ναι έχω βιώσει απίστευτα τη Κρητική φιλοξενία (στην οποία θα δώσω και ψήφο), αλλά έχω δεί και διαβάσει αντίστοιχα αχαρακτήριστες συμπεριφορές.
Όπως επίσης και δεν είδα ποτέ αυτή τη φημολογούμενη δυστροπία των Πελοποννήσιων. Είχα άριστη αντιμετώπιση και πολύ φιλικές συμπεριφορές σε Ναύπλιο και Καλαμάτα τις φορές που πήγα, έχω το κολλητό μου από τη Μονεμβασιά που όταν κατέβηκα όλοι έγιναν χαλί να τους πατήσουμε, αγάπησα στο Πύργο πριν χρόνια (δυστυχώς δεν έτυχε να π'αω για να βιώσω τον πιο cult νομό της Ελληνικης επικράτειας, καταλήγοντας ότι όλα είναι θέμα συγκιριών πολλές φορές.

Εν κατακλείδι, η ψήφος πάει στη Κρήτη για τους παραπάνω λόγους, αλλά όχι τόσο με τα μπούνια όσο περίμενα. Αν μπορούσα να το μεταφράσω σε ποσοστό θα ήταν ένα 55%-45%, έχοντας πάντα αρκετές εκκρεμότητες από τη Πελοπόννησο αλλά και από τη Κρήτη σε δεύτερη φάση.
 
Last edited:

STKF

Member
Μηνύματα
1.139
Likes
5.321
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Αρχαία
Η Κρήτη έχει την τιτανοτεράστια Κνωσσό αλλά στην δική μου προσωπική κατάταξη οι Μυκήνες την ισοφαρίζουν.Ένας πολιτισμός μόνος του ο ΜινωΪκός αλλά και ένας μόνος του ο Μυκηναϊκός. Η αρχαία Ολυμπία και το θέατρο της Επιδαύρου δίνουν την υπεροχή στην Πελοπόννησο σε αυτό το θέμα.

Ιστορία
Πλουσιότατη ιστορία έχουν αμφότερες οι περιοχές αλλά θεωρώ ότι προηγείται η Πελοπόννησος. Λόγω του ρόλου της στην Επανάσταση του 1821.

Κάστρα
Η Κρήτη παίζει δυνατά και εδώ αλλά το Παλαμήδι, το νούμερο 2 κατά την γνώμη μου κάστρο στην Ελλάδα είναι στην Πελοπόννησο. Στα συν της δεύτερης και η εξαίρετη Μονεμβασιά.

Πολιτισμός
Εδώ η Κρήτη παίζει μπάλα μόνη της. Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα της παραδοσιακής μουσικής. Η Κρήτη συνεχίζει να δημιουργεί μουσική και θα δημιουργεί και στο μέλλον. Στην Πελοπόννησο δεν ξέρω πότε γράφτηκε το τελευταίο τραγούδι.

Φύση
Φαράγγια. Υπερέχει η Κρήτη. Έχει κάποια από τα ωραιότερα της Ευρώπης όπως λένε και οι φαραγγάδες. Ενδεικτικά αναζητήστε φωτο από το φαράγγι του Χα.

Σπηλιές
Μάλλον ισοπαλία. Τα Λευκά όρη είναι παράδεισος της αθλητικής σπηλαιολογίας, ο Διρός το ομορφότερο ίσως σπήλαιο.

Δάση. Η μεγάλη αδυναμία της Κρήτης σε ότι αφορά την φύση. Τα περισσότερα από 300 χιλιάδες στρέμματα ελατοδάσους του Μαινάλου-και όχι μόνο- αναδεικνύουν αδιαμφισβήτητη νικήτρια την Πελοπόννησο.

Κρασί.
Λατρεύω το Βιδιανό αλλά η Πελοπόννησος έχει δύο από τις βασικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο.

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τους φίλους που έγραψαν ότι η Κρήτη υπερέχει σε ανθρώπους φαγητό και παραλίες και η Πελοπόννησος σε χωριά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πόσο είναι το σκορ;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom