Πετοφοβία-Πως αντιμετωπίζεται;

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

thanosth

Member
Μηνύματα
3.373
Likes
6.871
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Ενα πρόβλημα που εχουν καποιοι πολίτες ειναι η μετακίνησή τους με αεροπλάνο.
Είναι η γνωστη και ως πετοφοβία. Φοβούνται πολυ να μπουνε σε αεροπλανο και να πετάξουνε με αυτό.
Ο φόβος μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως εξής:
* Ακινητοποίηση της σκέψης. Η πετοφοβία είναι η κατάληξη κάποιων δυσάρεστων σκέψεών μας. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να σταματήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις που προξενούν το φόβο. Για να σταματήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις πέστε στον εαυτό σας «ΣΤΟΠ» και χαλαρώστε.

* Υποκατάσταση σκέψεων. Προκειμένου να καταπολεμήσετε την πετοφοβία πρέπει να ακινητοποιήσετε και να διακόψετε τη σκέψη σας, να συγκεντρώσετε τη σκέψη σας σε μια θαυμάσια εικόνα, και κάντε μια θετική σκέψη. Να θυμάστε ότι «φόβος και θετική σκέψη δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

* Ολοκληρώνοντας τους συλλογισμούς μας. Η ενέργεια συνδέεται με την σκέψη. Η αρνητική σκέψη γεννά την αρνητική ενέργεια. Η αρνητική ενέργεια μάς κάνει αδύναμους. Και η αδυναμία γεννά το φόβο. Στόχος είναι να υπερβείτε τα εμπόδια που ορθώνουν εμπρός σας οι ίδιες οι αρνητικές σκέψεις σας.

* Η δύναμη της θετικής σκέψης. Καθένας μπορεί να εξασκηθεί στη θετική σκέψη. Αποτέλεσμα θα είναι η απορύθμιση του φόβου του και μια συνακόλουθη θετικότερη στάση ζωής.

* Θεραπευτική απασχόληση. Διαλέξτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της πτήσης μια δραστηριότητα, όπως να διαβάσετε, να συζητήσετε με το διπλανό σας, να ακούσετε μουσική, να εργαστείτε ή να κρατήσετε σημειώσεις, να παίξετε κάποιο παιχνίδι ή να κοιμηθείτε.

* Προσδιορισμός του κόστους. Αναλογιστείτε τις σας προσφέρει η πετοφοβία, τι σας στερεί, και τέλος από τι μπορεί να σας γλιτώνει. Φτιάξτε τη δική σας λίστα, όπου θα φαίνεται αναλυτικά πόσο ακριβά κόστισε και σε σας η πετοφοβία σας.

* Στα χνάρια των προτύπων. Υπάρχει δυνατότητα να απορυθμίσετε την πετοφοβία σας με τη βοήθεια ενός άλλου προσώπου, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο.

* Αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις. Η σωστή αναπνοή και η αντι-πετοφοβική χαλάρωση αποτελούν ένα κύριο συστατικό στοιχεία της δραστικής αντιμετώπισης της πετοφοβίας.

* Συμπληρώνοντας τα γνωστικά κενά. Συμπληρώστε τα γνωστικά κενά σας με αντικειμενική και λεπτομερή πληροφόρηση για όλα τα θέματα που σας απασχολούν γύρω από το αεροπλάνο και τη λειτουργία του.

* Το αντι-πετοφοβικό σεμινάριο. Τα αντι-πετοφοβικά σεμινάρια είναι η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης της πετοφοβίας. Περιλαμβάνουν θεωρία, εκπαίδευση στη χαλάρωση και τη «σωστή αναπνοή», ομαδικές συζητήσεις, ξεναγήσεις και προβολές, ομιλίες πιλότων και αεροσυνοδών, αλλά και δουλειά για το σπίτι.
τις παραπανω συμβουλές τις βρήκα στο παρακάτω αρθρο:
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1107356


Θυμηθηκα την περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή, του Ολλανδού Ντενις Μπεργκαμπ, που δεν πετουσε ποτέ με αεροπλάνο οταν επρεπε να ταξιδεψει για τις υποχρεώσεις της ομάδας του, της Αρσεναλ. Είτε ταξιδευε ατομικα οδικώς ειτε δεν επαιζε στα ματς. Ως ΠΑΟΚτσης θυμάμαι που δεν είχε ερθει καν στην Θεσσαλονικη για το παιχνίδι της ομάδας του με αποτέλεσμα η Αρσεναλ να μην μπορεί να κερδίσει, και να αποκλειστεί στον επαναληπτικό με γκολ του Βρυζα...:clap:
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Πολυ καλο και θα φανει πολυ χρησιμο στη Ζωη.:haha:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ολα αυτα τα εχω δοκιμασει...Οι θετικεs μου σκεψειs πανε περιπατο στο πρωτο τρανταγμα.
Μια ειναι η λυση παιδια , καταπινειs 18 χαπια και ξεραινεσαι μεχρι την προσγειωση.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Αεροφοβία


Ενα στα δέκα άτομα δεν μπαίνουν καν σε αεροπλάνο

Στην ιδέα ότι θα μπούν σε ένα αεροπλάνο αισθάνονται άβολα. Η αεροφοβία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και είναι ενδεικτικό ότι το 25% του γενικού πληθυσμού αγχώνεται υπερβολικά στην ιδέα της πτήσης, ενώ ένα στα δέκα άτομα δεν θέλει καν να μπει σε αεροπλάνο.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Μάρκου, γιατρός Αεροπορικής Ιατρικής, νευρολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Πολεμικό Μουσείο, η αεροφοβία εκδηλώνεται στον «πάσχοντα» επιβάτη συνήθως με βαθιές και γρήγορες ανάσες που έχουν ως αποτέλεσμα μούδιασμα των άκρων, ακόμα και λιποθυμία. Επιπλέον, η αεροφοβία μπορεί να εκδηλωθεί με έντονη ναυτία. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η αεροφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από ψυχοθεραπεία, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες απλές τεχνικές που μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωσή της. Ειδικότερα, πριν από την πτήση το άτομο πρέπει να αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάσει στον προορισμό του και στο τι θα κάνει μετά την πτήση. Μπορεί να προμηθευτεί περιοδικά με έγχρωμες και ζωηρές εικόνες, ενώ καλό είναι να έχει συσκευή αναπαραγωγής ήχου (π. χ. γουόκμαν, MP3 player) αφού η μουσική αποσπά την προσοχή. Επίσης πρέπει να έχει κοιμηθεί καλά και να μην καταναλώσει καφέ και αλκοόλ. Κατά την πτήση θα πρέπει να στρέψει τον «κλιματισμό» προς το μέρος του και να τεντώσει τα άκρα του. Στην περίπτωση που αισθανθεί δύσπνοια θα πρέπει να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος κάθε εισπνοής και εκπνοής.

Η αεροφοβία είναι συχνότερη σε πληθυσμούς που έχουν βιώσει από κοντά ένα μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πτώση του αεροπλάνου της Helios στο Γραμματικό της Αττικής εμφανίζονταν αυξημένα περιστατικά φοβίας σε Ελληνες επιβάτες. Το δυστύχημα της Helios θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και θα αναλυθούν τα ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν στο συμβάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 78% των αεροπορικών δυστυχημάτων υπάρχει λάθος του πληρώματος. Επίσης στο 57% των θανατηφόρων δυστυχημάτων υπήρξε παράβαση κανονισμών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για το 2007 στον τομέα των αεροδιακομιδών. Ειδικότερα, πέρυσι έγιναν 1.122 αεροδιακομιδές με C130 και Super Puma. Οι περισσότερες κλήσεις έγιναν από τη Ρόδο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη και κυρίως τον Αύγουστο, με 10 κλήσεις ημερησίως κατά μέσο όρο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/2/2008)
 

Doug

Member
Μηνύματα
518
Likes
2
Πετοφοβία-Πως αντιμετωπίζεται;
απάντηση: Δεν αντιμετωπίζεται!!Το γνωρίζω απο πρωτο χέρι! Βαλλεριάνα φουλ, & αν προκειται για πολυωρη πτηση το ριχνουμε στα βαρια!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Βρε παιδια , χωριs πλακα τωρα..εχει παρει κανειs σαs κατι που να εχει βοηθησει?
Αυτα που ειχα παρει τοτε για Ταυλανδη και Δομηνικο δε με βοηθησαν να ηρεμησω.
Εχετε δοκιμασει κατι πιο δυνατο? Η κανειs σαs δε φοβαται? Αν μπορουσα να κοιμηθω εστω 2-3 ωρεs θα ημουνα ευτυχισμενη.Δε γινεται να ειμαι αυπνη απο το προηγουμενο βραδυ (επειδη φοβαμαι) και να ειμαι στην τσιτα 10 ωρεs στο αεροπλανο...φτανω κουρελι!

Καμια ιδεα κανειs για να μη θυμαμαι ολα τα επεισοδια του mayday?:lol:
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
μου την δινει οταν βλεπω τους υπολοιπους επιβατες να κοιμουνται σε χρονο 0 και εγω με το ματι γαριδα να διαβαζω και να ξαναδιαβαζω το βιβλιαρακι της εταιρειας που βρισκεται στο τσεπακι του καθισματος!!τοτε αρχιζουν να με ενοχλουν ολα,ο μπροστινος,το aircondition του που με χτυπαει ολαα:mad:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Η πιθανότητα ατυχήματος με τη χειρότερη εταιρία ειναι 1/1.500.000
Αν λοιπόν το πρόβλημα ειναι ο φόβος ενδεχόμενου ατυχήματος, τότε ΗΡΕΜΕΙΣΤΕ και ασχοληθείτε με οτι σας περάσει απ το μυαλό εκείνη την ώρα.
Ούτε κι εγώ κοιμάμαι συνήθως στα αεροπορικά. Μάλλον ειναι απ τη χαρά μου ή την ανυπομονησία.
 

Doug

Member
Μηνύματα
518
Likes
2
Η πιθανότητα ατυχήματος με τη χειρότερη εταιρία ειναι 1/1.500.000
Αν λοιπόν το πρόβλημα ειναι ο φόβος ενδεχόμενου ατυχήματος, τότε ΗΡΕΜΕΙΣΤΕ και ασχοληθείτε με οτι σας περάσει απ το μυαλό εκείνη την ώρα.
Ούτε κι εγώ κοιμάμαι συνήθως στα αεροπορικά. Μάλλον ειναι απ τη χαρά μου ή την ανυπομονησία.
Vag σε μενα προσωπικα ειναι λιγο (εως πολυ) περιεργη η κατάσταση!
Ενω πιστευω πως το αεροπλανο ειναι το ασφαλέστερο μεσο και δεν μου περναει απο το μυαλο περιπτωση ατυχήματος, μολις μπω κατι παθαινω,ιδρωνω, δεν μπορω να αναπνευσω κτλ.
Εχω σκεφτει μηπως ειμαι κλειστοφοβικος αλλα δεν νομιζω, στα ασανσερ γιατι δεν φοβαμαι?
Ατιμο υποσεινηδητο.....!
 

sisy

Member
Μηνύματα
59
Likes
8
Επόμενο Ταξίδι
Μαλδίβες
Ταξίδι-Όνειρο
Σκανδιναβία
Κι εγώ φοβάμαι τα αεροπλάνα, παρόλο που έχω κάνει αρκετά ταξίδια, τα έχω κάνει με το "ζόρι"...
Έχω ακούσει οτι είναι το ασφαλέστερο μέσο, αλλά στο παραμικρό τρίξιμο ή τράνταγμα νομίζω οτι πέφτουμε...
Όχι μόνο δεν μπορώ να κοιμηθώ, αλλά δεν μπορώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο, να διαβάσω ένα βιβλίο π.χ. γιατί ζαλίζομαι...
Δεν έχω πρόβλημα με την θάλασσα και τα πολλά μποφόρ, ίσα ίσα που το διασκεδάζω κιόλας όταν κουνάει το πλοίο, στο αεροπλάνο όμως αν δεν καρφώσω το βλέμμα μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο νομίζω οτι θα λιποθυμίσω...
Σε λίγες μέρες πρόκειται να ξαναμπώ σε αεροπλάνο και το σκέφτομαι εδώ και ένα μήνα που κλείσαμε τα εισητήρια, σκέφτομαι την στιγμή της επιβίβασης και σφίγγεται το στομάχι μου και με πιάνει δύσπνοια...
Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του thanosth και του dk και θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω!
Όταν με το καλό επιστρέψω θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου.
go2dbeach πως πήρες την απόφαση να "πετάξεις" τόσες ώρες???? Σε θαυμάζω...!!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ax sisy τα μερη που μου αρεσουν δυστυχωs ειναι πολυ μακρινα οποτε τι να κανω? Θα το αντεξω το αεροπλανο και ελπιζω το lexotanil μου να κανει δουλεια. Μονο μη με παρει ο υπνοs για τα καλα και γυρισω πισω με το ιδιο αεροπλανο :haha::haha:
 

sisy

Member
Μηνύματα
59
Likes
8
Επόμενο Ταξίδι
Μαλδίβες
Ταξίδι-Όνειρο
Σκανδιναβία
Κι εμένα μου αρέσουν μακρινά μέρη και μου αρκεί να τα βλέπω σε φωτογραφίες...:D
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.017
Μέλη
38.909
Νεότερο μέλος
LEANDROS GOUMENOS

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom