Τσεχική Δημοκρατία Πράγα: Παραμύθι ή εφιάλτης?

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Αχχχχ πόσο ωραία! Πανέμορφη πόλη! Θυμάμαι κι εμείς δεν είχαμε μπει στο νεκροταφείο γιατί μας είχε φανεί εξωφρενική η τιμή και είχαμε ξεκλέψει κάτι ματιές μόνο.
Εσύ όμως μπόρεσες να βγάλεις έστω μια φωτό. Εγώ δεν μπορούσα, ο φύλακας ήταν ακουνητος στην είσοδο.
Μια μικρή διόρθωση μόνο Γιάννη, το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στη Disneyland είχε ως πρότυπο το κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία.
https://www.thesun.co.uk/travel/614...castle-inspired-visit-neuschwanstein-germany/
Βρε το ξέρω. Έτσι ήξερα κι εγώ. Απλα ο θρύλος λέει ότι οι πύργοι της εκκλησίας του Tyn έδωσαν στον Walt Disney την έμπνευση για το Κάστρο της ωραιας κοιμωμένης. Μπορεί να είναι απ' τις ιστορίες που λένε οι Τσέχοι :D Μπορεί να εμπνεύστηκε και απ' τα δύο!
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Stare Mesto – part2

Στην πλατεία η κίνηση μου φάνηκε ότι είχε αυξηθεί. Αλήθεια πόση ώρα να τριγυρνάς στην χριστουγεννιάτικη αγορά? Καλή χρυσή αλλά η πόλη δεν είναι μονάχα η κεντρική πλατεία. Η ώρα δεν είχε πάει ούτε 12 και είχαμε
όλη τη μέρα μπροστά μας. Ο καιρός είχε σκοτεινιάσει και έμοιαζε πως δεν θα αποφύγουμε τη βροχή.



page.jpg




Αρκετός κόσμος είναι μαζεμένος σε μια γωνιά και κοιτάει ελαφρώς ψηλά. Τι κοιτάει? Μα φυσικά το ορόσημο της πλατείας και της Πράγας γενικότερα το περίτεχνο Αστρονομικό Ρολόι, στην πρόσοψη της νότιας πλευράς του παλιού δημαρχείου στη βάση του γοτθικού πύργου. Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είναι πιθανώς το τρίτο παλαιότερο της Ευρώπης, μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου αλλά είναι το παλαιότερο στο κόσμο αστρονομικό ρολόι που είναι ακόμα σε λειτουργία. Η αρχική κατασκευή του περίφημου Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410. Συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά συστήματα για τον ορισμό της ώρας και των μηνών και είναι εξοπλισμένο με έναν περίπλοκο μηχανισμό και εντυπωσιακά ακριβή έως τις μέρες μας. Το ρολόι σχεδιάστηκε πολύ πριν από τη γέννηση του Κοπέρνικου, με βάση την υπόθεση ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.



Η διακόσμηση του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1865 με το ζωγραφιστό ημερολόγιο σε έναν κυκλικό δίσκο κάτω από το Ρολόι έργο του γνωστού Τσέχου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μάνες. Παράλληλα, κατά την περίοδο αυτή τοποθετήθηκαν τα ξύλινα γλυπτά αγαλματίδια των 12 Αποστόλων. Κάθε ακέραια ώρα από τις 9 π.μ. έως 11 μ.μ. αρχίζει η παράσταση με την παρέλαση των Αποστόλων που εμφανίζονται με τον αντίστοιχο χτύπο των ωρών από δύο μικρά παράθυρα πάνω από το κυρίως Αστρονομικό Ρολόι, ανάμεσα στους τέσσερις φόβους των ανθρώπων του Μεσαίωνα: τον Χάρο που απεικονίζεται σε έναν σκελετό που χτυπάει την καμπάνα, κρατώντας μία κλεψύδρα και συμβολίζοντας το πέρασμα του χρόνου, τον Φιλάρεσκο με τον καθρέφτη του, σύμβολο της ματαιοδοξίας, τον Τούρκο, που συμβολίζει το κακό, και τον Φιλάργυρο, με το σακούλι του γεμάτο με χρυσάφι. Η παρέλαση τελειώνει σε ένα λεπτό με τα κακαρίσματα ενός χρυσού κόκορα που κουνά τα φτερά του.

page1.jpg




Και επειδή οι Τσέχοι λατρεύουν τις σκοτεινές μυστήριες ιστορίες, ένας παλιός θρύλος θέλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας να τύφλωσαν με πυρωμένο σίδερο τον ωρολογοποιό Mistr Hanus μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του για να τον εμποδίσουν να κατασκευάσει και αλλού έναν μηχανισμό τόσο σοφό και σπουδαίο.

Ένα πράγμα όμως που δεν ήξερα και με απογοήτευσε είναι ότι το σημερινό ρολόι είναι ένα ακριβές νεώτερο αντίγραφο. Εσείς το ξέρατε? Πραγματικά, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα κατά την Εξέγερση της Πράγας το 1945, ο γερμανικός στρατός βομβάρδισε το Δημαρχείο της Παλαιάς Πόλεως και από την πυρκαγιά που επακολούθησε το όλο συγκρότημα, και μαζί το Αστρονομικό Ρολόι, καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα επόμενα χρόνια οι Τσέχοι επανέφεραν στην αρχική του μορφή τόσο τον πύργο του παλαιού Δημαρχείου όσο και το Αστρονομικό Ρολόι, που από τότε συντηρείται ανελλιπώς. Το Αστρονομικό Ρολόι, γνωστό από τότε μέχρι σήμερα στους Τσέχους ως Orloj (Ορλόι), απετέλεσε από τότε μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας της εποχής, ένα κόσμημα και σύμβολο της ιστορικής πρωτεύουσας της Βοημίας, της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα της Τσεχίας.

Στη συνέχεια μπήκαμε στο εσωτερικό του παλιού δημαρχείου για να ανέβουμε στον γοτθικό πύργο του που χτίστηκε το 1364 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει η αρχική του όψη! Ανεβήκαμε στον 3ο όροφο που είναι το εκδοτήριο και στην ευγενέστατη υπάλληλο πληρώσαμε 250 CZK (9,70€) ο καθένας. Το εισιτήριο περιλαμβάνει την είσοδο στο υπόγειο του παλιού Δημαρχείου, ιστορικές αίθουσες, το εκκλησάκι της Παναγίας και φυσικά την ανάβαση στον πύργο που προσφέρει από τις ωραιότερες πανοραμικές θέες στην πόλη. Εμείς ανεβήκαμε με το ασανσέρ κατευθείαν στην κορυφή του πύργου και δεν δώσαμε σημασία στα άλλα. Κακώς βέβαια γιατί από το παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας στον πρώτο όροφο, λέγεται ότι προσφέρει θέα στις φιγούρες των Αποστόλων και στον μηχανισμό του αστρονομικού ρολογιού.

page2.jpg


Η πλατφόρμα στην κορυφή του πύργου είναι κλειστή με τζαμαρία και μπορείς να δεις τη θέα χωρίς να χρειάζεται να βγεις έξω στο κρύο. Υπάρχουν όμως κάγκελα οπότε ο καλύτερος τρόπος είναι να βγεις έξω στη βεράντα ώστε να θαυμάσεις πολύ καλύτερα την εκπληκτική θέα και να βγάλεις τη φωτογραφική μηχανή έξω από τα κάγκελα!



Η θέα είναι απρόσκοπτη σε όλο τον ιστορικό πυρήνα της Πράγας. Κόκκινες σκεπές, πύργοι διάσπαρτοι παντού, το επιβλητικό κάστρο στο βάθος, και μια μεσαιωνική αύρα, δημιουργούν μια μοναδική θέα που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό, πόλη του παραμυθιού! Το εξαιρετικό πανόραμα προς κάθε κατεύθυνση μας έκανε να ξεχάσουμε το κρύο.



page3.jpg




page4.jpg


Σε πρώτο πλάνο η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η λεωφόρος Parizska και στο βάθος αριστερά το κάστρο


Η κούκλα κεντρική πλατεία Staromestske namesti


Σχεδόν πίσω από το παλιό Δημαρχείο είναι το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Πράγας. Ένα σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής αρτ νουβό στην πόλη που χτίστηκε από το 1908 έως το 1911 αλλά για μένα δεν δικαιολογεί τον τίτλο του ωραιότερου κτιρίου της Πράγας! Τουλάχιστον εξωτερικά!

untitled1.png


Από το δημαρχείο περπατήσαμε στα στενά τoυ Stare Mesto,
και την κεντρική οδό Karlova με κατεύθυνση τη γέφυρα του Καρόλου.



page5.jpg




Ο Πύργος γέφυρας παλιάς πόλης ή στα τσέχικα ο Staromestska mostecka vez, είναι ένας γοτθικός πύργος, από τα πιο όμορφα κτίρια γοτθικού ρυθμού στην Ευρώπη ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 1380 όχι μόνο ως μια οχύρωση, αλλά και ως αψίδα του Θριάμβου με την καθιερωμένη διαδρομή της στέψης των βασιλέων της Βοημίας. Ανεβήκαμε τα 138 στενά σκαλιά που βρίσκεται το εκδοτήριο. 100 CZK (3,90€) για μια από τις ωραιότερες πανοραμικές θέες της Πράγας. Ανεβαίνοντας πριν το εκδοτήριο, από τα μικρά παράθυρα έβλεπα τη θέα της γέφυρας του Καρόλου.

page6.jpg


Στην κορυφή της σκάλας στο παρατηρητήριο του πύργου, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη γλυπτά γοτθικού ρυθμού, ευρέως γνωστό ως ''κύριος'' ή ''φύλακας'' , στα τσέχικα το άγαλμα του veznik. Παρατηρούσα το άγαλμα, και έριξα κλεφτά μια ματιά στη σοφίτα με τα δοκάρια. Τότε εμφανίστηκε από το πουθενά ένας υπάλληλος γύρω στα 60 και μου είπε να μπω μέσα να το δω καλύτερα! Ήταν πολύ φιλικός και μου έδωσε από μόνος του κάποιες πληροφορίες για τον πύργο και την παλαιότητα του. Μάλλον κάτι έχω και τραβάω τους ευγενικούς Τσέχους δεν εξηγείται αλλιώς! Μάλιστα με ρώτησε από ποια χώρα είμαι και όταν είπα Ελλάδα έδειξε χαρά και μου είπε να περάσουμε όμορφα στην Πράγα!



Βγήκα στο στενό μπαλκόνι του πύργου. Είχε πολύ κρύο αλλά δεν με ένοιαζε. Η θέα ήταν φοβερή. Ακόμα ένα εξαιρετικό πανόραμα και θα ακολουθούσαν πολλά ακόμα. Στο πιάτο η γέφυρα του Καρόλου με τα πλήθη να την περπατάνε, και απέναντι το επιβλητικό κάστρο και η συνοικία της Μάλα Στράνα.





Προς όλες τις κατευθύνσεις η εικόνα της σκοτεινής Πράγας ήταν υπέροχη!




Μετά από τόσες ώρες περπατήματος στο κρύο, και με τη βροχή να είναι έτοιμη να ξεσπάσει ήταν η ιδανική ώρα για ένα ζεστό. Το Tricafe, στην οδό Anenska 3 ήταν στα sos κι έτσι επιλέχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Το καφέ είναι εξαιρετικό και το συστήνω. Ένας ζεστός χώρος με ξεχωριστά δωμάτια σαν σπίτι, φιλική ατμόσφαιρα και αρτιστίκ αισθητική με πίνακες που πωλούνταν κανονικά. Οι θαμώνες μάλιστα ήταν μόνο Τσέχοι που ήταν με τους φορητούς υπολογιστές τους και έκαναν κάτι εργασίες. Εμείς με το που μπήκαμε δείξαμε τον ενθουσιασμό μας.





Αφού καθίσαμε στο κεντρικό δωμάτιο στον αναπαυτικό παλιό καναπέ, μετά από λίγο ήρθε η σερβιτόρα με ένα πονηρό και συγχρόνως ντροπαλό χαμόγελο να μας πάρει παραγγελία. Σε άπταιστα ελληνικά! Γεια σας είστε ελλαδίτες? Εγώ είμαι Κυπραία μας λέει! Το καταλάβαμε από την προφορά σου ήθελα να της πω:D. Η κοπέλα ήταν πολλή ευγενική και χαρούμενη που είδε Έλληνες. Ήταν φοιτήτρια και μιλούσε άριστα τα τσέχικα όπως ακούγαμε τις συνομιλίες της με τους άλλους πελάτες. Μια κανάτα τσάι, ένας καπουτσίνο και ένα πεντανόστιμο τσέχικο γλυκό με κρέμα κόστισαν 233 CZK (9€). Όταν φύγαμε η κύπρια σερβιτόρα αλλά και η τσέχα μπαρίστα συνάδελφός της μας αποχαιρέτισαν ζεστά!

page7.jpg


Ο καιρός τελικά έπαιζε παιχνίδια κι έτσι δεν έριξε σταγόνα βροχής. Μάλιστα ανά διαστήματα έκανε κάποια περίεργα ανοίγματα στα ξαφνικά και εμφανιζόταν ένας φωτεινός ήλιος. Δεν μας χάλασε καθόλου. Από ένα μπαλκονάκι δίπλα στον ποταμό Μολδάβα απολαύσαμε πάλι την γέφυρα του Καρόλου και το κάστρο.



Περιπλανηθήκαμε λίγο ακόμα στην παλιά πόλη, ανακαλύπτοντας νέα σοκάκια και γραφικές γωνιές.
page8.jpg






Η αγορά Havelske trziste, είναι μια συμπαθητική υπαίθρια αγορά της παλιάς πόλης στην οδό Havelska που χρονολογείται από το 1232! Δεν είχε πολύ κόσμο ούτε τουρίστες και μου άρεσε. Τη γυρίσαμε πολύ γρήγορα και αγοράσαμε τα σουβενίρ μας σε τιμές ελαφρώς πιο φτηνές από τα καταστήματα της παλιάς πόλης.









Οδός Zelezna




Βγήκαμε στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο Na Prikope που χωρίζει την παλιά με τη νέα πόλη.
Είχαμε μπει στο Nove Mesto!
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Εκπληκτικές φωτογραφίες Γιάννη. Και πόσο της πάει της Πράγας ο μουντός καιρός!
Ευχαριστώ Γιώργο. Όντως της πάει ο μαύρος καιρός. Δένει καλύτερη με τη μεσαιωνική αύρα της πόλης. Από την άλλη είναι τόσο όμορφη που ο ήλιος της δίνει άλλη λάμψη. Όχι ότι είδαμε πολύ ήλιο σ'αυτό το ταξίδι αλλά και από φωτογραφίες που έχω δει με ήλιο είναι πανέμορφη. Είχα άχτι να τη δω χιονισμένη αλλά δεν... Την επόμενη ημέρα όλη τη μέρα είχαμε ψιλόβροχο.
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
H Πράγα είναι όμορφη, οι Τσέχοι πάλι όχι. Έχουν ένα ύφος λες και τους χρωστάς το νοίκι, σαν να σου λένε "Φέρε τα λεφτά σου και φύγε". Η υπερβολική και ξαφνική τουριστική εκμετάλλευση της πόλης, νομίζω, έχει συντελέσει σε αυτό.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
H Πράγα είναι όμορφη, οι Τσέχοι πάλι όχι. Έχουν ένα ύφος λες και τους χρωστάς το νοίκι, σαν να σου λένε "Φέρε τα λεφτά σου και φύγε". Η υπερβολική και ξαφνική τουριστική εκμετάλλευση της πόλης, νομίζω, έχει συντελέσει σε αυτό.
Είναι αυτό που με προβλημάτισε πριν το ταξίδι. Δεν μπορώ γενικά τις αγενείς συμπεριφορές. Αυτό που λες είναι και η γνώμη της πλειοψηφίας όντως. Όμως εγώ δεν συνάντησα κάτι τέτοιο να σου πω την αλήθεια. Ειλικρινά ούτε έναν αγενή. Σε όλα τα μαγαζιά αφήναμε πουρμπουάρ τουλάχιστον 20 κορόνες από μόνοι μας. Εννοείται βλέποντας το πάντα μας ευχαριστούσαν. Βέβαια και από πριν στην εξυπηρέτηση είχαμε πολύ φιλικές συμπεριφορές. Προφανώς και δεν είναι ο κανόνας και σε 4 μέρες δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα αλλά το ίδιο ισχύει και για όσους βάζουν την στάμπα ''οι Τσέχοι είναι ο χειρότερος λαός''. Το θεωρώ υπερβολικό. Όμως σίγουρα δεν αμφισβητώ τα πολλά δυσάρεστα περιστατικά που λέτε οι περισσότεροι όσον αφορά τη συμπεριφορά των κατοίκων της Πράγας. Ίσως φταίει που διάβασα πάρα πολλά αρνητικά και επειδή εμείς τύχαμε μόνο σε νορμάλ και φιλικές συμπεριφορές έβγαλα άλλη άποψη!
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Δεν χαρακτηρίζω γενικά λαούς, μιλώντας για "Τσέχους" εννοώ προφανώς για αυτούς που εγώ είδα στα τουριστικά σημεία που επισκέφτηκα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, όταν καθίσαμε να φάμε στο Κάρλοβι Βάρι μία κοπέλα να αναγκάζεται να κάνει δεύτερη παραγγελία αφού η κρέπα που παρήγγειλε αρχικά δεν τρωγόταν (την οποία όμως πλήρωσε κανονικά), και αντί ο σερβιτόρος να ρωτήσει γιατί δεν της άρεσε, να κάνει έναν μορφασμό δυσαρέσκειας επειδή τόλμησε να μην την φάει.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μάριε πολύ light το περιστατικό! Έχω διαβάσει πολύ πιο ακραία σκηνικά οπότε δεν μου κάνει εντύπωση. Εννοείται είναι απαράδεκτες τέτοιες συμπεριφορές. Γι'αυτό καταλαβαίνω που οι περισσότεροι λέτε τα χειρότερα. Απλά εγώ αποκόμισα πολύ διαφορετική αποψη. Και πήγαμε σε αρκετα τουριστικά και μη μέρη.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Στην Πράγα είχαμε πετύχει κι εμείς από τις πιο αγενείς συμπεριφορές σε ταξίδι. Πρώτη μέρα και προσπαθούσαμε να πάμε στο διαμέρισμά μας. Σταματάει το λεωφορείο μπροστά μας, ρωτάμε τον οδηγό στα αγγλικά αν αυτό το λεωφορείο περνάει από το σημείο που θέλουμε. Μας είπε κάτι στα τσέχικα με τέρμα ξινό και απηυδισμένο ύφος, μας έκλεισε την πόρτα στη μούρη κι έφυγε. Γιάννη πραγματικά πρέπει να ήσουν πολύ τυχερός. Ή απλά οι Τσέχοι απέκτησαν καλύτερους τρόπους με τα χρόνια!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ναι Γιώργο το θυμάμαι αυτό το περιστατικό. Σου λέω είχα διαβάσει τόσα πολλά που πήγα προετοιμασμένος. Και καθε φορά τσεκαρα συμπεριφορές. Μπορει όντως να ήμουν τυχερός αλλά όχι μόνο δεν συναντησαμε αγενείς αλλά ήταν και φιλικοί από πάνω. Μπορεί το χειμώνα να μεταλλάσσονται :D
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Μαλλον Γιαννη δεν πηγες σε τοσο πολυ τουριστικη περιοδο; γιατι και μενα εκει τα ιδια ξινα μου εχουν τυχει,που δεν τα εχω συναντησει αλλου
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Warwick, NY
Πολύ ωραίες φωτογραφίες Γιάννη! Κάνεις ωραία ταξίδια και πολύ καλές περιγραφές!
Πάντως, μου κάνει εντύπωση αυτό με την αγενή συμπεριφορά.
Τι να πω... Και εμείς όταν πήγαμε Πράγα & Κάρλοβι Βάρι, συναντήσαμε μόνο καλές συμπεριφορές και ευγενικούς ανθρώπους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom